Polonia ia in calcul modernizarea Leopard 2A4 din dotare

Polonia se gandeste la oportunitatea de moderniza actualul parc de tancuri LEOPARD 2A4 achizitionat din Germania in 2002. De fapt tancurile au fost donate Poloniei in 2002 care a platit doar 22,5 mil.$ pentru scoaterea din conservare a blindatelor Bundeswehr. Tancurile au facut parte dintr-un program mai amplu, doar acest transfer fiind evaluat la o suma de 300-380 mil euro. La acestea s-au adaugat avioanele MIG-29, antrenamentul echipajelor si tehnicienilor (in jur de 490 de persoane doar pentru tancuri) in Germania precum si un lot de vehicule de mentenanta si logistica (UNIMOG -universal motorised vehicle 1300Ls si Mercedes-Benz 1170).

polishleopard2a406of127da

Leopard 2A4 polonez

In esenta inca nu s-au hotarat asa ca deocamdata cauta partenerii pentru un dialog tehnic, in urma caruia sa se poata stabili daca acest lucru renteaza sau nu.

Se vor avea in vedere modernizarile propuse de diferiti parteneri, gradul de integarare a echipamentelor noi, in industria poloneza de aparare, costurile suplimentare, experienta altor armate in privinta modernizarii de Leo2 A4. In cazul in care se vor hotara sa modernizeze tancurile, polonezii au in vedere creare unui consortiu de firme, conduse evident de o companie locala, si se are in vedere si un eventual transfer tehnologic catre Polonia.

Deocamdata exista 3 variante majore de modernizare a Leopard 2 A4 disponibile pe piata:

The Leopard 2A4 Evolution

 leo2a4evo

  1. Leopard 2A4 Evolution (Rheinmetall), upgrade realizat pentru Singapore (in studiu pentru Suedia – MBT-122), dezvaluita in 2009.  Are la baza pachete de blindaj AMAP facut de IBD Deisenroth Engineering,  pentru protectia la DEI si mine, protectia plafonului la submunitii si sisteme de protectie activa contra proiectilelor antitanc ghidate.

The MBT122 Evolution

122b

  1. Leopard 2A4 upgrade Aselsan (NG)/T –  contine pachete AMAP, sisteme optice si de control al focului noi, remote-weapon-sistem, etc. Varianta in studiu si pentru Finlanda

kldjhglugh

Leopard 2 NG langa versiunea nemodernizata

  1. Leopard 2A4 Revolution (Rheinmetall), varianta cea mai recenta de upgrade (iunie 2010), prezentata polonezilor anul trecut. Aceasta  pare similara cu Evolution, dar are un numar mai mare de senzori si protectie 360% la diverse categorii de amenintari, sisteme de achizitie a focului si o dispunere putin diferita a modulelor de blindaj suplimentar.

MBT Revolution

 rev2

Comparativ, aceste modernizari ale Leopard 2A4 par totusi sa nu se ridice la nivelul de protectie al Leopard 2 A6 si A7. Leopard 2A4 are in blindajul carcasei de baza un aliaj titanium-tungsten, cu o greutate totala a turelei care nu trece de 16t, pe cand Leopard 2A5 si A6 au blindajul de baza imbunatatit, doar turela urcand la 19-20t greutate, dincolo de repozitionarea echipajului in turela, la care se adauga seturi de blindaj aditional MEXAS sau AMAP.

 

In acest moment Polonia detine 128 de tancuri Leopard 2A4, toate facand parte din aceeasi brigada de cavalerie – 10th Armoured Cavalry Brigade, brigada componenta a Diviziei 7 Blindate germane (in cadrul parteneriatului NATO), componenta a fortei de reactie rapida “Allied Command Europe Rapid Reaction Corps (ARRC)”. Exista zvonuri in piata care arata intentia polonezilor de a-si dubla numarul de Leo 2A4, insa o posibila noua achizitie de tancuri sh ar putea avea legatura cu rezultatele acestui „dialog tehnic”. Daca Polonia ajunge la concluzia ca up-grad-area tancurilor A4 este viabila si profitabila, din punctul de vedere al industrie lor de aparare, s-ar putea sa vedem inca 128 de Leoparzi in uniforma polaca…Total pare sa depinda de posibilitatile de modernizare, dar mai ales de capacitatea industriei poloneze de al face acest lucru in tara, prin transfer de tehnologie.

 

SURSA: Altair.com.pl

 

 

Romania Military

Doar cand ne gandim ce sansa au fructificat polonezii cu « achizitia » de Leopard 2 A4 si MIG-29, ajungem intr-o stare vecina cu invidia, iar cand incercam sa gasim o oportunitate similara pentru Romania, ne vine in minte programul Sniper al MIG-29, insa nici pe departe nu se compara cu cadoul oferit de Germania Poloniei. Oare de ce ? Cert este ca noi nu suntem pe niciunde ca si relatii internationale si vizibilitate in cadrul Aliantei Nord-Atlantice… desi pozitia geografica ne-ar recomanda pentru o incadrare similara cu a Poloniei…

 

Revenind cu picioarele pe pamant, si cautand solutii viabile pentru Romania, prima intrebare care ar trebui adresata (stim noi cui) este « de ce noi nu facem parte cu o astfel de componenta blindata dintr-o forta multinationala NATO ? ». Dar daca am incerca ceva similar cu SUA, care tot isi instaleaza o baza de rachete interceptoare la noi in tara, ar fi oare prea mult sa cerem? Si nu ne referim la a prejudicia constructia unui tanc propriu sau in cooperare, cum ar fi TR-85M2 sau cum s-ar numi el, deoarece si Polonia isi pastreaza in operare PT-96 si lucreaza la un program de dezvoltare a unui nou tanc (oare de ce nu indraznim macar sa-i intrebam de programul noului tanc pe polonezi sau turci?!)! Dar tare bine ne-ar prinde si noua 2 batalioane de tancuri grele (si astfel am scoate din uz batranele T-55) pe care sa le operam in comun cu un aliat de incredere, la care sa adaugam propriul tanc in completarea efectivelor!

 

 

 Marius Zgureanu

46 de comentarii:

  1. Mda..si noi stam ca ultimii………(puncte puncte)
    Nu ma mir ca ne luam voleuri din toate partile…
    Da ce sa facem, „nu sunt bani”

  2. „nici pe departe nu se compara cu cadoul oferit de Germania Poloniei. Oare de ce ?”

    Polonia este primul val de aparare al Germaniei pe infricosatoarea directie de atac est-vest.

    Sigur, Germania are relatii excelente cu rusii, primeste tot ce vrea la preturi preferentiale, dpdv politic se pupa la tv, totul merge uns.

    Germanii nu uita ca la fel stateau lucrurile si in 1939.

  3. Daca nu se schimba clasa politica la noi, nu avem nici o sansa.

    • Ce impresie crezi ca si-au facut astia care sunt la putere cand au vazut ca nici dracu’ nu a carait cand gunoiu ala a ramas presedinte dupa referendumu’ din vara sau cand dracu a fost?
      „Las’ ca orice facem nu maraie nimeni, si putem sa ne facem de cap”
      Deja devine aiurea sa dam vina pe politicieni…

      • Sa știi ca mă bucur ca nu l-au dat jos pe jerpelitul asta , erau toate permisele sa iasa a lu cacarau , care e si mai prost , poate construia ceva stani ca cioban are sau juca ceva filcai cu felix turnatorul …..

        Dacă avea oamenii alternativa mai buna eu zic ca ieseau masiv la vot, da multi s au temut sa nu ajungă altu si mai prost , din păcate noi alegem doar între prosti , pe cei valorosi nu i băgat in seama …… da lucrurile se schimba sunt sigur , e adevărat ca încet da ce sa facem asta e ….

        1
  4. mda.. si noi ne uitam la 54 amarate de TR85 M1 ca restu nemodernizate nici nu are rost sa intre in discutie antichitati … macar de s-ar aduce la standardul m1 inca vreo 150 bucati ar mai fi cva da asa …

    • Si standardul M1 este deja uzat moral.Nu uita ca vorbim de un tanc construit pe o platforma gandita in anii 1950, sigur, usor modernizat, atat cat se poate, iar noi suntem in anul de gratie 2013.

  5. Adi, deja si cele 54 de TR-85 M1 pot fi considerate „nemodernizate”…

    1
    • cam da, alea sunt la nivelul anilor 90 la partea de electronica si la partea de protectie si tun la nivelul anilor 70 maxim.

      • „cam da, alea sunt la nivelul anilor 90…”, adica alea care au mai ramas din cele 54 initiale, ca nu mai sunt toate de ceva vreme. Varsta, piesele de schimb ioc, mentenenta, ioc, etc, etc. dar putem sta linistiti: T-55AM vegheaza!

    • Nu va mai luati de TRuri, ca bune rele astea-s ultimele tancuri romanesti.
      Si probabil ultimele tancuri din dotarea fortelor romanesti de mentinere a pacii.

  6. Inainte de ww2 tot asa nu erau bani sau pur si simplu se furau, sau se luau pe spagi grele cazaturi PZL, iar cand a-nceput bubuiala s-au gasit bani kklau dar nu mai vindea nimeni. Si ca de obicei, tehnica a trebuit suplinita cu jertfa soldatului roman. Macar atunci te mai puteai inca refugia in munti, organiza ceva partizani. Acu le-au vandut si p-alea. dar asta este ceea ce meritam, suntem dezbinati si dezorganizati.
    Tot aud sa-nlocuim clasa politica. Perfect de acord, dar cu cine ? Aveam ceva sperante in USL, dar cand am vazut cum au stat capra la referendum, mi-a trecut. Si Bratianu a primit o groaza de amenintari dupa ww1, dar i-a pus in fata faptului implinit si asta a fost. Sistemul este putred pana in maduva oaselor si nu vad pur si simplu cum isi poate reveni.

  7. Noi am preluat ceva din mentalitatea latina, la capitolul asta, de delasare si coruptie… a se vedea ca italienii sunt campioni la chestii similare doar ca ei nu au avut comunism si au ramas cu cateva celule mai sanatoase decat noi la capitolul interes national.

    Latinii, adica romanii, contrabalansau aspectul asta si coruptia cu pedepse aspre… a se vedea crucificarea si „raderea” uneori a unei clase politice intregi de care se ocupa in multe cazuri garda pretoriana, cu acceptul noii puteri… Mai era si decimarea, in cazul lasitatii.
    Acum eu nu zic sa facem exact la fel, insa e clar ca e nevoie de pedepse mult mai aspre pentru cei care obstructioneaza interesul national, fac trafic de influenta, etc…

  8. americanii doreau la un moment dat sa doneze vreo 200 de Abrahms-uri in surplus prietenilor greci, dar criza a stopat donatia; de gura lumii grecii au renuntat la pomana. Poate ar fi fost bine ca acest ajutor umanitar sa se indrepte spre saraca Romania, aflata in lipsa de fonduri ptr dotari militare

  9. La100-150 de tancuri dintr-un total de 300 sau mai mult, nu m-ar deranja consumul mare al turbinei, mai ales ca suntem inca o tara extractoare si producatoare de combustibili. Complica putin logistica dar nu e un mare impediment, mai ales ca nu cred ca ne vom propune in urmatorii ani sa ajungem cu acele tancuri din nou la Stalingrad, in Caucaz sau la periferia Moscovei 🙂

  10. Polonia vad ca are o caciula de T-72, nu le-ar fi mai avantajos sa le aduca la nivel de „T-90” sau ceva mai sus decat sa cumpere sasiuri noi aka „Leopard 2A4” ? (intreb pentru ca vad ca e laudat T-72 ca platforma si au destule sute de T-72)

    • Stiu ca vor isi faca ei altu’ da de ce mai cumpara leoparzi?

      • Fiindca asa ies mai ieftin si vor detine un tanc foarte bun.Germanii nu fac acte de filantropie doar sa se afle in seama.Un alt motiv al Germaniei ar fi intentia de a-si scadea cheltuielile cu intretinerea tancurilor aflate pe stoc, la conservare.Poate ca pe termen lung aceste asa zise donatii sunt mai rentabile pentru germani decat sa isi pastreze tancurile, care treptat se vor uza moral.Dandu-le polonezilor, intrun fel sau altul vor mai lua un ban de la polaci, pentru modernizarea si intretinerea acestor tancuri, lucrari care se vor realiza binenteles tot cu constructorul german.
        Sa nu uitam inainte de toate ca Polonia este condusa de alt gen de politicieni, adica de patrioti interesati in primul rand de binele aceste tari.Polonia a reusit ca in circa 3 ani sa cheltuie toti banii nerambursabili alocati de U.E., in valoare de circa 62 miliarde euro, dupa care, prin anul 2011, politicos, oficialii polonezi au afirmat ca ar mai putea sa absoarba si alte fonduri europene daca li se pun la dispozitie in timp ce Romania a cheltuit doar circa 1,5 miliarde euro pana in acel moment.
        Daca in anul 2012, polacii ar fi primit banii necheltuiti de Romania, pana cel tarziu la sfarsitul acestui an i-ar fi cheltuit si pe acestia integral.
        Sa nu mai uitam ca Polonia este doar intro continua crestere economica dupa anul 2000, aceasta tara nefiind afectata de criza economica globala.Unul dintre motive ar fi ca economia poloneza se bazeaza in primul rand pe consumul intern.

        • sorine, de unde mama sărăciei ai scos aberația asta: „Polonia a reusit ca in circa 3 ani sa cheltuie toti banii nerambursabili alocati de U.E., in valoare de circa 62 miliarde euro, dupa care, prin anul 2011, politicos, oficialii polonezi au afirmat ca ar mai putea sa absoarba si alte fonduri europene daca li se pun la dispozitie in timp ce Romania a cheltuit doar circa 1,5 miliarde euro pana in acel moment.”- care e șir de aberații, care este…

          Polonia a jucat în altă ligă, a avut alte opțiuni și noroc- dar să mitizezi așa e absurd. Politicienii lor nu sunt cu nimic mai patrioți, sunt la fel de PATRIHOȚI ca la noi, diferența au făcut-o multe alte aspecte din ultimii 35 de ani.

          Pt restu-
          Faptul că meditează la Leo 2 A4, așa cum îndrugam în nebunia mea acu ceva timp, în condițiile în care au în fabricație Twardy-PT91 – versiunea lor de T-72 optimizat, asta zice multe.
          Interesant e că deja au sute multe de tancuri relativ moderne și vor mai mult, oare de ce???

          • Bre sa sustii ca politicienii polonezi sunt la fel ca ai nostri…este o aberatie! Gloata de imbecili din Romania este unica in Europa, iar Polonia, desi a avut o alta perceptie decat noi, si o alta fata in comunitatea internationala, s-a dezvoltat in principal pe baza seriozitatii oamenior sai.
            Romania nu are politicieni, ci doar politruci! In toate partidele, de sus si pana jos! In Romania se intra in politica pentru a face bani, nu pt a face ceva bine…
            Doua exemple, fara nici o legatura cu Germania si SUA: industria chimica poloneza a fost grupata de guvern intr-un mare holding, restructurata, capitalizata, iar astazi se bat investitorii s-o cumpere. La noi Oltchimul este mort.
            Al doilea exemplu: industria militara poloneza versus resturile in putrefactie ale industriei miliatre romanesti, care in „89 era peste polaci…Asa ca nu ne putem compara la nivel de clasa politica. Noi am strans toata pleava Europei!

            1
            • industria chimica poloneza a fost grupata de guvern intr-un mare holding, restructurata, capitalizata, iar astazi se bat investitorii s-o cumpere

              George, ai pus degetul pe rana. Sa mai scriem odata;

              industria chimica poloneza a fost grupata de guvern intr-un mare holding, restructurata, capitalizata, iar astazi se bat investitorii s-o cumpere

              Uita-te in curtea ta:

              CFR a devenit CFR Marfa, CFR Calatori

              Energia electrica a devenit Transelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica, Hidroelectrica, Renel, etc, etc

              Gazul a devenit Romgaz, Transgaz, Distrigaz , etc.

              Sesisezi diferenta? La noi totul a fost spart in scopul distrugerii. Au venit „INVESTITORII” straini, au pus pe butuci Otelul Rosu, Resita, Cimpia Turzii, Braila, Tirgoviste si Buzau, au carat tot acasa, au taiat restul cu flexul si au dat la fier vechi, iar la sfirsit au vindut totul cu 230 de ron.

              In acelasi spirit, au intrat la incalzire Arpechim si Oltchim. Se pregatesc multi altii.

              Am o dragoste de investitii straine de nici nu-ti imaginezi. Cu cit e flexu’ mai performant, cu atit ii iubesc mai mult.

              • Uite vorbesc in cunostinta de cauza. Am lucrat la o firma mare la nivel mondial in domeniul metalurgiei. In Romania detine o otelarile, plus un laminor si ceva punct de lucru pt industria petroliera. Ei au detinut Laminorul Braila. Mergeau colegii mei in delegatie la braila si incercau sa puna treaba pe roata si nu reuseau, Nu vroiau oamenii sa lucreze in ruptul capului. Au detinut pe o scurta perioada Tubinox Bucuresti, imi povestea un coleg de birou ca in hala de productie crestea un copac, asa erau aia de curosi de lucru si de calitate. Laminorul Braila a fost donat statului GRATIS!! Majoritatea angajatilor nu aveau chef de lucru cu toate ca salarile platite erau muuuuult peste nivelul mediei. La CFR iar 80% dintre angajati sunt niste pierde vara iar de controlori sa nu mai vorbim. Pot sa iti arat cateva fabrici preluate de investitori straini si care arata super bine cu tehnologii dintre cele mai noi sunt si fabrici romanesti detinute de romani care tot asa arata.

                „Îşi închipuie cineva cum am fi fost noi, românii, azi dacă n-ar fi fost lumea occidentală spre care să tindem, care să ne primească şi să accepte să ne „integreze”, în ciuda înapoierii noastre istorice şi a problemelor politice interne pe care le au şi nemţii, şi francezii, şi britanicii, şi americanii?! N-ar fi mai bine ca, în loc să ne oţărâm la „frau Merkel”, ne-am face fiecare mai bine treaba? Şi, în loc să ne cerşim respectul, să ni-l obţinem muncind mai bine, mai eficient şi mai creativ decât un neamţ. Este greu?”

                • „Laminorul Braila a fost donat statului GRATIS!! Majoritatea angajatilor nu aveau chef de lucru cu toate ca salarile platite erau muuuuult peste nivelul mediei.”

                  Oamenii astia nu pot fi dati afara? Nu pot fi inlocuiti de altii care vor sa munceasca?

            • Mulțam de răspuns… nu am cuvinte. Te înșeli la partea cu politrucii lor și ai noști, dar e dreptul tău acesta.
              Polacii au fost peste noi din 1000 încoace și într-adevăr, am spus că au avut politici mai deschise atunci când a fost cazul. În 1990 au tăiat în carne și a țâșnit sânge, deși industria lor era mai performantă – vezi minerit, vezi fluxuri industriale create în sinergie, șantiere… dar de atunci tor cresc.
              La noi a fost lovitură de stat perpetuată până în prezent și minerii au făcut ce au dorit – cu dedicație și sprijin.
              Mulțumiți tov. Iliescu pt tot, dar nu vă mai plângeți – că niciunu nu ați avut măcar planuri de „liniștire” a preșului, a porcilor.
              Totuși, polonezii, ungurii veneau, în 1989, după ceva ani de dezmorțire pre-capitalistă sau pseoudo-capitalistă unde micile firme erau private, aveau bilanț și profit. Știau ce e de făcut și cum, aici a fost mai sălbatic și stupid.

          • Buna intrebare , nea Floggere…Asta, si mai e una…de ce toate tarile cu capul pe umeri baga bani la greuceanu in modernizarea si marirea arsenalului si capacitatilor militare, numai noi suntem partizanii dezarmarii ??? ce stiu ei, si nu stim noi??? Sau stim, si ne facem ca ploua, ca de obicei, ca sa ne putem plinge p-orma ca ne-a luat iar razboiul prin surprindere, ca na, iarna nu-i ca vara, vezi bine…

  11. da hmmm ca de obicei noi stam si jinduim la altii si asa o sa facem si peste 10 20 30 de ani daca va ma fi cineva dispus sa locuiasaca in tara asta amarata si putreda de atata coruptie educatie praf(scoli profesionale ioc facultati fabrici de diplome) sistem de sanatate praf si altele pe care nici nu mai trebuie sa fie scrise pt ca stiu ca deja stiti si late metehne ale Romaniei un singur lucru ar fi de mentionat Romania va ramane mult timp de acum incolo curu’ Europei.=))

  12. e normal sa-i ajute pe polonezi, doar e vorba de coridorul polonez exact pe unde au intrat rusii, adica ia-u ajutat pe germani in 1939

  13. Elicopter militar prabusit la Bacau

  14. UPDATE: Un elicopter Puma Socat aparţinând Flotilei 95 Aeriene a Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit joi, 7 martie, în jurul orei 16.00, în apropierea localităţii Bereşti-Bistriţa, judeţul Bacău, în timpul executării unui zbor în formaţie.

    Ministrul apărării naţionale şi şeful Statului major General, împreună cu specialişti din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene se deplasează spre locul producerii evenimentului. Informaţiile referitoare la starea echipajului vor fi date publicităţii imediat ce vor fi disponibile, informează MApN.
    http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/elicopter-militar-iar-330-puma-prabusit-in-bacau-153929.html

    Sa speram ca nu sunt victime!

  15. http://www.defensenews.com/article/20120307/DEFREG02/303070011/U-S-Army-Congress-No-New-Tanks-Please
    (stiu ca e vechi)

    „In the 2012 defense appropriations bill, it provided an additional $255 million to buy 42 more tanks”

    255$ mil pentru 42 M1?..

  16. 6mil$/ bucata, pentru M1A1 la ultimul standard probabil…
    Un Leclerc sau un Black Panther cred ca trec de 9-10 mil. $

    deci nici nu e scump 🙂

  17. Pingback:Concepte - MLI-ul romanesc dupa MLI-84M - Romania Military

  18. Pingback:Feline - competitia suedeza si probabilitatea romaneasca - Romania Military

  19. Pingback:Iar propun unii modernizari de T-72... in timp ce altii lucreaza la un nou concept - Romania Military

  20. Pingback:Primele LEO 2A4PL receptionate si se asteapta modernizarea MI-24 - Romania Military

  21. Pingback:Americanii si britanicii vor tancuri noi - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *