P-8A Poseidon zboara dar nu merge…

P-8torpedo

Adica cel mai nou si mai smecher vanator de submarine al US Navy nu-i bun de nimic deocamdata, a declarat musiu Michael Gilmore seful biroului testari armamente din cadrul Pentagonului. Defectele majoare ar fi in zona performantelor radarului de supraveghere maritima, al fuziunii senzorilor si al trasferului de date.

Iar Pentagonul nu este deloc bucuros mai ales ca programul de inlocuire al vetranului P-3 Orion cu P-8 Poseidon a costat pana acum 35 miliarde de dolari si deocamdata P-8ul nu este in nici un fel gata sa preia locului P-3ului. Aceste probleme au fost observate in timpul testelor intensive la care US Navy a supus aparatul din septembrie 2012 pana in martie 2013, iar rezultatele arata ca P-8 Poseidon nu este apt de lupta din punctul de vedere al strangerii de infomatii, supravegherii maritime, al misiunilor de recunoastere si nu este deloc eficient in materie de cautare/detectare submarine.

Planul initial prevedea o comanda de 113 aparate P-8 Poseidon care are la baza modelul Boeing 737-800. In acelasi timp oficialii americani spun ca sunt constienti de aceste neajunsuri si se lucreaza pentru remedierea lor si ca ele sunt in majoritate probleme  de soft.

GeorgeGMT

17 comentarii:

  1. am citit bine? 113 aparate??!?!?! va dati seama ce inseamna numarul asta comparativ cu ce au chinezii sau rusii?

  2. Ca are probleme, normal ca are probleme, este inca in stadiul de dezvoltare.
    I s-a dat clientului pt testare, problemele descoperite vor fi rezolvate in timp.
    Costurile vor merge numai in sus, ca asta e trendul, odata cu devalorizarea hartiei igienice de culoare verde.

    „va dati seama ce inseamna numarul asta comparativ cu ce au chinezii sau rusii?”
    Lasa ca si rusii vor anunta ca vor fabrica vreo cateva sute pana in 2015 🙂 sa sa sparie toti dujmanii…

  3. Mda, seamana si asta cu alde F35. Bebele cu prea multe moase ramane cu ombilicul netaiat. In general cu privire la ultimele programe de inzestrare a armatei in SUA impresia mea e ca in SUA contractorii militari mizeaza pe procentul relativ mare din populatie pe care il angajeaza, absenta inzestrarilor cu armament din import, lobby puternic si sumele mari deja cheltuite din banii contribuabililor pe R&D pentru a inventa costuri de achizitie/intretinere de-a dreptul ridicole pentru tot ce au de gand sa vanda statului. Mi se pare absurd faptul ca statul american tace si plateste ce n-ar trebui pe greseli de proiectare si erori de soft, cand aceste greseli apartin contractorului, si ar fi de bun simt sa fie suportate din buzunarul contractorului si nu tot din bugetul de la stat. Dependenta de armament din import e rea, dar uite ca si dependenta de armament de acasa poate fi paguboasa.

  4. ba fratilor ungurii au Globemaster 3????
    si bulgarii isi iau Global Hawk????

    nu-i bine….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *