Orientul Mijlociu – Securitate, dezastru, scenarii, strategii si viitor

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=8Pp6HRoYank&w=560&h=315]

Israelul este tot mai aproape de instalatiile nucleare ale Iranului. Evreii au cerut Azerbaidjanului permisiunea de a folosi baze aflate la granita de nord a Republicii Islamice.

Daca ar alege sa lanseze un atac direct din Israel, IAF, trebuie sa parcurga o distanta de 1110 de mile, doar  pana la granita cu Iran. Aceasta manevrea ar implica proximativ 100 de avioane pentru diferite tipuri de operatiuni (atac, realimentare, razboi electronic, superioritate aeriana).

O astfel de actiune nu poate surprinde Teheranul, iranienii nu doar ca se pot pregati de aparare, dar ei pot lansa propriul atac asupra Israelului cu rachete balistice. Aceasta operatiune nu granteaza reusita, este foarte complexa, riscanta si implica un numar mare de vieti si tehnica de lupta foarte scumpa.

Astfel ca Israelul a ,,legat” o prietenie foarte serioasa, cu fosta republica sovietica, Azerbaidjan, acolo unde intentioneaza sa utilizeze cateva baze aeriene.

Distanta de la aceste baze pana la facilitatile nucleare iraniene, este redusa pana la 400-500 de mile. Analistii sustin ca o operatiune inceputa din Azerbaidjan, cu F-15 sau F-16, purtatore de GBU-28, ar echivala cu un atac fulger. Distanta poate fi parcursa in aproximativ 40 de minute.

Aceste tipuri de aparate pot cara munitie antibuncar si pot lovi pe timp de zi sau nopte, in orice conditii meteorologie. GBU-28 este o bomba antibuncar, capabila sa penetreze plansee de beton si sa  deterioreze total instalatiile nucleare, astfel protejeate.

Cele doua tipuri de avioane au si capacitatea de a se apara. S-a luat in calcul si defensiva anti-aeriana care este considerata foarte puternica.

Cele IV avantaje gandite de experti pentru a doua strategie sunt:

I  Viteza

II  Elementul surpriza, IAF nu va mai strabate o distanta mare incalcand spatiul aerian al mai multor tari ce pot avertiza Iranul;

III  Suportul logistic este mult mai eficient, deoarece avioanele nu mai necesita alimentare in aer, acestea pot ateriza si in acelasi timp primesc si noi bombe/rachete pentru o noua operatiune de atac;

IV Sprijinul, daca un avion este interceptat si doborat, imediat sosesc elicoptere din Azerbaidjan pentru salvare.

In cazul in care Iranul decide sa atace bazele israeliene, de pe teritoriul azer, evreii iau in calcul o contra ofensiva a tuturor statelor din Caucaz.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=z2NasUtpmho&w=420&h=315]

 

Daca ne concentram atentia asupra Israelului observam o tara mica, distanta dinte Valea  Iordaniei si Marea Mediterana este de doar 44 de mile. Pe acest segment este inclus si orasul Ierusalim. Statul evreu este inconjurat de tari musulmare, majoritatea dintre acestea prezinta activitati teroriste pe propriile teritorii.

La frontiera de est, cea cu Iordania, Israelul beneficieaza de o defensiva naturala. Prapastia coboara pana la 1200 de metri sub nivelul marii, iar muntii se inalta la 3000 m desupra nevelului marii, acest lucru face imposibil un atac masiv terestru din est.

Atunci statele arabe din est au adus la aceasta granita unitati de gherila si arme usoare.

In sud-vest, Fasia Gaza mai exact, au fost aduse sute de tone de arme si munitii sovietice pentru a inarma fortele locale, ostile Israelului.

Pentru a-si apara orasele, industria si aeroporturile, contra si celor mai primitive rachete, israelienii continua o controversata campanie de dezarmare si demilitarizare a Palestinei.

Israelul poate fi strabatut de la vest la este de catre un avion ostil in doar 4 minute. Daca acesta  pleaca din Iordania si traverseaza Palestina, in doar doua minute poate bombarda Ierusalimul.

O alta problema, ce a dat nastere unui scandal in lumea araba, este controlul spatiului aerian palestinian de catre IAF. Acest lucru permite interceptarea avioanelor ostile pe o distanta de 10 mile pana la Ierulasim

Reteaua de drumuri reprezinta o componeta vitala pentru securitatea Israelului. Aceasta este folosita de armata pentru a-si mobiliza rapid fortele si a le sustine cu alimente si munitii.

Viitorul este imprevizibil, Iranul intentioneaza sa-si sporesca capacitatile militare, dronele americane din Iraq provoaca instabilitate.

 

,,Hezbollah va surprinde Israelul in oru ce viitor conflict” -Nasrallah

La 6 ani dupa razboiul libanez de 33 de zile, Hezbollah afirma ca orice miscare de rezistenta va surprinde Tel Avivul.

Intr-un discurs televizat de miercuri nopate, Secretarul General Hezbollah Hassan Nasrallah, a declarat ca organizatia are sansa de a fi victorioasa in urma unui conflict cu Israel.

Nasrallah afirma ca rachetele sale au acum capacitatea de la lovi tinte din Haifa si Tel Aviv.

Evident din interviu nu au lipsit acuzele aduse Occidentului si Statelor Unite, care in opinia sa impiedica dialogul pe tema Siria si aprovizioneaza teroristii pentru al rasturna pe Assad.

Sursa: pressTV

 

 

Criza din Siria se adanceste

 

Ciocnirile dintre armanta siriana si rebeli au ajuns pana la cladirea Guvernului din Damasc. Un elicopter a fost avariat si alte trei vehicule militare distruse.

Luptele de joi, saptamana trecuta, au fost cele mai violente. Rebelii au folosit perdele de fum negru si mitraliere grele.

Cu toate acestea multi civili continua sa ramana in Damasc. Capitala se confrunta cu a sasea zi consecutiva de violente, iar miercuri un atac cu bomba a ucis trei inalti oficiali, inclusiv ministrul apararii.

Deja au aparut zvonurile conform carora al-Assad ar fi parasit capitala pentru Latakia, un oras situat pe coasta Siriei.

Mass-media de stat infirma zvonurile si sustine ca Assad este inca in Damasc.

 

Sursa: RT

 

 

Nero Flash

4 comentarii:

  1. Problema israelienilor nu este dotarea,ci teritoriul.Pentru ei,o tara de marimea Romaniei,la un numar de 7.765.700(in 2011) locuitori,ar fi mana cereasca.Tocmai din acest motiv incearca sa isi „cuminteasca” vecinii.Daca nu ai teritoriu,macar vecinii sa nu intre in „gradina” ta!

  2. Pai Hezbollah a pus mana pe niste 9K52 Luna M din ce stiu eu… au si israelienii Iron Dome acum dar cred ca ala ii ajuta mai mult impotriva rachetelor Qassam trase din fasia Gaza, nu stiu daca e eficient impotriva unei rachete 9M21…

    S-ar putea sa aiba probleme mari Israelul cat de curand.

  3. Citat din articol „In cazul ,in care Iranul se decide sa loveasca bazele israeliene de pe teritoriul azer,evreii iau in calcul o contraofensiva a tuturor statelor din Caucaz.” Nu prea cred ca li se potriveste socoteala de acasa cu aia din Azerbaidjan pt ca in postarea mentionata de mine la armata talibana cu privire la adevaratul motiv al invaziei Afghanistanului se spune ca, conducerile mai multor state din Caucaz sunt pro ruse asa ca nu stie daca vor intervenii contra Iranului dupa cum ar vrea evreii .

  4. Anatol Faurasu

    Nu e asta ordinea.
    Ordinea e data de piesele de domino care cad fiecare la timpul potrivit. Ca sa dea drumul la bum-bum trebuie mai intai sa genereze o criza economica, fiecare pas e gandit dinainte. De aceea, vor astepta cu bum-bum minim inca sase luni. In septembrie incepe anotimpul crahurilor financiare, pregatiti-va de surprize cu Andreea Marin.In noiembrie alegerile USA unde va iesi sclavul Mitt Romney, dupa care in functie de situatia din Siria vor gasi un nod in papura lui Khomeini. De exemplu, nu poarta cravata…sau n-are palarie. Sunt atatea defecte pe care ‘comunitatea internationala’ formata din Israel, Israel, evreime si evrei le poate gasi.Si Israel.Sau am mai zis odata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *