Pe cand pacea in Ucraina?

Daca tot am scris despre razboi in aceste 9 luni, poate e timpul sa vorbim si despre pace. Adica despre oprirea sacrificiului de vieti umane, in cea mai mare parte nevinovate, si reconstructia zonelor afectate pentru ca viata locuitorilor sa poata continua. Pentru ca viata umana trebuie sa primeze in fata oricaror ambitii! Odata cu retragerea din Herson, cu scurtarea lungimii frontului si a liniilor de aprovizionare rusesti  precum si cu bazarea liniei frontului pe obstacole naturale si pe lucrari defensive de ambele parti, sansele unui razboi de miscare se reduc sensibil pe frontul din estul Ucrainei.

Singurele posibilitati de miscari ample de trupe in profunzime raman in zona granitei de nord-est si cea de nord, Kievul si partea de nord a Ucrainei fiind inca expuse semnificativ. Norocul este ca Belarus nu au suficiente efective si nici vointa sa completeze un varf de lance rusesc. Deja in momentul caderii partii de nord a frontului in zona Izium datorita ofensivei ucrainene intr-o zona cu trupe rusesti rasfirate, rusii au inceput sa faca oferte de pace, propunand ca tatonare (probabil nimic serios) revenirea la situatie dinainte de atacul din februarie. Ucrainenii, imbatati de succesul ofensivei, au respins propunerea, cerand revenirea la situatia de dinainte de 2014 plus despagubiri financiare consistente. Si se pare ca si demisia lui Putin ar fi fost ceruta ca si preconditie pentru negocieri de catre guvernul de la Kiev. In perioada urmatoare, datorita terenului inmuiat de ploile de toamna si pana la inghetul terenului, rusii isi vor reduce actiunile terestre dar vor continua sa formeze si sa aduca incet-incet pe front noii mobilizati, ceea ce va echilibra incet raportul de forte in personal uman. Ucrainenii si ei vor completa unitatile cu cei antrenati in Europa, prin programele comune de sprijin, si vor continua sa isi creasca inventarul de armament greu si munitii, precum si de sisteme antiaeriene moderne. O reluare a miscarilor de trupe este mai probabila abia incepand cu mijlocul lui decembrie sau inceput de ianuarie in functie de conditiile meteo. Rusii isi vor pierde si mai mult din capacitatea de manevre in adancime cu unitati blindate datorita sprijinului aviatiei diminuat de noile sisteme antiaeriene primite progresiv de armata ucraineana. In mod ciudat si inexplicabil, Moscova a incetat atacul asupra infrastructurii energetice ucrainene chiar in momentul in care aceasta infrastructura este la un pas de colaps.

Probabil ca au existat pe anumite canale neoficiale anumite intelegeri… Insa aceasta situatie energetica precara in prag de iarna poate fi un atu in mana Moscovei, la negocieri. Ucraina in schimb si-a revelat unul dintre atuurile sale cand a lovit podul peste stramtoarea Kerci, reparatia acestuia putand dura luni de zile, timp in care nu doar armata rusa ci si locuitorii din Crimeea vor fi privati de fluxurile de aprovizionare normale.

Cam cand s-ar putea semna o pace intre beligeranti si cat de durabila ar fi ea?

Problema principala este cand orizontul de asteptari si concesii ale celor doua parti ar putea intra pe un fagas comun… Raspunsul simplist ar fi – atunci cand ambele parti vor fi suficient de istovite de efortul de razboi si cand perspectivele de a il continua si de a iesi din blocajul tactic de tip razboi de pozitii va fi prea costisitor pentru oricare din parti. Pentru ca in mod previzibil nici una dintre parti nu ar dori sa capituleze in viitorul apropiat.

Mai exista discutia despre acele „linii” de impartire teritoriala minim acceptabile pentru ambele parti si cand acestea ar fi cel mai apropiate pentru a permite o negociere solida. Un acord de pace pripit si fara suficiente garantii de ambele parti, ar putea insemna reluarea luptelor in doar cativa ani, cand macar una dintre parti isi va fi refacut suficient capacitatile militare.

De asemenea, o mare problema va fi efortul de reconstructie si cine si-l va asuma, Rusia nemaiavand puterea financiara, chiar si de ar fi silita sa plateasca despagubiri de sute de miliarde de euro in termen scurt… Si aici poate ar trebui evitata o situatie similara Germaniei de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, care ar putea induce o atitudine revansarda la nivelul mentalitatii unei mari parti a populatiei Federatiei Ruse, sau ar putea genera niste tensiuni sociale uriase care sa duca la o forma de razboi civil. Este clar ca, intr-un feu sau altul, occidentul va trebui sa contribuie si el semnificativ la reconstructia Ucrainei.

Vestea buna este ca oferte pentru pacea in Ucraina au inceput sa circule intre cei doi beligeranti, unele acompaniate si de anumite garantii de pace din partea celorlalte mari puteri. O alta veste interesanta este faptul ca usoara schimbare a raportului de forte politice la Washington a inceput sa lase loc unor atitudini care cer negocierea unei paci in Ucraina si temperarea elanului patriotic ucrainean, precum si riscul unei posibile reduceri sau conditionari a ajutorului militar catre Ucraina daca aceasta nu devine mai „maleabila” in negocierile de pace, renuntand la pretentiile de a recupera in totalitate teritoriul pierdut din 2014 sau de schimbare a guvernului de la Moscova.   Intre timp…

La nivel global, pare sa se aseze o alianta intre tarile mai „nealiniate”, cu Federatia Rusa si China cap de afis, la care adaugam Coreea de Nord, Iran, Cuba si Siria iar Pakistan, Turcia si India par sa isi declare o forma de „neutralitate” binevoitoare fata de Moscova si Beijing. Posibil ca si alte tari din Asia de Sud-Est, Africa si America Centrala si de Sud sa se alinieze oarecum acestei pozitii… China nu a pierdut timpul si a purtat negocieri cu mai multe state, pentru a pregati momentul „Taiwan”, ca e vorba de un nou conflict, sau de o noua cortina de fier pe directia Marea Chinei de Sud – Coreea de Nord.

Tabela de vot pentru rezolutia ONU din 14 noiembrie 2022 vizand obligarea Rusiei de a plati despagubiri Ucrainei

Este posibil ca in contextul crizei economice in care se adanceste incet economia chineza, guvernul de la Beijing sa nu gaseasca alt debuseu al presiunii interne decat identificarea unui inamic extern si un posibil conflict militar, solutie specifica regimurilor totalitare. Daca pe frontul ucrainean am putea spera la un armistitiu in urmatoarele luni (de ce nu de Craciun?!), intre timp situatia din zona Taiwan se infierbanta tot mai mult… In Orientul indepartat incepe sa se cristalizeze un alt bloc militar „occidental”, continand SUA, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Australia si Noua Zeelanda, bloc care pare sa fie acompaniat de anumite tari din NATO: Maria Britanie, Franta si chiar … Germania, pentru a diminua avantul chinezesc.

Tot ce putem spera este ca ceea ce s-a intamplat in Ucraina sa tempereze impulsurile altora care se simt mari puteri cu dorinte de revizuire a frontierelor si ocupare ale unor vecini, oriunde pe glob.Iar zona Marii Negre sa speram ca isi va gasi pacea cat mai curand si ca aceasta pace va dura pentru cel putin cateva decenii de acum inainte!

 

Marius Zgureanu

384 de comentarii:

  1. Cred că orice pace care se va solda cu câștiguri teritoriale ale Rusiei (fie și păstrarea Crimeei sau a unei bucăți de teritoriu în est) anulează posibilitatea unei păci de durată în zonă și reprezintă o încurajare. Atât pentru Rusia, de a o comite din nou, după ce își linge rănile și își reface forțele, cât și pentru China (poate și pentru alte potăi mai mici, gen Coreea de Nord). Occidentul va înfrunta aceiași adversari, doar ceva mai bine pregătiți și cu lecțiile făcute.

    Sper ca liderii occidentali să aibă maturitatea politică de a continua susținerea Ucrainei până când rușii se retrag în granițele lor recunoscute internațional. Altfel, dacă cedează miopiei politice de a nu vedea dincolo de termene scurte, sau vocilor ce ling pulpana Moscovei, obținem doar o amânare și o Ucraină ce se va simți, pe bună dreptate, trădată la masa negocierilor. Din păcate, nu-s foarte optimist în privința calității sau viziunii pe termen lung a liderilor.

    79
    • Din pacate, Europei ii lipsesc niste lideri cu sange in instalatie. Cred ca razboiul se va termina in coada de peste, cu perspective sumbre pentru viitor.

      16
    • Singurul lucru bun al acest razboi ar fi reforma ONU si eliminarea dreptului de Veto al celor 5 foste puteri coloniale, si acordarea lui doar tarii care decide singura daca vrea sa fie ajutata sau nu, pt a preveni un eventual abuz in care in forta de mentinere a pacii s-ar afla si agresorul

      Occidentul trebuie sa inteleaga chestia asta, pentru ca razboi paste si va paste mereu, si dictatorii nu au incetat sa tot apara

      Ca pentru ucraina, merita un efort final, o oaza de armament occidental corect pentru a restabili aliniamentul pre 2014, iar imediat reformele ONU sa intre in efect si sa se desfasoare o forta de mentinere a pacii

      10
      • Știi de ce au format ei Consiliul de Securitate?

        2
        • Cred că în 1946, când s-a înființat Consiliul de Securitate, doar SUA aveau arma nucleară. URSS abia în 1951 cred că, iar celelalte țări chiar mai târziu. Eu știam că membrii permanenți au fosta națiunile câștigătoare ale ww2.

          4
          • Da, de testat doar americanii le-au testat, ceilalți doar pe hartie.Restul în anii 50 au dat cu bombardeaua.Nu era vreun mare secret că lucrează toți la asta.Si după aia s-au sofisticat toți, cu triada nucleară.

          • Din 1949 rusii au fost capabili sa construiasca bomba atomica, primind secretul de fabricatie de la niste evrei americani participanti la proiectul ” Manhattan. ”

            5
      • Pt că au fost tarile care aveau arme nucleare. După aia nu au mai permis niciunei tari. Dar oricum, și-au făcut încă 4 tari. Doar uneia i s-au luat, in anii 90. Ghici care.

      • Rusia va ataca din nou dupa ce va incorpora mai bine teritorile castigate, dezmebrarea ucrainei pe linile confesional-economice trebuie facut a de rusia nu vad alta posibiitate incorporarea a milioane de rusi din Ucraina in UE este puerila o inselatorie.

        1
    • Rusia va ataca din nou dupa ce va incorpora mai bine teritorile castigate, dezmebrarea ucrainei pe linile confesional-economice trebuie facut a de rusia nu vad alta posibiitate incorporarea a milioane de rusi din Ucraina in UE este puerila o inselatorie.

      2
  2. Probleme cu negocierile tine de golaneala rusilor, care probabil inteleg ca negocierile sa le certifice castigurile teritoriale. Ori in aceste conditii pacea le-ar oferii ceea ce nu par sa poata obtine prin razboi.
    Orice discutii ar trebui demarate numai de la principiul ca Moscova sa-si retraga trupele din Ucraina si Trasnistria.

    60
  3. Salut. Pana c’è Rusia exista ca stat in actuala forma avem putine sanse sa avem pace, eu zic ca ar fi mai bine daca ar Avea loc un proces controlat de desmembrare a Rusiei.

    15
  4. Unii dintre cititori au râs în hohote când am menționat principiul nonsurprinderii inamicului și al blatului între marile imperii …
    Epuizarea resurselor umane și materiale înving fără echivoc okarina deopotriva cu Rusia și restul participanților .
    De fapt toți au suficiente resurse , cu excepția okarinei .
    Cred ca de la început a fost cumva un alt plan , acela de extincție a poporului prin lupte , foamete și migrație .
    Pana la urma contează doar numerele mari ( SUA , China , India , Rusia ) .
    Okarina tocmai a primit scrisoarea cu următorul conținut ” prin prezenta vă informăm că nu existați „, iar efortul poporului a fost degeaba , totul pentru că așa a crezut un comic .
    Pus în fața realității unui rateu de S300 care s-a autodistrus pe teritoriul Poloniei din lipsa țintei , a descoperit cu stupoare că nu este nici scenarist , nici regizor , ci un simplu angajat cu ora , un figurant în rolul unui comic .
    Dar nu a jucat intr-o comedie , ci într-o tragedie .
    Tragedia este a poporului ucrainian , iar el nu este în rolul lui Charlie Chaplin în filmul Marele Dictator , ci în rolul de gropar al Ucrainei .

    Repet : între marile imperii există un blat nescris , evident în defavoarea micilor popoare .
    Au sângerat ucrainienii și rușii.
    Cui folosește ?

    24
    • Era si culmea sa nu apari la articolul asta.
      Lasa ca te lamuresc eu:

      „Actorasul” a facut cea mai buna gluma a secolului, a transformat superputerea si armata sa intr-un subiect de bancuri si memes pe tot internetul. 50 de ani de propaganda, prosteala, parada si circ stersi cu buertele. Pentru noi e foarte bine si le da si altora de gandit.

      Speranta unori nevertebrate din Europa (poate si a ta, poate nu) ca vin rusii sa faca oridne s-a evaporat pe veci.

      Daca UE si SUA fac un efort financiar, Ucraina se va reconstrui mai bine decat Donbass-ul, se va reinarma serios si se va antrena. Va fi o fortareata anti-moscova uriasa si destul de puternica. Nu stiu cat de repede vor mai intra rusii acolo, 10 ani de acum nu vor putea decat sa priveasca si sa sughite.

      Efortul a fost degeaba? Asa gavariti voi? Pai efortul a fost ca sa existe ca tara, altfel rusii violau si jefuiau acum pe la granita noastra de nord.

      Cui foloseste ca au sangerat rusii asa rau si umilitor? Noua, a astora din CEE care nu ii vrem nici cu un 1km mai aproape de noi si a ucrainienilor care si-au pastrat orasele mari sub control.

      Intelegi acum? Ca numele de forum pare sa se potriveasca la perfectie cu persoana din spatele tastaturii.

      Daca Ucraina facea ca afghanii, isi pierdeau tara si nimeni nu ar fi trimis ce s-a trimis pana acum ca ajutor militar si economic.
      E vorba de coloana si mandria unui popor, lucru pe care rusoii si fanii lor nu il pot intelege ca ei de 500 de ani traiesc si mor ca ultimii slugoi la tot felul de oligarhi, boieri is despoti de doi bani.

      98
      • @Luci
        Nu pricepi la ce ma refer , asta e .
        Comediantul sau Killerul KGB-ist nu își iubesc popoarele .
        Tragedia e ca situația e identică de ambele părți ( familii distruse , munca de o viață , viitorul urmașilor ) , probabil că totul va fi distrus pe cel puțin 20 de ani .
        Reconstrucția Ucrainei nu se poate face peste noapte …
        Nu numai că nu au cu ce , dar nu au nici cu cine …
        URSS nu și-a revenit demografic după 45 de ani de la WW2 , deci putem considera ca nici în prezent situația nu va fi diferită in aceste două țări .
        Te invit să te gândești la ei ca la ființe umane , niște sărmane victime in suferință , aflate la cheremul unui comic și al unui killer KGB-ist .
        În schimb , tu care imparti oamenii în buni și răi , de fapt încurajezi distrugerea a ceea mai ramas din umanitate , pentru că ții cu o parte sau cealaltă .
        Total greșit .
        Oameni buni , unica soluție e pacea .
        Mai gândiți-vă încă o dată .
        Războiul e ceva îngrozitor , ascultați-mă pe mine .
        Te îngrozește să asculți lansarea unor salve de proiectile reactive de 122mm , dar să îți cada-n cap salva unui divizion de APRA40 sau 152mm , e absolut inimaginabil pentru moralul unor mari luptatori al claviaturii pe Facebook .
        Păi majoritatea dintre voi ar avea instant delirium tremens și soc post traumatic … chiar dacă ați scăpa ( fizic ) de focul inamicului , nu ați mai fi oameni întregi niciodată , veți fi un balast inutil pentru societate și familii .
        În cei 29 de ani de carieră , am văzut toate poligoanele nostre și reacția ( diferita ) unor tineri soldati .
        Selecția naturală se făcea după tragerea a 4-a , ce consta
        in detronarea unui calup de TNT de 75 grame în poligonul de distrugeri sau aruncarea cu grenada defensivă cu incarcatura de luptă .
        Ăia care erau ” găini ” nu pupau trageri în aplicații , devenind un factor de risc pentru colegi sau pentru ei înșiși .
        Da , se pune problema păcii , dar pacea implică mai intai negocieri , armistiții temporare urmate de schimburi de răniți si morți , tratate de bună vecinătate și reunificarea familiilor mixte , schimburi comerciale etc .
        Cum se va face ?
        Nu cred că cineva are un răspuns decent .
        Dar cândvava trebui să fie pace .
        Pana atunci , vor mai muri oameni de rând sau vor fi mutilați , arși .
        Iar voi întrați în categoria penală de ” instigator ” .
        Adică aveți calitatea de ” autor moral ” , prin propaganda pro război .
        E firesc si corect ca cel vinovat de agresiune să plătească , așa că mai bine gândiți-vă la o soluție de pace care să împace lupul , capra și varza .
        De pedepsit , hmm , are cine .
        Da , fiecare popor își va găsi echilibrul , atunci când se va ajunge la ” masa critica ” și buba va ejacula puroiul .

        15
        • Germania si-a revenit aproape complet dupa WW2 in aproape 10 ani. Anglia, un pic mai mult, i-au trebuit vreo 12-15. Franta, la fel.

          Asa ca Rusia nu e un exemplu bun, ei nu au incercat nici o reconstructie. Ei doar au investit in armament pana au falimentat. Si apoi Putin a facut acelasi lucru pana acum. Folosesti un exemplu prost si omiti sa le iei in considerare pe cele cu adevarat relevante.

          Ucraina va avea si cu ce si cu cine sa faca reconstructia, fii tu fara grija. 300mld USD sunt doar o parte din posibilii bani de reconstructie, banii rusesti pusi on hold de bancile din afara Rusiei.

          Toti trollii (ca tine) incearca in perioada asta sa zigraveasca imaginea ca Ucraina e o cauza pierduta si ca nu se merita sa se investeasca mai mult efort in a o sustine. Sper doar sa aveti acelasi succes ca din 24 februarie incoace.

          69
          • Habarnistul comentează aici de multă vreme. Tu ai răsărit brusc. Cine e troll? Macar știi să scrii, e proba obligatorie la juniorii care dau in taste

            11
            • Daca comenteaza de multa vreme, asta inseamna ca e de respectat? Opiniile lui sunt rusificate rau si se si adapteaza dupa propaganda rusa, de aici si termenul de „troll”.

              FYI, sunt pe acest site de ani de zile, nu ca asta mi-ar valida tupeul de a posta la vedere.

              44
              • Foarte bine că ești. El are opiniile lui, ce vrei, sa cântăm toți în cor?

                16
                • Xv-Si tu ce pielea mea esti ma,paznicul trolilor,avocatul sculii lui habarnistov?Te-a uns careva sef de cas pe acest forum?Adica un rusofon oxidat si scarbavnic ca habarnistul are dreptul la existenta si la propria opinie iar o tara,Ucraina,nu?Hai,valea,ca plictisesti.

                  3
                  • @Jan 11 , comentariul de mai sus te reprezintă .
                    Deja nu ai dreptul la o altă opinie .
                    Te-ai autoexclus .

                    3
                  • Jan 11 , daca esti asa viteaz ia o pusca si mergi pe front in Ucraina .

                    Habarnistul face parte din generatia care a avut curajul sa inlocuiasca in regulamentul de tragere silueta transportor blindat , in anii de comunism .
                    In 1985 au avut curajul sa scoata silueta lui M-113 si sa o puna pe cea a BTR-70 .
                    E generatia care era pregatita sa lupte impotriva URSS si Ungariei in caz de atac comun ( vremuri care vad ca se intorc )

                    3
                    • Hai, las-o că măcăne. S-a văzut în Dec’89 cat de pregătiți erau sa lupte cu URSS, de vedeau elicoptere și UFO peste tot. Iar viteji din gura dar la fapte au fost „buni” doar împotriva propriului popor…Păcat că nu suntem japonezi, ar fi trebuit pentru rahatul din 89, multi din armata sa cadă în propria sabie, dacă înțelegi dincolo de paginile plenarei PCR.

                  • Alt ***. Ce te mai *** grija.

            • Văd ca și tu ai răsărit brusc. Eu zic să o lași mai moale. Când cineva recită propaganda rusă trebuie combatut numaidecât. Iar jignirile cu privire la scris e subiectiv atâta timp cât există o coerență.

              34
              • Da, brusc. „decât” de vreo 10 ani. Trebuia să-ți cer ție voi, nu? Hai, du-te și fă-ți temele la gramatica, iar ai chiulit de la scoala

                6
              • N-a răsărit brusc, e doar Vlad cu alt pseudonim.

                8
                • Când am început să scriu aici nivelul discuțiilor era mult mai ridicat, mulți băieți cu experiență. Unii au renunțat după ce a venit generația crescuta exclusiv cu counterstrike.Lasau comentarii șefi de unități forte speciale din ministere și servicii. Era un fel de militaryphotos (un forum pt cine nu știe( românesc. Aici, pe resboiu și semperfidelis discutam virtual.

                  2
          • Japonia? După 2 nucleare. In cat timp s-au reconstruit orașele?

            5
            • Japonia a avut nevoie de 8 ani (1946 – 1954) sa se puna pe picioare si apoi inca 20 sa devina „industrial powerhouse”.

              16
              • Și oamenii aia muncesc pe fastforward. Că nemtii

                2
              • Japonia a avut nevoie de 8 ani, dar se spune că a profitat din plin de războiul din Coreea, când și-a relansat industria furnizând americanilor armament și muniție. Am fi avut și noi o oportunitate de genul ăsta, dar ne-a luat prin surprindere. Ghinion…

                8
                • Ei 8 ani. Noi cam 25

                  1
                • Japonezii au avut un program în anii 90 prin care trimiteau elevi în Romania. Am cunoscut fete venite la noi să învețe despre România. De asemenea veneau maeștri ninpo la stagii. Am fost și eu. Ei sunt foarte zâmbitori tot timpul. Și mereu vor să înțeleagă cultura unei țări. Foarte protocolari și politicos. Noi românii suntem mai dezinvolți. Ei mult mai disciplinați. Și evident fac sute de fotografii. Ai ce învață de la ei. Că sa citez ce ne spunea un sensei-Shiraishi- „Aleays be sneaky”. Btw
                  unele stagiil se făceau într-o sală a Poli. Altele la Palatul Copiilor.

                  4
          • Germania si-a revenit din WW2 pentru ca a avut investitii si i-a fost amanata si iertata mare parte din datorie.

            6
          • Germania aia care si-a revenit complet fusese in 1939 a 2a putere economica a lumii si , in unele domenii, campioana tehnolgiei de varf..
            Asa ca , desi in ruine Germania aia avea niste atuuri- ingineri de I a mana, tehnicieni de mare calitate, muncitori ultracalificati si … how know.

            Ucraina ce are? Ia de fa o comparatie intre KDF ce deveni VW si ZAZ .. Are vreo sansa ZAZ sa … ? Nu are?

            Si da, Ucraina este o cauza pierduta!!

            14
        • Aberezi, si inca fara gratie. Tot repeti „sa fie pace”, cu orice pret.
          Narativul momentului pt propaganda muscala.
          Sa fie pace, ca nu mai poate sa rasulfe Mujicistanul si liderul suprem.
          Sa isi stranga puterile vreo 2-3 ani, si sa atace din nou.

          Mujistan-ul trebuie sa plateasca reconstructia Ukrainei.
          S-au distrat sa o faca praf, acum sa plateasca distractia.
          Bani sunt, Cel putin vreo 300 de miliarde, aia din fondul suveran si blocati.
          Asa cum Romania a platit 15-20 de ani despagubiri, tot petrolul si gazul rusesc pe 20 de ani sa fie folosit pt reconstructia Ukrainei.

          61
        • Vai vai vai, razboiul e ceva ingrozitor, actorasul isi ingroapa natiunea…daca plangi in halul asta, ia zi, nu era mai bine sa nu incepeti razboiul asta, invadand un stat independent caruia, culmea, le-ati mai si garantat independenta si frontierele?

          18
    • cred ca de bun simt ar fi sa nu ne mai referim la ucraineni de sus, din varful buzelor (okarina, actori etc.) decat atunci cand vom arata ca suntem in stare sa luptam ca ei. numai si cati au murit pt insula serpilor, „stravechi pamant romanesc” in incercari de raiduri kamikaze si ar trebui sa aratam un pic de respect

      mi-aduc aminte in martie/aprilie cum am vazut „live” diversi implicati in diverse forme in zona de aparare (militari, parlamentari, secretari de stat) cacati la cur ca e rusul pe insula si cine stie, poate se da si la platoul nostru continental.

      acum vaz’ (cu scarba) ca au prin glas si dau lectii de negociere.

      97
      • Si na rog ca cand au8 murit ptr insula Serpilor? In 1940 te pomenesti?
        Sau cumav aia care au fots schimbati pe niste prizonieri rusi?

        11
        • Ca s-o recupereze ucrainenii au incercat sa foloseascs trupe de desant marin, atacurile au fost esecuri soldate cu oierderi pentru ucraineni.

          8
          • ???!
            +++++++++++++++++++++++++++++
            omandamentul Operațional „Sud” al Armatei ucrainene. Informația nu a fost încă confirmată și de alte surse.

            „Lângă Insula Șerpilor, care devine deja un cap de pod legendar pentru frumoasa lichidare a forțelor și a capacităților rasiste ( ale forțelor armate ale Rusiei n.r.), atacurile aeriene ale (dronelor) Bayraktar au distrus o navă de desant Serna, două bărci de asalt Raptor, iar un alt Raptor a fost grav avariat. 46 de rasiști (militari ruși n.r.) ​​din echipajul și echipa de debarcare au fost demiși din cadrul forțele inamicului”, se arată în comunicat.
            +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

            ??/!!!

            4
            • Serios Bizoane pe cine vrei sa ametesti. Chiar n-am chef sa svotocesc netul ca sa-ti dau satisfactue dar poate tu ai timp. Ia ca referinta atacul ucrainean din 21 iunie a. c. si cauta referinte si inainte de data asta. O sa gasesti comunicate a la Konasenkov in care anunta respingerea tentativelor ucrainene de a recastiga insula, pe apa si in aer cu pierderi grele pentru ucraineni.

              4
              • Sa ametesc? Eu ?
                deci

                Într-o postare făcută pe pagina de Twitter, ministerul ucrainean al Apărării explică cele 3 „ingrediente” ale operațiunii de alungare a rușilor de pe Insula Șerpilor: „aptitudinile armatei ucrainene; arme ucrainene moderne; echipamente de la partenerii noștri internaționali”

                Înregistrarea video arată că ucrainenii au folosit inclusiv obuziere 2S22 „Bogdan” de fabricație autohtonă pentru a lovi Insula Șerpilor.

                Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/cum-i-au-alungat-ucrainenii-pe-rusi-de-pe-insula-serpilor-pamantul-le-ardea-sub-picioare-marea-fierbea-1995129

                Drapelul ucrainean a fost aruncat luni din elicopter pe insulă şi arborat abia joi, după cum specifică presa ucraineană, cu referire la Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene.
                Potrivit acestuia, soldaţii ucraineni care au participat la operaţiunea de arborare a drapelului în insulă au revenit însă în cazărmi. El nu a precizat dacă au rămas soldaţi ucraineni în Insula Şerpilor.

                Citește mai mult la: https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25666725-ucraina-spune-recapatat-controlul-asupra-insulei-serpilor.htm

                Într-o postare pe Facebook, comandamentul operaţional de sud al armatei ucrainene a declarat că a folosit „lovituri ţintit” pe insulă, provocând „pierderi semnificative” trupelor ruseşti.

                Imagini din satelit furnizate de compania americană Maxar Technologies arată o imagine de ansamblu a Insulei Şerpilor de marţi, cu pagube vizibile la turnul din capătul sudic al insulei şi
                vegetaţie arsă în mai multe locuri.

                Agenţia de ştiri ucraineană Ukrinform a relatat că atacurile au avariat sistemul antiaerian rusesc Pantsir, o staţie radar şi vehicule aflate pe insulă.

                https://www.mediafax.ro/externe/insula-serpilor-ucraina-anunta-o-victorie-semnificativa-impotriva-fortelor-rusesti-in-campania-de-recucerire-a-insulei-20938966
                ––––––––––––––––––––––––––––––––

                Din astea cam rezulta ca ucrainienii au adoptat solutia de bun simt sa bombardeze insula cu rachete si tunuri…. Mentionez dimensiunile insulei Serpilor :
                Suprafață 0,17 km²
                Lungime 0,66 km
                Lățime 0,66 km 

                Deci orice lovitura cam da in „ceva” . O salva a unei baterii de 155 mm , in mod neceaar loveste „ceva” .
                Ma ogf nikci npoua nu ne-ar struca ceva in genul 2S22 Bohdana ….

                5
                • ucrainenii au incercat desanturi pe insula atat cu elicoptere cat si ambarcate; toate au fost respinse de rusi cu pierderi mari pentru ucraineni. nu stau acum sa caut stirile, au fost postate si aici, daca nu ma crezi aia e.

                  3
                  • ???!!!!!!

                    desanturi pe stanca aia cu elicoptere cat si ambarcate? Adica au dat ocazia unui copncurs de tras in rate pe apa (sitting duck) ?!!!
                    Cred ca nu stii, dar in vanataorea sportiva asta este ceva urat, urat de tot.
                    Se admitea in cea „industriala” adica ceva gen abator – v https://fr.wikipedia.org/wiki/Canardi%C3%A8re.
                    In razboi se admite .. dar trebe sa fii dus cu capul … sa iti trimiti oamenii pe post de tinte (rachete ghoiadate, tunuri automate … nu mai desanteaza nimeni)

                    4
                    • Cum ti-am zis si eu ti-a zis si Steppewolf cauta singur ca nu te-or durea destele. Ti s-a explicat cum stau lucrurile iar daca tu continui s-o faci pe ascultatorul oripilat de ororile din poveste n-ai decat, nu sta nimeni sa-ti dea explicatii la nesfarsit.

                      5
                    • Dedci , dupoa parerea ta ucrainienii nu sunt chiar inteligenti ..

                      5
    • @habarnistul

      Am o intrebare sincera pentru tine:

      De ce mentionezi Ucraina in sens peiorativ (okarina) si cand pomenesti rusia ii scrii numele corect si cu majuscula ?

      51
      • Ghici ( !!! ) cine a făcut rău României sub umbrela unor foste imperii sau foste formațiuni statale de tristă amintire : austriacă , prusacă , germană , ucrainiană , sovietică și din nou ucrainiană .
        Nu crezi că e cam mult pentru acest popor pașnic?
        Te poți privi în oglindă fără remușcări ?

        14
        • @ habarnistul

          Eu zic ca ori exagerezi ori nu cunosti istoria noastra, a Romaniei.

          rusia ne-a facut inzecit mai mult rau decat Ucraina, inzecit daca nu insutit.

          Gasesti aici un mic rezumat al istoriei noastra cu rusnacii:

          https://colectionaruldeistorie.ro/rusofobia-la-romani-de-ce-nu-i-suporta-poporul-roman-pe-rusi-jaloanele-unei-ostilitati-seculare/

          rusii pe noi ne-au devastat, devalizat chiar si atunci cand eram aliati !

          De fapt ce rau ne-au facut noua ucrainienii ? In afara de exemplul cu Insula Serpilor si Canalul Bistroe.

          Insa si acolo, voi chiar nu intelegeti ca Ucraina in anii 90 si anii 2000 era condusa tot de rusia ?! Avem date istorice marturie, avem nume. Cine erau presedintii Ucrainei in perioada aia ? Marionete ale rusilor. Vezi ca rusii il pregateau presedinte pe Viktor Yanukovych daca le mergea bine invaZZia.

          Tu vrei sa ne spui noua ca URSS de fapt insemna Ucraina ?

          30
        • Ai dreptate ce nu vor sa inteleaga unii „Galactici” e faptul ca ucrainienii nu ne sunt prieteni ! Au infiintat unitati de vanatori de munte si au pregatit specialisti sa cunoasca limba romana, in caz de razboi sa culeaga informatii si sa se infiltreze in spatele liniilor. S a incercat asimilarea tuturor etnicilor proveniti din teritoriile istorice ale altor state. S a interzis / limitat invatamantul in limba materna. La inceputul razboiului, au fost chemati la arme ,in primul rand oameni apartinand minoritatilor. S au sesizat si ai nostrii si s a dus acolo ambasadorul si al ungurilor,….. Avand nevoie de noi au lasat o moarta… Vi se pare ca ce ne au facut cu canalul Bastroie si platoul continental al Insulei Serpilor, ca pe Dunare au mutat bornele ca sa ia insulele nou formate de aluviuni. a fost prietenie ? Cu razboiul din Transnistria, cand ei si rusii au trimis oameni si armament impotriva fratilor moldoveni ,ati uitat ? La Palanca au scos bornele dintre R. Moldova si ei.

          6
    • Plângi după orele de cules porumb de pe vremea lui Ceașcă? Comunismul înseamnă falimentul multora și beneficiul unor putini, prosti și pupincu’.

      11
  5. Ieri Rusia (prin vocea lui Peskov) tocmai a confirmat ca bombardeaza infrastructura energetica ucrainiana pentru a-i forta sa vina la masa negocierilor. Asta confirma (daca mai era nevoie) ca Rusia este un stat terorist, dar si faptul ca nu mai au forta militara si pot influenta cursul razboiului doar prin teroare.

    54
    • @Daniel

      Pai trebuiau sa confirme rusii ca sa aflam ca barbarii invadatori (rusnacii) tintesc infrastructura civila ?

      Eu zic ca nu, avem zeci daca nu sute de exemple in cele 8 luni de razboi. Blocurile, spitalele, scolile, orase intregi ce au fost nivelate de salbatici, de nu mai sta piatra pe piatra.

      Asta e singura chestiune pentru care ar trebui sa ne fie frica de rusi. Faptul ca nu respecta nici o acord, lege, conventie. Distrug fara nici o remuscare si sfiala asezaminte civile.

      Chiar azi dimineata am vazut un video pe Twitter cum rusii torturau un bielorus care lupta pentru cauza justa adica pentru Ucraina.

      Astia, rusii, efectiv nu traiesc in secolul 21, au ramas blocati in evul mediu ca si mentalitate.

      34
  6. In curand isi vor subtia serios si stocul de Kalibr, dronele iraniene se vor termina si ele, iar iranienii nu vor putea livra altele in timp util (ritmul de fabricare e de max. 150 / luna). Ucrainienii trebuie sa reziste unei ierni dificile, iar in jumatate de an Rusia va face implozie. Vom vedea in martie-aprilie…

    28
  7. Buna dimineața. Referitor la analiza dvs.,un eventual acord de pace între Ucraina si rusia,implica multe necunocute. Si aici nu ma refer numai la rusia ci și la atitudinea Ucrainei( a se vedea maniera in care au gestionat incidentul din Polonia). Ar fi fost mult mai ușor, mai elegant si in deplin acord cu normele/cutumele diplomatice sa îsi asume situația. Ori,ei au procedat într-o maniera care a dovedit totală lipsa de incredere în națiuni care le-au fost alături fara nicio rezerva.(Polonia si Statele Unite). Pentru mine,atitudinea Ucrainei reprezinta un semnal de alarma,de care ar trebui sa ținem cont dupa incheierea unui acord de pace între ei si rusi. Noi vom ramane vecini cu ei si mi-ar plăcea ca națiunea din care facem parte sa fie asigurată din toate punctele de vedere; poltic,economic,militar. Dar,pentru asta ne trebuie decidenți. Pe care ,din pacate,nu-i avem in acest moment.Partea a doua a analizei coincide si cu opinia mea. In condițiile unui „deranj” in preajma Taiwanului cam toata planeta va avea de suferit. Cel puțin din p.d.v. economic. Noua nu ne ramane decat sa observam. Oricum altceva nu prea putem face. O zi buna tuturor. Am onoarea!

    25
    • In legatura cu raspunsul Ucrainei, acesta este normal. Au trecut numai 2 zile si este prea devreme pentru concluzii clare si finale. Probabil ucrainienii stiu sigur ca au atacat o racheta de croaziera ruseasca si nu li se pare normal sa li se impute doar lor vina (la inceput se vorbea de 2 explozii, deci scenariul asta e plauzibil). Dar au fost deschisi la discutii si probabil in final vor accepta decizia cea mai logica pe baza dovezilor existente. La locul exploziei sunt rezuti de racheta, deci va fi usor sa se stabileasca tipul.

      Toata atitudinea asta este in contrast total cu ceea ce face Rusia, care minte imediat ce deschide gura. Si tot la atitudine de rahat as mentiona si cmentariile unor politicieni anonimi europeni care s-au declarat „dezamagiti de atitudinea Ucrainei” doar pentru ca nu au fost de acord cu concluziile preliminare din primele ore. Se vede clar care sunt cozile de topor rusesti aici.

      26
      • Nu e deloc normal, arată că și acolo e o dictatură de model rusesc, pot pune pariu pe ce vreți că și Putin, pus în situația lui Zelenski, ar fi reacționat identic. De fapt amandoi sunt un soi de Tweedledum și Tweedeldee, la fel de absurzi ca și creația lui Lewis Carrol. Și cretinii de pe margine cred că unul e mai breaz ca celălalt.
        Cinic vorbind, e bine, ambele puteri slave se macină între ele și lasă deoparte visele de mari națiuni.
        P.S. pentru toți postacii, evenimentele de acum NU se aseamănă cu criza muncheneză ci mai degrabă e un fel de criză a Suezului pentru Rusia și nimic altceva.
        P.S. 2 Dacă mai văd pe undeva scris Putler vin și spurc personal pe dobitocul în cauză, e diferență ca de la cer la pământ între momâia de la Kremlin de azi și maniacul charismatic de la Berlin din anii 30.

        12
        • „De fapt amandoi sunt un soi de Tweedledum și Tweedeldee, la fel de absurzi ca și creația lui Lewis Carrol. Și cretinii de pe margine cred că unul e mai breaz ca celălalt.”

          Numai unul și-a exprimat deschis dorința de a reface sferele de influențe sovietice, de curănd, chiar înainte de a-i fi ferfenițate planurile de mare cuceritor. Sfere în care intrăm și noi. Nu văd cum să-i definesc pe ce îl susțin, altfel decât imbecili sau trădători.

          „pentru toți postacii, evenimentele de acum NU se aseamănă cu criza muncheneză ci mai degrabă e un fel de criză a Suezului pentru Rusia și nimic altceva.”

          Lăsând de o parte minciuna colportată de libărcile proruse cum că ar fi o piesă cu doar doi actori, și nu-i problema restului lumii. Poate menționezi în care parte a crizei Suezului se lăsa cu anexări de teritorii și modificări de granițe. De curiozitate, că unii au mai deschis o carte de istorie, dar memoria poate juca feste, nu?

          „P.S. 2 Dacă mai văd pe undeva scris Putler vin și spurc personal pe dobitocul în cauză, e diferență ca de la cer la pământ între momâia de la Kremlin de azi și maniacul charismatic de la Berlin din anii 30.”

          Sunt de acord că „Putler” e un termen pic forțat. Jivina de la Kremlin e ceva mai incompetentă. Dar e voință, nu e putirință…

          P.S Aș putea zice și eu că dacă mai văd un parameci punând semnul egal între Zelensky și Putin sau între Ucraina și Rusia, vin și îl invit personal la un ”trial by combat”, noroc că am trecut de vârsta la care să cred că spume de genul ăsta pe internet înseamnă ceva.

          22
          • Imediat te-i activat, cum iese unu din „narativă” cum cu clăbuci la gură vine altu și zbiară Putin. Cu ochii bulbucați.
            Chill, man. Nu câstigăm nimic. Bucovina de Nord și Herța tot la ucrainieni rămâne și românii tot nație de mâna a doua rămân acolo.
            Apropo, Suez-ul a fost finalul epocii Europei coloniale și hegemonice (prin UK) și începutul lumii bipolare. Ucraina va fi finalul Rusiei ca putere mondială, asta încercam să spun.

            10
            • Adaugà si Bugeacul !

              15
            • Pe bune s-a ajuns sa se dezbata care dintre Putin si Hitler ar fi mai competent?

              7
            • Lăsa-i, unii nu suporta adevărul.

              1
            • Romania a renuntat oficial la orice pretentie teritoriala de foarte multi ani. Bucovina si Herta si Bugeac sunt teritorii ukrainiene din orice punct de vedere. Pana si la insula serpilor nu exista pretentii teritoriale. Singura pretentie teritoriala a fost rezolvata asa cum sade bine unui om civilizat la tribunal si Ukraina a recunoscut victoria Romaniei acolo si platoul continental in Marea Neagra ce ne poate asigura bunastare mult timp ne-a revenit.

              Cei ce spun altfel ori nu recunosc ori nu inteleg modul de viata civilizat cu legi care se aplica inclusiv intre tari.

              pana la urma aceasta este marea problema in Ukraina, pe barbarii din ruzzia nu ii intereseaza pareta asta nasola cu legi internationale. ei vor ceva si vor sa ia.

              Razboiul a inceput in 2014, din februarie doar s-a ajuns la partea lui fierbinte si nu s-a terminat in 3 zile din „cauza” unor mici inconveniente: un presedinte ce a cerut munitie nu taxi, 1 consiliu local ce a inundat cateva mii de hectare din rezervorul de la nord de Kiev, 5 brigazi ukrainiene in Sumi/Cerniev ce au rezistat eroic incercuite timp de mai multe luni, 3 brigazi incercuite in Mariopol ce au luptat pana la final, 1 lupta pierduta la Snihurivka ce a oprit incercarea de incercuire a Nikopolului si o strategie Ukrainiana foarte buna.

              In rest, pentru interesul Romaniei orice depopuleaza Rusia este in interesul nostru.
              intre Ukraina si Rusia nu ai cum sa alegi rusia decat daca nu ai citit nici un pic de istorie, nu intelegi nimic din lumea in care traiesti si nu esti capabil sa te informezi inainte de a emite o prostie pe gura.

              10
              • Daca nu dădeau dumele alea cu îndrumări era un comentariu ok. Aceleași metehne. Ai descoperit și tu blogul și acum dai lecții. Santa simplicita

                1
      • Nu le imputa nimeni nimic daca .. daca ei nu icercasu altceva..

        Si ca nu le imputa nimeni nimic .. ai auzit frendly fire ? Troe proprii lovite de artileria proprie .. din greseala. Bombartdate de aviatia proproe – din greseala. Aviane proprii lovite de propria AA …

        Se intampla!!!
        a da. Si Bideu coada de topor ruseasca?!

        9
        • Ha,Ha Piticul de la Kiev ,facea spume la gura sa se activeze art 5 din tratat, adica pe romaneste vroia sa inceapa razboiul intre NATO si RUSIA. Periculosi ucrainienii astia…..

          4
    • Yap…Era mai simplu să-și asume eroarea, deși circumstanțele incidentului, după părerea mea rămân cele ale unui test, totuși. P.S. Întrebarea neveste-mii a fost: „-De ce-i mai zice scut antirachetă dacă nu e în stare să apere Polonia de rachete?” Trezirea la realitate cred că de abia de acum începe….

      7
      • Un scut antiracheta nu e facut sa intercepteze resturi de la alte rachete la altitudini joase. Asta ar fi un prim raspuns pentru cine a intrebat.

        In al doilea rand, un avion AWACS ce zbura in centrul Poloniei a observat traiectoria rachetei care a cazut si cel mai probabil NATO are imaginea clara asupra a ce s-a intamplat. A avea o imagine clara asupra campului de lupta e o alta componenta asupra scutului antiracheta. Adica nu te apuci sa bombardezi Rusia sau Belarus daca detectezi o lansare undeva in Ucraina.

        De asemenea, racheta a cazut pe un teritoriu polonez care e un fel de intrand pe teritoriul ucrainian si probabil asta a fost si momeala rusilor. A fost o furtuna perfecta de factori pentru ca o tragedie de felul asta sa se intample.

        Dincolo de tragicul situatiei, trebuie sa ne gandim ca Ucraina suporta asemenea lovituri zilnic de 8 luni incoace si nu suntem noi in masura sa ne plangem de un accident. Pentru ca la urma urmei asta a fost.

        18
        • „De asemenea, racheta a cazut pe un teritoriu polonez care e un fel de intrand pe teritoriul ucrainian…”

          „intrand, intrand”, nu stiu care din RSS Ucrainianà si Polonia a „intrat” în cealaltà

          12
        • Iskander are traiectorie cvasibalistica. Adică își schimbă traiectoria.

          2
        • Sugeram perspectiva omului simplu…E frumos că stăm aici la tastatuă, dar dacă am fi în locul sătenilor polonezi din satul respectiv, BTW, cum ar fi cu scutul anti-rachetă și avionul AWACS? Cum ar fi să interceptezi 80 din 100 de rachete și restul de 20 să-ți facă țara praf?

          Ar fi o rezire la realitate, deh….

          1
          • Ar fi ca restul de 80 de tinte sa ramana nelovite. Nu prea ecista procentaj de 100% in rrspingerea unui atac.

            3
            • „Ar fi ca restul de 80 de tinte sa ramana nelovite. Nu prea exista procentaj de 100% in respingerea unui atac.”

              Problema e serioasa cand e vorba de una sau doua tinte (in sensul de numar limtat de tinte, asaltat cu un numar mare de rachete, proiectile). 😉 Cum se intampla in Ucraina. Nu e tinta si racheta. O fi fost la inceput. Acum nu. Adica sistemul anti-racheta functioneaza pana da gres. Adica esueaza in a proteja obiectivul. Ca sa fim corecti. In cazul asta, orice procent e penibil.

              Cu tot AWACS-ul si antiaeriana, Ucraina ingheata. Solutia ar fi fost sa distrugi lansatoarele si tunurile, nu sa joci tenis cu rachetele. Doar AWACS-urile detecteaza si punctele de origine, coordonatele exista (caraghios e faptul ca pana la invazie, toate trupele si logistica rusa ce se acumula la granita erau „vazute”, atent monitorizate de americani si restul lumii). Si tot adica nu prea arata a razboi in toata regula… Dupa reteta asta, e clar ca Ucraina se stinge incet.

              Tocmai pentru ca nu exista procentaj maxim in respingere vii cu mai multe metode de contracarare. Dar nu se intampla. Ucraina are restrictii, limitari.

              Ai zice ca tinta e dincolo de Ucraina… undeva in lumea libera.

      • Raspuns pentru sotia ta: cam cum se gandeste ca Polonia, sau alt stat, sa deschida focul asupra Ukrainei? Ca cam asta ar fi fost in termeni de drept international doborarea unei tinte de catre polaci in spatiul aerian ukrainean…la asta te-ai gandit?

  8. „care ar putea induce o atitudine revansarda la nivelul mentalitatii unei mari parti a populatiei Federatiei Ruse”
    Pai in ultimii ani care a fost politica de baza a rusiei?

    „sau ar putea genera niste tensiuni sociale uriase care sa duca la o forma de razboi civil.”
    Ete scart… atat ca trebuie sa trec la sampanie fara alcool ca fac intoxicatie deja dupa anu asta 🙂

    Daca rusii mai fac doua gesturi de bunavointa ne intoarcem la granitele din Ianuarie. Nu e ralist sa intre ucrainienii in Donetsk, Luhansk sau Crimeea dar in nici un caz nu trebuie sa le lasi Mariupol, Melitopol si Berdiansk. Ori la negocieri ori pe front, regiunea de sud trebuie recuperata.

    Eu zic sa mai faca un sacrificiu si sa ii toace pe rusi iarna asta rau, la ce echipamente de iarna primeste Kiev-ul si al ce echipamente de iarna NU primesc rusii, o sa se lase cu mii sau zeci de mii de degeraturi grave si unitati care abanodneaza frontul.

    Oricum, sper ca razboiul asta glorios purtata de „a doua armata a lumii” sa le dea de gandit si altora, mai ales chinezilor si sa nu ne bage intr-un razboi mult mai crunt decat asta. Ucraina e dramatica dar Taiwan ar pune tot globul si economia globala pe butuci.

    28
    • ideea este ca trebuie sa se incepa niste negocieri mai serioase, nu de forma, chiar daca razboiul continua la foc mic.

      3
      • Asa cum se mentioneaza si-n articol, problema e ca pentru rusi negocierile pleaca de la a pastra ce au cucerit pana acum din Ucraina. Ceea ce este total inacceptabil, dar este o narativa noua promovata peste tot si anume ce Ucraina nu este deschisa negocierilor. Motiv pentru care ii bombardeaza infrastructura energetica si lasa civilii pe intuneric si in frin in prag de iarna. Logic, nu?

        Sunt atea zone gri de care trebuie trecut numai pentru a ajunge la masa negocierilor si abia apoi sa se inceapa discutiile. Dar cand e vorba de Rusia, aceste zone gri sunt infinit mai multe.

        13
      • cine are pozitie de forta in razboiul din Ucraina ca sa impuna negocieri, nimeni ,pt ca nici macar SUA nu pot sa faca asta pt ca isi periciteaza statutul in estul Europei si ar insemna sa renunte la tot ce au investit in Ucraina pana la acest moment, acum cand totul merge bine

        7
  9. Atât se mai aduce în discuție momentul 1939,atât se mai discuta despre idioți ca Chamberlain, atât se mai discută despre țări revansarde și acum se trece exact la aceeași retorică :să se dea ceva rușilor, că poate se vor liniști. Se vor liniști exact cât s-a liniștit Hitler, apoi vor trece din nou la război. Și între timp, pe lângă teritoriile din Ukraina câștigate de unii care vor liniște temporară, Republica Moldova va fi foututa și trecută definitiv pe linia sovietică. Asta ca să se bucure și trădătorul de Dâncu, cu „trebuie să ne obișnuim cu rușii….”.

    46
    • cred ca trebuie sa incepem sa ne gandim la momentul 1917, in plin razboi, mai degraba.

      8
    • Vezi că Chamberlain a fost atît de „idiot” că a prioritizat pregătirea pentru război încă de cînd era cancelar, finanțînd și impunînd programe de dotare a forțelor armate cîteodată chiar împotriva planurilor militarilor.

      Vezi și că corespondența privată arată că și-a dat seama exact de situația în care e afla Marea Britanie și ce făcea Hitler și de importanța pregătirii pentru război la momentul Munchen.

      Nu confunda retorica și calculul rece cu adevăratele abilități și intenții.

      9
      • Calculul făcut la momentul Munchen a arătat clar că, dacă Aliații s-ar fi opus pe bune, Germania nu ar fi avut ce face și în plus ar mai fi fost salvate și puse la treabă pentru stabilizare și dezvoltare inclusiv capabilitățile Cehoslovaciei, Poloniei, Yugoslaviei și României.

        10
        • Ce calcul e acela? Cine a făcut acel calcul „la momentul Munchen”?

          Altfel ce să zic, și la momentul 1939 (în fond sînt 11 luni distanță între Munchen și începutul celui de-al doilea război mondial) ce i-a împiedicat pe Aliați și pe iugoslavi, români și polonezi să acționeze la fel?

          Ba mai mult, exact ce a făcut Polonia „la momentul Munchen”, nu cumva masase armata la granița cu Cehoslovacia și a luat și ea o bucățică din Slovacia?

          Asta lăsînd la o parte chestii „soft” cum ar fi faptul că pe lîngă dotările armatelor îți mai trebuie și sprijinul întregului spectru politic, al societății și al aliațior, cum ar fi SUA, are nu aveau chef de încă un război european.

          3
        • Larry L. Wats în „Aliaţi incompatibili. România, Ungaria, Finlanda şi Al Treilea Reich”

          3
          • Larry Wats este un istoric american contemporan specializat în teme legate de Romania. Îmi vine greu să cred că este o autoritate în materie de Munchen 1938 și Chamberlain. Mai degrabă bănuiesc că citează / preia ideea de la alți autori.
            În nici un caz nu a făcut un calcul „la momentul Munchen” pentru că încă nici nu se născuse.
            Cît despre capacitatea României, Iugoslaviei, Poloniei să ajute Cehoslovacia la momentul 1938 nu spui nimic. Polonia și România aveau Uniunea Sovietică în spate (de altfel au și refuzat trecerea trupelor sovietice spre Cehoslovacia); România era proaspăt intrată în dictatură regală de bine ce mergeau treburile în interior și ca toată regiunea era sub presiune acută germană (și italiană), de unde și încercarea de a contrabalansa economic și nu numai cu britanicii. Vezi de ex. afacerea Tilea și efectele asupra politicilor germane în balcani și în România în special, cu implicații majore în privința controlului german asupra petrolului și economiei românești.
            De Polonia vs Cehoslovacia am zis mai sus.

            3
    • Ești un analfabet funcțional. Definiția perfectă.
      La 1939, 17 martie Chamberlain are un discurs atât de violent anti-german încât Berlinul accelerează pregătirile de război considerând că Marea Britanie va ataca cât de curând. Și aveau dreptate, doar faptul că înarmarea era deficitară l-a oprit pe Chamberlain.
      În 1938 în septembrie Chamberlain a crezut că a negociat pacea, atunci a fost idiot, în martie 1939 și-a dat seama cine e Hitler și a trecut la înarmare. În 1939 Chamberlain NU mai era deloc pacifist, dimpotrivă, era conștient că trebuie să facă război.
      Iar partea a doua a comentariului tău e de postac troll de serviciu, e o porcărie integrală. Sictir.

      2
      • Minti prin omisiune. Cedarile in fata lui Hitler au inceput cu niste ani inainte. 1939 era deja punctul fara intoarcer pentru ca timp de 4-5 n-au facut nimic sa-l opreasca iar la inceput oentru asta nu era nevoie de cine stie ce pregatiri militare. S-au limitat la diplomatie sterila si cedari in speranta ca „satisfacerea” intereselor „legitime” ale lui Hitler vor fi de ajuns. Cand l-au apucat isteriile pe Chamberlain era prea tarziu. Si Franta si MB au platit un pret pentru prostiile facute in lant de Chamberlain si Daladier. Si nu doar ele.
        De la „satisfaceri” apare si analogia perfect valabila dintre Hitler si Putin.

        10
        • Vezi că Chamberlain a fost PM doar 3 ani, din care unul cel puțin de confruntare activă, cu 8 luni de război efectiv.
          Vezi și că a rămas liderul partidului după ce Churchill a preluat postul de PM.
          Că a existat o politică de appeasement nu e de contestat. Că se putea implementa eficient o politică de confruntare e altceva, de exemplu măcar dpdv al pregătirii militare și industriale sau al „frontului intern”. (La moartea lui Chamberlain Churchill a și declarat că se baza pe el pentru „home front”).
          Vezi de exemplu ce politici a dus România intern și extern în acei ani.

          • Vad, dar mai vad si ce declara inainte de a fi premier, in timpul crizei renane. El credea cu tarie ca Germania poate fi multumita prin cedari si retrocedari. Oricum o dam tot cel care a facut posibil Acordul de la Munchen ramane. Si-a dat seama ca a gresit prea tarziu. Evident nu-i singurul vinovat, francezii au partea lor de vina, mare. Daca actionau decis in 1936 lichidau pericolul nazist din fasa. Stiu ca exista acum un curent de *spalare”a lui Chamberlain in regat doar ca are la baza momente punctuale, daca se ia in considerare intregul tot acolo ajungem Hitler a facut pentru ca a putut si pentru ca garantii pacii de la Paris, Franta si Anglia i-au permis. Iar in Acordul de la Munchen apare numele lui Neville Chamberlain di nu al lui Baldwin, Churchill sau alt premier britanic.

            6
  10. Din ce citesc eu in Italia , situația la zi e cam așa :

    Pentru ruși :
    – cei retrași din Herson au apărut în Donbass. Cu tot cu tehnica salvată.
    – parte din rezerviști sunt tot acolo. In Donbass și Lugansk. Unde sunt lupte grele.
    – grosul rezerviștilor nu a apărut încă pe front. Cică vin instruiți. Și dotați cu ” scule”.
    Undeva vor apărea și ei. Cândva. Prin februarie bănuiesc.
    – industria de armament rusă e intacta. Lucrează intens. Nu că scot ultra Suhoaie pe banda rulanta. Dar construiesc rapid chestii mai simple. Lansatoare Grad de rachete, obuziere, aruncătoare de bombe . Și drone.
    Undeva le vor concentra .
    Toată presa italiană scrie că rușii trag de timp pentru a strânge suficiente efective și armament pentru o ofensiva viitoare.Posibil in Donbass.

    Pentru ucraini:
    – pierderile lor nu sunt mai mici decât ale rușilor.
    – industria de apărare e harcea parcea. Lovită masiv de rachetele ruse. De aici și nevoia de tehnica de lupta străină. ( ex sovietică, occidentală , neimportant. Pierderile sunt mari ) .
    – Au nevoie și de muniție. Din afara. Multe depozite au fost distruse.
    – Dotarea cu HIMARS și artilerie de 155 MM, a dus la succese pe front. Și cam băgat frica in rușii din prima linie.
    – Ofensiva rusă cu rachete împotriva sistemului energetic , e factor de presiune. Obligând ucrainii sa tina baterii AA , radare departe de front.
    – alți 100.000 de oameni au fost încorporați.

    Concluzie :
    Între ruși și ucraini sunt viziuni opuse privind pacea.
    -Rușii susțin recunoașterea anexării teritoriilor cucerite.
    – Ucrainii cer retragerea rușilor din toate zonele anexate. Inclus Crimea.
    – In comunitatea internațională unii au zis că rușii sa rămâna cu Crimea . Dar demilitarizată. Și retragerea din testul teritoriilor. In schimb se acorda imunitate juridică conducerii ruse. Nici un fel de proces international. Și alea vreo 300 miliarde confiscate rușilor ( aur și valută) să fie folosite de ucraini în reconstrucție. ( Optimist , va costa peste 600 miliarde )

    Acum incercati voi să împăcați capra , varza și lupul.

    Eu nu reușesc. ?

    PS.
    Conform istoriei, pacea vine EXCLUSIV când unu pierde masiv și altul câștigă identic. Pe front.
    Vom vedea dar pacea nu e la orizont.
    Părerea mea din ” cizma” italiană.

    47
    • bune observatii si sunt de acord cu concluzia.

      va fi interesant de vazut impactul noilor incorporati, foarte posibil ca instruirea superioara a ucrainenilor sa faca diferenta.

      ramane insa de rezolvat partea cu infrastructura electrica.

      7
    • Recrutii rusi au aparut deja pe front, unii din ei dupa 2-3 zile de instructie.
      Industria rusa lucreaza de zor, numai ca nu la echipamentele care sunt cu adevarat necesare armatei. Tancuri noi nu mai fabrica din martie si acum Uralvagonzavod e limitata doar la a repara tancuri avariate si a da cu vopsea vechile T-62. Crezi ca ar mai fi cumparat drone cu miile din Iran daca aveau ei cu ce sa le fabrice? Nu au microcipuri nici pentru periuti electrice de dinti, daremite pentru rachete.

      11
    • Si mai adauga anexarile si legiferarea anexarilor, din punct de vedere politic cine „le da inapoi” Ucrainei ii mort.

      4
    • Eu țin să-mi exprim rezerva față de ce vor face pifanii ruși prin februarie și față de ce va face industria rusă, cât de intactă ar fi ea, și oricâte cipuri or fi dosit ei.
      Adică, s-a pregătit Rusia 15 ani pentru „operațiunea” asta, în timp ce europenii se pregăteau de pacea ce mii de ani propovăduită de nu știu ce profet, și au luat-o în freză de nu se poate de la ucrainieni.
      Nu pot să accept că în câteva luni, până în februarie, or să facă ceva în plus față de ce au făcut în 15 ani, și, bașca, după le-au distrus ucrainienii echipamente fără număr, mare parte din ce pregătiseră ei. Hai, nu punem la socoteală cca. 100.000 de oameni, că la ei nu contează oamenii, dar au pierdut și sute de aparate de zbor, și cred că și sute de piloți, și pierderea piloțilori ar putea conta chiar și pentru Rusia.
      Unde mai pui că acum Ucraina este mult mai înarmată decât la începutul războiului, iar celelalte țări au început să invetească serios în apărare.
      Chiar nu-i văd pe ruși într-o poziție mai bună decât au fost la începutul invaziei, chiar nu au cum…

      5
  11. Atata timp cat linia frontului este stabilizata la stanga Niprului, cu rusii pe pozitii consolidate acolo, pacea va fi exclusa, atata timp cat nu sunt impinsi pe granita normala, in tot sau cel putin in parte. Halca teritoriala pe care au gabjit-o intre timp este mare si consolidata. De aceea ii si ataca pe infrastructura energetica ca sa negocieze pacea sub forma de santaj de Anul Nou si sa le ia acele teritorii sau sa-i lase in intuneric daca continua ofensiva, care acum deja s-a transformat in razboi de uzura. Pe de alta parte s-au trezit si criminalii, Lancet-urile alea ieftinache, fac prapad printre ucraineni. Si nu prea vad solutii anti Lancet, le-au ingropat si un Cesar asa ca, se adapteaza.

    Eu personal nu vad nicio luminita la capatul tunelului, negocieri nu exista iar implicarea Occidentului politic va insemna noi tratate Minsk v2. Este doar optiunea US, daca considera fundamental ca poate sustine uzura de razboi a ucrainenilor. Restul sunt povesti. Triste. Ucraina este fetita cu chibriturile. Fara inocenta din poveste, dar civilii aia da.

    11
    • Da, nu se întrevede pacea. Nu exista negocieri serioase sau mediere. Și rușii așteaptă iarna. Nu că ucrainenii nu știu să lupte iarna.

      1
  12. Cred ca singura situatie cu pierdere de teritorii acceptabila in Ucraina ar fi un armistitiu prin care doar Crimeea ar ramane sub ocupatie rusa.

    Exceptie face desigur situatia in care occidentul nu i-ar mai ajuta cu arme, care este insa putin probabila, pana si europenii se bucura ca poate exista un avanpost anti rus si perspectiva statului ucrainean e o existenta oarecum similara cu a Israelului dpdv militar.

    Indiferent cine o sa fie la Washington (mai putin idiotiul portocaliu), cred ca Ucraina va primi suport.

    As adauga la articol ca un alt semn al unor negocieri neoficiale e si raidul ucrainean in Kinburn, posibil menit sa captureze niste pozitii care sa poata fi folosite in negocieri; ucrainenii se comporta cu supletea apei, in contextul degringoladei retragerii din Kherson au pus un picior si malul stang al Niprului desi erau multi pe aici care spuneau ca zona aia e usor de aparat de rusi 🙂 fun fact: Kinburn a fost scena unor infruntari si in Razboiul Crimeei, iata, istoria se repeta, intr-un fel.

    Despre perspectivele militare un atac din Zaporozhia inspre Marea Azov e cat se poate de plauzibil. Ucrainenii au in continuare avantajul liniilor de comunicatii mai scurte si mai viabila acum, dupa ce s-a dus podul vietii.

    Am vazut ca pot intreprinde raiduri pe 4×4 chiar printr-un baraj de artilerie asa ca nu m-ar mira o ofensiva de iarna foarte indrazneata.

    Cred ca singurul lucru care-i tine in loc sunt loviturile asupra infrastructurii de electricitate, una din putinele chestii reusite de Rusia in acest razboi.

    15
    • Suntem aici si din cauza multor romani care au votat impotriva „idiotului portocaliu”. De ce va e teama ca vine la putere? Pentru ca poate solutiona rapid situatia asta si nu va mai iese pasenta? Unii dintre noi cred ca dezmembrarea Rusiei este in carti insa dumneata in mod sigur nu te numeri printre ei (nici eu dar motivele difera). Pentru comunisti, neomarxisti, administratia Biden/Obama este visul nesperat (era sa zic „mana cereasca” dar nu are nici in clin, nici in maneca cu aia) al partizanilor victoriei socialismului impotriva imperialismului capitalist.

      Personal, cred ca revenirea Republicanilor ar ajuta la segregarea membrilor europeni si NATO. Ar ajuta la scoaterea mizeriilor la lumina. Ar rezulta o lume libera mult mai compacta, onesta si bine inarmata. Pana la urma, nu conteaza ‘portocaliul’, conteaza Dumnezeu si protectia pe care o ofera tuturor celor care doresc sa fie de partea Lui. Neconditionat.

  13. se termina razboiul din Ucraina, adio programe de inzestrare ptr. noi. nu ca acum am rupe lantul la inarmare, dar macar ai presiunea asta morala, ca e razboi in Ucraina si, hai, faceti ceva! Dispare presiunea, dispare si inzestrarea. Ne intorcem la baterii de vin cu bataie lunga!

    6
  14. Eu cred ca in ecuatie mai este o necunoscuta. Cu ochii oblici. Teoretic, rusia nu avea bani ptr un razboi de durata si o asemenea anvergura. Chiar si cu stocurile din vremea sovietica. Un razboi costa al dracu de multi bani. Primul razboi din golf(dus de americani tot cu stocuri de munitie si echipament din timpul razboiului rece) a costat cam UN MIliard $/zi. La preturile din 91.Rusii nu aveau banii astia nici daca isi puneau tot pib ul la bataie. Probabil ca vin din alta parte. Apoi, se uita de ce nu a intervenit USA/nato in mod direct. Poate pe motiv de vreo 5000 focoase nucleare rusesti???? Oare, daca cinezii vor ataca taiwanul, interventia americana nu va fi impiedicata ,la fel, de focoasele chineze?. Mai putine, dar existente. Nu se stie cate ca la ei e secret de stat. Xi Ping Pong declara ca vrea in 4-5 ani sa ajunga la 1000.oare se bazeaza sa tripleze nr lor pe baza alora 1500 pe care rusii zic ca vor sa le „distruga”?? Din actualul razboi galbejitii au tras niste invataminte si au vazut ca santajul nuclear functioneaza brici. Baietii astia clar nu baga peste 300 miliarde$/an in arme(mai ales navale si aeriene) de amorul artei.

    7
    • La fel ca si in Razboiul Rece, cred ca SUA ar prefera un razboi nuclear decat o lume dominata de URSS si acum China. Si daca chinezii decid sa foloseasca arma nucleara, nu cred ca SUA se vor retrage intr-un colt si sa-i lase pe chinezi in pace.

      Scopul armelor nucleare este in primul rand descurajarea. Descurajarea unui inamic care ameninta sa-ti invadeze tara. Can e vorba de politica externa, santajul nuclear nu prea functioneaza, pierzi tot ascendentul moral fata de situatia cand te aperi de un adversar invadator.

      Asa ca nu cred ca un eventual razboi in Taiwan va fi nuclear. Pana sa declanseze acel razboi, China trebuie sa gaseasca o solutie prin care sa-si transporte trupele de invazie peste 160km de ape stapanite momentan de grupurile de portavioane americane si in curand si de cele japoneze. Si dupa transport, mai trebuie sa si mentina liniile maritime deschise pentru aprovizionare.

      Orice ar face China, nu vor putea convinge SUA, Japonia, Australia, Filipine, Vietnam (si mare parte din lumea libera) ca stapanirea celei mai imortante surse mondiale de semiconductori avansati (China fabrica doar din cei ieftini) e o chestiune acceptabila. Daca China va face primul pas, va fi razboi si nu va fi in favoarea ei.

      20
      • Anul asta s a demonstrat ca santajul nuclear functioneaza de minune. Ce i a impiedicat pe americani(ca ei sunt practic nato) sa intervina in ukraina precum in irak, siria, astan, yugoslavia? Santajul nuclear!! De ce nu ii dau peste bot lui kim cel gras? Teama ca ala are cateva zeci de nuke puse deja pe icbm uri cu destinatia los angeles/san francisco. Asa ca, in caz de rezbel in taiwan, vor face fix acelasi lucru precum in ukraina. Sanctiuni inutile, tentative de rezolutii onu si mult bla bla. Si vor incerca sa lungeasca conflictul trimitand arme mai vechi sau mai noi. Doar ca taiwanul e o insula. Si fix ptr asta ceainizii construiesc in draci portavioane si destroyere/cruisere type 52/55.sa faca blocada in jurul insulei. Si vor ameninta ca la prima nava scufundata de AN uri americane dau drumul la nuke. Cat despre atacul amfibiu , au facut ldh uri cate doua odata. Si sa iti amintesc ca e stat comunist si pot rechizitiona sute sau chiar mii de nave cu care sa transporte dupa atacul amfibiu initiat jumate din PLA pe insula? Chiar crezi ca vor risca politicienii americani viata propriilor cetateni de dragul democratiei si al unor taiwanezi? Eu unul nu prea cred!

        6
        • Santajul nuclear nu a functionat. Rusia l-a folosit pentru a intrerupe ajutorul pentru Ucraina. NATO a avut un raspuns la acest santaj.

          Rezultatul: „folositi o arma nucleara de orice fel si va vom distruge toate fortele armate de pe teritoriul Ucrainei si toata flota Marii Negre”.

          Ai mai auzit vreo amenintare nucleara ruseasca in ultimele saptamani? Nu. L-ai auzit doar pe Putin spunand ca Rusia nu vor folosi arme nucleare in Ucraina.

          NATO a zis de la inceputul razboiului ca nu vor participa activ, ci vor asigura Ucrainei tot ce are nevoie pentru a rezista. Ceea ce se si intampla.

          Nu stiu cum poti urmari niste evenimente atata timp si sa le intelegi fix pe dos…

          31
        • Tu confunzi posibilitatea de a naviga pe niste ape cu posibilitatea fizica de a face asta in cazul unui razboi. Indiferent de cate nave poate arunca China in lupta, exista mai multe rachete antinava si torpile decat atat.

          Blocajul de acum cateva luni din jurul Taiwan-ului a fost un show de forta pentru populatia chineza, sa le arate Xi ca vizita unei babe de 80 de ani in Taiwan nu poate ramane fara raspuns. Din punct de vedere militar sau economic, Taiwan a fost afectat 0%.

          Si da, americanii isi vor sacrifica soldatii pentru a lupta impotriva unei puteri adverse care va fi in situatia de a controla 30% din semiconductorii necesari pe lumea asta. Si daca chinezii vor face primul pas, vor avea o motivatie in plus. Si la fel vor face si Japonia si Australia. Semiconductorii sunt noul aur si petrol in ziua de azi.

          Esti usor impresionat de niste acte de fatada facute de chinezi, cand in realitate nu au nici un efect real.

          11
        • „Chiar crezi ca vor risca politicienii americani viata propriilor cetateni de dragul democratiei si al unor taiwanezi? Eu unul nu prea cred!

          Se pare ca nici Intel nu crede asta de-si face deja fabrica de semiconductori avansati pe teritoriu american (Trump se ruga de ei de mult – de fapt, de orice companie americana cu facilitati de productie in afara tarii).

          America nu poate pune China cu botul pe labe fara ajutor rusesc… na ca am zis-o!

    • de aia am vorbit si despre aia micuti la sfarsitul articolului…

      1
  15. În opinia mea pacea poate veni doar de la ruși. Cred că Marius amintea de 1917. Armata rusă a dus greul războiului pe parte de pierderi și oprobiu public legat de incompetență și corupție, pe bună dreptate dealtfel. Dar comparat cu gruparea adversă formată din bucătarul lui putler sau matrioska kadirov plus fsb sunt niste diletanți. Soigu nu este o lumină, dar GRU are specialisti mai buni decat FSB si se simt frustrați.
    Se pare ca li se alătură și SVR. Din partea mea să-i ia dreaku pe toți, dar armata controlează armele nucleare strategice, chiar dacă sunt păzite de FSB. O lovitură de stat este probabilă, putler se va sinucide cu 30 de gloanțe în piept, noii veniți se vor gudura pe lângă occident până își termină de reglat conturile cu adversarii, apoi o vor lua de la capăt. Că așa este rusul: balalaica, vodcă, femei și război, nu poate altfel…

    7
    • Este unanim acceptat ca noul venit va fi o fiara. Daca din interior incep sa creasca nemultumirile, e pentru ca Putin face prea multe concesii, nu se ridica la nivelul cerut de propaganda rusa. Sau poate Putin schimba foaia… Vom vedea…

  16. Daca i se impune Ukrainei sa accepte „Pacea” in aceste conditii ar fi f periculos si cu consecinte imprevizibile in viitor.
    Ar fi o victoria a Kremlinului

    Deschide calea unei noi agresiuni in viitor.

    Fara retragerea Rusiei , cel putin pe aliniamentul din 2014 nu se poate vb de Pace.
    Ar fi o rusine si o infrangere de rasunet pt NATO ,UE, USA si Ukraina.

    Toata propaganda Kremlinului ar fi confirmata de realitate.

    26
  17. Chapeau, gabi S. !
    Tu, Zgureanu, nu-nțeleg ce-i cu tine – o-ntorseși ca la Pielești (seamănă cu Ploiești, da’ Ploieștiu’ nu-i cu specific) – acu’ ceva luni tunai și fulgerai că nu trebuie să lăsăm nici-o liniuță la ruși, că umilire totală, că să plătească zece generații de-acu-ncolo, că libertate, că egalitate, că nici-o fraternitate … Acuși o dai cu stat la masă cu Putin, cu cedat teritorii de la-nceput … Eu sunt de acord cu tine că politichia americană pare a-și fi schimbat obiectivele (pân-acu’ stâlpii dreptății, ș-acu’ gata de amor cu Putin), da’ noi ne expunem propriile opinii, că nu degeaba nu suntem trompetele nimănui … sau suntem ?
    Pe atunci eu îmi luam castane când spuneam că Rusia nu trebuie umilită maximal că așa ceva nu e posibil, ci trebuie doar umilită suficient cât să stea cuminte vreo 30 de ani,și oricum obligatoriu fără Putin. Persist în opinia asta.
    Ce-ar fi o negociere cu Putin ? În afară de asocierile cu noțiunile de felație și/sau sex anal, orice negociere cu el îi crește automat credibilitatea în mediul rusesc și-l face din nou masculul alfa al haitei de porci sălbatici, deci implicit imun la soluții gen noviciok sau etajul șase. Paradoxal sau nu, într-o negociere cu Putin sunt mai multe șanse de a obține concesii mai mari, pentru că pe masa de negocieri va sta și statutul internațional al lui Putin și mândria lui, lucruri pentru care piticu’ e-n stare să cedeze multe teritorii și să facă multe concesii. Juridic și faptic vorbind, ce relevanță și ce credibilitate mai are un document semnat de Putin ? Ce, n-a semnat acordul de la Minsk, ce, nu recunoștea el Ucraina ? Poporul ucrainean a văzut cât face semnătura lui …
    Ce-ar fi o negociere fără Putin ? Să nu ne facem iluzii că ar putea fi schimbat cu un pro-occidental internaționalist democratic – și Navalnîi dac-ar fi, ar fi sau s-ar comporta ca un ultranaționalist feroce, pentru că în acest moment nici-un politician rus nu poate fi decât naționalist. Orice națiune înfrântă face apel pentru controlul populației tot la patriotism / naționalism – Konrad Adenauer critica denazificarea făcută de aliați, Kijuro Shidehara și-a luat tone de veto-uri de la McArthur, Vojislav Kostunica se autodeclara naționalist. Cauza e simplă – soluția de ieșire dintr-un impas major e întotdeauna încrederea în propriile forțe, în cazul unei națiuni *mândria* (cu ghilimele) * patriotică * (tot cu ghilimele). De ce-ar fi rușii diferiți de alții – porci, criminali, împuțiți da’ tot două picioare au … Deci ultranaționalistul feroce urmaș al lui Putin nu va ceda la elemente simbolice de prezervare a unei minime *demnități* a poporului rus, în cazul nostru cel mai probabil minim solicitarea de menținere a Crimeei, unde populația se estimează a fi dornică de a fi în interiorul Rusiei.
    Și pentru ruși și pentru Occident ar fi mai simplu fără Putin, pentru că ar fi transformat mediatic în țapul ispășitor pentru toate crimele războiului – e mai ușor pentru rus să spună * … Putin a ordonat, mie doar mi s-a descărcat accidental AK-ul în mulțimea aia că m-am emoționat … * decât să recunoască simplu că-i un criminal în serie.
    P.S. aș mai avea ceva de spus, da’ nu vreau să fac chestii inutile – mi-e că iar sunt banat câte-o săptămână de administratori – acum știu că mi se trage de la estimarea mea cu numărul de soldați real eficienți ai bravei armii române. Da, nici eu nu m-am abținut și-am început recital de bocitoare, dar nici să fiu blocat nu mi se pare ok. Dragi admini, calcă unu’ ca mine pe bec, ok, blocați-l, dar : SPUNEȚI DE CE ! Și …. fără abureli cu misteriosu’ vostru program de filtrare automată …

    13
  18. Mă abțin să-mi dau opinia, să nu fie interpretat ca o trezire a pro-rușilor francezi.

    Ciudat ca cei “anti-ruși” sunt tocmai cei care aplică cu sârg perceptele moștenite de la sovietțki soiuz.

    Trăiască gândirea unică !
    Jos libertatea de opinie !

    15
    • „Mă abțin să-mi dau opinia, să nu fie interpretat ca o trezire a pro-rușilor francezi.”

      O posibilă explicație ar fi ca mulți să aibă o toleranță scăzută pentru lepenisme în general, cu atât mai mult când rușii se dau în stambă peste graniță. Nu știu, zic și eu…

      11
  19. Vorbeam recent cu un cetatea chinez rezident in Europa de vest, care confirma perceptia poporului chinez fata de presedintele Xi, ca fiind dictator. S-au restrans semnficativ libertatile, pandemia de Covid fiind pretextul ideal. Lumea a inghitit acest fapt, chiar daca sughitand, pe motiv de crestere a nivelului de trai si a tehnologiei care aparent le priva doar partial din libertati, insa buba sta sa explodeze. Mai ales tinerii. Imobiliarele sunt insa buna in China si, dupa cum spunea acea persoana, nu mai este mult pana crapa si vine criza, iar guvernul chinez stie si se asteapta la asta. Chiar recent a evitat o criza imensa intervenind in piata cu multi bani si decizii radicale, dar cand buboiul o da in cangrena…stiti si voi. Cat despre Taiwan, acolo era liniste totala, preferau sa stea muti. Le e frica sa vorbeasca despre regim si de la mii de km distanta. Caracterizarea de sinteza a fost simpla….Xi este un dictator autentic si utilizeaza toate uneltele unui dictator.

    Rusia trebuie sa piarda si razboiul si o parte din teritorii, asta este clar. Ma refer la teritoriile federatiei, nu ala Ucrainei. Mai ales prin Caucaz. Acolo e greu sa tii totul legat cu forta la infinit, mai ales cand sangerezi. Cat despre Ucraina, poate ca ar fi bine sa fie catusi de putin aplecati inspre compromis, nu de alta, dar apoi se vor crede si astia mare impreiu precum fratii lor mai mari. Au cam acelasi narav….

    20
  20. Când a fost Summitul la București, ideea a fost că Ucraina să devină membru NATO. Nu a devenit.Acum e foarte complicat să devină. Pt un motiv simplu: ar începe un ww3.

    4
    • Scuzati, dar vreti sa argumentati de ce ar incepe WW3?!

      Chiar credeti ca Putin a inceput agresiunea impotriva Ukrainei pt a o impiedica sa se alature NATO?!

      WOV, credeam ca este evident pt toti ca : agresiunea a inceput pt a reface „CCCP 2.o WC” in varianta putiniana….

      Daca Ukraina ar fi cedat in „3 zile”, urma refacerea sferei de influenta din est, dupa cum a precizat „maretul carmaci „….
      Zona noastra s-ar fi metamorfozat radical!

      Clar in momentul
      In care „horda” barbara s-a impotmolit …..obiectivul a ramas acelasi ,dar modul de a-l atinge este mai elaborat, dificil…

      Putin et co ,guita de teama NATO si vrea „Pace” ruseasca care sa-i consfinteasca raptul teritorial si sa-i permita refacerea dpdv militar si economic, cu scopul de a ataca ,iarasi, pt a-si atinge obiectivele anuntate in preambulul invaziei….

      Putin in interviu spune ca :razboiul cu Suedia a durat 20 de ani….

      Anunta peste tot ca: colegii nostri din UE /USA sunt lacomii…
      Adica ,nu-i lasa si lui cateva tarii vasale ,pe care sa le transforme in ghiazeu rusesc….

      Ce conteaza dorinta cetatenilor ukrainieni , romani , bulgari…?!

      Nu trebuie sa se tina cont de aspiratiile lor….II spalam in sange ,nu exista ….ne anunta clika kgbista instalata la Kremlin….II anihilam

      De ce a sustinut (inca) Orban invazia ruseasca …
      Se mai bucura Romania de pace ,liniste, daca trupele rusesti erau pe granita ….Ukraina integrata in Rusia ….

      Solutia este INFRANGEREA RUSIEI !

      O Pace care II consfinteste raptul teritorial ii demonstreaza /certifica propaganda :
      Tradarea occidentului, nu exista poporul ukrainian ….cu consecinte imprevizibile si devastatoare.

      Ce sa mai vb :UE/NATO /USA nu poate deparazita nici Moldova…

      Pace=victoria lui Putin!

      40
      • E red line al rușilor. E concepția lor

        2
      • @Yo

        Erau să scape Moldova spre vest…hop conflict ,Transnistria, casti „albastre” ale atmatei a 14-a, conflict înghețat
        Georgia, cam tragea spre NATO, UE, pac, o actiune specială. Motivul, interventia statului georgian impotri separatistilor din Osetia, susținuți, surpriză, de Rusia…alt conflict lăsat in coadă de pește…
        Kazahstan, face lumea demostratie, iaca, vine VDV–ul…
        Ucraina, maidan, Crimeea, Ucraina batman(adică UE,NATO), Rusia actiune speciala….

        Nu ți se pare o consecvență din partea Rusiei de a marca cu armele și cu orice preț zona pe care ei se consideră stăpâni?

        Dacă Ucraina e primită in NATO acum ,in stare de conflict, prima,
        îți asumi intrarea direct in conflict,
        a doua,
        e mana cerească pt Putin și propaganda rusă, gen „vedeți, v-am zis noi, NATO,vestul sunt aia raii” și incepe propaganda pt apararea maicii Rusia de vestul decadent, ceea ce va crește motivația rusilor in acest conflict de 1000 de ori…
        De aici ww3…

        6
        • „Zona pe care ei se considera stapanii”..

          Numai ei se considera , locuitori de acolo NU!

          Povestea cu NATO , daca nu era se inventa altceva ..

          Iata ca avem o oportunitate, única in istorie, prin sacrificiul ukrainian si santem pe cale sa-l distrugem

          Ukraina trebuie ajutata cu armament mai performant …RUSIA TREBUIE INFRANTA!

          Rusia trebuie sa ia ex Germaniei aparuta dupa ww2….dezarmare totala si dezv económica, exclusiv pacifica…

          Pe calea armelor, Rusia nu va fi niciodata un pol pozitiv /magnet de bunastare care sa atraga tarile ce o inconjoara spre ea!

          Decí Rusia trebuie infranta , Rusia belicoasa trebuie sa dispara din istorie, precum Germania /Japonia…

          12
        • Diferența e că în WW2 nu existau nucleare. Cred că se rămâne la stadiul de confruntări între ei, din ce in ce mai scăzute. Apoi negocieri. Rusia pedepsita oficial. Și vor obține și ei ceva.

          2
  21. Pace contra teritorii,iar ajungem la scenariul asta.Sa dam unui nebun ceea ce vrea si sa speram ca va fi totul ok…nu invatam nimic din istorie oare?Ucraina trebuie sa isi recupereze integral teritoriile,suntem in 2022 si nu in 1938 sa cedam iar in fata unor geambasi.Rusia viseaza la un nou imperiu,atitudinea lor expansionista a fost favorizata de momentele cand Europa era slabita si nu putea reactiona.Chiar daca au arme nucleare,trebuie sa ne gandim ca la starea jalnica in care se gaseste armata lor,astia sunt capabili sa lanseze din greseala una si culmea,asupra unui oras rusesc.E momentul sa fim onesti si sa recunoastem ca rusnacii sunt doar niste salbatici cu vagi urme de civilizatie.Fac Uber/Bolt si am avut ocazia sa intru in contact si cu refugiati rusi dar si cu baietii din 101 Sreaming Eagels ce se antreneaza la noi,Rusnacii,desi refugiati de groaza inrolarii,tot macane despre vina vestului si ca sarmana rusie e oropsita de occident.Cei din 101…..respectuosi,bucurosi sa fie aici si spun ca e normal sa ajute aliatii la nevoie indiferent de situatie.Recunosc ca le/am explicat americanilor chestia cu „davai ceas” si ramasesera nitel blocati.Ma ingrijoreaza atitudinea din ultimul timp a multor romani,par a fi uitat ce inseamna”bunatatea ruseasca si ajutorul fratesc” oferit de ei.Sa vazut acum ce mare putere militara sunt si continuand in ritmul asta vor cere singuri pace fara conditii.Nu poti negocia cu cineva care in 2022 justifica o agresiune militara pe baza unor teritorii ce candva erau ale lor…..daca Italia vrea maine teritoriul Imperiului Roman ce facem?

    32
  22. Pacea este iluzorie. Nu ai cum sa „o dai la pace” cu sovieticii. Nu au respectat aproape nici un tratat. Au mintit si pacalit un mapamond din „45 pina in prezent. Dovada ca si pina acum ei sustin ca „Ocidentul” e vinovat de acest razboi. Nu tov putin e vinovat , el doar a aparat patria si istoria.
    Rusii trebuie sa ia un bocanc in gura si bine de tot. Chiar daca se va face o pace „provizorie” cu garanti si tot rahatul , sovieticul iti ia gitul mai tirziu. Imi pare rau de poporul Ucrainian , tara lor care e facuta praf dar asa a vrut Istoria si ei ( ucrainienii) stiau ca inevitabilul se va intimpl la fel si marile puteri. Cale de intors la normalitate nu se intrezareste prea curind.
    Tragedia noastra este ca in acest moment tragic avem un presedinte si un guvern de incapabili , nonvizionari , nonprofesionisti si inculti. Pe scurt niste pramatii cu mici exceptii.

    31
  23. Mă oameni buni, hai să eliminăm din analiză punctele neesențiale, mai ales pe cele introduse ca pe-o marotă de propaganda pro-est, pentru a simplifica lucrurile. E ceea ce se numește *ceteris paribus* – doar ce e important contează. Ce nu, nu :
    1. Propaganda cu marele popor prieten de la răsărit – Xi a fost foarte clar la G20 că nu-l mai susține pe Putin cel puțin diplomatic. Dacă nu-l susține diplomatic, de ce l-ar mai susține militar și/sau economic ? Evident că îi acordă un oarecare suport, dar din ce văd eu, e exclusiv motivat financiar. Deci de aici și până la a vedea soldăței cu ochii oblici sau tancuri chinezești în Donbass mai e muuuult de tot. Și și mai mult până la a vedea China făcând mutări majore în funcție de mersul războiului din Europa. China va invada sau nu Taiwanul când se va considera pregătită să arunce mânușa în fața Americii, până atunci – joc de glezne …
    2. Interpretarea unei abțineri la ONU ca susținere pentru Putin – fals. Respectivele state s-au abținut pe considerente de curvăsărie (gen Israel), de interes (arăbeții își umflă buzunarele cu bani din petrol la preț umflat direct proporțional cu durata războiului), de înregimentare doctrinară (Brazilia pe atunci a lui Bolsonaro), de dezinteres (statele insulare) sau de amiciție politică istorică (africanii).
    3. Sărăcirea occidentului ca motiv de acceptare a unei păci favorabile Rusiei. Da, UE sărăcește și decade urât din cauza războiului, America nu, din contră – cu toate miliardele pompate în sprijin militar, SUA stau pe plus datorită creșterii exporturilor de petrol, gaz lichefiat, cereale și alte produse cu conținut energetic mare. Dar UE știe bine că riscă să intre într-o cursă a înarmărilor inutilă dacă-l acceptă pe Putin în continuare la putere. Aici e și paradoxul pe care eu nu-l înțeleg – de ce și Germania și Franța sugerează străveziu o înțelegere ?
    4. Diminuarea stocurilor vestice de armament, motiv de cerere de negociere cu Rusia. Ha-ha. Da, vesticii și-au redus stocurile la proiectile de obuz de 155 mm, rachete antitanc și antiaeriene, da’ fiecare obuz d-ăla înseamnă vreo trei Natașe în doliu și fiecare rachetă un tanc rusesc mai puțin. Cine ar ceda primul – armata rusă sub efectul pierderilor sau capacitatea industrială vestică sub efectul diminuării cronice a producției ?
    Am expus doar patru puncte de propagandă rusă pe care noi le tot învârtim pe toate fețele în loc să le ignorăm. Era în Mad Max țâșpe o fază cu un joc *play chicken* în care copiii din mașina lui Mel Gibson se speriau la fiecare strâmbătură a masculului alfa al sălbaticilor din mașina opusă. Nu suntem copii și jocul *play chicken* e strict între ucraineni și ruși – cine clipește primul pierde.
    Nu știm exact evoluția războiului, că de-aia-i război și de-aia nu suntem noi Mafalda, dar putem estima că Rusia a înțeles că nu mai are capacitate de ofensivă de ocupare teritorii și nici Ucraina de contraofensivă decisivă. Momentan, Putin l-a mobilizat pe generalul Iarnă cu distrugerea transformatoarelor ucrainene și pare în stare de victorie – mi-e greu să-i fac pe cei mai tineri să-nțeleagă ce-nseamnă frigul pentru că ei nu știu ce-a fost în iarna ’84 – ’85 pentru cei ce stăteau la bloc. Dar această victorie nu ar fi mai mult decât o poziție diminuată temporar de negociere a lui Zelenski și un compromis moral de acceptare a negocierii cu Putin, lucruri reversibile, deci nu neapărat în favoarea rușilor.

    17
    • Să ne amintim de războiul din Algeria din perioada 1954-1962 pierdut de francezi… Cam așa încep să cred că, arată de fapt războiul din viitoarea fostă colonie a rușilor, Ucraina.

      Ce le doresc eu ucrainenilor, este să fie mai isteți decât algerienii după câștigarea independenței și să facă curățenie într-un mod potrivit reconcilierii, în propria lor țară, ulterior. Că de câștigat, sunt șanse să-și câșige independența și să-și „producă” niște granițe rezonabile.

      4
      • „Să ne amintim de războiul din Algeria din perioada 1954-1962 pierdut de francezi…”
        Franta nu a pierdut dpdv militar ràzboiul.
        A fost decizia politicà a lui De Gaulle sà se retragà.

        8
      • @Cristian-bre matale mai si judeci sau doar scrii ce´ti trece prin minte ?
        In `63 daca´si deschidea Franta granitele, raminea Algeria independenta si pustie. Valid pina ´n ziua de azi. Comparam comparatii ca ce alta treaba am avea.

        7
      • Războiul este braţul lung al politicii…. Rezultatul a fost obținerea independenței Algeriei, la 5 iulie 1962, față de Franța. Deci, cine a câştigat? P.S.Mă refeream la tot șirul de orori care s-au petrecut atunci, la numărul mare de morți și de distrugeri, precum și la numărul mare de refugiați, precum și conflictele civile asociate din Algeria acelor timpuri și la consecințele politice din metropola franceză. Din punctul meu de vedere, ce se întâmplă în Ucraina seamnănă cu ce a fost în Algeria, într-un fel.

        4
    • „Respectivele state s-au abținut pe considerente de curvăsărie (gen Israel)”

      Uita-te la toate voturile Ucrainei la ONU, TOATE impotriva Israelului (alaturi de Rusia si China). Chiar si cand ii pretindea ajutorul. Adica Ucraina acuza Israelul ca ocupa ilegal propriile-i teritorii istorice Samaria si Iudeea si Israel cum vrei sa raspunda? Eu as fi retras suportul acordat Ucrainei in secunda doi.

  24. S-au adunat si pe aici pacifistii, severinii si margele care deplang distrugerile actuale si viitoare ale Ucrainei. Niciunul nu amintiti Germania, Japonia, Coreea, Vietnamul facute praf si pulbere de americani si ajunse astazi unde sunt. Poate, sper ca asa vor face americanii si cu Rusia…

    13
    • Primele au fost facute praf pe socoteala lor. Ele au provocat razboiul si la randul lor au facut praf alte tari.

      8
    • Coreea de Sud a fost invadata de vecinii din nord.
      Vietnamul a fost invadat de vecinii din nord.

      Ai ales niste exemple in care americanii fie au fost atacati, fie ii ajutau pe altii care erau atacati.

      Te-ar ajuta daca ai citi un pic de istorie si un pic mai putina propaganda.

      14
    • Ajunse unde, mai exact? Mari puteri economice? Germania, coreea de Sud si Japonia? Rau au ajuns:)) exceptie Vietnamul, dar acolo situatia e diferita. Nu exista baze americane. Vor creste si ei.

      1
  25. Armata rusa se destrama logistic. Armata rusa nu poate trece peste iarna nici măcar menținând defensiva.
    Pacea vine după.

    15
    • ”Armata rusa se destrama logistic”
      Știați că blitzkrieg-ul nu a fost inventat de naziști ci de ruși? – Ofensiva Brusilov în ww1!

      2
      • Ce făceau sovieticii nu era blitzkrieg. S-a văzut în Finlanda.

      • Nu vorbim de ce a facut „bunicul Brusilov”
        Armata rusa se destrama logistic sub ochii nostri in anul de gratie 2022. S-a vazut asta inca de la ofensiva de la Kiev.
        Daca vine o iarna grea nu vor fi in stare sa hraneasca si sa incalzeasca tupele nu cred ca ati stat vreodata intr-un blindat peste noapte in ger (nici eu, dupa o ora mi-a ajuns). E ca in congelator. Dimineata iti ingheata manusa pe tabla cand pui mana.
        Nevoile unei trupe pe timp de iarna se dubleaza fata de vara si lipsurile sunt mult mai greu de tolerat. Una e sa nu ai de mancare o zi vara si alta e sa flamanzesti in frig la -20 de grade in 14 ore de noapte.
        Deci vom asista la dezintegrarea armatei ruse din motive logistice. Cei 300 000 de de mobilizati partial vor aduce o povara suplimentara de 3000 tone pe zi si vor ajuta la prabusirea lantului logistic.

        15
        • Cam la 3 ore primesc ceai. Cei care au logistica in apropiere. Restul își fac.

          3
          • nu faci crimele pe care le-au facut rusii pe front in toate razboaiele, band ceai

            4
            • Depinde din ce e făcut ceaiul…poate fi de cereale, fructe sau struguri…

              4
              • Alea-s infuzii. Rușii sunt cu ceaiul negru, are efecte cam cum are cafeaua. Ceaiul are teina, cafeaua cafeina. Și au și băuturi isotonice. Multe armate au. E un subiect foarte vast alimentația militarilor. Am văzut rație militara bulgărească pt 24 h. Ghiciți un ingredient din ea :)). E unic in rațiile militare din lume

                5
                • Eu am facut garda al -30 de grade. Faceam schimburi de 1,5 ore pentru ca efectiv faceam turturi la fularul de pe bot.

                  Ni s-a dat ceai negru la discretie, sube, papuci de pasla (le-am uitat denumirea) si tot mi s-a parut horror. Toate astea pe timp de pace la inceputul anilor 2000.

                  Temperaturile de -30 au fost doar vreo saptamana pe urma am revenit la -10. Pai daca pe timp de pace este cum este nici nu vreau sa ma gandesc cu o fi in vreme de razboi.

                  8
                  • Se numeau pâslari , aveau talpă din papură răsucită și cusută iar carâmbul era realizat din împâslitură de lână , se încălțau peste bocancul standard .
                    Se distribuiau soldaților la temperaturi scăzute , începând cu -10 grade .

                    7
                  • Nu era deloc plăcut. Eu am băgat doar în cazarma, in oras. Am avut colegi care au băgat la depozite, zone izolate, eu doar am fost la unități de genul asta sa iau armament și munitie. Acolo era supernasol. Se mai trezeau cu un urs in unitate 😀

                    5
                  • donsoare de pension nascute si crescute cu cafeaua in mana la birou,de parca numai rusii stiu ce e iarna

                    2
                    • NIcule eu incarcam baloti la 15 ani la 40 de grade, parca n-as fi chiar donsoara de pension, zic eu. N-oi fi eu vreun spec ops dar nu chiar ma intimidez de 2 stropi de ploaie si un pic de mocirla.

                      Ce vreau eu sa spun este ca de la -20 incolo chiar nu este o temperatura usor suportabila nici pe timp de pace.

                      Lanturile logistice o sa fie puse la grele incercari daca acolo sunt -20 de grade constant din ce spunea cineva pe aici. Iar aici au avantaj ucrainienii.

                      2
                    • in herson nici noaptea nu sunt date temperaturi negative constant , pana la jumatea lui decembrie dapai -20 de grade o sa fie 2-3 saptamani pe la sfarsitul lui ianuarie -15 grade,iar rusii nu au avut logistica vara si o sa aiba iarna,in Romania ultima iarna notabila ca frig si precipitatii a fost prin 2015 -2016 in zona unde traiesc eu si nici atunci mai mult de 2 saptamani ,in rest apa de ploaie ori nu a fost frig ori nu au fost precipitatii sa se depuna ,iar iarna de o luna constant ger si precipitatii, creca sunt 20 de ani iar voi visati la iernile din anii 1940 sa fie salvata rusia ca urss

                      5
                  • Ajunsesem sa vomez pe campul de instructie din cauza spasmelor la stomac cauzate de tremuratul continuu. Ne scoteau dimineata afara si ne bagau seara in dormitoare de 90 de insi, partial incalzite de centrale pe carbune subdimensionate. Ca sa arate dormitoarele „stoc”. Armata lui Ceasca, permanent sabotata. Mi-am dus raceala pe picioare – dispensarul era plin de militari care plateau dreptul. Imi trimiteau de acasa medicamente. Pana la urma doua zile tot le-am petrecut in patul din dormitorul ala lung cat o hala. Nu au mai avut curajul sa ma scoata afara. Plutonierul zicea sa ma caut la plamani. Am inviat cand a venit primavara – mi-a dat Dumnezeu zile. Am zis ca in veci nu o sa ma las fara soba. Vanturile din Plenita, cel mai mare inamic pe timp de iarna. Camp intins ca in palma, de vedeai muntii din Bulgaria. Si popandaii vara. Nu aia din Bulgaria 😀 .

                    In asa conditii, capacitatea de lupta e zero.

                    1
                • Mai nou, e la moda cu poloniu in rusia
                  Ia din asta

                  2
            • Aia de la Auschwitz tot pe ceai erau?

              1
      • Rusia a ratat biltzkriegul din februarie
        Hit he road!

        9
      • Blitzkrieg-ul a fost inventat de germani. Radacinile acestuia pleaca de la Clausewitz, apoi teoria Schwerpunkt, iar daca tit ne referim la WW1 planul Schlieffen era mai aproape de blitzkrieg decat ofensiva lui Brusilov.

        7
    • Nu vine pacea,doar se muta razboaiele.Nici o problema fundamentala a lumii nu e rezolvata prin razboiul actual,deci razboaiele vor tine mult.

      7
  26. În trecut, cei care asediau o cetate încercau să-i taie alimentarea cu apă. După care așteptau! ( cel mai lung asediu a durat 21 de ani – asediul Candiei 1648-1669).
    Oare să nu fi știut Zelenski că rușii vor face ORICE ca să obțină acces la Nipru pentru alimentarea cu apă a Crimeii? Doar întreb….

    4
    • @Tman. Zelenski știa foarte bine că rușii vor partea estică a Kherson-ului în primul rând că în campania lui electorală din 2018 a declarat că rușii sunt dispuși la un troc Donetsk-ul ocupat contra zonei Kakhovka – Perekop și Poroshenko l-a acuzat de trădare. În 2019 – 2020 a folosit robinetul de apă al canalului Crimeei pe post de pârghie de negociere cu rușii, iar rușii au făcut prin propaganda lor din jocul ucrainean cu stăvilarele unul din principalele puncte de casus belli.
      Dar, una este motivul propagandistic de casus belli și alta e motivația reală – Putin n-a pornit nebunia că se ofileau floricelele din Crimeea, el a mers la război crezându-se Petru cel Mare 2. Dealtfel, dacă ne uităm cu atenție pe hartă, rușii permanent au vrut teritoriul din 1878 al Imperiului Rus, inclusiv când se numeau sovietici. Și evident, în acesta intră și Ucraina. Mulți istorici consideră că unul din motivele decăderii imperiului rus este lipsa de cuceriri de pe vremea lui Alexandru al III-lea și Nikolai al II-lea. Eu nu – ăia au fost mai autocrați și mai retrograzi decât predecesorii .
      Ce spui tu cu asediul e valabil și acum în secolul XXI, doar că nu-i vorba de apă ci de electricitate – nu știu, dar e foarte posibil ca Zelenski să cedeze și să accepte negocieri cu Putin (adică dezastru) de mila concetățenilor săi. A mai făcut-o Miloșevici în 1999 cu NATO tot de mila concetățenilor săi văzând cum îi e distrusă țara. Acum nu mai e vorba de perspectiva îndepărtată a sărăciei prelungite, e vorba de perspectiva palpabilă a frigului. N-o fi iarna atât de grea …
      P.S. Candia ? Candia e denumirea italiană veche a Cretei. Da, în evul mediu s-au războit pe-acolo-n draci în toate combinațiile posibile – grecii / bizantinii cu venețienii și cu turcii, dar venețienii s-au retras prin 1570 și totul s-a *liniștit* sub papuc otoman, dar niciodaă nu a existat o blocadă totală.

      7
  27. Am dubii că își ascultă consilierii militari. El e Rambo. Știe mai bine

    4
  28. Nu stiu ce sa zic: cred ca tocmai asistam la o noua definitie a termenului “pace”. Pana in 90, vorbeam de “razboi rece” intelegand un conflict mocnit, nedeclarat iar astazi vorbim de “pace” intelegand stoparea unei asa-zise “operatiuni speciale militare”.

    Exista institutii de drept international la care orice tara civilizata se adreseaza in cazul unor dispute cu alte state, inclusiv dispute teritoriale.
    Atat Rusia cat si China ar putea sa-si rezolve problemele acolo, daca ar fi suficient de rationale sa accepte deciziile luate de acestea, prin administrare de probe, prin diplomatie si prin forta argumentului.

    Pe de alta parte, razboaiele se pierd sau se castiga in functie de resursele alocate: cine are mai multe castiga, cine nu, pierde. Asta e valabil de mii de ani, nu de ieri de azi. Ori, rusii inteleg ca se lupta in Ucraina cu NATO si SUA? Cred ei ca muschii lor nucleari pot face fata occidentului care tocmai incepe sa se trezeasca?

    Operatiunea militara speciala, recte razboiul rusilor cu occidentul se va termina cand se vor epuiza resursele unora sau altora.

    2
  29. Si un articol interesant al ISW preluat de ziarul Libertatea
    https://www.libertatea.ro/stiri/putin-nu-se-va-calma-pana-cand-nu-va-cuceri-kievul-negocierile-nu-pot-pune-capat-razboiului-din-ucraina-coform-analizei-isw-4351313
    ,,Putin nu a invadat Ucraina pentru a câștiga teritoriu. A invadat-o pentru că respinge ideea unui stat ucrainean independent sau a unei etnii ucrainene. A atacat pentru că refuză să tolereze un guvern de la Kiev care nu se află sub controlul rus de facto. El a construit aceste idei profund în ideologia sa și nu le va înlătura. Putin nu va înceta niciodată să încerce să recâștige controlul asupra Ucrainei printr-un mijloc sau altul. Nici Ucraina, nici Occidentul nu pot schimba ambițiile lui Putin, așa că trebuie să creeze o realitate în care chiar și Putin să înțeleagă că nu trebuie să-i forțeze prin război și în care nu are capacitatea de a continua lupta chiar dacă și-ar dori”
    „Occidentul ar trebui să ajute Ucraina să elibereze zonele care sunt vitale din punct de vedere strategic pentru securitatea și bunăstarea sa economică și apoi să construiască armata și economia ucrainene până la un punct care descurajează viitoarele invazii ruse. Moscova va continua să folosească mijloace, chiar și neinvazive, pentru a submina guvernele prooccidentale ucrainene și a-i constrânge pe ucraineni să-și predea independența Moscovei. Succesul pentru Ucraina și Occident constă în transformarea acestui război fierbinte într-un război rece, în condiții care lasă Ucraina suficient de puternică pentru a supraviețui și, în cele din urmă, să-l câștige.”

    20
    • Da, asa ceva suna interesant…

      2
    • Cucerind Crimeea,Ucraina va avea forta sa impuna pacea,fara Crimeea restul de teritorii ucrainiene cucerite de rusi nu valoreaza 2 bani,iar impactul unei astfel de infrangeri in societatea rusa ar avea un efect greu de cuantificat asupra conducerii statului.
      De aici si incercarea de negociere peste capul lor,si avantul propagandei ruse in vest asigurata de agentii rusi de influenta pt a impiedica sprijinul logistic si informational pt o astfel de cucerire dupa retragerea din Herson.

      5
      • De acord, să ne amintim că înfrângerile militare ale Rusiei/URSS, cu caracter de legitate, au determinat căderea “țarilor” și schimbări majore. Nu trebuie luată Moscova pentru a înfrânge Rusia. Crimeea ar fi “the final cut”. Dar e de cursă lungă…

        2
  30. Rusia ca stat începe să se destrame. Încep sa apară mai mulți poli de putere care se luptă pt putere. Armata cu Gerasimov și Șoigu, Wagner cu Prigojin, FSB cu Patrușev și Narâșkin, Kadirov cu șleata Tik-Tok. Mă astept la o contraofensiva rusească cu noii recruți care se va sfârși într-o baie de sânge. Apoi un colaps total al armatei similar cu cel din 1917. Și de aici lupta internă cu consecințe care nu pot fi prevăzute.
    Ucraina cu toate greutățile pe care le îndură nu va cere pace în condițiile impuse de moscova. Odata cu pamantul înghețat ofensiva ucraineană va crește în amploare. Nu văd nici o cedare in fața moscovei nici a Vestului nici a Ucrainei.

    15
  31. Pacea o dicteaza forta,deocamdata pana acu e remiza,continuarea dupa 24 februarie

    2
  32. Rusii au pierdut razboiul inca din prima saptamana cand a devenit clar ca nu vor putea subjuga Ucraina in intregime si mai ales dupa retragerea din nord si nord-est, prin care au si renuntat sa mai incerce sa ocupe toata tara (doar ocuparea in totalitate a Ucrainei ar face sa se merite pierderile materiale, umane si economice ale rusilor). Dupa retragerile fortate din Harcov si Herson, au pierdut si mai tare.
    Singura bucata de pamant ucrainean ocupat dupa 24 februarie de o importnta strategica importanta o reprezinta teritoriul dintre Mariupol si Herson, legatura cu Crimeea. Acesta este teritoriul pe care ucraineii trebuie sa-l recucereasca pentru a castiga in esenta razboiul. Din punct de vedere teritorial strategic, se va ajunge aptoape la situatia de dinainte de razboi. Restul teritoriilor ocupate in exces din februarie au relativ putina importanta strategica in plan macro si zero importanta economica (cele mai mari orase – Mariupol, Severodonetsk, Lysychansk – sunt niste gramezi de moloz, iar nordul regiunii Luhansk e in cea mai mare parte rural).
    Ucrainenii ar trebui sa accepte o pace doar daca considera cu nu pot ocupa teritoriile respective sau, mai rau, daca sunt sanse farte mari ca rusii sa mai recupereze din teritoriile eliberate. Daca accepta o pace in situatia actuala, putem spune ca ucraineii nu au castigat razboiul, dar nici rusii nu-l vor castiga doar cu ce ar ramane in plus. Au nevoie de mult mai mult pentru a-si recupera „investitia”.
    Momentan nu cred ca ucrainenii sunt capabili sa lanseze o asemenea ofensiva cu succes, care ar trebui sa fie de cateva ori mai mare decat cele din Harcov si Herson la un loc, cu o miza pe masura. Cel putin nu in urmatoarele cateva luni (desi sper sa ma insel, asa cum crede Ben Hodges).
    Cred ca decizia pacii ar trebuia sa tina strict de ucraineni si cred ca momentan e prematur sa vorbim de pace in situatia in care ambele parti cred ca mai pot obtine teritorii in plus. Mai vedem peste 6 luni – 1 an, cand vom putea vedea mai bine echilibrul sau dezechilibrul in favoarea unei parti de pe front.

    11
    • O ofensiva ucrainian in sudul tarii nu trebuie sa cucereasca tot teritoriul ocupat de rusi. E de ajuns sa avanseze catre Melitopol sau Mariupol si sa rupa rutele de aprovizionare dinspre Rusia si apoi in cateva saptamani se vor vedea rezultatele. Fix cum s-a intamplat in Herson cu podurile, dar la o scara mai mare.

      9
  33. Ar trebuie citite pe post de manual obligatoriu “Vremuri second hand” și „Rugăciune pentru Cernobîl” de Svetlana Aleksievici, de toți care au de-a face într-un fel cu rușii și cu emiterea de opinii despre ei, pentru a înțelege ce se întâmplă… Odată citite cele două cărți, garantez că doza de realism va crește proporțional. Ce fac rușii în Ucraina are din păcate un fundament solid în societatea lor și este o naivitate să crezi că lucrurile pot fi simple.

    China are de rezolvat problema unei mari reforme a armatei sale, care seamănă la multe cu cea rusă și strategii lor o știu acum după terfeleala înghițită de ruși în Ucraina, prea bine. Idem, ce se întâmplă acum cu loviturile de rachete din Ucraina este un memento pentru toți că, atunci când pornești un război, apărarea propriului teritoriul de ce vine din cer este fundamentală, ori tehnologia în cauză suferă de mari lacune pentru toată lumea. Este un motiv major pentru China să stea liniștită și să culeagă profituri în continuare vânzând ciubuce și carice, profituri cu care să-și modernizeze în continuare armata și să și-o reformeze. De aceea nu cred că va face ceva semnificativ, în următorii 10, dacă nu cumva chiar 20 de ani. Africa e mult mai tentantă, de împrumutat oneros, de construit chestii repede autodărâmabile și de jupuit 7 piei de pe băștinași și atât de mare, încât este greu de crezut că mulți li se vor putea opune.

    Ucrainenii au avut marele nenoroc de a folosi Europei pe post de avertizori, cu referire la ceea ce au europenii de făcut, pentru că vremurile care vor veni vor fi foarte grele… Nenorocul a picat pe ucraineni, dar din păcate puteam fi noi în locul lor sau polonezii, e drept că la un alt nivel și cu o altă dimensiune. Ce, crede cineva că Franța și Germania nu ne-ar fi negociat pe noi și pe polonezi, pe post de deal pentru Marea Sferă de Co-Prosperitatea a Eurasiei? La negociere am fi picat din nou fără drept de apel în poala rușilor, pentru a asigura “bussines as usual” în continuare. Măcar acum avem șansa unei ferestre de 2-3 decenii, în care să mai putem schimba ceva. Are cineva vreo iluzie că fără distracția care a început în Ucraina în 2014 nu am fi fost subiect de troc? Dacă da, atunci acel cineva are o problemă… Și am fi fost subiect și obiect de troc chiar și în continuare, dacă nu s-ar fi dus de-a dura lucrurile în 2022.

    21
  34. puteti sa-mi spuneti cand ati mai auzit ca agresorul sa ceara insistent tratative de pace? Mai mult ii bombardeaza ca nu vor sa negocieze…
    Hai sa fim realisti, rusii sunt la fundul sacului cam cu toate si au nevoie de un respiro de 6 luni sa se refaca. Putin nu a riscat totul sa ia niste bucati de reren si moloz, el vrea sa stearga Ucraina si sa o readuca in „sfera de influenta”. Deci cine crede pe aici ca va fi pace e un naiv, va fi doar in respiro pana la noul sprint. Daca ucrainienii nu se inmoaie au o sansa sa castige in iarna asta sau la primavara.
    In alta ordine, spuneti voi cei care credeti in tratate de pace utopice, cam cine credeti ca va semna din partea ucrainiana? In secunda 2 toata armata aia uriasa se va razvrati.
    Deci fiti realisti, la cat de crud a fost totul, se va termina doar prin KO pentru unul dintre combatanti.

    31
    • * … Deci fiti realisti, la cat de crud a fost totul, se va termina doar prin KO pentru unul dintre combatanti. … *. A fost crud ? Mai citește despre războaie … Singura exagerare a cruzimii e percepția mediatică – doar trăim în secolul XXI, doar trebuia și secolul ăsta să aducă ceva în plus.
      Cruzime ? Pe vremea gentilomilor lui Bonaparte, după liniștirea luptelor, câștigătorii scobeau prin mormanele de cadavre și de răniți, testau înfigând baioneta în zona inghinală (dacă era în formă îl omorau) și când găseau dinți de aur îi smulgeau cu tot cu maxilar / mandibulă cu un clește de artilerie (nu știu cum arăta, doar presupun), indiferent dacă omul era viu sau mort. În WW1 au schimbat compoziția gazului *muștar* să-l facă mai dens să persiste mai mult în tranșee dar și să dea iritație tegumentară puternică să-și scoată soldatul masca de gaze și să crăpe. Pe vremea *We choose to go to the Moon* în Vietnam întâi cădeau bombe cu napalm să-i îngrozească pe oameni să fugă să ajungă în spațiu liber unde cădeau imediat după bombe cu fosfor să-i ardă. În Siria, după ce rușii cucereau un sătuc în care întâmpinaseră rezistență puternică, aduceau echipe de reeducare care violau și omorau femei și copii în fața celorlalți membri ai familiei – cam de-asta cedau repejor. În Abu-Dhabi, unde te duci ca pămpălău’ în vacanțe să te lauzi c-ai stat la șapte stele, sunt oameni executați prin lapidare – e omul băgat într-un sac și o mulțime de cetățeni normali dau în sac cu pietre până nu mai mișcă. Mai vrei povești de cruzime ? Vrei povești individuale ? Vrei povestea unei mame obișnuite din Mykolaiv, fără antecedente psihiatrice, care și-a omorât copilul de 3 ani să nu mai plângă de frica zgomotelor bombelor ? Nu-ți spun cum a făcut-o că mă-ngrozesc și eu de fiecare dată când mi-aduc aminte. Stau o dată la două săptămâni la taclale cu ea apărat doar de corectitudinea estimării mele că își ia toată doza de carbamazepină … ba, m-am întâlnit cu ea o dată pe stradă – m-a salutat, ba chiar a zâmbit la copiii mei … chiar atunci m-a apucat o teamă că nu-i mai remarcam lentoarea oculomotorie … (P.S. teamă pentru cei din jur)
      A propos de cruzime – nici ucrainenii nu sunt pe creanga lor. Am auzit niște povești incredibile de la ucraineni credibili din punctul meu de vedere, refugiați în valul 2 (ăștia sunt oameni obișnuiți, aproximativ patrioți, dar care au părăsit Ucraina din cauza dificultăților cotidiene insurmontabile) despre niște psihopați de-ai lor de m-au cutremurat, psihopați care au făcut niște chestii … hmmm … minim dure cu concetățeni de-ai lor strict în scopul de a-i face să se conformeze la scopurile autorității. Despre ruși nu am informații first hand, ci doar ce-am văzut la TV sau pe internet – mi-a ajuns.
      Deci încă n-a fost prea crud războiul. Cam de-asta nu se va termina cu knock-out – ba s-ar putea să fim mulți din noi ultragiați de cât de departe de KO va fi pierzătorul, adică Rusia …

      12
      • Probabil că ești singurul care poți percepe ororile unui război fratricid … din partea mea poa’ să crape toți , numa’ noi să scăpăm!
        E clar , nu are sens să trezesc la realitate vitejii din spatele tastaturilor .
        Sper doar să nu fie nevoie de ei , atunci când va suna goarna .
        La primul indiciu că ” începe ” , vor rupe granițele în vitejia lor …
        A , am uitat : instituția gornistului s-a desființat în 1999 .
        Asa se pierd tradițiile …
        Probabil că semnalele acustice cu goarna sau semnalele vizuale cu fanioane rosii si galbene sunt înlocuite cu mesaje de tip WhatsApp … și așteaptă internet din ceruri , de la Elon Musk .

        15
        • Tu ce experiența militară ai? Întreb pt un prieten. Că pari un Chuck Norris, restul suntem Svek după gândirea ta.

          2
          • A , păi … nu prea am multe de spus .
            Experienta mea de soldat neinstruit ar fi suficient pentru curioși … sau trebuie să prezint calificativele fișelor de evaluare pe ultimii 29 de ani de carieră ?
            Să enumăr funcțiile între 1975 și 2004 ?
            Ultima nu o voi dezvălui , deoarece nu prea mai țin minte de ce ma duceam pe acolo …
            Deja am probleme cu memoria ( pe bune , fac uneori și confuzii ) , de regulă încurc strofa a treia din Tabla Înmulțirii cu Teorema lui Pitagora generalizată … ( știți voi , cos alfa , ăla din ecuațiile balistice ) …
            Dar cândva știam pe de rost manualul A27 cu punctuație cu tot .
            Inclusiv tabele de tragere aferente …
            Îmi cer scuze dacă nu mă ridic la nivelul cerințelor D-voastră .
            Îmi cer iertare anticipat …
            Nu doresc să supăr pe nimeni .
            Nu sunt o persoană conflictuală , ci pacifistă .
            Oricine știe că e nevoie de putina pregătire psihologică , dacă folosești un PSL clasic , cu luneta 4x , de la 200 m ii vezi rânjetul pe buze celui ales ca țintă .
            E , eu am avut șansa , onoarea și privilegiul să nu mă implic emoțional .
            Ca artilerist , după ce stabilești locul de stați și perimetrul de apărare apropiată a bateriei în raionul de tragere ( știți voi , informare de la topo și meteo ) , primești coordonatele țintei ( derivă , înălțător , felul proiectilului și reglajul focosului ) de la bateria comandă și corecțiile de la cercetașii observatori dupa focul de reglaj , nu te mai interesează dacă ari un hectar de oraș sau de pământ agricol .
            De regulă nu ai cum să vezi unde tragi ( tragere indirectă ) , ceea ce te face să dormi liniștit cu capul pe perna ta .
            Cu Chuck Norris semăn cumva , dar doar la sex .
            Aici ai nimerit-o .
            Felicitări la scena deschisă , deci DA .
            După ce obții 3 de DA de la juriu , treci la nivelul următor la ” Dansezi pentru mine ” , etapa pe județe în cadrul Cântării României pe 2022 !
            Evident , pamfletul ăsta este pentru cei ce apreciază umorul cazon .
            Mulțumesc tuturor pentru urările de bine și vă urez asemenea .

            14
            • Respect! Am onoarea sa va salut!!

              1
              • Se simțea o ironie vagă în comentariul tău , acum s-a confirmat ca era justificată , deci e de bine .
                Cinstit și corect , declar ca sunt un om de rând , aflat oficial în retragere .
                În rezervă mai sunt doar dacă Sf Petru mai are vreodată nevoie de noi …
                Cumva am văzut și Terra , începând cu Angola , în alta epocă .
                Bine , nu știam portugheza , dar ne-am descurcat …

                Oare pe aici chiar nu mai are nimeni simțul umorului , toți sunt ” curentați ” de Zeul Marte și sfârșim doar pe adresa standard din Câmpiile Elizee cu zâmbetul pe buze ?
                Viața merge înainte .
                Curaj , doar noi învingem și rămânem în istorie .

                4
            • „Să enumăr funcțiile între 1975 și 2004 ?”
              sa ne spui ce ai invatat si de la biroul politic

              7
              • Biroul Politic ?
                Hmm .
                Nici vorbă .
                Eu am făcut doar cursul de 6 luni la Ștefan Gheorghiu ( era obligatoriu ) , dar doar cei ce absolveau cursul de 3 ani ( cu recomandarea BOB pe U ) puteau să primească funcții de Cdt sau SSM .
                Printre cei ce au absolvit cursul de 3 ani erau și oameni adevărați .
                De regulă , până primeau acele funcții de conducere , erau ” la încălzire ” ceva timp , fiind însărcinați cu responsabilități ce țineau de propagandă , poavazare , pregătirea ideologică continuă, defilari etc .

                1
  35. Experiența Europei Centrale, de Est și de Sud-Est, care, ar trebuie luată în considerare cu atenție, arată că porțiunile marginale mari de teritoriu locuite cu alte etnii decât a statelor care le dețin nu rezistă mult timp în cadrul entității statele respective, pentru că fundamentează o situație strategică instabilă pe timp lung, pretabilă de a fi folosită oricând se întoarce roata câte de cât.
    Realismul ar trebui să primeze, în acest caz. România a împărțit la sfârșitul WWW2 Banatul cu sârbii și ce au împărțit cele 2 țări așa a rămas, dar nu a împărțit Bucovina cu ucrainenii și nici Basarabia și iată că în loc să avem acum 2/3 din Bucovina avem numai partea de sud a acesteia și nimic din Basarabia (când am fi putut probabil să o avem și acum, mai puțin Hotinul și o parte din Soroca, ce erau full de ucraineni în mase compacte). Polonia s-a lăcomit la pământ ucrainean și a sabotat cât a putut apariția unui stat ucrainean care să fi fost tampon între ea și ruși și toți știm unde a ajuns. Slovacii și cehii le fel au făcut cu rutenii și acum partea aia e dusă. La fel, o înțelegere între noi și bulgari în preajma WWI ne-ar fi lăsat cu o parte din ceea ce acum a ajuns la ei, oricum. Ș.a.m.d., sunt și alte exemple în zonă, iar arealul geografic din estul și sud-estul continentului e plină de astfel de exemple, în care înțelegerea și partajarea ar fi fost opțiunea cea mai bună.
    Ucraina nu va fi un stat fezabil cu Donbasul și Crimeea de gât, niciodată. Donbasul se poate împărți și sunt convins că o bună parte dintre cei de-acolo (în speță cei din partea de vest a Donbasului și poate și cei din sud) după ce au văzut ce și cum au făcut rușii, nu vor mai vrea în veci să aibă de-a face cu ei. Un referendum făcut pe bune ar trebui să tranșeze treaba asta, altfel le vei da rușilor șansa de a se revanșa, iar Ucrainei certitudinea că va avea 2 pietre de moară legate permanent de gât.
    O știu și ucrainenii, dar sunt pe la ei unii care nu se pot opri să joace mâna până la capăt. Rușii și ei o știu și mizează pe timp, care “le va vindeca pe toate”, inclusiv nevolnicia lor de acum. O pace trainică, din păcate nu va fi decât cu curățarea estului Ucrainei de masele compacte de ruși, care, nu vor cu nici un chip să facă ceea ce cred alții, că e mai bine pentru ei. Cu se poate face asta astfel încât să iasă bine? Probabil ceva ca să se producă înfrângerea militară a rușilor în camp deschis, pentru început, dar la final canciocul cu ruși trebuie împărțit după dreptate, pentru o pace care să dureze suficient timp, astfel încât cei rămași în Ucraina să ajungă să nu-și mai dorească niciodată să aibă de-a face cu Moscova.
    De multe ori mă întreb dacă cei care scrieți pe aici ați avut de-a face cu uncraineni, pentru a remarca faptul că mental ei sunt legați de Moscova. Noi și în cea mai neagră perioadă a “Obsedantului deceniu” tot studiam limba franceză alături de limba cuceritorului (rusa) în școală, iar după 1958-1960 s-a revenit treptat la permeabilizarea societății pentru fondul cultural occidental. Ucrainenii au trăit până recent într-o zonă mai mult sau mai puțin ermetică, fiind formați în lumea sovietică. Este o provocare titanică să le reprogramezi mintea către Occident și numai balastul din est nu le mai trebuie, pentru a se putea concentra pe o reprogramare care să se poată desfășura timp de generații. Această reprogramare are șanse reale, dar este imposibil să se facă cu toți, din păcate și pentru a i se crește șansele trebuie o pace bazată pe realism politic, nu pe fluturași.
    Eu am avut de-a face cu ucraineni…. Sunt bâtă în mare lor majoritate la ale forme de comunicare decât rusa și propria lor limbă și mai nici unul dintre amărăștenii lor veniți și rămași pe-aici prin Ro nu poate spune că “am fost până la….”, iar acest “până la..” să fie dincolo de granița lor de vest. Cu asta se confruntă, nu cu ceea ce vor să facă occidentalii (în care cu onor mă includ se pare, de când cu resbelul din Ucraina și eu…), cu ei.

    A bon entendeur, salut!

    32
    • O analiză realista.

      7
      • Analiză realistă pe naiba ! Teoria * … porțiunile marginale mari de teritoriu locuite cu alte etnii decât a statelor care le dețin nu rezistă mult timp în cadrul entității statele respective, pentru că fundamentează o situație strategică instabilă pe timp lung … * era poate valabilă până la WW1. Trăim în secolul XXI și nimeni nu e dispus la a mai modifica teritorii. De fapt, exact asta e esența războiului din Ucraina – Occidentul spune * gata, am terminat cu prostiile cu granițele, de-amu’ încolo avem alte mecanisme – drepturile minorităților, dezvoltare regională, puterea statelor trebuie să fie transferată cât mai mult către comunitățile locale și către cetățean, până la nerelevanța statului *. Propaganda rusă – și numai ea – spune orice-ar putea zgândări sentimente utilizabile ei, în scopul expansionist imperialist rus – *Bă polacilor, vreți Liovul ? Luați-l ! Bă șogorilor, vreți Tarnscarpatia ? Ce mai stați ? Bă țiganilor, vreți Cernăuțiul ? Hai, luați haholii de pe noi că ne-omoară …*
        Ideea de bază e că de-acum înainte, și să vrem și nu vom mai putea modifica granițe, altfel ne vom trezi afară din occident. Ipotetic vorbind, dacă dă cu pumnu’ Victor Orban că vrea Ardealul, Scholz și cu Nehammer vor fi primii care-i vor da castane lui Orban (de acord, o vor face cu lacrimi în ochi, dar o vor face). NU MAI E POSIBILĂ NICI O MODIFICARE TERITORIALĂ ! Înțelege asta !
        Cu situații strategice instabile date de comunități minoritare etnice la granița statului – exceptând pata de pe obrazul Occidentului numită Kosovo, mai mizeră decât cea de pe rochia Monicăi Lewinski, ce belele de acest gen avem ? Catalonia – fâs, Țara Bascilor – fâs, Gibraltar – fâs, Ulster – semi-fâs, Valonia – fâs. De Alsacia și Lorena, sau Silezia și Pomerania, puțini mai știu istoria lor.
        Paranteză – în 1992, proaspăt ieșit pe cont propriu cu mașină la plimbare prin occident, eram șocat să văd indicatoare mari în zona Baden-Baden către Alsacia și-mi ziceam *ai dracu’ nemți, ăștia nu uită nici WW1 …*. De fapt mai șocat eram când am trecut Rinul, am oprit să caut unde-i vama și m-a gonit un polițai că-ncurc traficul. În exact același loc, după 25 de ani – indicatoare către localități, nici o indicație către regiune, nici măcar către Franța. Închid paranteza.
        Ce s-a-ntâmplat cu *teritoriile marginale multietnice* din zona est ? Au rămas toate-n coadă de pește pentru că Rusia nu dorea rezolvarea situației în nici un fel, nici măcar preluarea de ea a zonelor separatiste, pentru că dorea război și tensiune, nu liniște și pace.
        Țin minte un interviu mai vechi, foarte lung, cu Mircea Druc, care descria fazele premergătoare ale războiului de pe Nistru – Leonid Kravciuk i-a propus lui Snegur Transnistria contra Bugeac, Snegur a cerut și Bucovina de Nord, Kravciuk a zis Bugeac plus Herța plus ceva nedefinit (probabil zona la est de Hotin de pe malul drept al Nistrului), numai că s-au băgat rușii pe fir și gata negocierile … Armata a XIV-a … Alexandr Lebed … koniec filma …
        Concluzie : Ucraina nu va fi un stat fezabil cât timp e coada Rusiei băgată pe teritoriul ei – nu are relevanță dacă întreagă sau nu – cu sau fără Crimeea sau Donbas. Nici nu știu dacă actualii separatiști din Crimeea sau Donbas chiar mai vor cu Rusia – vezi etnicii ruși din armata ucraineană. Problema Occidentului exact asta este – vrea pace repede, întrezărește posibilitatea de negociere cu Putin cu pace contra teritorii (Crimeea +/- parte din Kherson +/- parte din Zaporojie +/- parte din Donețk +/- Lugansk) dar se află în imposibilitatea logică de a-și încălca principiul nemodificării granițelor. Din păcate, a mai făcut-o prin 2010 cu Kosovo …

        1
    • Felicitări pentru realism .
      Dacă as fi scris eu toate astea , as fi fost acuzat că țin cu rușii de către ” orbii ” de pe blog .
      Ii urăsc în mod egal pe ruși și pe ucrainieni , nu discriminez pe nimeni .
      Dar nu pot să nu remarc că ucrainienii au fost agresivi cu absolut toți vecinii , probabil o meteahnă moștenită de la fostele imperii .
      A venit vremea să dispară acel stat artificial ( de fapt o gubernie țaristă sau dacă doriți o fostă provincie austriacă ) , stat compus din 126 de minorități ( ? ) .
      Dar mai sper ca Dumnezeu să mute Rusia de pe harta Europei , astfel încât sa nu mai fim vecini niciodată …
      Iar cei ce nu pricep situația , să nu mai aibă internet pe vecie , că nu merită ( !!! ) .

      18
    • cand bate vantul schimbarii fosilele trecutului inca mai spera sa se opreasca si sa nu le mature si sa aiba si ele sansa sa mai fie relevante odata

      1
    • fezabilitatea statului ucrainean are si o problema geografica. ucraina are granitele cu rusia trase la mica intelegere prin teren agricol.

      o ucraina fezabila geografic incepe de la nipru incolo. si asta cred ca va fi concluzia razboiului. va veni la un moment un fuleu rusesc care se va ancora pe malul niprului iar ucraina isi muta capitala la liov.

      asta va fi ucraina europeana, etc. iar ce e la est va fi luat de rusi

      cat despre bucovina, bugeac sunt doua mentiuni

      bucovina – a facut parte din imperiul austriac care a atras imigranti ucraineni in aceasta zona si au inlocuit populatia romana la tot ce e nord de cernauti. de prin 1700-1800. ce a mai ramas romanesc din bucovina de nord sunt raioanele de la sud de cernauti

      bugeac – aici s-a intamplat prin 1600-1700 o invazie a tatarilor sau hoarda de aur, cum vreti sa ii zicem, care au speriat si au alungat populatia in scurtul timp in care din crimea pana in buceag era hanat. romanii nu au mai putut sa reaseze zona deoarece au fost infranti tatarii abia cand a plecat si basarabia la rusi

      transnistria – aici mereu au existat pungi romanesti dar niciodata ceva destul de solid ca sa se organizeze intr-un stat. geopolitica transnistriei prin scutul care i-l ofera nistrul fata de influente dinspre vest, face solutionarea transnistriei posibila doar interventia ucrainei care are o deschidere geografica catre transnistria neexistand bariere geografice

      solutii – bucovina de nord toata nu va fi a noastra, dar raioanele romanesti pot fi obtinute la schimb pentru cedarea catre ucraina a regiunii transnistria, din buceag in acelasi schimb se pot obtine mai putin, dar e un raion romanesc invecinat cu galati

      9
      • Nu ne lasă UE să facem așa ceva. Ar crea un precedent.

        5
        • Am avea o sansa doar pentru teritoriile predate pe baza proces-verbal in 1948. Ce s-a consfintit prin tratatul de pace din 1947 … nici o sansa de retrocedare/recuperare teritorii.

          1
      • Fezabilitatea geografică evoluează în pas cu tehnologia militară. D-aia e infantila povestea cu „Imagine all the people”. In plus, contează factorul economic: securizarea granițelor costa bani, mai ales când trebuie flota, de aia ii țin francezii și americanii pe turci departe de strachina de sarmale de pe piata financiara, să nu striveasca Grecia în secunda doi… Și să rămână Europa de Est rușilor.
        Apropo de propunerile cu Crimeea cedată la pace rușilor -nu tine, din considerentele de mai sus. Orașele ucrainene de pe Azov nu rezista și sunt greu fezabile economic fără legătură navala pe care doar Crimeea ucraineană o poate garanta. Sigur că acum că e totul moloz, la o eventuală reconstrucție pot sa se orienteze mai mult pe servicii și pe tehnologie digitala… Dar la un mom dat se umple piata și de așa ceva și industria tot trebuie sa existe undeva, unde salariile „patrioților” o permit și materia primă șade à côtè.
        Cred că SUA au interes să susțină recuperarea Crimeei din considerentul asta, altfel risca realocarea industriilor major din EU in China…. și învârtoșarea dragonului – căci capitalul e cu p. mă-sii după cum spunea un idol occidental, îngropat într-o enclava rusească pe undeva, dezavuat de Ceaușescu și viguros înjurat de americani.
        …așa că, războiul o sa țină mai mult decât flaconul meu de Rotkäppchen.

        2
      • Ma scuzi dar cu Bugeacul comiti o eroare. Zona a devenit raia turceasca in 1538 dupa campania lui Suleiman contra lui Petru Rares. Nici vorba de invazie tatara.

        3
      • În primul rând vreau să precizez că-i susțin pe ucrainieni în războiul ăsta, multe depind de deznodământul lui.
        Dar nu-i văd cu mult diferit de ruși, chiar am niște întrebări față de poziția Ucrainei după război, ca putere militară în regiune. Oricum, cum ziceam, ca mentalitate nu-i văd diferiți de ruși, iar schimburile sugerate de fapt nu pot fi decât într-un singur sens: după model rusesc, adică ei doar iau, dar nu dau nimic.
        Încă odată, îi susțin în războiul ăsta, avem nevoie de un buffer între noi și ruși.
        Ca să se întâmple ca în scenariul tău ar trebui ca ucrainienii să piardă războiul, și nu știu ce am câștiga noi până la urmă, ținând cont că se vor apropia rușii de noi.

        2
      • Bugeac ….

        La 1484 turcii au cucerit Cetatea Alba (Mavrokastron/Montecastro) si Chilia (Lycvostromo) …
        UNsa in sec XVI moldovenii din zona Tighinei si Soroca au cam inceout sesiuniuloe de shoping compulsiv cu plata cu sabia.. Erau .. erau … ceva de se umplura salvarii de @@@@@. Ada ca turrcii au colonizat tatari .. care sa intoarca vizitele ….

        Se pare ca doar tatarii egalu pe tigheceni si sorocani .. noroc ca acestia nuerau prea multi!
        In rest .. erau .. erau .., Despre ei Dimitrie Cnatemir scria ca daca au un cal bun su arme frumoase se iau la harta cu Dimnezeu!!
        De latfle in sec XVI cam destule capetenii „cazacesti” erau de neam moldovenesc ….

        2
  36. Pacea ca adevarat sens al cuvantul nu o sa vina pana in primavara, atunci cand cineva o sa aiba o infrangere decisiva pe campul de lupta.Daca Ucraina trece de iarna asta cu bine la primavara va fi totul mai usor. Vad multi inflacarati ca la primavara vin rezervisti rusii aia 300k dotati si gata sa termine meciul.Nu as miza totul pe chestia asta, caci ganditi va ca porci nu au reusit sa termine treaba cand au intrat in februarie cu „creme de la creme” in Ucraina. Nu stiu ce mari sperante isi mai face lumea acum.Ucraini au moralul de partea lor, fiind sustinut de ultimele succese.Parerea mea este ca tot flow ul este dictat de USA. Daca vor sa i sustina o pot face pentru mult timp, si in consecinta porcii o sa ramana cu botul pe labe. Daca vor „pace” or sa i preseze pe Ucraini sa accepte. Totul este la mana USA in functie de ce calcule isi baieti prin pentagon.Pentru mine conglomeratul industrial-militar american este la un alt nivel in momentul de fata de restul statelor.

    13
  37. Pe 23 noiembrie Parlamentul European va vota o rezolutie prin care va recunoaste Rusia ca stat sponsor al terorismului
    https://twitter.com/nexta_tv/status/1593588352518737920?s=20&t=6y0Lbbvt7yqiOteXgZ_SLA
    Textul rezolutiei a fost deja aprobat de grupurile politice din PE
    https://twitter.com/nexta_tv/status/1593585131326885889?s=20&t=6y0Lbbvt7yqiOteXgZ_SLA

    3
    • „Pe 23 noiembrie Parlamentul European va vota o rezolutie prin care va recunoaste Rusia ca stat sponsor al terorismului”

      Pài de ce sà mai voteze dacà „se stie” cà e rezolutie ?

      6
  38. Inca odata RM si MZ dau un articol care ne pun rotitele in activitate. Am stat cca 2 ore sa citesc si cele peste 80 de interventii si pareri. Multumesc adm !
    Sunt si eu un pro-ucrainian de ocazie, din punct de vedere interesat romanesc si ma justific.
    Dupa 1812-1815 desi au castigat si au fost si la Paris (au lasat bistro-ul dela bistro), 10-15 ani si-au lins ranile caci pierdusera cateva sute de mii de soldati. De prin 1830 au inceput sa cutreiere iar Europa. Mai ales cu gandul la „Tarigrad” ne-au ocupat pe noi si ne-au supt de au disparut si boii pt carele armatei (un general al lui Kiseleff a cerut sa se injuge boierii daca nu mai sunt nici boi si nici tarani).
    Inainte de razboiul Crimeii iar ne ocupasera si asa ramanea daca nu pierdeau in fata unei Europe unite.
    Cu gandul la „marile calde” in 1877 au pornit iar spre Tarigrad. In 1878 am avut noroc cu Austria si mai ales cu Germania ca ne ocupasera pana la Olt(ca pe un aliat !).
    Pana in 1914 au avut ceva probleme interne si au patit dezastrul cu japonezii.
    Au pierdut si in 1917-18 dar in 1920 atacau Polonia si pierdeau iar.
    15 ani de pregatiri intense si Stalin se gandea deja la tarmul Atlanticului (este serios). Milioanele de oameni pierduti in WW 2 si cedarile lui Roosvelt (ce inseamna un sef batran si bolnav) i-au facut linistiti cativa ani dar si-au aratat coltii in Coreea,Ungaria si Polonia. Apoi in Vietnam si Afganistan. Cand economia a cedat a cedat si armata in anii ’90.
    Pe alte baze economice au inceput sa le creasca iar agresivitatea atavica. 2014 si 2022 sunt dovada agresivitatii native, indiferent de oranduire (capitalista sau comunista)
    M-am lungit dar este o singura concluzie : Ce naste din pisica soareci mananca ! Pana capata un bocanc zdravan in bot de nu-i mai raman colti.
    Ucraina n-are nici o sansa cu o pace partiala, Rusii nu respecta, din principiu, nici un tratat decat atat timp cat le convine(cu alta ocazie am facut o enumerare a tratatelor incalcate). Singura garantie este ca rusia si rusii sa nu nu mai fie in stare sa atace. Cum ? Nu stiu, poate o rusie mai mica si mai neputincioasa (cu datorii pe care sa le plateasca, nu sa fie iertata), pe termen lung. Daca nu, veti avea un razboi si mai crunt, imediat ce se reface
    1878, 1916-18, 1945 ne-au aratat ca pt ei nu conteaza prietenia sau alianta ! De peste 300 de ani ne arata ca pt ei conteaza doar cotropirea si jaful, de la mujic la diplomat (dela ceasuri si masini de spalat la teritorii si tezaure).
    Nu dati cu pietre, am facut doar apel la istorie.

    44
    • 1878, 1916, 1945, ucrainenii erau cu rușii. Ai uitat asta

      12
      • Urmand rationamentul tau, in primul razboi mondial romanii transilvaneni erau cu Austro-Ungaria. Mai rasfirati tovarasi!

        18
        • Atât în primul RM cât și în al doilea după diktat, ardelenii au fost înrolați acolo, la ocupant. Bunica-meo din Ardeal a fost și el. Diferența e că Ucraina și Rusia erau tari gemene. Noi cu Ungaria nu. Deci bati câmpii fara grație

          8
          • Domnule Xv, nu pricepi că sofismele dumitale cu privire la Ucraina de acum 70 -100 -150 de ani nu au relevanță acum?! Ucrainienii de azi s-au săturat de atâta buna frațietate cu un popor semibarbar, doresc libertatea de a-și hotărî singuri propriul destinul. Rusia nu are ce le oferi, din subsolul civilizational in care se află.
            Vor reuși.

            P. S. Văd că îndemni, nepoliticos, oamenii să citescă istorie adevărată de pe Wikipedia, asta mă face să cred că dumneata ești un om edificat, convins și plin de certitudini.

            13
            • Sunt cercetas militar. Am informații. Tu ce ești?

              3
            • Ești ucrainean, am înțeles. Ne dați înapoi Insula Șerpilor?

              4
              • Da domnule, sunt ucrainian…numele m-a dat de gol? Dar ce e mai rău abia acu vine… sunt jumătate ardelean iar jumătatea a mare…oltean du pi la Craiova ‘ncolo. Ambii bunici au făcut frontul. Cel ardelean a luptat în Ucraina, într-o unitate maghiară iar celălalt în Basarabia pe Nistru, luat „prizioner” și trimis în Donbas la minele de carbuni inundate de nemții în retragere. Ambii aveau aceeași părere despre rușii cu care-au avut de-a face ( ofițeri, soldați, doctori, civili )…extrem de proastă. Dacă mintea și caracterul unui cercetaș militar funcționează precum la dumneata, vai de ea armata. Xv e nume de bot rusnac plătit sau ascunde doar un idiot util cu Subaru. Te-ai activat și încerci, prin postări sentențioase și lingușeli să te insinuezi pacilea.

                11
      • Si acum daca ucrainenii nu mai sunt cu rusii se schimba ceva? Sau mai bine zis se schimba comportamentul Rusiei?

        8
      • ucrainienii erau sub stapanire rusa nu „cu” rusii.

        9
    • Așa e… Din păcate, nu se simt în siguranță decât cu bocancii în sufrageria ta.

      7
  39. Cand incepi sa cari masini de spalat cu elicopterul ai o problema economica uriasa , daca un pilot fura masini de spalat
    ce face un infanterist ? Kadorov doneaza familiilor celor ce au pierdut un om pe front , un sac de cartofi o punga de ceapa ulei ,
    asta e saracie crunta !
    Neamurile lui Soigu imparteau un berbecut per concentrat ,ce leafa ii da statul acelui rezervist, daca el este evaluat la un berbecut ?
    De cealalta parte occidentul suporta costuri uriase cu donatiile in tehnica de lupta respectiv cu refugiatii .Eu cred ca este exact ca in 1989
    cina da faliment primul ala va fi invins DAR cu nuante , sa nu uitam totusi de armele tactice …
    Ucraina se va reface greu chiar cu ajutor occidental , razboiul din cecenia e nimic fata de macelul care ce se intampla , acum ,acolo .
    PS 1 epurarile etnice din al doilea razboi mondial au avut la baza furtul apoi a urmat ideologia care justifica de fapt furtul .[la rebeliunea legionara de pe victime s-au furat si hainele …]
    PS 2 tot de foame scriu si unii de zor pentru diverse partide care se considera imaculate dar pe fond sunt mai perversi si flamanzi decat pe cei care ii hulesc … printr-un capitalism de cumetrie , agresiv , incearca sa ia locul actualilor hoti …[mafia actuala va fi inghita de mafia siriana si mafia ucraineana …primiti din mila multi strecurati printre ei sunt fiare]

    14
  40. țWScuzatiȚ da voi ati auzit pe don Ramolio de pe Potromac ce zicea ? „„Este puțin probabil, din cauza traiectoriei, să se fi tras din Rusia. Dar o să vedem” si asta cma imediat dupa incident/accident.
    Adivca in traducere libera „down boy, down” .. SI fiindca un anume actir continuasa rupa lantu au venit unele „precizari” .. cam neplacute .

    Adica SUA nu au nevoie sa li se ofere un pretext sa se ia de par cu rusii. Indiferent ce crez unii .. Unchiu Sam nu are chef sa se cafteasca cu Rusia. Ca daca ar dori … nu ar avea nevoie sa i se „explice” , sa i se ofere ocazia cai … ar trece la actiune. ..
    A da.. Si careva va trebui sa devina mai flexibil .. asta daca mai vrea ‘graunte’ de la Unchiu Sam … (munitoe adica)

    9
  41. Ce presiune mediatica a început după eliberarea Khersonului! Asta este, războiul se duce pe multe cai.
    Sa va zic un singur motiv pentru care Ucraina trebuie sa lupte: sa nu se întrebe nepoții lor după 80 de ani de ce naiba nu au tras niciun foc de arma când le-au invadat bolșevicii tara? Și sa se plângă cum fac alții după Bugeac, Bucovina de Nord și Herta.

    28
  42. Razboiul din Ucraina se va termina cand statul profund din SUA va reusi (sau va renunta la) schimbarea de regim la Moscova.

    3
  43. „Planul de pace” expus de Zelensky la reuniunea G20. Versiune francezà si spaniolà.
    Cred cà o sà tot astepte intrarea în vigoare a acestui „plan”.

    https://legrandcontinent.eu/fr/2022/11/18/le-plan-de-paix-de-zelensky/

    2
    • Scopul lui nu e sa produca rezultate avum ci sa demonstreze ca Ucraina da dovada de bunăvoința și vrea sa negocieze.
      Soluția pt o pace durabila se va obține doar pe campul de lupta

      8
  44. Istoria ne arata cine sunt si de unde vin aceste tari,consider ca trebuie sa ne raportam la prezent si nu la trecut
    In momentul de fata ,ne aflam de partea NATO/UE si este important pentru noi sa fim cat mai departe de Rusia,Ucraina fiind bariera pentru noi.
    Sa fim siguri pe baza actelor din cele 9 luni ca Republica Moldova ar fi cazut imediat daca Ucraina capitula in acele „3”zile.
    Moldova se afla intr-o situatie fara de iesire,singura salvare fiind Ucraina ce lupta pana la ultimul om.
    Nu sunt pro-ucrainean,nu sunt pro-rus,sunt pro dreptate,si ma refer la prezent,nu la teritoriile din trecut ce ne-au apartinut si acum fac parte din alt stat.
    Din pacate razboiul este condus de papusari,iar oamenii simpli ca noi,mor pentru fasii de pamant si beneficii pentru cei ce conduc.
    Rezultatul sperat de mine este ca Ucraina sa se apropie de UE,sa aiba parte de garantii sigure iar Rusia sa devina pentru multi ani o tara neinsemnata ce nu poate sa mai atace,caci daca se face acum un pact,sigur va ataca din nou..

    7
  45. Vash the Stampede

    Ca tot am cetit pe unii, care sustin ca pagubele materiale cauzate Ucrainei, Rrussija nu are cum sa le plateasca-n veci si pururi si ca cele circa 600 de melearde confiscate international, nu sunt de ajuns…

    Ar exista oarecum posibilitatea ca, in cazul colapsului total al Rrussijei ca entitate statala, Ucraina sa primeasca drept despagubiri, cat mai mult cu putinta din Sudul Rrussijei la schimb…??! De exemplu, parti semnificative din Rostov Oblast si Krasnodar Krai…

    Am impresia ca Ucraina a avut revendiicari legitime asupra acelor tertorii, imediat dupa colapsul U.R.S.S. preponderent de-a lungul coastei Marii Negre… dar nu a primit evident…

    Iar am impresia ca Sochi si regiunea inconjuratoare, d.p.d.v. istoric a facut parte din Georgia de astazi, au revendicat regiunea dupa colapsul U.R.S.S. Georgienii…

    Totul cu recunoastere internationala a O.N.U. evident, nu m-am referit la rapt teritorial prin forta armelor…

    8
  46. Scopul lui nu e sa produca rezultate avum ci sa demonstreze ca Ucraina da dovada de bunăvoința și vrea sa negocieze.
    Soluția pt o pace durabila se va obține doar pe campul de lupta

  47. De la o vreme discuțiile pe acest blog se încearcă a fi deturnate pe o filieră care se vrea a fi o propagandă pentru războiul din Ucraina ( scuze pentru adresarea la modul impersonal , dar nu doresc să îi acuz pe toți userii acestui blog de antiromânism ).
    O pleiadă de tinere talente și libere ( e un eufemism notoriu !!! ) bagă periodic bățul prin gard încercând să aducă un nivel general de iritare și lehamite ( printre acei care chiar au ceva de spus , dar care cumva s-au lăsat totuși atrași de subiectele și tematica acestui blog ) cu scopul să îi determine să spună lucruri jignitoare , compromițătoare la nivel personal ori să abandoneze blogul în favoarea manipularii neomarxiste , progresiste LGBTQ sau globaliste + .
    Renunțați , că eu nu pot renunța vreodată și ca urmare voi merge pâna în pânzele albe , vă promit că voi merge inclusiv la înmormântarea voastră ( e o licența poetică ) !
    Nu cunosc ce ați făcut în viața terestră din ultimii 32 de ani ( e tot o licență poetică preluată și adaptată ) și oricum nu e scopul vieții mele să aflu acest lucru , dar când drepturile și libertațile noastre individuale de români cinstiți au fost puse în pericol de dușmanii de la graniță sau de către cei din interior ( adică de reprezentanții tuturor partidelor politice in special ) și vă vedem neobosiți doar acum în propagandă pro ucrainiană sau pro rusă ( #mUE_Ucraina !!! și #mUE_Rusia !!! ) , încercând la vedere să deturneze sensul existenței acestui blog absolut decent până acum , popularizând de regulă doar informații generaliste despre tehnica militară ( obtinută legal , evident doar din surse dechise ) intr-o propagandă absolut jegoasă împotriva intereselor românesti firești și naturale , in sensul conservării moștenirii tradițiilor românesti pur sânge .
    Tuturor utilizatorilor cu afinități pro U sau pro R deveniți antiromâni feroce și partizani cu una dintre parțile implicate in confict , vă urez un sfârsit lent și chinuitor , in războiul fratricid dintre jegurile U și R , iar in cazul in care scăpați să nu mai fiți niciodata împotriva păcii .
    In România trebuie sa fie doar pace , bunăstare și atât !

    La Mulți Ani România Mare de 1 Decembrie !
    Pacea pe Terra e unica sanșă de supraviețuire a umanitații .

    20
    • Vash the Stampede

      „De la o vreme discuțiile pe acest blog se încearcă a fi deturnate pe o filieră care se vrea a fi o propagandă pentru războiul din Ucraina ( scuze pentru adresarea la modul impersonal , dar nu doresc să îi acuz pe toți userii acestui blog de antiromânism ).”

      HA, de parca asta-i de azi sau de ieri… personal urmaresc acest forum de prin 2011(in ultimii trei ani am decis sa ma arunc si eu la comentarii)… acest forum este destinat acestui gen de „directionari” sau „dedirectionari”…

      La modul general, nu ti se permite sa fii tu insuti(probabil astea-s ordinele pe unitate), adica in sensul in care ai o filozofie de viata proprie, independent de oricine sau orice altceva… NU! STRICT INTERZIS!

      Pe acest forum ori esti pro-NATO sau pro-Rrussija(troll cealovec) orice opinie mai creatza care nu le convine(din indiferent care motiv)… si nu prea are nuante pro-Vest… apar repede repejor de-al de „Timisoso”, „Anla’shturk”, „Shtarky”, „Lt. Rez.” s.a.m.d. „sa aplice” „comentariile de coercitie” de rigoare…

      De tabara cealalta la fel… cand postezi anti-Rrussija, repede repejor apar postacii pro-Moscovitii, sa te-njure si sa te faca cu ou si otet, cat de mult si de tare pot… nu are rost sa dau exemple de nick-uri in cazul lor, caci sunt intr-o schimbare constanta…

      Ia cazul meu de exemplu… catalogat drept „extremist Dacopat” din motiv ca in trecut am postat mesaje de ura profunda anti-Rrussija… desi stiam ca acesta zi va veni intr-un nefericit final, cand Rrussija avea sa o „comita” din nou!

      Dar asa e cand ai „talentul” sa prezici viitorul… si nu convine „bajetilor cu ochi albastri”… fiindca avertizezi cumva pe toata lumea si le strici „calculele”… ?

      15
      • Nu țin minte că Sharky sa fi aplicat comentarii de coerciție cuiva. Nici Anla sau Lt Rez. Că mai discutam in contradictoriu mi se pare normal. Așa se întâmplă pe orice blog militar.

        3
        • Vash the Stampede

          Uita-te peste comentariile din trecut, ai sa gasesti din abundenta de la toti…

          5
          • Vash, las-o asa ca te afunzi. Sharky, Anla sau Lt sa aplice corectii? E cel putin amuzant.

            7
            • Vash the Stampede

              De articolele cu „fuckccinarea anti-Curvid” ati cam uitat n-asai??! Nici nu-i de mirare, ca tare mult v-a stat in gat ordinul n-asai?! Voi credeti c-a uitat lumea de acest episod… va-nselati!

              5
              • Oculta asta mondiala cam da rateuri… In loc sa ne imputinam, pe 15 noiembrie am ajuns 8 miliarde. Vaccinul anticovid a scazut numarul deceselor si al imbolnavirilor grave. Noroc cu Vash care a inteles planurile ocultei.

                19
                • Vash the Stampede

                  Pai da rateuri Iuliane… din fericire! Fiindca exista cei ca mine care intotdeauna sunt anti-Masonerie si facem lucrurile potrivite la timpul potrivit, cu vointa si ajutorul lui Dumnezeu!

                  In schimb, observ ca „Mass-Media”(Media, fiind zeita greceasca a Iluziei) cam „omite” sa vorbeasca despre valul ridicat de decese la intreg nivel European… tisk tisk tisk.

                  https://www.youtube.com/watch?v=CCHsWvYthsw

                  Si mai lasa proapiganda absolut tembela cu „8 melearde” de oameni pe Pamant… e un non-sens total! Nu suntem chiar atat de multi, cat ar dori ei sa credem… tot „basmul” asta cu supra-popularea este nimic altceva decat o minciuna gogonata!

                  4
                  • Comentariul tau e atat de plin de crevase logice incat oscilez intre hohote de ras si enervare.

                    1. Masoneria. Ti-au trebuit 2 comentarii sa ajungi de la persecutiile lui Sharky la masonerie.
                    2. Lupta cu Masoneria a fortelor binelui (unde te autointroduci), care au de partea lor pe Dumnezeu (vezi in cultura si religie arhetipul luptei cu monstrul sau a competitiei in care castigatorul are sanse minime).
                    3. Amuzanta (si fara nici un fundament real) referirea la etimologia ‘media’. De fapt vine de la un plural (media) care are un singular (medium) si originea lui este in … latina (medium – mijloc); pe la 1500-1700 a primit si sensuri secundare. Medea nu are nici o legatura.
                    4. Referitor la youtuber, scriitorii isi au rolul lor; oamenii de stiinta pe al lor. Norvegienii au alte lucruri mai bune – Dimmu Borgir, Satyricon, Mayhem, Burzum decat un scriitor youtuber care filosofeaza in salbaticie si un monolog e luat drept adevar stiintific.
                    5. Uite linkurile la care se refera youtuberul, nu au nici o legatura cu nici o oculta (compared with the monthly averages for 2016-2019 – mortalitatea crescuta fata de 2016-2019):
                    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220916-1
                    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?oldid=509982#Excess_mortality_in_the_EU_between_January_2020_and_September_2022
                    https://www.courthousenews.com/eu-excess-mortality-fell-20-during-2022-omicron-surge/
                    6. Vezi graficele cu mortalitatea in acele texte de mai sus. Eventual ia datele brute, care au stat la baza textului si uita-te pe ele.
                    7. Apoi studiaza cativa ani stiinte exacte (fizica si matematica). Invata diferenta intre corelatie si cauzalitate. Apoi flutura cifre si statistici. Sfat prietenesc.
                    8. Cand negi o cifra oficiala (8 miliarde) si spui ca e propaganda, arati ca nu ai vazut o aglomeratie urbana de 14 milioane de locuitori (ex Stambul) sau 8 (ex Londra), ca sa nu mai vorbesc de un ‘satuc’ chinez.
                    https://www.un.org/en/dayof8billion

                    Probabil ar trebui sa te faci scriitor de fantasy. A ramas locul gol dupa moartea lui Corut. Sau sa nu mai asculti Radio Erevan.

                    10
                    • Vash the Stampede

                      Eu nu ascult nici un Radio Erevan! Vad cu proprii mei ochii cum toate cunostintele mele, ce s-au fuckccinat anti-Curvid, se ofilesc intr-un ritm accelerat pe zi ce trece… si nimeni din mass-media oficiala nu vorbeste despre treaba asta! Nimeni nu doreste sa arate adevarul… DE CE? Sa te vad ce explicatii imi mai dai acum…

                      4
                    • Tocmai am cautat boala ‘ofilire’ (engl fading) intr-un sistem medical. Nimic gasit. Am cautat apoi simptomul ‘ofilire’, nimic gasit.

                      Reteta succesului stiintific: pe baza observatiilor, fara cunostinte solide de statitica, fara nici o pregatire medicala si stiintifica si folosind doar mecanismul de supravietuire din creierul nostru pentru a face deductii – ai facut legatura si ai descoperit cauza. Felicitari, esti doctor in stiinte medicale; mergi la academia de politie sa iti dea diploma. Vom numi boala descoperita de tine Vash’s fading – ofilirea conform lui Vash.

                      /sarcasm

                      Edit: daca insisti sa faci medicina de internet, macar citeste niste carti. Recomand:
                      Bad Science de Ben Goldacre
                      This Is Going to Hurt de Adam Kay
                      Where There Is No Doctor: A Village Healthcare Handbook de David Werner
                      Do No Harm de Henry Marsh
                      The Man who mistook his Wife for a Hat de O. Sacks

                      9
                    • Vash the Stampede

                      Mdaaa… ce usor ti-a fost sa faci eschiva… ? Si sa-i multumiti maretului Snatan, ca va dat acel buton de a nu posta comentariul cuiva! E manusa voastra de „catifea”… se potriveste la perfectie!

                      4
                    • Nu a fost nici o eschiva. Repet, pentru cei care citesc si nu inteleg sensul (tu):
                      – ceea ce ai descris (ofilire, in contextul medicinei) poate avea mai multe sensuri iar tu nu ai oferit nici unul si nici detalii;
                      – nu comunic cu spiritele si nu sunt mentalist sa stiu exact ce anume ai incercat sa spui;
                      – m-am referit la modul in care creierul gaseste sabloane, care este un mecanism pe care s-a bazat (si se bazeaza) supravietuirea;
                      – acest mecanism l-ai folosit pentru a face o corelatie, pe baza informatiilor pe care media (de la medium, nu de la Medea) ti le-a dat pe baza profilului tau;
                      – fara a putea testa macar corelatia vaccin-stare a sanatatii (se folosesc coeficienti pentru asta) ai tras o concluzie empirica, pe care o prezinti ca adevar (sau stiinta?);
                      – nu poti fi luat in serios (ca prezinti argumente demne de luat in seama) daca nu le poti structura si sustine (in engleza se numeste defend the thesis – a sustine o ipoteza si validitatea ei cu argumente);
                      – cand ajungi de la persecutiile la care esti supus de Lt/Anla/Sharky/eu la vaccinuri si masoni si nu te opresti la nici unul din subiecte pentru a descrie procesul gandirii si a oferi argumente, inseamna altceva.

                      Culmea e ca:
                      – a nu ramane la subiect si a iti sustine cu argumente ceea ce postezi este ceea ce faci tu;
                      – nu asculti Vocea Rusiei si Radio Erevan dar expresiile folosite izvorasc de acolo (‘marele Satan’);
                      – fiind un spatiu privat, moderatorii pot alege comentariile pe care sa le stearga;
                      – nu are nimeni nimic cu tine.

                      7
                    • Vash the Stampede

                      „– nu asculti Vocea Rusiei si Radio Erevan dar expresiile folosite izvorasc de acolo (‘marele Satan’);”

                      Faci confuzie… dar ce-i drept si pe mine „ma doare tastatura” sa explic…

                      Cei de la Radeo Yerevan, Echo Moskvi, Radeo Beijing, Pyong Yang, Teheran s.a.m.d. descriu pe „marele Satan” ca fiind S.U.A.

                      Eu folosesc expresia de „Maretzul Snatan”, facand referire pe shleau, la faimosul cherubim decazut Lucifer… seful tuturor diavolilor(satanelor)…

                      Si ca tot a trebuit sa fac lamuriri pe acest subiect… am sa mai fac o mica paranteza recomandand serialul lui Michael S. Heiser – Angels series, pe Youtube! A.k.A. a real eye opener…

                      1
      • Anla’shturk?
        Respectele mele ?

        8
      • @Vash the Stampede

        Nu tin minte să fi fost „cotonogit” de nimeni pt părerile mele…
        Crede-mă, mă simt foarte in pielea mea, nu imi impune nimeni nici o filozofie…
        oameni diferiți, opinii diferite, totul depinde de modul cum argumetezi …
        Si cred că marea majoritate de aici sunt pro România…nu pro NATO, sau pro Rusia..

        4
      • @Vash
        Wow!
        Tati, te vezi prea important!
        Dă-mi un exemplu când te-am comentat eu coercitiv.
        Părerea mea, hâc…
        P.S. mulțumesc pentru indicativ. ?

        10
        • Vash the Stampede

          Ai uitat vecchio… ti-o fi znapacit vaccinul mintile…

          2
          • @ Vash
            Dacă ați ajuns înapoi la vaccin, înseamnă că sunteți slabi de tot, tati. Lipsă de inspirație?
            Du-tè și vaccinează-te, poate așa ți se mai agită neuronii, și reușești să vii și tu cu un comment(cât de cât) inteligent.
            Părerea mea, hâc…

            13
        • @Sharky , felicitări .
          Transmisionistul rămâne tot transmisionist , evident doar clasa 1 , pe criterii legate de viteză , grupe de 5 de tip PARIS .
          Ai uitat să intrebi care este indicativul fonic sau numeric alocat în rețea … știți voi , tabela de șah cu orele și frecvențele normale și de rezervă … antene : lambda si propagare , directivitate polară , reacțiile chimice din acumulatorii NiCd si alte teste ciudate la examene etc .
          Dar totul este în zadar , deoarece uităm totul o dată cu trecerea anilor …
          Memoria umană e cumva selectivă , ne amintim doar ceea ce tine de petrecerile datorate unor mese festive la avansări , dar chinul cazării în căminul garnizoanei , înainte de primul născut al familiei … sau de prima garsonieră etc .

          2
          • @habarnistul
            Mulțumesc frumos!
            Clasa 1, 28 de grupe/minut, transmisie și recepție, în tinerețe. Cu trecerea timpul, și la noi tipuri de tehnică, clasa 1 la salt de frecvență, apoi la organizare comunicații militare.
            Tabela aceea se numea blanchetă, și pe spate avea tabela de șah cu codificările, iar pe față tabelul cu indicative, frecvențe, ore de intrare la legătură, indicativele funcțiilor, toate de bază și de rezervă, evident.
            De cămine militare am avut parte doar în misiuni, am avut noroc și cu banii de nuntă mi-am cumpărat un apartament. În rest, am amintiri neplacute legate de câmpiile patriei, dormit sub cerul liber, sau aproape( a se citi corturi găurite prin care ploua ca afară), din ianuarie până în decembrie. Chiar, era să ne prindă Crăciunul în Babadag o dată, la niște trageri experimentale cu APR-urile și obuzierele de 152 mm, că nu erau mulțumiți generalii de rezultate. Am reușit să ajungem acasă chiar pe 24, noaptea.
            Copilul a crescut mai mult singur, noroc cu bunicii că erau aproape. Acum e rândul meu să fiu bunic. Roata vieții…
            Părerea mea, hâc..

            7
      • Cred că trebuie să-ți reconsideri cumva punctul de vedere .
        Aici toată lumea are dreptul la opinie ( vezi câți sunt veșnic împotriva punctului meu de vedere !!! și cu toate astea toți suntem fericiți , altfel nu am participa la discutii constructive și schimburi de păreri ) dar doar unii primesc dreptul deplin la exprimare in scris online după un timp mai scurt sau mai lung , în funcție de timpul de reacție al celor stăpâni pe butoane de moderare .
        Fără aceste butoane de moderare ( și a echilibrului din spatele butoanelor ) totul ar fi fost un haos generalizat .
        Acești oameni ( cei din spatele butoanelor ) merită tot respectul nostru , ei nu sunt plătiți pentru aceste eforturi și își rup din timpul lor liber pentru a face ordine online pe blog , din proprie inițiativă .
        Consider că echipa de moderare a blogului este eficienta și poate face față tuturor provocărilor ce pot apare online .
        Evident , tu ca beneficiar al acestui blog , trebuie doar să respecți regulile minimale de bun simț ( fără injurii , fără atac la persoană , fără atac la religie etc ) , deci vei primi acces la opinie în forma scrisă , fără alte obligatii de ambele părți .
        Nu-ți place , nu soliciți dreptul la opinie scrisă pe blog .
        E simplu .
        Nu te loghezi și gata .
        Ăsta e un privilegiu acordat doar userilor de bun simț , nu e o obligație a blogului !
        Dacă nu , nu te întreba de ce anumite lucruri nu se întâmplă … sau se întâmplă , dar pe dos .
        De altfel , aceste lămuriri au mai fost scrise de-a lungul timpului … probabil că nu era necesara încă o precizare suplimentară din partea mea , dar deja am făcut-o .
        Scuze tuturor că am folosit alte cuvinte decât cele oficiale , iar dacă am greșit , vă rog să corectați eroarea .

        4
    • Te-ai dus full AUR-ist si conspirationist aproape de delir.
      Nu stiu cat e lumea de pro-U si sigur nu sunt multi pro-R dar suntem multi foarte anti-R.
      Sa te autointitulezi patiot roman si sa simpatizezi chiar si putin cu Rusia este o dovada de imbecilitate majora.

      Poti sa ne arati unde s-a facut propaganda „Marxista” pro-LGBT pe aici? Ca eu am ratat-o 🙁

      Nu cred ca blogul asta e pe aceeasi unda cu tine, vezi ca face Sosoaca Live-uri impreuna cu ala de la Oradea cu „dungile albe pe cer”

      Acuma zi sincer, cand a dat-o Putin pe aia ce de-satanizarea UE, ai simitit asa fluturi in stomac? Aproape ca ai mers sa pregatesti listele cu nume de „tradatori de neam si de tara” asteptand sa vina rusoii sa „faca oridne” si pe aici, asa cum probabil au facut si stramosii tai in anii 50.

      19
    • @habarnistul

      Razboiul e o afacere foarte urâtă…

      Dar, spune-i cinism, realpolitik, cum vrei să îi spui, pt noi e bine că se bat ei între ei, și sa sperăm ca bătaia va rămâne doar la ei….
      io sper să se bata până nu va câștiga nici unul ,și să spună piua de epuizare și unul, și altul…între timp poate-poate ne reparăm și noi „gardul”, întărim „parul”, antrenam „ciobăneștii”….

      9
    • Tre sa fii roman ca sa intelegi ca sustinand Ucraina ,necumparand petrol si gaze rusesti chiar cu riscul sa trebuiasca sa cumperi produse mai scumpe,o plapuma in plus,gaze mai scumpe,petrol mai scump sa dai din banii tai pt armament Ucrainei si pt energie ca sa poate sa lupte si sa invinga rusia,pt ca tu ca roman sa nu fii nevoit sa mori aparandu-ti propietatile si familia imediata si extinsa de rusi in viitorul apropiat,eu zic ca ma pot lipsi de niste bani dar de viata nu.
      Faptul ca tu sau nu vrei sau vrei sa ii faci pe altii sa nu faca asta denota pt mine altceva ,care poate fi doar inteles prin urmarirea postarilor tale anterioare pre 24 februarie de admiratie totala pt armamentul si tehnica ruseasca pe acest site si cum le laudai superioritatea fata de tot ce doream noi sa cumparam sau am cumparat

      12
      • Ha ? Ce ? Cum ?! necumparand petrol si gaze rusesti chiar cu riscul sa trebuiasca sa cumperi produse mai scumpe
        Pai ce noi cumparam, gaze rusesti ? Nu7 .. nu . Noi nu cumpraram de la rusi ca deh npoi anticomunisti, poroVest pro .. Noi cumpraram gaze de la germani. Wintershal ..Alea mai scumpe den Evropia. Ininte cumrapoam – nu ieftnd! – de al nu stiu ceucarinieni (cumva si frunuoasa Printesa a Gazelor? Ma intreb ca nu stiu de la cine! Da stii cine era Printesa ?)

        Si .. nu te da asa cocos .. Ca cum sa iti zic tipe si altora .. nu sti cum se face ca dupa 1996 am cam ajuns dependenti de rusi..

        Ca ani de aizle RSR s-a tot straduit sa nu fie la mana sovietica. …
        S-a dezvoltat mineritul carbunelui …
        RSR a „curtat” tot soiul de tari petroliere … Aryamehr al Iranului vizaita destulo de des Bucurestiul ..Ne-am inmtels si cu mulahu lala batiut in cap ce i-asucedatr. Si amplatit destul de scump petrilul ..
        Amcurtat Iracul . Libia.
        Samd etc

        Asta doar ca sa nu fim dependenti de Moscova …

        7
        • Normal ca trebuia sa vindem gaze cu 160 la export si sa cumparam cu 400 ca sa aiba unii profit ca sa finanteze ONG-urile noastre .
          Si cum se luptau ONG-istii pentru un racusor sau gandac intrat in extinctie de 50 de ani ca sa nu putem construi hidrocentrale sau termocentrale .

          3
  48. Pacea? Asta nu e o noțiune putinistă?
    Nu era bun ultimul acord de la Minsk? Nuu! Fiindcă lăsa o UA aproape intreagă, cu case si infrastructură in picioare, cu uzine nedistruse și cu 100-200.000 de oamenii, vii, valizi sănătoși.
    Dar rămâneau niște muniții pe stoc producător, niște arme netestate..
    Nu era bine fiindcă niște actori politici rămâneau cu figuri șterse la categoria „și alții”.
    Ne e greu să pricepem că teritoriul unei țăŕi, cu exceptia marilor puteri, este direct proporțional cu forța militară și sistemul de alianțe în limita îngădută de marile puteri?

    4
  49. Deci după mintea ta cei care susțin Ucraina sunt anti-români? Mai ales în ultima parte, dorești moartea semenilor tăi? Nu am mai întâlnit un asemena comentariu lipsit de orice bun simț.

    13
    • @Florin D
      Da , definiția anterioară e exactă .
      Muriți toți cei ce nu simțiți românește , trolilor ( în sens literar , nu fizic ) .
      Nu intenționez să jignesc pe nimeni , sper că ați remarcat limbajul ” poetic ” folosit în pamfletele mele .
      Acest blog se numește … cum se numește .
      Oare chiar ați citit cu atenție cum se numește ?
      Dacă DA , vă invit respectuos pe toate blogurile ucrainiene și rusești să vă desfășurați activitatea online , aici este un loc dedicat doar celor ce respectă România .
      Restul … mai citiți încă o dată .
      Sau ori de câte ori e necesar .

      9
      • Cu tot respectul pentru cunostiintele tale tehnice aici nu este vorba despre a alege altceva in detrimentul intereselor Romaniei. Dimpotriva este inteteresul nostru sa ne situam pe o pozitie opusa politicii agresive ruse in zona. Daca inca n-ai inteles acum nu Ucraina este un pericol pentru interesele Romaniei. Sau poate tu crezi ca noi si rusii avem interese comune acum. Nu face nimeni aici propaganda pro razboi pentru ca daca tu sustii ca ucrainenii trebuie obligati sa ceara pace de dragul pacii intr-un razboi pe care nu ei l-au inceput iar nu trupele lor se afla pe teritoriul altui stat cu granite recunoscute international atunci ai o perceptie viciata asupra realitatii. Solutia pentru pace este simpla, armata rusa sa se retraga in interiorul granitelor recunoscute international ake Rusiei. Nu cred ca dupa asta ii ataca cineva. A simti romaneste nu inseamna sa te faci pres in fata propagandei ruse. Inca odata iti zic poate nu pricepi lucruri spuse clar la ora asta nu Ucraina ci Rusia este un pericol pentru noi. Daca pe viitor vom mai avea probleme cu Ucraina cu ei vom putea discuta altfel. Faptul ca ei au ales sa respecte o hotarare defavorabila lor la Haga spune ceva despre calea pe care vor sa mearga. Mi-i imaginez mai greu pe rusi cu aerele lor imperiale si de natie cu destin special in univers facand asta. Poate ca vei intelege ca a fi patriot roman nu este egal cu a fi sustinator al intereselor ruse in zona, dimpotriva.

        16
  50. https://newsweek.ro/opinii/seful-apararii-sua-razboiul-pe-hartie-este-cu-totul-diferit-de-razboiul-real

    Eu zic sa dati un pic de atentie la ce zice nenea asta ca nu e chiar nime-n drum…

    3
  51. O actiune stràlucità de recuperare a unui camarad rànit, executatà profesional de echipajul unui tanc si patru infanteristi.
    Scuzati ofensa, este fàcutà de „bàietii rài”, care poate sunt rài dar nu si prosti, cel putin în cazul acesta :

    https://twitter.com/200_zoka/status/1594010814654353410?s=20&t=MRzTtNFsedjr3zouXb1gaA

    4
    • cum se face ca nu esti blocat de suka200?
      eu stiu de ce

      3
      • Nimeni nu mà poate bloca pe Tweeter fiindcà nu am cont Tweeter.
        Altceva ?

        6
        • Mie mi s-a spus proprus de catre un troll de la pedeleu mai pe la inceputurile site-ului pentru ca am spus ca existta gropi in asfalt si se asfalteaza pe `ploaie . se scufunda si se macina bordurile recent instalate .
          Si am facut comparatia cu ce vedem aici in Spania si ce gasim in nRomania cand venim in concediu .
          #pedelizta
          #mi-l asum pe basescu
          #petrov
          #functionara CNSAS sinucisa

          2
  52. Ce faceti baieti…va certati, va certati?
    Nu am popcorn – oricum nu agreez – dar am chips, ketchup si bere.

    10
  53. Vreau să vă întristez – nu va exista nicio o ”înțelegere” care s-ar solda cu pierderea teritoriilor și care ar fi acceptate de ucraineni.

    Pentru că ucrainenii, spre deosebire de majoritatea comentatorilor de aici, țin minte foarte bine cum Bush a venit la Kiev mai întâi să-i convingă să nu părăsească URSS, apoi să-i convingă să cedeze tot armamentul nuclear Rusiei. Iar dacă Casa Alba se va încăpățâna să-i șantajeze cu asta, ucrainenii au suficiente cărți de pus pe masă ca administrațiile americane în următorii 50 de ani să fie compromise, iar toată aura de cavaleri ai luminii a americanilor să se risipească în câteva clipe.

    Asta nu înseamnă că americanii nu ar vrea ca ăștea doi să se liniștească, asta înseamnă că atunci când vrei să pari băiat bun, nu prea poți să folosești instrumentele de ”convingere” de care face uz Rusia. Maximum ce văd eu aici – e întoarcere tuturor teritoriilor ocupate Ucrainei și un statul special pentru Crimeea – un fel de Hong-Kong 2.0.

    Iar toată vorbăraia asta despre cât de dependenți sunt ucraineni de armamentul occidental e egală cu zero. În acest momentan nicio țară nu mai poate ieși să zică – no, eu gata, mi-am îndeplinit norma de ajutor. Asta dacă nu vrei să devii Ungaria în secunda 2.

    4
    • O lal la la cer rai is muricanii!
      Exact loa fel de rai ca in propaganda sovoeto-chineza din anii 50!!!
      Sau chiar mai rai!!

      cica ca cum „Ucrainenii au suficiente cărți de pus pe masă ca administrațiile americane în următorii 50 de ani să fie compromise….. „malorusii au succes numai si numai datorita SUA – donatii, instructori si informatii…
      Ia sa zicem ,sa zicem- asa de dragu argumentului, ca brucs HIMARS ar incepe sa se comporte „bizar” . Nashpa veci muci nu?

      Oare cine ar fi mai compromis? SUA care ar ramane o putere ‘semnificativa” (si in cazul cel mai nefavorabil ar fi doar a 2a pitoare mondiala!) sau U ?

      1
  54. Eu cred cà va fi curând pace !
    Dovadà, acest extras de la televiziunea rusà de la petrecerea de anul nou 2013.
    Printre protagonisti : Vladimir Soloviev, cu uràri càlduroase care contrasteazà cu apelurile lui sângeroase de astàzi si, un mic dansator si cântàret, care se agità si adreseazà uràrile lui de fericire poporului rus. Sunt sigur cà îl veti recunoaste 🙂
    Dacà lucrurile s-au inversat în 10 ani, poate se ràstoarnà iaràsi !
    Enjoy si pax vobiscum

    https://www.youtube.com/watch?v=lkdDQX06ISI&t=0s

    7
  55. Parerea mea, sa citez un clasic in viata al siteului.

    Pe de o parte, e adevarat ca Ucraina, in foarte scurta ei existenta moderna, a fost de cele mai multe ori un ghimpe dusmanos in coasta Romaniei. Incepand cu sprijinul deosebit dat rusilor in problema cu Transnistria, pana spre momentul Crimeea cel putin, apoi problema cu Bastroe si evident cu modul destul de dubios, sa nu zic urat, in care au tratat minoritatea romana de la ei.

    Pe de alta parte, cinic vorbind, sa parafrazez acum un clasic roman din antichitate, Rusia delenda est, Rusia trebuie sa dispara, este cel mai mare inamic natural al nostru din ultima perioada istorica. Daca Ucraina a ramas cu teritorii si populatie romanesti, e din cauza imperiului rus (Ucraina nu exista ca atare atunci), indiferent sub ce nume exista (imperiul tarist, imperiul sovietic etc, e aceeasi Marie cu alta palarie,vorbim de imperiul rus sub diferitele lui denumiri).

    Nu mai vorbesc de o revansa istorica nu doar pentru acele rapturi de populatie si de teritorii dar si pentru comunismul impus aici (in special din anii 50-60, dar si dupa, cu toata departarea de rusi si chiar inamicitia fata de ei, sistemul socio-politic adus de ei a ramas si a produs probleme interne).

    Iar azi avem inca problema R Moldova si a Transnistriei, a tezaurului ramas la ei si a politicii in general inamicale pe care o duc fata de Romania

    Din aceste cauze trebuie sa sprijinim Ucraina sa-i sece de sange, tehnica, finante, orgoliu si posibilitati de orice fel. E iarasi cinic dar e mai bine sa ii batem pana la ultimul ucrainian si pana la ultimu Javelin si Himars american decat sa ii avem la granita aici. Si in acelasi timp sa ne pregatim sa ne batem si noi, direct, cu ei, asa cum o fac si ucrainienii, daca va fi cazul (chiar mai bine, cu tehnica mai multa si mai buna etc).

    Deasemenea, pentru cei care vorbesc de cum si cat o sa lupte ucrainienii, or sa lupte cat timp sunt sprijiniti si ajutati de NATO. Fara ajutorul NATO Ucraina era pa azi, fara ajutorul in informatii (inclusiv in timp real), in coordonare, in logistica si in armament modern, in instruirea cat de cat a trupelor, in sanctiunile impuse Rusiei, Ucraina n-ar fi supravietuit, cu toata indarjirea lor. Ar fi avut suflet sa lupte dar n-ar fi avut cu ce, n-ar fi stiut cum, cand si unde.

    Orice imperiu insa isi are sfarsitul la un moment dat, e inevitabil, e o lege nescrisa dar de neclintit a istoriei (pe care incearca sa o fenteze imperiul chinez, care insa e un imperiu atipic dar ramane de vazut ce se va alege de el in viitorul nu foarte indepartat). Imperiul rus e si el la amurg acum, la apus, si nu tre sa ne ferim de oportunitatea de a scapa de el in cele din urma. Oricum se va intampla asta si mai bine mai devreme decat mai tarziu.

    Nu cred ca va fi pace prea curand, din pacate pentru pierderile de vieti omenesti inocente si pentru suferintele celor din zonele afectate de razboi
    E o batalie de rezistenta, care societate „duce” mai mult, care armata rezista mai mult si care cedeaza prima. Ucraina nu-si poate permite o pace de compromis si de scurta durata, ar insemna sa recunoasca tacit dominatia rusa asupra teritoriilor ocupate de rusi si ar da ragaz Rusiei sa-si recapete un pic suflu si eventual sa atace din nou.

    Putin si ai lui nu-si pot permite nici ei sa piarda si mai mult, si mai ales Crimeea.Deja au pierdut si pierd teritorii din cele considerate parte a Rusiei dupa referendumurile alea (contrafacute evident) din zonele cucerite din Ucraina. Ramane de vazut cat „ii tine” pe fiecare sa mearga mai departe, cu atat mai mult cu cat sprijinul NATO (si UE, dar aia mai slabut) pentru Ucraina merge in continuare neabatut. Putin probabil miza pe o victorie a republicanilor in SUA care sa reduca apoi cat mai mult sprijinul pentru Ucraina, si pe o iarna grea in Europa care sa-i faca pe europeni sareduca si ei (ori sa taie) sprijinul pentru Ucraina la schimb cu gazul rusesc.

    Toate astea nu prea s-au intamplat si acum totul depinde de cat mai rezista si unii si altii in continuare. Rusii sigur mai au ceva rezerve de tehnica dar nu stiu cat sunt dispusi sa o riste in Ucraina si sa ramana complet cu curu gol. Ce mai fabrica acum o fac cu rezervele de tehnologie pe care le mai au, pentru ca au embargou, iar ce pot lua din China nu se compara oricum cu ce puteau cumpara din Vest (microcipuri de ex, aparatura de detectie si ochire termica etc)

    37
    • Mai sunt si oameni rezonabili [REZONÁBIL, -Ă, rezonabili, -e, adj. 1. (Despre oameni) Care are o judecată sau o comportare rațională; cu judecată; cumpănit, cuminte.] pe acest site.
      Multumesc pentru acest comentariu !

      4
    • Ideea e că Flancul Estic are intetes direct ca Rusia să fie secată de sânge pe cât posibil, dacă se poate chiar până la ultima picătură și eventual chiar prin război direct cu NATO (Polonia și Țările Baltice), pe când cei din Europa Occidentală nu au acest interes. E complicat al naibii, pentru că banii și tehnologia disponibilă, care ar face posibilă această evoluție nu se află la dispoziția directă a Flancului Estic.
      Un nou Israel înarmat până în dinți, aflat în conflict cu arăbeții din est și cu relații mizerabile cu arăbeții din nord ar fi un lucru bun pentru România, condiția evidentă fiind ca Israelul respectiv să fie suficient de stabil, astfel încât să nu constituie o problemă pentru statele din jur. Oricum, însuși ideea existenței în sine, a acestui Israel ucrainean, va fi un motiv perpetuu de conflict cu păgânii. Asta înseamnă că, în absența unui cataclism geologic care să scufunde definitiv teritoriul dintre Urali și Donbas, Flancul Estic va trebui să se pregătească logistic pentru un sprijin care trebuie acordat noului Israel, pe timp de decenii, ceea ce nu va fi de loc amuzant.

      4
    • Un comentariu mai interesant decat articolul! Chapeau!

      1
    • Radu, știi ce se-ntampla daca dispare Rusia? Devenim vecini cu China. Rusia e buffer zone

  56. Ideea e că Flancul Estic are interes direct ca Rusia să fie secată de sânge pe cât posibil, dacă se poate chiar până la ultima picătură și eventual chiar prin război direct cu NATO (Polonia și Țările Baltice), pe când cei din Europa Occidentală nu au acest interes. E complicat al naibii, pentru că banii și tehnologia disponibilă, care ar face posibilă această evoluție nu se află la dispoziția directă a Flancului Estic.
    Un nou Israel înarmat până în dinți, aflat în conflict cu arăbeții din est și cu relații mizerabile cu arăbeții din nord ar fi un lucru bun pentru România, condiția evidentă fiind ca Israelul respectiv să fie suficient de stabil, astfel încât să nu constituie o problemă pentru statele din jur. Oricum, însuși ideea existenței în sine, a acestui Israel ucrainean, va fi un motiv perpetuu de conflict cu păgânii. Asta înseamnă că, în absența unui cataclism geologic care să scufunde definitiv teritoriul dintre Urali și Donbas, Flancul Estic va trebui să se pregătească logistic pentru un sprijin care trebuie acordat noului Israel, pe timp de decenii, ceea ce nu va fi de loc amuzant.

  57. hm.. vaz ca zi pasoiunea promalorusa intuneca multe minti. mai ales .. maloruse !
    Auzi la el .. cica ca cum România a împărțit la sfârșitul WWW2 Banatul cu sârbii și ce au împărțit cele 2 țări așa a rămas, dar nu a împărțit Bucovina cu ucrainenii și nici Basarabia și iată că în loc să avem acum 2/3 din Bucovina avem numai partea de sud a acesteia și nimic din Basarabia (când am fi putut probabil să o avem și acum, mai puțin Hotinul și o parte din Soroca, ce erau full de ucraineni în mase compacte).

    sa zic asa am mai vazut falsuri istorice .. dar chiar asa pe gratis ?
    Ce este fals in sustinerile de mai sus ?
    România a împărțit la sfârșitul WWW2 Banatul cu sârbii. Scuze malorusule granita dintre Serbia si Romania a fost trasata dupa WW1 prinj Tratatul colectiv asupra frontierelor (Tratatul frontierelor Europei Centrale) între Marea Britanie, Franța, Italia și Japonia, pe de o parte, Polonia, România, Regatul Sârbo-Croato-Sloven. Paris la 10 august 1920.

    Si ce sa fii impartit cu .. Ucraina ? Ca care Ucraina ? Era vreo Uctaina la Paris? Nema (e in malorusa, pardin ucraineana!)

    Tot la Paris , la 28 octombrie 1920, a fista iscalit un tratat a recunoscut oficial unirea Basarabiei cu România. Semnatri – ROmania plus Franța, Regatul Unit, Italia, Japonia. Statele Unite au refuzat să semneze tratatul pe motiv că Rusia nu era reprezentată la conferință. (Rusia era ocupata cu un razboi civil ..)
    Japonia nu a ratificat tratatul, – Rusdia a avut unele „propuneri”
    Unde era Ukraina ?:
    NICAIERI langa Niciunde din [unde au trimis nava aia ruseasca. ] (in rusa :ni cacda, ni cuda, ni atcuda ni huia!) Se paruiau intre ei, cu lesii, cu rusii (fie albi fie rosii) plus mai era si tatucul Mahno …

    Si Basarabia nu o avem pe motiv de Malorusia ci pe motiv de URSS adica Velikorusoa (Muscalia). Care au miluit apoi si pe malorusi cu bucati fin Basarabia si Bucovina!
    –––––––––––––––––––––––––––––––––-
    Preşedintele Prezidiului Sovietului Suprem al R.S.S. Ucrainene M.Greciuha i-a expediat, pe data de 22 iulie 1940, la Moscova, secretarului C.C. al P.C.(b) din U.R.S.S. Gh. Malenkov „Nota informativă cu privire la proiectarea frontierei de stat a R.S.S. Moldoveneşti cu Ucraina”.

    În ea se afirma că: „1. Bucovina de Nord (474.617 locuitori) e populată majoritar de ucraineni, sau cum li se mai spune – rusini, şi de guţuli, precum şi de o parte neînsemnată a popoarelor de alte naţionalităţi, care nu au nimic comun cu originea moldovenilor. De aceea nu trezeşte nici un fel de îndoieli faptul că toată Bucovina de Nord trebuie să fie inclusă în componenţa R.S.S. Ucrainene”. Deşi în susţinerea acestei afirmaţii nu au fost aduse nici un fel de cifre concrete, ea totuşi a fost luată în consideraţie de Gh. Malenkov, adept fidel al poziţiei Ucrainei. Datele expuse de partea moldovenească au fost ignorate.
    Într-un mod similar, a fost argumentată de M. Greciuha şi necesitatea alipirii judeţului Hotin. Conform aceleeaşi Note informative, acolo locuiau „… în marea majoritate ucraineni (adică rusini şi chiar guţuli), cu excepţia unui număr neînsemnat de moldoveni, împrăştiaţi prin tot judeţul, cu o concentrare doar în 16 localităţi ale plasei Briceni şi în 7 localităţi ale plasei Secureni… Datele statistice denotă că acest «număr neînsemnat» de moldoveni constituia pe atunci circa 47%, ucrainenii – circa 25%, (ruşii – 13,6%, evreii – 9,2%, alte naţionalităţi – circa 5%). Mai mult ca atât, în vara lui 1940 cei 1.589 de bielaruşi şi 2.193 de polonezi din judeţ au fost reînregistraţi ca ucraineni, iar 22 de sate moldo-ucrainene au fost înregistrate ca pur-ucrainene. În judeţul Akerman/Cetatea Albă locuiesc 368.252 persoane, inclusiv 39.1% ucraineni şi ruşi… iar moldoveni – doar 19,6%. Reieşind din aceasta, – scria lui Malenkov Preşedintele Prezidiului Sovietului Suprem al Ucrainei, socot că judeţul Akerman la fel trebuie alipit în întregime la R.S.S. Ucraineană”.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Akerman , adcia Cetatea Alba. mama era nascuta la Cetatea Alba .. dar asta treaca mearga..
    Hotin , unde mama si-a petrcut copilaria – de la 3 la cca 13 ani. Nashpa very muci , da rau nefartatilor!
    duopa ce a vzizia Hotul „de capul ei” (adica , scuze fara mandel sa o tempereze!) scumpa mea mama a turbat, se credea Mama lu Fane Babannu si fara clipire mi-ar fi pus arma in mana sa trec dincolo să iau înapoi, prin arme și scut, Hotinul copilariei ei . Si trebe sa va zic ca mama simpatiza pe ucrainieni!

    Si tata este de langa Cernauti..

    \Sitit i doivada de buna scolarizare … La fel, o înțelegere între noi și bulgari în preajma WWI ne-ar fi lăsat cu o parte din ceea ce acum a ajuns la ei
    asat de acum este granita de la 1900 …

    8
    • Am așteptat să se mai răcească atmosfera, ca să răspund. În primul rând îmi cer scuze, nu am observat la corectură că am scris WWII în loc de WWI. Știu că scuzele nu rezolvă problema de credibilitate, dar asta e… Pur și simplu nu am văzut că am scris eronat. Deci și în concluzie mi-am luat-o pe bune peste freză, asta nu am ce să contest.

      În al doilea rând, am întârziat cu răspunsul pentru că repede s-a sărit la acuzații de filorusism și cred că a fost necesar să las timp revenirii la logică. Nu am de gând să confirm sau să le infirm acuzațiile, pentru că nu ăsta e subiectul discuției, deci nu văd de ce aș consuma timp pentru asta. Mă rog, personal cred despre mine că aș fi ultimul care să poată fi acuzat de filo….bla-bla, dar recunosc faptul că pe internet, când nu cunoști omul și îl vezi în față, e relativ facil să-ți formezi opinii, care, în definitiv sunt dificil de interpretat în corelație cu realitatea. Deci, nu e cu supărare, DAR, ca fapt divers o anumită atitudine se susține sau se infirmă prin ceea ce omul face, nu prin ce declară și prin modul cum se bate cu pumnul în piept. Părerea mea….

      Să o iau deci, pe rând:
      – Banatul a fost împărțit între Ro și Sr: e suficient să priviți solicitările făcute de cele 2 părți, planul cuc are s-a
      pornit la război, odiseea trupelor sârbești prin Banat la sfâșitul WWI și imediat după și să știți date despre problemă. Că asta s-a făcut prin intermediari, e drept, dar de împărțit l-au împărțit până la urmă, că de silă, că de nevoie, dar l-au împărțit. La 100 de ani de la război, situația e stabilă și perspectivele sunt în continuare la fel.
      – Nu este intenția mea să vă jignesc, dar din ce spuneți dovediți că nu știți datele despre problema ucrainenană la
      sfârșitul WWI. Vă dau câteva linkuri ca început și în continuare vă sugerez să să vă documentați dincolo de cele scrise în paginile respective:
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Memoriu_privitor_la_fruntariile_Bucovinei
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Lovitura_de_stat_din_Ducatul_Bucovinei_din_6_noiembrie_1918
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Comitetul_Regional_Ucrainean_din_Bucovina_(1918)
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Interven%C8%9Bia_Armatei_Rom%C3%A2niei_%C3%AEn_Bucovina_%C3%AEn_1918
      https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_People%27s_Republic
      https://en.wikipedia.org/wiki/West_Ukrainian_People%27s_Republic
      https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_National_Council
      https://en.wikipedia.org/wiki/Polish%E2%80%93Ukrainian_War
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Legiunea_Ucrainean%C4%83_(gali%C8%9Bian%C4%83)
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Legiunea_Hu%C8%9Bul%C4%83
      – În ce privește Basarabia
      o regret, dar pur și simplu e necesar să vă documentați în mod serios, ca să replicațI într-
      un mod credibil. Din păcate am puține linkuri de sinteză din Wikipedia să vă dau, la prima mână. Vi le pun mai jos și vă sugerez suplimentar să căutați să citiți mai pe larg. Puteți începe, de exemplu, cu cu opiniile generalului Mihail Schina, comandant al Diviziei I Cavalerie, despre teritoriul din nordul Basarabiei, puteți eventual continua cu cartea lui Basciani: Dificila Unire. Basarabia si Romania Mare 1918-1940, etc….
      o https://ro.wikipedia.org/wiki/Acordul_Averescu-Racovski
      o https://ro.wikipedia.org/wiki/Revolta_de_la_Hotin
      o Ca fapt divers, România și Polonia au făcut o eroare strategică nesprijinind supraviețuirea statului
      Ucrainean, dar asta e o altă discuție. Politicienii României Mari, în marea lor majoritate au mizat că Rusia nu se va ridica din nou, ceea ce a fost o eroare. Puține voci, printre care, în mod notabil a fost cea a generalului Averescu (născut într-un sat de lângă Ismail) și care cunoștea modul cum raționează rușii, au gândit altfel. Atât de mare a fost orbirea, încăt până și un mare politician cum a fost Take Ionescu a susținut că rușii nu se vor mai ridica.
      o Mai mult, când un reprezentant al unei delegații ruse a susținut o înțelegere dintre noul guvern sovietic
      și România în privința Basarabiei (rușii ar fi renunțat la pretențiile asupra Basarabiei în schimbul Tezaurului – pe care și așa îl vânduseră deja în mare parte și a unor garanții de neutralitate din partea Ro), într-un moment în care situația la sovietici era absolut dezastruoasă și România avea aproape toate cărțile, Take Ionescu s-a făcut că plouă. Oricum, istoria factuală nu e o soluție și e discutabil dacă la final s-ar fi ajuns până la urmă la ceva, dar recunoașterea de către regimul sovietic, a intrării Basarabiei în componența Ro ar fi deschis poarta validării și de către statele care nu au validat asta, după război. Nu că URSS nu s-ar fi răsucit după aceea cu 180 de grade sau că nu ar fi existat Ultimatumul din 1940, dar poate că statutul Basarbiei ar fi fost cel al Țărilor Baltice, recunoscut ca fiind de ocupație, de către ceilalți.
      – În ce privește Bulgaria, vă sugerez să vă documentați despre negocierile care au avut loc la începutul secolului
      XX, până în cel de-al Doilea Război Balcanic, referitoare rectificarea graniţei dintre cele două ţări. Ce-i drept, iar vorbim despre istorie factuală, dar personal sunt convins că ceva mai mult realism, din partea Ro, nu ar fi stricat și probabil ar fi cântărit mult, ulterior.

      P.S. Eu nu aș risca să folosesc drept argument că X din rudele mele au fost sau nu ori s-au născut sau nu într-o
      anumită zonă a țării pierdută sau de Ro ori nenorocită de vreo armată, serios. Nu de alta, dar cu siguranță nu știu pe cine am în față și de aceea nu am de unde ști dacă și respectivul nu a avut cumva de 10 ori mai multe rude cu același statut, de exemplu, sau dacă nu cumva s-a tras direct de acolo. E doar o pledoarie pentru a respinge genul acesta de argumente. Ele pot explica doar de ce anume cineva e mai înfocat în a susține o poziție particulară, dar nu sunt un argument în sine. Părerea mea… Adică trăim într-o lume în care contează în primul rând cee ce facem, iar ceea ce au făcut înaintașii sau colateralii noștri reprezintă doar o explicație pentru un mod de gândire, un imbold sau o motivație.

      Cu stimă
      Cristian

      1
  58. Ce polițe se plătesc aici, vorba aia, popcorn și bere să fie… Eu remarc faptul că rușii au lansat saptamana asta o emisiune de obligațiuni de aproape 14 miliarde de dolari, sute sau mii de miliarde în ruble din astea convertibile pe rit nou… Ca sa finanțeze operațiunea specială. Fundul sacului este aproape.

    7
    • Vash the Stampede

      Ce polite visezi Georgele… macar spune-le sa-mi posteze comentariile, inainte sa ma acuzi, ca am platit vreo polita sau doua… ?

      3
  59. * Iarna nu-i ca vara !
    Winter has arrived in Ukraine with snow blanketing parts of the country in recent days
    1)During the period of mobilization or martial law, or in the conditions of an armed conflict or the conduct of hostilities,
    the 3rd part of Article 333 is applied, which provides for punishment in the form of imprisonment for up to 15 years.
    2)he Turkish authorities argue that the actions of the military comply with Article 51 of the UN Charter,
    which refers to the legitimate right of the state to self-defense.
    3)General Staff of the Armed Forces of Ukraine: We have to announce the alarm every time a carrier of hypersonic
    missiles takes off from the airfields of Belarus

  60. Intarata-i drace! Sa ramana cati am botezat eu.
    Stiu ca Ucraina e underdog in aceasta confruntare de-aia ii sprijin, prefer sa dau bani si ajutoare ucrainenilor decat sa fiu nevoit eu sa iau arma in mana sa ma lupt cu rusii.
    Cel mai bine pentru RO, cea mai buna oportunitate si deschidere din partea Vestului catre noi, de cand cu acest razboi.

    Atat timp cat razboiul este cald, vom fi luati in considerare…daca se ajunge la intelegere, trecem pe post de „roata de rezerva”.

    Cand in ultimii 33 ani, a dat USA credit Romaniei in valoare de 3 miliarde de USD?

    Utopie dar singura sansa de a scapa de „imperiul raului” este un nou MacArthur la Moscova…gheata USA pe gatul rusilor si pe urma zeci/sute de ani, bagata vina pe gat intregii populatii pentru faradelegile facute, exact cum s-a intamplat in Germania, pe principiul: „Bunica-tau a fost in Wehrmacht/SS/Gestapo/Kriegsmarine/Luftwaffe atunci si tu esti vinovat de Holocaust…cere-ti scuze in genunchi”. Altfel isi vor linge ranile si vor reveni.

    Cine doreste pacea acum, se lasa orbit de pretul mare al facturilor si al buzunarului lui mai saracacios, dar pe termen lung pentru RO nu este bine decat sa se sleiasca ambele tari si sa-si faca praf-tandari economia. Fara economie, nu mai poti ridica pretentii de agresare a vecinilor.

    Cu cat se prelungeste razboiul cu atat se pot concretiza planurile si tatonarile de relocare a fabricilor si uzinelor din fosta CSI in Europa de Est si precum la barza chioara ii face Dumnezeu cuib, asa poate prinde Romania niste investitii mai de Doamne ajuta.

    9
  61. Despre costurile pe care le au americanii cu sustinerea Ucrainei si randamentul lor.
    https://www.comisarul.ro/articol/foarte-interesante-amanunte!/pe-americani-i-au-cos_1427761.html

    Analiza originala in engleza
    https://cepa.org/article/its-costing-peanuts-for-the-us-to-defeat-russia/

    Se pare ca americanii sunt destul de multumiti de afacerea facuta.

    4
  62. @Reis. Sau să-ți zic John Rambo ? Tu afirmi că * … Atat timp cat razboiul este cald, vom fi luati in considerare…daca se ajunge la intelegere, trecem pe post de „roata de rezerva” … *. În mod normal, aș zice că-i opinia ta, treaba ta.
    Problema e că sunt mulți care gândesc la fel de prost ca tine.
    Din contră, cel mai mare dezastru post-decembrist al României după Ion Iliescu și Liviu Dragnea este proximitatea cu războiul din Ucraina. Relax, pe patru e Traian Băsescu … Dacă în locul Ucrainei cădea măgăreața pe Kazahstan sau Bielorusia, acum dormeam toți liniștiți, ba chiar ne-am fi bucurat de ceva relocări de capacități de producție din China sau Rusia. Așa cum suntem acum … mai subțirel. Și atât timp cât va exista o probabilitate ipotetică de extensie a imperialismului rus asupra noastră o să ne tot mirăm de ce nu vin investitori și de ce avem dobânzi atât de mari.
    Am citit de curând o chestie prin care un polonez motiva diferența de 3 % dintre dobânda la credit dintre Polonia și România cu investițiile în tehnică militară și demonstra că s-a dovedit a fi mai ieftin un plus de 0,3 % din PIB în buget militar decât un plus de 0,5 % în costuri financiare.
    Eu văd ciuciu deschidere a Vestului către noi. Credeam că măcar scăpăm de umilințele de la vamă cu Schengen – nici asta nu pupăm. Ne credem șmecheri că vin vesticii să-și marcheze teritoriul cu patru Typhoon și treișpe Leclerc și zicem că suntem ăi mai bengoși din pacarea goală …
    Când a dat sau o să dea SUA credit României 3 miliarde ? Aaaa, sunt creditul acordat de bănci americane către Nuclearelectrica, companie ultrasolvabilă, pentru escrocheria Nu-Scale prin care o să spunem bye-bye la know-how-ul acumulat privind ciclul complet al uraniului doar pentru că suntem prea corupți, prea incompetenți și prea lingăi ?
    Scăpatul de imperiul răului – ce-a făcut Douglas MacArthur la Tokyo …Niet. Cea mai mare parte din umilirea Rusiei se va îndeplini după era Putin cu ajutorul unui guvern semi-democratic pro-occidental declarativ (cam ce-a fost la noi în epoca Iliescu).
    * … gheata USA pe gatul rusilor … * – ai fost educat și ai învățat istorie în spirit bolșevic … relax, și eu. Americanii au pus bocancu’ doar pe grumazu’ naziștilor, nu al tuturor nemților. Și au avut atâta treabă cu lustrația că au pus în fruntea Luftwaffe pe Erich Hartmann, Gerhard Barkhom și Gunther Rahl, tipi care au avut împreună 1000 de victorii asupra avioanelor aliate … una mie ! Lustrația și-au făcut-o nemții singuri după ce au fost pisați zi de zi cu crimele naziste în mass-media, sistemele sociale și educație.
    Concluzie : Dumnezeu face cuib și la barza chioară doar dacă barza-i și deșteaptă …

    1
    • „Credeam că măcar scăpăm de umilințele de la vamă cu Schengen” crezi ca se doreste doar umilirea ?! DOAR ?!!! Cica din aceasta cauza pierdem, 40% din valoarea fiecărui produs pe care îl tranzităm peste hotare (cf Sorin Rosca Stanescu )

      2
  63. H… se pare ca pasiunea filomalorusa va intuneca perceptiile ..
    Anla’shok face afirmatia Da bre Bizoane dar ca de obicei din declaratii nuantate tu iei doar ce-ti convine.

    Ia sa vedem la ce se refera Anla’shok .. Ceva mai sus Bloomberg scria ca cum Un articol ordinar de propaganda rusa.
    Rusa, nu pro-rusa. samd

    La aceasta afirmatie un pic exagerata am intrebat Deci newsweek. este o oficina muscaleasca ?

    Fiindca dragi activuisti-propagansti excact ca aia de la PCR nu pricepeau pozitiole care nu se rezuma la lozinci mi sunt neaparat “reactionare” . Fiindca intre oamenii civilizati (si un este silit sa se exprime in mod civilizat!) mai exista si sugestii prezentate extrem de „manierat” .. Ca de pilda ce zise generalul „“There may be a political solution where politically the Russians withdraw,” si “You want to negotiate at a time when you’re at your strength, and your opponent is at weakness. And it’s possible, maybe, that there’ll be a political solution. All I’m saying is there’s a possibility for it.

    Adica zice ca Ucraina are in acest moment o pozitie puternica . O „deschidere” catre negocieri nu ar insemna cedare….cu ar inseamna arucarea pisicii moarte in batatura muscalilor .. Si mai avertizeaza ca „both Russia and Ukraine will have to realize that military victory is impossible to achieve and that a negotiated end to the conflict would end the suffering of war.”

    Adica in clar SUA nu vor depasi amploarea implicarii de azi („military victory is impossible to achieve ”)

    Asa, cum zise Robinetu „down boys, down!” Dacva mai tinbeti minte acu cateva zile se zicea de art 4, de art 5 al trataului NATO …. da’ „down boys, down!”

    6
    • Mai slabeste-ma cu pasiunea filomalorusa ca de cand postezi aici mananci pe paine dume moscale. Poate la anii tai ar trebui sa pricepi ca nu despre malorusi este vorba. Asa nu le tine partea ucrainenilor in conflict, ajuta-i pe rusi ce speri ca vei obtine de la ei? Cat de linistit vei fi cu un colos la granita in locul unora mai mici ca malorusii? Basca granita ruso-ungara cu prietenul Orban. Tie iti sclipeste mintea aia cand behai pe aici aberatii cu dragostea fata de unii sau de altii? Tu crezi ca dragostea ne face sa tinem partea Ucrainei? In cazul asta te-ai ramolit de tot si habar n-ai pe ce lume traiesti.

      14
      • Hm…. hm .. hm.

        Matale presupui cam multe.
        De exemplu ca imperiul muscalesc e pe care sa renasca … In cel mai favorabil caz ptr muscali ce ar putea visa ar fi o parte masiva din ce numesc ei Novorossia ….. Dar fara Odesa si , in zona Kievului cu granita la distanta de malurile Niprului. Nu ma lua ca a fots .. ca nici zona zisa azi Ucraina nu a fots incorporata dintr-o data in Imperiu…
        Azi ? Ar fi un vis cam uindraznet .. data fiind antiopatia poe care o au ucraunuenuu fata de ei (si in anii 70 se mai intamplau batai in diverse orase. Batai care angajau sute de insi).
        Plus „incurcaturi” … Nu prea cred ca, si in cele mai favorabile circumstante ar outea sa se intinda la V , de sa zicem Ivano Francov … Nu de lata dar zona este cam uniata ….. si am, as ao imporesie ca ar cere .. protectia Poloniei cf schenei : a)independenta sub numele de Galitia sau Halici .. b ) cererea de protectie.
        Nu, nu am o fanterzie prea debordanta, insa acum 10, 14 ani pe cand Ucriana era doar „stat esuat” in unele publicatii de prin Vestake se cam dicuta ca Ucraina se va desface si pe linue confesiionala si ca va apare un stat ucainean cu capitala la Liov…..
        Asa ca granita Rusiei cu Ungaria .. e cam de domeniul trecutului….

        Cat de linistit voi fi cu un colos ls granita|? Mersi , am mai fots cu ala la granita. e drept p-e vremea aia armata era de conscriptie . Daca era cazul ne faceam datoria . Oircum in 2002 cand toti aia destuopati la cap zvierau ca fara armata obligatorie .. eu eram inca in rezeeva adica cu foaia de mobilizare la purtator .
        Iniante sa te zborsesti la mine intreaba mai bine de ce dracu nu avem o dotare mai buna. Na exemplul polonez!
        Noi ? AM refuaqt sa BELLim bugetul, dotarea noastra e … ca naiba su rezerva este in Spania (si creste natalitatea spaniola!!!)

        INsa cei ca tine au gasit solutia :Ucraina noul Israel ! (sta pana cand isi vor aducem aminte israelienii de istorie! Adica vor zice ca e rentabil..)
        Ucrainienii cei viorili va apara pe voi de muscali!!!
        Da cumva sa ne isntruom mmilitart tinerii nuar fi mai bine? Sa ne dotam ?
        Nu domle continua si azi lupta unora contra pensiilor militare !!! Cqa e speciale cica!! (mandel pensie civila ca nu am fost APVist)
        Deci cam asa maorusii ar fi herenfkloci, natie de razboinici si voi …?

        A da.. In urma cu nu muoti ani Ungaria era cica modelul de .. antirusism , anti ce mai vrei samd .

        A da. A nu se uita .. ceva rol au si SUA. Ca fara sprijinul lor …. Si uneori cabotinu de la Kiev depaseste masura …

        6
  64. ,,Din mai multe perspective, inclusiv din punctul de vedere al unei analize cost-beneficiu, sprijinul american și occidental acordat Ucrainei este o investiție deosebit de practică, arată Timothy Ash, strateg pentru piețe emergente la RBC BlueBay Asset Management.”
    https://adevarul.ro/stiri-externe/sua/de-ce-costurile-suportate-de-sua-pentru-a-ajuta-2221863.html
    ,,Sumele cerute de administrația Biden pentru a sprijini Ucraina (40 de miliarde de dolari au fost deja aprobate și au fost cerute fonduri suplimentare în valoare de 37,7 miliarde de dolari) reprezintă doar 5,6% din bugetul alocat de SUA apărării pe anul 2022, care este de 715 miliarde de dolari. Potrivit unui calcul rece, raportat la amenințarea pe care o constituie Rusia, SUA au șansa de a distruge forța convențională a unui adversar cu o investiție de două, trei ori mai mică decât în mod normal (40 de miliarde fața de între 100 și 150 de miliarde).”

    2
    • Așa au zis și cu afghanii.

      2
      • Părerea ta!

        2
      • Hai ca ucrainenii sunt la polul opus afganilor. Dupa ce in primele zile se credea ca 30-50% din armata intoarce armele stil Crimeea 2014, a fost exact opusul si au luptat cu indarjire. Pe undeva e mai bine asa, decat sa fi rezistat afganii si ucrainenii nu (asta daca mai incerca Putin manevra daca afganii se tineau la fel de tare). Aici cu niste tevi de pe umar, cateva Himars, HARM si alte rachete pe cale de expirare, plus toate fierataniile de la fostii tovarasi au pus cu botul pe labe „a doua armata a lumii”. Cea mai buna investitie. Best trade deal ever cum ar zice fostul presedinte.

        3
  65. ,,Israelul a protestat oficial față de utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene în războiul pe care aceasta il poarta împotriva Ucrainei. De asemenea, Israelul a avertizat Federația Rusă că, în cazul decide sa achizitioneze rachete balistice iraniene, în Ucraina pot apărea și rachete de înaltă precizie israeliene, a precizat postul de televiziune israelian „Kan-11”.”
    https://www.defenseromania.ro/israelul-da-un-ultimatum-rusiei-cu-privire-la-livrarile-de-arme-iraniene-vom-furniza-rachete-balistice-ucrainei-daca_619631.html

    1
    • Israelul a vândut o grămadă de arme Ucrainei. Așa că rușii cumpără acum de la Iran. Și mi-e că o să trimită arme iar prin Palestina.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *