Pastila cu tehnologie: Iron Man cu ochii oblici

Pentru că e greu… În pastila cu tehnologie de astăzi voi vorbi succint despre cerințele conflictului de graniță sino-indian care s-a „încălzit” pentru scurt timp în cursul anului trecut.

Problemele susținerii unei „mici” armate la altitudinile care se regăsesc la granița sino-indiană comportă probleme logistice „mari”. La naiba, la altitudinile alea e pur și simplu greu să trăiești, darămite să mai și lupți. Problema altitudinilor mari am trăit-o inclusiv pe propria-mi piele și pot să confirm că e… greu!

E nevoie de aclimatizare și nu toată lumea poate trăi la altitudini înalte. Peruanii care trăiesc o viață întreagă la peste 3000 m și-au adaptat organismul în acest sens, mama-natură fiind laboratorul suprem de biotehnologie. Pe de altă parte, mama-natură are nevoie de timp pentru a opera „modificările” necesare. Iar când nu ai timp pentru așa ceva, cauți soluții ceva mai rapide.

China, direct interesată, a folosit în premieră la sfârșitul lui 2020 exoschelete pentru a-și ajuta soldații să care provizii în zona de graniță dintre China și India. Aceste exoschelete au intrat în serviciu în octombrie 2020, inițial la o unitate care se ocupă cu distrugerea muniției expirate.

Clipul de mai jos, care „demonstrează” realizarea a fost preluat de pe contul de Twitter al East Pendulum. Nu este la cea mai bună calitate posibilă din cauza limitărilor site-ului nostru, dar este suficient ca să vă faceți o idee despre „realizarea” chinezilor.

Conform sursei citate mai sus, s-ar părea că, pe lângă robotică, preocupările chinezilor merg foarte mult și în zona biotehnologiilor pentru a obține un soldat mai bun, mai rezistent, mai puternic, mai ca la țară etc ș.a.m.d. Este un domeniu de viitor, unde ne putem aștepta la din ce în ce mai multe descoperiri și realizări. Preocupări în materie există de când oamenii poartă războaie, cel mai simplu exemplu care-mi vine acum în minte fiind amfetamina dată soldaților în cel de-al Doilea Război Mondial pentru a nu „dormi în front” sau mult mai recentul modafinil care a inspirat chiar și un serial – Limitless. Un alt exemplu de biotehnologie avem și în serialul The Expanse, cine l-a urmărit știe la ce mă refer.

SUA experimentează și ea exoschelete încă din anii 2010 și, probabil, cam toate marile puteri militare au astfel de preocupări.

Un astfel de exoschelet poate avea în primul rând aplicații civile. Iar beneficiile pot fi enorme. Tehnologia mai are nevoie de timp pentru a se maturiza dar cercetările continuă și, uneori, rezultatele pot fi uimitoare. Un exemplu foarte bun despre ceea ce se poate realiza este momentul deschiderii Campionatului Mondial din 2014. Un bărbat paralizat a folosit un exoschelet controlat de o interfață om-mașină pentru a da lovitura de începere a campionatului. Comanda către exoschelet a fost dată direct de creierul bărbatului paralizat. Interesant, nu-i așa? 🙂

Robotica și biotehnologiile sunt două dintre domeniile care ne vor influența semnificativ viitorul. Eu doar vă zic 🙂 și vă las într-o companie plăcută! 🙂

exoschelet china

Costumul Ritei din filmul Edge of tomorrow Sursa foto: pinterest.jp

Închei cu un îndemn: infanteriștii români merită mai multă atenție! (nu m-am putut abține) S-au făcut lucruri (contractul pentru camioane, Piranha P5, renovarea unor cazarme) dar încă mai este loc de mai bine.

#uniformenoi #nouapuscadeasalt #ratiimaibune #echipamentenoisimaibune #cazarmedecente

Nicolae

P.S. Subiectul acestui articol este exoscheletul & biotehnologia, nu necazurile infanteriei române. Ai noștri infanteriști nici măcar nu pot visa la așa ceva. Vă rog frumos să comentați ontopic. Mulțumesc!

50 de comentarii:

  1. #Nicolae
    Interesant cà ai ajuns la East Pendulum

    Henri K. (un ingénier francez în aeronauticà bazat la Hong Kong) este sursa mea cea mai fiabilà pentru China.

  2. Acum ca sa incep cu o ironie la adresa prietenilor chinezi, da, au inceput sa aiba grija deosebita de soldatii lor, le-au dat exoschelete, dar important ca au inceput de la cap. Gramele alea de explozibil din casca ii ajuta sa gandeasca mai limpede chiar si la altitudine.
    Referitor la costumul de lupta al infanteristului, aici cred ca pe viitor va fi o combinatie intre exoschelet si situational awareness, minidrone +drone medii care sa scaneze campul de lupta si sa transmita in timp real informatii luptatorului. Casca va fi importanta si probabil va fi la fel de complexa ca a pilotilor de lupta.
    O intrebare va fi pusa la un momend dat, de ce luptatorul sa fie un om intr-un exoschelet si nu un robot/drona?

    4
    • Ca programator pot eu sa iti raspund la intrebare. Pentru ca orice sistem controlat la distanta poate fi hackuit si intors impotriva ta pe cand o interfata om-masina nu poate fi, decat daca se introduce un backdoor de catre producator sau echipa de mentenanta care face update-urile de firmware. Practic, daca nu exista un server remote care sa controleze sau sa faca override utilizatorului, nu se poate propaga nici un virus/troian catre toate entitatile, insemnand ca inamicul ar trebui sa hackuiasca fiecare entitate in parte pentru a o scoate din lupta, dar in nici un caz nu o poate intoarce impotriva ta. Daca vorbim de sute sau mii de interfeta om-masina, asa ceva devine aproape imposibil si cu siguranta nefezabil.

      P.S. In ideea asta americanii de la DARPA studiau acum vreo 4 ani conceptul de single point of access pentru dronele de tip swarm, sau mai bine zis conceptul de regina. Adica dintr-un roi de drone, doar una comunica direct cu baza, iar ea comunica local cu restul dronelor pe distanta scurta prin wifi. Daca exista o incercare de hacking asupra „reginei”, ea paseaza rolul altei drone random in roi si se autodistruge. In modul asta inamicul nu are cum sa preia comanda intregului roi.
      P.P.S. Si noi inca folosim T55… :))

      33
    • Pe langa raspunsul foarte bun al lui Ionut, mai ai si o problema de morala. Nu poti sa lasi o masina, fie ea si inteligenta (!?!? – sau poate chiar din acest motiv) sa decida ce om traieste si ce nu. De aceea, cam tot ce inseamna vehicul autonom inarmat fara pilot la bord are intotdeauna un om in lantul decizional, ei zicandu-i „man in the loop”.
      Daca vrei, pentru omenire, e mai usor sa-l digere pe Robocop decat pe R. Daneel Olivaw. De altfel, medicina ar trebui sa profite cel mai mult de subiectele acestui articol: ortopedie, oftalmologie, doar ca sa le numesc pe cele la indemana.

      7
      • Nicolae cu respect ……problema de morala ,este una derizorie; după părerea mea … !!! Ce război a fost ,este sau va fi „moral” ….moralitatea și umanismul din oamenii, dispare la primul glonț tras …. Soldații trebuiesc să-și de-a deoparte latura umana in clipa ce intra intr-un conflict …altfel trag ponoasele …… Părerea mea este că la un moment dat ,mașinile vor înlocuii soldații umani ,pe câmpul de lupta …e practic următorul pas in arta războiului

        4
      • Eu nu vroiam soldati roboti independenti, ci pilotati de oameni, in genul dronelor din ziua de azi.
        Referitor la robotii programati, da, e o oarecare problema morala, dar care nu se respecta total in prezent. De exemplu, pentru NSM ai o biblioteca ca date pe dupa care racheta identifica tinta, nu o ghideaza manual un operator. Deci, pana la urma, e alegerea rachetei ce ataca si daca ataca. Doamen ajuta, programarea sa fie buna :). Probabil ca exista sisteme de back up. Si da, Paul are dreptate, cand a fost razboiul moral? Adevarul ca cei care au bombardat Dresda, daca au invins, nici nu au fost acuzati de crime de razboi :(.

        1
        • Doar oamenii omoara oameni.
          Exemplul cu NSM nu e bun, un om a ales tinta, nu un robot.
          Ma intreb de ce ne mai straduim cu Conventia de la Geneva, cele impotriva armelor chimice si biologice etc samd
          Poate ca moral nu este o exprimare fericita…. gasiti voi tipul problemei. Pentru ca problema exista.

  3. Există vreo preocupare la ACCTM (DARPA românească ?) in privința nanotehnologiilor și biotehnologiilor ce vor fi implementate cam de orice armată serioasă? Măcar un PDF, atât de drag armiețâi românești.

    3
    • Nu cred, sau si daca ar fi o preocupare nu cred ca au oameni calificati. Cand am vazut ce „softuri” ies din mana celor de la STS m-am convins ca statul roman este incapabil sa produca ceva cat de cat functional. Cred ca si acolo se merge pe nepotisme, altfel nu imi explic cum pot fi atat de incompetenti. Tin sa spun ca nu cunosc pe nimeni care sa lucreze acolo, dar imi permit sa-i fac incompetenti datorita aplicatiilor publice facute de STS pentru stat, de la covid la orice altceva, deoarece sunt de toata jena, de un amatorism incredibil.

      11
    • Exista niste preocupari pentru chestii chiar mai avansate (cel putin in alte privinte tehnologice, sa le zic asa).

      Asta si referitor la ce zicea daca nu ma insel CSAT sau asa, pe vremea lu Base, ca Romania sa se axeze mai mult pe cibernetica si aerospatiale ca si interes militar

      https://www.academia.edu/36445503/Zidul_t%C4%83cerii_incursiuni_%C3%AEn_%C5%9Ftiin%C5%A3a_secret%C4%83_Volum_I

      Cartea a aparut la o editura militara si e scrisa de persoane foarte serioase la prima vedere, doctori docenti, prof universitari, fizicieni etc.

      Acum nu stiu cat de fezabile sunt ideile si conceptiile aparute acolo, dar daca sunt cat de cat macar, chiar ca ar trebui sa ne axam in principal pe aerospatiale si cibernetica.

      Mai on topic, foarte interesant ca chinezii au facut deja concepte viabile si care pot fi folosite in teren. Mai e mult pana departe la soldatii mecanizati imbracati in armuri blindate autonome cu tot felu de senzori si arme futuristice

      Japonezii au facut un pas in directia asta (desi mai mult un concept/prototip)

      https://www.youtube.com/watch?v=2iZ0WuNvHr8&feature=emb_title

      Inca din anii 90 se vorbea de tehnologiile si razboiul din valul trei (daca imi amintesc bine), cu nanotehnologii, roiuri de drone (inclusiv micro si nanodrone) care intrau peste tot si scoteau din functiune tehnica inamica (intrau in motoare, tevi,depozite de combustibil, rezervoare etc si le distrugeau ori scoteau din functiune etc).arme neletale care iarasi scoteau din functiune tehnica de lupta, super-adezivi, super acizi, arme cu impule EM samd.

      Legat de biotehnologii, din cate am inteles chinezii lucreaza fara probleme la chestii gen editari genetice (CRISPR sau ceva de genu parca ii zice tehnologiei), oficial cred ca au facut deja si experimente pe oameni (un bebelus caruia i-au modificat nus ce gena) si neoficial sunt sigur ca fac chestii mult mai grele si experimente mult mai serioase (probabil si sinistre) prin lagarele alea pe unde dispar unii „dusmani ai poporului”.

      Parca si francezii se gandeau sa aduca imbunatatiri cibernetice pentru soldati si in mod cert americanii sunt si ei departe cu cercetarile in domeniile astea

      2
      • La teoria taiatului de frunza la caini fara nicio aplicabilitate practica nu ne bate nimeni.
        Cercetarea de dragul cercetarii fara o finalitate practica, vandabila este, in opinia mea, degeaba.
        Nu crezi ca a teoretiza pe marginea domeniului aerospatial cand tu nu ai nici urma de asa ceva este o simpla pierdere de vreme?
        Nu mai bine si-ar chinui neuronii cu niste materiale mai bune pentru uniforme, pentru veste antiglont, aparate de vedere pe timp de noapte si altele asemenea? Niste drone pe care sa nu le piarda in Marea Neagra sau finalizarea aleia pentru fortele terestre n-ar fi ceva mai util si chiar realizabil?
        Apoi, sa rupi cercetarea de productie este iarasi o tampenie, numai buna de halit „fonduri europene” de tot felul de institute care trebuie sa-si justifice astfel existenta.

        11
        • @Nicolae (si cel putin partial Ionut)

          „”Nu crezi ca a teoretiza pe marginea domeniului aerospatial cand tu nu ai nici urma de asa ceva este o simpla pierdere de vreme?””

          Nu, nu cred deloc ca e o pierdere de vreme. Orice studii, chiar si teoretice, sunt un pas inainte.Altii nu fac nici macar asta, si de fapt asta e primul pas spre ceva palpabil, daca abandonam si asta chiar suntem pe duca. Nu stiu daca ai citit ce scrie acolo, din putinul pe care l-am citit eu inteleg ca exista diverse brevete si patente si ca unele au fost realizate practic, la nivel de prototipuri, dar si autorii se plang de faptul ca nu avem (nu mai avem, nu avem inca, depinde de tehnologie si perioada) industria capabila sa le produca la nivel de masa.

          Eu n-as considera aiureli nici opiniile cercetatorilor alora nici pe ale CSAT, doar pe principiul ca nu a aparut public, la televizor, sa stie tot omul, ca s-a realizat nus ce chestie mai avansata. nu cred ca astia sunt oameni si institutii care bat campii de dragul de a bate campii

          „”Nu mai bine si-ar chinui neuronii cu niste materiale mai bune pentru uniforme, pentru veste antiglont, aparate de vedere pe timp de noapte si altele asemenea? „”

          Stimpex face niste veste antiglont foarte OK, iar IOR e unul din liderii mondiali la apartuar optica. Nu comentez depsre uniforme, poate e loc de imbunatatire (in mod cert nu sutn adeptul la parada modei si tinute personalizate si „trendy” pentru fiecare arma, infanterie, FS, marina etc).

          E vorba de finantari (de multe ori minuscule comparativ cu bgetul) si de sprijininirea initiativie private si colaborarii public-private (gen Cugir preia proiecte particulare autohtone pentru noua pusca de asalt, nu se ia pe comisione ceva controversat din afara) si eliminarea birocratiei si politicianismului

          1
          • „IOR e unul din liderii mondiali la apartura optica” Afirmarea asta unde o incadram? La vise mari chiloti mici?

            Aimpoint are venituri anuale in exces de $100 de bulioane. IOR are undeva sub $4 bulioane. Deci? Nimeni nu disputa ca fac lucruri bune, dar intreaba-te si tu asa un strop? Cand a fost ultima oara (daca vreo data) cand IOR a turnat propria sa sticla sau a dezvoltat patente pentru sticla? Cand a fost ultima oara cand (daca vreo data) IOR a dezvoltat si produs un intesificator de imagine?

            Astia sunt lideri mondiali la genul mana omului na pus piciorul.

            7
            • Diferenta e data si de economiile din care provin cele doua companii si de investitiile care se fac si comenzile date catre ele din partea unora cu diferente de bugete mult mai mari decat diferenta de care zici tu intre profiturile companiilor.

              Din cate stiu eu lucrurile stau cam asa, IOR aduce sticla bruta din Germania de la Schott dar o prelucreaza aici in Romania conform cu cerintele, conceptele si procesele tehnologice dezvoltate de ei. Nu e ca si cum primesc lentilele gata facute din Germania si ei doar le monteaza undeva, sticla aia trece prin niste procese de prelucrare specifice dezvoltate de ei
              Legat de produsele lor, lunetele de orice fel sunt fara probleme unele de top la nivel mondial iar despre alte proiecte ale lor

              http://www.ior.ro/Cercetare-Dezvoltare/

              http://www.ior.ro/Detalii/LON-4x/

              http://www.ior.ro/cercetare/index.html

              http://ior.ro/somfi/

              „Proiectul are ca rezultat final realizarea unor prototipuri, pentru un sistem de observare şi pentru un sistem de observare şi ochire, destinate îmbunătăţirii gradului de cunoaştere a situaţiei din teatrele de operaţiuni. Se intenţionează construirea acestor aparate prin încorporarea celor mai noi tehnici de fuziune a unor imagini provenite de la două canale de observare, pentru domeniul infraroşu (termal) şi pentru vederea pe timp de noapte în domeniul vizibil, cu ajutorul intensificatorilor de imagine.

              Cu toate că problema fuziunii a fost rezolvată în cazul unor produse aflate deja pe piaţă, mai este mult de lucru pentru optimizarea algoritmilor de fuziune, astfel încât cerinţele utilizatorilor finali să fie cât mai bine îndeplinite.

              Pe de altă parte, se va cerceta pentru prima dată în ţară posibilitatea de a folosi sticle calcogenice, în vederea înlocuirii lentilelor din germaniu, material foarte scump şi care necesită tehnologii speciale de prelucrare. Acest lucru va permite industriei locale să poată produce prin mijloace clasice, elemente optice destinate domeniului spectral infraroşu. ”

              Problema e ca in SUA se baga bani cu lopata in astfel de cercetari, la noi se dau echivalentul la niste pungi de seminte, de aici si diferentele in rezultatele finale si mai ales productia de masa (nu vb de prototipuri sau chestii unicat)

              • Deci ce are sula cu prefectura? Cred că tot comentariul asta îl integrăm la hai sa ne kkm pe noi, dar nu putem.

                • Hmm, esti OK, ai beut ceva si ai incurcat randurile? Ai intrebat ce face IOR cu sticla si daca are nus ce patente, ori daca au dezvoltat vreodata ceva cu intensificatori de imagine.

                  Iar io ti-am raspuns acolo din ce am gasit cu preocuparile si realizarile lor in domeniu, cam asta era legatura dintre sula si prefectura

                  • Deci? Cum au ajuns ăștia lideri mondiali? Lideri mondiali la ce nu au?

                    • La lunete (la astea m-am referit in principal de la inceput) sunt sigur in top, din moment ce cumpara de la ei armatele israeliana si elvetiana, si unii si altii cam cu pretentii si care se uita lung inainte de a lua ceva la raportul calitate-pret si care isi permit sa cumpere de unde vor.

                      Israelienii tin ca de ochii din cap la oameni si nu-s prea permit sa-i doteze cu orice ciuruc, iar elvetienii,desi bogati sunt destul de pragmatici.

                      Ca sunt altii (nu foarte multi dealtfel) care le-au luat-o inainte in alte domenii mai speciale (ap termica, intensificatori de imagine etc etc) ori pe acolo la lunete, asa o fi, asta nu schimba cu nimic faptul ca IOR se mentin in topuri in domeniul lor. Ca si calitate a lunetelor militare sunt printre liderii mondiali, chiar daca vand mult mai putin decat altii, sunt de acord aici (si cauze au fost mentionate)

                      Cu un buget mai generos ar face chestii si mai interesante si ei.

                    • Right. Intre Schmidt & Bender, Zeiss, Swarovski, Leupold, Nikon, Meopta, Hensoldt si alti cativa astia au incasari undeva pe la $1 miliard la nivel global din productia de lunete. Deci unde si la ce sunt lideri IOR cu incasari sub $4 milioane? De cota de piata nu poate fi vorba. De incasari mai subtire. Tehnologie proprie de asemenea mai subtire. Deci in concluzie sunt lideri globali la ce nu au. Ca referinta Meopta are incasari anual undva pe la $100 de milioane. Cum am spus, IOR: vise mari chiloti mici.

                      3
          • Deci sa facem cercetare de dragul cercetarii ca tot e mai bine decat nimic. Am inteles. Eu ma opresc aici.

            • Crede-ma, si eu as vrea sa se se mearga mai departe si sa se treaca la productie, in orice domeniu. Problemele, cum le vad eu asa, din afara, sunt ca managementul e prost, interesul posibililor beneficiari e relativ scazut, de destule ori, din pacate, se prefera ceva din afara pe baza de comision, birocratia e criminala, pe de o parte blocheaza orice din cauza de diverse chichite, pe de alta respinge (si chiar blocheaza) initiativa privata si colaborarea public-privata.

              Dar raman la opinia ca e bine ca se face cercetare si cine stie, in viitor cineva mai hotarat si destupat la minte va sprijini si finanta astfel de proiecte si dincolo de faza de proiect ori prototip si va adapta si baza materiala si anumite industrii pentru a le produce ca produs finala, de masa. Consider ca e foarte bine ca exista idei, inovatii, inventatori si oameni care gandesc astfel delucruri, chiar daca multe nu pot, din motive mentionate, sa fie produse imediat

      • „Exista niste preocupari pentru chestii chiar mai avansate (cel putin in alte privinte tehnologice, sa le zic asa).”

        Ai nostri „cerceteaza” despre vehicul spatial discoidal dupa cum scrie in cuprins :))) hai sa fim seriosi. Datorita nepotismului si incompetentei statul roman nu este capabil sa „cerceteze” o amarata de drona cu patru elici si o camera hd :)))
        Cum a spus Nicolae, „cercetarea” noastra este o pierdere de vreme, efectiv taiat frunze la caini.

        8
  4. https://topwar.ru/180073-komponenty-i-tehnologii-dlja-sotnika.html
    Informatia e in limba rusa, dar probabil pe aceeasi tema.

  5. Eu nu cred ca va face „cariera” principiul de exoschelet militar.

    Pentru a cara „efectele militare” in WW2, nemtii utilizau pe scara larga un fel de carucior pentru munitie, arme, alimente, cam orice era util pe front. Simplu si mult mai eficient.

    Pentru teren accidentat, conditii speciale, mai simplu e sa utilizezi la carat o drona cu Ai.

  6. Exoscheletul reprezintă un mare pas înainte pentru cei cu probleme locomotorii ( handicap permanent ) .
    Ar trebui sa fie apanajul științelor medicale …

    Ca să trecem la ale noastre : ultimele venite în armata României sunt Piranda 5 .
    Câți soldați , echipați complet , inclusiv cu exoschelet incap in condiții de lupta într-o Pirandă 5 ?
    Doar întreb ? .

    Bănuiesc că restul mijloacelor de luptă cu roti și senile le putem pensiona fara milă .

    Oare în T55 intra un soldat cu exoschelet , care sa fie îmbarcat în postul de servant încărcător pentru tunul de 100 mm ?

    2
  7. Dacă aveam și eu așa ceva nu mai făceam hernie când i-am cărat lui soră-mea dulapul cu trei uși până la etajul zece…

    9
  8. „#uniformenoi #nouapuscadeasalt #ratiimaibune #echipamentenoisimaibune #cazarmedecente”

    #niciganddacabagitotibaniiinpensiisisalarii

    5
  9. M-am uitat la filmuletul cu soldatii chinezi de cateva ori incercand sa inteleg mai bine ce vad: pare ca sunt un fel de protectii / proteze prinse cu chingi de pulpe si gambe. La secunda 6 pare sa se vada si o bara care sa preia din sarcina spatelui si sa o transfere catre „protezele”de la picioare. Zona genunchilor fiind complet flexibila (nu am vazut nimic pe zona aceea) nu stiu cat de eficient e ansamblu. In plus, omul trebuie sa duca si greutatea respectivului „schelet”. Per total, nu prea inteleg plusul adus de respectivul mecanism, cel mult pare sa protezjes picioarele la cazaturi / alunecari. Cred ca suntem inca departe de un „break-through”in domeniu. Dar e interesant de urmarit domeniul. Chiar ieri posta Marius si Razvan ceva pe tema Combatantul viitorului la Arta Razboiului.

    3
  10. Din câte știu exista din 2014cc un prototip de exoschelet pe la ATM, văzusem o poza tot aici pe RM de la o expoziție tehnica

    1
  11. Dan Capitan (de plai)

    Ce exoschelete verzi pe pereți visați, domnilor? Mujahedinii afgani și țăranii vietnamezi, desculți și înfometați, i-au bătut pe americanii ‘exoscheletati’ cu toate gadgeturile și panopliile lor de a sunat apa în ei. Ca sa câștigi un război îți trebuie voința fanatica de a învinge mai mult decât orice ‘exoschelet’. Ca sa nu mai zic de rușinea teribila pe fața Americii care este paralizarea Texas ului din ultimele zile, fără electricitate, fără apă, gaze și mâncare după o ninsoare de 5 cm și – 3° C. Exoscheletii le-au lipsit!

    2
    • Domnul meu,când anume i-au bătut vietnamezii pe americani ???
      Sau mujahedinii….

      3
      • Dan Capitan (de plai)

        Vietnamezii atunci când elicopterele americane plecau depe ambasada americana din Saigon cu oameni disperați agatati de ele, după ce mai întâi Hue, Da Nang, și altele.
        Mujahedinii afgani după ce mai întâi i-ai bătut pe ruși.
        Atât…

        1
        • Si cam ce-are de-a face discutia voastra cu subiectul articolului? Capitane de plai, esti offtopic. Comentariile offtopic sunt sterse.
          Ai chef de vorba? Spune-ne chestii interesante despre exoschelete, roboti si biotehnologii.

          2
  12. Las asta aici sa va distrati: https://youtu.be/fn3KWM1kuAw

    P.S. Good luck China :))

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *