ORDONANȚA MILITARĂ nr. 9 din 16.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Având în vedere dispozițiile art.24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.453/2004, cu modificările și completările ulterioare, ale art.2 și art.3 alin.(3) din Decretul Președintelui României nr.240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020,

Ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 20 din 16.04.2020,

Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor pct. 3 și 4 din anexa nr.2 la Decretul Președintelui României nr.240/2020,

În temeiul art.20 lit.n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea

Ordonanță militară

Art. 1. – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) și (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 2. – (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Bulgaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.

(2) Prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-bulgare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.

(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prin care se permite intrarea în România în condițiile alin. (1) sunt următoarele: Giurgiu-Ruse și Calafat-Vidin.

(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prevăzute la alin.(3) se permite și intrarea/ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu mașini și utilaje agricole.

(5) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. – (1) La efectuarea schimbului de echipaj, la bordul navelor de navigație interioară care arborează pavilion român și la bordul navelor maritime indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să prezinte autorităților competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internațional” stabilit de către Comisia Europeană în anexa nr.3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Libere (Green Lanes) în cadrul Liniilor directoare referitoare la măsurile de management al frontierelor pentru protecția sănătății și asigurarea disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale – C(2020) 1897 din 23.03.2020.

(2) Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, nu se supune măsurilor de carantinare în spații special amenajate sau la bordul navei ori măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

(3) La efectuarea schimbului de echipaj la bordul navelor maritime, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să fie în prealabil testat pentru COVID-19, indiferent de zona din care acesta provine, de personalul direcției de sănătate publică ce își desfășoară activitatea în portul respectiv.

(4) Personalul navigant maritim, prevăzut la alin.(3), care nu prezintă simptome asociate COVID-19, va fi transportat dinspre/spre punctele de trecere a frontierei, indiferent de mijlocul de transport utilizat, pe ruta cea mai scurtă și fără întreruperi. Personalul navigant maritim și cel care îi asigură transportul trebuie să folosească echipamente individuale de protecție împotriva COVID-19.

(5) În vederea efectuării schimbului de echipaj, agentul navei maritime sau angajatorul personalului navigant maritim, după caz, are obligația să asigure personalului navigant, următoarele:

  • a) testarea pentru COVID-19;
  • b) echipamentul individual de protecție împotriva COVID-19, pe timpul transportului prevăzut la alin.(4);
  • c) certificatul prevăzut la alin.(1).

(6) Personalul navigant român, maritim și fluvial, care se repatriază și care la intrarea în țară nu prezintă simptome asociate COVID-19, se supune măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a unei declarații pe propria răspundere, al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, privind utilizarea continuă a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19 pentru deplasarea de la navă la locația unde poate fi contactat în următoarele 14 zile.

(7) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 4. – Prevederile alineatului (2) al articolului 7 și ale articolului 9 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art. 5. – Alineatul (1) al articolului 3 din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020 se modifică și va avea următorul cuprins:

  • „(1) Pe perioada stării de urgență piețele agroalimentare rămân deschise, cu obligația administratorilor de a organiza activitățile în baza actelor normative incidente, prin adoptarea de măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, care să se refere cel puțin la purtarea de mănuși și măști, precum și la păstrarea distanței sociale, atât la intrarea în piață, cât și în interiorul acesteia.”

Art. 6. – Prevederile alineatului (2) al articolului 3, articolelor 7 și 8, literei d) a alineatului (1) al articolului 21, precum și anexa nr.2 la Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art. 7. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

  • a) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin
    Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru măsurile prevăzute la art.1;
  • b) Poliția de Frontieră Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura
    prevăzută la art.2;
  • c) Autoritatea Navală Română şi direcțiile de sănătate publică, pentru măsurile
    prevăzută la art.3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 8. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin două zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne

Marcel Ion Vela

MAI , informații publice-utile

76 de comentarii:

    • mi-a placut citatul unuia care comenteaza la clip:.
      „The 9 most terrifying words in the English language are: ‘I’m from the government, and I’m here to help.”
      -Ronald Reagan

      3
  1. orodonanțe militare,grup de comunicare strategică,stare de urgență,război cu covidu,noi cei din linia ‘ntâi….

    1
    • Medicii eroi, politisti eroi, toti care sunt platiti de stat sunt eroi, SRI erou, Anaf erou, etc etc…
      Platitorii de taxe, companiile…bleah…niste evazionisti ordinari…..

      11
      • chiar azi imi povestea cineva ce coruptie e in toate institutiile din suceava,cum doctorii in persoanà carau din spital consumabile si echipamente in cabinetele personale…..e Jale cu majusculà si ei ne bagà pe gat eroi de conjunctura si eroisme de doi bani.

        7
  2. in rectificarea bugetara am vazut unde pun bani (munca +, sanatatea +, dezvoltarea + mai+ ISU+, SRI + ++++. De armata nimic…. n-am vazut de unde ii iau in pana mea….

    3
  3. Profesorul Luc Montagnier (Nobel de medicinà) afirmà cà virusul SARS-CoV-2 este o manipulatie de laborator

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Z_8ZJmBPZRA&feature=emb_logo

    6
  4. Așa se mișcă lucrurile!
    Ford și respectiv General Motors au primit contractele pentru 50.000 și respectiv 30.000 de ventilatoare. Ford s-a asociat cu divizia sanătate de la General Electric pentru a produce un ventilator mai ieftin de 6.700 de dolari care funcționează fără electricitate. Producția va începe în curând la una din fabricile Ford, care a fost rapid dotată pentru a face față standardelor din sănătate. Contractul pentru acest ventilator produs de Ford și GE se ridică la 336 de milioane de dolari. Ford și cu GE intenționau să producă într-o altă locație și un ventilator mai sofisticat, dar nu s-a mai auzit nimic.S-ar putea să fie totuși vorba despre un contract care deja s-a semnat, General Electric a primit un alt contract de 64 de milioane de dolari pentru 2400 de ventilatoare ceva mai scumpe, și care probabil că durează ceva mai mult să fie produse.
    General Motors împreună cu Ventec au primit un contract de 490 de milioane de dolari pentru a produce 30.000 de ventilatoare, de 16.300 de dolari. Oricum nici acestea nu sunt foarte scumpe, dar pare că că în acest context a contat mai degrabă cantitatea și disponibilitatea.

    https://www.cnbc.com/2020/04/16/ge-ford-sign-336-million-federal-contract-for-ventilator-production.html

    2
  5. FUCK YOU, China!

    Coronavirus Cases: 82,692
    Deaths:4,632
    Recovered: 77,944
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/
    ________________

    Intr-o singura zi….dupa atata timp de „mission accomplished – 0 deaths”…
    …de la 3342 decedati la…4632!

    Apropo…instant…procentul dintre decedati si cazuri…e de peste 5,6%!
    Peste Romania sau…SUA.
    Zic si eu…

    3
    • Au recalculat. Gen. Fără propagandă desigur

      • Tin minte ca noi, pe 30 Martie, am avut 13 decese raportate in Suceava care erau de fapt cumulate in ultima saptamana dinaintea anuntului (dar au trebuit sa astepte testele)…mai avand inca 10 decese in Suceava pe care le suspectau ca fiind COVID-19…

        Asa ca de chinezi ce naiba sa mai zic? Noi „lucram” cu duzina, astia cu mia…

    • Eu nu cred că au raportat mai mult de 15% din cazurile de infectati/ decedați. Au luat măsuri drastice. Prea târziu și ei. 82692de cazuri e o glumă proastă.

  6. L-am ascultat pe doctorul Cercel la tv care spunea ca toata lumea va lua virusul chinezesc mai devreme sau mai tirziu si atunci ma intreb de ce ne mai tin astia in case?Eu sunt gras si tutungiu si-mi place si vinul ,kilometrajul a trecut putin de jumate si dupa spusele aluia voi muri sigur,sotia are si ea diabet deci va muri sigur si ea…deci de ce dracu ne mai chinuie astia!!!Miine ma duc la biserica pentru ca dupa spusele lui Cercel pandemia nu va fi eradicata niciodata,asa va oricum voi muri in max 1-2ani.De ce sa mai respect cerintele astora daca mai am de trait maxim 2ani?de ce-mi interzic astia sa ma duc in casa de la tara unde vecinii sunt la 15m?Vreau sa vad marea ca saracu Eminescu.Acest doctoras este normal la cap sau asta-i crudul adevar?

    • E un reportaj Envoyé Spécial pe TV5Monde acum…in India nu stiu cum pot raporta doar 0,3 morti la 1 milion de locuitori, cand sunt stransi sute de mii (cu familii) in statii de autobuz – cozi kilometrice – (puse la dispozitie de autoritati) ca sa intoarca inapoi la sate pentru ca nu mai au locuri de munca in orase…

      Oricum..eu raman tot cu social distancing.

      • Iți imagiezi ca un social distancing de 2 metri intre chinezi ar insemna sa se intinda prin siberia, america, inclusiv prin mijlocul pacificului.
        Ar putea chiar incinge o horă in jurul pământului, pe la Ecuator. :-))

        • 500 oameni (per km) x 40 000 km = 20 000 000.
          Si noi putem face asta..aproximativ.

          • Corect.
            Matematic, la punct si virgula, chinezii ar putea face inconjurul ecuatorului de 7 ori, in şir indian, inghesuiti bară la bară.
            5000 oameni (per km) x 40.000 = 200.000.000 x 7 = 1.400.000.000.
            Ar insemna că, având telescoapele superioare intinse si impreunate cu ale vecinilor, ar putea face un bridge până pe Luna. Tot de 7 ori.
            500 oameni (per km) x 384.400 = 192.200.000 x 7 = 1.345.400.000
            Si ne mai rămân 55.000.000 chinezi pentru două hore in jurul ecuatorului. 🙂

            @ka, sper ca ti-a placut matematica noastră cu si despre ochi inguşti, si te-ai mai relaxat putin.
            Streinu Cercel vorbeste si el ca sa spună ceva. Asta nu inseamna ca le spune bine.
            In epoca noastra, mijloacele de preventie folosite corespunzator, sunt suficiente pentru a stopa aceasta pamdemie până la descoperirea unui vaccin eficient intr-un timp relativ scurt, ajutandu-ne de uriaşa putere de calcul existentă.
            Singura grija a dumitale este sa ai grija sa te protejezi, adica sa porti mască, spălat des pe maini si evitatul locurilor aglomerate.

            Cred ca ar trebui sa inlocuim vinul cu ceva mai puternic, ca studiile ne spun ca alcoolul peste 60 grade ucide Covidul. Deci trebuie ceva bun, de prin părţile Bihorului, si o sa fuga Covidu de noi, nu noi de el.

        • Incap la ei linistit. Au cam 150 locuitori/km patrat. Cu social distancing, ar merge cam 25000 locuitori/km patrat. So, să stea acolo cu liliecii și macacii lor

        • AlexIS-Cercel a spus ca minim 4metri si asta daca nu bate vintu.

      • Fara a cadea in teoria conspiratiei, sunt f. multe semne de intrebare in legatura cu epidemia asta.
        Unul dintre ele e India. Acum 2 ani am fost in Calcutta si in Chennai. Acolo se doarme la propriu pe strada iar pe una din plajele de fitze din Chennai literalmente nu puteai calca de cacatzi. Adica de oameni, nu de vaci sau caini.
        Alt semn de intrebare e Japonia, o tara inghesuita si plina de oameni batrani si careia OMS-ul si CNN-ul ii tot canta prohodul de vreo 3 luni.
        Mai sunt si focarele de pe nave: Diamond Princess, 5000 ocupanti, multi batrani, din care 700 infectati si 13 au murit, mai sunt cativa in stare serioasa.
        USS Th. Roosevelt 5000 ocupanti, majoritatea tineri si in forma, aprox 700 infectati din care 66% asimptomatici, un singur deces pana acum. Sa vedem cand or iesi si datele de pe Ch. de Gaulle.
        Cred ca ne scapa anumite lucruri in legatura cu: mod de transmitere, grad de infectare a populatiei, mortalitate.
        Nu in ultimul rand, cu ocazia epidemiei lumea tocmai a aflat cat sunt de vulnerabile navele (inclusiv portavioanele) la agenti biologici. Cred ca sunt deja unii care vor avea in vedere informatia asta.

        1
    • Din nefericire, datele statistice spun ca tu ai riscul mai mare de a sfarsi dupa o infectie. Unul din scopurile lui #stamincasa e protejarea/autoprotejarea. Dar de aici pina la restul enormitatilor debitate de acel ‘ezpert’ e cale lunga.

      Nah, e foarte mare stresul ca nu stii daca il iei iar daca il iei nu stii ce se intimpla, dar e si in puterea ta sa tii probabilitatea de partea ta.

      1
      • IULIAN-Cercel a spus ca in maxim 2ani TOTI(10miliarde sau citi suntem)vom contacta acest virus mai devreme sau mai tirziu.Deci daca TOTI inseamna dupa mortalitatea italiana peste un miliard.

        • o fi Cercel virusolog, dar mai bate si el campii, mai asculta-l si pe Rafila, e mai ponderat, mai aplicat si mult mai realist. Si infectarea cu virul asta nu inseamna neaparat moarte.
          Ca sa stapanim pandemia ne trebuie:
          – tratament (ceea ce deja se face chiar daca nu este confirmat, rezultatele nu sunt 100%, etc.. dar exista molecule si sunt folosite si in Romania, molecule care dau rezultate.)
          – imunizare. Imunizarea se poate face natural (adica trecand prin boala) sau prin vaccin (asta mai dureaza 16-18 luni sa se faca si sa poata fi distribuit la nivel global sa fie eficient).
          Vad ca ai niste factori de risc si tu si sotia ta, dar asta nu inseamna ca automat vei muri daca te imbolnavesti. Ai intre 20-30 % sanse sa fii asimtomatic, ai 80 % sanse sa faci o forma usoara, doar 7-8 % sanse sa faci o forma severa si doar 3-5% sanse sa mori.
          Daca stai in casa reduci foarte mult sansele sa te imbolnavesti, cumperi timp pentru stabilirea unui tratament mai eficace decat cel de acum, si cel mai important lucru, scazi riscul de a te imbolnavi pe tine, sotia ta si pe altii.
          Asa ca man, cill. fii pozitiv.
          Marea va ramane tot acolo sa o vedem. Eu zic ca peste vreo 2 ani perioada asta va fi o amintire urata.
          p.s. Si eu vreau sa vad marea, si eu am niste factori de risc (tutungeala), pe alcool l-am lasat doar pe maini de vreun an,….

          2
        • Dupa ce a debitat la Antena il iau ca pe umor de statie de taximetre.

          2
        • nu relationa mortalitatea in anumite tari , ca o valoare universal acceptata
          depinde mult de saturarea spitalelor , ptr ca sa poata ingriji toti bolnavii in conditii normale
          in mod normal s-au adunat multe date in astea doua luni , s-au identificat cateva tratamente ..chiar de sunt cu medicamente ptr alte afectiuni , incep sa se sintetizeze date despre cum evolueaza boala pe categorii de pacienti ..de la momentul infectarii samd
          multe spitale instaleaza instalatii de oxigen in saloane normale , se cumpara aparate , se cumpara aparate ptr testare , astea cu formarea personalului ..cum au mai spus si altii dureaza sa fie operative vreo 3 luni
          totusi e de asteptat ca spre toamna sa fie posibila o suplimentare rapida a paturilor de spital si locurilor in ati ..care se pot ocupa de afectiunea asta
          deja s-au „desenat” ceva protocoale ptr trierea primara , ptr ca spitalele sa nu mai fie multiplicatori
          probabil or sa fie disponibile mai multe teste
          in anii astia pe care ii mentioneaza medicul ..chiar daca e de asteptat ca mare parte a populatiei sa se infecteze , sa nu mai asistam la ..aproape colapsul sistemului sanitar ..si ca sansele de supravietuire , rata mortalitatii sa scada
          problema ..acum a fost tocmai evitarea colapsului sistemului sanitar si sa asistam la o avalansa de decese

          • Valorile actuale de mortalitate sunt mult exagerate din cauza testarii insuficiente.
            Teste facute prin extrapolare si experienta pe grupuri de oameni care au fost testati in masa (nave) sugereaza mortalitati mult mai mici (dar mari fatza de alte boli).
            Studii recente sugereaza ca numarul de infectati e mult mai mare:
            https://www.hotnews.ro/stiri-contributors-23872249-studiu-stanford-numarul-real-cazuri-putea-50-85-ori-mai-mare-decat-cel-oficial.htm
            https://www.newsweek.com/coronavirus-traces-massachusetts-wastewater-levels-higher-expected-1497141
            ceea ce pune intr-o cu totul alta perspectiva mortalitatea.
            In mod asemanator, mortalitatea pe esantioanele de persoane testate in totalitate (Diamond Princess, Th. Roosevelt) mortalitati de 1.8% dintre cei imbolnaviti pe Diamond (pe care se aflau f multi batrani) si deocamdata un singur deces pe Th. Roosevelt la aproape 600 de imbolnaviri.
            Eu unul incep sa am din ce in ce mai multe intrebari in legatura cu pandemia asta, nu atat in legatura cu boala care exista si e serioasa cat cu modul in care raspunsul statelor, specialistilor si sistemelor sanitare a agravat situatia.

            1
            • eu ..ca persoana nu as cauta atat problema in statistici ..si mortalitate , etc
              ptr simplul motiv ca nu iti da tie ca persoana nici o certitudine legat de nimic
              statisticile sunt importante ptr sistemul medical ptr a „desena” ..ori moduri de propagare , de a controla , de a calcula resurse , etc
              si personal , nici nu prea ma uit la statistica ..ptr ca difera de la tara la tara ..cum alcatuiesc numerele , difera de la tara la tara mortalitatea si pe perioade de timp ..dupa cum au fost saturate spitalele , sau nu
              chestia cu sisteme sanitare care au agravat situatia ..chiar nu sunt de acord cu tine , parerea mea , nu o sa incerc sa te conving…dupa mine problema a fost la inceputul pandemiei , cand mai nimeni nu a luat nimic in serios , autoritatile au intarziat inchiderea zonelor cu probleme , au intarziat sa ia masuri ..ptr ca sunt masuri restrictive ce vor afecta toata populatia ..si e normal ca o sa iti pui populatia in cap
              oamenii la randul lor , nu au luat in serios masurile samd
              spitalele , chiar de au protocoale , au fost date peste cap ..la noi spitale de provincie ..probabil stiu mai putin de existenta vreunui protocol ..si probabil nepotismul si incompetenta au afectat
              au fost cazuri punctuale cu oameni iresponsabili ..unii cu functii …dar care dupa parerea mea sunt „supraexploatate” de catre presa , ducand la crearea unei fel de paranoie colectiva
              momentul de a cauta slabiciunile sistemului va veni , eu zic ca suntem in perioada , in care se incepe sa se preia initiativa ..si e momentul sa actionezi „proactiv” ..ptr a nu fi luat nepregatit , pana la gasirea unui vaccin si controlarea situatiei
              si problema principala ..nu a fost rata de mortalitate , etc , a fost faptul ca ptr tratare se necesita internarea in ATI si aparatele de oxigen in numar insuficient
              trebuie sa gandesti ca oprirea circulatiei a presupus ca sunt mult mai putine accidente , ca poti destina resursele pacientilor de covid , fara o oprire a circulatiei aveai si accidente
              daca se ajungea la o situatie de colaps prelungita ..poti fi sigur ca numerele nu mai reflectau nici o realitate

              • „eu ..ca persoana nu as cauta atat problema in statistici ..si mortalitate , etc
                ptr simplul motiv ca nu iti da tie ca persoana nici o certitudine legat de nimic” – perfect adevarat.
                „momentul de a cauta slabiciunile sistemului va veni , eu zic ca suntem in perioada , in care se incepe sa se preia initiativa” – tot adevarat, oricum in Ro nu cred ca se va schimba ceva semnificativ, noi ramanem cu ale noastre obiceiuri. Poate sa se schimbe ceva prin Italia, Spania, Franta.
                Ma uit pe statistici din simpla curiozitate. Am un hobby cu pattern-urile. Si ca sa-mi fac o idee cum s-ar putea termina toata nebunia asta. Suntem oarecum contracronometru cu situatia asta cu virusul. La nivel mondial economia nu mai rezista mai mult de 2 luni. In care daca nu apare vreo minune de vaccin sau tratament cred ca vom fi pusi in fatza unor alegeri f dificile. Sau vor veni „alegerile” peste noi.

                1
        • Ala e un habarnist pe care nu-l respecta niciun medic de top. Un fel de Marmureanu,

  7. Ventilatorul produs în regim de mare urgență de șapte echipe de Formula 1 care își au sediul în UK a fost respins ca nefiind potrivit pentru tratarea pacienților COVID-19. Comanda inițială de 1000 de ventilatoare BlueSky a fost retrasă de guvernul britanic.
    https://www.independent.co.uk/sport/motor-racing/formula1/coronavirus-f1-teams-ventilator-uk-order-cancelled-red-bull-renault-a9463711.html
    Deși echipele au fost dedicate acestui efort și au munict 18 ore/zi, s-a ajuns la FC Munca în Zadar, pentru că cei de la vârful acestor companii n-au fost destul de inteligenți să prevadă că nu vor primi omologarea.

    Companiile americane producătoare de autovehicule Ford, GM, și Tesla, se pare că au adoptat strategia corectă, și anume s-au asociat fiecare cu o companie producătoare de ventilatoare pentru a produce ventilatoare deja omologate.

    Mai bine se pare că s-a mișcat Dyson, celebră companie de aspiratoare, care a primit o comandă de 10.000 de ventilatoare CoVent, un ventilator care însă așteaptă să fie omologat.
    https://www.theguardian.com/world/2020/mar/29/ventilator-challenge-uk-to-start-production-in-covid-19-fight
    Ca reacție mai multe companii HIGH TECH din UK au format o grupare ”VentilatorChallengeUK Consortium”, din care fac parte două companii producătoare de ventilatoare dintre care una este Penlon iar cealaltă se pare că e Smiths Medical
    https://www.penlon.com/Blog/March-2020/Ventilator-Challenge-UK-Consortium
    ”At the request of the UK Government, Penlon is currently working as part of a national drive to produce ventilators for the NHS based on Penlon’s ESO2 system.
    Over the past week the consortium has been working hard to investigate production of a range of ventilator design options to meet a high-level specification for a Rapidly Manufactured Ventilator System (“RMVS”)
    Companies in the consortium have now received formal orders from the Government in excess of 10,000 units.
    The consortium also includes another producer of medical ventilators and it will provide them with additional manufacturing support and assembly facilities in order to scale up production of a second existing ventilator design which has full regulatory approval.”

    Deci cele două ventilatoare care vor fi produse de acest supergrup au la bază ventilatoare deja omologate, dar probabil că li se vor aduce niște îmunătățiri.

    2
    • @omul, traim in epoca ingineriei kakacioase. Pana se scarpina corporatiile, pana se fac pdf-uri, ppt-uri, pana aproba managerii, pana inteleg directorii, samd.
      P-51 Mustang a zburat la 4 luni de la semnarea contractului si astia nu-s in stare sa omologheze un rahat de ventilator.
      Da, stiu ca North American l-a croit pe baza unui proiect deja creionat dar la vremea lui Mustangul era tzatza de matza in materie de tehnologie pt. anii ’40: prima aripa cu profil laminar si, mai putin cunoscut, intreaga suprafata exterioara a aparatului era descrisa prin ecuatii. Si ala era avion si in caz de probleme pilotul dadea coltul.
      Si mai sunt exemple. Pur si simplu acum fiecare isi pazeste spatele de avocati si incearca sa scoata un profit.

      1
  8. Cel mai probabil, toti vom face, mai devreme sau mai tarziu, si, cei mai multi vom dezvolta imunitate la virus.
    Pe moment, se practica izolarea pentru a castiga timp, pentru a intelege mai bine cum functioneaza, cum se transmite, cum poate fi prevenit si cum poate fi tratat.
    Intrebarea legitima este: cum facme izolarea si cat va dura pentru ca se sufoca economiile si ajungi sa tiparesti bani. Din lac in put.
    Din ce am vazut aseara, administratia Trump a pregatit un ghid pentru redeschiderea treptata a economiei.
    Cred ca la fel trebuie sa facem si noi, sa vedem ce putem reporni cu un risc minim, apoi, treptat, alte ramuri.
    Eventual, ultimele sa ramana restaurantele fara terase deschise, baruri, cluburi, manifestarile culturale si sportive care presupun inghesuiala.
    Eventual, prelungite restrictiile privind persoanele varstnice – cele mai vulnerabile.
    Intre timp, dezvoltat tratament si vaccin si/sau imunizarea pe cale naturala.
    Daca va deveni, asa cum se preconizeaza, o epidemie sezoniera, precum gripa, nu ai cum sa inchizi economia 3-4 luni pe an, in fiecare an.

    2
    • Erou Bula -La noi in Romania s-au inchis prin lege doar cab stomatologice,frizeri saloane cosmetica,nunti,botezuri,cununii,pomeni, molurile,adica magazinele mari de haine cu toate ca magazinele mari de bricolaj au ramas deschise. CIUDAT ce mi-e izmana sau salopeta si cam atit.La noi in Romania s-au inchis oamenii si copii lor si fara oameni si copii sufera sufera economia caci economia e facuta de oameni si se adreseaza tot oamenilor ex;firme de transport scolar nu le-a inchis nimeni,dar s-au inchis singure pt ca scoala este inchisa acceasi situatie sunt si magazinasele de linga scoli,covrigari,patiseri,avocatii daca nu mai au procese lincezesc si ei

      • numai plange atata ka ,ca nu e nimic mort ca dovada marile lanturi de magazine sau reorientat spre platformele de livrare la domiciliu unde comenzile sau triplat in mare parte santieriele nu sunt inchise ,in domeniul informatic nu cred ca vorbim de mari pierderi ca daca nici aia nu stiu ce e telemunca ,iar firmele de curierat sunt in boom ,da asta e unii sunt clasici de ce sa comande pecand putea sa mearga la mall sa se mai duca si la terasa ,pierderi economice o sa fie dar nu apocaliptice ,singurii care o sa moara sunt greierii nu furnicile

        • nicu-4-nu sti sa intelegi ce am scris si cui i-am raspuns si la ce?Am inteles ca esti cu actuala putere…si eu la fel…dar mai este si problema analfabetului functional.Vrei sa-ti traduc?

    • Asta e din categoria Olivia Steer te pricepi cum ma pricep eu la sudoku

  9. Erou Bula -La noi in Romania s-au inchis prin lege doar cab stomatologice,frizeri saloane cosmetica,nunti,botezuri,cununii,pomeni, molurile,adica magazinele mari de haine cu toate ca magazinele mari de bricolaj au ramas deschise. CIUDAT ce mi-e izmana sau salopeta si cam atit.La noi in Romania s-au inchis oamenii si copii lor si fara oameni si copii sufera sufera economia caci economia e facuta de oameni si se adreseaza tot oamenilor ex;firme de transport scolar nu le-a inchis nimeni,dar s-au inchis singure pt ca scoala este inchisa acceasi situatie sunt si magazinasele de linga scoli,covrigari,patiseri,avocatii daca nu mai au procese lincezesc si ei

  10. Mda

    Deci asa cu 9 asta :
    Art. 6. – Prevederile alineatului (2) al articolului 3, articolelor 7 și 8, literei d) a alineatului (1) al articolului 21, precum și anexa nr.2 la Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020, își încetează aplicabilitatea.

    Hai sa vedem ce isi inceteaza valabilitatea ..

    Art. 3. –

    (2) Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție a produselor agroalimentare până și de la piața agroalimentară și accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declarații pe propria răspundere și a certificatului de producător.

    Art. 7. –
    (1) Pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta ordonanță militară.

    (2) Procedurile de export al produselor agroalimentare prevăzute la alin. (1), aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe militare, se suspendă pe perioada stării de urgență.

    (3) Pe perioada stării de urgență se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta ordonanță militară.

    (4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Art. 8. –
    (1) Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr. 2 se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

    Pe vremea cand urlam ura la boscheti nici cel mai tampit dintre subofiteri nu s-ar fi pus in situatia de a da ordine contradictorii !!!!!

    1
  11. Din ce in ce mai mult se contureaza ideea ca virusul wuhan este o arma bacteriologica data intentionat de partidul comunist chinez pentru stapinirea lumii si transformarea ei in sclavi.Am vazut ca deja Franta,UK si SUA ar cam detine probe si va urma un nou NURENBERG.

    2
  12. SUA da Romaniei un ajutor de 800000milioane$ sa-i avem in lupta cu chinezul wuhan septembrie 19.(asta inafara de Enisala etc.)

  13. Fabulos! Scrisoarea deschisă a redactorului șef Bild pentru președintele Chinei:
    ”Închideți toate ziarele și siteurile critice la regulile voastre, dar nu și tarabele unde se vinde supa de liliac”.

    ”Dacă laboratoarele voastre ar fi la fel de sigure ca închisorile politice, n-ar mai fi existat coronavirus”.

    https://www.g4media.ro/replica-dura-a-redactorului-sef-de-la-ziarul-german-bild-pentru-presedintele-chinei-daca-laboratoarele-voastre-ar-fi-la-fel-de-sigure-ca-inchisorile-politice-n-ar-mai-fi-existat-coronavirus-puterea.html?fbclid=IwAR1LWIJ9J4L3Tohp_YXIh0AGTJ05hMFPFMLJn4yq4ZD5pBqacdpAVbzSPUk

    3
  14. Detalii despre epidemia pe grupul aeronaval al lui Charles de Gaulle.
    8 piloti de Rafale M si 7 membri de echipaj de pe Hawkeye sunt pozitivi.
    În schimb nici-un caz pe submarinul nuclear de atac acompaniator.

    • MirceaS-CIUDAT,Ciudat si cu infestarea portavionului SUA,ciudat si cu infestarea cu wuhan in zonele rurare din SUA unde distantele intre ferme sunt uriase(si au fost cazuri cu oameni care nu au iesit din ferma lor)Ciudat este cum s-a infestat toata rusia pe 11 fusuri orare tinind cont ca la ei distanta dintre orase este de minim 500km,ciudat ca un virus gripal face ravagii in india si chiar la ecuator,africa s-a infestat si ea.Ciudat ca se pare ca nu se dezvolta anticorpi(asa zic unii)Nu mi-am explicat de ce autoritatile noastre ne spun intruna RAMINE-TI IN CASE…pai pe cimp,in padure este distantare sociala de km-tri ca doar nu toti romanii stam in marile aglomerari urbane sa nu vedem de pe geam cimpul sau padurea SAU PERICOLUL VINE SI DIN AER?Armata a cam disparut brusc din peisaj.

  15. Capodopera :-)))) pe scurt ,nu e peste ca bibanul , pangolin ca sibianul :-))))
    https://www.scribd.com/document/457347309/Planul-lui-Streinu-Cercel
    PS Streinu-Cercel a fost secretar de stat în Guvernul Emil Boc, între 6 octombrie – 3 noiembrie 2009 și 19 noiembrie 2010 – 23 mai 2012 :-))))
    [cv are 38 de pagini am luat de pe wiki :-))))]

    • Planul lui Cercelus este de o idiotenie crunta, pentru ca e imposibil de implementat in Romania. Poate in Singapore s-ar putea, dar si acolo ar fi greu.
      In loc de asemenea aberatii, ar trebui ca fiecare cetatean care are simptome de Covid-19 sa poata obtine in maxim 24 de ore rezultatul unui test (facut si platit de stat) si sa inceapa imediat tratamentul daca iese pozitiv. Protocolul Raoult este eficace (adica previne trecerea la faza severa), daca pacientul apuca sa il ia cel putin timp de 4 zile.

    • Io zic ca un pic de minte nu strica nimanui. Streinu-Cercel este in subordinea primariei Bucuresti, iar domnul doctor este in relatii foarte bune cu doamna Firea. Sa nu uitam ca a fost singurul medic – director de spital – care a sustinut idiotenia cu „testarea bucurestenilor” lucru pe atat de imposibil, pe atat de irelevant.
      Cum putea primaria sa testeze + 2 milioane de oameni? Ce forta de munca ar fi fost necesara? De unde facea rost de teste si mai ales unde le procesa cand la momentul respectiv abia se faceau, la nivel national, doua mii de teste pe zi? Daca impartim 2000/zi la 2 milioane rezulta ca ar fi fost nevoie de 1000 de zile de procesare teste doar pt Bucuresti. Ma intreb cati dintre voi au luat de buna ideea?

      Masurile „cerute” de Cercel sunt niste imbecilitati crunte, dar dpmdv totul este doar o capcana politica. oamenii vor spune „uite domne ce vrea sa ne faca guvernul”, nestiind ca Streinu-Cercel nu este membru in guvern ci in subordinea primariei psd.
      Astfel, se incearca doar o lovitura de imagine impotriva guvernului. Streinu- Cercel ar fi trebuit demis ieri, totul este doar o magarie politica cu iz electoral.

      Si inca odata ma mir cum de oamenii pun botul la astfel de manarii ieftine…

      2
      • ionica fonosch

        Cercel nu are partid , oportunist , cred ca am fost printre primii care am spus ca testarea Bucurestiului este o gainarie ! Daca nu ma insel am zis ca testarea cadrelor medicale este imperativa 🙂
        Unul a postat niste amenintari pe facebook , azi a fost arestat , cred ca e de datoria guvernului sa il ” calmeze ” pe Cercel 🙂
        PS Cercel incearca sa isi incheie cariera cu o „lucrare stiintifica grandioasa ” :-)))) in documentul de mai sus apare „modelul francez ” cam cum au facut aia cu regulamentele militare in perioada interbelica au luat de peste tot :-)))) musai sa scrie o prefata marele navigator PAndele :-))) dupa modelul consacrat de alti carmaci va citi prefata cocotat pe o masa :-))))

      • Pai cum se face si in Corea de Sud – in Corea de sud iti face din masina test- teste sa vada raspindirea virusului in randul populatiei. Sa vada in mod real procetul de populatie care a dezvoltat anticorpi. Multe studii se pot face si multe masuri se pot lua in consecinta, iti spune turnura pe care o poate lua pandemia. Dar aici ai drepatet nu este cazul la romania. Aia cu cap si condure pot face ceva nu noi,. Ar fi fost un mare soc sa facem ceva de genul asta, parea ca am fi o tara ca germania care poate sa dea statistice reale si sa faca planuri pe viitor. noi habar nu avem daca se preatest o exploze de cazuri in mahalale sau defapt virusul dispare sau suntem in mare parte imuni sau … etc. mtc. – pune orice scenariu ca nu sti pina nu testezi sic! restul sunt datu cu parerea . Sincer pentru mine ar fi fost o supriza daca planul ala era pus in aplicare si nu vom face nimic de genul asta sunt super sigur. – nu ne duce mintea si nici nu ne putem organiza pentru asa ceva.

  16. Fuuuck me! Fast and Furious in Afghanistan Canada – Nova Scotia!
    Navistar MXT: https://www.cbc.ca/news/canada/nova-scotia/rcmp-weapon-lockdown-portapique-1.5537598

    Imi aduce aminte de alde duuudes din Saginaw county si MaXX-Pro-ul local:
    https://www.youtube.com/watch?v=KUdHIatS36A&t=480s

  17. Antibody tests suggest that coronavirus infections vastly exceed official counts
    Study estimates a more than 50-fold increase in coronavirus infections compared to official cases, but experts have raised concerns about the reliability of antibody kits.
    https://www.nature.com/articles/d41586-020-01095-0

  18. Cel mai nou studiu al echipei conduse de Didier Raoult:
    EARLY TREATMENT OF 1061 COVID-19 PATIENTS WITH HYDROXYCHLOROQUINE AND AZITHROMYCIN, MARSEILLE, FRANCE
    https://www.mediterranee-infection.com/early-treatment-of-1061-covid-19-patients-with-hydroxychloroquine-and-azithromycin-marseille-france/

  19. Nu avem nevoie de vaccin, putem lua preventiv hidroxiclorochina, este aproape lipsita de efecte adverse

    • vaccinul e preventie, hidroxiclorochina e tratament, nerecomandat la anumite categorii de pacienti, cum ar fi cei cu probleme cardiace.

      • Depinde ce probleme cardiace, daca QT este in regula, se poate folosi HCQ. Dar ca preventie, HCQ nu te impiedica sa iei coronavirusul decat daca ai luat timp indelungat cate 400 mg pe zi, cum fac pacientii de lupus. Altfel, doar previne evolutia (lasa mai mult timp organismului sa elimine virusul fara inflamatie excesiva) la faza severa a bolii, in plamani.

  20. Nu este nevoie de vaccin, putem lua profilactic hidroxiclorochina

    • Ar fi interesant de vazut daca se transmite ca și Hiv. Ma speriasem, credeam că vor să le scoată dacă rămâne virusul acolo, așa, doar 2 zile in plus de tratament, nica-toata.

    • Ce ma distreaza pe mine articolele astea care se termina cu „study”. In general chestii gen „cercetatorii britanici”.

  21. Persoanele vindecate de acest virus (sau ce altceva este), nu dezvolta imunitate si se pot infecta si a 2a oara.

    Asadar un vaccin ar fi inutil pentru ca nu activeaza sistemul imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *