Patriotul in Suedia

Noi am mai scris, am si discutat despre un fapt simplu: ‘geaba vom avea noi Patriot, sapte baterii, daca n-avem cu ce sa-l protejam impotriva atacurilor la joasa altitudine (rachete de croaziera, bombe ghidate din familia JDAM etc).

Am face exact aceeasi prostie pe care au facut-o sauditii cand houthi le-au plesnit rafinaria din Abqaiq cu drone chioare. Multi au ras atunci de Patriot, ca uite dom’ne ce sistem slab ca vai de el, pocnesti rafinaria pe care o apara un sistem de miliarde de dolari cu drone achizitionate din comertul cu amanuntul, iar Patriotul nu poate face nimic…

Doar ca nu-i chiar asa, chiar deloc.

Sauditii, nu chiar cei mai merituosi militari de pe planeta, au pus un sistem cu raza medie si lunga AA si anti-racheta sa pazeasca de unul singur o rafinarie, uitand sau nestiind ca acesta este vulnerabil in fata amenintarilor venite la joasa si foarte joasa altitudine, acolo unde radarul sistemului nu vede mai nimic, fiind de altfel optimizat pentrru amenintari venite de la altitudini medii si mari. Basca ditamai rafinaria (mii si mii de tone de otel, generatoare electrice etc) in proximitatea radarului…

Sauditi n-au pus langa Patriot si un sistem AA cu raza scurta dotat cu radare dedicate impotriva tintelor care vin la cativa metri altitudine si s-au fript. Dar nu-i vina Patriotului ci a propietarilor sai talambi. Ca unde nu-i minte nici Allah n-are pretentii sau n-ar trebui sa aiba…

Americanii au trimis atunci de urgenta cateva radare AN/MPQ-64 Sentinel (folosite de sistemul NASAMS) ca sa remedieze situatia.

Noi, deocamdata avem contract doar pentru Patriot nu si pentru sistemele SHORAD si cum putem observa, fara SHORAD n-are rost sa pornim nici Patriot-ul pe motiv ca rusii au atat rachete de croaziera cat si avioane/elicoptere/drone, bombe ghidate cu care pot ataca la rasul solului.

Suedezii, pe de alta parte, ne arata calea demna de urmat si daca cu pandemia de COVID 19 si-au aratat tembelismul, in materie de armament sunt de luat in seama.

suedia patriot

Sistemul anti-aerian SHORAD RB-98, dotat cu rachete sol-aer IRIS T SLS

Suedia, ca si Romania, a achizitionat de curand Patriot PAC-3 cam in aceeasi configuratie ca si noi, acelasi radar, acelasi sistem (PDB-8) doar ca urmasii vikingilor au deja in dotare si sisteme anti-aeriene cu raza scurta – RB-98 (dotat cu rachete IRIS T SLS), iar acum au comandat SAAB si radare cu raza medie Giraffe 4A – special proiectate pentru detectarea tintelor aeriene care vin la altitudine joasa, mai ales a rachetelor de croaziera.

Cele doua sisteme vor fi integrate si astfel centrul de comanda va putea sa isi arate eficienta maxima si sa arate a sistem anti-aerian decent si de luat in seama. Astfel, noile radare Giraffe 4A vor fi folosite pentru avertizare timpurie si combaterea tintelor la joasa si foarte joasa altitudine, iar radarul Patriot pentru deschiderea focului impotriva tintelor balistice si avioanelor. Radarele de avertizare timpurie vor fi montate in functie de relieful zonei, la diferite inaltimi, pentru a putea acoperi orice ruta prin care un eventual atac ar veni prin surprindere.

Totul pentru 205 milioane de euro (patru radare noi si modernizarea unora aflate deja in dotare).

Cand MApN ne va prezenta prima baterie Patriot gata de lupta voi sa nu-l credeti ci sa intrebati onor ministerul unde este sistemul SHORAD (cele 27 de baterii necesare) care sa sustina si sa completeze sistemul Patriot, pentru ca daca SHORAD-ul nu este, suntem fix in aceeasi oala cu sauditii cei tembeli care nu stiu dupa atata amar de vreme (de cand au Patriot in dotare) cum se foloseste.

Doar ca la sauditi n-are nimeni nici o pretentie.

GeorgeGMT

124 de comentarii:

  1. Sistemul de rachete HAWK nu isi mai gaseste nici un rost in sistemul antiaerian?

    2
  2. Ciudat. Sistemul patriot are in dotare o racheta (pac-2 gem-c) special conceputa ptr interceptarea lacm urilor care zboara la joasa altitudine. De ce, daca radarul e chior la altitudinea aia si nu vede tinta, nu stiu. Dupa cum am mai spus, pana de curand US Army a stat super linistita avand ca aparare aa ptr trupe doar patriot si stinger. Cu ce aveau de gand sa intercepteze lacm urile rusesti sau chineze? Cu f16? In alta ordine de idei, mult blamatul volhov are in dotare rachetele 5ja23 care pot intercepta tinte ce zboara la minim 100m. Tin minte ca la aplicatia din ’86 (!!!) din ashuluk, regimentele prezente au primit tinte tip lacm. Singurii care le au doborat au fost rumanski si sarbii parca. Adica antichitatea de volhov putea, patriotul de 4 melearde, nu poate. Repet, 4 din cele 7 sisteme vor fi ptr apararea teritoriului, alocate aviatiei iar 3 ptr protectia fortelor terestre(probabil la nivel de divizie). Shorad urile vor fi toate la terestrii. Si nu sa protejeze patriot. Si la fel vor fi si la suedezi. Daca vrei musai sa protejezi patriot o faci cu gepard, nu cu nasams, mica, camm, etc. Are tot ce ii trebuie sa iti dea jos o lacm care vine cu 250m/sec.iar un bayraktar, pterodactyl sau alt UCAV ar cam trebui sa si l dea jos singur patriotul, ca de aia e patriot si costa o caruta de bani.

    9
    • Vad ca si suedezii tot PAC 2 GEM/T au cumparat si nu GEM/C. Radarul nu-i chior, pur si simplu inca nu s-a inventat un radar care sa vada si ce-i pe sus si ce-i pe jos. Pt apararea impotriva tintelor care zboara la joasa altitudine, folosindu-se de relief, n-ai alta varianta decat o retea de radare si/sau AWACS. Americanii au stat foarte relaxati doar in Patriot si Stinger pentru ca au doua oceane plus cea mai puternica aviatie din lume,ditai flota etc…
      Volhov doboara tinte la joasa daca este pe teren plat si radarul nu are obstacole in fata, in rest si in realitate, daca zbori sub 200m Volhovul n-are absolut nici o treaba cu tine.

      Data viitoare promit ca voi atasa si un desen. Mai fratilor, SHORAD nu va sta lipit de bateria Patriot, cum poate ne putem inchipui, nu. Cele 28 de baterii vor impanzi teritoriul, vor apara baze si obiective importante dar vor forma o retea prin care un atac impotriva Patriot sau a altor obiective importante va trece foarte greu neobservat, desi in anumite situatii s-ar putea sa fie si pus de garda. Radarele asta fac, formeaza o reatea…

      Sistemele AA sunt primele lovite in cazul oricarui atac. Americanii in Irak – 1990 si 2003 – au intrat cu trestreii dupa ce mai intai au facut praf sistemul anti-aerian local. Geaba ai avioane multe daca inamicul dispune de AA macar decenta.

      In privinta dronelor, revenim la o discutie pe care am mai avut-o: de ce sa folosesc o racheta de 6 milioane de dolari cand fac fix acelasi lucru cu una de 900 de mii de dolari?! Daca SHORADul nu face fata, ok, atunci folosesc Patriot dar altfel care ar fi logica? Cate rachete Patriot are o tara si cate drone vecinul atacator?
      Asta se numeste, am mai scris: sistem antiaerian integrat. Folosesti cea mai buna solutie pt fiecare situatia la care esti expus, sistemele fac schimb de infomatii intre ele si se sprijina reciproc pt o maxima eficienta. Simplu.

      Pt ca altfel germanii fabricau numai Tiger si Panther dar uite ca au fabricat zecii de mii de autotunuri, acestea fiind mult mai ieftine si suficient de eficiente in front.

      23
      • Am mai explicat odata cam cum functioneaza apararea aa teritoriala. Datele de la radarele de supraveghere(inclusiv alea civile ale aeroporturilor) sunt centralizate intr un comandament(CAAT) care stabileste tintele prioritare, alerteaza unitatile de aviatie sau rachete aa cele mai apropiate si declanseaza secventele de interceptare. Abia atunci aia isi pornesc radarele bateriilor(care contrar opiniei multora de pe site nu pot functiona non stop) si pe baza datelor initiale descopera tinta si dau solutii de tir. Normal ca daca CAAT ul are o tinta intre craiova si pitesti, cel mai apropiat aerodrom militar e la borcea si cel mai apropiat sistem patriot la bucuresti dar au o baterie de kub, hawk sau nasams in zona ii vor alerta pe aia, chiar daca misiunea lor prioritara e alta. Dar sa iei baterii de shorad sa le pui langa bateriile de patriot ptr protectia alora e aiurea.

        7
        • @strumpf ai dreptate, asa functioneaza. am zis si eu mai jos nu mai ma repet.
          poate sa faca concentrare de forte intr-o zona sa aibe patriot hawk si nasams dar asta e ca sa mareasca gradul de interceptie nu sa se apere una pe alta din cate stiu eu.
          n-am mai auzit de baterie sam sa o aperi cu alta baterie sam cu exceptie fiind pantsir.

          2
    • Manipulezi cu buna stiinta
      Rachetele alea de pe Patriot au radar.Odata achizitionata tinta se duce dupa ea.
      Bazaconia de pe volhov nu are radar , trebuie dusa pe tinta ..dar are cap mare ..si foarte posibil , detonat in proximitate ..da jos orice.
      Americanii au mai multe pe la terestri si stii bine.Nu au numai stinger pe umar ..au montate pe strykere ..din alea duale antiaerian si terestru.Au sisteme electronooptice cu ele , etc.
      Patriotul ..ca orice sistem hsam ..nu poate face si ciorba si cartofi pai.
      Dupa logica ta ar trebui sa luam 100 patriot si sa fie bun la toate.
      Daca volhovul era bun la toate ..de ce mai existau kub, osa, ca94 si ce am mai avut in dotare?Nu aveam volhov si ca95 exclusiv.

      12
      • Eu cred ca tu manipulezi. Ptr ca radarul de pe interceptorul patriot sa se fixeze pe tinta are nevoie de o solutie de tir data pe baza datelor primite de la radarul bateriei. George zice ca ala nu vede la joasa altitudine. Si americanii nu aveau decat patriot si stinger. Avengerul este un stinger pe sasiu mobil. Aceeasi racheta, raza de actiune sau plafon. Abia anul trecut au comandat IM Shorad. Cat despre kub, osa akm si ca95 exact asta spuneam si eu. Alea nu protejau volhov sau neva, aveau ca misiune protectia terestrilor.

        4
        • Nu cred ca nu „vede” tinta.
          E un pesa optimizat ptr a intercepta tinte de valoare mare ce vin mai „pe sus”.
          E fix.
          Nu prea e „flexibil” ..cel putin din ce apare pe net ..e un radar „de baterie” sa ii spunem asa si nu e optimizat ptr tinte ce vin razant cu solul.
          Banuiesc ca dincolo de solutii tehnice ..sunt chestii ptr a evita alarme false , etc , totusi patriot e un sistem destul de autonom pe sistemul de comanda-control.
          Se cunosc incidentele de foc amic cu sistemul si avioane amice.Probabil cu raspunsul sistemului amic-inamic.
          Probabil de asta e nevoie de un sistem „mai mic” , mai descentralizat pe partea de comanda-control.

        • Gresit – Doar PAC-3 are activ radar seeker special pentru capacitatea de Hit to Kill.
          PAC2 nu are radar – este Track via Missile – practic pasiva .

          2
    • ”Cu ce aveau de gand sa intercepteze lacm urile rusesti sau chineze?”

      Și ca să mai adaug la ce a zis George, nici nu prea au avut de la ce se încorda pân acu. Din fericire pentru ei, americanii nu își fac bugetele de apărare analizând doar comentariile de aici. Așa că ei nu au iluzii despre nivelul tehnologic al armamentului rusesc sau chinezesc.

      3
      • Si acum de ce si au incordat toti muschii pe shorad(IM Shorad, MML ul cu o caruta de rachete shorad/mrad pe el)? Au citit comentariile de pe Ro Mil sau si au dat seama ca sunt al dracu de descoperiti doar cu patriot si stinger?

        3
        • Pentru că acum își pot justifica bugetul cu mizeria aia de Kalibr. Chiar dacă acum are o precizie de +/- 200km, poți merge în Congres și spune că dacă nu azi, mâine chienzii învață să facă tranzistori mai performați și le vând rușilor ca să poată îmbunătăți precizia. Plus că mai expiră/au expirat deja niște trate cu privire la racheț de rază medie și scurtă (ex. Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) și cumva tre să acopere și zona asta.

          @Strumpf

          Ți-aș sugera să studiezi proiectele DARPA. Proiectele americanilor îs din alt mileniu

          4
    • Ce grijului mai esti de capabilitatile (sau ma rog lipsa lor in opinia ta) astora.

      https://www.army.mil/article/238172/army_system_successfully_completes_second_missile_intercept_test

      3
      • Vrei nu vrei, pana anul asta atat au avut: patriot si stinger/avenger. Plus nasams ul de la washington dc. Ca acum au demarat si achizitia de IM Shorad si testele finale la MML e alta mancare de peste. Parerea mea, primul e o porcarie fara viitor(au mai avut ei niste avortoni de genul pe shorad), al doilea, daca au rafinat suficient tamirul israelian ptr lupta cu tinte manevriere e posibil sa umple golul dintre cele doua in anii urmatori.

        2
  3. Salut. Nea George noi unde ne incadram ca intelligenta spre peninsula araba sau peninsula scandinava?

    1
  4. nu e nevoie. dupa cum vor sa ne faca sa credem unii oameni de bine de pe-aici, prea e mare isteria cu rusii, ca ei „este” oameni buni care-si apara saracia si nevoile si neamul de porcii imperialisti. de aceea type 22 neinarmate e mai mult decat suficient, corvetele sunt bagabonteala, ca nu avem spitale si scoli. Patrotul e degeaba, ca dupa ce e scump, mai e si prost, nu ca S 400, ce SHORAD sa-i mai iei, alti bani, ca si-asa nu are cine sa te atace, ca esti inconjurat de prieteni. Si tot asa… Asa ca mai bine vindem tot si facem scoli! ?

    7
    • …școli de machiaj… Ceva mai complicat nu prea suntem în stare.

      6
      • 🙂 scoli de patinaj artistic. unde aducem rusoaice sarace si rusi someri de la Teatrul de Stat Balsoi. Haraso! … a, si troli concediati pentru ca au fost fraieri si au fost demascati pe bloguri…

    • @corral
      „Asa ca mai bine vindem tot si facem scoli!”
      Inca ar fi bine sa facem scoli si spitale(nu doar ziduri) dar noi, adica ei, cresc numai salariile si pensiile speciale !
      Greva la invatamant cu program de 20 ore / saptamana. Vezi salariile pe portalinvatamant. Liderul de sindicat H are „4600 E/luna” (newsweek)

      7
      • Pentru ce sa construiesti scoli cand noi nu avem destui elevi pentru scolile existente?

        6
      • Pentru ălea 20 de ore de predare, câte ore de pregătire sunt necesare? E ușor de comentat… Cât despre salariile profesorilor, părerea mea e că sunt mici, la fel ca majoritatea salariilor din România.

        2
        • Andrei,
          20h/săptămână înseamnă 4 ore pe zi(!!!), fata de un regim normat de 8h.
          Conform ordinului 3.125/2020, anul școlar 2020-2021 are două semestre de cate 17 săptămâni, adică 34 de săptămâni în total.
          52-34-6( concediu maxim)=12 saptamani
          Au practic 3 luni fara activitate, mulți nu dau nici pe la școală, in condițiile in care ar trebui să facă pregătire continuă, activități extracuriculare, etc etc.
          Salariile la stat au crescut în mod nesimțit, pensiile la fel, mediul privat gâfâie.
          Cu tot respectul pentru profesori, domeniul este unul din cele mai nereformate din România.

          4
          • Simt nevoia să mă repet: în ălea 4 ore pe zi, profesorii nu povestesc ce au vizat noaptea!
            Din păcate sunt de acord cu tine, există profesori exact așa cum îi descrii, dar asta nu înseamnă că trebuie să generalizăm. Depinde mult de ce am văzut fiecare din noi, eu am avut majoritatea profesorilor din categoria celor implicați, nu știu de tine…
            Și iarăși simt nevoia să mă repet legat de salarii: salariile în România SUNT MICI, chiar și cele la stat. Dacă un profesor are un salariu de 500 euro, iar un muncitor de 300, asta nu înseamnă că profesorul are un salariu mare, asta înseamnă că ambii au un SALARIU MIC !

            3
    • De ce e prost Patriotul si de ce S 400 ar fi mirobolant? 🙂

      3
      • @Marius Zgureanu, pai intreaba-l pe Strumpf, nu pe mine ca eu cred ca porcul imperialist ca Patriotul e spuma. Dar eu nici nu ma pricep foarte bine…

        • De ce sa ma intrebe pe mine?? cea mai eficienta publicitate i-au facut-o …americanii !! au vrut turcii sa ia s-400 ,bang amenintarea cu sanctiuni.au vrut indienii iarasi amenintarea de care nu prea se mai teme cineva.mai aveau sa ii ameninte pe chinezi dar se faceau de ras. serbia nici macar nu a incercat s-400.au primit cateva pantsiruri amarate, a si aparut ambasadorul fix cu acelasi bau-bau. cand vezi ca prima armata a lumii se teme in halul asta de un parlit de sistem rusesc incepi sa iti pui intrebari si ajungi la concluzia ca e ceva de capul lui.

          2
          • Nu te-ai putut abtine, nu?
            Cu turcii e ca si cum si-ar lua aia din Belarus Patriot. Iti mai amintesti cum au sarit rusii de cur in sus cand cu scutul? Au sarit ei in sus si cand am luat noi parlitele alea de T22. Uita-te ce spume face China cu inarmarea Taiwanului. Sa ne aducem aminte si de presiunile cu programul taiwanez de constructie de submarine?Toti fac la fel, asa ca, ce kkt tot insisti aici?

            2
            • ca ar sari de c.r in sus nu ar fi mare lucru. toti fac asa. mai nasol e cand incepi sa aplici sanctiuni cui vrei si cand vrei de parca toata planeta ai fi primit-o mostenire de la bunici. cand cumparau ei de la rusi rachete kh-31 de 20 mil$ in ’99 sau motoare ptr rachete spatiale era ok.

              2
              • Pai parca nimanui nu-i mai pasa de sanctiunile americanilor… io zic sa te hotarasti.

                2
                • Faza nasoala este ca ei insista in prostie si ameninta cu niste sanctiuni pe care multi le trateaza cu sictir. In nebunia lor vor incepe sa ii ameninte cu sanctiuni si pe fini, elvetieni si canadieni daca nu cumpara minunea mileniului f35.

                  • Franta nu ameninta cu UE si tot felul de proceduri si taieri de fonduri?
                    Daca le trateaza (sanctiunile) cu sictir, e ca si cum n-ar fi si n-ar conta, nu-i asa?
                    Strumpf marele justitiar mondial!

                    1
          • Turcii tot asteptau sa ia patriot.
            Ca nu au vrut sa le dea e alta chestie.
            Spaniolii si altii le asigurau granita..probabil cu s400 fupa tine.
            Ratiunile politice i-au impins pe alt drum
            Ti-am zis ca manipulezi.

            • daca nu te pricepi eu zic sa taci .in 2007 turcii au facut o licitatie corecta (T-LORAMIDS) la care au participat rusii cu s-300 ,eurosam cu samp/t aster 30 ,raytheon cu patriot pac-2 si ceainizii cu fd-2000(hq-9).primii eliminati au fost rusii care la momentul respectiv nu au vrut sa dea s-400(de abia il bagasera in dotare) .in 2011 au fost anuntat castigatorii, adica chinezoii, care au oferit tot ce au vrut turcii(adica productia interceptorilor loco).din acel moment au inceput presiunile americanilor. vezi Doamne chinezaria nu putea fi integrata in sistemul nato (acelasi bla-bla penibil de acum). dupa niste ani de frecusuri si amenintari turcii au anulat licitatia cu promisiunea ca vor primi patriot cu licenta munitiei.dupa alti ani in care i-au dus cu zaharelul cu niste patrioate germane”imprumutate” ,rusii au profitat si le-au pus pe tava ce doreau ei cu 10 ani in urma :s-400 cu integrare locala. cam asta e adevarul.cat priveste basmele cu imposibilitatea integrarii sistemelor rusesti ,daca faci un efort afli ca bulgarii si cehii au S-300 in dotare iar grecii(integrati in nato de neste zeci de ani) au s-300 si tor. pe alea cum dracu le-or fi integrat nu stiu!!

              3
              • Nu am zis eu de bulgari , greci si s300 si ce spui tu acolo.
                Integrare , neintegrare..de multe ori in spatele denumirilor tehnice alambicate sta faptul ca „integrarea” aia se face prin comanda vocala, radio, date ..tastate cu degetelele ..sau ca au un terminal cu un soft dedicat pe care peste o harta se suprapune o situatie tactica , ce poate fi si ceva mai …adica cu un refresh permanent , adica o situatie tactica cu situatia amenintarilor real time.
                Asta in timp ce decizia e la operatorul uman.
                Sau sunt si mai si ..unde sistemul poate opera autonom .
                Sisteme esentiale ..gen statia de raspuns-interogare(iff).
                Sau poate si lua decizia autonom de a lansa rachete.
                Astea ultimele sunt critice ..ai nevoie de redundanta mare , o situatie tactica clara, etc , sisteme compatibile ..in toata ramura fortei implicate.
                Asa ca „integrare” ..e integrare si integrare.
                Pe la turci parca au fost olandezii si spaniolii ..nu germanele inchiriate , sau poate ma insel eu.
                La patriot in functie de dispunerea bateriei ..discriminarea , alegerea vehiculului lansator si a vectorului de interceptare ..parca se face autonom.
                Ptr shorad ..eu personal sun fan mica..nu sunt numai ptr sisteme americane.
                Nu imi place manipularea prin omiterea a ce nu convine si scoaterea in evidenta a ce sustine argumentatia.
                Americanii nu au lasat sa „fabrice” oricine munitie de-a lor.
                Turcii ..stiau asta.Sunt multe state care au situatii complicate prin vecinatati , e o chestie pragmatica chestia cu a nu lasa pe oricine( mai ales unii care au probleme cu vecini care sunt parteneri) sa fabrice ceva al tau.
                Chestia cu presiunea de a lua ceva ..vine mai mult pe administratia actuala.

                1
              • Nu vrei sa ne spui tu cum au ajuns grecii sa achizitioneze S-300? Sau cand le-au folosit prima data? Sau de cand au bulgarii si slovacii S-300? Si cum le folosesc?
                Esti unul din comentatorii informati de aici asa ca nu merge cu scuza ca n-ai stiut, este omisiune si intentie.
                Nu prezinti decat ceea ce-ti serveste naratiunii si omiti sa prezinti faptele in ansamblu, astfel incat sa poata fi trasa o concluzie corecta.
                Principala sanctiune aplicata de SUA turcilor a fost scoaterea lor din programul F-35.
                Fata de cele de mai sus iti sugerez sa iei o pauza sau sa prezinti lucrurile intr-o maniera obiectiva.

                4
      • Da, Andrei, de aia am spus de ziua normată la 8 ore, fata de 4 ore de curs. Diferența ar trebui sa fie dată de pregătirea acelor cursuri…

        Obținerea gradelor profesionale și evaluarea anuală sunt o glumă proastă. Nu exista o recompensare a performanței, făcută în mod obiectiv. Inspectoratele școlare colcăie de numiri politice, clanurile din învățământul universitar sunt binecunoscute, funcțiile de directori la fel, fără accesare pe criteriul performanței.

        Tu îmi vorbești de salariile mici…ești conștient că acele salarii sunt plătite de mediul privat, și pensiile, tot, și că din 2016 toate cheltuielile făcute de stat s-au dus în in sus?

  5. imi place ce vad la suedezi.

    3
  6. Atacul rafinariilor nu a fost facut cu drone din comert, a fost facut cu 25(!!) de drone militare, cu raza de sute de km si incarcaturi explozive de 18-30kg.nu cred ca se gasesc la supermarket drone de 3m cu anvergura de 4,5 si 2-300km/h.apoi,radarul patriotului din zona nu le a vazut ca era orientat in cu totul alta directie( asta a aratat, adevarat, limitarile unui radar care acopera doar 120°).in al treilea rand, in zona erau alte 4 sisteme shorad (crotale, mistral sau hawk) care, ce sa vezi, nici ele nu au vazut tintele(probabil operatori arabeti destepti foc ce se uitau intr o singura directie). Chiar daca le ar fi vazut, atacul a fost la saturatie(25 tinte de doborat) asa ca oricum rafinariile ar fi fost lovite. Noi avem nevoie de shorad nu sa aparam patriot ci ptr ca am fost inteligenti si am bagat in lansatoarele patriot doar ATBM uri. Si alea 56 pac-2gem sunt varianta T nu C(anti lacm).

    6
  7. Creca cel mai combat proven e Iron Dome nu degeaba lau luat si americanii ce bn near prinde si noua sistemu asta ar fii o minune nationala da sigur luam alceva ??macar sa luam ceva asa am ajuns sa gandim???In Israel daca te duci sati ei paine risti sati cada o racheta sau ceva in cap, aaa da stai ca e Iron Dome in actiune e OK??

    3
  8. Iron Dome si David’s Sling ar trebui achizitionate pt Constanta,Cernavoda,Bucuresti,Craiova si Galati,5 baterii,chiar de ar reduce din nr programului Shorad/,VShorad ,in loc de 27 sa fie 21 baterii

    1
    • Pai daca Constanta sau Bucurestiul ar fi atacate cu mortiere sau rachete sol-sol la ce dracu iti mai trebuie tie Iron Dome? Asta ar insemna ca inamicul este deja pe teritoriul nostru, daca tinem seama de raza unui mortier sau a unui sistem sol-sol.
      David Sling este o cu totul alta mancare de peste.
      C-RAM este bun in TO. Atat.

      5
      • D-l George,eu vad Iron Dome ca pe o solutie vs Grad si Smerch,adica last resort point defence….la o rupere a frontului in Ucraina nu imi imaginez ca in urmatorii 5 ani plus ai nostri pot opri 2-3 regimente blindate/motorizate rusesti dublate de Spetnaz si para

        1
        • Iron Dome este util in Fasia Gaza si Cisiordania, cand o tara serioasa iti lanseaza 100 de rachete sol-sol adevarate nu cred ca ar face fata, plus ca pt a face fata la asa ceva iti trebuie destule, devin vulnerabile etc…

          3
  9. Nu ma pricep la treaba asta cu rachetele… Da zic si eu…. daca niste ” omuleti verzi ” intra in tara clandestin si monteaza din „geamantan” niste drone sau niscaiva rachete si da cu ele ? Noi cu ce le oprim ? Sunt atatea cazuri in care AESP a prins infractori care au introdus zeci de arme,inclusiv de asalt si munitii…. Cei retine me niste inamici sa bage pe bucatele niste rachete sau drone ? Avem scutire medicala?

    6
    • Pai de aia avem SRI si alte servitii, ca sa ii ntercepteze pe omuletii aia verzi inainte sa monteze ei chestii pe stilul A-Team 🙂

      5
      • SRI e ………. Securitatea pe vremuri era smechera, Astia de acum nu au avut informatii ca au bagat niste rromi uzi in tara, noroc ca s-au dat in primire unii pe altii. E al 6 lea caz in 20 ani, de care stiu eu…da cate or mai fi in tara…Atat ca tiganii se racoresc intre ei….

        6
    • Nici nu trebuie sa intre clandestin in tara, ca doar dronele pot fi lansate si in civil, nu trebuie sa fie in uniforma.Sau, in loc sa lanseze niste mici surprize neplacute pentru noi, sa asasineze piloti de F16. Ca doar nu avem asa de multi, si nici nu poti sa-i tii pe toti in cazarma.
      Problema ii ca nici nu poti sa le faci mare lucru, pana cand nu-i prinzi in fapt. Ei vor intra ca niste turisti pasnici, fara arme, fara nimic. Pe ce motiv sa-i arestezi si sa-i expulzezi?

      2
    • Pai nu era vorba sa se ia VSHORAD Mistral de la MBDA si se mai planuia sa le si fabrice sub licenta la Electromagnetica Ploiesti? Ca sa traga ArmRo cu VSHORAD dupa drone medii si tot ce zboara la joasa inaltime.
      Cam de cate VSHORAD ar avea nevoie Arm Ro? Ca SHORAD, care se pare ca va fi NASAMS 2 au nevoie de 27 systeme….???

      1
  10. Nea George, no offence, dar de la un timp o dați în bălării din ce in ce mai tare! După atita timp, in loc să învățați ce vă mai spune lumea pe aici, mai rău o luați la vale!
    Păcat…
    Părerea mea, hîc…

    8
    • @sharky eu cred ca de la pozele alea cu aparare stratificata li se trage. sam-urile nu se apara intre ele ci apara obiectivele si spatiile aeriene atribuite. ca uneori sunt concentrate si isi intersecteaza zonele atribuite e alta mancare de peste

      trecand peste asta necesitatea unui vshorad este mare. opinia mea de hawk este ca daca il aveau armenii il vedeam pe youtube distrus de drone. pur si simplu e depasit de vremuri.

      sunt curios cum e asta suedez cu rachete germane dar mai mult ca sigur noi o sa mergem pe made in us of a

      2
      • #Robi. Ce descrii tu nu este aparare anti-aeriana stratificata, ci pur si simplu aparare anti-aeriana in retea. Stratificata este aia care se desfasoara in interior si foloseste mai mult de un singur tip de sistem antiaerian.

        Stratificata este atunci cand un singur centru de comanda poate lansa mai multe tipuri de rachete asupra unor tinte diferite.
        Dam un exemplu.

        Americanii lanseaza 10 Tomahawk impotriva unei zone aparate de un S 400. Primele care vad rachetele de croaziera care zboara la 20 de metri de sol sunt aia de la periferie, adica Pantsir si Buk, astia dau alarma la centrul de comanda al S 400 si deschid focul. Chestia asta s-a intamplat deja in Siria, unde Pantsir S a ratat si a intervenit Buk care dat jos dronele. Sigur ca primele care vad rachetele pot fi si radare independente sau un AWACS, cert ca de intrat in lupta intra astia de la periferie daca tinta este pe calapodul sau.

        Pantsir si Buk fac tot ce pot, chiar isi doresc victoria, dar 5 Tomahawk-uri scapa si zboara mai departe. Datorita radarelor de toate neamurile (o baterie de S 400 poate integra peste sapte radare diferite), centrul de comanda stie si atunci S 400 lanseaza racheta dedicata pentru tinte la joasa altitudine – 9M96E. Pentru ca S 400 poate folosi cinci modele diferite de rachete, cu raza diferite dar si dedicate anumitor tipuri de tinte.

        Mai cad petru rachete dar una scapa, atunci ea este angajata de „garda” centrului de comanda inclusiv cu mitraliere grele. Razi?! Cum domne mitraliere grele? Ei bine au DShKuri dar vor fi in curand inlocuite cu sistemul MANPADS Verba exact pentru asemenea situatii.

        Ce descriu eu este un sistem AA stratificat, cercurile descrise de tine care se intersecteaza mai mult tangential, este o simpla aparare anti-aeriana care inceraca sa acopere zona de granita, la fel cum s-ar intmpla daca noi am insira Patriotul de la Botosani pana la Vama Veche.

        Sunt lucruri diferite.

        Uite aici Verba (cu radar propriu de avertizare si ghidare initiala sau ghidata initial de radarul pe care-l protejeaza):
        https://www.rumaniamilitary.ro/verba-anti-drona

        3
        • 1. pantsir e un caz special. mi se pare ca aia e dedicata contra rachetelor de croaziera menite lui s400.

          2. sam-urile sunt de 2 feluri din cate stiu eu. tactice si strategice. astea tactice sunt incorporate in regimente, batalioane,brigazi, divizii samd la forte terestre si merg acolo unde se afla brigada,divizia, armata in care sunt incorporate.
          strategice sunt astea cu raza foarte lunga & anti balistice conectate la regele de radare gen patriot,s400 si sunt de obicei la fortele aeriene si astea apara zone de interes strategic. aeroporturi, centrale electrice, orase si alta infrastructura necesara.

          4
        • aia stratificata la americani e aegis,thaad, patriot.
          toate sunt strategice cu raze mari de actiune. astea scurte au rolul de a isi proteja trupele alocate de obicei.

          5
          • Aegis e la Navy
            Thaad e la fortele terestre.
            Patriot e la fortele terestre.
            Nu e aceeasi ciorba.
            Fortele navale la americani sunt o liga aparte.
            De la trupe speciale ..la avioane.
            Sunt si cei care sunt in prima linie oricand la ei.
            Vezi resursele lor , proportia.
            Eu ii respect ptr doua chestii.Se apara in „deplasare”(cu toate ca s-a vazut ca poti avea inamicul in casa cu unul ca vulturul plesuv.Asta e chestia cind ajung in fruntea statului ..unii de cred ca e suficient sa stii sa numeri banii).
            Aerul iti ofera capacitatea de a te misca „neintrerupt” pe 100 la suta de pe bila pe care traim.
            Apa spre 75 la suta.
            Suprafata terestra ..cam ce ramine scazind apa.
            Exact pe ce pun accentul ei.

    • Sharky, hai sa o dam pe aia simpla:
      1. Avem nevoie de SHORAD/VSHORAD sau nu?
      2. E prioritar, dupa HIMARS + Patriot + F-16 + Corvete, au ba?
      3. E adevarat ca de cand cu COVID-ul, ai nostri au inceput sa aibe alte prioritati, ca nici amenintarea ruseasca nu mai e ce era, ca mai bine ne focalizam pe cyber-shit etc?
      4. Ca ne cacam pe noi de 8 ani sa luam a doua escadrila de F-16, ca de asemenea nu suntem in stare sa punem jos sub 200 mil.$ sa luam macar un sistem MQ-9, de trebuie sa vina americanii cu ele aici, nu e cam suspect?

      Apoi toata discutia ca cine pe cine apara, ca daca PAtriot poate da singur jos si rachetele de croziera la joasa inaltime, ca daca are radare sa vada, etc, etc… e dezbaterea de la pct. 5, sa zicem.

      Fii si tu mai cu subiect si predicat cand zici de balarii!

      5
      • Nu mai reusesc sa gasesc exact la atacurile Tomahawk ale Americii (plus britanice si franceze) asupra tintelor siriene de prin 2017-18 cate au mers spre tinta, iar din acelea, cate au fost doborate si de catre ce sisteme exact. Insa imi amintesc de statistici gen Kub, S-200 si OSA ale sirienilor au doborat fiecare cateva. Presupunand ca rachetele de croaziera rusesti sunt similare ca si capabilitati si trag inspre unii ca noi, care mai au si vechituri, ne putem astepta la o sitautie similara? Pana si Patriot trebuie sa traga 2 rachete pt o sansa mai buna (tot nu de 100%), iar pe aici se discuta si de ajutor de la Hawk si eventual vechituri, unde nu nimereste una, intra ailalta, ca la miracolul conceptiei. Radare mai bune, plus ceva modernizari la vechituri le fac fezabile? Ca nimeni nu are armament moden 100%, plus ca dureaza mult sa-l fabrici din cauza complexitatii. Eventual tot la sisteme fabricate rapid, vechituri, improvizatii se ajunge intr-un conflict mai prelungit.

    • #Sharky. Balarii?!
      Suedezii, in asteptarea Patriotului, se pregatesc cu SHORADul, mai cumpara radare cu raza medie, introduc RBS cu IRIS T, de ce? Pentru ca reteta va fi urmatoarea: radarele, oricare ar fi ele, descopera tinta, sistemul de comanda al bateriei Patriot hotareste deschiderea focului, ori cu rachete Patriot, ori cu rachete IRIS T SLS, in functie de tipul ameintarii.
      Asta se numeste sistem de aparare AA intergat. Daca nu aveau nevoie de un sistem SHORAD integrat cu Patriot atunci era foarte simplu, mai cablau cateva radare la Patriot si trageau intr-o veselie numai cu PAC 2 GEM/T si PAC 3 MSE, dar se vede treaba ca este util sa ai si o racheta cu raza scurta la dispozitie.

      In cazul unui atac centrul de comanda al bateriilor cu raza lunga (Patriot) vor fi tinte principale, vor fi atacate la saturatie, dar daca ai un sistem AA integrat, cu mai multe radare, mai multe tipuri de rachete si mai multe rachete o sa fie bine pentru tine si rau pentru atacator.

      Unde-i balaria?

      Asadar suedezii, mult peste ce suntem noi azi, cred ca pentru ca sistemul Patriot sa-si atinga tinteel de eficeinta din pliant are nevoei sa integreze si un sistem SHORAD cu propriile radare, cu propriile rachete.

      Patriotul si SHORADul vor lupta impreuna, sub o singura comanda

      6
      • „entru ca reteta va fi urmatoarea: radarele, oricare ar fi ele, descopera tinta, sistemul de comanda al bateriei Patriot hotareste deschiderea focului, ori cu rachete Patriot, ori cu rachete IRIS T SLS, in functie de tipul ameintarii.”

        Se trage cu prima optiune viabila. Daca patriot este primul care poate sa intercepteze se trage cu patriot. daca irist t este in pozitie sa intercepteze primul se trage cu iris t.
        Nu se trage in functie de vector ci in functie de cine poate sa ajunga primul la vector. Indiferent ca e avion, elicopter sau drona se trage cu ce il poate intercepta primul. Important e sa il elimini cat mai repede.

        Altfel zis cu cine e mai aproape de tinta. Daca tinta e prea sus sau prea rapida sau bla bla atunci nu poti sa tragi cu iris t si astepti pana intra in raza lui patriot daca intra.

        4
      • @George & M.Z.
        mai oameni buni, va suparati, sau nu, dar faptul ca cititi pe net niste chestii si scrieti niste articole nu va transforma si in specialisti!
        M.Z., tie ti-am mai zis o data sa ramai la inginerie, pentru ca, desi ti-am dat o gramada de indicii referitoare la niste chestii, nu te-ai prins deloc unde voiam sa bat, si continui sa visezi si acum aceleasi chestii.
        Nea george, lumea care stie meserie va tot spune pe aici, uneori cu subiect si predicat, alteori mai voalat, cam cum sta treaba, dar nu vreti sa intelegeti.
        Din cauza asta meseriasii migreaza spre alte site-uri, si ramaneti cu habarnisti care citesc pe net! Asta afecteaza calitatea discutiilor, care de fiecare data cad in derizoriu, indiferent de calitatea sau continutul articolului!
        Sursele din interior pe care le tot mentionati ori sunt de 2 bani, ori isi bat pla de voi intentionat, altfel nu se explica!
        Revenind la articol, tu expui ce fac suedezii, si tragi niste concluzii neavind habar ce se intimpla, sau ce se va intimpla la noi in curte!
        La asta ma refeream cind spuneam ca o dati in balarii!
        parerea mea, hic…
        P.S. @ Nicolae & Lt, keep up the good job!
        Respect all!

        9
        • #Sharky „…si tragi niste concluzii neavind habar ce se intimpla, sau ce se va intimpla la noi in curte”
          Ai foarte mare dreptate dar am doua observatii:
          – nu-i vina mea ca nu stiu ce se intampla, in alte tari – cu armate mult mai serioase decat a noastra – multe chestii sunt al dracului de publice;
          – a doua observatie vine din experienta noastra comuna, ai nostri fac ce fac si tot in barci o dau. Am atat de multe exemple incat nu mai merita insirtate acum, asa ca chiar n-am incredere in conducerea MApN.

          PS „Lumea care stie meserie”. Eu mai stiu coane Sharky cine stie si cine nu stie meserie in Armata Romana? Programe facute praf, achizitii in bataie de joc si una peste alta eu nu prea vad „meseria” aia mai deloc in cazul nostru si ma refer aici la modul general nu la oameni in special.

          5
          • PSS In privinta „surselor” te contrazic, poate am rasolit-o o data de doua ori in 11 ani de activiatte, cui nu i s-a intamplat, dar daca ne aducem aminte:
            – noi am anuntat rasoleala in cazul licitatiei pentru rachete AN, noi am anuntat deschiderea celei de-a doua licitatii si faptul ca MBDA a fost singura companie ramasa in cursa, noi am anuntat participantaii si la prima si la cea de-a doua:
            – noi am anuntat, la nivel de comentarii, pe ici pe colo, cum ca Pirahna 5 va intra in dotare si noi am anuntat si despre posibila afacere in jurul Pirahna 4 ca inlocuitor al defunctului AGILIS:
            – tot RoMilitary a vorbit despre AGILIS si tot noi am anuntat si moartea lui clinica, ca si sumele cerute de nemti pt contract:
            – tot noi am anuntat, acum multi ani, cum ca Aerostarul se va ocupa de intretinerea F 16 MLU: tot RoMilitary a scris in premiera cum a pierdut Romania contractul pentru SAUR 1 cu Irakul, 400 de bucati:
            – tot noi am anuntat despre TR 85M2, si explicat cam ce-ar fi putut sa fie dar n-a fost:
            -tot noi am anuntat dezastrul in desfasurare de la UM Bucuresti, dezastru care s-a vazut acum cand nu sunt in stare sa participice practic cu nimic la programul Pirahna 5:
            – am discutat, cred ca in premiera, despre cum Pirahna 5 a picat testele in Cehia si despre cum nimeni din MApN nu dorea sa semneze acceptanta:

            Si apropos de Pirahna 5, unde sunt astazi cele 36 de MLI-uri nou-noute? Or fi prin poligoane la antrenament, trag baietii de ele sa le scoata sufletul sau nu?

            Si tot RoMilitary, cu multi in urma. a scris cum ca fortele Aeriene Romane nu au practic capacitate de lupta. Multi ne-au bestelit si noi am zis ca poate au dreptate, ce stim noi? Mai apoi a aparut un raport in presa facut de doi tineri ofiteri fin RoAF in care se explica, la modul serios si profesionist, cum ca RoAF nu are capacitate de lupta. Articolul il gasesti pe site.

            Si un sfat, din respect; nu-ti mai pune asa mare incredere in unii dintre comentatorii de pe site, unii – nu spun cine in public – sunt cam impostori. Ma refer la unii dintre cei pe care tu ii consideri demni de luat in seama…

            12
        • @sharky e usor sa critici ce fac altii dar nu am vazut prea multe articole venite de la expertii astia de care tot mentionezi. sa scri un comment e usor iti ia 30 de secunde. sa scri articole timp de decenii nu e asa usor si nimeni nu are cum sa le stie pe toate chiar daca ne dam cu parerea aici.

          @george cine sunt impostorii astia? zi nu mai te ascunde ca sa nu punem botul la ce spun ei pe aici. ca daca e un subiect pe care nu il cunosti si vezi ce scrie altul…crezi ca fraierul.

          6
      • Sistemul de aparare antiaeriana a unei tari are o arhitectura mai complexa.
        La noi supravegherea 24/24 nu o asigura radarele aferente bateriilor(astea se mobilizeaza in functie de ce le este alocat si situatia amenintarilor).
        Supravegherea se face cu radarele ce intra in componenta asta de supraveghere , in functie de zona de unde vine amenintarea , acoperirea oferita de baterii , se alerteaza si incepe supravegherea cu radarele aferente bateriilor.
        Sau se decide decolarea avioanelor etc.
        Sunt si baterii short range si tunuri aa in componenta fortelor aeriene.
        E pe pagina lor de internet.
        Nu e cum cred unii ca short range e doar la fortele terestre.
        La noi sistemul aegis ashore e subordonat us navy ..si intra sub umbrela globala a lor.
        O spune pe pagina roaf.
        Ptr roaf si sistemele antiaeriene in subordinea lor …misiune aprincipala e apararea strategica.
        Obiective fixe , de mare importanta, obiective ce nu pot fi mutate si trebuie aparate nemijlocit.
        Acestei misiuni se pot subordona esaloane inferioare de la fortele terestre , daca nu exista in componenta fortelor aeriene.
        Un inamic nu are scopul declarat de a iti distruge infrastructura militara decat daca doreste o ocupare a teritoriului.
        Nu e situatia cu rafinaria din dubai.
        De exemplu la Navodari ..si pe la fabrica de oxigen de la sidex sunt niste restrictii drastice ptr angajati privind fumatul si manipularea „flacarii deschise”(brichete ,sopleti) si ne imaginam ca e dificil de atacat.
        Pai drone de plastic cu ceva incendiar de 200 grame sub ele sunt un pericol mare.
        Problema e strapungerea perimetrului ..nu ca patriotul le vede sau nu.
        Pai daca patriotul va clasifica si urmari tinte din astea ce zboara la ras de copaci mai poate urmari si discrimina rachete balistice?
        Astea le vezi cu instalatiile de vedere termica de la politia de frontiera si instalatiile optice de la tunurile de 35 si 30 mm.
        La viteza dronelor ..tunurile alea s 60 antice ..de prin dotarea roaf sunt ideale (vedeti plafon si viteza) ..ptr ca dronele astea au exact viteza si plafonul avioanelor din ww2.
        De multe ori shorad e overkill ptr drone ..sau nu le vede decat in spectru optic.
        Shorad e ptr ca rusii au si elicoptere si avioane de atac cu intrare la ras de sol ..si rachete de croaziera.

        2
        • Atat 60mm cat si 30mm au putea fi automatizate, sa primeasca vizoare termice si cuplate in retea cu radare si MANPADS. Doar viata sa mai aibe tevile, ca munitie mai producem.
          Cam ce au facut polonezii cu Pilica lor…

          1
  11. tot va certati aici ca si copii mici
    treaba ii simpla
    cate rachete are o baterie patriot si cat a costat ?
    pai 4 melearde inpartit la 7 adica 570 de meleoane pe baterie
    cate rcahete are o baterie?
    pai am cumparat 168 de rachete pac 3 mse si 56 pac 2 adica cam 32 de rachete pe baterie
    deci daca rusi vor sa ne lase fara o baterie patriot de 570 de meleoane tot ce trebuie sa faca ii sa trimita 33 de drone mai ieftina sa satureze o baterie patriot
    si apoi sa trimita un avion cu o racheta antiradiatie sa distruga radarul bateriei sau o drona sinucigasa cu ceva explozibil la bord
    si cum o racheta costa vreo 2- 3 meleoane dolari ei tre sa gaseasca 33 de drone la 100 de mii sa zicem si neau facut de un patriot
    de asta avem nevoie de SHORAD si am mai spus aici din cele 28 de bateri SHORAD pe care le cumparam 7 vor proteja patriotu restul trupele (ca initial am vrut sa cumparam 21 acum vrem 28 coincidenta nu?)
    dar uni de pe aici sant troli rusesti platiti la postare sau doar greu de cap rau de tot

    4
    • 27. 12 la cele 3 reg aa terestre. 4 la patriot air force. 4 la bazele navale. 7 la cel 5+2 baze aeriene. Mie așa îmi iese…

      1
    • Cam ce raza crezi ca are o drona care costa aproximativ 100.000 de euro / dolari? Cam ce sarcina utila? Cam cat costa o AMRAAM (cel mai probabil interceptor pentru SHORAD-ul pe care il vom lua) sau MICA sau IRIS-T?

      • cam 150 km
        sarcina poate fi si zero ii destul sa transmita inapoi locatia
        daca luam irist t sl si primim tehnologie sa facem aici motorul racheta si asamblarea finala vom avea locuri de munca aici
        dar aceste sisteme aa pot fi atacate si cu drone sinucigase gen harop sau stand off weapons sau pe viitor swarm drones deci cu atat mai mult vor avea nevoie de protectie
        un amraam costa 900 de mii fata de 3.5 mil un pac 3 mse dar eu nu vreau amraam vreau iris t sl facut la noi eventual un sistem siret cu irt t sl pe saur 2
        propunerea ta care ii ??? sa lasam patrioatele asa cum sant? singure?

        • Nu te supara, dar nu inteleg cum niste drone cu sarcina utila 0 ar distruge o baterie de Patriot. Ca tu asta spui in primul post, cu 33 de drone ne distrug o baterie.
          O drona are alt profil de zbor comparativ cu o racheta de croazieta sau un avion de vanatoare-bombardament, nu e musai sa dai cu interceptorii Patriot dupa ea. Nu zic sa ramnem fara SHORAD, incercam sa inteleg doar care sunt dronele alea minune care iti distrug asa usor o baterie de Patriot.

        • Viseaza tu la tehnologia motorului, in cel mai bun caz faceam niste subansamble. Insisti prea mult pe cazul dronelor din Karabah. Vorbim de un conflict in care singura aviatie de pe cer au fost dronele azerilor contra unei aparari AA anchilozate tehnic si tactic la sfarsitul anilor 80. De abia de acum incolo vom vedea de ce sunt capabile dronele de vreme ce se vorbeste despre optimizarea sistemelor de conducere a focului pentru tinte mici si cu viteze de pana in 400 km/ora. Ce propui tu cu drone ieftine si in numar mare au incercat altii contra bazei aeriene ruse din Siria protejata de un sistem integrat si n-au facut mare branza. Cu cat un sistem defensiv este mai bine organizat cu atat mai mult este nevoie mijloace mai sofisticate pentru a-l strapunge. Iti urez mult succez sa incerci aceeasi tactica contra apararii AA a Israelului si chiar contra celei actuale a Romaniei, asa mai schioapa cum o vedem noi. Doar cu drone ieftine si momeli improvizate pariez pe ce vrei tu vei inregistra un fiasco.

          2
      • daca ar fii dupa mine orice sistem aa ar trebui sa aiba 2 tipuri de rachete
        1- scumpa si eficienta cu raza lunga capabila de manevre la multi g cu focos mare si sistem de ghidare cat mai eficient
        si a 2 de autoaparare si sa fie cat mai ieftina nu conteaza asa mult raza si nici cati g poate scoate sau ce cap de ghidare are
        sa fie cat mai ieftina asa incat sa poti da cu cat mai multe dupa diferitele amenintari

        1
  12. Asta basca și alta proasta conducere inteligenta !
    In fine nici ce ziceți voi nu este chiar ok un atac la saturație îți poate neutraliza aceea apărare 🙁 sau dacă îți plimbi sistemul teleleu pe culmi fara să știe nimeni iar este ceva !? Da daca este static și se știe locația lui degeaba îl ai !!!!
    Și încă o propunere sa nu se știe exact Nr lor sa mai ai câteva ascunse bine de ochii altora ;( și multe alte doar sa ai un bun strateg !

    2
  13. Poate ca inainte sa se angajeze in discutii unii ar trebui sa citeasca si din ce scriu unii mai avizati.
    https://revista.unap.ro/index.php/revista/article/view/349/338

    5
  14. Inca un articol avizat despre cum a fost anihilata apararea AA irakiana. Vedeti cu ce au inceput americanii operatiunea SEAD.
    https://revista.unap.ro/index.php/revista/article/download/415/385/

    5
  15. https://www.defenseromania.ro/razboaiele-viitorului-roiurile-de-drone-vor-fi-la-fel-de-eficiente-ca-si-armele-nucleare_607289.html
    cititi aici care sant amenintarile pe care viitoarele SHORAD pe care le vom cumpara vor trebui sa le faca fata
    nu va ganditi doar la dronele care sant acum ganditiva si la dronele care vor aparea peste 5- 10 ani

    1
  16. Faina chestia cu undele magnetice. Despre asta chiar nu auzise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *