Primul Rafale a ajuns in Grecia….

…pe 21 iulie, ceremonia intrarii Rafale in serviciul fortelor aeriene elene a avut loc la baza aeriana Tanagra.

Acesta si urmatoarele cinci aparate vin direct din inventarul fortelor aeriene franceze si sunt la standardul F-3R. Prima livrare vine la doar sase luni de la semnarea contractului iar aparatul, impreuna cu urmatoarele cinci, va fi folosit inclusiv pentru pregatirea pilotilor si tehnicienilor greci.

Deja un grup de piloti greci se antreneza de cateva luni in Franta pentru trecerea pe Rafale, iar 50 de tehnicieni se pregatesc sa ajunga in Franta, la Dassault Aviation Conversion Training Center (CTC) in Mérignac.

Grecia a va primii un total de 18 aparate Rafale, din care 12 din dotarea fortelor aeriene franceze si 6 aparate noi, dar toate cele 18 vor fi la standardul F-3R. Prin presa circula deja zvonuri cum ca grecii ar fi interesati de achizitia a inca sase aparate pentru a forma o escadrila “mare” de 24 de aeronave.

Impreuna cu Rafale grecii au mai cumparat si rachete de croaziera SCALP, rachete aer-aer MICA si racheta aer-aer cu raza lunga Meteor. Ori Meteorul, cuplata la radarul AESA al Rafale ar putea sa tina la distanta fara mari probleme F 16 turcesti dotate cu AMRAAM modele mai batraioare.

GeorgeGMT

 

30 de comentarii:

  1. Mai pe romaneste, noi cu ale noastre MIG 21 LanceR si F 16 A/B MLU suntem desculti in fata vecinilor sau a celor din proximitate. In curand si bulgarii ne vor lasa in urma. Dar vine F 35….vreodata! 🙂

    9
    • Standardul F-3R este cea mai modernă variantă disponibilă azi? Din câte am văzut F4 este încă în faza de dezvoltare!
      Sunt aceste avioane suficiente pentru a asigura supremația aeriană a Greciei în fața Turciei?

      • Da, varianta OPERATIONALA cea mai avansatà.
        18 aparate nu sunt suficiente fata de numeroasele avioane turcesti, dar Rafale este un „game changer” în zonà. Tactica pilotilor turci va trebui sà fie modificatà în eventualitatea unei întâlniri cu Rafale-le grecesti, chiar dacà nu ele sunt oponentii.

        3
      • Nu e cazul de suprematie aeriana, grecii au F16 la aproape paritate cu osmanii. Chestiuta e de acoperit spatiul maritim, de aia si SCALP. Care ii cam lasa pe osmani cu… In fine, cam fara replica. Cu tot cu S400… Iar nenea Rafale, sau tanti, vine la pachet cu o intreaga integrare de date… Acolo e buba…

        6
        • „Chestiuta e de acoperit spatiul maritim, de aia si SCALP”

          SCALP-ul e pentru tinte terrestre, nu maritime.
          Pentru anti-nave Rafale are Exocet (AM39) B2 Mod 2

          5
          • Din tot ce am citit prin mesaje pe acest site aveți cele mai documentate și clare mesaje! Plus că sunt scrise de un om echilibrat! Mi-aș dori să știu și eu atâtea!

            8
      • Ca sa aibă supremație aeriană în fata turcilor, grecii ar trebui sa dețină măcar 72 de aparate Rafale F3.Imi place de greci ca tind la o escadrila de 24 de aparate, asa cum au și israelienii sau americanii și nu una de 17 aparate ca România.Noi când vom avea 34 de F16, la nivel scriptic vom avea 2 escadrile de avioane insa ca și putere de lupta vom fi net inferiori fata de 2 escadrile de F16 israeliene, având în total, 48 de aparate.

        3
        • Știind că forțele aeriene grecești și turcești sunt sensibil egale, mă gândeam că Rafale ar putea fi acel ceva care face diferența mai ales că tot sunt pe val și în Egipt! E foarte important și factorul psihologic, piloții turci acum probabil că se simt inferiori în fața Rafale și asta nu e puțin lucru!

          Oricum mă bucur pentru greci, eu credeam că fiind folosite aceste Rafale, probabil sunt niște vechituri ca ale noastre, nu mă așteptam să fie ultima fiță operațională!

          Oare cum vor mișca turcii? Să cumpere ceva Flanker sau Felon de la Ivan? Sau își bagă mințile în cap?

          Interesant cum de unii singuri au făcut francezii un avion care este mult mai de succes decât Eurofighter!

          3
          • Nu au fost chiar singuri. Au participat la programul Eurofighter pana in momentul in care si-au dat seama ca au cerinte diferite fata de ceilalti participanti.

      • Parca sunt aliați , și cu noi și cu alții , sau gata nu mai contează

  2. Salut. Asa de repede, pai la noi pentru vechituri a durat vro 3 anisori, suntem de toata splendoarea, oare vom avea si noi macar f-16 blok 70 ca de f-35 nu cred ca vom pupa.

    7
    • Sînt avioane de la Forțele aeriene franceze.

      4
    • Vom pupa și noi f 35, dar până atunci mulți dintre noi vom fi murit de bătrânețe.

      5
    • In loc de F-16 Block 70 as prefera F-15 E Strike Eagle chiar si sh, dar ramforsat, cu resursa marita macar la 6000 ore si modernizat la zi cu avionica si sistemele de armament, in cantitate de 2 escadrile a cate 16 avioane = in total 32. Si va avea FARo suprematie aeriana cat de cat beton. Normal vor fi si 3 escadile a cate 16 de F-16 Falcon diferite Block-uri.
      Romania a luat 17 F-16 ABM Block 15 MLU 6.5 Falcon in prima instanta ca 1 F-16 BM va fi folosit la Bacau pt trecerea pe supersonic. Restul 16 vor fi la Fetesti-Borcea.
      ArmRo trb sa aiba cel putin 80 avslmr atatea cate sunt pe un portavin al US Navy clasa Nimitz, plasate cate 16 pe Borcea-Fetesti, Luna, Bacau, Giarmata siu Craiova, rezultand 5 escadrile de avslmr.

      2
  3. Când am vàzut scris ΠΑ-444 pe Rafale am crezut un moment cà rusii se vor echipa cu el !

    1
  4. Radem, glumim, dar uitam un lucru extrem de important. Falia din interiorul aliantei se mareste pe zi ce trece. Nu era de ajuns rebeliunea adolescentina a Turciei urmata de contrele cu Grecia. Acum s au facut si bisericute in alianta. Franta e de partea Greciei(au si de ce la cate miliarde incaseaza) si am citit recent ca palicarii au cerut Germaniei sa rezilieze contractul cu Turcia ptr submarine. Iar Germania le a raspuns raspicat ca nu reziliaza nimic. Desi e amuzant, le au bagat embargou pe motoare si transmisii de tanc dar le livreaza sub uri ultra performante cu AIP(arme infinit mai ofensive decat tancurile). Sunt din ce in ce mai convins ca le au dat la gioale cu motoarele doar pe motive economice cand si au dat seama ca turcii le vor lua din livrarile viitoare de leo2. In ritmul asta in maxim un deceniu se alege praful de alianta.

    9
    • Asa este.Europa și mai ales UE, trebuie sa fie capabile sa își asigure singure, apărarea, în fata oricui.Din acest considerent se impune o armata comuna a tarilor membre UE, dotata cu tehnica militara Made în EU care sa fie partenera cu SUA și Canada în cadrul NATO.
      Dacă ar exista o armata comuna a tarilor membre UE(proiect realizabil, dacă ar fi voința politica)atunci Turcia nu ar mai fi agresiva cu Grecia .

      3
      • In UE nu vrea nimeni veci așa ceva.

        Să vezi pe ” ai noștri” dotând armata cu o pușcă comuna standard UE ? Vise taică , vise.
        Nu au făcut dotarea cu pușca la standard NATO nici acum.Dupa 17 ani de la aderare. 17 ani NU 17 luni.

        3
        • În UE, cel puțin Franța vrea asa ceva.De ce nu vor și alte tari?Din motive financiare.Politicienii refera sa cheltuie banii publici în folosul lor personal și sa își bazeze apărarea tarilor lor pe SUA fără de care NATO este o organizație irelevanta.
          Nu este un efort financiar foarte mare ca toate tarile membre UE sa aibă calibrul 5,56mm.

          1
    • Vise umede tovarase! Mai degraba ramane Rusia fara Siberia. Inca ma mir cum de mai esti acceptat aici din moment ce nu versi decat propaganda ieftina.

      9
      • Eu nu sunt tovarăș cu oameni ca tine care bat câmpii.
        De ce ar fi rău ca tarile membre UE sa aibă o armata comuna?Ție, în viata privata, îți place să fii dependent de alții?Ai nevoie de alții ca să aibă grijă de tine, pentru ca tu ești neputincios, asa cum sunt acum, tarile membre UE, fără SUA, când este vorba sa își asigure apărarea?
        Dacă ar fi după mine, as crea o piață economica comuna, fără taxe vamale , UE+ NAFTA in cadrul căruia as liberaliza piata forței de munca și recunoaște studiile+ calificările profesionale .După mintea ta, și asa ceva este de neconceput și revoltător.

        6
    • Nimic pe lumea asta nu-i vesnic. Se poate intimpla si ce spui tu. Intrebarea pe care mi-o pun este daca leadershipul romanesc s-a gandit la solutii de avarie pentru o astfel de varianta nedorita. Sincer ma ingrjoreaza mai mult impotenta clasei noastre conducatoare decat destramarea NATO.

      10
    • strumpf- cine le a spus `raspicat` ? tara cu armata care a recunoscut ca nu face fata nici unui conflict minor ?

      si in alta ordine de idei: submarinele alea mai sunt bune de ceva ? clasa Rubis e posibil sa fie peste ce produc ei, si-au cam pierudt mana, iar gothlandul vine si mai bine catre vardul clasamentului

      1
  5. Ai nostri ca brazii oare observa cat de repede se misca altii cand cumpara tehnica de lupta? La un aproximativ an de la exprimarea intentiei, nu de la semnarea contractului deja primul Rafale intra in dotarea Greciei.

    14
  6. Mai deunăzi citeam că EAU oferă rafale la sarailii. Escargoții oferă rafale țațikilor. Totul contracost. Caftiți-vă, plătiți sute de milioane pe fer și omorâți-vă piloții, viața e funny. Parcă e film cu minioni.

  7. Ma bucur pentru Rafale un multirol veritabil , cu rachete deosebite, care poate fi folosit si pentru suprematie aeriana . Chiar daca avem F16 si o sa avem F 35 ca avioane multirol, cu un singur motor ( se spunem 48 – 60 de aparate) , cred ca tot avem nevoie si de un avoin cu doua motoare modern pentru suprematie aeriana. Poate ar fi cazul sa ne uitam si la Rafale (18 – 24 de aparate) . Scump dar merita pentru a se opune la SU 35 si chiar la SU 57.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *