Prima tragere operationala cu RBS-23 BAMSE

Dupa ce a fost reactivata, bateria plasata pe insula Gotland a efectuat un exercitiu de tragere:

Sistemul RBS 23 BAMSE a fost dezvoltat si produs in anii 1990 si operationalizat in anii 2000, fiind apoi retras in rezerva operationala.

Cele 6 rachete gata de tragere se afla pe o remorca automatizata, care integreaza si radarul de tragere si o camera de termoviziune, coordonatele si alertarea fiind furnizate de un radar de descoperire independent, in standard fiind o versiune a Saab Giraffe.

Se observa in momentul lansarii racheta alcatuita din vectorul MANPAD RBS-90 (RBS-70) la care se adauga un booster pentru extinderea razei de actiune dincolo de cei 7km ai MANPAD pana spre 20km.

Desemnat initial ca SHORAD, BAMSE ar putea fi incadrat astazi mai degraba ca un VSHORAD, asemeni sistemului Crotale, alaturi de care reprezinta una dintre cele mai ieftine optiuni la nivel de costuri ale vectorilor folositi, fiind si mai greu de bruiat, dar necesitand iluminare/ghidare de catre sistemul de tragere pe toata traiectoria.

 

Sus – racheta RBS-70 MK2 Bolide la Eurosatory 2022

Jos – racheta RBS 23 BAMSE

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

Competitorii pentru SHORAD-ul romanesc 

SHORAD sau VSHORAD?

AMB Giraffe, un radiolocator cu raza scurta capabil 

MSPO 2012: Bumar prezinta Błyskawica 

8 comentarii:

  1. Blyskawica a fost abandonată

    https://defence24.com/poprad-with-piorun-2-missiles-osa-sam-system-replacement

    The project came to an end in 2014. However, it could not have been considered as a total success. The engineers had no idea who, in Poland, could create a missile control system that could use the radar commands. The work was abandoned. However, Mesko gathered relevant experience required and necessary to continue development of this sort. It turned out though, that the Polish industry could develop a single-stage missile of this class derived from the Piorun MANPADS. Initially the project received the name “Piorun 2” or “Piorun Plus”.

    Dar rbs 23 bamse e foarte interesant, compact, ieftin și bun.
    Nu știu cum poate lucra cu radarele contra baterie cumpărate.

    https://www.rumaniamilitary.ro/romania-cumpara-in-sfarsit-radare-de-artilerie-moderne

    2
  2. Suedezii, finlandezii, elvețienii, austriecii sunt dintre cei foarte pricepuți în materie de apărare națională. Și toți au produs armament și echipamente excelente, suedezii și finlandezii și pe naval, avantajul geografiei lor. Nu e ieftin sa cumperi de la ei, dar merita, oferă calitate. Noi nu prea am achiziționat mare lucru de la cele 4 țări, și ce s-a cumpărat a fost în cantități simbolice, Sig, Steyr samd, deși ei ne-au curtat. E și chestia cu neutralitatea, parțial adevarata. De la suedezi STS s-a orientat cel mai bine, sunt profesioniști care se pricep acolo, au cumpărat un sistem și au colaborat și în materie de training.In rest, măcar Bv 206 și vb 90, 12 buc din fiecare, cum e tradițional, sa nu falimentăm, d’oh. Și sh ar fi bune. Cu tehnica aia infanteria marina ar intra in secolul 21.

    4
  3. https://www.riseproject.ro/articol/cristian-sima-din-islanda-afacerea-ericsson/

    Poate ministrul Nica s a orientat foarte bine cu Ericsson, Thomas Lundin a recunoscut că a dat șpagă în România

    https://www.wall-street.ro/articol/Economie/139782/fostul-sef-al-ericsson-romania-recunoaste-ca-a-platit-politicieni.html

    Lundin sustine ca nu a tinut nici un ban pentru el, ci a folosit toti banii pentru a plati decidenti politici de la Bucuresti care au ajutat Ericsson sa-ti dezvolte afacerile in Romania. Marturia lui Lundin din fata unei curti de arbitraj din Suedia este practic un denunt al coruptiei din Romania.

    Fostul director general al Ericsson Romania a sustinut in fata Curtii ca nu are cum sa justifice platile facute politicienilor fiindca acestia nu i-au dat chitante. El mai adauga ca board-ul Ericsson Romania a stiut de aceste plati.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *