Portretul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, ars în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău. „Trebuie declarată persona non grata”

Fasşîştii” români au pârlit porcul rus Dmitri Rogozin în stradă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi la ambasada Rusiei, de 28 iunie, ziua ocupaţiei sovietice a Basarabiei sau ziua eliberării de sub jugul românesc, potrivit tezelor moscovite.

 

28 iunie. “Fasşîştii” români au pârlit “porcul” rus Rogozin în stradă VIDEO basarabia

28 iunie. “Fasşîştii” români au pârlit porcul rus Rogozin în Chisinau

 

Portretele vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, au fost arse de o mulţime furioasă, caracterizată de o parte a presei de la Chişinău drept “reprezentanţi ai mai multor partide unioniste”. Manifestanţii care au pârlit “porcul Rogozin” susţin că acţiunea lor este o consecinţă a mesajelor lansate de oficialul rus în ultima perioadă. Mai precis, în viziunea acestui retardat mintal care ocupă o înaltă funcţie la Moscova, românii sunt “fasşîşti”, iar românii moldoveni sunt porci, pentru că nu ascultă de Kremlin.

Potrivit participanţilor la protest, vicepremierul rus a ponegrit neamul românesc. Manifestanţii au strigat „Rogozin – persona non-grata”. „Guvernanţi, scoateţi armata rusă de ocupaţie!”, „Ţară-mamă, salvează-ne!”.

Dmitri Rogozin a fost primit ca un oaspete de onoare, cântând Katiuşa şi Ne placi divcionka. A spurcat Piaţa Marii Adunări Naţionale. Am hotărât ca astăzi să petrecem un serviciu creştin-ortodox de curăţire a Pieţei”, a declarat preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului 1992, Anatol Caraman.

Mai mult, potrivit manifestanţilor, „vicepremierul rus trebuie declarat persona non grata” în Republica Moldova.

Anterior şi deputatul Valeriu Saharneanu a declarat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin să fie declarat persona non-grata în Moldova.

Publika.md aminteşte că, pe 9 mai, Dmitri Rogozin a spus în cadrul discursului său, din Piaţa Marii Adunări Naţionale, că „suntem liberi azi şi trăim datorită celor care au luptat pentru liberatate”. „Le doresc sănătate veteranilor care sunt prezenţi în PMAN. Voi fi fericit dacă Moldova va sărbători în fiecare an aşa ca astăzi această zi mare, care ne uneşte”, a menţionat acesta.

 

Sursa: Publika.md & Ziuaveche

 

58 de comentarii:

  1. „Ţară-mamă, salvează-ne!” din pacate tara-mama nu se poatea salva nici pe ea insasi ..

    • Acest porc care face la 2 minute o declaratie iresponsabila e, probabil, idolul tuturor rusnacilor de aici. Cand i-am vazut prima data declaratiile (cred ca era ambasador la NATO) am crezut e Jirinovsky si-a schimbat numele. La 3 cuvinte el pomeneste de 2 ori cuvantul razboi. E pur si simplu gretos aces personaj, parca ar fi fiul din flori a lui Stalin. Macar sa-si ia vuvuzelele de aici si sa stea el la taclale cu ele.

  2. „Ţară-mamă, salvează-ne!” Numai si pt expresia asta multi politruci romanii merita trasi in teapa! Ce Tara-mama?! Mai are astazi Romania capacitatea sa faca ceva?! Iti vine sa urli ca nebunul…

  3. Un fel de Vadim pe steroizi…In Romania vor resetarea relatiilor iar pe acolo isi fac de cap.Se joaca de-a „good cop-bad cop”

  4. De la lume adunate, despre Rogozin… 🙂

    Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant al Moscovei în Transnistria spunea recent că Rusia nu are de gând să întrebe România în această chestiune [deschiderea unui consulat rus]. În plus, postul de radio Vocea Rusiei l-a acuzat pe şeful diplomaţiei române de caracter duplicitar. Titus Corlăţean răspunde: „Este un gen de retorică pe care-l cunoaştem. Suntem obişnuiţi. Nu este cazul ca un ministru de Externe să facă comentarii legate de portavocea radioului rusesc şi nici de poziţiile tradiţional nervoase ale oficialului rus, pe care le-aţi menţionat. Aici vorbim de principii ale dreptului internaţional, vorbim de poziţii foarte clare la nivelul relaţiilor internaţionale. Cine intră în contradicţie cu aceste principii şi aceste poziţii are o problemă fie chiar şi de nervozitate”.

    Incep sa fiu convins ca dl. Rogozin, fostul ambasador rus pe langa NATO, recent numit vicepremier al Rusiei insarcinat cu probleme de aparare, are o obsesie legata de Romania.
    Dupa un sir intreg de declaratii – diplomatic spus, “neamicale” – facute in calitatea sa anterioara de ambasador, isi inaugureaza noua functie tot cu o declaratie la adresa Romaniei, numai ca, de data aceasta, in registrul bataii de joc!? Cu alte cuvinte, daca a vazut ca nu ne poate inspaimanta sa renuntam la amplasarea scutului anti-racheta cu declaratiile sale belicoase, acum ne ia la misto, ca sa folosesc o expresie populara la romani …
    Legat de afirmatia referitoare la Romania – cum ca, dupa ce a citit domnia sa acordul, realizeaza limitarile stricte impuse comandantului roman de la Deveselu – nu sta o clipa in picioare.
    De ce nu sta in picioare afirmatia dlui Rogozin? In primul rand, pentru ca nimeni in Romania nu crede in “grija” domniei sale, in general a Rusiei, fata de suveranitatea noastra.
    Mai degraba, prin aceasta remarca, dl. Rogozin ne demonstreaza inca o data (daca mai era nevoie) ca Rusia de astazi s-a schimbat prea putin fata de Rusia imperiala si URSS. Ceea ce ne aduce la fondul declaratiei dlui vicepremier Rogozin.
    [Un raspuns (serios) dlui Rogozin, Ioan Mircea Pascu]
    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11044372-raspuns-serios-dlui-rogozin.htm

  5. Un mic incident în democraţie.Este egal cu zero.
    România face parte din NATO iar R.Moldova din Comunitatea Statelor Independente(Rusia, Ucraina şi plus încă 9 foste republici sovietice).Între NATO şi CSI există un tratat, aşa că vor face ce vor vrea muşchii lor, adică a ruşilor şi americanilor, şi atât, în rest este o vânzoleală degeaba.Germania s-a unificat fiindcă au vrut muşchii lui Gorbaciov altfel nu mişca nimic.În vederea intrării României în UE şi în NATO aceştia au condiţionat România să semneze tratate cu vecinii dar fără nici un fel de probleme.Astfel, E.Constantinescu a anunţat semnarea Tratatului cu Ucraina în poziţie de drepţi, fără să îndrăznească măcar să amintească în glumă că în Ucraina se găseşte sudul Basarabiei,I.Şerpilor şi nordul Bucovinei.Deci România ca membră NATO şi UE poate să intervină în sprijinul R.Moldova privind la TV. În urmă cu câţiva ani un utilaj naval ucrainean a pătruns pe Dunăre în zona românească făcând de fapt lucrări în devavoarea noastră.România a aşteptat o intervenţie diplomatică a NATO fiindcă era o violare a teritoriului NATO.Nici vorbă.NATO nici n-a îndrăznit să discute aşa ceva.Ce-i interesează pe germani, belgieni, olandezi, danezi, italieni, francezi, britanici, spanioli, unguri, polonezi etc de români?Ce ţară din NATO doreşte un conflict cu CSI?Care popor din NATO acceptă să rămână fără energie şi cu oraşe bombardate pentru a rezolva problemele României?NIMENI.AŞA VOM RĂMÂNE ÎN VECI VECILOR.

    • Mai Vasile, te inseli destul de mult. Romania poate face multe si a si facut cateodata destule prin Moldova, de le tremurau salvarii alora de la Moscova, iar in privinta bratului Chilia si a pasivitatii Romaniei fata de Ucraina, iar o dai prin sant si te inseli extrem si foarte profund. Ultima oara cand Ucraina si-a luat-o de i-au mers fulgii a fost acum patru ani, cand in timpul inundatilor, Romania a dat drumul la apa pe Chilia facand praf tot ceea ce realizase Ucraina pentru Bastroe in ani de zile. Chelalaiau ucrainieni de ti se facea mila de ei 🙂 😉 .
      Si tot cu ocazia respectivelor inundatii Ucraina s-a vazut vaduvita de cateva zeci de hectare de teritoriu…
      De atunci pretentile ucrainiene pentru Bastroe au incetat foarte brusc si destul de definitiv.
      Asadar mai citeste, mai intreaba, abia mai apoi spune-ne cum stam noi fata de Ucraina si in situatia din Basarabia.

      „Care popor din NATO acceptă să rămână fără energie şi cu oraşe bombardate ” 🙂 🙂 😉 Aici chiar m-ai facut sa rad! Da care tara din CSI indrazneste sa bombardeze orase NATO?! si mai apoi sa apuce sa si savureze succesul?!Iar fara gazul rusesc, primii care mor de foame sunt rusii, europenii se descurca ei cumva, atat timp cat UE per asamblu are o capacitate in furnizarea de energie elcetrica cu 34% mai mare decat consumul mediu anual. Numai Romania, daca si-ar porni toate capacitatile de furnizare a energiei electrice poate acoperi necesarul Ungariei si inca ii mai ramane ceva si pentru Austria.
      Iar in cativa ani, odata cu gazele din M.Neagra si cele de sist, Rusia poate sta pe granita cu UE batand din buze si cu buzunarele falfaind a faliment. Tocmai gazele din Romania au reaprins Basarabia, cu care Rusia incearca sa santajeze Romania in problema gazelor de sist. Si idiotii de ecologisti, mana aia de oameni analfabeti, tot prin Moscova isi primesc ordinele,. la fel ca in Bulgaria, numa ca Romania nu e chiar Bulgaria sa dea Kremlinul guvernul jos cand are chef…

      Intr-un scenariu optimistm, doar gazele din Marea Neagra ar putea sa ajunga la 15 miliarde de metri cubi pe an, iar daca cuplam si gazele de sist…Ei bine Rusia trebuie in sfarsit sa se apuce de ceva mai lucrativ, faza cu gazele iesind din schema definitiv. 🙂 😉
      Ei, acum mai Vasile ce zici tu, cine de cine se teme, noi de Moscova, sau Moscova de gazele romanesti?!

      • Nu mi-e foarte clar cum au dat drumul la apa si de unde dar stiu o alta faza pe care au discutat-o cei de la INCDDD (Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii) chiar cand ucrainenii erau in pline sapaturi la Bastroe.
        Au spus ca, daca ucrainenii nu inteleg de vorba, vor redeschide canalele care legau bratul Chilia de baltile si canalele din interiorul Deltei, diminuand astfel debitul pe Chilia. Canalele astea fusesera inchise pe vremea lui Dej (cu detinutii de la Periprava), chipurile pentru obtinerea de terenuri agricole, de fapt, pentru a limita transferul de apa din Chilia si a asigura o navigabilitate mai buna pe brat.
        Cum ucrainenii nu inteleg decat de suturi in fund, ai nostri au redeschis canalele dintre Chilia si interiorul Deltei, fapt ce a dus la diminuarea volumului de apa, scaderea vitezei de curgere si cresterea vitezei de depunere a aluviunilor = colmatare Bastroe.
        Acum, ucrainenii au doua optiuni: ori o lasa balta dar au omorat, cu ocazia asta, si navigatia pe Chilia pentru ca ai nostri nu vor reinchide canalele, ori dragheaza Bastroe, se colmateaza, dragheaza, se colmateaza si tot asa, pentru a pastra aparentele succesului canalului si pentru a asigura pe undeva traficul de la Reni, Ismail, Chilia daca nu vor sa plateasca bani romanilor, pentru tranzit pe Sulina.

    • Aoloeoooo frate, imi pare rau de tine dar ai reusit sa scrii cate 15 prostii la fiecare 5 cuvinte :).

      CSI-ul e la fel de actual precum URSS-ul, in plus ca si alianta militara nu a functionat niciodata. CSI-ul (daca mai exista practic) e cel putin in moarte clinica, de aia Putin vrea gogorita aia cu Eurasia, adica un neo-URSS …., oricum acolo vor adera maxim Rusia, Ucraina si ceva deserturi din centrul Asiei (aia de se termina cu -stan 🙂 )

      Daca tu pui fata in fata CSI cu … NATO cred ca ai hibernat vre-o 30 de ani si presupui ca URSS-ul si-a schimbat numele 🙂

      Cat despre bombardarea de „CSI” a Europei … , conventional Rusia nu poate castiga acum un razboi (ofensiv) impotriva Europei nici daca sta in cap, diferentele tehnologice sunt de insurmontat , iar rezervele umane nu mai sunt ce au fost.

      Mai ramanea sa soliciti aderarea noastra la CSI ….:)

      Totusi, cred ca esti doar neinformat sau manipulat 🙂

      • aaaaa, era sa uit, bai, da terminati cu „gazul rusesc fara de care Europa ingheata”, nici asta nu mai e de actualitate, gata, odata cu noile resurse energetice, gazele de sist si cele nou descoperite in M. Neagra, Mediterana, M Baltica si Atlantic, estimez ca in maxim 10-15 ani rusii o sa imbie Europa sa cumpere gaz mai pe nimic, doar sa cumpere.

    • Vasile tata de minune ti se potriveste numele. 🙂

      Actualmente rusii merg pe deja celebra uniune vamala, CSI in cel mai bun caz e in moarte celebrala. Iar din Uniunea Vamala fac parte Rusia, Belarus si Kazahstan, probabil belarus fiind baza :)).
      Daca stai sa gandesti un pic realizezi ca treaba cu gazele pentru rusi incepe sa devina un vis, si ca probabil baietii din vestul europei sunt asa satuli de jocurile rusiei incat e posibil ca unul din motivele alegerii TAP sa fie fix evitarea unor zone unde rusii mai au ceva influenta, respectiv Bulgaria.
      Asa ca noi sa fim sanatosi si sa speram la guvernari mai bune ca cele trecute si cetateni care sa voteze cu creierul si pentru tara nu pe pungi cu zahar si ulei.

      • Eu am mari semne de intrebare in ce priveste relatia Kazahstan Rusia , acum e ok , dar nu stiu pe viitor , dupa ce vor stabili cateva relatii gen Rompetrol ( unde se invart miliarde de euro , fara exagerare ) Kazahstanul o sa inteleaga ca „malaiul” nu vine de la rusi si ca ar fi bine sa se puna bine cu altii , mai se baga in seama cu NATO acum cu pretextul retragerii NATO din Afganistan ….. nu e neaparat sa fie exact cum zic eu evident , dar eu cred cu tarie ca sunt toate sansele sa fie acesta cursul .

  6. Pff, am pierdut ceva? Să facă jigodiile astea pe dracu’n patru şi să lege reţeaua electrica a Moldovei de cea a României … la fel şi pe cea de gaz. După aia ne descurcăm noi, că suntem oameni mari şi vaccinaţi.
    http://www.transelectrica.ro/4OperareSEN/functionare.php

    • @CosteaH, ,…cunosti sistemul energetic national? Stii ce inseamna sa legi 2 tari? nu e asa cum crezi tu..

      • @barny.Am fost eu acu vreo saptamana pe la Lotru de exemplu… Am vorbit cu oamenii de la hidrocentrale, stalpii sunt bine mersi, trebuie doar cablurile intinse.Drumurile sunt ok, utilajele pot ajunge usor asa ca domnu’ barny nu-ti face matale probleme Romania mea are capabilitati de interconectare cu alte state.Romania ar putea da curent gratis la toata populatia , numa ca cineva vrea si profit si nu neaparat lipitorile astea din tara!

    • Teava de gaz dinspre Romania spre Moldova va fi gata in aceasta toamna, a se intelege in toamna anului 2013.
      Problema cu retelele electrice este foarte complicata si nu din cauza Romaniei, pe scurt degeaba reteaua pana la Prut poate sustine transportul de energie daca de la Prut in rep Moldova nu ai la ce te lega si dupa ce rezolvi legatura, nu ai prin ce transporta energia.

      • trebuie inchis inelul de 400 de KV dupa aceea vin moldovenii. Ala e important. Apoi centrala de la tarnita sa poti echilibra sistemul si apoi vin moldovenii

        • Nu-mi dau seama ce consum de energie are Moldova si, daca le livram noi energie in loc sa ia din Transnistria (Cuciurgani), cam ce impact ar avea asupra sistemului energetic national. In cazul asta ar mai fi nevoie de Tarnita?

          • seara scade consumul si in moldova si atunci iar ai surplus de energie.

          • Este nevoie de Tarnita pentru ca oricum noi trebuie sa crestem productia . Daca vrem sa crestem economic sa zicem de 3-4 ori asta inseamna un consum de 2-3 ori mai mare …….
            Am mai scris pe aici , imagineazati ce inseamna o agricultura si sisteme de irigat bine puse la punct, un consum mult superior la ce este acum , la fel si al acelelalte industrii

            Plus ca o industrie puternica pe o aniuumita directie ( acum sa zicem energie electrica ) iti genereaza competiti si eficienta , asta inseaman ca mai poti furniza si in exterior pentru ca ai pret mia mic 9 evident nu merge peste tot asa e si factorul politic , dar in principiu poti face bani frumosi din asta )

            Eu cred ca reteaua electrica e mai usor de facut decat cea de gaze ( cunosc cel putin 6 firme cu capital romanesc care ar putea finaliza aceste lucrari in timp relativ scurt ). La electricitate poti lega o magistrala ( eu asa am si inteles ca asta e si planul ) Iasi -Chisinau si Suceava -Balti

            Oricum eu estimez un consum al Moldovei undeva sub 10% din al nostru deci aproape nesemnificativ

  7. mai baietzi…..cand oi vedea io vreo 2 milioane de basarabeni ca ies pe strazili orashelor din basarabia shi striga totzi ce vor sa se uneasca cu Romania…atunci sa stam de vorba….pana atunci statzi relax cu unirea cu basarabia. pe romani nu-i intereseaza iar basarabenii nu vor…pt majoritatrea dintre basarabeni sorele shi binele tot de la moskva va veni asha cum a fost din „45 incoace, dupa conceptzia lor….cat I-ar fi f….rushii in c…ei tot dupa rushi sunt limba shi ii apreciaza. pt multzi dintre basarabeni, romanii sunt nishte jeguri shi nishte tzigani,nishte hotzi shi lepere care i-au furat shi le-au violat bunicile in ww2…asta pt ca asha le-au spalat ruso-sovieticii creierii….deci hai sa ne calmam cu unirea iar fara ok-ul de la moskva, bruxelles shi Washington, nimik nu se va face….sa ne vedem de amaraciunea asta de Romania care e pe butuci dtptdv…shi pe urma sa mai visam expansiuni teritoriale….

    • Asa e , multi gandesc asa, dar 15-20 % dintre ei sunt sanatosi la cap , si ce inseaman asta 600-700.000 de oameni , iar asta la populatia moldovei e mult . Acest procent e acum o sa vezi in 10 ani cum vor fi treburile . La fel e si la noi , crezi ca sunt mai mult de 25% ( adica 4-5 mil de romani ) care stiu pe ce lume traiesc . Sau crezi ca mai mult de 50% ar fi loiali tarii ? . Asta nu e o problema a Romaniei asa sunt toate tarile au scursurile lor , iar oamenii inteligenti nu sunt in masa , sunt un procent mic .

      Acei oameni au fost spalati pe creier zeci de ani ce vrei acum de la ei , e adevarat ca nu se compara cu cei din transilvania care dupa 1000 de ani de batjocuta bozgoreasca au vrut unirea fara sa clipeasca , dar asta e acum , trebuie sa asteptam sa se mai trezeasca sa se mai curete sa mai vina o generatie noua nespalata pe creier …..

  8. Prima poza e sugestia, cea cu coarnele …….

  9. E ironic ca admiratorii celei mai putin democratice tari din Europa urla despre libertatea de exprimare [sic] 🙂

    In rest e situl omului si face ce vrea, citesc acest blog de pe cand era pe platforma „free”, dar trebuie sa recunosc ca dezbaterile de la comentarii au scazut mult in calitate de cand cu propaganda asta … stravezie.

    Cum bre’ sa sustii niste aberatii lipsite de orice fundament,in mod repetat, si sa faci si idiot pe cel care nu-i de acord cu tine. Daca nici asta nu-i spam nu stiu ce ar fi.

    In rest sunt doar cititor, insa nu-mi place sa se incerce intoxicarea mea fortat, pe modelul picaturii chinezesti.

    Inteleg ca e cu adevarat tulburator, poate, ca un blog a catorva entuziasti amatori [nu ma aflu printre ei asa ca sunt obiectiv] sa aiba trafic mai mult decat dublu decat un site profesionist, sustinut de masina de propaganda a Kremlinului si la care lucreaza maestri ai propagandei si manipularii.

    Ideea e ca daca se doreste discreditarea blogului si „fugarirea” cititorilor cu astfel de vuvuzele, sa stiti ca era cat p’aci sa le iasa, eu insa-mi mi-am pus zilele trecute intrebarea daca mai merita sa intru pe blog.

    Orice forum si site are astfel de mecanisme, intra pe [sa zicem] forumul Softpedia si spameaza sa vezi ce se intampla …..

  10. io as prefera sa achizitionam de la ivan ceva sisteme S300/400 si ceva Iskander .intra la categoria sf, stiu.. :mrgreen:

    • Poate ca am cumpara , dar astia ni le dau „nefunctionale” si „marcate” 🙂

    • @Ah ioane, ioane…adica sa luam de la marii nostri dusmai tehnica de lupta de interes strategic si cand ne-o fi lumea mai draga si apasa generalii pe buton incep sa se auda rotitele cum scrsnesc ca nau vaselina sa lansesze rachetele impotriva cui? Rusilor ,daraghia tavavarisci ion!

  11. qwerty
    una e ortodoxia care ne leaga alta e politica imperiala (panslavismull poleit cu ‘ortodoxie) repet poate pricepi si tu ; insiisi Sfintii Rusi (sunt si la noi in Sinaxar)au ‘prorocit’ nenorociri Rusiei (revolutia bolsevica, dezmembrarea ;etc). deci argumentul asta cu tenta rautaciosa ‘frati d’ai nostrii pravoslavnici’ nu tine pentru cineva care cunoaste cat de cat ortodoxia din interior intelegi? da, suntem frati intru credinta cu ‘pravoslavnicii’ din rusia (pana la un PUNCT si acel punct este politica imperialista promovata de unii rusi). aici le sunem pa ivanilor(daca persista in directia asta) dar nu ortodoxiei ruse. pare un paradox dar nu e.

  12. Pentru ca amicul Ion pomenea de „fratia ortodoxa” dintre noi si rusi, redau mai jos o mostra de fratie adanca si plina de iubire spirituala.

    Atacurile lui Kiril la adresa ortodoxiei romanesti

    Hotararea Patriarhiei Romane de a deschide trei noi eparhii pe teritoriul Moldovei este un pas care distruge unitatea ortodoxa si nu va ramane fara consecinte, declara in 2007, Kiril, pe atunci fiind presedintele Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei si mitropolit de Smolensk si Kaliningrad. „Am considerat intotdeauna ca nu trebuie sa incalcam randuielile canonice, care nu permit crearea unei jurisdictii pe teritoriul alteia. Ceea ce s-a intamplat acum reprezinta o incalcare grava a randuielilor canonice, iar acest pas este indreptat spre distrugerea unitatii sfintei Ortodoxii”, a spus ierarhul la o conferinta in cadrul expozitiei „Rusia Ortodoxa”. „Suntem foarte ingrijorati si, desigur, actiunile Patriarhiei Romane nu vor ramane fara urmari”, a subliniat mitropolitul. El a remarcat ca in noiembrie, in capitala Rusiei ar fi trebuit sa aiba loc un dialog intre Bisericile Rusa si Romana, „nu doar in ce priveste Moldova, ci si alte chestiuni”. „Ne-am exprimat ca aceasta intalnire nu este posibila la Moscova, deoarece aceasta va fi inteleasa gresit in Moldova si poate fi inteleasa gresit in Romania si chiar la noi”, a mai spus mitropolitul. La sfarsitul lunii ianuarie 2009, cu doar cateva zile de a fi intronizat Patriarh, Kiril a reinnoit atacurile predecesorului sau Aleksei al II-lea impotriva Bisericii Ortodoxe Romane. Patriarhul Kiril acuza BOR de “atentate la teritoriul canonic al Bisericii Ruse”. Ca si anterior, nemultumirea Patriarhiei Rusiei avea legatura cu gestul Patriarhiei Romane de a recunoaste Mitropolia Basarabiei. Potrivit frontnews.ro, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a caracterizat masura Patriarhiei Romaniei de reactiva Mitropolia Basarabiei drept un “atentat la teritoriul canonic al Bisericii Ruse”.

    Declaratia completa aici http://karadeniz-press.ro/kara/tag/mitropolia-chisinaului-si-a-intregii-moldove/

    • ..pentru ca amicul @Gabriel pomenea de ‘atacurile’ Patriarhul Kiril (un serghianist, btw serghianismul este dat anatemei de catre vechiul ROCOR) intra intr-un subiect care il depaseste.. si nu este cazul sa aprofundam teologia si dreptul canonic pe un blog militar, nu? vino pe un blog ortodox ‘traditionalist ‘ sa-ti dezvolt tema..

      • Aici nu e vorba de teologie sau drept canonic. Aici e vorba de implicarea Bisericii Ortodoxe Ruse intr-o disputa in care nu are ce cauta. Prin declaratiile sale, Kiril se situeaza de partea celor care au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov. Nu e ironic?
        Firesc ar fi fost ca ortodoxismul sa fie o punte de legatura. Dar mai marii bisericilor au hotarat altfel.

  13. Nu-i chiar asa. Exista o ramura a Hidrotehnicii, in constructiile de canale navigabile (prin urmare cu deschidere mare)dar si tehnici in constructiile de imbunatatiri funciare prin care se planifica si regularizeaza debitul intr-un canal si controlul curentilor. Caci debitul este cel care aduce aluviunile si colmateaza albia. Iar curentul accelereaza procesul. Tehnicile se stiu de pe vremea lui Tales care rezolva problema prin indiguiri (cum spunea Plutarh ca facea Tales care a reusit totodata sa nimiceasca cu acesta tehnica si armata lui Cresus). Dar astazi, pe linga indiguiri care controleaza curentul si scad debitul intr-o albie, se fac amenajari hidrotehnice moderne ale taluzurilor din beton (ca la Suez, Volga-Nipru sau Dunare-Marea Neagra de pilda). Problema cu Bastroe nu e tehnica anticolmatare ci finantarea. Lucrarile hidrotehnice sunt scumpe atat ca volum (proiect) cat si unitar, pretul metrului cub de beton hidrotehnic (BH) fiind mai mare decat la alte tipuri de betoane. Dar canalul e comercial! Canalul va plati finantarea exact cum Suezul nationalizat de Nasser a platit barajul de la Assuan. Prin trafic! Iar Bastroe nu are valoare geopolitica atata timp cat exista Dunare-Marea Neagra si navele tarilor Dunarene pot iesi pe aici la mare nu pe Chilia. In schimb este un concurent pentru Chilia daca tariful va fi mai mic. Adica nu-i decat un razboi comercial si atat. Controlul iesiri la mare e mai scump, dar ne apartine prin Dunare-Marea Neagra.

  14. E imposibil geografic. Te-ai uitat pe o harta? 25% dintre cetateni sunt etnici rusi. Rusa se vorbeste peste tot si lumea economiseste in ruble. Ce politician kazah crezi ca va omite asa ceva? Sursa bugetului de la Astana sunt gazele, petrolul si uraniul. Dar conductele sunt ale Gazprom si uraniul al Rosatom. Ce economist kazah crezi ca va face abstractie?
    Si nu. „Malaiul” vine de la rusi. De la conductele lor. Fara ele erau in epoca de piatra si Nazarbaev nu muta capitala de la Alma-Ata la Astana.

  15. O convingere personala:
    Rogozin este un diplomat de prima mana asa cum sunt toti diplomatii rusi sau cei din scoala europeana. Este cultivat dar totodata dur. Vorbeste patru limbi, este doctor in filozofie, scrie carti si se afla in cercul de apropiati atat ai lui Putin cat si ai lui Kissinger. Un intelectual rafinat care s-a impus totusi prin cultivarea unei retorici dure si prin intimidare psihologica. Prin propria personalitate. Nimic nou sub soare. Andrei Gromyko era la fel de rasat dar de o mie de ori mai dur. Cu toate acestea, Shevardnadze l-a considerat cel mai bun diplomat rus din tot secolul trecut. Pentru intelegerea psihologiei lui Rogozin recomand citirea cartilor lui. Stilul este foarte franc chiar daca noi nu am cam fi de acord cu afirmatiile lui. Merita. Nu-i pierdere de vreme sa te lamuresti tu singur ce si cum e Rogozin ca psihologie si ce-i declanseaza comportamentul. Daca e necontrolat sau din contra premeditat.
    Dpdv diplomatic Rogozin e o arma cu raza lunga…clasa strategica. Ce face si zice el despre Moldova, NATO sau altcineva nu e de capul lui. Are lectiile bine invatate in cabinetul lui Lavrov si e bine pregatit cand incepe sa „mitralieze”. Din fericire nu va ajunge niciodata ministru de externe. Dar a fost seful unui partid rus si asta s-ar putea repeta. Si niciodata nu stii pe cine va iubi poporul. Un Rogozin la Kremlin ar fi ceva savuros pana la urma. Delicios pentru unii si teribil de amar pentru altii. Daca Rusia a-l merita pe Rogozin oare Rogozin merita Rusia?
    Ca sa-l combati pe Rogozin nu trebuie sa-l injuri chiar tu. Asta doar daca esti la fel de rafinat si de pregatit ca el. Nu. E nevoie de cineva din aceeasi categorie chiar daca nu la fel de ..”strategica”. De acelasi stil. Caci „stilul e..omul”. Si avem asa ceva! E la fel de controversat, se cheama Vadim, are diabet, scrie ca si Rogozin (dar lirica nu proza), si este la fel de cultivat ca Rogozin doar ca la el franchetea e doar colerica. E adevarat ca alonja rusului e alta si are in spate o armata exceptionala de „specialisti”. Vadim n-ar avea ca „arma secreta” decat pe Zavoranca daca o reseduce. Dar „un meci” Vadim vs. Rogozin ar fi ceva de „zile mari”. Liricul contra prozaicul. La un singur capitol „bardul” nostru nu va fi inferior. La cunoasterea istoriei. Orice s-ar spune despre el, Vadim e toba de istorie. Si e patriot. A-si iubeste tara. La fel ca Rogozin! Sa inceapa meciul!
    Eliberati ringul…

  16. …ce sa faci cu S300? Sa interzici decolarile pe Sofia? ISKANDER? Vrei sa iei la tinta Budapesta? De ce am achizitiona asa ceva? Sa te apere de rusi? Pai astea sunt rusesti. Crezi ca astia se impusca singuri in picior?

  17. @Barny … sa zicem ca am ceva habar 🙂 Pentru inceput e de ajuns linia Suceava-Balti. De la Balti spre Chisinau exista o alta linie de inalta tensiune, nu stiu voltajul dar e putin diferit de cel folosit de noi, am impresia ca ceva intre 220kV si 400kV. Sistemul energetic a functionat si pe vremea comunismului cand era un consum mult mai mare si nu aveam centrala cu acumulare prin pompaj. N-a crapat sistemul nici in 2008 cand s-au decuplat ambele reactoare de la Cernavoda, nici anu’ asta cand s-au decuplat un reactor si aproape toate eolienele din Dobrogea, in plina productie (cred ca se produceau peste 800MW. Sigur, pentru cresterea sigurantei alimentarii cu energie a Rep. Moldova, n-ar strica din zona Galati sa mai plece o linie de 400kV undeva spre Chisinau.

  18. Pingback:In sfarsit am scapat de porc! - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *