Racheta Marte ER produsă de MBDA marchează un succes în România

MBDA a semnat un contract cu IAR Brașov pentru a sprijini integrarea Marte ER pe o platformă de elicopter pentru Forțele Navale Române, bazată pe platforma Airbus H215M.

Grație performanțelor sale excelente, Marte ER va oferi o capacitate de ultimă generație pentru îndeplinirea misiunilor de luptă în războiul de suprafață, care va permite Forțelor Navale Române să își apere interesele suverane în cel mai eficient mod posibil. Acest contract marchează un pas important în cooperarea dintre MBDA și Forțele Armate Române.

Arnaud Rousset, vicepreședinte MBDA Europa: „În calitate de lider european în domeniul sistemelor complexe de armament, compania MBDA este pregătită să facă față provocărilor cu care se confruntă Europa prin consolidarea capacităților europene de apărare. Suntem mândri să contribuim la autonomia strategică a Forțelor Armate Române și vom continua să acționăm ca un partener de încredere, oferind un portofoliu cuprinzător și adaptat nevoilor curente și viitoare.”

MBDA va colabora cu IAR Brașov și cu Airbus, dar și cu ceilalți parteneri implicați, pentru integrarea Marte ER și pentru o integrare completă la nivelul sistemului.

Acest contract este un nou succes pentru familia de rachete multiplatformă Marte, deja integrată pe o serie de platforme pentru Forțele Armate italiene și pentru mai mulți clienți la export.

Marte ER reprezintă cea mai recentă generație a familiei de rachete. Este proiectată să funcționeze indiferent de condițiile meteorologice, la distanțe de peste 100 km. Dispune de un profil extrem de flexibil, care permite puncte de reper automate și manuale, salve și atacuri pe coordonate terestre, cu metode specifice de contracarare a sistemelor de apărare ale navelor.

Racheta Marte ER produsă de MBDA marchează un succes în România

Racheta Marte ER Sursa foto: MBDA

Despre MBDA
______________________________________________________________________

MBDA este un grup european multinațional unic, lider mondial în domeniul sistemelor complexe de armament, cu rol cheie în menținerea siguranței națiunilor. Creat în spiritul cooperării internaționale, MBDA și cei peste 15.000 de angajați lucrează pentru a sprijini suveranitatea națională a Franței, a Germaniei, a Italiei, a Spaniei și a Regatului Unit, precum și a aliaților lor din întreaga lume. În calitate de accelerator pentru inovare, MBDA este singurul grup european capabil să proiecteze și să fabrice arme complexe care corespund nevoilor operaționale curente și viitoare ale celor trei forțe armate (terestră, navală și aeriană). MBDA este deținut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

Comunicat de presă MBDA

18 comentarii:

  1. Un contract care era in curs de negociere in martie cand am fost in La Spezia si pe care ma asteptam sa-l vad semnat la BSDA chiar daca italienii erau destul de stresati la acel moment.
    Ma bucur ca ai nostri au ales versiunea ER, e o racheta moderna, cu alonja lunga, foarte flexibila si despre care am dat ceva mai multe detalii intr-un articol mai vechi: https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-noutati-despre-programul-elicopterelor-marinei

    34
    • Și ? Daca elicopterul numai indeparteaza orizontul pt o racheta lansata dintr un vas continuand ghidarea ei ca de exemplu Harpoon ? Ce i rau in asta ? Vasele sunt purtatoare mai versatile cu o vasta
      incarcatura de rachete. Vrei sa zici
      ca elicopterul merge sa fie purtator
      de rachete ? Fiecare incarcatura pe un aparat micsoreaza radiusul de operare, adica mai multa greutate mai putin carburant. Si asa un elicopter are cam 3 ore de zbor….

      3
  2. la 315 kg ar putea fi dusa si de IAR 330 naval. Fiind standard NATO, protocolul de transfer date ar fi compatibil cu radarul Telephonics montat pe acestea.

    17
  3. Astea oare când ajung pe meleagurile mioritice? Că NSM ul e asteptat pe la sfarsitul lui 2028!! Apropo, de ce au mai luat si rachetuta asta? Diferenta de greutate intre ea si NSM-AL(lansata din cariciopter) este de 90kg. Doar ca aia se duce dublu.

    8
  4. NSM-AL nu e operata inca de nimeni…

    4
  5. Buna treaba! Ma incanta exprimarea de pe site-ul producatorului: „Range: Well beyond 100km”. „Well” ala face toti banii. 🙂

    11
  6. soldatul Sveik

    D-aia e util razboiul : afli cum functioneaza armamentul din dotare in situatii reale de lupta. Cu conditia ca luptele sa se desfasoare „afara” !
    Cine stia ca ruznacii scot din priza GPS-ul cand vor ei ?
    Acum stiu americanii si s-au pus deja pe treaba !

    4
  7. ok, am luat 2 elicoptere cu rachete…sa nu schimbam balanta de forte in zona

    16
  8. Eu consider ca e bine sa fie o racheta diferita fata de NSM-ul contractat pentru bateriile de coasta si poate si pentru nave. Varietatea armelor de lovire are un rol important in era digitalizarii si a razboiului electronic.

    Felicitari Nicolae pentru ca ai anticipat corect.

    9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *