PAK FA (T-50) si S 500 aproape gata de lupta

Seful Statului major al Aviatiei Ruse, general-locotenent Viktor Bondarev, a anuntat ca in anul 2016 doua noi sisteme de arme ultramoderne vor deveni operationale in cadrul Fortelor Aeriene Ruse.

download

Viktor Bondarev se referea la sistemul de rachete sol-aer cu raza lunga S-500 si la avionul multirol de generatia a V-a T-50. Astfel generalul rus a declarat ca zborurile de test al PAK FA sunt aproape finalizate si avionul va putea sa-si inceapa cariera in fortele aeriene incepand cu 2016, apartul fiind descris ca fiind „superb”, din punct de vedere al capabilitatilor dovedite in zborurile de test. Pana in acest moment au fost construite cinci prototipuri.

In privinta S-500 rachetele pentru noul sistem sunt gata si dispun de o electronica foarte performanta.

“The missiles will have a build-in intelligence system, which will analyze the aerial and radar environment and take decisions about its altitude, speed and direction of the flight,” a spus Bondarev, in conditiile in care S-500 este un S-400 modernizat si adaptat special pentru interceptarea rachetelor balistice pana la o altitudine de 200 km si zece tinte concomitent, dispunand si de o raza a radarului mai mare decat S 400.

Cu aceeasi ocazie general rus a confirmat si demararea lucrarilor pentru construirea unui nou bombardier strategic rus – PAK DA – , aparat care va fi subsonic, cu pronuntate carateristici stealth. Se asteapta ca Tupolev sa produca primul prototip in jurul anului 2020, iar intrarea in productia de serie este asteptata pentru 2021-2022.

Generalul Bondarev a confirmat de asemenea ca in urmatorii ani modernizarea fortelor aeriene va avea in prim plan capacitatea operationala a acestora in nord, deasupra Oceanului Arctic, acolo unde Rusia crede ca in viitor ar putea sa existe unele tensiuni. Modernizarea bazelor sovietice si trimiterea in zona a noi avione, radare si alte sisteme necesare va fi prioritara in viitor pentru aviatia rusa.

 GeorgeGMT

 

 

58 de comentarii:

  1. Presupun ca S500 poate fi folosit cu succes inclusiv impotriva avioanelor destinate suprematiei aeriene.
    Nu se zice nimic de tancul Armata.Inseamna ca asta va fi operational dupa anul 2016.

  2. S 500 este gandit sa fie antibalsitic, dar cred ca poate folosi si rachete destinate aeronavelor. Bondarev nu s-a referit la Armata pt ca nu este pe zona lui cred.

  3. De cand a luat foc, peste PAK-FA s-a asternut linistea.
    Acum aflam ca in 2016 va fi pe teava. Probabil ca e un anunt care sa-i linisteasca pe indieni. Pentru ca motoarele, dupa cum bine stim, vor fi gata dupa 2020.
    Ciudat este anuntul cu „reintinerirea” lui MIG-31. De ce sa bagi bani intr-un avion care si-a pierdut „obiectul muncii” si care necesita costuri mari, cand in mod logic ar trebui catre PAK-FA ?

    • capatu` satului

      migu` 31 a fost si este si in acest moment un aparat de varf ramas fara competitor in vest;
      viteza si altitudinea la care zboara il fac un avion de temut;
      partea electronica nu a fost niciodata hiba acestui aparat ci fiabilitatea scazuta a motoarelor si consumu` mare de carburant – atunci cand zbori cu aproape 3 Mach nu prea conteaza, in conditiile in care multe din sistemele de lupta sol aer nu au capabilitatea de a ajunge langa acest aparat.

      • Din punctul meu de vedere, MIG-31 si-a mancat malaiul.
        Scopul pentru care a fost creat nu mai exista.
        Da, zboara cel mai sus, cel mai repede si in linie dreapta.
        Ei si ? 🙂

        • Un avion care zboara cel mai sus, cel mai repede, si fara pil;ot ducand bombe si se mai si intoarce de unde a plecat…etc
          Pacat ca nu ganditi la viitor si in viitor desi noi romanii suntem cei mai inteligenti ,dar condusi de hotzi si prosti.

      • Pai eu unu nu cred ca e asa de varf,pentru ca nu prea vad cu ce il ajuta ca poate sa prinda mach 3,ca sunt rachete AA care prind mult mai mult si intr-un timp mai rapid si din cate am vazut mig 31 ar zbura undeva la 20km de sol,pai daca e sa facem o mica simulare eurofighter Typhoon cica zboara si el pe undeva la 16,5 km dar in cazuri extreme se ridica si la 19,8 km….Dar oare mig-31 e capabil sa infrunte un EF ? Sincer in plus ca ET e si el detectabil mai greu desi nu e stealth.Si ar mai fi si F22 care zboara la 20 km si ala e putin mai greu de detectat 🙂 de mig-31.Si referitor la ideea ta ca sistemele de lupta sol-are nu au capabilitate de a ajunge la aparat,hai sa fim seriosi =)))) rachetele de pe platforma patriot bat la 24.000mm in mach 5 pe o raza de 160 km ? hmm =))RIM-67 care bate peste 20 km…Deci nu cred ca mig-31 ar fi un best option pentru rusnaci 🙂

        • capatu` satului

          exista un articol mai recent pe acest site despre incapacitatea patriot de a lovi rachetele scud aflate in zbor (rata reala de deviere a traiectoriei rachetelor scud sau de distrugere in aer) – era vorba de scuduri irakiene;

          avionu` mig 31 este un avion de varf dintr-o era apusa la fel cu sr 71; in orice caz, in masura in care rusii ar fi in strare sa realizeze pt. mig 31 o varianta de modernizare a acestui aparat similara cu ceea ce au facut americanii cu f15 Silent Eagle ar insemna ca avionu` ar mai putea zbura inca cel putin 20 de ani;

          era sa uit, vezi ca patriotu` a fost proiectat sa loveasca tinte cu o arecare traiectorie predefinita ce ar permite in teorie calcularea unui punct de impact ceea ce n u`i cazu lui mig 31 care poate fi pilotat si isi poate modifica traiectoria in zbor, sau tu crezi ca migu` deabia asteapta sa fie lovit de patriot;

          ps. vezi ca frica de rachete sol aer a pilotilor nu este de ieri de azi, totusi rata lor de succes in conflicte a fost intodeauna cu mult mai redusa decat datele furnizate anterior de fabricanti.

        • Inseamna ca tu crezi ca americani vor lansa o racheta sol-aer patriot de prim stagiu?Primele iesite prin ani 80′? Eu unu nu cred iar despre patriot eu zic sa dai un sa cauti modelul MIM-104F (PAC-3)”The active radar also gives the warhead a „hit-to-kill” (kinetic kill vehicle)” nu prea cred ca baeti unchiului sam sunt inapoiati 🙂 poate uni cred asta….Eu nu!

    • in urma acestui articol, sustin dinnou cu tarie ca Romania, FARO, au nevoie imperativa si imdeiata de un avion multi-rol bimotor ( bi-turbofan ) cu capacitate supersonice, care sa completeze F-16 ABM Falcon. ma gandesc aici la UNA SAU DOUA DINTRE URMATOARELE VARIANTE DE avioane : F/A-18 CD Hornet, Rafale-C/-B/-M, Eurofighter Typhoon-AB, F/A-18 EF Super Hornet si dc nu F-15 CD Eagle, mai ales ca ultimul poate avea aceleas motoare ca pe F-16 ABM Falcon (F-110-GE-100 sau F-100-PW-200). s-ar mai adauga A-10 Warthog sau IAR-93 CD Vultur redesenat modernizat si remotorizat si IAR-99 B Soim modernizat si remotorizat, in principiu ca IAR-93 CDM Vultur cu F-125-GA-100. Nu mai aduc aminte de ce s-ar putea face pe plan intern, cumparare de licente de fabricatie cu off-seturi, intretinere, etc. bani sunt ( vezi evaziunea fiscal de 40 miliarde euro/an in Romania), vointa sa ma fie de la papagali si mamaligile de politruci corupti!

      • pai stai asa. un avion din asta face la costuri pana la 50 mil euro. nu mai bine bagam banii aia pentru inzestrarea armatei in un radar cat mai performant inclusiv pentru stealth + rachete AA? un avion face 50 milioane euro un radar cat naiba sa faca? 100 milioane….+ rachete AA care sa zic un pret foarte mare ca nu stiu pretul lor da zic si eu 1 milion euro bucata. si se iese mult mai ieftin

  4. Off -topic, ati schimbat designul siteului?

    • Era mai bun vechiul design.
      Intre timp :”Liderul ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski, a declarat, luni, la postul de televiziune Rusia 24 TV, că Polonia şi statele baltice riscă să fie „şterse de pe faţa pământului” în contextul escaladării conflictului din Ucraina, soarta Europei de Est fiind în mâinile lui Vladimir Putin, informează site-ul polonez Thenews.pl, citat de Mediafax în pagina electronică.
      „Toate chestiunile legate de război şi pace, în general, şi în speciale cele referitoare la Ucraina vor fi rezolvate de o singură persoană, liderul Federaţiei Ruse (…) Statele baltice şi Polonia sunt condamnate. Vor fi şterse de pe faţa pământului. Nu va rămâne nimic”, a afirmat Jirinovski,, considerat un apropiat al Kremlinului. În ceea ce priveşte apelul preşedintelui polonez şi al celorlalţi lideri din Europa Centrală şi de Est de consolidare a prezenţei NATO în regiune, acesta a precizat că statele est-europene riscă să fie distruse complet.”
      Adica Jirinovski amenintza nordul si ca de obicei rusii vor actiona in SUD.
      Adica transnistria, Odesa ,poate Moldova si Romania.

      • Au mai facut aceasta diversiune cu tarile baltice si au invadat Krimeea.

      • Jirinovski = bufonu’ regelui.

      • Da, asa a declarat bufonul regelui dar sa stiti ca bufonul anunta intotdeauna adevarul. In acest caz, va ataca in sud. Polonia e prea puternica ptr. ei. Polonia nu e un stat slab fara aliati. Polonia are in spate o armata numeroasa (5 submarine si 00 leopard 2 pun pe jar armata rusa) si in plus are o Germanie in spate. Noi? Avem o armata nedotata, slab numeric si un submarin ce sta la tarm.

        • @RADU probabil in caz de razboi o sa aplicam tactica prajolului ca pe timpuri…avem niste larom cu care sa ii haituim…avem un nucleu mai calti cu care sa mai facem niste contra-atacuri…si dupa fugim in munti ca haiducii si pandim pe la trecatori…pe asta se bazeaza politrucii? ca nu pot rusii sa ocupe arcul carpatic?…ori asta, ori in caz de ceva se pregatesc sa schimbe izmenele in cazul in care nu vin americanii in galop…

        • Bufonu’ anunta fix nimic. Ia spune-mi ceva dat de Jirinovski care s-a si intamplat aievea. E varianta chirilica a lu’ Vadim, multe spume la gura si un singur neuron ametit.
          Rusia va ataca nimic din lipsa de oo. Da-te vanjos cand esti slab si da-te slab cand esti jmecher. Deocamdata, Rusia e in prima parte a cugetarii lu’ chinezu’ ala, i-am uitat numele.

    • In ce sens era mai bun?! Sau ce te deranjeaza la tema actuala?

      • Este prea mult camp alb care oboseste ochiul.

      • E mai mult alb pentru ca zona utila a devenit mult mai lata… practic coloanele stanga dreapta au disparut si totul e dedicat articolelor si comentariilor…

        Pagina e mai scurta ar trebui sa se incarce mult mai repede si in acelasi timp e 100% responsivness indiferent ca folositi, telefoane, tablete, calculoare tema se intinde sau se restrange.

        La partea cu culorile e posibil sa fie unele schimbari….

    • iar a fumat dacul prea mult

  5. Varianta noua a site-lui e foarte placuta ochiului si mai comoda, de ex. facind clic pe comentarii ajungi direct la ele, pe cind la forma veche trebuia sa misti pagina in sus…

    *Gabriel*
    Da, zboara cel mai sus, cel mai repede si in linie dreapta.
    Ei si ? 🙂

    pai nu te gindesti ca in asa fel poti ataca repede tinte la distante mari sau poti intercepta repede rachete de croaziera sau aviatia inamicului iarasi la distante mari?

    • Pai asta am vrut o noua tema simpla si mai odihnitoare, cea veche arata ca un pom de Craciun.

    • MIG-31 a fost gandit pentru B-1B si SR-71, de aceea e „interceptor” si nu „fighter”. In consecinta structura a fost proiectata pentru doar 5g. Cum B-1B va fi retras, MIG-31 ramane fara obiect 🙂
      Si atunci ce aviatie inamica intercepteaza ? F-22 ? 🙂 🙂
      Pentru rachete de croaziera SU-35S poate face aceeasi treaba, unde mai pui ca este si mai ieftin de operat.
      Exista o exceptie pentru care MIG-25 (din care a derivat MIG-31) s-a dovedit util in afara scopului pentru care a fost creat. Este vorba de razboiul de Yom Kippur cand MIG-25 a efectuat zboruri de recunoastere deasupra Peninsulei Sinai. Evreii, cu avioanele care le aveau, n-au reusit sa le doboare.
      Mai tarziu sirienii au incercat si ei figura, dar nu stiau proverbul cu ulciorul 🙂
      Ce-i drept, intre timp aparuse F-15.

      • Mig 31 este specializat intre altele in interceptarea rachetelor de croaziera. Cum SUA are cu duiumul din astea, avionul asta are o cariera lunga in fata.

        • As vrea sa vad un interceptor care zboara cu 3 mach de pe la 18000 m+ cum vaneaza un Tomahawk care zboarala cateva sute sau metri deasupra solului.

      • Tocmai de aceea europeni au EF-urile si americani F-22 cu mult peste tehnica ruseasa mig-31,si suhoiurile care impresioneaza numai cu dansul in aer:)) ,pai e adevarat ce zici ca s-a dovedit util in acea lupta pentru ca tehnica de lupta a evreilor era umpic mai slabuta pe atunci ia sa mai incerce si acum sa zboaare mig-31 pe israelieni si de ce nu sa il insotesca si un tu-160 poate or sa se intalneasca cu niste F15 I si cu niste sulite de ale lui David :)),adevarat ca a fost bun mig-31 dar nu cred ca rusi se mai bazeaza pe el:)

  6. Indraznesc sa intreb 🙂

    Ar putea PAK-FA-ul sa fie un avion prea sofisticat/pretentios chiar si pentru Federatia Rusa, astfel incat sa nu fie fabricat in numar mare? Cu alte cuvinte, poate PAK-FA-ul sa mearga pe urmele euro-canard-urilor bimotoare, adica putine si prea scumpe chiar si pentru proprii fabricanti?

    Am pus aceste intrebari pentru ca vreau sa inteleg care este filosofia din spatele dezvoltarii avioanelor de generatia 5 si daca aceste avioane pot fi fezabile a fi folosite intr-un razboi clasic Rusia-NATO.

    • Yap, BUNA INTREBARE!

      Eu cred ca raspunsul la aceasta intrebare o sa-l primim in Martie 2015 cand se va publica PIB-ul Rusiei pe anul acesta.
      E posibil ca in urma sanctiunilor economice impuse Rusiei, sa avem o surpriza mare. Rusia sa nu poata sa finanteze proiectele militare costisitoare (din punct de vedere economic)

      in rest, RUSIA are nevoie de PAK FA (T-50) daca doreste sa tina pasul cu marile puteri economice.

  7. MiG-31 a doborat o tinta in teste la 300km distanta.. asta cu ceva ani in urma. Pe langa motoarele puternice (si flamande ce-i drept), radarul e unul de luat in calcul. Cred ca e primul avion cu data-link.. in fine ideea continuarii MiG-31 e sa-l vanda altora, cu scopul sa-i incurce pe NATO acolo unde mai vor sa actioneze..

  8. T-50 sunt fix 5 prototipuri care mai au mult din programul de dezvoltare. In plus, n-am observat modificari vizibile ale prototipurilor in faza de dezvoltare, ceea ce inseamna fie ca proiectul e perfect, fie ca se forteaza grav intrarea in productie de serie, ceea ce e mai probabil.

    Oricum, sa fie si supermanevrabil, si capabil de supercroaziera, si supermultirol si superstealth. Ai dracu’ rusii astia, ei construiesc OZN-uri si toata lumea doarme. Unde mai pui ca vor sa-l dea si in India si Brazilia cu tot transferul tehnologic aferent. Incredibil dom’le!

  9. Am dubii ca va fi gata in 2016. Daca vor forta intrarea in dotare in 2016 nu va fi decat un Su27-35 pe steroizi si nu un avion cu tehnologie noua, super stealth.

  10. MIG31 are viteza (SR71) radar puternic (F15)munitie bvr (F14) si raza de actiune foarte mare. Este perfect pentru atac asupra sistemelor AWACS. Nu este stealth dar nu poate fi interceptat inainte de a se apropria si trage . Cred ca o sa merite investitia …. Din pacate .

    • Cum sa nu poata fi interceptat? Se teleporteaza in teritoriul inamic sau cum?

      • Cu ce ? Cu mig 21 de la noi? Poate primim ceva de la Bulgari. Tot vor ei un joint venture pentru avioane. Nu are nimeni in Europa centrala ceva ce poate intercepta acest avion. Cum au spus Rusii – avem munitie si tinte pentru o ora de lupta.

  11. dar voi ce credeti ca rusii chiar sunt dusi cu pluta si n-au facut o analiza si cheltuiesc aiurea?pai care avion nu poate fi doborat?dar sa care rachete puternice si mari cu bataie mare si sa interceptezi rachete de croaziera,plus radar exceptional…daca e si sprijinit de su27-35 e mortal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *