Părul sau viaţa?

22957013_1_644x461_trusa-de-barbierit-de-voiajveche-1976

Trusă de bărbierit – F.M.C. Sîntimbru Alba, 1976

În caz că se întreabă jumătatea ce vreau de la Moș Crăciun…

15 comentarii:

  1. Aveti careva de impartasit experiente cu rasul barbii si tunsul in Armata?
    Acasa sau in teatrele de operatiuni…Cand n-ati avut ce va trebuie, ce alternative ati descoperit/folosit? vaselina, ulei de motor, baioneta..in ce belele ati intrat?
    Dar in civilie?
    Ce folositi? Ce ati folosit?…si de ce? Brici, lama sau aparat de unica folosinta?
    Sau ati trecut pe electrice si de care? Rotative sau grila? Pe umed sau uscat?
    Sau aveti seturi complete de ras si tuns?…facial si corporal, trim pentru sprancene, parul din nas si urechi…etc.

    Intrebarile se adreseaza atat domnilor cat si doamnelor in uniforma 🙂

  2. Fii bun te rog si explica putin poza…mai exact obiectele din acea trusa….multumesc anticipat…

      • Pentru cei mai tineri care nu au prins vremurile alea: cele doua cutiute rotunde erau una pentru pamatuf iar cealalta pentru sapunul de ras care era o chestie cilindrica si mirosea indoielnic 🙂 ))))

        • Mai exista cel putin o alta versiune a trusei asteia de barbierit de voiaj, are curelusele interioare amplasate diferit (cea pentru cutia de periuta de dinti lipseste, curelusa mica a pieptenului e amplasta pe mijloc/pe ”cotorul” trusei – intre capetele fermoarului, iar cea compartimentata pentru oglinda era pozitionata pe lungime, avand in plus vreo 3-4 compartimente mici, cat sa bagi creioane/pensete sau…) sincer credeam ca nu era la origine pentru respectivele obiecte de igiena dar se cam potriveau…

  3. O trusa din asta avea fratele meu cand era imbarcat la IPO.
    Ce era bun la ea erau capacele metalice ale cutiilor pentru tuburile de crema de ras, pasta si periuta de dinti.
    Sub capacele alea bagam monezile de 500 pesetas cu care se intorsese frate-miu din cursa anterioara si cu care il trimiteam inapoi ca sa poata face cumparaturi in Las Palmas.
    Bagam monezile in tuburile de pasta/crema si, suplimentar, capacele metalice ale cutiilor impiedicau detectarea lor la aeroport.
    Despre bancnote nu mai spun ca alea erau usor de ascuns prin bagaje.

  4. Asa ceva aveam acum… o mie de ani, cand am intrat in Liceul Militar. Chestia e ca de aparatul de ras nu aveam nevoie(cred ca l-am folosit abia in anul IV), dar era obligatoriu, pentru inspectie.

  5. In primul rand, bine v-am gasit (e prima data cand postez pe acest forum, desi urmaresc cu mare placere atat postarile, cat si comentariile de multa vreme). Dar vazand acest articol, nu m-am putut abtine (amintirile ma „chinuieste”, ca sa zic asa). O trusa de-asta am avut si eu in armata, facuta ca TR-ist in 2013. Doamne, era identica cu cea din poza, si vazand ca e din Santimbru, „mi-a picat fisa”: eu de loc sunt din Aiud, Alba, asa ca… Taica-meu a facut rost de ea de cand eram in scoala generala si a pastrat-o muuult timp in speranta ca odata si o data voi avea si eu nevoie de ea. Dar era destul de practica, desi statu’ ne dadea pasta de ras la tub.

  6. @Eroul Bula
    Sapunulacela mirositor era ptr. oprirea hemoragiilordupa barbierit si se cheama Alaun. Adica Sulfat dublu de potasiu si aluminiu (bunicul meu se barberea cu el si cand eram mic eram fascinat de sapunul acela alb – bunicul era inginer chmist si nu se putea abtine sa nu imi explice si denumirea chimica) – macar atata chimie am retinut …ca restul am uitat-o.
    O zi buna sa aveti si plina de spor.

    1
  7. @Eroul Bula
    Nu mi-a aparatut postarea anterioara…intr-una din cutiile de plastic se gasea alaun (sulfat dublu de potasiu si aluminiu) ptr oprirea sangerarilor dupa barbierit.

  8. Acu nu mai e nevoie de asa ceva , fiecare elev militar isi ia de acasa sau din piata cel taie capul, ideea e ca la inspectia de dimineata sa fii tuns si barbierit regulamentar 😀

  9. @Catalin
    Ai dreptate, m-am grabit cand am scris. Am fost in 2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *