Arma modulara poloneza MSBS-5,56 – Rawat

msbs1

Bezkolbowy MSBS-5 Rawat noua arma de asalt poloneza va fi gata in 2013.

Polonezii, nefiind romani, s-au apucat sa dezvolte o noua arma usoara de asalt pe la mijlocul anului 2012, iar anul acesta se asteapta ca primele modele de preserie sa fie livrate pentru teste Armatei Poloneze. Astfel in 2012 s-a format un consortiu intre Military University of Technology (WAT) si Weapons Factory, pentru dezvoltarea in comun a Modular Small Arms System 5.56 mm “Rawat”.

Planul prevede ca noua arma sa fie pe deplin functionala si gata de intrarea in productia de serie in patru ani de la demararea dezvoltarii. In cadrul acestui program se are in vedere dezvoltarea unei intregi familii de arme, care sa cuprinda, atat o arma de asalt modular calibrul 5.56, cat si a unei variante de pusca cu luneta si a unei mitraliere.

msbs2

In acest moment sunt doua variante in lucru, ambele cu sanse egale de a fi alese de catre armata. Costul dezvoltarii noi familii de arme este estimat la aproximativ 3 milioane de euro.

 

Sursa: Altair

39 de comentarii:

  1. de arma noastra se mai stie ceva?

  2. @ qwerty. 🙂 da , se stie, da’ e secret!

  3. Doamne, macar de ne-am trezi sa colaboram cu polonezii………….in ultimii ani Polonia s-a implicat serios sa-si dezvilte propriile programe de inzestrare ale armatei.Desi am pornit in 90 cam de pe aceleasi locuri am ramas de pluton iar ei s-au detasat ca lideri

  4. Sursa de inspiratie pentru o parte din modelele prezentate de polonezi sunt FN SCAR de la Herstal.Cel putin cele 3 arme din dreapta imaginii sunt copii fidele ale FN SCAR®-L CQC si FN SCAR®-H PR.Dar cel putin au ales sa schimbe nu sa „inbunatateasca” ceva depasit din multe puncte de vedere cum este AKM-ul.

    • AKM-ul nu mi se pare atat de depasit. E inca cea mai simpla si fiabila arma, tot ce trebuie e sa-i imbuntatesti un pic aparatele de ochire si ergonomia, si sa ramana la greutatea lui (a AKM-ului) sau chiar ceva mai mica daca e posibil.

      Pana cand va aparea ceva deosebit (o noua munitie, arme laser sau mai stiu eu ce) cred ca nu vor fi mari avansuri in privinta armelor de asalt, doar chestii minore (mai pui o sina ca sa pui o luneta, un aparat de ochire laser etc)

      • AKM-ul este o arma simpla si performante mediocre pentru ca a fost creata pentru soldati simpli gen…Ivan,Ion,Mohamed etc.Gloria ei a apus demult.Romania are armata profesionista acum,teoeretic,rostul unei astfel de arme dispare.Cat depsre partile ei slabe…aparate de ochire,ineficiente,cama de fixare a incarcatorului dificil de folosit,inchizatorul ramane inchis la ultimul cartus.Unii au incercat sa le remedieze.Galil israelian,NL-NM1 olandez,RKM-60 finlandez dar in final au ales cu totul altceva.

        • Performantele sunt OK pentru o arma de asalt daca te referi la precizie. Catarea poate fi modificata foarte usor, mutata mai in spate etc, la fel selectorul de foc poate fi modificat un pic.
          Catarea deschisa e mai buna pentru foc automat la distanta mai mici, cea „inchisa” sau cum i-or zice ei acolo (peep-sight parca) e mai buna la foc cu foc la distante mai mari.
          Mecanismele interioare pot ramane cam aceleasi, iar in calibre similare (5,45×39 mm sau 5,56×45 mm) are performante asemanatoare cu orice alta arma de asalt de acelasi calibru, ca precizie ma refer.
          O sina Picatinny prinsa bine pe capacul cutiei mecanismelor si o luneta sau un aparat de ochire bun facut la IOR si aia e, nu ne trebuie altceva inca 40 de ani de acu incolo. Destul de usoara, foarte simpla, foarte fiabila, e inca cea mai buna arma

          Eu as fi pornit de la arma asta (M-10) care se vinde chiar bine in SUA (facuta tot de Cugir)

          http://www.youtube.com/watch?v=vr1LGGMrND8

          As fi schimbat cate ceva la selectorul de foc si la mecanismele de ochire si as face-o in cal 5,56 si aia e. Ieftin si bun, ceva din ce in ce mai rar. Eu nu sunt pro-rus deloc, dar unde e sa le dai credit, aia e, au facut si unele chestii mai bune decat altii, si cu ceva inovatie de la noi poate iesi ceva cel putin la fel de bun cu orice alta arma de asalt actuala.

          Cat despre incarcator, acolo e treaba de practica, eventual poti sa-i pui un buton sau o parghie langa garda tragaciului pentru a-l scoate mai usor. Nici asa nu e mai complicat decat la o arma bullpup, acolo e si mai dificil de schimbat din cauza pozitiei. Daca iei toate plusurile si minusurile e inca una din cele mai bune arme de asalt. Cu ceva mici imbunatatiri si modernizari chiar cea mai buna raportat la fiabilitate, precizie, putere de foc, simplitate si pret

        • soldati nu sant nici simpli si nici „complicati”
          AKM-ul a fost facut sa acopere distanta de la 100 la 300 de metri cu un potop de gloante ,distanta stabilita in urma experientei din ww 2 ca fiind cea mai probabila pentru un schimb de focuri
          Ca sa surclasezi AKM-ul ca performante fiabilitate si cost de productie pe distanta asta e destul de greu
          Dincolo de 300 de metri utilizezi PKM -ul si Dragunov-ul
          AKM-ul nu este o arma pentru operatii speciale unde M16 spre exemplu este superior(aici se pune accentul pe precizie )
          Sa creat impresia ca AKM-ul si urmasi lui ar fi depasiti in conflictele din IRAK si AFGANISTAN dar aici au predominat operatiile speciale si politienesti pentru care pusca de asalt nu este foarte indicata
          Cine vrea sa trimita Akm-ul la muzeu ar trebui sa construiasca o pusca de asalt care sa utilizeze 7.62X51 SAU 7.62 X54, arma care sa fie automata si sa nu depaseasca cu mult in greutate kalasnicovul cea ce nu este deloc simplu

      • corect
        toate modelele astea aparute ca ciupercile dupa ploaie nu sant cu mult superioare batranului AKM ,vorba ta” chestii minore”si nelipsitul 5.56 NATO
        Atunci mai bine modernizezi AKM -ul

        • @ Sorin Vasile
          Exact.
          Pana cand vor aparea arme cu munitie lansata electromagnetic, arme laser, cu microunde etc, AKM-ul (modernizat pe ici pe colo) va fi una din cele mai bune arme de asalt

          @ geo

          Singuru care bate campii pari sa fii chiar tu. Si normal ca daca ai o arma veche de 30 de ani cu care au mai tras si altii an de an, mai tragi si ca disperatu rafale lungi cu ea (la un singur incarcator si tras normal, adica foc cu foc sau serii scurte la intervale mici de timp nu ai nicio problema cu teava) si apoi te intorci in cazarma si o arunci pe undeva fara sa-ti pese (de, mai erau si recruti d-astia) nu o sa fie o arma excelenta.

          Da ia fa tu asa cu un M-4 sau Famas sau HK G-36. Trage cu ea in fiecare luna cate un incarcator, timp de 20 de ani, curata-o in doru lelii, mai da cu ea de pamant si trage numa rafale. Apoi fa o comparatie si vezi care a rezistat mai bine. Iti spun eu ca probabil nici nu o sa ai ce compara la final, unele s-ar putea sa nu reziste pana acolo

          • @radu2 AKM-ul a fost superior datorita simplitatii lui.In anii ’50/60 nu avea opozant.Pentru ca putea fi folosita de oricine.De fapt asta a fost miza…Sa il ei pe Ivan de la munca campului sai ii oferi o minima intructie si sa il trimiti la lupta.Strategia armtei sovietice cand s-a trecut la dotarea cu AKM era acoperirea campului de lupta cu un nr.mare de gloante trase cat de repede posibil.De unde si slaba atentie acordata preciziei.Dar aceasta tactica nu mai este viabila.Armata britanica a trecut la dotarea cu armament de infanterie automat in anii ’70.De ce?Pentru ca mizau pe instructie si precizie nu pe risipa de munitie.Cat despre comparatii…Ce face un AKM si ce nu face un FN_FAL sau un GK…parte adevar parte mit.

          • @Pavel

            A fost superior si datorita fiabilitatii lui, si a fost arma care a continuat cel mai bine conceptul „arma de asalt” propus de nemti in WW 2 (Stg 44).
            Adica o arma care sa combine pistolul mitraliera cu pusca, sa aiba cadenta unui pistol mitraliera pentru a asigura foc de saturatie si un glont suficient de puternic pentru a avea o distanta de foc eficace destul de buna. Si sa aiba o precizie suficienta pana in 300-400 de m, unde se dau cele mai multe lupte. Cu o luneta merge si peste, spre 500-600 cel putin

            Fn-Fal intra mai degraba la ceea ce pe dincolo se numeste „general purpose rifle”, e mai aproape de PSL decat de o arma de asalt.
            De ce crezi ca britanicii au renuntat la ea pana la urma?

            Cerintele actuale sunt de partea armelor de asalt pentru dotarea generala a infanteristilor.
            Eventual un calibru ceva mai mare (gen 6,5×39 sau 6,8×43). Pentru ca ai nevoie si de foc automat. Iar pentru precizie, am spus, o eventuala modificare a aparatelor de ochire si o sina pentru a monta o luneta ceva si aia e.
            AKM e suficient de precis chiar si acum, iar in calibre mai mici e cam pe acolo cu alte arme din categoria lui. Cu micile modernizari de care spuneam nu e cu nimic mai prejos din pct asta de vedere

            Trebuie sa te gandesti si ca arma trebuie sa fie si fiabila, nu doar sa arate cat mai SF. Sa fie si simpla (asta ajuta si fiabilitatea), deci ieftina si usor de produs, sunt mai multi factori aici.

          • @radu2Britancii au renuntat la arma mai degraba obligati de vremuri decat de nevoia de foc automat.Am folosit diferite tipuri de arme.Nu neg fiabilitatea AKM-ului…dar realitatea unui camp de lupta este total diferita.Cand vorbesti de precizie 300/400 m sau 600 m cu luneta la ce arma te referi?AKM-ul in nici un caz.

          • @pavel
            Opinez ca britanicii au renuntat la arma cal.7,62×51 in favoarea celei de 5,56×45 atat din ratiuni atat tactice cat si economice . Mai precis pentru a da de lucru unei industrii de armament aflate in recesiune . Chiar isi doreau arma de calibru 4,85 , pana la urma au ales munitia standard NATO .Intr-o industrie de armament romaneasca fara comenzi , o arma de asalt ieftina produsa integral in tara ar fi o solutie de revigorare .Una scumpa , doar pentru a ne alinia unei mode, ar insemna falimentul. Deocamdata si polonezii importa carcasa din polimeri . Export de venit national si de slujbe .
            Mi-ai dat mai demult exemplul lui S&W SD 9 care costa 379 USD pe site , si cu un discount pana la 270 USD .Nu cred ca ai fost sincer pana la capat :varianta militara M&P9 costa de la 569 USD in sus , ajungand pana la 779 USD varianta colorata kaki / desert ( dark earth brown ) . Incarcatoarele sunt incluse in pretul pistolului ? Unul costa pana 41,82 USD . Si daca ma bazez pe experienta ultimului contract de achizitii de tehnica de lupta , si anume F-16 , nu cred ca este cazul sa mai asteptam un discount de undeva .Ba pe dos .
            Cumparam iarasi cateva bucati pentru prezentari publice ?
            Vad ca dusul rece Stratfor nu a fost de nici un folos .
            Suntem singuri .

          • Daca vom ajunge sa importam si arma de baza a oricarei armate, pusca de asalt…chiar ca ne meritam soarta! Da-o Doamne iarta-ma si o amarata de aram de asalt, care costa pt dezvoltare 2-3 milioane de euro, ni se pare prea scumpa?!
            Lemn sau ploimeri inca nu s-a hotarat, in cazul armei romanesti. Cei mai batrani prefera lemnul, altii spun ca polimerii ar asigura o greutate mai mica si o rezistenta mai lunga.

          • @NicusorPrimo.Pistolul S&W pe care l-a primit in dotare politia federala belgiana a venit in standard cu 2 incarcatoare si set de curatare.A fost ales pretul cel mai bun.Belgia produce totusi armament.Cat despre comisioane,nu sunt in masura sa comentez.Eu vorbeam de Belgia nu de Romania.
            Secundo.Decat o industrie producatoare de lucruri proaste doar de dragul de a plati salarii si nu inovatii sau performanta mai bine lipsa.
            Si la final imi poate spune cineva pretul de fabricatie al pistolului Mod.2000 9X19 fabricat la Cugir?Simpla curiozitate.

          • @Pavel

            1. ” Pistolul S&W pe care l-a primit in dotare politia federala belgiana a venit in standard cu 2 incarcatoare si set de ”
            Multumesc pentru raspuns , deci costul pistolului include totul , pretul negociat nu va creste prin costuri aditionale .

            2. ” Eu vorbeam de Belgia nu de Romania. ”
            Asta anuleaza punctul 1.

            3. ” Si la final imi poate spune cineva pretul de fabricatie al pistolului Mod.2000 9X19 fabricat la Cugir?”
            Nu cred o sa ti-l spuna nimeni oficial . Recurg la aritmetica .
            Prima socoteala:
            Pistolul Carpati mod. 95 cal. 9×17 mm se vinde pe piata americana cu 229 USD nou .Cum diferenta de uzinaj este redusa intre cele 2 modele , apreciez ca mod.2000 cal.9×19 nou nu ar trece de 300 USD , aici incluzandu-se cheltuieli de transport, taxe , profitul distribuitorului . Deci in jur de 220 – 250 USD cost de fabricatie .
            A doua socoteala :
            Pe forumul politistilor se spune ca de la uzina din Cugir poti sa cumperi ( daca ai permis evident ) un Carpati mod.1974 cal.7,65×17 cu 16,8 de milioane , un Carpati mod.1995 cal.9×17 mm cu18 milioane iar pistolul LP , adica mod.2000 al nostru in cal.9×19 mm. cu 20 de milioane ( se justifica astfel calculul anterior ) Scadem acciza de 100% din vremea postarii , raman 10 milioane pret .Daca mai luam in calcul pretul mai ridicat pentru particulari , cat si costul mai ridicat al productiei in serie mica ajungem tot la pretul anterior , de maxim 250 USD .

            4. ” Decat o industrie producatoare de lucruri proaste doar de dragul de a plati salarii si nu inovatii sau performanta mai bine lipsa. ”
            E ideea dupa care a fost distrusa industria romaneasca ca sa se poata importa ba vechituri , ba marfuri de proasta calitate, mai proaste decat ale noastre .
            Inchidem industria aeronautica , care ar putea fi macar parte intr-un offset si cumparam avioane vechi la mana a treia.
            Pot suporta multe, dar minciuna in fata nu .
            Iti bati cumva joc de noi ?

          • @NicusorEu sa imi bat joc de voi?Nu am timp si nici dispozitie pentru asa ceva.Sunt altii care o fac cu mai mult succes.Revenind la industria romaneasca,cel putin o parte din ea, producea doar de dragul productiei si pentru locuri de munca consumand resurse.Exemple?Avionul de pasageri BAC 1-11 un esec.Tractorul romanesc,combina romaneasca,mediocre si exemplele pot continua.Observ ca mentalitatea a ramas cam aceeasi…totul produs in tara.Se poate,nu se poate,bun,prost…productie si locuri de munca.Revenind la industria de aparare intamplarea face sa fi lucrat un timp pentru RUAG.Romania a cumparat o cantitate de munitie.S-au facut teste la Sadu pe un lot de cartuse pentru ca asa cerea caietul de sarcini.Apare nelipsitul inginer roman cu replica”da ce noi nu producem,de ce sa luam de la altii?”.Pentru a demonsta un punct de vedere l-am rugat sa tragem 10 cartuse produse de ei si 10 cartuse de la RUAG.Rezultatul…10 gloante acopereau o tinta iar 10 gloante erau concentrate intr-o moneta de 2 Eur.Mandrie…mandrie dar sustinuta de ce anume?Doar de vorbe.Cand ceva nu este functional sau nu se ridica la parametri ori il inlocuiesti ori il inchizi.Ca politicienii romani si-au batut joc de tara este problema strict a celor care au acceptat asta.dar de aici pana la a tine o industrie care produce doar de dragul productiei,cine de cine isi bate joc?

          • @ Pavel
            Nu inteleg cum i-au obligat vremurile pe britanici sa renunte la arma aia (Fn Fal)? Si la cine te referi cand spui „am folosit diferite tipuri de arme”?

            Explica-mi te rog si realitatea aia a campului de lupta total diferita si in care AKM-ul nu are ce cauta, chiar m-ai facut curios

            Da, AKM-ul (PM md 63/65 la noi) si chiar si mai si PA md 86 (varianta noastra de AK-74) sunt suficient de precise la 300 m si cu o luneta OK eu zic ca sunt suficient de precise si la 600 m. Gasesti inclusiv pe youtube filmulete daca nu ma crezi pe cuvant.
            Eventual cu niste mici modificari la aparatele de ochire ar fi chiar o arma moderna. Din cate am inteles, catarea „deschisa” (cum are AK-ul) e mai buna pentru foc automat la distante mici/medii (medii pentru o arma de asalt) in timp ce catarea „inchisa” e mai buna pentru foc cu foc la distante mai mari. Asta nu ar fi o problema, se pot face catari adaptate. Eu nu spun sa folosim acelasi AK precum cel facut de Kalashnicov in 1947, ci un model modernizat si cu ceva modificari ici colo.

            Parerea mea e ca cei ce critica AKM-ul sunt mai degraba influentati de ceva propaganda, filme, jocuri pe calculator, si nu au avut foarte mult de a face cu astfel de arme (arme de asalt in general) si nici nu au o viziune mai cuprinzatoare a tuturor factorilor de luat in seama (cost, fiablitate, precizie, putere de foc, doctrina, faptul ca e facut aici etc).

            Treaba e ca putem face aici o arma de asalt foarte buna la nivel mondial, e una din putinele realizari ale industriei noastre de aparare care ar fi de top si e pacat sa ii dam si asteia cu picioru doar fiindca arma nu arata la fel de „cool” precum FN F-2000 sau HK-416. Altele sunt caracteristicile care conteaza cu adevarat si AKM-ul (si mai modernizat, precum am spus mai inainte) ramane probabil cea mai buna arma de asalt deocamdata

          • @Radu2
            1.Ai citit ce am scris eu despre cele 3 modificari obligatorii de adus armei AKM?Pentru ca scrii acelesi lucruri pe care le-am spus si eu de la inceput.”Cat depsre partile ei slabe…aparate de ochire,ineficiente,cama de fixare a incarcatorului dificil de folosit,inchizatorul ramane inchis la ultimul cartus.”
            2.Am un AKM modificat pentru piata civila,recte semiautomat.Trag cel putin odata pe luna.Si iti garntez ca pentru a trage la 300 m pe catare mecanica iti trebuie ceva antrenament,munitie de calitate etc.Iar sa montezi luneta pe AKM-ul cu care dotezi trupa este pierdere de timp si de bani.
            3.Eu am folosit diferite tipuri de arme inclusiv in realitatea campului de lupta.Ti-am explicat mai sus neajunsurile AKM-ului.Presupun ca le-ai inteles.
            Nu am contestat ineficacitatea armei dupa modificare,dar din pozele care le-am vazut pe internet carentele sunt aceleasi.Astfel ma intreb de ce sa produci acelasi lucru care si-a dovedit limitarile in locul unuia performant?Doar de dragul productiei?Sau pentru ca oamenii din respectivul domeniu sunt incapabili?

          • @ Pavel

            „Eu sa imi bat joc de voi?Nu am timp si nici dispozitie pentru asa ceva.Sunt altii care o fac cu mai mult succes”

            Timp vad ca ai .Dar ai si dreptate . Sunt altii care isi bat joc de noi cu mai mult succes . Unii dintre ei chiar dupa fisa postului .

            „Avionul de pasageri BAC 1-11 un esec”
            Din 1990 pana in 1993 au existat 61 de optiuni din partea unor clienti externi pentru ROMBAC -ul remotorizat cu motorul RR Tay .
            Cei ce au pus bete in roate din interior sub cuvant ca industria romaneasca e o gramada de fier vechi nu ne-au falimentat numai pe noi , dar, cel putin intr-un caz, si pe clientii nostri .
            2 companii de renume si-au dezvoltat activitatea in perioadele de boom cu avioane ROMBAC si BAC inchiriate din Romania .

            „Tractorul romanesc,combina romaneasca,mediocre ”
            Tractorul romanesc inca se vinde in Statele Unite . Colegii de pe alt forum cauta acum pe unde ar fi linia de fabricatie ( China/India/Turcia ). deja au ajuns la a doua generatie , schimband aspectul original de Brasov .
            E posibil ca cei ce au cumparat UTB-ul sa fi vandut licentele . Pentru U-650 , in mod sigur .
            Despre fabrica de la Baicoi , care urma sa produca pentru Egipt U-650, nu am mai auzit nimic.

            „Observ ca mentalitatea a ramas cam aceeasi…totul produs in tara”
            Am vazut si alte tipuri de mentalitati . In conditiile in care sectia de cabluri electrice din fabrica noastra nu avea de lucru , serviciul desfacere raspundea la solicitari invariabil : nu mai producem cablu electric.
            Am vazut si alte tipuri de mentalitati : un director l-a scos afara din birou cu ” in aia a ma-tii ” `pe delegatul Romtelecom care insista sa cumpere cablu de la noi . .

            „10 gloante acopereau o tinta iar 10 gloante erau concentrate intr-o moneta de 2 Eur”
            In armata am tras la prima mea tragere cu cartuse marcate 22 ( Sadu nu ? Cugirul avea marca 21 pe atunci – dar cum ai lucrat in domeniu stii ) si am realizat 27 de puncte . Ca recrut la prima tragere. Dispozitivele de ochire mecanice, distanta 100 m .Apropo, ai vazut gruparile postate pe forumurile pasionatilor de arme americani facute cu cartuse de Sadu , noi sau din stocul de mobilizare ?
            Vad ca Sadu pur si simplu nu are noroc . Cand a prezentat pentru prima data pistolul si pistolul-mitraliera cu amortizor de sunet , a fost acuzat de ” o anumita parte a presei ” ca fabrica arme pentru teroristi . Cand armata romana a cumparat pistoale cu amortizor straine jurnalele respective au tacut malc..Vad deci ca Sadu nu are noroc. Nu are noroc pentru ca este amplasat in tara cozilor de topor. Oricum , problema aceasta e in curs de rezolvare . Cel putin tara aceasta va disparea ..Mult nu mai e . Academicianul Dinu C. Giurescu a spus-o clar zilele trecute .
            http://www.cotidianul.ro/incotro-ne-indreptam-doamne-217084/
            Insa ma intreb : oare ce gandesc cozile acestea ? Chiar mai spera ca dupa ce nu va mai fi nevoie de ei cei ce i-au folosit le vor mai da o paine de mancat ?

          • @Pavel
            1- Ai dreptate doar partial. Catarea deschisa e mai buna pentru foc automat la distante mici/medii si e OK la distante medii si foc cu foc. Catarea „inchisa” e mai buna la foc cu foc la distante medii si lungi (cum se calculeaza ele la o arma de asalt, nu vb aici de arme specializate cu luneta etc).

            Cama de fixare necesita doar un pic de antrenament si la o adica poate fi adaptatata o parghie micuta sau un buton chiar pe garda tragaciului pentru a elibera incarcatorul chiar fara sa iei mana de pe crosa pistol. La armele bullpup e si mai dificil de schimbat incarcatorul din cauza pozitiei lui.

            Iar ca inchizatorul sa ramana deschis dupa ultimul cartus, nu cred ca ar fi mare inginerie, asa e la PSL de ex

            2- Ma bucur sa aud asta, banuiesc ca nu traiesti in Romania ci in SUA probabil.
            Dar, orice arma necesita un antrenament pentru a fi cat mai eficienta sau pentru ca cel ce o foloseste sa fie cat mai eficient (cu exceptia unor cazuri speciale cand cineva o fi vreun super talent nativ si trage excelent de cum a pus mana pe o arma, dar la marea majoritate nu e cazul).
            Ideea cu AKM-ul ca fiind foarte slab la precizie vine cred din imaginea unor bande care bantuie Africa si chiar a unor insurgenti din Irak si Afganistan si care trag ceva de genu „gangsta” sau Rambo inspirat mai degraba din filme. Rafale lungi, trase de la sold sau cu arma tinuta deasupra capului, trag cu ochii inchisi, fara sa ia calumea linia de ochire, nu se coordoneaza etc.
            Apoi vine marineru american care are cate 2 sedinte serioase de tragere (daca nu mai multe) pe luna, cu tot ce implica asta (pozitie, coordonare, luarea liniei de ochire, cunoasterea armamentului, zeci sau sute de gloante pe tragere etc, spun si eu, nu stiu exact cum e, poate Alex sau tu sa spuna mai mult).
            Si concluzia e ca M-4 (M-16, mai ales cu dispozitiv optic montat pe ea, cum am vazut ca predomina) e foarte precisa si cu AKM-ul nu poti sa nimeresti un elefant de la 5 m.
            Ceea ce e evident fals. Cand cei inarmati cu AK au fost cat de cat instruiti s-a vazut ce poate arma. Exemple sunt in Vietnam, cubanezii vs sud-africani, sau comandourile israeliene care au adoptat AKM-ul in anii 70′ si l-au folosit in razboaiele de atunci, inclusiv ca arma de baza in misiunea aia antitero in Uganda parca (comandourile marinei il folosesc parca si azi, alaturi de alte arme).
            Cu modernizarile (mici totusi) de rigoare AK e inca cea mai buna arma raportat la fiabilitate, putere de foc si cost. Sigur ca o luneta e o investitie buna (mai ales ca se fac si astea tot aici) si un AK in cal mai mic (5,45 sau 5,56) e cam pe acolo ca precizie (diferente insignifiante sau care nu pun probleme) cu oricare alta arma de asalt de acelasi calibru (dintre care iarasi multe au dispozitive optice atasate). Doar ca va costa de cateva ori mai putin si mai ales va fi mai fiabil ceea ce iarasi conteaza foarte mult.

            3- Foarte bine, poti sa ne dai cateva detalii, ce arme, in ce context etc?
            Cat despre produs, e inca printre cele mai performante din lume. Si e unul din putinele facute aici care e de top, deci nu are rost sa-l schimbam acum (ca produs, nu ma refer la cele cateva mici modificari care ar fi necesare).
            Am fi chiar de rasu curcilor daca am abandona si arma asta si am lua niste M-16 sau G-36 la mana a treia pentru a dota infanteria.

            Desi la ce tampiti se perinda pe la conducerea tarii, nu m-ar mira sa incerce si asa ceva

  5. AKM-ul nu este bun de nimc.nu mai vorbiti prostii.Dupa ce trageam un incarcator cu el nu mai era bun de nimic se incalzea teva si mai mai sa se dubleze.Cel de provenienta U.R.S.S.era de calitate,tabla groasa teava la fel,al nostru este o panarama,ai nostrii ca sa reduca cheltuieli de fabricatie au facut-o din tabla de conserve ce naiba.poate acuma vad ce greseli au facut si scoate alta mai buna.

    • „Dupa ce trageam un incarcator cu el nu mai era bun de… ”
      Felicitari, esti un tip special , esti primul care a reusit asa ceva .Cu arma mea tragea un sfert din companie si nu patea nimic .

      ” teva si mai mai sa se dubleze ”
      ¡ Hostia ! puteai sa o ” cobrezi ” pentru asta chique .

      „Cel de provenienta U.R.S.S.era de calitate,tabla groasa teava ”
      Si AKM-ul sovietic avea cutia mecanismelor identica , teava la fel . Vezi pe forumurile americane .

      „al nostru este o panarama,”
      Al nostru nu. Al vostru nu stiu . De unde era , din jocul de unde ti-ai ales avatarul nickymejor10 ?

      „ai nostrii ca sa reduca cheltuieli de fabricatie au facut-o din tabla de conserve ce naiba.poate acuma vad ce greseli au facut si scoate alta mai buna.”
      Ca sa fie in ton cu restul , nu era mai bine sa scrii ” cheltuielili ” ?

  6. @George

    Da chiar nu pot face una DE LA 0??
    Chiar tre’ sa pastreze amprenta stalinista din cauza fanteziilor personale??

    Noua pe dracu, daca ma pun sa caut o ora pe internet, pun la gramada parti pentru AKM si iese mai buna decat vreo dracie nemtesca din polimer….(vorba vine, da’ este posibil daca sti ce sa alegi din atata varietate)

  7. serbian power

    Polacii introtdeauna au facut modele de arme si prototipe din nefericire calitatea a lor este indoielnica,mai mare incredere as avea in arme facute de cehi

  8. a tras cineva din romania cu ak12 ? poate cineva sa caracterizeze aceasta arma?

    • si eu sunt curios de aceasta arma s vad ce si cum poate si sa schimbat inspre bine…ar trebui ca armata romaneasca si statul sa prmita celor care promit in scoaterea a ceea ce este invoator sa poata targe cu armele de toate tipurile din dotarea infanteristilor ro arm…..a.sa se poate discuta si vin si idei

  9. din cate vad va certati intr-una,,,,de ce nu veniti cu idei,un plan pe hartie …eu nu am tras cu alte arme ,dar cu ak 7.62 si 5.45 ba,,,,nu pot contesta fiabilitatea si precizia altor arme ca nua ma tras cu ele dar le-am analizat si in afara de imbunatatiri nu au multe lucruri,,,fiecare arma saimbunatatit prin stufierea celorlante arme,,,,,6 luni din cand in gand am aruncat cate o privire ak-ului romanesccu care imi petreceam timpul si am vazut cum este si ce ar fi mai bun la ea din multe puncte de vedere de care multi de plang…..nu e o jignire ci o deschidere de ochii,,,de ce va plangeti si asteptati voi sa adua altcineva ceva mai bun ,aduceti voi o schita,, deja am schita in minte mai ramane sa ma gandesc daca chiar merita sa fac schita pe foaie sau si practica si sa o prezint…..tot ce ati vorbit a fost destul de bun pentru mine…bafta .

  10. destule arme moderne au neajunsurile lor,noi nu le putem vedea decat din video-uri pe net sau poate altii au si tras cu toate armele pe care le dezbatem aici ,din auzite e praf in vant …dar cand multi se plang de ele atunci ceva nu e ok ,chiar si specialisti le arata minusurile ….deci din minusuri se nas idei,soluti ,rezultate….sa acoperi toate punctele pe care ni le dorim de la o arma nu se poate ,sau ba……eu am reusit cat de cat sa acopar in schita mea o arie destul de larga….nu ma destule cunostinte tehnice ca sa pot intelege si mai bine armele,,,dc cineva poate sa mi le puna la dispozitie ar fi si mai bine,asa nua s omite nimic….dupa cumi am spus solutii deja am gasit si sunt ieftine ,bune si implementabile 100%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *