Pastila cu tehnologie: chirurg robotizat sau robot chirurg?

Ei bine, pentru moment, vorbim mai degrabă de un chirurg robotizat, capabil să opereze oameni aflați în dificultate, la mare distanță de un spital decent. Unii dintre voi vă veți întreba poate cam care este relevanța unui astfel de articol pe un site cu profil militar. Păi vă recomand să revedeți serialul MASH… MASH vine de la Mobile Army Surgical Hospital ceea ce poate fi tradus aproximativ ca spital de campanie al armatei.

Americanii au evoluat de atunci (dacă vă amintiți, serialul MASH este despre războiul din Coreea) adoptând „combat surgical hospitals (CSH)” și „forward surgical teams (FST)”. Câteva informații suplimentare aici.

Povestea pleacă din spațiu, un domeniu de avangardă unde sunt testate soluții inovatoare. Ideea este următoarea: dacă un astronaut aflat într-o misiune la mare distanță de Pământ (și Luna se încadrează aici) are nevoie de o intervenție chirugicală de urgență, ajutorul se află la zile, poate luni distanță. Sau chiar niciodată. Așa a apărut MIRA – „Miniaturized in vivo Robotic Assistant”, un chirurg robotizat sau un robot chirurg, mărturisesc că nu mi-e foarte clar încă.

robot chirurg MIRA

MIRA Sursa foto: fabricantul

Provocările misiunii MIRA care va zbura spre Stația Spațială Internațională în 2024 sunt generate de mediul de lucru: imponderabilitatea. Pe de altă parte, succesul misiunii va genera un robot capabil de operațiuni de mare finețe ceea ce va avea cu siguranță aplicabilitate și aici pe Pământ.

Profesorul Shane Farritor, inginer-profesor la Universitatea Nebraska – Lincoln care s-a ocupat de acest proiect a declarat următoarele: NASA has been a long-term supporter of this research and, as a culmination of that effort, our robot will have a chance to fly on the International Space Station.

Pe parcursul anului următor, Farritor și echipa sa vor scrie softul personalizat pentru MIRA, vor configura robotul astfel încât să poată fi transportat pe SSI într-un container standard folosit pentru transportul experimentelor și vor parcurge mai multe teste pentru a se asigura că MIRA va supraviețui lansării.

Cu ocazia unor teste anterioare, chirurgii au folosit acest robot pentru a opera rezecții de colon și a mai fost de asemenea folosit în mod telecomandat pentru a opera un pacient aflat la aproape 1500 km depărtare.

Mai multe informații despre MIRA puteți găsi aici și aici. Oricare ar fi viitorul războiului, răniți vor fi întotdeauna. Fie militari, fie civili.

14 comentarii:

  1. Seamănă mult cu robotul pt operații numit Da Vinci. Care costa vreo 3 milioane euroi.
    Stiu sigur că e si în RO.
    Principiul ar fi același.
    Chirurgul sta in fata unui ecran și cu mâinile pe niste ” mănuși” robotice. Care transmit mișcarea brațelor omului , robotului real aflat lîngă sau in camera vecină chirurgului.
    Sau pe partea cealaltă a planetei.
    Precizia este colosala.
    Problema că a opera un astronaut pe/ lîngă Marte și cu chirurgul pe pamant, implica o întârziere majoră a semnalului radio.
    Pina la 20 de minute . 40 minute dus întors.
    Deci cum controlam robotul in timp real la distante foarte mari?
    Trimitem și un chirurg in spațiu ?
    Glumind, atunci e folositor sa trimitem și un instalator apa gaz, un electrician și un tâmplar. ??

    4
  2. urmeaza chirurgul drona, care se poate deplasa singur si opera in teren?

    1
    • Sau nu opera dar macar evacua in siguranta fara a-l brusca. Un element important in MASH erau elicopterele cu targi laterale in afara (pariez ca era o senzatie unica, am ajuns in rai printre nori?) care trebuiau sa aduca repede pacientii si fara extra daune.

      Tot ref la seriale, in Boston Legal parca (spinoff la mult mai dramaticul The Practice), era un ep unde clientul era suparat ca spitalul sau asiguratorul trimisese pacientul in India unde patise ceva. Se facea un fel de outsourcing in sistem, cu spitale straine unde erau doctori si paturi disponibile. De ce nu si aici, drona->avion->spital sigur la distanta.

  3. modelul romanesc va avea si buzunare .

    27
  4. Deja „chirurgul robotizat ” este ceva cotidian .

    Robotul chirurg este o realitate ,in viitor ,insotit de nanoroboti….

    Vorbim de tehnologie civila , cea militara este mult mai inaintata….

    Meteahna umanitatii, intii am investit in dezvoltarea BA(proiectul Manhaten) , apoi am construit centrale atomo-electrice….

    Intram intr-o era foarte nelinistitoare….

    1
    • O arma nucleara e mai ușor și mai ieftin de construit decât un reactor nuclear civil.
      Iar bomba atomica americană a apărut de frica unei bombe nucleare naziste.
      ( in realitate , cercetătorii germani erau rămași rău în urma . Aveau doar părți teoretice dezvoltate. Partea practica de realizate a unei arme nucleare era inexistentă. Dar nu puteau să știe americanii tot și toate.)
      Pe când a fost gata bomba americană , războiul în Europa era pe sfârșite. Nu era nici o nevoie sa fie aruncata in Europa.
      Alt discurs cu Japonia . Unde frica de pierderi colosale in atacul împotriva inimii Japoniei , combinat cu politica internațională ” să vadă Stalin ce arme avem” a dus la lansarea celor două bombe nucleare. Oricum după bomba experimentală detonată in USA + cele două lansate in Japonia, America nu avea nici o altă bomba nucleara in depozite. )
      Ca fapt divers :
      -Internetul se studiază, realizează și dezvoltă în USA ca măsură de siguranță națională ( comunicații militare) în cazul unui atac sovietic cu arme nucleare.
      Dar asta e partea mai puțin cunoscută .

      2
  5. Sa inteleg ca asta e micro Robotu ”Da Vinci” 🙂 e deja uimitor cat se poate dezvolta tehnologia in timp releativ scurt si intrebare este cate tehnologie este pitulita pe la sertar?

  6. Dacă tot ați adus aminte de MASH, pe 17 septembrie 1972 se difuza primul episod. Un serial epocal. Alan Alda și Loretta Swit încă își mai mănâncă pensia prin California. La acel timp, scenariștii aveau grijă să atingă noile proceduri medicale care se experimentau pe continent. Exemplu :într-un episod un pacient are nevoie de dializă. Alan Alda (Hawkeye) improvizează un dializor. Bref :spitalele militare americane , și atunci și acum erau/sunt promotoare ale noilor tehnici chirurgicale.

    1
  7. medicina de front este ceva atat de special ca i-as trece pe toti oamenii aceia in calendar,a nu confunda cu expresia “spital militar” de la noi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *