Primul submarin rusesc din clasa „Varşavianka” a intrat miercuri in Marea Neagra

1648422-e1415392623799

Asadar desi noi n-avem inca fregate capabile sa fugareasca un submarin, ivanii au deja primul sub operational – din cele sase planificate – ajuns in Marea Neagra. „Novorossiisk” a trecut pe 26 august de stramtoarea Gibraltar, a trecut de Dardanele si Bosfor, iar miercuri  – pe 16 septembrie – a intrat oficial in Marea Neagra.

Vestea a fost anuntata TASS si  Ria Novosti, care citeaza la randul lor un purtator de cuvant al Marinei Ruse. Submarinul rusesc urmeaza sa ajunga curand in baza navala de la Novorossiisk, acolo unde cele sase submarine vor avea locul de dislocare permanet.

Plecat la 10 august din Poliarnîi (regiunea Murmansk/nord-vestul Rusiei), unde a fost supus unei serii de teste, inclusiv tiruri cu rachete de înaltă precizie şi cu o rază lungă de acţiune, submersibilul a traversat strâmtoarea Gibraltar la 26 august şi a intrat în Marea Mediterană, provocând un mic incident diplomatic între Marea Britanie şi Spania.

Marea Britanie a fost nemulţumită de faptul că guvernul spaniol a permis submarinului rusesc să se alimenteze în portul strategic Ceuta (oraş autonom spaniol în nordul Africii) pe coasta mediteraneană, situat chiar în faţa bazei navale britanice din Gibraltar, după cum a relatat The Independent la acea vreme.

‘Novorossiisk’ – considerat unul dintre cele mai silenţioase din lume, supranumit ‘gaura neagră’ – este primul dintr-o serie de şase submersibile din proiectul 636.3 ‘Varşavianka’, construite în mod special pentru Flotei Rusiei din Marea Neagră, ce dispune de două baze navale – una în Crimeea (peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia) şi a doua la Novorossiisk.

Construcţia întregii serii de submersibile din acest proiect urmează să se încheie până în anul 2016, în cadrul eforturilor Rusiei de a-şi consolida forţele navale de la Marea Neagră.

În urmă cu an, ministrul apărării rus Serghei Şoigu declarase că Rusia trebuie să desfăşoare o formaţiune ‘completă şi autonomă’ în zona Crimeii, ca urmare a crizei din Ucraina şi a creşterii prezenţei militare străine la frontierele ruse, potrivit RIA Novosti.

Jurnalul.ro

 

Nota RoMilitary: Enjoy the slince 🙂 ! Ca daca n-ar fi de plans ar fi de ras! Io cel putin imi aduc aminte  cum scriam ca noi ca vin ivanii – intr-un tarziu – si acum ca au venit noi nu avem practic nici macar o piatra sa dam dupa ei…

Sa vedem daca acum amiralii, comandorii si altii incompetenti ca ei vor mai declara in continuare, citam din memorie:” Marina Romana este in masura sa-si indeplineasca misiunile repartizate.”

E pe dracu, n-a fost niciodata din 1990 incoace si domnii aia mananca banii statului absolut degeaba si in activitate dar mai ales la pensie!

Iar eu, pe de alta parte, chiar m-am saturat sa fiu amabil cu ei!

GeorgeGMT

93 de comentarii:

  1. Chiar nu inteleg de ce ne tot comparam noi cu Rusia care pana la urma este o federatie de state, destul de puternica zic eu. Nu putem indeplini decat rolul de „pandari” si in caz de ceva sa dam alarma.

    • Pai rol de „pandari” sa fie, da noi cu ce sa pandim 🙂 ?

      • am si eu o intrebare de nemilitar: americanii au tapetat fundul oceanului cu un grid de ‘urechi’ cu care puteau sa detecteze suburile rusilor
        cat ar fi asta de sci-fi pentru romania?…avem 250 de km de litoral…cam care e raza pe care o ‘aude’ un sonar? cate ne-ar trebui? cat ar costa?
        de asemenea cred ca mi-ar place sa am din loc in loc uitate pe fundul baltii niste chestii care pot fi pocnite/trimise la tinta de la distanta la nevoie; nu cred ca este imposibil de realizat tehnic
        pana la urma, daca ne uitam in istorie, vedem ca ‘ai batrini’ cand le-au tras-o la smecherii zilei de obicei au avut grija sa ii aduca prin locuri dinainte pregatite si convenabile pentru ei…nu s-ar putea ‘pregati’ si partea noastra de balta la fel?

  2. Acum aveti motive intemeiate sa va ganditi la fregate 🙂 , pent’ca ca de fapt fregatele respective vor fi probabil modernizate pe zona ASW si doar sporadic pe zona AA si AN, dar poate ma insel eu.
    Pana una alta rusii au mutat in zona si vor avea sase nave noi-noute in urmatorii 2-3 ani prin zona noastra iar noi, daca avem mare noroc mare, vom avea doua fregate si trei elicoptere capabile sa fac totusi ceva in 2-3 ani, DACA fregatele vor fi intradevar modernizate, dar nus de ce chiar cred ca vor intra la reparatii/modernizare acum…

    Asadar domnilor, la vara, la Mamaia, tineti-va muierile cu textila pe ele si fiti vigilenti – cu labuta streasina la ochi inspre largul marii – sa nu vie ivan sa va faca poze la muieri sa va treziti cu vreun coleg de serviciu mai sugubat care sa va arata ecranul PC intrebandu-va blajin: ” Bah, ce cauta vere nevasta-ta in Ria Novosti sau Pravda?” 🙂 😉 🙂

  3. Pana ne scremem cu fregate, mai bine luam LORA, inlocuim capul de lupta cu Sting Ray (desi as prefera MU-90) si acoperim 300km de la mal.
    Fregatele alea, fara un sistem antiracheta solid, nici nu vor putea sa se apropie de sectorul de operare a submarinului ca-si iau un Klub in freza de la 5-600km (suburile lanseaza si din astea).

    • Daca si-ar lua doar un Klub in freza n-ar fi rau, la ce aparare anti-racheta au acum. S-ar salva cea mai mare parte din echipaje…
      Problema e ca RF si RM type 22 ar incasa multe Kluburi, de nu mai apuca multi sa abandoneze navele.
      Degeaba le pun ceva ASW nou, ca daca nu au aparare anti-racheta stratificata, capabila sa faca fata unui atac de saturatie, nu mai apuca sa faca ASW.

    • @Eroul. Si cu ce detectezi si urmaresti bre submarinele?

      • Pai problema e cam asa: cu fregata nu ajungi sa-l detectezi pentru ca ti-o trage de la 5-600km.
        Asta e: stricam un LORA si-l umplem cu sonobuoys.
        Sau, pe langa torpila, indesi cateva bucati. Torpila are intre 250-300 kg, un sonobuoy are undeva intre 13-18kg, in functie de tip.
        Pana la 440kg, capacitatea rachetei, poti sa incarci destule.
        Ca volum, racheta are calibrul 620mm, torpila 324mm, balizele sonar au intre 124-140mm.

        • Eroule, vezi mah ca la 300km nu mai auzi ce-tzi transmit balizele alea mah, or sa bipaie p’acolo d’amplea 🙂 ca alea cica nu bat decat cateva zeci de km: „The effective distance of the radio link between a sonobuoy and an airplane can reach several tens of kilometers” asta probabil in conditzii ideale fara bruiaj prin zona

          Pumele noastre nu zboara 200 si ceva de km in larg sa le asculte p’alea, n-au nici gaz si la distantza aia cu rusii care fac vreun CAP cu vreun Suhoi sau cu S3/400 ramanem fara ele garantat

          Asa ca vezi matale, le mai sudezi o sarma lunga maleabila ceva pt datalink 🙂

        • @Erou’. Cum bre o trage la fregata de la sute de kilometrii?! Pe de alta parte balizele alea sonar cata raza crezi matale ca au, adica cum le receptionezi?!

      • Bre, da’ matale chiar n-ai imaginatzie deloc…

        Pai mai intai tragi niste LORA cu towed array sonar, ce dracu mai GMTule, numai Eroul sa le faca pe toate?!

    • noroc ca e tarmul aproape, ca ajung inot…

  4. http://tvr1.tvr.ro/la-tvr-1-povestea-submarinului-romaniei-prizonier-in-adancuri_13866.html
    Vineri, de la ora 18.50, telespectatorii TVR 1 află povestea s ubmarimului care urma să figureze, alături de scutul antirachetă de la Deveselu, pe lista priorităţilor Romaniei.”

  5. statzi bre linistiti sa vedeti intai daca aia se tzin mai intai de cuvant si trimit 6
    ca daca trimit numa 5 n-aveti de ce sa va facetzi grija
    uite, Eroul deja da cu LORA dupa ele, de n-apuca alea nici sa plece din Sevastopol

    si scoatetzi comentul ala din spam-pam (17:12)

  6. mai pe romaneste .. cu sugimarinu asta am belit pl.. noi nu avem nave militare cate sugimarine au astia 😉

  7. noua ne trebuie nu doua…. ci noua fregate sau distrugatoare ASW si noua submarine …. toate noi …. nu ragaglii…

  8. De parca US o sa stea sa se uite ca curca’ n lemne. Vor trimite si ei ceva ,macar asa pentru intimidare. In plus, turcaletzii au si ei planuri mari la Marea Neagra…

  9. ca sa frezam lacul MN ne trebuie scule nu scobitori… ca ne trezim cu ivan cu periscopul in port direct … si am belt belita… bate cu rachetuta pana la palat in bucale …

  10. sunt curios daca nu a facut vreo verificare la periscoape pe tarmul evreilor sau siriei…? surprise

  11. Keep calm, va fi bine și la vară cald!

    Ce se mai stresează gemeteu de supt-mersibilul rusnac amu… dar nu-i stres, uite am revenit la datorie, mă apuc și studiez dpdv paradigmatic pescuitul de kilo răs-vizuit dacă-i musai, no, și facem să fie bine.

  12. Bre hai sa lamurim cateva lucruri despre submarine.
    Astfel lupta anti-submarin sau chiar modul in care un submarin ataca inamicul are in spate o cu totul alta filosofie decat luptele aero-navale „normale”.
    Daca in luptele navale totul se masoara in secunde maxim minute, cine vede primul lanseaza racheta AN, sau isi ridica primul avioanele de pe portavioane, in timp ce oponentul sau are la dipsozitie doar cateva zeci de secunde pt contracarerea rachetelor inamice, daca in razboiul de deasupra apeii totul trebuie facut pe repede inainte, sub apa lucrurile sunt diametral opuse.

    Razboiul ASW este in esenta o lupta a nervilor si a rabdarii. Un sub poate fi foarte greu detectat daca este condus bine, pt ca daca nava navigheaza la viteza de sub 5 Nd sau pur si simplu stationeza intre ape este de facto nedetectabila.
    Probabil ca va ganditi ca un sonar activ schimba lucrurile si intradevar le schimba dar nu dramatic. Un comandant de submarin valoros se formeza in ani de zile si are o particularitate: comandantii de submarin sunt antrenati si specializati sa lupte in anumite ape, astfel n-o sa vedeti – in mod normal – un submarin pregatit sa lupte in Marea Neagra iesind la lupta in Atlantic.
    Motivatia consta din particularitatile Oceanului Plantetar, distributia curentilor, salinitatea, straturile de apa calda/rece, etc, particularitati care difera de la o zona la alta de la Atlanticul de Sud la cel de Nord, etc, astfel ca un comandant de submarin bine pregatiti pentru Marea Neagra nu va fi deloc usor de dibuit chiar cu un sonar activ, cu atat mai mult cu cat MN este o marea notorie pentru dificultatea luptei ASW, una dintre cele mai dificile pentru vanator din lume, de unde si importanta submarinelor aici.
    Asadar lupta anti-submarin necesita multa rabdare si alocarea unor resurse mari pentru o perioada de timp lunga. Plus ca sub-urile moderne sunt construite din materiale fono-absorbante sau sisteme pasive de bruiaj…

    Lupta impotriva unui sub in MN seamana daca vreti cu cea a unui lunetist care pandeste un alt lunetist: rabdare si nervi de otel, vedere buna si instinct rapid, dar in primul rand rabdare, la care se adauga in cazul ASW – asa cum spuneam – resurse multe: elicoptere, un numar rezonabil de nave – sub-urile sunt vanate in general de o pereche de nave, una cu sonarul si una gata sa atace, etc, etc.

    Datorita celor enumerate mai sus cel mai bun mijloc ASW ramane un alt submarin, pacat ca pe ai nostri nu-i prea duce capul, pentru ca doua fregate cu doau elicoptere, nu-i cine stie ce.
    Ma astept ca si cele doua Tetal II sa fie si ele modernizate macar pe zona de senzori si sa devina astfel nave complementare pentru cele doua fregate rapide, pentru ca daca vom avea doar doua fregate mare lucru nu vom putea face, patru nave insa vor putea sa „intinda plasa” mai bine si sa fie astfel chiar eficiente.

    Pentru cine nu prea stie doua fregate par impresionante dar in MN cu particularitatile ei, am avea nevoie nu de nave mari si foarte rapide – pt ca nici SSK-urile rusilor nu sunt rapide – ci de mai multe nave cu autonomie mare.

    Type 22 au fost proiectate sa vaneze submarine nucleare foarte rapide in Atlanticul de Nord, ori acolo lupta ASW este foarte diferita fata de cea din MN, unde nu vom lupta impotriva unor „nucleare” foarte rapide ci impotriva unor diesel-electrice incete dar foarte, foarte silentioase.
    Asadar rabdare si tutun, basca multa munitie nu viteza!

    • „Bre” Gemetescule, studiași problema văz! Să-nțelegem că te pregătiși a face apărarea submarină românească, oi fi matale doftorand în „arta răzbeleului maritim modern pontic care este”?

      • „Arta razboiului maritim modern” ?! 🙂 O fi, mai stii… Pe de alta parte chiar n-are sens sa intre lumea in fibrilatii chiar si pt 2 fregate modernizate. La ce aduca rusii in MN alea doua aproape ca nu valoreza nimic, daca raman doar „alea doua”.

        Pu si simplu se mai bifeza o „capabilitate” desi in realitate vom avea fix pix si banii cheltuitii aproape aiurea. In MN razboiul submarin va prima si fara cele patru corvete multirol (dar cu rol predominant ASW) nu vom face nici o branza.

        🙂 Si nu-i zice bre „apărarea submarină” ci lupta anti-submarin sau protejarea unei zone de interdictie. Zona poate fi una fixa (geografica) sau una mobila, in cazul unui grup de nave (convoi).

    • Pai perfidul albion i au fraierit pe ai nostri cu capabilitatile antisubmarin ale F22 si Nastase la cat de destept se credea n a dat si el un telefon la flota inainte sa sara cu banii, sa intrebe niste meseriasi.

      Daca se va face ceva se va face doar daca le arata americanii batul. Frumos ar fi sa ne ajute si ei cumva si sa nu i lase pe politruci sa strice banii armatei pe pensii si prostii.

      Dimensiunea navala a apararii nationale a Romaniei devine din ce in ce mai importanta. Strategic vorbind, Marea Neagra e un element cheie pt dezvoltarea noastra: ne da hidrocarburi si ne da ocazia sa facem Constanta un nod major in comertul din partea asta de lume. Si lasam aste pe mana lui Dusa? A lui Ponta? Sa aloce astia bani? Pana la urma ne meritam soarta daca ne lasam condusi de asemenea idioti si pacalici.

  13. SUA si Rusia angajeazà convorbiri militare în privinta Siriei.
    http://www.lefigaro.fr/international/2015/09/18/01003-20150918ARTFIG00299-syrie-les-etats-unis-engagent-des-discussions-militaires-avec-la-russie.php

    Cei care conteazà prea mult pe umbrela americanà în Marea Neagrà ar putea sà fie dezamàgiti.

  14. Nu stiu de ce nu ia în cont .jpg. Faceti un copy-paste pentru accesa la fotografie.

  15. Pacat ca Delfinul nu face parte din noul program de modernizare pentru ca – repet – unicul nostru submarin este cea mai buna arma ASW pe care am putea-o avea in dotare!
    Desi destul de vechi si fara mare folosinta in razboiul impotriva navelor de suprafata, acest sub poate fi modernizat pe zona senzorilor si poate a propulsiei si am avea astfel o excelenta platforma pentru purtarea unui razboi ASW modern sau supravegherea sub-urilor rusesti.

    Ca sa fiu clar, nu ma astept ca Delfinul sa atace si sa scufunde un „Varşavianka” class – desi ar putea s-o faca – ci l-as folosi mai mult pe post de detector pasiv.

    Dotat cu sonare pasive moderne, putere de calcul, senzori electromagnetici, etc , submarinul poate patrula la viteza foarte mica un anumit careu repartizat si comunica cu navele de suprafata si elicopterele de vanatoare in timp real printr-o simpla antena tractata.
    Putem transforma Delfinul dintr-o „mina mobila” intr-un sistem sofisticat de supraveghere si comunicare mobil (un sonar mobil), care in tandem cu fregatele si elicopterele lor ar da Romaniei o sansa serioasa in lupta impotriva submarinelor.

    Altfel cu doar cele doua fregate plus elicopterele de la bord sansele sunt foarte mici tocmai datorita tactici folosite de submarine in apele MN si particularitatilor acesteia….
    Delfinul ar trebui sa fie urgenta zero, apoi fregatele, apoi corvete si mai multe elicoptere cu autonomie cat mai mare.

    • Buna seara ,domnule George vreau sa va intreb ceva,Delfinul nostru e un submarina clasa kilo corect nu ? oricum in al doilea rand hawkurile alea ale noastre mai functioneaza ,au fost modernizate ?,oricum cred ca apararea AA ar fi chiar mai urgenta decit marina militara………la capitolul asta chiar ca nu stam prea bine ,eu zic ca daca s-ar investi bani in specialisti pe razboi electronic ar fi o decizie buna cel putin pe termen scurt ,exista tineri talentati in facultatile de profil si daca s-ar investi in infrastructura necesara si in s-ar cheltuii pt specializarea lor pe acest domeniu ,am avea o sansa ,zic si eu poate gresesc ….

      • Delfinul este un Kilo. In alta ordine de idei modernizarea fregatelor are legatura stricta cu sosirea submarinelor rusesti in MN, „cineva” i-o fi luat pe ai nostri la picioare sa miste si ei ceva.
        Dpmdv fortele terestre sunt prima urgenta – cu tot cu AA – si mai apoi Marina, dar nu eu hotaresc.

        • Multumesc mult,oricum si de delfinul s-a ales praful ca si de mig-urile alea 29,ca si de rachetele alea luna pe care aveam sau de scud-uri ,(parca aveam intr-o vreme si din astea…)

  16. patru su34 au inceput deja sa bombardeze in provincia Latakia. rusii au mai adus si patru elicoptere,inca nu se stie modelul.

  17. Bun, acum ca am „evaluat” toate optiunile de combatere a submarinelor, hai s-o luam pe indelete.

    1.In privinta vanatorii de submarine cu fregatele.
    Inainte de a ne face orice calcul privind sansele ca o fregata sa ajunga suficient de aproape de un submarin rusesc pentru a-l ataca trebuie sa luam in calcul urmatoarele:
    a. bazinul Marii Negre (in special cel vestic, pentru ca asta ne intereseaza) este supravagheat din satelit si de catre statiile radar si de ascultare radio ale rusilor. Nu pleci cu o nava de 4000 tdw din port fara ca ei sa stie. Nu mai vorbesc aici de spionaj clasic. Pe scurt, din momentul in care pleci din port esti permanent supravegheat de rusi care vor sti unde esti, in ce directie de duci, ce viteza ai etc etc, in timp ce tu, daca ai sanse, poti sa prinzi din satelit (destul de improbabil) o la fel de improbabila iesire la suprafata a submarinului in sectorul X. Cel mult, vei sti cand pleaca din Novorosiisk.
    b. in Crimeea, pe langa statii radar si de ascultare ai rachete antinava P-500 la bordul Moskva (raxa 500km), rachete P-800 Yakhont cu lansare terestra (Bastion) (raza 120/300km) si rachete Klub cu lansare de la sol (raza 440-660km). Am enumerat aici doar rachetele care pot acoperi bazinul vestic al Marii Negre, fara a fi nevoie sa ridice avioane de la sol sau sa iasa din port cu nave purtatoare de rachete.
    Asta inseamna ca, pentru a ajunge suficient de aproape de submarin (presupunand ca stii unde este) trebuie sa ai la bord un sistem de aparare antiracheta supradimensionat. Pe corvete nu-ti incape asa ceva iar pe fregate, daca te apuci sa-l instalezi incepi sa te intrebi daca merita efortul financiar doar pentru a ajunge sa tragi cateva torpile.
    c. in afara de rachetele de la uscat, submarinele noii clase au posibilitatea de a lansa si ele rachete Klub asupra navelor tale (440-660km). Cel mai probabil, un submarin nu se va apropia la 100km de mal ca sa traga cu rachete asupra navelor tale pentru ca treaba asta se poate rezolva cu rachetele din Crimeea. Cel mai probabil, se va apropia pentru misiuni ale fortelor pentru operatii speciale, pentru culegere de informatii sau pentru lansare de mine. Daca va simti ca ai dat de el va incerca sa se indeparteze si sa se puna sub protectia rachetelor antinava din Crimeea sau sub umbrela aviatiei ruse de acolo. In caz extrem, va folosi rachetele antinava inainte ca tu sa te apropii suficient pentru a-l torpila.

    2. In privinta balizelor sonar. E drept ca au raza mica de emisie radio, astfel ca utilizarea lor optima este in zona litorala si zona economica exclusiva, unde semnalul sa poata fi preluat de receptoarele de la tarma sau ale navelor de patrulare. Pentru a le utiliza la distanta mai mare ai nevoie de balize cu o putere mai mare de emisie si cu emisie verticala, pentru comunicatie prin satelit. Daca exista telefoane pentru comunicatii prin satelit nu cred ca e un capat de lume sa realizezi o baliza sonar cu acelasi tip de transmisie.

    3. Ca sa pui la punct un sistem complet de protectie antisubmarin ai nevoie sa-ti construiesti o retea submarina de senzori, ai nevoie de un sistem performant care sa identifice si sa recunoasca orice submarin dupa amprenta acustica si electromagnetica, ai nevoie sa folosesti sisteme de tip CAPTOR. Mai ai nevoie sa poti sa lansezi balize sonar la distanta mare de tarm (cu rachete de tip IMI Extra) si mai ai nevoie sa poti lansa torpile antisubmarin la distanta mare, fara a-ti pune in periocol avioanele sau navele. De asta am spus despre o adaptare a rachetelor LORA pentru transportul unei torpile.

    Nu ai cum sa renunti complet la navele de patrulare si supraveghere patrulare antisubmarina, mai ales ca vei fi nevoit sa-ti escortezi navele comerciale spre-dinspre Bosfor.
    Pentru asa ceva ai nevoie ca navele de escorta clasice (Tetal sa zicem) sa fie completate cu drone navale care sa faca ascultare antisubmarin sau de o varianta antisubmarin a navei Stileto II. Nu trebuie sa-i pui atatea echipamente cate am zis eu aici: http://www.rumaniamilitary.ro/ce-mai-face-stiletto
    Dar o operare cu doua nave in tandem, una utilizand towed array sonar, cealalta variable depth sonar, cu cate 6 torpile, cate 12 CAMM, EL/M 2258, rapide, stealth, ne-ar putea asigura o solutie buna pentru interventie antisubmarin.
    Daca vrem sa utilizam drone, o solutie ar putea consta din adaptarea pentru misiuni antisubmarin a conceptului Mistral/Magneto al aceluiasi producator care face Stiletto.
    Detalii aici: http://www.mshipco.com/mistralmagneto.html
    In cazul asta 1-2 nave s-ar ocupa de detectie, alte doua ar avea misiunea de atac iar ultima ar coordona operatiunea si ar asigura legatura cu uscatul sau cu nava-mama.

    • Era sa uit: Delfinul (pentru ca nu vom avea bani se submarine noi). Trebuie facut un efort si repus in functiune. Nu-l vad ca un mare vanator de submarine rusesti dar ar fi extrem de util pentru culegerea de informatii, pentru deservirea retelelor submarine de senzori (scafandri), pentru instalarea si deservirea sistemelor CAPTOR, plantarea de mine in zonele de interes.

      • Si pt instructia actia a celor de pe fregate in lupta ASW !!!!
        Cat despre plantarea de mine astia nu au bani de una alta dapai sa l adapteze pt asa ceva !!!

    • Nu stiu daca un sistem de senzori pasivi „plantati” in zona economica exclusiva – sau chiar mai departe – ar aface multe parale…
      Problema este ca un submarin care opereaza in ape de mica adancime, asa cum avem noi pe platoul continental, va naviga la viteze extrem de reduse (undeva la 2-3Nd) sau chiar va stationa, astfel ca sonarele ar putea fi cu totul irelevante. Iar sub-urile din clasa Varşavianka au fost proiectate special pentru navigatia la viteze foarte mici, acolo unde sunt foarte silentioase.

      Pe de alta parte achizitia si operationalizarea unei astfel de retele ar putea sa fie si scumpa si nu foarte necesara in acelasi timp.
      Eu mizez in continuare – sau as miza – pe Delfinul si macar patru nave moderne ASW, totul dublat de elicoptere cu autonomie mare. Prin „autonomie mare” inteleg un elicopter care ar putea sa patruleze la viteza mica macar 3 ore deasupra unui careu, cu sonar submers la bord. In conditii normale ar fi nevoie de doua elicoptere care sa „perieze” rspectivul careu in tandem, totul supravegheat de o nava de lupta.

      Submarinul rusesc odata detectat nu trebuie evident atacat, este suficient sa-l „bombardezi”cu sonarul activ – si sa-ti pozitionezi nava exact deasupra lui semnalandu-i ca l-ai gasit- pana cand o va lua la sanatoasa cu nervi in batista. Noi trebuie sa le dovedim doar rusilor ca avem capacitatea de a ne proteja apele teritoriale.

      In rest, in caz de razboi, chiar nu mai conteza nimic, dar teoretic discutand, am avea nevoie de baterii de coasta dotate cu rachete AN, puitoare de mine, nave rapide de patrulare (max 2500 to) si elicoptere.
      Bataie pestelui pe zona ASW si campuri de mine protejate de rachete AN de coasta.

      • Pentru helicoptere cu dipping sonar s-au cam gasit contramasuri (rachete antiaeriene cu raza scurta, trase de submarin). Par sa le aiba si rusii, si nemtii si francezii.
        De asta as merge pe balize sonar pe care sa le sparcai de pe mal sau de pe nave, la distante mari, si apoi sa culegi informatiile de la ele prin satelit.
        In privinta atacului propriuzis, daca e prea dificil de realizat o adaptare a unei rachete tip LORA pentru lansarea torpilelor de la distanta, o optiune ar consta in drone care sa le transporte, fie ca vorbim de drone helicopter sau aripa fixa, cu grad ridicat de autonomie (poti sa pui pariu ca iti vor bruia comunicatiile).

        • Baliza sonar mai are avantajul ca poate supraveghea o zona foarte mult timp. Un submarin „electric” aflat in zona de coasta este foarte, foarte greu de detectat mai ales daca nu se deplaseaza or o baliza ar putea rezista mai mult decat un astfel de submarin putandu-l detecta atat cand se misca cat si cand intra intr-o zona supravegheata.

          “Picking up the quiet hum of a battery-powered, diesel-electric submarine in busy coastal waters is like trying to identify the sound of a single car engine in the din of a major city,” Rear Admiral Frank Drennan said in March 2015.

          Americanii incep sa se joace cu drone subamrin care sa urmaresca acest tip de amenintare dar si sa isi updateze senzorii (inclusiv balize) de monitorizare.

      • Pentru mine warfare, daca-ti faci nave specializate iti faci pentru mine hunting si nu pentru lansare de mine. Lansarea de mine trebuie sa o poti face cu orice tip de nava, cu o minima amenajare. Nu merita sa tii nave specializate doar pe lansare de mine.

    • @Eroul Bula
      „rachete P-800 Yakhont cu lansare terestra (Bastion) (raza 120/300km)”

      Rusia nu foloseste Yakhont ci Oniks. P-800 Oniks are raza 600 de km.

  18. Salonul de inventica Eroul Bula 🙂

    Intai a culculat el ca in 620mm intra torpila de 322 si mai ramane loc si de balize sonar

    Dupa aia ai explica omul ca balizele alea au radio link de cateva zeci de km si atunci o ajusteaza ca le baga ceva pe satelit

    Mai bine le bagi cablu de internet bre si discuta pe Skype 😉

    Balizele alea sunt consumabile bre, un P8 cara zeci/sute din alea, si atunci trebe sa fie eftine, nu le baga nimeni datalinkuri prin satelit 🙂 , lasa dreacu inventziile ca nu mere sa arunci balize si torpile cu LORA la 300km si dupa aia vezi matale cum le imburici

    Yakhonturile poa sa bata 10000km sau sa faca inconjurul Terrei si sa vina sa atace din partea ailalta

    Nu zice nimeni ca nu’s periculoase dar nu invincibile nici alea
    Mai intai trebe sa fie fiabile si sa functioneze corect as spec-ed
    Si vezi ca mai cade cate una langa nava la lansare
    Sau poa sa pice pe drum in mare

    Dupa aia sunt radare acuma de urmaresc mingi de tenis la Mach 3 la nivelul marii si rachete specializate care le doboara si alea tot evolueaza, RAM a ajuns la Block2 acuma samd, ESSM, CAMM, VL-MICA, Phalanx, Millenium Naval cu AHEAD etc

    Dupa aia sunt decoys, fregatele au Terma SKWS, arunci cateva zeci in aer cand vine aia si radarul, electronica si softul aleia n-or fi Dumnezei

    Are o antena mica si n-are timp de prea multe povesti pt ca vine mult prea repede, decoys si jamming si se duce dupa pelicani

    Pe hartie e hyper-mega-uber periculoasa, cum o fi in real-combat versus decoys, jamming si CIWS om vedea

    Dupa aia eterna 8sesie cu bataia cu rusii

    Daca o fi asa ceva n-o sa ne batem singuri, va fi grupare NATO, cu Ticonderoga, fregate turcesti, englezesti si daca or mai veni si altii plus cele 2 ale noastre

    De cate ori am spus, singuri n-o sa ne batem cu rusii

    Cand ne-am batut ne-am batut in aliantze

    Diferenta de fortza intre noi si rusi e mult prea mare

    Daca nu suntem intr-o aliantza atunci capitulam

    Am mai facut asta si o s-o mai facem daca ramanem d’ampoulea singuri cu ei, ca n-avem alternativa

    Atat timp cat suntem in NATO nu te ataca aia, sa se incaiere cu NATO ca sa ce, sa ne scufunde 9 o barca?!

    Fregatele sunt suficiente ca sa faca ce fac FPSurile, detectzie si avertizare

    Daca la suprafata si in aer se face, se va face si submarin

    Nu mai aberatzi cu fregatele facute exclusiv pe oceanic si sujimarine nucleare, or fi fost initial prin anii 80

    Acuma cumperi sonare plus electronica de procesare si le adaptezi la orice mare si salinitate si straturi de apa calda rece caldutza potrivita prea calda prea rece…

    Sujimarinul daca sta sau merge incet si nu face zgomot o fi vreo problema pt sonarele pasive

    Pt sonarele active, alea sunt ca radarul si or sa detecteze un cilindru metalic de 100 m care sta la 50m adancime chiar daca sta sau merge cu 2 noduri

    O combinatzie de sonare high-frequency low-frequency plus balize plus senzori pe platforma continentala si nu scapa nedetectate nici alea

    Sunt variable depth sonars, drone subacvatice, senzori MAD, CAPTOR, o combinatie de hull sonar plus towed array sau variable depth sonar si te descurci

    Bine, toate astea trebuie cumparate 🙂 🙂

    Vesticii au avantaj net la electronica/putere de calcul pt procesarea semnalului care procesarea semnalului e esentziala la sonare, rusii sunt cu foamea acuma dupa microcontrollers si chip-uri si d’alde d’astea, fu un scandal de spionaj ca le vindea unu prin America din astea prin firme imburicate, daca nu le mai vinde nimeni atunci incearca sa mai adune cu spaga/spionii

    • Ia taci tu ca mereu te pui in calea progresului ……..

      • Pai progresul lu matale e virtual bre 🙂 si n-are legatura cu realitatea
        Asa pot sa inventez si eu ICBMuri cu photon torpedoes si balize cu beam me up, Scotty 🙂

        • Mama ei de legatura pe satelit ! Un telefon cu comunicare prin satelit e vreo 800-850 $, cu toate optiunile de comunicare aferente. Cat poate sa coste un transmitator automat de date? 400? 500?
          Da-le-n ma-sa ca nu-ti cade bugetul din asta. Oricum le folosesti mai rar, pentru operatiuni la distanta mare de tarm.
          Dincoace, in zona noastra, le folosesti pe cele clasice.

          • N-o cadea bugetu bre, dar nu arunca nimeni balize la 300km cu rachete balistice 🙂

            Si daca nu o face nimeni e cazul sa-ti pui niste intrebari Eroule 🙂

            Vezi pe youtube, le da operatorul drumul printr-o gaura din avion sau prin spate pe trapa, nu arunca nimeni balize de la Mach 3-4 pe traiectorie balistica, ca se duc dreacu alea…

            Asa cum se duce dracu si torpila, cum ai dai drumul pe traiectorie descendenta la Mach 3-4 cand ele se arunca pana la o anumita viteza in traiectorie orizontala si au parasuta, la Mach 3-4 se duce dracu torpila la impactul cu apa si n-ai parasuta s-o franezi de la viteza aia

            Vezi aici la min 3:09 baliza si la 2:30 torpila

            https://www.youtube.com/watch?v=YCd1p4d-li0

            Ce bune ar fi 2-3 C295 MPA d’astea la MK

            Si ce dracu sa faca tocmai la 300km de tzarmul nostru, pana la Sevastopol sunt 300 si ceva de km, supraveghezi apele teritoriale si 20-30 km in plus

            • Sa le luam pe rand:
              1. nu arunca nimeni la 300 km pentru ca nu are nevoie. Probabil isi pot asigura protectia navelor si avioanelor. La noi, cu P-500, P-800 si Klub in Crimeea, cu (foarte probabil) S-400 tot in Crimeea, crede cineva ca te vei pute plimba cu avionul sau cu fregata sa ataci submarine ?
              2. daca lanseaza balize si torpile la o viteza de maximum 600km/h nu inseamna ca, prin modificarea sistemului de parasute, nu poti sa le lansezi de la viteze supersonice. BAT se lanseaza cu ATACMS care e un fel de LORA mai scurta dar parametrii de zbor sunt similari.
              Aici ai BAT lansat cu ATACMS (normal, parasuta de alt tip). Dimensiunile si masa sunt foarte apropiate de ale balizelor sonar. Dupa ce franezi baliza la o viteza subsonica, deschizi a doua parasuta care s-o coboare in parametrii obisnuiti la lansarea din avion.
              Pastrand proportiile, mergi pe acelasi prncipiu si pentru torpila: separare de racheta, deschidere parasuta supersonica, franare pana la viteza subsonica, deschiderea celei de-a doua parasute si coborarea in apa.
              3. Admitand ca te lasa rusii sa te fatai cu un avion lent prin preajma Crimeii, de ce sa iei CASA pentru asemenea misiuni cand poti lua / adapta C27J Spartan (pentru care ai si piloti si personal tehnic si lant logistic) si sa-l folosesti intr-un mod asemanator cu US Coast Guard.
              4. Unde sa dai la 300km? Daca este semnalata prezenta unui submarin ostil in zona Bosforului si-ti ameninta transporturile tu ce faci ? Suni la Istanbul sa se ocupe ei ? Sau dai cu ceva consistent ? Daca masori pe harta iti ies aproape 300km. In plus, nu trebuie sa-ti aliniezi lansatoarele mobile pe malul marii. Pentru lovituri in zona economica exclusiva le poti amplasa in adancime pentru a nu le expune.

              • Trebuie sa modifici LORA in primul rand ca sa lanseze submunitzii, ca ea lanseaza incarcatura unitara si preferabil sa zboare cat mai orizontala la lansare submunitzii
                Modificare, testare, productie, adica bani
                Si pana la urma BAT-equipped ATACMS a fost cancelata

                Dupa aia franarea, parasute peste parasute, la baliza sa mai zici, ca e mica, dar torpila aia cu 300 si ceva de kg, intai parasuta supersonica – n-are 🙂 , deci ai pui tu , dupa aia parasuta normala, numa ca si balizele si torpila au numai o parasuta

                Tre sa se apuce aia sa modifice si sa testeze pt tine torpile lansabile in traiectorie balistica descendenta supersonica Mach 4 cu doua parasute, una supersonica s-o aduca la viteze subsonice si dupa aia una normala 🙂

                Si dupa aia cat o costa ca noi cumparam vreo 12 🙂

                Bre, ele sunt scumpe oricum, nu mai inventeaza nimeni torpile lansabile balistic supersonic si sa stea sa le franeze, nici de s-o putea nu-si mai bate nimeni capul cu scenarii d’astea de lansare

                Incearca sa intzelegi ca daca aia nu fac asta au ei niste motive (cost, fezabilitate) si sa ramai la ce armament tehnologie e larg disponibil pe piatza

                Cu S400 in Crimeea, pe timp de pace te plimbi linistit cu avionul prin zona ta exclusiva, nu in coasta Crimeei, ca acolo tzi-o trag aia si pe bune ca au dreptate

                Pe timp de razboi mai intai lovesti S400 alea cu JASSM, ma rog, americanii 🙂 , si dupa aia mai vezi tu

                Dupa aia zbori la 25-30km de coasta si la 350-400km de S400, daca aia lanseaza din Crimeea se detecteaza si de la 400km sunt 200 de secunde ca sa-ti iei avionul de acolo, il zbori repede spre aerodrom, in 3-4 minute ajunge deasupra uscatului la 20-30m altitudine si nu-l mai prinde ala, basca ghidaj S400 la 400km de lansare mi se pare deja prea mult ca sa functioneze ireprosabil plus ca e la capatul razei de actiune si isi mai pierde din energie, mai rau e de elicoptere ca alea’s lente, alea pot sa hover la 1-2 m deasupra apei si sa spere 🙂
                In plus cate rachete 48N6 crezi ca au aia … oricum mai multe decat MPAurile noastre 🙂

                N-am zis sa iei neaparat CASA ci genul ala de turboprop MPA, poa sa fie orice, Spartan

                „Daca este semnalata prezenta unui submarin ostil in zona Bosforului si-ti ameninta transporturile tu ce faci ? Suni la Istanbul sa se ocupe ei ”

                Pai mai intai clar se isterizeaza turcii singuri fara sa-i suni tu daca e un submarin sovietic langa Bosfor, si turcii au fregate, corvete, sujimarine, elicoptere, avioane MPA

                Turcia si stramtorile inseamna NATO si NATO inseamna americancii cu tot hardwareul lor, deci are cine sa-l alerge p’ala, nu e treaba ta cu LORA

                Convoaiele le escortezi, cu corvete sau cu fregatele, nu stai sa tragi cu LORA cu torpile in jurul convoaielor inspre Bosfor 🙂

                In caz de razboi convoaiele le trimitzi in jos pe langa coasta pe la bulgari spre turci

                S iarasi cu noi si rusii, nu exista noi si rusii, ca noi suntem prea mici pe langa rusi, exista noi cu NATO si rusii sau noi cu rusii inapoi in pactul de varsovia 2

                • Una ca LORA poate opera si cu submunitii, asa ca poti s-o adaptezi sa-ti lanseze balize sau torpila + balize.
                  In privinta escortarii convoaielor, am explicat mai sus ca submarinul poate lansa Klub de la o distanta la care nu ajungi sa-l torpilezi nici cu elicopterul.
                  Unul sta la distanta si-ti beleste escorta cu rachete iar al doilea, pîş+pîş, iti asteapta navele comerciale si ti le gaureste.
                  Acuma, s-or isteriza turcii dar nu vad care ar fi problema sa ai si tu cu ce sa dai de pe malul tau….. poate e greva la turci 😉 si nu se ridica avioanele …. ca pana ajung cu fregatele in raionul submarinului …..
                  Scenariul tau cu avioane care zboara la limita anvelopei S-400 si fug repede acasa e bun, cu conditia ca avioanele lor sa nu se ridice de la sol ca, daca se ridica, tu nu mai zbori deloc.
                  Asculta ce-ti spune un om batran: fara sa risti avioane si nave scumpe, fara sa risti echipaje, stai pe mal si-o trasnesti de acolo.

                  • Pai nu-i mai simplu sa-ti pocneasca o nava comerciala cu Klub de la sute de km si se sperie toate decat sa mai pash-pashaie dupa tine 🙂

                    Dupa aia n-au decat sa le pocneasca pe toate, ca noi nu mai avem nici una 🙂

                    Daca se ridica avioanele lor alea sunt mult mai lente decat S400, pana vin alea din Crimeea tu ai plecat demult cu MPAul de acolo, plus ca poate trimitzi si tu 2 F16 de escorta sa doboare 12 SU30ri la o iesire

                    Presupunand ca functioneaza SFul tau cu LORA si balize sonar plus torpile incetinite de la Mach 4 la 600kmh si datalinkuri prin satelit, si nu functzioneaza 🙂 , unde anume tragi tu cu balize si torpile

                    In ce sector?

                    Balizele sunt oarecum limitate ca putere de emisie, normal, ca’s mici

                    Ca sa te apuci sa lansezi balize in anumite patternuri trebuie sa ai o idee vaga in prealabil pe unde se afla ala

                    Sunt mai mult de finetze cand ai avut deja un contact pe sonar cu ala si sunt pt aviatzie

                    Balizele nu-s solutzia universala de descoperire si urmarire, nu-s FPSuri, nu le tragi la 300km si dupa aia cu datalinkul prin satelit stii ca e sujimarinul in sectorul X la 300km de tzarmul tau

                    Ai nevoie de mijloace combinate, nave cu SONARE, senzori, elicoptere, avioane, drone etc

                    Numai cu balizele tale nu o sa detectezi nimica in largul marii la 300km de tzarm decat poate daca stii exact unde sa le lansezi

                    Si nu stii 🙂

                    • Pai si n-am zis ca-ti trebuie si nave ? Am zis. Stiletto MOC adaptat pentru misiuni antisubmarin.
                      Reiau:
                      Lucrezi cu 2 in tandem. Unul dotat cu towed array sonar, celalalt cu variable depth sonar.
                      Pe fiecare: 4-6 lanstorpile, 12 Sea Ceptor, EL/M 2258, 1-2 module Jumper modificate pentru a lansa balize sonar.
                      Unul scaneaza, celalalt asteapta la cotitura.

                    • Alea’s pt operat UAV-uri si pt MCM
                      Lumea foloseste corvetele si fregatele pt ASW
                      Daca era ceva de capul lor isi cumpara toata lumea numai Stilleto

                    • „Alea-s pentru operare UAV-uri si MCM”. Alea pot fi pentru ce vrea muschiu’ tau.
                      Stiletto MOC, daca poate opera pentru mine hunting, poate, la fel de bine sa fie folosit pentru mine laying. E rapida, stealth si poti sa operezi pe rutele adversarului fara probleme.
                      La fel, o poti adapta pentru vanatoare de submarine:
                      am spus in articolul referitor la Stiletto ca se produc deja towed array sonar suficient de mici pentru a fi operate de nave de 70tdw.
                      Ca nu o cumpara …… ma gandesc ca un producator de nave „clasice” beneficiaza de un lobby mult mai bun la factorii de decizie din aparare decat un mic producator. Adica una e sa faci un serviciu cu o nava de 250-300 milioane dolari si alta e sa faci acelasi serviciu cu una de 10 milioane (hai 35 complet echipata). Numai daca te gandesti ca ies alte comisioane.
                      In al doilea rand majoritatea puterilor maritime opereaza in mare deschisa sau direct in ocean in timp ce noi operam intr-o mare cat un lighean, cu bazele navel aflate in raza de lovire a rachetelor antinava adverse. De data asta size maters in sens invers. Mai multe mai mici, mai rapide, stealth, cu viteza de reactie mai mare, cu capacitate mai mare de dispersare si camuflare.
                      In plus, la o autonomie de 14 zile pe mare, nu sunt de colea.

                      Daca as fi in locul unde se iau deciziile, in mod sigur le-as testa pentru optiune de mine hunting, ca tot am zis ca vrem sa ne luam vanatori de mine. Dupa ce le-as calari bine as incepe discutiile pentru variante antisubmarin (cel putin).

                    • Continui sa fii atras de toate ciudatzeniile atipice pe care tzi le inchipui solutzia universala pt toate problemele posibile…

                      Aia e o barcutza de 175tone, e mult prea mica pt ceva serios

                      Daca MILGEM are 2400, Sigma 1700, Steregushchy 1800 samd e pt ca au nevoie de spatiul ala pt air search radar, surface search radar, fire control radar, sonar, navigation systems, electronic warfare and decoys, armament si munitie, spatziu pt echipaj, alimente, combustibil pt nu stiu cate zile andurantza, hangar pt elicopter ASW etc

                      Basinutza aia de barcutza la 175 tone n-are pt nimic, n-are tonaj nici de NPR, Skjold are 275 dar aia e NPR

                      Stiletto MOC e o chestie de nisa nu un replacement pt corvete si fregate, de aia nu le inlocuieste nimeni cu asa ceva si cumpara chestii clasice si nu ciudatzenii, si nu din cauza lobby-ului, nu mai inventa motive Eroule 🙂

                      Aia e buna de ce au scris ei, „mother-ship for manned and unmanned systems, MCM”, nu de escortat convoaie catre Stambul si vanatoare de submarine

                      Puzderia aia de salupe mici si stealth n-au posibilitate sa se apere de nimica, nu sunt atat de stealth incat sa nu fie detectate in baltoaca asta si in conditziile in care aia au suprematzie aeriana tzi le dau pe toate la fund cu un KA52 cu Vikhr

                      Astia au planuri SF pt 4 corvete multirol, nu pt 4 barcutze

                      O fi buna de dragor si platforma de aterizare pt drone, dar nu e replacement pt corvete

    • 🙂 🙂 „O combinatzie de sonare high-frequency low-frequency plus balize plus senzori pe platforma continentala si nu scapa nedetectate nici alea”… Bah saracii rusii astai, sa-i anuntam si pe ei ca n-au nici o sansa 🙂 😉 .

      Bre la nivelul meu scazut de constiinte nici mama lu’ sonaru’ activ nu trece de doua straturi de apa de salinitate si temperatura diferita (adica de densitate diferita), adica trece da te duci dupa delifini si guvizi, basca ca la adancimi mici ai efectul de ecou si din acest motiv nu se foloseste sonarul activ ci doar ala pasivul ca cica se rascoleste malul de pe fund si nu mai „vezi” chiar nimic cu sonarul.
      Un bun exemplu este razboiul ASW tacit intre Coreea aia democratica pe buna si ailalta, acolo unde aia din nord, la mica adancime si o tehnologie ai’ mama ei, le dau sudistilor mari emotii si nu numai…
      Sonarul „iaste” bun in apa mare si multa , suedezii stiu de ce 🙂 !

      Io nu cred ca ivanii baga banii in 6 nave noi doar sa aiba cu ce sa plimbe „marinerii” prin MN.

      • Anuntza-i bre sa si le sabordeze, da-i dreacu 🙂

        La suprafatza si in aer o sug contra NATO, asa ca incearca ce se mai poate, numai ca o sa se imbunatateasca supravegherea si combaterea si contra astora subacvatice

        Sonarul e bun in orice ape, oricum lupta ASW necesita mijloace combinate, acuma sunt variable depth sonars, avioane si elicoptere specializate, minezi anumite zone, senzori pasivi, s-ar mai gasi solutii

        Problema principala pt noi e caco’sta tehnologia si atunci nu cumparam

        2 frecate avem, pe alea le echipam, mai tragem si de Tetalurile alea care probabil nu mai detecteaza nimica 🙂 si de cele 3 Pume, plus daca or mai instala senzori pe platforma, asta pe timp de pace

        Pe timp de razboi cu rusii numai combinate cu forte si mijloace NATO, singuri o sugem cu LORA sau fara LORA

  19. Dupa aia mai e o faza: una e sa urmaresti si sa pierzi urma unor sujimarine nucleare in imensitatea oceanului planetar si daca apuca sa se furiseze sunt greu de descoperit tocmai din cauza imensitatii oceanului si razei de actiune practic nelimitate a nuclearelor

    Si alta e in baltoaca asta in care unde dreacu sa se duca…

    Daca sta in mijlocul baltoacei sau langa rusi din punctul nostru de vedere sta degeaba, e mai mult defensiv pt ei

    Daca vine inspre apele noastre teritoriale da in senzorii, elicopterele si fregatele noastre

    Si parca nu poa sa stea decat la fund 2-3 zile pt ca astea n-au AIP, s-au cacait la Lada cu AIP o gramada si au decis ca mai bine-l dau la export, deci probabil nu straluceste si anume la nimica

    Astora li se scufunda sujimarinele singure, isi gazeaza echipajele sau le dau foc cand le vopsesc, nu zic ca nu-s periculoase dar totusi hai sa nu facem harakiri 🙂

    • @gsg9. Breee nu-i chiar asa simplu, doua fregate si doua elicoptere pot peria in 24 de ore de cautari serioase cateva sute de Mm patrate, Romania are totusi un platou continantekl ceva mai mare.
      Sub-urile rusesti nu vin la noi sa-si faca gradina subacvatica si loc de parcare ci doar baleiaza anumite zone, sub-ul nu este static, „simte” cand te apropii de el, etc, etc.
      Cu doua nave blochezi un senal, doua. Daia zic io ca am mai avea nevoie de macar inca doua nave.

  20. Pe langa faptul ca achiesez integral la cele enumerate de gsg (ca sa zic asa nimeni in lumea asta n-a aplicat vreuna din ideile eroului, foarte inventive de altfel 🙂 ) marturisesc sincer ca incepe sa ma deranjeze din ce in ce mai tare chestia asta cu pensionarii militari… Lasati-i dom’le in pace sa-si vada de stratul de flori ca oricum nu mai au mult si ajung la 2 metri sub el!
    Noi, tinerii, nu suntem in stare sa iesim in strada pentru viitorul nostru si voi vreti ca astia sa iasa in strada pentru noi? Nu-i nitel cam deplasat?
    E ca si cum eu am lucrat in industria laptelui o viata intreaga si dupa ce ma pensionez ies in strada pentru propasirea acestei industrii. Oare n-am facut destul pentru acea industrie in aia 40 si ceva de ani de munca? N-am si eu dreptul la nitica odihna?
    Mai mult decat atat, acum militarii sunt angajati pe baza de contract. Treaba lor e sa-si indeplineasca atributiile pe durata executarii contractului. La fel ca-n civilie… S-a terminat contractul? La revedere!
    Sa stii George ca nu toti pensionarii militari au pensii atat de mari precum crezi, din contra. Iar multi dintre cei care le au (stiu, nu exista padure fara uscaturi, si in mod cert sunt si din aia), le au dupa o activitate de aproape 40 de ani de munca, si nu este o munca usoara.
    Problema este ca sunt foarte multi pensionari pentru ca aveam o armata supradimensionata pe care am restructurat-o. Evident, foarte multi militari au iesit anticipat la pensie. Sa-ti mai zic ceva: multi au continuat sa munceasca pana s-au pensionat si-n civilie… Oare pentru ca aveau pensii atat de mari?
    Ei bine nu, pentru ca nu le ajungeau banii si pentru ca dupa atatia ani de activitate innebuneau acasa stand degeaba. Si-i innebuneau si pe ceilalti membri ai familiei…
    Te rog mult ca inainte de a mai prolifera astfel de acuzatii sa incerci sa vorbesti cu astfel de pensionari militari. Cauta o statistica, ceva. Dar nu cu „generalii” baieti destepti care chiar au iesit la pensie pe o gramada de bani! Ci cu maistrii militari, locotenentii, capitanii etc
    Scuze de offtopic, m-am aprins nitel.

    • Te-ai aprins si te-ai aprins degeaba. Nu vreau sa intru in discutii pe seama pensiilor militare, vroiam doar sa imi arat inca o data dezamagirea fata de aceasta categorie sociala, categorie care nu a facut nimic pentru a arata opiniei publice dezastrul din armata desi ar fi putut s-o faca fara sa-i coste nimic.

      Care 40 de ani de munca?! Si care munca „nu foarte usoara”?! Cam ce-a facut un subofiter/ofiter pe vremea lui Ceasca asa de greu?!
      http://cursdeguvernare.ro/guvernul-reinfiinteaza-pensiile-speciale-pentru-militari-acestia-vor-fi-scosi-din-sistemul-contributiv-consiliul-fiscal-pensiile-militare-sunt-singurele-care-au-crescut-in-criza.html

      • George, stai de vorba cu niste pensionari militari mai batrani si o sa vezi ca nu-i chiar asa. Am cunoscut si vorbit cu multi dintre ei. Nu vreau sa creez o polemica inutila, dar nu poti generaliza nesimtirea unora la o intreaga categorie sociala.
        Plus ca asta, cu starea armatei, asta nu e treaba maistrului militar pensionat, asta ar fi trebuit sa fie treaba generalilor aia mari care au iesit la pensie pe niste sume frumusele. Aia au impact la public daca ies si spun ca suntem in c…t!
        In rest, in conditiile in care noi, tinerii, nu suntem in stare sa iesim in strada sa protestam pentru mizeriile pe care le halim zilnic, mi se pare de-a dreptul ipocrizie sa le cerem alora sa iasa in strada. Si, de fapt „aia” au si facut-o. Spre deosebire de noi, care am iesit cu „uniti, salvam!”

        • Ba io zic ca treaba cu Armata e a tuturor, fiecare cu cat poate! Atat timp ca un site mic ca RoMilitary a facut atat valva – si te asigur ca a facut atat de multa incat s-a dat un ordin de ministru special pt noi – cred eu ca altii puteau face mai mult.
          Cand juri credinta Tarii, juramantul nu se prescrie la pensie tot asa cum nici drepturile nu se prescriu.
          In alta ordine de idei in armata nu-i asa de multa munca, n-am avut razboi, nici prea multe aplicatii, etc, etc, asadar hai s-o lasam moarta, nu vreau sa ma bag in asa ceva, inca mai am un anumit respect pentru ei.
          Cand s-au atins de bani au stiut sa iasa in strada…
          Stii cat are pensie un om care a muncit 40 de ani (nu 20 sau maxim 30 ca in armata) pe santiere, cu grupa a II-a de munca, cu ture de noapte, etc?! Max 1400 de lei cu vechime completa in munca si 40 de ani batuti pe muchie.
          Un subofiter/ofiter n-are 40 de ani de munca si nici nu s-a rupt muncind, ca ce sa munceaasca, iar pe vremea lui Ceasca de muncit pe sanierele patriei si in agricultura munceau soldatii, „cadrele” frecau manganul si furau de rupeau!
          Vrei sa continuam?!

          • Hai sa-ti dau 3 exemple:
            1) maior artilerist, iesit voluntar la pensie la sfarsitul anilor 90. Grad si functie de maior, 1500 de lei. 25 de ani in armata, probleme de sanatate datorate huzurului din armata.
            2) lent colonel de geniu iesit voluntar la pensie la inceputul anilor 2000. Functie de colonel, nu-i vina lui ca muncea si-si vedea de treaba. Platformele si pista de la Kogalniceanu refacute/facute cred pe la sfarsitul anilor 90 sunt opera lui. Ca multe alte chestii. Pensie in jur de 2000 de lei. Nu mai conteaza, intre timp a murit, usurand astfel bugetul.
            3) colonel de artilerie la origine, functie mult mai mare. A infiintat o sectie a armatei romane. Iesit scarbit la pensie la inceputul anilor 2000 dupa 40 de ani in armata. Pensie in jur de 4000 de lei. Niste falange lipsa la o mana din cauza incompetentei altora si, de asemenea, cu alte probleme de sanatate tot de la huzurul din armata.
            Punctul 1 si punctul 3 lucreaza in civilie, punctul 3 s-a pensionat recent a doua oara dar continua sa munceasca.
            O fi mult, o fi putin? Sa comparam cu alte armate mai rasarite?
            Insisti vad sa generalizezi o categorie sociala prin prisma unor uscaturi.

            • Nu comparam cu alte armate, comparam cu ce avem in Romania. Insisti si – inca o data – insisti degeaba, eu nu le cer sa iasa cu bata in mana pe strada, sa renunte la pensii, etc, le cer doar sa faca dracului macar o scrisoare de protest, un mars in fata guvernului/MApN-ului, sa iasa in presa si sa spuna adevarul…
              Adica exact ce-mi reprosezi?! Le cer prea mult?! Juramantul nu mai e valabil? Eu sunt un nimeni, insa daca o pleiada de colonei, generali si alti ofiteri ai armatei ar iesi in mod constant in presa, daca in fiecare luna macar o suta dintre ei ar picheta Guvernul am avea probabil o alta situatia astazi.
              Ce-ar risca?!

              Cine poate opri un fost ofiter superior sa iasa in presa si sa dea de toti pereti cu Oprea si alti generali de hartie? Cine-i poate opri sa faca public dezastrul si coruptia morala din armata, modul cum se fac astazi avansarile si numirile?!

              Adica in mod clar ce-mi reprosezi vis-a-vis de ce le cer sa faca?!

              Si cum nu fac deloc aceste lucruri, cum in mod sigur sunt oameni inteligenti si cum guvernul le-a tot crescut pensiile atunci si eu pot presupune ca exista ceva necurat intre pensionri si guvern. Guvernul le da bani iar ei se fac ca totul e ok…

              • George , 1400 pensie dupa 40 de ani de munca ?
                14 milioane ?
                Am un prieten din copilarie cu care ne vedem intotdeauna cand revin acasa , are 30 de ani vechime , lucreaza pe 12 milioane , 2 le da pe autobuz lunar , naveta de 100 km dus-intors , pleaca dimineata , se intoarce seara .
                Lucreaza intr-o multinationala , monteaza echipamente hi-tech la care ii vin componente din India , Franta, Germania ,totdeauna cu buletin de calitate dar mai totdeauna la limita maxima de toleranta , si pe care le face sa mearga combinand componentele functie de tolerante . Semneaza un buletin de calitate , si produsul final functioneaza totdeauna corespunzator . E un mecanic excelent . Pentru acelasi lucru in Germania ar lua cca 3000 de euro .
                Cat o sa ia pensie ?
                Cat spuneati ca se ia pensie pentru joaca de-a armata ?

              • @George GMT
                „Ce-ar risca?!”

                Probabil pensiile? Cineva cu o pensie de peste 3-4.000 de RON nu o sa faca valuri, tocmai pentru a nu atrage atentia asupra sa. Probabil asta e si „intelegerea” tacita – pensii bune pentru ciocu mic.

    • Cand sa-mi aplice ideile geniale daca abia acum le-am expus 😉 ?

      No offence dar la cat a evoluat tehnica actuala, vechea solutie cu ASROC arata ca o basina cu stropi. Tehnologie si proceduri complicate, cu lansare de racheta, separare torpila etc etc …… ca s-o trantesti la 20-30km.
      Mare branza sa-i proiectezi o parasuta supersonica ca sa poti s-o lansezi la distanta mare.

      • S-au facut foarte multe exercitii A.S. in Marea Neagra, crezi ca americanii nu s-au gandit la niste strategii A.S. specifice acestei mari? N-am vazut niciunul din OZN-urile enumerate de tine pana acum… 🙂
        Anuntul cu cele 6 (sunt chiar curios daca or sa le faca pe toate) sub-uri era public de multa vreme. Deci toata lumea stia ca vin.
        Vor inarma fregatele sub supravegherea americanilor, ca nu ne lasa astia sa facem prostii de capul nostru, si le vor inarma astfel incat sa fie apte sa lupte A.S. in conditiile specifice acestei mari.
        Crezi ca astora le place sa-si trimita barcile alea mari asa des pe aici? Asta costa si reduceri fac pana si ei… Ei au nevoie ca noi si turcii sa fim in stare sa jucam v-ati ascunselea cu rusii cu armele noastre si pe banii nostri.
        Din acest motiv cred ca vor inarma fregatele asa cum trebuie si cu de toate, pe principiul saormei 🙂
        Apoi mai e o chestie: se vorbeste de resuscitarea S3 Viking, nu m-ar mira sa vedem cateva pe MK. Si sunt foarte bune in rol A.S., cred ca asta e destul de clar pentru toti.
        Eu am sustinut mereu ca sub-ul este actuala capital ship. Dar e ala nuclear purtator de balistice. Uita-te la actualele nave A.S.: type 26, multipurpose, dar cu rol special A.S., uita-te la FREMM-uri. Astea sunt navele a.s. care vor fi in serviciu in urmatorii 20 – 30 de ani. Vezi ceva iesit din comun la nivel de armamente la ele? Nici vorba de torpile hypersonice s.a.m.d. Sa fie astia atat de lipsiti de viziune?
        Uita-te si la rusi. Fregate clasice, caracteristici stealth dar nimic iesit din comun. Bine, saracii au ramas in pana de turbine navale, dar nu i-am pus eu sa se certe cu ucrainienii… Si in pana si de alte cele, dar e problema lor si ma bucura!
        Tot pe aici se faceau calcule si se spunea ca PUMA nu poa’ sa duca torpile. Daca nu’s de carton, uite ca poate!
        Sa nu te superi pe mine, eu te citesc intotdeauna cu placere cand tai cu flexu’ si indesi turele pe monitoare! 🙂

        • Am explicat si mai sus dar reiau.
          Vesticii nu au dezvoltat rachete ASROC cu raza lunga pentru ca nu au avut nevoie. Nici navele si nici avioanele lor nu sunt in pericol sa fie lovite de rachetele rusesti mai ales cand evolueaza in mare libera.
          Ar trebui sa te intrebi de ce rusii au dezvoltat rachete antisubmarin cu raza de 100km RPK-6 si RPK-7, apte sa care torpila calibrul 400mm sau grenada de adancime cu incarcatura nucleara. Nu din cauza ca nu-si pot asigura umbrela aeriana pentru a se apropia suficient de submarin?

          In Marea Neagra Romania are o problema data de faptul ca navele sale pot fi lovite de rachetele antinava rusesti, direct din Crimeea, chiar inainte de a putea iesi din port. In plus, apararea antiaeriana ruseasca, mai ales dupa ce vor aduce S-400 in Crimeea va da no flight zone pana aproape de malul nostru.
          In cazul asta, daca vrei sa folosesti fregatele, trebuie sa pui pe ele o cantitate indecenta de rachete care sa te protejeze de rachetele rusilor. Cu Phalanx sau Millenium poti sa te caci. La raza lor scurta de lovire, cand iti vine animalul de 3 tone cu 2.5-2.9 Mach, iti gaureste nava chiar si din inertie, dupa ce l-ai lovit cu CIWS-urile.
          Solutia mai ieftina si mai putin riscanta e sa dai de pe mal, la distanta, cu torpile purtate de rachete.

          • Ok, de acord cu tine.
            Hai s-o luam putin altfel, lasand nitel la o parte vanatoarea a.s.
            Razboaiele din Golf. Golful Persic are cam aceleasi dimensiuni cu Marea Neagra. Si acolo s-a tras la greu cu rachete, aviatia era aproapre una de alta. Cateva cazuri celebre etc etc etc. Acolo sunt cam aceleasi conditii ca aici, vorbind in general, nu intru in detalii de salinitate etc, vorbesc strict de ce-i deasupra apei.
            Oricum daca rusii vor sa te faca praf, te vor face, no doubt about it. Doar ca daca vor face asta vor declansa WW3. Iar asta, zic si eu asa, nu se va intampla.
            La suprafata deci, Golful Persic si Marea Neagra sunt la fel. Apoi, uita-te ce entuziasm e cand apare un AEGIS in zona. Crezi ca daca lucrurile s-ar imputi n-ar aparea ca sa ne tina apararea antiaeriana, anti racheta etc?
            Ce ne trebuie noua, de fapt? 2 nave inarmate normal cu care sa ne descurcam singuri in actualele conditii, cu care sa facem descurajare. 2 nave capabile sa se apere singure. Daca rusii vin peste noi n-avem nicio sansa, daca vin peste NATO (adica SUA) sunt haliti. Nu stiu de ce, dar am asa impresia ca daca o baterie ruseasca trage o racheta de croaziera sau cum le-o zice, aia va fi si ultima pe care o va trage.
            Sa nu uitam si de Deveselu. E mult loc de manevra acolo, ca de-aia’s rusii asa de fierti.
            Revenind la a.s., in momentul in care ai acoperirea data de un AEGIS si de aviatia de la MK, poti sa-ti vezi linistit de vanatoare. In conditii de pace se vor juca de-a v-ati ascunsa pana o sa le cedeze nervii.
            Eu nu zic ca tu nu ai dreptate cu ASROCu’, dar din ce-am vazut, vesticii par sa stea cel putin la fel de bine ca si rusii la capitolul asta si, in plus, tu ne vezi mereu intr-o confruntare directa cu rusii de unii singuri. Daca e sa fim singuri nu va fi confruntare, va fi capitulare si atat, exact cum a zis si gsg-ul.
            Prin urmare, de ce sa bag o caruta de bani cand pot sa bag mai putin, multumita aliantei din care fac parte?
            Asta cu datul de pe mal nu tine cand ai platforme petroliere in ZEE. Tre’ sa fii acolo.
            Parerea mea 🙂

        • „Tot pe aici se faceau calcule si se spunea ca PUMA nu poa’ sa duca torpile. Daca nu’s de carton, uite ca poate!”

          S-a discutat ca nu poate sa duca torpile si diping sonar + MAD + console si echipamentele de procesare pe care le duc elicopterele alea grele

          Si se pare ca va duce doar cele doua torpile (600 si ceva de kile) plus niste balize sonar plus o consola pt operatorul balizelor, o solutie de cost redus dar e mai buna decat nimic, elicoptere ASW grele cu tot ce e pe ele sunt scumpe, un MH-60R costa US$42.9 million in FY2012, intre timp s-or mai fi scumpit

  21. o nucleara in balta la tarm …mica mica (ne’a scapat scuze)…
    .si s’a dus dracu reteaua de senzori cu tot cu creveti…

  22. uite rusii trimit astea si ies la tarm direct … si te uiti lung ca ti-au stricat copaia …
    https://www.youtube.com/watch?v=dN9YVVBYLZI

    • Bai frate dupa video asta cred ca incep sa-i dau dreptate lui Duska cu torpilele antiaeriene. Stia el ce stia si noua nu ne-a spus nimic .

      • Da, precis stia Dushka …..
        Ce fac aia acolo cred ca e o adaptare a unei rachete trase din lanstorpilele submarinelor, pentru a fi lansate de navele de suprafata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *