Razboi economic si social

“Nu-i da nas la Ivan, ca se suie pe divan” – proverb romanesc.

 

Sa incep cu un eveniment care mi-a provocat multa mandrie in saptamanile trecute, listarea la NY Stock Exchange a primei companii romanesti din istorie. Cateva saptamani doar despre asta s-a vorbit in cercurile baietilor cu bani ai lumii “high-tech”, oameni fixisti care nu au timp decat de locul unu, numai unu, cine e pe locul unu. E o poveste de success a lui Daniel Dines, care lucrand dintr-un apartament din Bucuresti a reusit sa inventeze o industrie noua – RPA robotic process automation – si sa se pozitioneze detasat in fruntea ei, chiar daca are competitori ca Microsoft si Google. Sediul principal al firmei s-a mutat intre timp la NY, probabil ca din motive complexe legate de tot felul de chestii trestii, dar partea de development a ramas in Romania si va contribui in continuare la cresterea resursei de algoritmica complexa.

Se stie despre industria IT de la noi ca este o industrie mercenara, care de multi ani s-a specializat sa creeze produse pentru straini in loc sa-si creeze produsele lor. Inclusiv UiPath asa a inceput, din outsourcing. Evenimentul acesta e un semn pentru toata lumea ca Romania are geniu si maturitate si e pregatita sa faca mai multa inovatie. Peste asta se adauga schimbarile covid, care sunt ireversibile: munca de birou nu isi va mai reveni niciodata, mai ales in acest sector IT. Companiile din vest vor trebui sa aleaga intre programatori care stau acasa in SUA / UK si programatori care stau acasa in Romania si care, la pret mai mic, sunt in multe cazuri mai buni decat ai lor. In acelasi timp, au crescut si ambitiile romanilor si antreprenorii de la noi nu se mai multumesc sa traiasca doar din mercenariat, vor sa fie sefi peste straini. Nu degeaba am fost alesi miezul cyber security din Europa, sau romanul Lazar Comanescu care a fost ales secretar general la OCMN, sau trilaterala Romania-Polonia-Turcia si intrunirile B9 organizate la noi, toate fac parte dintr-o tendinta in care romanii vor mai multa responsabilitate; indiferent ca sunt diplomati, militari, oameni de afaceri sau poate artisti – tinem pumnii la Roxen. S-au deschis usile ca sa putem face mai multe sau, mai exact, ni le-am deschis singuri.

In plus, multi straini care lucreaza de la distanta, asa zisii nomazi digitali, vor vrea sa isi mute baza in Romania, dupa cum anticipeaza aceasta propunere legislativa care vrea sa ofere vize celor care se incadreaza. Sa fie oare asta o sansa a noastra ca sa colectam cat mai multa materie cenusie din alte parti? Avantajele pentru acesti nomazi sunt mai multe: frumusetea tarii, chiriile mici, existenta Airbnb si Uber si toate celelalte servicii cu care sunt obisnuiti, criminalitatea care este una dintre cele mai scazute din Europa, cel mai rapid internet si in plus, inca un motiv pe care cred ca il cunoastem cu totii, nu exista acel feminism militant pe care il au ei; in Europa de Est inca mai poate omul sa spuna ceea ce gandeste, fara sa fie judecat de catre gloata celor jigniti de meserie. Mai mult decat atragerea de straini, putem spera la intoarcerea alor nostri in numere tot mai mari, dupa cum spune si titlul acesta: “How the pandemic reversed old migration patterns in Europe”. Exista tot mai multe organizatii care promoveaza intoarcerea romanilor prin angajari sau prin antreprenoriat, cum este acest RePatriot. De altfel, este lucru cunoscut ca si polonezii au emigrat cu milioanele, mai ales in Marea Britanie, dar pe masura ce tara lor s-a dezvoltat, s-au intors acasa foarte multi dintre ei. Daca noi am avut stereotipul de “capsunarul roman”, la ei a fost “soferul polonez”.

Revenind la unicornii nostri – companii ce valoreaza peste un miliard, trebuie sa recunoastem ca giganti de dimensiunea UiPath nu vom produce in fiecare zi, asa ca hai sa ne ducem intr-o liga inferioara. Bursa de valori Bucuresti este un barometru al performantei economiei nationale si fiecare companie romaneasca care se listeaza e un castig pentru tara. Multe dintre firmele listate sunt de stat si e nevoie de mai multe povesti de succes ca BT si DIGI. Am avea de unde, companii ca Dedeman, BitDefender sau eMag. Iulian Stanciu, CEO de la eMag, a declarat anul trecut ca listarea la BvB e un vis de-al lui si intr-adevar pare sa lucreze in directia aia. Allegro, o companie de e-commerce poloneza foarte similara cu eMag, s-a listat recent la bursa din Varsovia si a spart toate topurile, asa trebuie sa facem si noi. Asta tine strict de dorinta si de patriotismul acestor antreprenori, fondurile de investitii trag de ei sa se listeze la burse din strainatate – in cazul eMag, bursa din Olanda ii doreste tare si Naspers, fondul de investitii Sud-African care controleaza eMag, amana listarea din cauza la “erori administrative”. Parerea mea, Iulian Stanciu ii principala „eroare” administrativa de care s-a lovit Naspers. Trebuie sa tragem oala pe focul nostru si sa intelegem ca acest capitalism ii o forma de razboi si ca ar fi bine sa ne apreciem capitanii de industrie. Revenind la Olanda, de ce oare este singura tara care voteaza impotriva noastra la intrarea in Schengen? E un secret deschis ca nu vor concurenta in agricultura si mai ales, concurenta cu portul Constanta.

Pe langa Olanda, care macar produce ceva la noi prin acele santiere Damen, ii mai avem pe austriecii care ne fura padurile si ne impusca ursii – diferenta e ca de data asta, ticalosia lor a ajuns in presa mare din SUA si e un semnal bun si pentru ceilalti hoti: in Romania nu mai merg lucrurile ca mai demult. Asta se vede inclusiv din relatia pe care o avem cu China si care ne arata in antiteza directa cu Ungaria: vecinii nostri se tot imprumuta de la chinezi de cativa ani, plus ca au anuntat recent constructia unei universitati chinezesti la Budapesta, din propriii lor bani“The state plans to finance around 20 percent of the project from its central budget, with the rest of the money provided by a $1.5 billion loan from a Chinese bank. According to the documents, the construction will be carried out using mostly Chinese materials and labor, and Fudan University has agreed that the China State Construction Engineering Corporation – the largest construction company in the world – will bid for the lucrative contract.” Deci ca sa intelegem inca o data, ca e greu de crezut asa ceva: Ungaria va construi universitate Fudan PCC, din banii Ungariei, folosind forta de munca chinezeasca. Poate e coruptie la mijloc si se vor imbogati apropiatii lui Orban, cum s-a mai intamplat – asta e varianta optimista. Cealalta varianta e ca si-au pierdut suveranitatea ca tara, ceea ce ar fi un pericol inclusiv pentru noi. Nu doar ungurii au o problema cu China, ci si Muntenegru, care solicita ajutorul UE pentru as plati datoria catre ei, sarbii, care le-au permis sa se infiltreze in economie si discuta cu ei la nivel inalt, cehii, care de multa vreme fac combinatii chinezesti si chiar germanii, al caror PIB e format din 50% exporturi si au nevoie de piata de desfacere chinezeasca. Asa ca Romania e un bastion impotriva influentei chinezesti, dupa cum zice si acest titlu: “Romania reveals the limits of China’s reach in Europe”. Putem deci folosi si “Wang” in loc de “Ivan”, in proverbul de sus.

Un alt lucru important care s-a intamplat in lunile trecute, Romgaz pare sa fie pe ultima suta de metri cu achizitionarea partii de 50% din Neptun Deep, iar OMV deja se pregateste sa abandoneze proiectul din Siberia ca sa se concentreze pe cel din Marea Neagra. Intr-o lume ideala, OMV Petrom ar fi doar Petrom, dar in acest format nou in care statul va detine jumatate, nu e asa de deranjant ca sa manance si gura austriecilor ceva. Indiferent daca americanii de la Exxon au plecat din motive de presiune politica sau nu, noi totusi ne bucuram de plecarea lor in acest caz. Timp de multi ani, birocratia si blocajele legislative din parlament au dat timp companiei nationale Romgaz sa se tehnologizeze si sa se pregateasca pentru acest proiect, cel mai important pentru tara. Poate ca totusi nu a fost planificat si au iesit lucrurile bine din cauza coruptiei, in orice caz a fost o coruptie oportuna in acest caz. Vedem si ultimele acorduri semnate intre Romania si Ungaria, axate in primul rand pe vanzare de gaz si care sunt o continuare a unei politici mai vechi.

O veste mai proasta este ca am pierdut proiectul ELI-ERIC, chiar daca avem la Magurele cel mai puternic laser din lume. Aceasta este cu siguranta o decizie politica pentru ca, lasand la o parte initiatorii acestei excluderi, tari mici ce vand mandarine, vedem ca si-a varat coada prietenul Germania. Acesta este un moment bun sa ne reamintim de niste denumiri de supermarket-uri din Romania: Metro, Cora, Kaufland, Lidl, Penny, Bila. Suntem folositi ca piata de desfacere dar, dupa cum am scris in articolul precedent, interesul Germaniei nu e ca Europa de Est sa prospere. Cehii, de exemplu, sunt germanofili pana in maduva oaselor, iar din punctul de vedere al lipsei religiei, vedem ca Cehia conduce detasat clasamentul: 70% se declara atei, mult mai multi decat in Germania chiar, unde sunt in jur de 40%. Putem spune deci ca acesti cehi sunt mai germani ca germanii. Slovacii sunt alta mancare de peste, chiar daca sunt mai saraci, au o identitate mult mai puternica si sunt mai apropiati de polonezi decat de fratii cu care impart aceeasi istorie. Acesta nu e un atac personal la adresa ateilor, dar trebuie sa ne uitam la nivel macro, o societate in care majoritatea isi abandoneaza traditiile este o societate fara identitate si fara viitor. Aici ar merge o completare la un paragraf anterior, da este bine sa atragem materie cenusie si oportunitati economice, dar sa tinem cu dintii de traditiile noastre. Strainii care vin aici sa iubeasca cultura noastra si sa se integreze in peisaj, altfel ajungem ca Franta in pragul razboiului civil. Pentru cine are rabdare, puteti asculta acest curs al lui Yuri Bezmenov, un defector al KGB din perioada razboiului rece care i-a invatat pe americani despre asa numitele “masuri active”. Din pacate pentru ei, nu au internalizat lectia, dar sa speram ca isi vor reveni. Intre timp, in Rusia, liderul suprem a inaugurat o catedrala dedicata fortelor armate. Stie el ce stie.

 

Sa fim mandri ca suntem romani!

Sebastian

200 de comentarii:

  1. ” E un secret deschis ca nu vor concurenta in agricultura si mai ales, concurenta cu portul Constanta.”

    Vrei sa reevaluezi? Ce concurenta sa faca saracia de Constanta unui port precum Rotterdam? Ai Antwerpen la o aruncatura de bat, iar aia chiar le fac concurenta.

    https://data.worldbank.org/indicator/IS.SHP.GOOD.TU?locations=EU

    In afara de asta nu te avantajeaza conceptia actuala a rutelor maritime. iar ca sa muti containere se presupune ca ai pusa la punct o infrastructura robusta rutiera si feroviara. Nu este cazul aici. Obisnuietete cu faptul ca olandezii or sa continuie sa ciocaneasca clasa politica din Romania atata timp cat ciordeala si corptia sunt considerate institutionalizate. Oladezii se caca cu mare gratie pe competitia oferita de Portul Constanta.

    60
    • Și noi ne kkm pe holenderi , chiar dacă nu contează .
      Macar avem atitudine împotriva dușmanului .

      18
    • @Alex chiar crezi cu tarie ca olandezii ne sunt potrivnici pentru ca suntem o natie corupta ? :)))) Ori esti foarte naiv ori esti rau intentionat 🙁

      27
    • Portul Constanta e de importanta strategica extraordinara, as putea sa scriu un articol doar despre rute maritime si potential de dezvoltare. Despre infrastructura feroviara da ai dreptate, dar ca exemplu cei de la Ford au spus intr-un articol pe care nu-l gasesc acum, un transport de 700 de masini face vreo 20 de ore pana la granita si mai sta 9 ore in granita din cauza la Schengen, daca alea 9 ore nu ar fi deja ar fi un mare progres.

      25
      • Constanta e un port strategic doar in mintea unora. Nu are infrastructura auto , feroviară care sa îl lege cu restul lumii.Suplimentar, oricine trece prin Bosfor , are nevoie de aprobarea turcilor. La Rotterdam infrastructura e enorma.Autostrazi si dai ferate perfect integrate cu întregul continent. Plus nu trebuie permisiunea nimănui să ajungi la portul ăla.
        Aceiași ” strategi” care debitează de ani de zile importanta Transfăgărășanului ( o singura bomba plasată unde trebuie îl blochează) și cît de bun militar e canalul. Că dacă dai i doua bombe / rachete groase in ecluze , se produce cea mai mare catastrofa din Europa. Basca că face 3 milioane euro profit anual. Adică e nevoie de 600 ani ( șase sute) pentru a recupera investiția. ???

        Constanta , canalul București – Dunăre, aceleași aiureli comuniste repetate periodic inclusiv de politicieni handicapați.

        39
        • Constanta este foarte strategic pentru Romania si poate deveni foarte important pentru intreaga regiune daca ar beneficia de o infrastructura feroviara si rutiera decenta.
          Canalul Dunare-MN nu este o inventie comunsita, planuri pentru el existau de dinainte de 1947. La fel si pentru canalul Dunare-Bucuresti sau Siret-Baragan, ultimul fiind probabil cel mai important.

          31
          • Vasile Guta-Ciucur

            Corect! Dar cine a sabotat C.F.R-ul si cine saboteaza autostrazile? De ce? 😛

            9
            • Fiindcă ați votat numai șoferi de tir sau de tractor…care ajunși parlamentari au protejat interesele firmelor lor sau ale celor care îi susțineau. Pe CF nu orice Gică cu dubita poate face transport.

              3
        • @stefan60

          1) CONSTANTA chiar este un port strategic pentru ROMANIA. Are infrastructura (nu la nivelul celei de la Rotterdam, corect) dar suficienta cat sa puna in umbra pe cea existenta in porturile din Georgia, Ucraina, Bulgaria, Turcia si Grecia …deci are o importanta mare pentru zona noastra ..mult mai mare decat place multora ..inclusiv tie 😉
          Nu e asa ca te oftici ? 🙂

          Nave port-containiere de mare capacitate vin si descarca in terminalul DP World (dar nu numai in DPW) si dupa o stationare scurta sunt incarcate pe nave mai mici si trimise in Turcia (Samsun si Trabzon), Georgia (Poti, Batumi), Rusia (Novorosisk), Bulgaria (Varna si Burgas ca nu au adancimea necesara sa acomodeze nave de mare capacitate ca si Constanta).

          2) 3 milioane de Euro profitul anual al canalului D-M-N ?
          Asta este singurul criteriu de a judeca performanta economica a unui obiectiv ??
          Daca judeci atat de simplist nahh ce sa mai zic ..decat hai sictir..
          Totusi ma vad nevoit sa iti amintesc ca ACTIVITATI CONEXE de miliarde de euro sunt legate exclusiv de existenta acestui canal. Ca nu ai tu capacitatea sa vezi legatura sau si mai rau nu ai interesul …asta e cu totul altceva 🙂 .. ai inteles ce vreau sa zic.

          …si da are si valoare militara, intr-un anumit context, pe care mintea ta de libelula nu vrea sau nu il poate sesiza.

          Sa ne fereasca D-zeu sa fim nevoiti sa apreciem si valoarea militara a acestui canal pentru ca desi moscova are numai slugi debile in Romania INCA are o armata formidabila care da fiori unui stat ca Romania.
          Din fericire pentru noi si nefericire pentru ivani si slugile lor de data asta NU MAI SUNTEM CHIAR SINGURI 😉

          23
          • Sa inteleg ca lucrezi in cadrul DPW?

            1
          • „si dupa o stationare scurta sunt incarcate pe nave mai mici si trimise in Turcia (Samsun si Trabzon), Georgia (Poti, Batumi), Rusia (Novorosisk), Bulgaria (Varna si Burgas ca nu au adancimea necesara sa acomodeze nave de mare capacitate ca si Constanta).”
            Dar vai, ce piete dezvoltate, uriase si strategice. Ce mi-e New York, ce mi-e Burgas…

            „2) 3 milioane de Euro profitul anual al canalului D-M-N ?
            Asta este singurul criteriu de a judeca performanta economica a unui obiectiv ??
            Daca judeci atat de simplist nahh ce sa mai zic ..decat hai sictir..
            Totusi ma vad nevoit sa iti amintesc ca ACTIVITATI CONEXE de miliarde de euro sunt legate exclusiv de existenta acestui canal. Ca nu ai tu capacitatea sa vezi legatura sau si mai rau nu ai interesul …asta e cu totul altceva ? .. ai inteles ce vreau sa zic.”

            Pai… da, raportul cost/profit e maniera in care judeci orice obiectiv economic. Ca d-aia e economic. Daca era militar, nu-l judecai dupa bani, dar, csf, treaba unui canal e sa faca bani. La fel si a unei cai ferate sau drum. Cu banii de pace castigi razboiul.
            Cand zici ca are valoare militara (deci nu economica) la ce te referi? Vine Nimitz pe canal, evitand astfel Bosforul?
            Poti cita un studiu cu referire la acele activatie conexe de miliarde de Euro? Ca daca PIB-ul nostru e de 1×0 miliarde, inseamna ca 1-2% trec pe acolo.

            12
        • Dan Capitan (de plai)

          Mai adaugă costurile depoluarii(obligatorii!) de petrol a întregii zone portuare, și în special ale Oil Terminal.

          5
        • @stefan60 unii prefera sa traiasca in vesnica tara a lui „daca si cu parca” si viseaza la canale romania polonia.

          intre timp in realitate daca ma uit la toate alegerile parlamentare si prezidentiale din 89 incoace vomit.

          visati fratilor ca e gratis. intre timp managerii de spitale isi cumpara bijuterii amantelor pe banii spitalelor. ai dracu olandezi ei sunt de vina.
          azi eram imperiul dacic daca nu erau altii.

          sa nu ne uitam niciodata in oglinda ca asa ne vindecam

          7
      • Sebastian, ai citit probabil aici: https://economie.hotnews.ro/stiri-auto-24788210-josephine-payne-ford-romania-trenul-care-exportam-masini-are-viteza-medie-mai-mica-decat-cea-care-merg-bicicleta.htm
        26 de ore de la Craiova la granita cu Ungaria si inca 9 ore pentru formalitatile vamale. Nu mai bine am incepe noi prin a reduce cele 26 de ore? Alea sunt cu adevarat in puterea noastra si mai primim si bani de la UE pentru ca este un coridor european.
        Si ne vor ajuta in dezvoltarea ulterioara a economiei. Nu putem marsa la infinit pe atuul fortei de munca ieftine pentru atragerea investitiilor… Trebuie si alte argumente.

        19
    • „Obisnuietete cu faptul ca olandezii or sa continuie sa ciocaneasca clasa politica din Romania atata timp cat ciordeala si corptia sunt considerate institutionalizate. Oladezii se caca cu mare gratie pe competitia oferita de Portul Constanta.”
      Ouch. Dar degeaba ne suparam pe adevar.

      22
    • Ai perfecta dreptate. Poveste cu Roterdam concurat de Constanta e exact o poveste. Intr-o lume ideala, daca reusim sa sistematizam navigatia pe Dunare si sa o unificam cu cea de pe Rin, tocmai am avea un sistem complex de la Roterdam la Constanta. Iar complexitatea unui sistem avantajeaza fiecare componenta a acestuia – deci si Constanta si Roterdam.

      Nu intram in Schenghen pentru ca nu meritam sa fim acolo. Vama noastra e ca si inexistenta. La fel politia noastra de frontiera (vezi oprirea SCOMAR in momentele potrivite, vezi drogurile esuate, vezi cum se face frauda cu accize, vezi tot felul de legume care trec vama fraudulos, vezi toate materialele din Dragonul Rosu, Europa si Niro).
      Europenii ar trebui sa fie inconstienti sa lase siguranta frontierei externe in mana romanilor.
      Plus ca romanii fac reforme doar cand sunt cu sula in coaste.

      27
    • Subscriu la ce a zis Alex. Cat timp granita cu Ucraina, Moldova si Serbia e swaitzer sunt vai si amar de capul nostru..

      10
    • Why not both? Concurenta nu e doar azi, e si maine, poimaine si peste mult timp. Nu ajunge sa ai noroc de competitor mai talamb, trebuie sa-l si „ajuti” sa se spanzure singur. Destinul statelor se schimba, cine azi era jefuit de vikingi maine descopera America si se imbogateste iar fostul imperiu civilizat e mancat de noii migratori turcici/mongoli. Si tot asa. Iar lumea de azi e mult mai dinamica decat a fost vreodata. Si mult mai parsiva chiar.

      13
    • Alex, trebuie sa fii pe cocaina sa iti inchipui ca olandezii, care sunt leaderi in materie de coruptie legalizata in Europe (sunt cei care prin trucuri legale au atras sediile sociale ale marilor corporatii in tara lor, usurand intreaga Europa de taxele acestora. Ordinul de marime al profitului de 100 de ori mai mare decat ce crezi tu ca i-ar deranja. Deci cauta mai bine….

      14
      • Nu mai bine cauti tu putin sa vezi care sunt infractiunile asociate coruptiei? Ce face Olanda cu gazduirea companiilor mai fac si altii prin Europa.
        Coruptie legalizata? Poate ne explici tuturor cam cum vine asta.

        12
    • Analiza este sublima… continuare o stiti.
      Nu e un meci steaua – dinamo care pe care, daca traficul scade cu 10% in portul rotterdam pentru ca trece prin Romania ca merge in ungaria sau unde naiba se duce ulterior marfa in bazinul dunarii, se pierd cateva mii de locuri de munca in olanda, de pe urma locurilor alea de munca incep sa scada niste comunitati, scad niste incasari la buget… e un efect de domino. In occident, politica se contabilizeaza nr.1 prin locuri de munca, lipsa lor creaza tot felul de probleme predictibile sau mai putin predictibile…

      Incercati sa nu mai gaditi micro sau macar nu nano…

      6
    • Pe Dunăre nu se pot transporta containere? Trebuie doar pe uscat? Un….

  2. nevasta mea e manager de HR pe Europa la o firma mare de IT. Ai fi surprins cati vor sa revina la birou. Sunt si care vor fully remote dar in general cei cu famili vor sa mearga la birou sa lucreze

    14
    • yep, e bine si de acasa, dar de la un punct te demotivezi 🙂

      5
    • Work from home pentru cei care au copii e complicat rău. Mai ales în perioada pandemiei și cu restricții. Probabil o sa fie ceva mixt. Sa vedem.

      5
    • Da si eu sunt in domeniu, sunt multi intr-adevar care vor la birou dar si multi care nu vor, companiile vor fi obligate sa ii acomodeze pe amandoi. Inainte de pandemie, foarte putine companii ofereau remote.

      10
    • Eu am facut survey, si a iest 70% munca de acasa. Oricum ne-am redus saptiul de birouri, deci niste economii substantiale avand in vedere jaful la drumul mare/chirie pe birouri in Cj.
      Asta este, daca omul isi face treaba din punctul meu de vedere poate sa si-o faca dintr-un pom din Australia.

      15
  3. articolul asta e plin de prostii si de conspiratii. e demn de sputnik.

    „Cehii, de exemplu, sunt germanofili pana in maduva oaselor, iar din punctul de vedere al lipsei religiei, vedem ca Cehia conduce detasat clasamentul: 70% se declara atei, mult mai multi decat in Germania chiar, unde sunt in jur de 40%. Putem spune deci ca acesti cehi sunt mai germani ca germanii. ”

    The point ?

    ” Acesta nu e un atac personal la adresa ateilor, dar trebuie sa ne uitam la nivel macro, o societate in care majoritatea isi abandoneaza traditiile este o societate fara identitate si fara viitor.”

    de unde scoti dumele astea? traditii si identitate nationala nu inseamna religie altfel dacistii erau zamolxisti nu ortodoxi.

    ” Intre timp, in Rusia, liderul suprem a inaugurat o catedrala dedicata fortelor armate. Stie el ce stie.”

    asta ai vrea sa faca armata romana ? bai ce e cu aberatiile astea pe site-ul asta ?

    articolul e plin ochi de conspiratii vestice sa ne saboteze pe noi saracutii si bravi ortodoxi.

    „Nu doar ungurii au o problema cu China, ci si Muntenegru, care solicita ajutorul UE pentru as plati datoria catre ei, sarbii, care le-au permis sa se infiltreze in economie si discuta cu ei la nivel inalt, cehii, care de multa vreme fac combinatii chinezesti si chiar germanii, al caror PIB e format din 50% exporturi si au nevoie de piata de desfacere chinezeasca. Asa ca Romania e un bastion impotriva influentei chinezesti, dupa cum zice si acest titlu: “Romania reveals the limits of China’s reach in Europe”. Putem deci folosi si “Wang” in loc de “Ivan”, in proverbul de sus”

    sa inteleg ca vrei sa fim capre la chinezi ? sa luam si noi imprumuturi pe care nu le putem plati si apoi sa cedam teritoriu national ?
    altceva ce anume vrei? ca de exportat exportam chinei! vrei sa fim in pat cu china pentru ce ? bagi niste soparle f penale.
    https://tradingeconomics.com/romania/exports/china

    37
    • Daca asta ai inteles tu din cele scrise mai sus referitor la China inseamna ca nu ai citit cu atentie. Mai citeste o data partea despre China !

      28
    • Cred ca in raport cu China ideea era exact inversa, Romania nu face jocul Chinei.

      36
    • Fara conexiune cu articolul(sau poate este dar nu aia ii intentia mea), mi se pare inca fantastica ideea cu „Vestul ne-o trage” si China a destabilizat dintr-o lovitura o tara precum Muntenegru, cu un grad de aspiratii europene si Rusia nici macar nu-si mai camufleaza la bun simt razboiul informational si faptul ca au atacat o tara suverana precum Ucraina.
      Dar… vestul e problema.

      17
    • Fara a mai intra in detalii, sunt de acord cu ce spui, articolul este plin de prostii. Autorul incearca sa faca o sinteza si iese un ghiveci protocronisto-manelisto-telenovelistic. Intentia conteaza…
      Daca la chestiuni militare se spun lucruri relevante aici, la geopolitica mai e mult pana departe., toate inceputurile sunt grele dar nivelul la care se pretinde nu e nici macar aproape de minim.

      2
  4. „Se stie despre industria IT de la noi ca este o industrie mercenara, care de multi ani s-a specializat sa creeze produse pentru straini in loc sa-si creeze produsele lor. ”

    wtf ?!?!? tu ai auzit de cerere si oferta ?

    24
    • Asta am vrut sa comentez si aici sunt pe tarla la mine, again si din nou.
      Produse proprii? Adica? Cine te orpreste sa faci tu ce aplicatii vrei si ce programe vrei? Singurul care ar cumpara asa ceva ar trebui sa fie statul care fi plecat de ani deja pe o cursa digitalizarii. Ete p#l@ digitalizare, traisca a4 si stampila rotunda. In conditile astea tu la cine vinzi? Vrei sa vinzi la statul francez aplicatie facuta in Romania care sa aprobe concediile la angajati spre exemplu? Cum faci asta, injurand strainii? Facand istericale identitare in afara granitelor. Good luck.
      Tot timpul mi s-au parut fascinate aceste idei si gresite. Ele nu dau un raspuns ci doar arunca vina in stanga si dreapta, mai ales in sectoare economice care merg bine precum it-ul. Nu este un dita mai contributorul la pib, nu nu, este doar o adunatura de mercenari.
      Dar revenind la problema, neavand cere si oferta, ar trebui sa moara de foame in nationalism tamp, decat sa munceasca intr-o industrie globala cu devarat. Atii sunt de vina ca ne furam ca prostii de 30 de ani si in mod evident si in industria IT ne-am furat startul. Iti aduc aminte de marele ITst roman, Sebi Ghita.
      Colegul nou venit in redactie, lasa-ne cu strainii ca eu nu vad pe aici niciun doritor de concedii la Moscova sau Pyongyang.
      Zi-mi de ce suntem buni, ca avem cu ce si de ce.
      P.S. Apropo de cerere si oferta, cand ai vazut un minister sa angajeze o firma de AiTi romaneasca sa digitalizeze cat de mult posibil din activitate? Iti spun eu, niciodata, pentru ca, nu vi tu neinvitat vi pe spaga si orice astfel de masura ar desfinta posturile neamurilor, amantelor si a relatilor. Nu „se” poate. Deci, cine-i de vina si aici?

      18
      • Salut, si eu sunt pe tarla aici, nu cred ca am aruncat vina pe nimeni in articol. Nu am nimic impotriva la outsourcing, dimpotriva, e un motor bun pentru economie.. dar, daca vrem cu adevarat sa fim centru de inovatie, trebuie mai multe produse proprii. Ceea ce se chiar intampla:)

        14
        • Foarte bine colegu’. Ti-au zis poate sau nu colegii de redactie, eu ma pronunt doar pe ce am pe tarla. Nu voi fi dimineata expert in viruslogie, seara geostrateg si dupa-masa artilerist.
          Lucrez in recurutare pt domeniul IT, desi impropriu spus IT. Ca practic este parte componenta din industrii, ca-i automotive, ca-i finaciara., ca-i multe. Problema este ca noi ne-am tars-o la gioale in anii 90 si acum nexam industrie. Cu ce sa vi atunci drept platforma IT? Pentru ce? Ca nu ai industrie si mai rau si statul, care ar putea afce minuni pe fonduri UE nu vrea sa dgitalizeze nimic. Uite am doi feciori la firma fac niste appuri si intr-o luna iti fac o aplicatie in care scanezi buletinul si primesti pe mail cazierul judiciar. Du-te cu ideea asta la MAI, si iti vor rade in fata.
          Asta-i problema.
          Nu-i „vina” poate ii un cuvant mai dur, nu poti acuza de mercenariat oamenii pentru ca Renualt isi face appuri pentru masini la noi. Asta e, la fel cum nimeni nu vrea sa cumpere o dacie „zambetul lui Iliescu” si nemtii stau la coada pentru Duster, si asta-i reala faza, un prieten plecat din Ro in Germania inainte de pandemie a asteptat 5 luni dupa un Duster full.

          6
          • Da posibil ca am folosit cuvant dur mercenar, din punctul meu de vedere nu e nici o problema sa lucrezi pentru altii pana inveti sa lucrezi pentru tine, asa creste industria nationala nu doar in IT dar si in toate celelalte. Nu ma pricep la tehnica militara doar din ce citesc pe forum si in alte parti, dar pare sa fie acelasi sablon indiferent de domeniu. Multe tari si-ar dori sa aiba „mercenarii” nostri:)

            14
            • Cu alte cuvinte lucrezi pt altii pana cand inveti, mai apoi bine ar fi sa-ti dezvolti produse sub marca proprie, adica sa nu mai faci doar servicii pt alti ci produse finite Made in Romania. Modelul sud-coreean…

              16
        • ai aruncat in toti mai putin in vinovati. daca ai fi patriot adevarat te-ai uita in oglinda.

          strainii sunt de vina ca votam de 30 de ani lepre fsn-iste ca picam bacul angro si nu am avut o lege a lustratiei sau ca avem un stat parazit.

          ne salveaza credinta si biserica :))))) (care bor nu mai spunem ca e mana in mana cu statul la jaf de 30 de ani)
          romanul verde tipic.

          btw tu ce ai facut pentru economia asta ? eu am fondat o ferma agricola care a fost sabotata de prefectul de atunci al judetului. imi trimitea inspectii de la institutii care mai de care pana mi-am bagat p. probabil il controlau nemtii.

          p.s. cauta in dex ce inseamna mercenar.

          28
  5. „amana listarea din cauza la “erori administrative” – bullshit, amana listarea pentru a fi preluati de Amazon.

    3
  6. btw o romania saraca =/= piata de desfacere.

    o piata de desfacere are nevoie de putere de cumparare. economics 101. daca nu ai bani nu cumperi.

    de aia ne-a dat UE bani moca prin fonduri europene sa ne dezvoltam.

    chiar nu inteleg cum de a ajuns articolul asta aici. cu cat il recitesc cu atat mai gasesc cate o ineptie

    16
  7. Bravo Romania! Grow in peace.

    19
    • Thanks man, Poland is a great role model for us. Together, we’ll make Eastern Europe on par with the West:)

      18
  8. Multumesc pentru articol. Subscriu cu mici retineri !!! La cat mai multe 😉

    14
    • Merci, eu numa dinastea stiu sa scriu ca nu ma pricep la domeniul militar, mai am vreo doua trei articole in mine:)

      11
  9. Man, ce să zic? De Sus pana jos articolul este așa triumfalist, că parcă e plagiat din programul de guvernare USR. Între timp, amanții își omoară concubinele în fața popii, în curtea bisericii iar milițienii omoară pensionari pe stradă (nu, România nu este o țară sigură). Primari corupți stau pe scaunele lor, deși îs condamnați la ani mulți de pripon (nu, România nu este atractivă pentru străini), universitățile de stat îs în afara Shanghai ranking (nu, nu se vor întoarce românii de prin Europa ca să își dea copiii la fabrici de diplome). Industria produce în sistem lohn, spitalele mizerabile, șosele proaste, poduri gata să se dărâme ( vezi podul peste Siret între Roman și Tg Frumos, găuri acoperite cu tablă, și e așa de 15 ani) și peste tot corupție politică, milițieni vânduți clanurilor, sărăcie murdară, țară în derivă. Și visați la unicorni? Visați, fiecare cu visul lui

    32
    • Gabi, esti antinational. Te rog frumos, ajungi la coltul infamiei langa mine, ca nu vrei sa ascunzi cacatul sub pres.
      De altfel noi suntem bestiali, si strainii de fura. Daca nu, noi colonizam america maca-ti-as.

      32
    • @ gabi S.

      DA ROMANIA este o tara sigura mult mai sigura ca:
      – germania (sau vrei sa iti ia arabii femeile la fugarit ca la Koln in noaptea de Anul Nou ? )
      – franta / belgia / austria (sau vrei sa mergi la teatru sau la o cafenea si sa intre peste tine un araboi cu centura din dotare /cutitul si sa se detoneze in fata ta/ sau sa te faca sita ?)
      – marea britanie (unde te poti trezi cu o bomba in nas sau un cutit in spate ..plus cartierele alea pline de pakistanezi + indieni un mix insalubru mai ceva ca cartierele unde locuiesc „romii” de la noi?)
      – SUA (unde black lives matters 😛 )
      – si exemplele pot continua

      Adevarat ca nici la noi nu sunt toate cum ar trebuis a fie si avem de indreptat tare multe lucruri, insa din punct de vedere al sigurantei ROMANIA este mai sigura decat multe alte state.
      Ca ai tu un INTERES sa sustii contrariul e vizibil de pe Luna 🙂

      21
      • Vasile Guta-Ciucur

        Nu am sa uit cum iesise Base la TV si ameninta subtil parintii ca daca nu sunt de acord cu deschiderea caselor de toleranta, or sa ramana fara copile…

        7
    • „ntre timp, amanții își omoară concubinele în fața popii, în curtea bisericii iar milițienii omoară pensionari pe stradă (nu, România nu este o țară sigură)’

      Sa inteleg ca in tarile mai dezvoltate nu se intampla lucruri dinastea?Eu zic ca se intampla mai des si chiar mai rau.Ia uita-te pe lista cu rata criminalitatii si o sa vezi ca stam foarte bine.Trebuie intradevar sa vedem ce nu merge,dar deja voi o luati pe partea cealalta si sunteti obsedati sa demostrati ce nasol e in Romania.
      Universitatile or fi ele in afara Shanghai ranking dar uite ca totusi cei care le termina se pricep la ce fac si se descurca in afara tarii.

      13
    • Dan Capitan (de plai)

      EdiTAT!

      5
      • Mi-a placut cuvantul „pl – kalului”, „K” ala de la „Kal” in limba romana, bun limba romana in subcategoria „cocalar”, acolo unde „k” se substituie cu brio romanescului „c”. La fel, ca sa dai tarie de smardoiaș celor afirmate de tine zefemitor, ai bagat si „lu” in loc de „lui”. Intr-o exprimare oricum eronata si neacceptata precum „coada lu vaca”. Deci nu-i „coada vacii” ci ii „coada lu vaca”, acea exprimare de Gigi Duru in toaleta la femei. Macar de puneai un ” ‘ ” langa lu’ ala, hai ca erai Gigi cu 12 clase si bac luat pe bune. Mai departe pe text, „putem incepe prin” nu „putem incepe cu”, „cu” este prepozitie care introduce un atribut sau un nume predicativ, spre exemplu „Eu, acum vorbesc cu un prost”. Mai poti folosi „cu” in momentul cand ai o lista exemplificativa, „putem incepe cu itemul numarul 1 „. „Prin” tot ca prepozitie introduce un mijloc de a savarsi ceva deci este sigura forma acceptata in constructia ta asa cum este ea acum. Explicatia asta o gasesti in Dex, si ii veche de pe vremea editiei lui Lazar Seineanu, 1929.
        Usor cu figurile si uita-te pe unde ai pus virgulele daca mai vrei sa faci aici pe doctorul in limbi. Si hotaraste-te cum scrii, cu diacritice sau fara, ca la „corectă” ai uitat ceva.
        Mi-ai demonstrat in 4 propozitii, gratuit, ca nu imi amintesc sa iti fi adresat niciun cuvant, ca esti similar mocanului de bitum, din atlasul de mitocanie urbana, ala care parcheaza pe doua locuri la Mall, acel templu al urbanismului si a intelepciunii mondene.
        Patriotismul ti-l demonstrezi zilnic prin ceea ce faci nu prin comentarii pe site-uri si limba romana „corecta” in perceptia ta doar.
        P.S. No’ amu’ vezi diferenta intre unul care a intrat la scoala cu examen din Limba si Literatura Romana si altul care precepe limba romana cu (l) si (r) mic similar „duamnei” cu (u) fost „prim-ministra”.

        1
    • Sa mor eu, daca nu este o extrema este alta. Daca articolul este triumfalist, comentariul tau o da in penibil la cat de mult exagerezi. Aoleo, tara in deriva, totul este distrus, bla bla bla. Doamne fereste sa fie o posibilitate ca tara sa fie intr-o directie buna, dar inca mai are probleme de rezolvat.

      9
      • Vazusem un meme cu niste protestatari care pe pancarta aveau „Many things are actually pretty good”. Ne-ar trebui mai multi de fenul.

        6
  10. In ultimele articole despre politica s-a angajat unul de la Sputnik pe aici ?
    România se dezvoltă in ritmul ei de 30 de ani. Nimic spectaculos. Singura schimbare e ca SUA își cam pierde din influența in zona noastră. Si opinia publică e tot mai occidentală ca nu mai sunt dinozauri in viață. Si avem oameni noi in politică si pare sa avem stabilitatea pe care am visat-o. Chiar dacă avem AUR prin parlament. Avem o coaliție care mulțumește pe toată lumea la împărțit ciolanul. M-am întors acum 4 zile din țară si am văzut dezvoltarea prin produsele românești aflate prin magazine. Găseai de toate cu eticheta made in România. Asta m-a impresionat profund. Ce m-a dezgustat mult sunt gunoaiele aruncate peste tot. Nu am găsit un loc lipsit de ele.

    23
    • @ Wallachianemp

      bine ca nu ai ajuns in South East din Londra ca ramaneai dezgustat vesnic 🙂

      15
    • Salut, nu-s de la Sputnik:)) dar nici de la The Guardian nu sunt. Propaganda e in ambele parti, cu totii incercam sa gandim cu capul nostru si sa nu luam de buna ce scriu altii.

      20
  11. Industrie mercenara? Termen cam dur, inutil.
    Patriotismul si antreprenoriatul sunt incompatibile per se.
    Olanda… Tara cu cea mai avansata agricultura din lume, alaturi de Israel. Portul Constanta are o capacitate maxima de cca. 100 milioane tone/an, portul olandez face 400 de milioane in fiecare an, de ceva timp. Lipsa infrastructurii feroviare si rutiere, cea fluviala care scartaie si ea nu ne dau prea multe sanse, prea curand. Sa nu uitam ca Ungaria a preferat Trieste in detrimentul Constantei…
    Constanta este cel mai „smecher” port din MN si este vital pentru economia Romaniei. Dar cam atat. Poate Serbia si Moldova sa mai fie foarte interesate de Constanta. In rest… cam greu, nu te ajuta geografia.
    Sa vedem cu gazele din Marea Caspica si cu Belt & Road daca am putea sa avem beneficii in plus. Dar si aici concurenta e mare iar noi si China cam suntem in tabere diferite.
    Franta si Germania sunt mai speriate de concurenta pe care le-o putem face in agricultura decat Olanda. Poate si Polonia, aici nu stiu sigur. Restul sunt pistol cu apa prin comparatie cu potentialul nostru agricol.
    Nu-i am la suflet pe austrieci, dar din nou, „austriecii care ne fura padurile si ne impusca ursii” mi se pare o afirmatie deplasata si gratuita, de nationalism din ala de proasta factura. Lucrez in agricultura de 11 ani, pentru un investitor strain. Le-am auzit la greu pe astea… Si iti spun ca e o tampenie. Nu am timp sa dezvolt acum, dar asta cu strainii care ne fura tara trebuie analizata cu mare atentie inainte de a te apuca sa faci afirmatii dure.
    Si da, avem prea multi ursi in Ro, in timp ce multe tari europene si-au distrus complet flora si fauna. Iaca: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/un-sfert-din-ursii-europei-traiesc-in-romania-246754
    Intr-o „lume ideala” Petrom ar fi fara OMV, doar ca n-ar mai fi fost profitabil si poate ca n-ar fi existat astazi fara OMV. Stiu ce jaf se facea acolo inainte sa vina austriecii si stiu cate au trebuit astia sa restructureze ca s-o faca profitabila. Uita-te la Tarom ca sa intelegi ce vreau sa zic.

    35
    • Am actiuni la OMV Petrom.
      „I’m doing my part”.

      10
      • Felicitări Răzvan! Vei avea aproximativ 8% randament mediu anual, dar e cam sus deja și ai oportunități mai bune pe piață.

        Mai bine pune și cumpără UiPath (NYSE:PATH) și bagă pe foc la SIF5 cât e la discount 😉 până prin 2023 sper că scăpăm de Gen Drăgoi Jr. et co și marja de discount față de NAV va scădea la cca 25%

        Apropo securiștii listează grupul TTS, construit în jurul Navrom Galați și ceva infrastructură portuară, la BVB. Nițel cam scump, dar are perspective odată cu (re)dezvoltarea organică a transportului naval și feroviar românesc.

        Prefer să nu comentez „materialul” care este, însă punctez că astfel de abordări, care par să placă audienței care este, perpetuează idei profund eronate și fac jocul pesedeilor vechi și noi, AUR. În fine, voi știți.

        1
      • @RM
        De curiozitate, când ai cumpărat SNP, ce pm ai?

        *funcția de editare a comentariului ar fi tare utilă

        • Cateva sute de mii de actiuni…pe scurt…daca vindeam in urma cu cateva zile la 0,47…faceam vreo 370 de milioane vechi profit fata de februarie cand ajunsesera pe la 0,36 (stiam c-o sa creasca din cauza scaderii pandemiei – multumita vacinarii – crescand deci traficul auto…basca stirea recenta cu statiile electrice si Renovatio.
          Dar n-am vrut, pe cele de la SNP le tin pentru dividende, nu le joc.

          Apropo de dividende, la sfarsitul lui aprilie (dar oficial pe 12 mai) au hotarat sa dea aceleasi dividende pt. 2020 ca anul trecut pentru 2019…adica 0,031 pe actiune..deci s-au bagat (din cauza cifrei de afacere mai scazuta pentru 2020) la fondurile/profitul de rezerva.

          Good stuff.

    • Vorbesc in cunostinta de cauza cand spun ca prin portul Constanta tranziteaza anual volume foarte importante de marfa din si inspre Ungaria, Serbia, Republica Moldova. Mai putin insemnate dar nu de neglijat sunt fluxuri de marfa din Ucraina si Bulgaria, ambele avand porturi nationale de capacitate mica, cu utilaje folosite pentru manipularea marfurilor la nivelul anilor ’90. Noi la capitolul tehnologie de operare, chiar si infrastructura in zona portuara nu suntem si nu vom fi la nivelul Olandei nici peste 50 de ani, este adevarat, dar fata de tarile din zona noastra stam bine (garantez ca suntem in fata Greciei si a Turciei la capitolul infrastructura portuara.

      Ceea ce vreau sa punctez este ca nu om fi noi nici asa de feti frumosi cum ne portretizeaza autorul dar nici asa de rupti in fund cum ne canta corul bocitoarelor de mai sus (in mod intentionat sau doar din prostie).

      30
      • Salut, eu altfel nu imi explic de ce Olanda e „singura” tara care nu ne vrea in Schengen. Daca ar fi o chestiune de deontologie, ar mai fi si alte tari nu doar ei. Pe export de cereale suntem locul doi in Europa, dupa Franta, si un port Constanta care sa fie in Schengen ar insemna costuri reduse pentru transport de marfa, cel mai ieftin transport de departe este pe mare.

        20
        • Daca imi permiti, cred ca problema Schenghen ii un pic mai ampla. Nimeni nu se opune Romaniei(doar) sa intre in spatiu’ asa, ca are nu stiu ce interes.
          Romania si Bulgaria indeplinesc criterile tehnice si cam aici se opreste povestea. Mai departe de aici sunt un numar de tari printre care Finlanda, Franta (big sister), Germania, Olanda si altele care spun ca pe langa aspectele tehnice mai ai niste pasi de facut.
          Ok, sunt de acord partial, dar tot ii naspa atitudinea lor. Pe de alta parte kile de coca ajungeau pe mal la mamaia si politia dadea din umeri. Elicoptere cu tigari zburau peste granite si unul prabusit a fost gasit de sateni romani si nu de megainstitutii pline de megacompetenti si doctori in stintele apararii. Credeti-ma sau nu, asa ne prezentam si institutional de multe ori in Europa, chiar recent am avut bucuria sa vad din nou cum ne prezentam institutional la nivel NATO.

          11
        • Pai de ce? Elicoptere, tigari, droguri…. They have a point. Granitele noastre sunt sita.

          2
        • Ia vezi putin unde pleaca cerealele alea. Si animalele vii.
          Schengen este o problema, nu neg asta. Dar olandezii nu sunt singurii care au probleme cu accesul nostru in Schengen. Oricum, in cazul asta bulgarii merita sa ne injure copios pentru ca au picat de prosti o data cu noi.

          2
      • @Marius :
        Nu din prostie , ci sunt trădători de genul celor înregimentați in USR …
        Li se termina norocul în curând ??? !
        Nu cred că generația mea va apuca răzbunarea pe acești trădători , dar se va întâmpla cu siguranță .

        7
    • Stimate domn Nicolae, nu sunt de acord ci zicerile dumitale {sarcasm}:
      „Patriotismul si antreprenoriatul sunt incompatibile per se.” Da mai domnule Nicolae, mori de foame ca in 90, dar mori pentru tara. Nu te simti mai bine deja?
      „austriecii care ne fura padurile si ne impusca ursii” mi se pare o afirmatie deplasata si gratuita, de nationalism din ala de proasta factura. Lucrez in agricultura de 11 ani, pentru un investitor strain. Le-am auzit la greu pe astea… Si iti spun ca e o tampenie. Nu am timp sa dezvolt acum, dar asta cu strainii care ne fura tara trebuie analizata cu mare atentie inainte de a te apuca sa faci afirmatii dure.”
      Nu dom’le, ne fura. Si in documentarul recorder protagonistii erau strainezi, nu de-ai nostrii in varf cu politia romana, care l-a luat la 11 metri pe reporterul recorder si nu camionul care era la a 11 tura pe o (una, one, 1) autorizatie. Nu cred domnule ca stii tu mai bine, si la RomSilva nu se castiga bani cu nemiluita. Numai oameni cinstiti acolo, iubitori de avutie nationala, dar nu si de Duster, ca aia ii pentru sarantoci.
      „Stiu ce jaf se facea acolo inainte sa vina austriecii si stiu cate au trebuit astia sa restructureze ca s-o faca profitabila. Uita-te la Tarom ca sa intelegi ce vreau sa zic.”
      Lasa domne ca ne fura. Mai bine ne furam noi si inchidem in 20 de ani, sau marim taxele ii omoram pe prostii care platesc taxe sa facem periodic „stergeri de datorii”.

      10
    • Salut Nicolae, apropo de portul Constanta, fii atent ce potential am avea daca ne vom juca cartile cum trebuie: https://bugeac.net/analiza-studii/calea-navigabila-gdansk-galati-revine-in-actualitate-dupa-97-de-ani/

      9
      • Asta-i un vis frumos si cam atat. E o lucrare de dimensiuni gigantice cu costuri gigantice. Hai sa incepem cu chestii mai basic asa: cai ferate in tara legate cu Europa, autostrazi, dragarea Dunarii de aluviuni ca sa nu mai fie problema cand e debitul redus.
        Cat timp ai Ucraina in ecuatie poti sa uiti…

        5
    • Un mic amendament, nu sînt prea mulți urși în România, arealul lor e tot mai restrîns și sursele de hrană din ce în ce mai reduse. D-aia îi vezi la tomberon. În plus au fost și învățați cu mîncare de vînători.Îți dau două exemple de la mine din județ:
      1. pe drumul care merge spre cabana Peștera pe la Bolboci e plin de case de vacanță, pensiuni, etc. inclusiv pe platoul Padina, în zona cabanei Peștera și a a stației de telecabină. Pînă să fie construite toate edificiile noi, în ultimii zece ani, prezența ursului nu deranja pe nimeni. În plus toate localitățile de munte s-au extins.
      2. Culegerea intensivă și organizată a fructelor din pădure, în perioadele de timp specifice din an, grupuri masive de culegători urcă pe munte și adună tot, nu rămîne nimic în urma lor.

      Toate datele cu numărul excedentar de urși sînt date de asociații de vînători care au tot interesul să susțină asta.

      17
      • Prin comparatie cu Europa, noi mai avem ursi. Multi, putini, unii zic ca-cam multi.
        Dar sunt 100% de acord cu faptul ca le-am invadat habitatul cu constructii samd
        Dar a cui e vina pentru constructiile astea?

        8
  12. Ce a vrut sa spuna autorul(asa ne intreba profa de b romana in liceu la analiza literara)? Habar nu am. Am pierdut 5 min din viata de pomana. Repet :dupa nume(RomaniaMilitary) asta pare un site despre armata, tehnica militara, etc. Ce cauta articole politice, despre covid si alte tampenii pe aici nu stiu.

    11
    • Pai si armata pe ce se bazeaza?O armata este creata si intretinuta de economie si politica.O tara saraca nu pate avea o armata puternica,si discutiile de genul asta sunt necesare pentru ca toate se leaga intre ele.

      10
  13. Bombonel (Gog&Magog)

    Ce tare! Ati inceput colaborarea cu Sputnik! Chiar ma intrebam de dimineata: oare ce au mai furat strainii azi?

    6
  14. RoccoSuasito

    Din pacate nu mai putem numi UiPath ca fiind companie romaneasca, poate companie pornita din Romania. Vad ca presa tot ii da inainte cu UiPath compania romaneasca…
    Nu ma pricep prea bine la economie, dar au pastrat doar o divizie aici; ei au sediul principal in SUA, mai mult ca sigur compania e inregistrata acolo asa ca UiPath o sa contribuie in principal la PIB-ul SUA.

    17
    • Da, nu mai este companie romaneasca dar nici nu putea fi ca sa ajunga la valoarea de 30 de miliarde.. pastreaza in Romania programatorii, ceea ce e foarte bine pentru noi. Deja rasar si alte companii romanesti in industria aia care vor beneficia de forta de munca specializata.

      8
    • neamtu tiganu

      Se simte un curent de optimism, si asta e bine, tare bine. Chiar daca e un pic exagerat, da ceva curaj, stimuleaza indrazneala… https://republica.ro/in-ciuda-tuturor-nostalgicilor-cea-mai-buna-perioada-din-istoria-romaniei-e-cea-care-incepe-din-2000

      Uneori se creeaza asa un fior de reusita, o foame de succes, da ce noi suntem mai prosti.
      Se spune ca Germania si-a inceput reinvigorarea nationala dupa cistigarea campionatului mondial de fotbal in 54, Elvetia. Desigur e putin probabil ca si Ro sa ajunga la asa ceva…

      Apropos Germania, apropos, Europa, aveti grije, nu tot ce sclipeste e aur, luati-le banii, daca-i posibil, dar faceti cum credeti voi ca e bine!

      22
  15. Ghita Bizonu'

    Nu ungurii nu si-au piwerdut suveranitatea in favoarea Chinei… nu.

    Ungurii incearca sa se foloseasca de China …
    Dintai sa zic ceva de universittai … Noi, de abia ne clasam undeva pe lista primlor 1000 de universitati. Ne-i ia iniante si o universitate zulusa !!!!
    Insa Fundan …. e pe undeva in zona primele 100 din lume!!!! Chiar si 65 .. 49 !

    Dar nu asta este … important ..

    Ungaria s-a cumprata o „facilitate” portuara la Triest…. De la Triestr la Budapesta sunt 556 km … [un pariu ca majortari pe o autostrada … plus cai ferate care suporta traifc rapid.
    In mod oficial se zice ca „Ungaria va crea un port şi o bază logistică în Trieste pentru a permite firmelor maghiare care exportă peste mări să-şi livreze produsele mai repede şi fără obstacole“.

    Neoficial, adica io, Bizonu’ zicu-va voua ca la Triest este punctul final al proectului One Belt

    Ungaria face munos da sa se interpuna ca partner favorit .. sa devina punctul nodal la transpiorturilor dintre Triest si Munchen. Dar si catre porturile baltice ..

    Auxiliar aceasta politica „ne arunca la periferie” …..

    13
    • Salut, daca facem acest proiect, ii spargem pe toti: https://bugeac.net/analiza-studii/calea-navigabila-gdansk-galati-revine-in-actualitate-dupa-97-de-ani/ pare SF dar nu e imposibil, vointa si ambitie doar.

      9
      • Ghita Bizonu'

        Imu este bine si sa gandeasca ….
        Poriectul ala .. e in intarzuere cu un secol si ceva …….

        Asa cum cu intarziere a fost si Canalul Dunare-M Neagra (ala de prin Dobrogea) ….
        Mai utila ar fi o autostrada .. evrentua dublata de o cale ferata „ca lumea”

        4
      • ” „Canalul Navigabil Marea Baltică – Marea Neagră, Gdansk- Galaţi” a propus țărilor și comunităților aflate la frontiera estică a Uniunii Europene un proiect transfrontalier de anvergură europeană. Este vorba de construirea unui canal navigabil Vistula- San- Nistru- Prut, cu puncte terminus porturile Gdansk în Polonia și Galați în România.”

        Asta ar functiona cel mai bine daca am fi iar in situatia de pana in 1939 a granitei, cu Polonia vecin… Cu Ucraina, lucrurile se vor complica.

        7
        • de fapt 🙂
          „Proiectul Canalului navigabil și hidrotehnic Prut-Nistru-Vistula nu este ceva nou. El a fost propus încă din anul 1920 de către Fundaţia Carol I, scopul fiind acela de a dezvolta o axă comercială europeană nord-sud. Anterior, râul Prut devenise navigabil încă din anul 1850, pe o distanță de peste 300 de km, iar în anul 1914 pe râul Prut se făcuseră noi extinderi ale lungimii canalului navigabil. Canalul navigabil pe Prut a fost abandonat pentru aproape 50 de ani, fiind reluat în anii 1970, în contextul delimitării bipolare a Europei.”

          4
          • Ghita Bizonu'

            Da ce canalul Dunare- Constanta este o idee comunista?!

            Nu.

            Dar a fpots o idee aplicata mult prea tarziu….

            3
      • Portiunea de pe Prut depinde doar de noi si o putem incepe oricand, partea cea mai grea e la Ucraina dar.. pentru ei ii si mai important decat pentru noi acest proiect, daca se vor normaliza lucrurile cu Rusia – chiar si daca le ia jumatate de tara, jumatatatea din vest tot va ramane si vor vrea acest canal.

        8
  16. Aș menționa faptul că evoluția din ultimul an a BVB se datorează promovării ei în divizia B, a piețelor emergente. Fondurile care pot teoretic pot veni s-au multiplicat de zeci de ori. Dar concurența este puternică, Varșovia este deja din 2019 în divizia A…
    Cât despre relațiile cu China, poate vă aduceți aminte că în 2015 dottore anunța triumfalist relansarea acestora și integrarea noastră ca verigă de bază în noul drum al mătăsii. Ce voiau atunci chinezii de la noi? Vite și oi, că păreau mai bio, dar în cantități sf… S-o fi schimbat ceva de atunci? Mă indoiesc. Doar că vom primi Dacia Spring în loc de reactoare nucleare și 5g. Ceea ce nu-i rău, după mine.

    6
    • Nu e rau sa exporti vite si oi 🙂
      Important este sa exporti :

      Ce sa ii faci daca noua ne plac mai mult carnea de pui din hungayria si Polonia.
      A fi patriot inseamna si ca atunci cand mergi la supermarket daca iti pofteste pipota sa mananci un copan de pui sa il iei pe ala made in Romania (daca pretul si calitatea sunt similare bineinteles 🙂 ). Nu iti rapeste decat 1 minut din timpul pretios sa citesti eticheta si sa compari pretul …si asa contribui la PIB-ul tarisoarei noastre..

      Mandru ca sunt ROMAN !

      21
      • Și eu sunt mândru! Urmaș de memorandist. Trăit cam 15 ani afară. Repatriat în 2007, cu bani și idei… Mie îmi merge bine. În Cluj n-am văzut pui din import. În Bihor sau Giurgiu da. Stagiul militar la un 01316 Satu-Mare, companie de cercetare diversiune, batalion de cercetare:))

        13
        • Hmmm ..”tactumare” a fost cineva daca tu acum esti urmas de „memorandist” :))
          Ce sa zic nu ma pot lauda cu un asa pedigree 🙂
          Bunelu meu a fost opincar din ala ce ara pamantul cu un boi si cai, in jug (amandoi caii furati de rusi in ‘ 44 cand au intrat in Romania)

          Bunica mea pana in ’99 cand a murit a tot sustinut ca aia doi cai ciorditi de ivani au ajuns pana la Berlin 🙂

          13
  17. Radu Vasiliu

    Mai intai doresc sa va felicit pentru efortul de a aduna , analiza si sintetiza date din varii domenii !

    Deasemeni gasesc laudabila intentia dvs. de a prezenta realizari romanesti intr-o lumina favorabila.

    Cred ca fiecare text, cat de cat gandit si coerent, isi gaseste cititori care, trecandu-l prin filtrul critic, intra sau nu in rezonanta cu cele scrise.

    Interesant si dificil mi se pare abordarea zonelor limita, de frontiera, acolo unde se intalnesc parerile personale cu faptele reale si cu diverse discursuri externe (analize ale unor formatori de opinie, programe politice etc)

    Cred, sper, ca stim cu toti ca nu exista impartialitate si obiectivitate totale in noi si deci, un text echilibrat, nu poate decat sa-i sporeasca interesul.

    In acest sens, asertiuni de genul exemplificat, pot contribui la decredibilizarea mesajului si la diminuarea impactului dorit:

    ” ii mai avem pe austriecii care ne fura padurile si ne impusca ursii – diferenta e ca de data asta, ticalosia lor a ajuns in presa mare din SUA si e un semnal bun si pentru ceilalti hoti”

    Un alt aspect pe care doresc sa-l abordez este sintagma cu care terminati articolul :

    „Sa fim mandri ca suntem romani!”

    Este, dupa parerea mea, un subiect personal, intim, care nu se decreta, nu trebuie sa poate fi suspectat de a fi utilizat ca o lozinca si ,oricum ,care se poate discuta o viata !

    Permiteti evocarea unei emotii provocata in copilarie de un text al lui Rudyard Kipling , din povestirile lui cu soldati, parca din Stalky & Co.

    Din amintiri, elevii de la scoala cu profil militar, cred, sunt vizitati de un deputat care le tine o conferinta odioasa. Punctul culminant al prelegerii dezastroase este momentul in care, personajul caricatural, desfasoara drapelul si ii intreaba pe adolescenti daca stiu ce reprezinta.
    Autorul descrie cu mare finete situatia creata si sentimentele tumultuase ale tinerilor, in fata unei presupuse intinari a unei valori pretioase, intime , pudic ascunsa in strafundurile eului.

    Bineinteles, la rece, avem de-a face cu expresia propriilor trairi, idei si convingeri ale autorului, din epoca in care Marea Britanie era stapana lumii, invesmantate in scrisul sau genial. O fi azi toata povestea anacronica ?

    12
    • Salut, multumesc pentru apreciere si pentru comentariu! Stiu ca nu este pe placul tuturor si nici nu asta este scopul, daca vrem sa multumim pe toti nu avem cum sa spunem lucruri noi, parerea mea. Am exagerat poate in descrierea austriecilor dar personal, nu-mi sunt prea dragi.. mi se pare ca actiunile lor recente sunt o continuare a unei istorii pe care o cunoastem bine si as indrazni sa spun, isi merita soarta de tara mica si insignifianta in politica mare. In acelasi timp, apreciez contributia lor la arhitectura si cultura din Transilvania, Bucovina si Banat.

      14
  18. Alin-Theodor

    Acest articol l-as vedea mai degraba pe defense news sau vreo alta vuvuzea pesedista. E un amalgam de conspiratii (austriecii ne fura padurile, olandezii nu ne lasa sa privatizam portul Constanta, ateii sunt de vina pentru raul din tara) presarat cu lucruri pozitive/adevarate (faptul ca cei de la UI Path s au listat pe bursa de la New York = bravo lor, statul nu a avut nici o contributie; sau ca aceasta tara are sanse de a fi o putere economica daca s ar dori = poporul sa voteze politicieni capabili, dar in acelasi timp, poporul sa se implice in viata din cadrul cetatii).

    11
    • Dan Capitan (de plai)

      Defense news ‘vuvuzea pesedista’? Las-o balta, este poate cel mai bun sait românesc de informații militare.

      9
      • Alin-Theodor

        Înseamnă că nu ai băgat de seamă anumite articole promovate de către ei. În cazul în care nu știai, defense news este deținut de către ” morsa competentă ” cel cu DC News și un abonat al banului public (cu precădere în guvernarea PSD) Nu am spus că site ul nu oferă informații importante din spectrul militar ci doar că, la nevoie, sunt o vuvuzea pesedista prin promovarea de articole de pe DC News. La ei, s ar încadra articolul colegului Sebastian. Nu e o analiză la rece, făcută de vreun expert, fără patimă ci este un amalgam de conspirații, înșiruiri de cateva adevăruri și dorințe deșarte. Fără supărare însă diferența dintre acest articol si cele scrise de Nicolae, Zgureanu, IT și restul e de la cer la pământ. Bravo pentru intenție, dar cam atât.

        6
  19. Antreprenoriatul are culoare nationala si banii au miros. Ceea ce vreau sa spun este ca capitalul autohton este crucial in dezvoltarea unei natiuni, nu merge mereu cu investitii straine.
    Polonia, ca tot vorbim de ea destul de des, s-a dat cu capul de toti peretii pentru as dezvolta capitalul propriu – privat sau de stat – si cred ca Varsovia este pe undeva pe la 40-50% capital propriu in economie.
    Globalizarea este pana la urma praf in ochii prostilor si a fost inventata de tarile foarte bine dezvoltate (britanici – comertul liber). Ideea din spatele globalizarii este relativ simpla: tu exporti materii prime, subansamble, produse nu foarte complexe si importi mai apoi ,cu adaos mare de forta de munca scumpa si taxe catre statul de unde importi produse finite, servicii complexe.

    Va fi ok, dar nu vei atinge nicioadata nivel economic si de trai al partenerului tau. Sa nu uitam ca absolut toate marile economii ale lumii s-au cladit pe baza de protectionism si taxe vamale, si-au deschis pietele abia cand capitalul national a devenit suficient de puternic pt a face fata concurentei, nu mai devreme…
    Nimeni nu vine sa-ti ofere tie linii de fabricatie de la minereu la frigider, asta depinde doar de tine.

    Fata de industria IT, cred ca autorul se referea la faptul ca sunt putine companii romanesti care vand un produs finit, cele mai multe lucreaza pt companii straine mari, iar produsele lor sunt inglobate in produsul finit al celorlalti. Iar banii adevarati vin din vanzarea de produse finit, dintr-o cota de piata care sa-ti apartina tie.

    Portul Constanta. Aici cred ca noi ne cam tragem singuri presul de sub picioare si nu sunt foarte sigur ca acesta reprezinta o concurenta directa pt Olanda, dar am putea sa facem mai mult intru atragerea de clienti catre noi.

    Cand capitalul isi pierde identitatea nationala se ajubge in situatia SUA, o tara care trece printr-un proces amplu de de-industrializare si care lasa in urma lui somaj, nesiguranta sociala etc.

    Ss nu uitam ca tarile mari ale UE: Franta, Germania, Olanda etc isi protejeaza companiile de preluari ale capitalului strain. Marile companii sau cele foarte importante dpdv tehnologic.

    Fara un capital autohton puternic si sanatos nu vom ajunge prea departe. Teorie economica simpla, cunoscvuta dar putin discutata in ultimii 30 de ani cand globaliozarea si diversitatea ne-au ametit de tot.

    Uitati-va la China, la Japonia si ve-ti intelege …
    In privinta Petrom, numai aveam ce face. O companie capusata, distrusa economic. Doar noi suntem de vina nu austriecii…

    26
    • Ghita Bizonu'

      Te rog nu uita Coreea de Sud.
      Sau Taiwanu.

      ba chiar si Brazilia (unde sa te strici de ras .. au ajuns la conflict comercial cu SUA fiindca brazileinii protejau IBM Brazilia in defavoarea .. IBM mama din SUA!) Nu zic ca azi Fokker este disparut. Ca in UK nu mai zboara avioane BAE . Dar au .. Embraer din Brazilia!!!!

      10
    • https://ovidiubalint.ro/2020/06/25/la-romsilva-nu-sunt-bani-de-salarii-piata-lemnului-e-cazuta-dar-curg-interesele-politice-interviu-cu-noul-director-general-al-regiei-nationale-a-padurilor-teodor-tigan/
      George, tine-te bine aici. Una bucata director general Romsilva:
      -Sunt atâtea ONG-uri care trag semnale de alarmă referitoare la exploatările forestiere din România, la tăieri ilegale, la furturi de material lemnos, în detrimentul pădurilor româneşti. Există o soluţie la toate aceste abuzuri?

      -Vreau să precizez ceva ce e recunoscut de multă lume în domeniu, dar nimeni nu vrea să spună: 90% din aceste organizaţii sunt anti-româneşti!

      -Adică?

      -Adică sunt plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei româneşti! De ce să exploatăm pădurile României? De ce să nu lăsăm lemnul să putrezească în păduri? România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de producţie la 120-140 de ani, cu lemn excepţional, ceea ce face o concurenţă enormă.

      -Cui facem concurenţă?

      -Austriei, Germaniei, Franţei…

      -Păi, nu e mai rentabil, pentru Austria de pildă, să exploateze lemnul de la noi şi să îşi păstreze pădurile?

      -Nu! Fiindcă ei au milioane de metri cubi de lemn provenit din doborâturi, furtuni etc. Şi nu au ce face cu asemenea cantităţi. Şi atunci plătesc organizaţii care să îi facă României anti-reclamă , cum că lemnul ar proveni exclusiv din tăieri ilegale. În România se taie conform amenajamentelor silvice. Datorită acestei exploatări avem păduri valoroase. Atât din punctul de vedere al calităţii lemnului, dar şi a biodiversităţii. Apoi, pe lângă că ne trimit lemn de calitate proastă, fiind provenit din doborâturi, mai importăm şi boli şi dăunători ai lemnului.”

      Nu exploatam destul din ce zice nenea, ca nu-i lasa ONGistii antinationali.
      Ce sa mai zic, taiati mai baieti tot, beliti tot, faceti sahara aici ca sa le dati in gura strainezilor.

      13
    • Cand capitalul isi pierde identitatea nationala se ajubge in situatia SUA, o tara care trece printr-un proces amplu de de-industrializare si care lasa in urma lui somaj, nesiguranta sociala etc.”

      Serios acum?

      https://www.nam.org/state-manufacturing-data/2019-united-states-manufacturing-facts/

      6
      • Bre, au plecat uzinele auto prin Mexic, Apple isi fabrica telefoanele prin China, le vinde peste tot prin lume si isi declara profitul prin cine stie ce insule tropicale.
        Cincinnati, de exemplu arat a oras-zombie ca a ramas fara industrie, Detroitul la fel, iar balanta externa continua sa fie major negativa.

        Asta cu dezidustrializarea nu-mi apartine mie, l-am citat pe un patron chinez care si-a deschis o fabrica de parbrize – parca in Cincinnati – dar a oferit salarii mult mai mici decat fost uzina GM, basca beneficii la limita de jos. El sustinea asta…

        14
        • https://en.wikipedia.org/wiki/Fuyao

          Asta este chinezul respectiv. Deci de prost ce merg afacerile omul si-a mai deschis inca doua fabrici…

          Daca vrei sa-ti iei un Ford Fiesta poti sa fii sigur ca este asamblat in Mexic, pentru ca este un vehicul cu valoare adaugata mica. Daca vrei un F150, Chevy Silverado, Dodge Ram (locurile 1, 2, 3 ca vanazari la scara mondiala), astea sunt Hencho in Los Estados Unidos, pentru ca au valoare aduagata foarte mare. Poate ii intreci si pe nemtoteii aia de la BMW de ce fabrica lor din SUA estecea mai mare din lume.

          Statistica nu te minte.

          13
    • Cum faci protectionism pe piata comuna europeana? Singurii care fac asta sunt francii, irosindu-si potentialul politic (in loc sa se axeze pe chestii mai tari cum ar energia nucleara). Noi cum o facem?

      1
      • Vremea barierelor vamale a trecut, acum protectia pietei interne o faci prin investitii in infrastructura (sa atragi capitalul catre tine), investitii in invatamnat, prin fonduri generoase alocate pt cercetare-dezvoltare, printr-un mediu de afaceri cat mai eficient…

        Si foarte important – pt o tara de marimea Romaniei – prin alocarile pentru aparare, acolo unde poti face cam tot ce vrei tu. Uitati-va la Germania si Franta cat de atent aloca banii pentru dotarea fortelor lor armate, in principiu numai catre companii nationale.

        14
      • Protectionism economic faci printr-un sistem inteligent de taxare.

        4
    • Dan Capitan (de plai)

      Banca Națională României, dela Eugeniu Carada la Veorica Dăncilă!

      3
  20. Ghita Bizonu'

    Ca ati scris ursi ….

    Este sa zic asa de manula.
    Noi avem ursu .. nu doar de 25% ursii din UE ci peste 40% !!!

    Insa diversi isterici se isterizeaza ca cica nu ii protejam destul…. Doversi isterici din tari care nu mai au ursi!

    in UE avem cea mai doiversificata fauna. Toti arieratii ne dau noua lectii de cuim sa ne porotejam faina! Areieratii aia care si-au distrus fauna!

    Insa arieratii aia imbatati de sange dau niste abi pe aici unor ONG uri care fac galagie ..

    Si uite asa intr-un domeniu in care suntem un model de urmat ajunegme de cacat ….

    Dar la fel si in altele ….

    la noi sunt unii care urlas si fac spume ca romanii e rai si nationalisti si fascisti si ce la mai vinbe la gurita lor cea spurcata .
    Insa ca cand este vorba de interesele altira … mama mama ce se revassa „patriotismul” altora din ei !!!

    12
  21. „Lăsați orice speranță, voi cei care intrați”
    Din Infernul lui Dante Alighieri.
    Nu credeți ?
    Citiți voi asta sa va treziți :
    https://m.adevarul.ro/economie/stiri-economice/viorica-dancila-consiliera-mugur-isarescu-1_60a37b365163ec42712acc07/index.html

    Realitatea bate filmul.

    3
  22. Sebastian, apreciez timpul petrecut cu scrierea articolului, sunt sigur ca nu e asa usor cum pare, dar nu sunt de acord cu majoritatea ideilor exprimate:
    1) Amanarea listarii e-mag la bursa de la Amsterdam datorita lui Iulian Stanciu: ma indoiesc foarte serios ca e din cauza lui. Omul inca mai detine in jur de 20% din actiuni, listarea la Bursa de la Amsterdam ar fi ceva benefic pentru el. Listrea la bursa din Amsterdam nu exclude listrea pe BVB. Pe langa e-mag (potrivit link-ului pus de tine) mai sunt si alte companii care isi amana listarea, si Stanciu nu e implicat in toate.
    2) Treaba cu olandezii cei rai si portul Constanta: portul Constanta are potential, si merita sa fie dezvoltat, dar ma indoiesc sincer ca va reprezenta vreodata o concurenta serioasa pentru Rotterdam. Lasand la o parte pleiada de porturi dezvoltate de pe coasta de vest a Europei (care fac o concurenta mult mai serioasa), daca ne uitam oe harta vedem ca si mai aproape de noi sunt alternative mai bune pentru majoritatea vecinilor (Trieste de exemplu). Constanta ar deservi majoritar exporturile / importurile Romaniei si foarte putin pe ale altor state.
    3) IT-ul: aici iti dau partial dreptate, dar nu as merge as departe incat sa ii numes mercenari pe IT-isti romani (printre care ma numar si eu). Sunt intr-adevar multe studii care arata ca majoritatea prefera sa lucreze intr-o multinationala si sunt reticenti la ideea de a incepe ceva pe cont propriu. Dar trendul se schimba. UiPath a trezit orgolii, a aratat ca se poate si probabil vom vedea mai multe companii iesind cu produse proprii, dar nu e usor ( si iti zic asta ca unul care a trecut de la stadiul de angajat la independent si apoi la afacerea proprie – drumul catre succes nu e nici usor, nici garantat).
    4) La ultimul paragraf, cu toata sinceritatea, m-ai pierdut, nu inteleg exact unde bati.
    5) Nu inteleg care e ideea de ansamblu pe care vrei sa o impartasesti prin acest articol: e de bine, e de rau, sa ma intorc in tara, sa stau in strainatate sa ii fur si eu pe straini cum ne fura ei pe noi?

    7
    • Salut, merci de comment si iti raspund asa pe puncte:)

      1). La aia cu eMag m-am luat doar dupa ce a declarat el, ca e „visul lui”. Cat timp e CEO sunt sigur ca poate influenta cursul companiei, mai ales daca si-a negociat bine influenta in firma.

      2). Partea suspecta cu olandezii ii ca sunt singurii impotriva noastra, nici o alta tara nu se opune. Si fix cu ei avem concurenta si pe agricultura si pe transporturi. Cand zic concurenta nu inseamna ca ii rupem pe olandezi, dar si 10% din acel port al lor daca vine la noi, ii o suma colosala si o pierdere semnificativa pentru ei.

      3). Total de acord cu tine.

      4). La ultimul paragraf doar am subliniat cat e de importanta traditia, din care religia ii parte importanta. Crizele ce se intampla in vest sunt din cauza ca si-au pierdut traditiile si au importat prea multe valori straine, sa nu facem ca ei. Ii foarte tare video ala a lui Yuri, daca ai rabdare o ora..

      5). Ideea de ansamblu, da e de bine clar:)) Parerea mea ca Europa de Est ii viitorul, poate sunt prea optimist dar eu asa vad. Hai acasa, daca esti in IT ii poti fura in continuare si locuind in Romania:)

      15
      • Multumesc, as mai comenta ceva doar la punctul 2). Fara sa fiu vreun mare expert sau initiat in cine stie ce taine ale politicii europene, cred ca raspunsul la ghicitoarea Olanda e mai simplu decat se crede: din 2010, Olanda e condusa de Mark Rutte, in diferite coalitii de guvernare. Toate aceste coalitii se sprijina (direct sau indirect) si pe partidul PVV, condus de Geert Wilders, un partid populist si (aproape) extremist, care s-a opus constant acceptarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, amenintand cu daramarea guvernului. Si cum lui Rutte ii e mai draga guvernarea decat Romania (si eu prim-ministru destul de bine apreciat), suntem unde suntem. Oricum, desi nu e frumos sa generalizam, as zice ca olandezii, ca si flamanzii, sund destul de xenofobi, desi probabil ca nu ar recunoaste-o niciodata. Pentru ei, Europa incepe de la granitele de est ale Germaniei si Austriei (si nu zic asta din auzite, locuiesc in Belgia de 10 ani si in Flandra de 7).

        7
        • Ca oameni am lucrat cu ei ani de zile, m-am inteles tot timpul cu ei si le placea mult sa vina in delegatii la noi. Poate in secret sunt xenofobi, nu stiu, doar ca la ei toata lumea ii afacerist. Chiar si proverbele lor vechi din popor se invart in juru capitalismului:))

          6
      • Mai degraba ar trebui sa aflam cine a refuzat folosirea fondurilor europene pentru refacerea sistemelor de irigatii.A fost in comisar EU care a zis pass la treaba asta si a trebuit sa o acceptam.Cine avea interesyl sa blocheze proiectul asta?

        6
  23. Geroge eu sunt total de acord cu ce scrii fara rezerve. Asta am scris de ani de zile si ajung imediat pe o lista de exterminat de la AUR. De noi depinde totul, si venim numai cu teorii si frectii pentru care sa ne exculpam, noi suntem neprihaniti, dar daca ma uit bine in oglinda suntem pe acolo cu Jenna. Adica, politicianul x, y,z ii de vina, partidul x,y.z ii de vina. Pai cine i-au votat, extraterestrii sau noi? De unde emana liderii astia, nu din popor? Ce avem martieni in parlament? Si mai dam si cu vorbe de duh peste, pestele de la cap se impute. Bine ba, dar de la coada se curata. Totul este vina altuia, altora si chestia asta ne orbeste. Noroc cu diateza reflexiva a limbii romane, si ca totul „se strica” si nimic nu „se vrea”. Nu mai exista responsabili cu nume, adresa si cnp.
    Si incepe de la chestile mici, si ala care fura are cotitate de furt la bun simt intotdeauna: pai, eh, altii fura miliarde, ce-i daca ciupesc si eu un pic. Dai o spaga la rar, de ce o dai in loc sa repari masina? De aia, ca asa ne-am obisnuit. Problema este cand toate mzierile astea, carpelile astea, vin si ne musca de cur si se intampla inevitabil. Nu poti face medicina moderna intr-u spital facut de Carol I, si intr-o priza ai 12 stechere pe prelungitor. Dar, dai spaguta si se rezolva. Pana la incendiu desigur.
    Trebuie pur si simplu facut curat, si incepe de la fiecare din curte, incepe cu ce oameni alegem sa ne reprezinte.
    As retine ultima ta fraza asa:
    In privinta Petrom{inserati oricare alta companie}, numai aveam ce face. O companie capusata, distrusa economic. Doar noi suntem de vina nu austriecii{inserati oricare alta natie}…

    7
  24. Tante veorica vasilica și nea petrică zeul de la apaca sunt consilieri la BNR. Hai că-i bine!

    3
  25. I believe that the Romanian government should unofficially ask the Polish government to veto any topic at the next European Union summit due to the blockade of the Netherlands on admitting you to the Shengen.
    Maybe with the support of Latvia and / or Estonia. This is how REAL alliances are built.

    Sometimes the „nuclear option” appeals to the imagination.

    24
  26. Nu face parte din Schengen (și nici nu va face vreodată) culoarul terestru al Rusiei spre mările calde!

    Citeam că Antonescu propunea britanicilor, doar cu câteva zile înainte de 23 august 1944, integrarea României în Commonwealth. Desigur, am putea spune că era mintea românului cea de pe urmă, care oricum nu mai folosea la nimic, dar poate, totuși…

    2
    • Vasile Guta-Ciucur

      „Antonescu propunea britanicilor, doar cu câteva zile înainte de 23 august 1944, integrarea României în Commonwealth”

      E un vis frumos, al unei Romanii libere. Din pacate, doar vis (si cosmar pentru Rusia si acolitii ei din tara).

      9
      • Nu stiam chestia asta, dar intreb acum la momentul cererii parca eram in Razboi cu Uk? Cam ciudata cererea dupa parerea mea. Am declarat Razboi si SUA, ca no’ eram destepti, nationalisti, rupeam pe toti.

        1
        • Vasile Guta-Ciucur

          Nici eu nu stiu de asta. Dar consider ca si acum Commonwealth este o solutie viabila. Insa nu vad cum s-ar realiza asta.

          3
          • Un prim pas ar fi anularea rezultatului alegerilor din 1946, alegeri ”câștigate„ de PCR și aliații lor din Blocul Partidelor Democrate: Uniunea Populară Maghiară (UPM/MNSz), facțiunea proguvernamentală țărănistă din jurul lui Dr. Nicolae Lupu și Comitetul Democrat Evreiesc. (orice asemănare cu partide post-decembriste este pur întâmplătoare ?)

            Restul va veni de la sine…

            Linia dinastică începută de Carol se termină cu Mihai. Deci, ar trebui să căutăm în altă parte un pretendent pentru Coroana de Oțel!

        • Degeaba am declarat război SUA că n-au vrut să ne ocupe și să ne includă în Federația lor de state ?.

          1
      • Ideea este a lui Carol… Si dateaza de dinaintea razboiului.

        3
    • Dan Capitan (de plai)
  27. Treaba cu Vasilica 7 clase la BNR chiar ma enervat. People debat aici pe acest forum lucruri la nivel inalt , si vine vestea asta minunata. Oare asa de putreda a ajuns administratia Ro?. Oare cite Vasilici or fi in total…?

    6
  28. Fata de aderarea la spatiul Schengen, atunci cand o sa vad ca Politia de Frontiera (probabil cea mai corupta institutie publica din Romania) isi va face treaba, cand granitele noastre vor fi inchise la un nivel decent, cand chiar ne vom da silinta sa ne facem treaba, abia atunci o sa-i injur pe olandezi si o sa-i numesc xenofobi, pana atunci fac ciocu” mic…

    10
    • Nu-s xenofobi ca am lucrat cu multi dintre ei si le placea foarte tare in Romania. Sunt capitalisti pur sange ca doar ei l-au inventat, piata libera nu-i libera daca nu-i interesu lor:)

      4
  29. Yuri Bezmenov si ceva despre subvesiunea ideologica, ce bine ar fi sa fie predat in scoli…. din pacate in occident societatea este supusa unei subversiuni ideologice.
    Criteriul eficientei este usor usor inlocuit cu cel al dotrinei. In scoli, matematica a devenit rasista si incepe sa fie scoasa din curicula, in unele firme se tin cursuri de cum angajatii sa fie „mai putin albi”, etc.

    Atragere de straini depinde pt. ce si unde.
    Ce te face sa crezi ca cei ce vor veni nu vor aduce cu ei si subversiunea ideologica invatata ca fiind progres?.

    Mana de lucru ieftina nu este si nu va fi benefica pt. economie si securitate (vezi ce se intampla in Europa si cum diferite state si entitati manevreaza imigrantii in diferite scopuri). Duce la scaderea veniturilor la buget atat prin impozitele pe salari mai mici cat din cererea mai mica data de un salariu mai mic. Este una din cauzele crizei datoriilor statelor din Europa, incasarile mai mici la buget si scaderea salariilor + cresterea cheltuielilor sociale trebuie suplinite prin imprumuturi bancare. Statul si populatia saracesc iar cateva persoane se imbogatesc si capata putere politica prin specularea si crestrea slabirii coezinii sociale si rasiale (de fapt si unele state vezi BLM si finantarea ei de catre un stat), sub diferite pretexte (vezi antirasimul).
    Trebuie readusi romanii si cat mai putin restul.

    Portul Constanta nu conteaza ce este acum ci potentialul lui.

    Exxon a plecat din mai multe motive, unul din cele mai importante este cel … ecologic. In cativa ani o sa invatam ca indexul ecologic al fiecaruia (cat de „verzi” suntem) este foarte important, cel putin daca vrei sa ai acces la finantare in US si probabil ca se va extinde.

    15
  30. Totuși, în ultimii 20 de ani, salariul mediu net în România a crescut de la 100 la 700 de euro.

    6
    • Ghita Bizonu'

      Absolut corect !!!

      Insa ca cum sa iti aic .. cat mai face azi … hm pacu de tigari ? Nitel peste 5 euroi…. Da kilu de cartofi ? da ….
      Pesonal as prfera sa fumez Dacia sau Snagov la 10-16 lei decat Pall Mall la 20,50.
      Da trebuie sa avem preturi europene!

      A .. Europa mon amour …
      Sa ziem … Grecia , da salar mediu – 910 euro. Salariu minim Grecia : 758 euro

      De ce oare ni se zice ca daca nu suntem ascultatori ajungem ca Grecia?
      Grecia , estimamre 2020 ……………………………………….. Romania , estimare 2021

      PIB
      Pe cap de locuitor 18.168 dolari ………………………………Pe cap de locuitor 14.968 USD

      Eu as zice ca ne-ar fi bine !!

      3
      • Un apartament finisat într-o zonă bună din București se targuia acum trei decenii cu 4-6 mii de usd. Acum? Salariu real vs nominal, știu și eu nea Ghiță:)

        2
  31. Vasile Guta-Ciucur

    A propos de romanesc si originalitate.

    In ultima vreme se intampla un aflux de rase de capre si oi (saanen, anglo-nubiana, boer, etc, plus rase de ovine) care sunt folosite la mixarea cu rasele noastre autohtone si riscam sa pierdem „Denomination of Origin” la produsele romanesti (daca mai avem asa ceva).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Denominaci%C3%B3n_de_origen

    3
  32. Succesul companiei romanesti UiPath a remarcabil. O mare speranta. Sunt cam desamagit, in general, de antagonismul virulant folosit in limbaj. Inteleg diferenta de opinie chiar cand e dura insa trebuie sa existe limite ale abuzului verbal. Tradeaza frustrarea nationala si lipsurile poporului roman. Nui nimic rau in a fi mercenar. Toti care muncim pentru altii suntem mercenari (moderni) fiindca facem jocul celor care ne platesc.
    Lasati exagerarile. Adevarul doare. Coruptia institutionala din Romania e bine cunoscuta in occident. Pana cand nu eliminati acest obicei turcesc (spaga) Romania nu va vace parte din Europa cu adevarat. Tigania, drumurile proaste, podurile vechi si in special starea trista a cailor ferate alcatuiesc un mare deficit in speranta intrarii in Schengen.

    6
  33. fara o reforma structurala a statului sectorul privat va fi doar pusculita fara fund a acestuia.cu un stat eminamente corupt,supra populat ,fara standarde si rigori,doar cu o caracatita de interese si sinecuri,cu o omerta generalizata de la portar la ministru nu putem vorbi de o dezvoltare sanatoasa.
    da,vor fi reusite punctuale mai mult sau mai putin fortate de partenerii din ue-nato dar piatra de moara este prea mare.
    de acolo as incepe…depolitizare,restructurare,reforma.
    sectorul privat isi face si singur treaba iar intre timp o clasa politica responsabila s-ar ocupa de acest monstru parsiv numit sistem public.

    7
  34. Imi place ce face autorul: lucreaza la psihicul romanesc, un domeniu cam subapreciat in genere. Evident, daca nu ai impresie buna despre tine, si ti-i se spune de nush cate ori ca esti netrebnic, ajungi sa o crezi si, in final, sa o traiesti. Self fulfilling prophecy.
    Multumesc! Doar incearca sa folosesti cuvinte usor mai moi 🙂 .

    11
    • Conu’ Check, uite aici nu s de acord, si zic de ce:
      „Evident, daca nu ai impresie buna despre tine, si ti-i se spune de nush cate ori ca esti netrebnic, ajungi sa o crezi si, in final, sa o traiesti.”
      Nu ne spun altii ci rezultatul actiunilor noastre ne aduc in punctul in care credem asta. Par example, natural noi romanii avem o creativitate extraordinara. Popular ii zicem ca ne-am nascut poeti, cantecaci ce vrei tu. Bottom line ii ca suntem extrem de creativi. Toata viata mea, eu cel putin, am fost „masurat” dupa abilitatea mea de a memora lucruri. Daca memoram o carte eram „elev eminent”. Societatea noastra a avut nemarginita inteligenta de a genera o functionalitate exact inversa puneri in valoare a abilitatilor noastre. Asta-i de la gradinitia pana la managementul institutional. SI la fiecare palier avem explicatii ca de ce este asa si ami aru, ne explicam de ce trebuie sa fie asa in continuare.
      Pai de ce ne facem un ca asta? Simplu.Pentru ca dorim o dictatura a mediocritatii si lipsei de profesionalism. Asta garanteaza, nu pentru tine si pentru mine, ci pentru o mare parte din populatie ca „scoala vietii” si „cantatul de manele” este pe acelasi palier cu cu un doctorat pe bune si Festivalul Enescu. Asta garanteaza de asemenea ca indifernt de abilitati orice prostan sau prostanca poate deveni prim ministru si apoi consilier BNR. Si pana la urma asta dorim, o societate fara nurme clare si normele care exista sa fi interpretabile oricat dorim, ca un alt destept sa anunga inginer find sef la curtea de conturi.
      Concluzionez dechi folosofia asta de 2 lei a mea de mai sus: nu suntem netrebnici ci pur si simplu dorim o societate in care totul este „negociabil” mai ales regulile.
      P.S. Am mai povestit pe site, si o voi repeta cat traiesc – am fost si eu olimpic national la istorie si am primit o recompensa de la primarie, un mijloc de recunoastere a eforturilor mele: am primit 90.000 de lei vechi, adica mi-a dat o bancnota din aia cu Grigorescu rosiatica si a trebuit sa-i dau rest 10.000 lei. Adica mi-a dat de un cico, niste chipsuri si doi covrigi.

      1
      • Pai da, dar de ce ne dorim acea dictatura a mediocritatii? Pt ca asa furam obisnuiti. Si e cam greu sa ne despartim de asta daca in fiecare zi auzim sintagme precum „romanul e hot”, „romanul e prost”, etc. D-aia nici nu mai citesc nimic din comentarii pe Facebook 😉 .
        Majoritatea romanilor sunt oameni abuzati, traiti prin ghetourile comunismului, batuti de parinti (la randul lor abuzati) si asupriti.
        Nu sunt sigur ca ai vazut filmuletul cu ursoaica care a fost eliberata din cusca, si care nu facea decat cercuri, desi nu o mai tinea nimic acolo. Cam asa sunt majoritatea romanilor (de fapt asa sunt cam toti membrii speciei, doar ca unii nu sunt la fel de abuzati).
        Noi doi, cautam solutii tehnice la probleme, dar majoritatea oamenilor nu sunt tehnici. Sunt emotionali. Si, ca sa obtii o schimbare, treb sa ii mai dai o prajiturica emotionala din cand in cand. Cum e articolul de mai sus.

        6
        • Am inteles lac e te referi acum si din pacate ai dreptate si as dori sa spun clar faptul ca dupa parerea mea, solutia este undeva la mijloc. ce-i eronat si gresit in societate trebuie aratat cu degetul si identificate solutii si extirpat. Pe de alta parte nu poti face asta cu un psihic la pamant. Pe de alta parte eu doar ma intreb romani la fel de abuzati ca noi restul s-au dus peste mari si tari si au reusit acolo lucruri extraordinare. Bagajul emotional l-au luat cu ei insa acolo au reusit si aici nu. De contemplat pentru mine cel putin ce se intampla la 1 metru dupa granita cand automat invatam si sa conducem mai responsabil si sa avem mai mult bun simt si tot.
          Imaginea aia cu ursoaica m-a mahnit sufleteste cand am vazut-o. Efectiv mahnire, nu am alt cuvant.

          1
          • „De contemplat pentru mine cel putin ce se intampla la 1 metru dupa granita cand automat invatam si sa conducem mai responsabil si sa avem mai mult bun simt si tot.”
            E tot din registrul ala. In clipa in care vedem drum romanesc, spatii verzi romanesti, benzi romanesti (deosebirile fata de cele non-romanesti le percepem inconstient, nu cu o lista de bife; culoare, miros, etc), masini romanesti, etc…. se activeaza instictul de supravietuire invatat la noi. Care, cand schimbi mediul, sta pitit.
            E greu cu psihicul, si, evident, nu poti baga mizeria sub pres, dar presa nu ne ajuta la psihic deloooooc.

            2
  35. Legat de IT multa lume zice ca suntem pe cai mari, adevarul este ca suntem mediocri. Investitii mari pe IT nu am prins, vezi datacenter google cloud in polonia sau datacenter azure in grecia. Noi aia grozavi „cu greutate in IT” si Europa de Est unde suntem? Amazon unde ii cu datecenterul in miezul IT din Romania, in cluj ii plin de firme outsource, inchiriem creiere si primim ordine de la arhitecti din germania in 70-80% din cazuri si marcam banul 40-50eur/h si suntem tari pe IT.
    Avem 1-2 firme Bitdedender si pauza. Unde ii zona de startups? Startups pe security ca suntem ninja pe security noi romanii, nu? Le aratam la rusi si ucrainieni cum merge treaba, oferim inteligence pe cyber in Europa(ironic)
    Roterdam vs Constanta ii o gluma
    Te uiti la orban ungur si vezi ca are oo, dictator omul dar cu oo. Noi cum abordam schengen politic vs UE, intreb? Postura de egal sau postura de sclav? De meditat…

    14
    • Nu, nu, si nu:
      „Legat de IT multa lume zice ca suntem pe cai mari, adevarul este ca suntem mediocri”. Cum definesti mediocritatea? Suntem pe cai mari raportat la cat aduce in PIB acesta industrie.
      ” Investitii mari pe IT nu am prins, vezi datacenter google cloud in polonia sau datacenter azure in grecia. Noi aia grozavi „cu greutate in IT” si Europa de Est unde suntem? Amazon unde ii cu datecenterul in miezul IT din Romania”
      De ce un data center te face zemu? Grecii cu tot cu data centerul lor nu sunt pe piata europeana atat de cautati precum Romania pe aceste sector. De ce defineste unu, doua, tre sau 100 de DC-uri rolul tau pe piata IT?
      „in cluj ii plin de firme outsource, inchiriem creiere si primim ordine de la arhitecti din germania in 70-80% din cazuri si marcam banul 40-50eur/h si suntem tari pe IT”
      Nu. Ideea cu arhitectii(doi am angajat eu luna trecuta) este simpla. Cand ai request de arhitect pe proiect inseamna ca proiectul este la nivel de arhitect si pentru asta ai nevoie de ani de zilele de rulare a unui sau mai multor proiecte ceea ce iti genereaza incredere. Nimeni nu vine la tine din prima zi, ai semnat contractul si jbang, da-i cu arhitectura de sisteme.
      Outsource-ul ii cel mai mare business pe planeta la ora asta, nu-i de rau. Am vorbit despre asta, pe piata autohtona nu este cerere de soft. Statul nu cumpara nimic si firmele locale cu 2 sau 3 exceptii nu sunt disponibile sa investeasca in infrastructura IT ca nu au de ce, nu el aduce val. aduagata.
      „Avem 1-2 firme Bitdedender si pauza. Unde ii zona de startups? Startups pe security ca suntem ninja pe security noi romanii, nu? Le aratam la rusi si ucrainieni cum merge treaba, oferim inteligence pe cyber in Europa(ironic)”
      Start-up-uri? Cate vrei sunt, cu business mic, si-au lua un client din asta mammut unde au lucrat ani de zile pe IT si fac bani seriosi ca freelanceri sau SRL cu 3 angajati. De ce nu think big, be big? Intreaba-i tu, eu nu am reusit sa scote de la ei decat fatul ca incercau sa puna bani deoparte si sa fac investitii imobiliare, gen sa traga ca orbul 5 ani si sa isi ia apartament pe care sa-l dea in chirie.
      „Te uiti la orban ungur si vezi ca are oo, dictator omul dar cu oo. Noi cum abordam schengen politic vs UE, intreb? Postura de egal sau postura de sclav? De meditat…”
      Nu, Orban ii un idiot. Tembelul asta singur demonteaza orice cooperare in europa de est de ani de zile. De la enorm de multi oameni, unii ofiteri find (rez/ret) si nationalisti vero, primesc mai nou pe wassup laude acestui imbecil. Nu-i nimic de laudat la el, nu merge sa discute el cu nimeni de la egal la egal, asta-i un simplu artificiu mediatic al lor. Orban ii nimeni in Europa.
      Intreb si eu, uita-te cum ne-am comportat pe subiectul corvetelor, cu ce sa mergem noi cu coada sus pe acolo? Este exact ca la scoala, ai invatat sti lectia, raspunzi la toate intrebarile si profesorul iti da 5, atunci are ceva cu tine. Te-ai tot fofilat de raspundere, te-a intrebat de tema tu zici ca o aduci maine, te intreaba de lectia la zi si tu zici ca stati sa vedeti ce s-a intamplat, te mai prinde si cu cioara vopsita, nu-i de vina profesorul, tu esti vina.
      Problema noastra este ca inca nu intelegem ca putem fi zmei in Europa, dar se poate doar prin munca si seriozitate, rezultate dovedite ani-cu-ani.

      5
    • Dan Capitan (de plai)

      Băi, nu „îi”, ci „este”. Lasă naibii clujenismele astea! Scrie românește!

      7
      • Hai mars la tine la bloc. Esti idiot? Io’s mai taranus asa, deci scriu cum ma taie capul.
        „Clujenisme”? Repet, esti idiot?

        1
          • ChiparoSULE! timisoreniSTULE! (accentul pe ultima parte) 🙂

            Apropo mai Marius, pe vremuri aveam un prieten la catarama in Timisoara, mergeam verile la el si cutreieram orasul de pe Bega. Statea pe str Alecu Russo, in spate la Gara. Si luam tramvaiul pe bulevardul Maresal Antonescu cum ii zicea atunci pana in 700 la plescavita. Era prin 2000 inainte sa-i schimbe numele 🙂
            Amintiri… si „Vremuri” cu Phoenix.

  36. China este comuista si probabil o sa mai ramana asa si in viitorul previzibil, dar China este si manufacurierul global si pretendenta la dominatia mondiala. Rusia a jucat la nivel global prin „coloana a 5 a” sustinuta de forta militara si a pierdut datorita unei economii functionale, China joaca global prin influenta economica sustinuta militar. Asadar, China are nevoie de o ruta terestra (sa ocoleasca o eventuala blocada maritima) si mapamondul are nevoie de produsele lor (deh, cand ai externalizat productia – e ok ca au pastrat dezvoltarea si peoductia cu valoare mare, dar e nevoie si de papuci si tigai…). Constanta poate deveni un port important, nu doar la nivel regional si enormal ca tarile estice sa incerce proiecte comune, ca deh, UE a devenit oficial o masinarie cu 2 viteze. Referitor la olandezi, coruptie si trasul de urechi, vedeti ce a facut Fiscul acolo, ultimul scandal din presa cu ABN AMRO sau cum Huawei le spiona telefoanele, astia ne tin lectii desi nu stau roz (nu au stat niciodata grozav la coruptie).
    Minunata industrie IT romaneasca este la maxim din ce poate, lipsa finantarii (investitii atrase) si a celor calificati (prea putini) deja impinge cautarea mai la Est, mai ales ca au crescut si pretentiile salariale ( uneori nejustificat – orice utilizator de soarece se crede „aitist”). Eu zic ca e bine, lucrurile se aseaza, incet, dar se aseaza. Romania din 2021 este clar peste Romania comuista sau aia salbatica (autodistrugere) de pana 2004/2007, deschidere, nivel de trai, oportunitati, etc. Capitalismul si antreprenoriatul au inceput de la 0 in ’89, scurta perioada de pana in comuism nu reprezenta mai nimic (biologia a lucrat), nu am beneficiat de influenta difuzata din Vest (Polonia, Cehia, Ungaria) si nu am avut o traditie comparabila. Usor usor, antreprenorii romani nu vor mai vinde firmele dezvoltate la prima oferta buna, patronii vor invata sa delege atributii si vor gandi la dezvoltre regionala (in afara tarii), poate le vin chisr ganduri sa lase o „mostenire” nu doar un teanc de bani. Rabdare baieti, lucrurile se misca.

    27
  37. Vasile Guta-Ciucur

    Deci, se declara gripa aviara (care nu exista – nu uitati ca pasarile de tara sunt la „free range” si se medicamenteaza singure pe pasune iar cele cumparate din piata, trecute treptat de pe alimentatia cu concentrate, pe cea naturala, ficatul lor se regleaza si pasarea e sanatoasa tun), se inchid pietele de pasari de peste tot, se elimina productia autohtona, incepe recensamantul de pasari si animale, se importa vreo 15 milioane de pui vii – de ceva vreme deja.

    In lumina celor intamplate (in stilul cainii latra, caravana trece), articolul de mai sus este praf in ochi si momeala pentru fraieri.

    1
  38. Ca unul care vinde si implementeaza un produs IT din Romania in vest hai sa ii explic autorului cum functioneaza piata asta, se pare ca el nu prea stie.

    Stimate autor, atunci cand prezinti o solutie si clientului ii place ( nu discutam despre pret inca) incep intrebarile:
    Cati oameni capabili sa implementeze asta ai ?
    Au mai facut implementari ? Cate, unde? Cate s-au incadrat in buget etc?
    Ai oameni certificati (daca exista certificare)? Daca nu sunt certificati unde pot escala pentru suport?

    Inainte sa-i faci mercenari iti explic de ce nu prea ii vezi pe la firmele romanesti pe aia capabili.
    In IT exista certificari pentru aproape orice tehnologie. Unele certificari chiar sunt foarte respecatate pentru ca sunt foarte greu de dobandit iar omul respectiv chiar se pricepe la tehnologia respectiva. Oamenii ok din IT se certifica pe banii lor sau pe banii multinationalelor straineze. Stii de ce ? Pentru ca firmele romanesti, in marea majoritate nu le platesc oamenilor certificarile. S-a mai schimbat trendul in ultima vreme dar inca suntem in urma. Aci unde lucrez eu se deconteaza oricate certificari poti da intr-un an. Daca iei mai multe mai primesti si de un cico la salariu.

    Desi avem cativa parteneri romani TOTI au strambat din nas cand i-am pus sa se certifice. TOTI. SI costul unei certificari este vreo 300 euro deductibili pentru 1 om. Despre ce naiba vorbim aici?

    Solutia noastra a fost implementata anul trecut in 4 banci, contracte intre 100-500k. 2 saptamani de munca, 1 sau 2 oameni. La contract de 100k tu te caci pe tine pentru 300 euro ? Serios ?

    Acum sa vorbim despre angajati. Dezvoltatorii de la mine iau in medie cam 2000-2200 de euro net pe luna. Mai jos nu gasesti oameni buni si iti pierzi reputatia daca dai buleala la o implementare. Pai tu crezi ca hipsterii aia se uita la tine pentru 300 euro? Fac ceva cu bolta pe nationalism si pleaca la multinationala unde nu se caca nimeni pe el pentru 300 euro certificarea. Si-o plateste singur si pleaca la concurenta pentru 10% in plus.

    Pana cand parte din managementul romanesc nu va intelege ca IT-istul decent nu mai inghite marlanii nu vom vedea prea multi Dines pe aici. Eu zic sa te uiti putin la background-ul lui Dines, cat de mult se incadreaza in tiparul mioritic.

    Apropo de ce spunea cineva mai sus cu o coala de A4 si o stampila. Unul dintre partenerii nostri a incercat anul trecut sa vanda la institutiile de stat. Citez din el „Bai Dorele noi la privat facem avioane si aia inca sunt la ciocan si cui”.

    Mi-as dori sa fiu la fel de optimist dar personal ma vad iesind la pensie (am 42 de ani) si nu cred ca diferenta de mentalitate ma fi eliminata complet.

    11
    • It was me… dar da, ai o imagine foarte clara a ceea ce inseamna IT-ul azi deci lucrezi acolo de ceva ani as spune.
      Duma mea favorita cu cei de la stat ii de la un prieten care face stand-up comedy amatoricesc asa, intre prieteni: „Ba, le dai la aia doua bile de fier sa faca ceva cu ele, si vi dupa o saptamana si iti zic ca una din bile „s-a stricat” si cealalta „s-a furat”….”. Prietenul asta a facut prin 2011 un audit pe la CFR Marfa si s-a smintit de atunci.

  39. Dines nu a inventat RPA-ul, UiPath este lider mondial pe aceasta piață da una e una și alta e alta

    7
  40. Dan Capitan (de plai)

    Băi, nu „îi”, ci „este”. Lasă naibii clujenismele astea! Scrie românește!

    8
  41. Cred ca articolul este foarte OK din mai toate privintele. Poate un pic triumfalist ici colo dar chiar si asa e cuminte fata de exagerarile din partea cealalta unde totul e negru si Romania e pe moarte, sau oricum fara sperante.

    Adevarul cred ca e undeva la mijloc, problema e si la noi, cauzata de coruptia, incompetenta si slugarnicia idioata (fata de „puterile straine”, fata de sefi politruci etc) a mai tuturor guvernantilor si a „sistemului” (cu foarte rare exceptii) din Romania, completata cu o anumita „inginerare sociala” a poporului care ne tine blocati in mare parte in indiferenta si mediocritate.
    Problema e desigur si din afara, de la diverse state si entitati care exploateaza practic tot ce pot in si din Romania, si deasemenea incearca sa ne tina la un nivel cat mai scazut si controlabil. Asta e iarasi o realitate si cam asa merg treburile in lume, aia reala nu cea din povestile corect politice

    Legat de Schengen, Olanda si Constanta. Parerea mea e ca evident olandezii au o problema cu Constanta. Sigur, Constanta nu va depasi prea curand Rotterdamul, nici macar nu se va apropia prea tare de el chiar si intr-o situatie ideala. Insa, ii poate lua procente grase din trafic.

    Cel mai avantajos si ieftin si ca volum trafic e cel naval, cel maritim, urmat de cel fluvial. daca s-ar amenaja Dunarea pentru a fi navigabila tot anul (ceea ce e posibil, si nu cu sume gigantice) si Romania ar fi in Schengen, traficul prin Constanta ar creste semnificativ.

    Drumul de la Suez la Constanta e evident mult mai scurt decat pana la Rotetrdam (la fel, in sens invers), si de la Constanta marfa poate fi pusa pe barje si trimisa pe Dunare cu mult inainte ca o nava sa ajunga la Rotterdam. Ca veni vorba de China, imi amintesc ca citisem la un moment dat o propunere a lor de a construi o cale ferata (al treilea cel mai avantajos mijloc de transport, dupa maritim si fluvial) de mare viteza de la Constanta pana la granita de vest a Romaniei, tocmai in perspectiva asta.

    Si da, Olanda e una din cele mai corupte tari din UE, de la faza cu paradisul fiscal la faptul ca mare parte a traficului de droguri (dar si majoritatea productiei de droguri sintetice) se face pe la si la ei

    https://www.occrp.org/en/daily/12495-the-netherlands-over-2-tons-of-cocaine-found-among-bananas

    „”Rotterdam is the largest port in Europe, and the entry point of a quarter to half of the cocaine in Europe, according to an European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) assessment. „”

    https://www.bbc.com/news/world-europe-50821542

    „””We definitely have the characteristics of a narco-state,” confides Jan Struijs, chairman of the biggest Dutch police union.

    „Sure we’re not Mexico. We don’t have 14,400 murders. But if you look at the infrastructure, the big money earned by organised crime, the parallel economy. Yes, we have a narco-state.”””

    https://www.theguardian.com/world/2018/feb/20/netherlands-becoming-a-narco-state-warn-dutch-police

    ”The Netherlands is starting to resemble a narco-state with the police unable to combat the emergence of a parallel criminal economy, a report from the Dutch police association has warned.

    Official figures suggest crime is on a downward trend but officers say many victims have stopped reporting incidents while organised crime syndicates have been given a free rein.”’

    Critics of the Dutch gedoogbeleid (tolerance policy) towards the sale of cannabis in coffee shops, and the legal status of prostitution in the country, claim the Netherlands has been inadvertently promoted as a major hub for the trafficking of drugs and people.

    A large majority of ecstasy taken in Europe and the US comes from labs in the south of the country, which are increasingly run by Moroccan gangs involved in the production of cannabis. Half of the €5.7bn a year of cocaine taken in Europe comes through the port of Rotterdam, according to Europol.””

    Nu inseamna ca nu avem si noi probleme majore, desi traficul de droguri de la noi cred ca relfecta ca si dimensiuni diferenta dintra Rotterdam si Constanta in general. Problema majora de la noi o vad la traficul de carne vie de ex, (dar si cel de mana de lucru ieftina), a carui piata de desfacere e tot in „vestul” mai bogat si unde inteleg ca suntem din pacate in topuri (si la nivelul asta sigur e vorba si de „acoperire” din partea „organelor” si a politicului, ca sa reamintesc doar celebrul caz Caracal, ori Tandarei).

    Si aici e si vina noastra ca nu se taie in carne vie in interior, dar si in relatia cu exteriorul, unde de obicei politicienii nostri sunt praf, ori prea prosti ori prea slugarnici ori pur si simplu indiferenti (dar de obicei primele doua).

    Singurul care a pus problema corect a fost Ciolos, care a spus ca Romania nu va semna tratatul UE-Canada pana cand canadienii nu elimina vizele pentru romani. Aia s-au codit un pic la inceput, au evaluat iarasi problema si a reiesit ca pana la urma procentul e OK si au eliminat vizele (asa ar trebui procedat si cu SUA, din pacate cacanarii de acum de la conducere de la noi sunt varza in domeniu politicii externe).
    Cu mentiuni ca Vadim, care era parte a unui grup euro-parlamentar al partidelor nationaliste in parlamentul UE, si care dupa ce tuta aia de nepoata a lui Mussolini a zis ceva de romani s-a enervat, s-a certat cu ea si si-a luat parlamentarii si au iesit din grupul ala, care a trebuit apoi sa se desfiinteze parca, si Base, care i-a taiat macaroana unui deputat rus in Consiliul Europei sau ceva de genu, daca imi amintesc bine, si care iarasi comentase ceva despre Romania.

    In rest, nu pot sa-mi amintesc un exemplu in care vreun politician roman a declarat, daramite sa fi si facut ceva pentru tara pe plan extern

    17
  42. Hunter (Scythia Minor)

    Superb articol!!!

    8
  43. He he, galagie mare in sala. Dar vad doar extremele. Unde e centrul, cel care trebuie sa aduca stabilitate si echilibru?!

    Mai terminati cu bocitul si pesimismul asta exagerat. Oameni buni, intr-o tara in care timp de 30 de ani Statul este si el inamic, care a boicotat si sabotat dezvoltarea tarii si care se lupta non stop sa tina populatia indobiticita pentru manipulare usoara unde mai punem si ostilitatile din exterior care vor o Romanie cat mai saraca si cat mai corupta, pai ma baieti…economic trebuia sa fim Venezuela si corupta ca Somalia, practic o a doua Ucraina trebuia sa scrie pe noi! Un stat esuat, destabilizat si aruncat in haos. Ori nu este chiar asa, este? Eu zic ca se traieste mai bine in Romania decat in oricare dintre aceste tari. Romania, o tara a ironiei si a paradoxului…30% prezenta la vot si totusi am scapat de 3 jeguri de partide dintr-un foc dar ne-am ales cu unul nou. Mai sa fie, cred ca i-am exasperat pe rusi ca nu le reusesc planurile cum si-ar dori ei. Cu aproape toata industria facuta praf, cu toate cozile de topor si securisti in functii, cu toata propaganda bolsevica, cu toti tradatorii si toate scursurile din conduceri, cu sute de mii de familii dezbinate si totusi, nu e chiar asa de rau sa traiesti in Romania. Acest popor merita mai mult credit. Daca reuseste sa-si gaseasca echilibrul, totul v-a fi bine! Ceea ce ne lipseste e sa fim (mai) uniti. Stiti momentul ala in care se canta imnul pe arena nationala, eh…sentimentul asta daca l-am avea in noi si in viata de zi-cu-zi …cat de bine ar fi! Sincer, si sa fim doar putini mai buni ar conta enorm!

    Legat de articol, vad ca multa lume face confuzie intre realitate si potentialul Romaniei ori colegul spune si explica moduri prin care tara se poate dezvolta. GG Sebastian, un gen de articol de care e nevoie. Unele probleme de exprimare dar nimic serios. Ce e grav in schimb sunt frazele pompoase gen ” miezul cyber security in Europa” . Cladirea o fi in Bucuresti, dar „miezul” ma indoiesc serios. Asta se adauga la o alta fraza pompoasa ” tigrul ue”… Fara din astea te rog ca nu faci altceva decat sa intrii in extrema de dreapta si nu e bine. Pentru ca sa avem o societate sanatoasa trebuie sa fim brutali de sinceri si realisti cu noi insine! Mai ales cand nu ne place adevarul si doare tare! Una peste alta, un articol binevenit cu un suflu de optimism destul de apropiat unei realitati realizabile. Mai ramane doar sa fie inteles si de gloata…gloata aia care nu pricepe ca digitalizare nu inseamna sa copiezi texte din dosarele cu sina in calculator….gasesti cativa si aici prin comentarii.

    Portul Constanta. Sa lamurim o treaba. Valoarea unui port e data de cantitatea de marfuri care il tranziteaza!!! Si asta in sine il face sa devina automat un punct strategic si implicit economic. Portul Constanta e intai de toate un punct strategic pentru ca prin el are loc un trazit de aproximativ 100 de milioane de tone de marfa anual, marfa care sau din care urmeaza sa se faca vanzari si profit. Nu mai catalogati un port drept un mall sau o fabrica pentru ca el este cu totul altceva.

    Comparatia Rotterdam vs Constanta. Oameni buni, un lucru care ingrijoreaza orice capitalist e aparitia de concurenti noi pe piata, ceva normal. Dar sa sustii ca olandezilor le este frica de portul Constanta e o aberatie. Oamenii astia habar nu ce inseamna infrastructura integrata sau nu au vazut nici macar in poze cum arata porturile olandeze plus ca vorbim aici de cel mai mare port din Europa. Comparatiile de genul asta atat de discrepante o fac doar aia slabi intelectuali. Mereu comparatii intre noi si cei mai tari si mai bogati. In multe situatii trebuie sa avem si alte puncte de reper nu doar Germania si Franta. Omul are dreptate cand spune ca fac aia ceva pe portul nostru cu gratie. Iar sa ne kkm si noi pe ei arata doar frustrarea unora si neputinta ca sa nu zic impotenta lor. Nu cu asta trebuie sa ne pierdem timpul si ar fi mult mai productiv sa incepem sa devenim oameni cat mai seriosi posibil. Sa lamurim si aspectul asta. Om serios nu inseamna un om care nu rade ci unul care isi face meseria cat mai bine, e punctual, capabil si este o persoana in care poti sa ai un minim decent de baza si bun simt! …aluzie cu digitalizarea…copiat din dosar in excell si word…da?!

    Potentialul portului Constanta. In primul si primu rand conteaza pentru noi, pentru Romania! Nu e ca nu mai poate Europa fara portul nostru, nu e Constanta canalul Suez. El trebuie sa fie parte integranta si din infrastructura economica a tarii. Cu el putem aduce si face dezvoltare si bani in economie. Cine nu intelege importanta unui port ori nu pricepe ori e prost. Repet, nu confundati situatia actuala cu potentialul sau si mai ales cu importanta lui, cu atat mai mult al portului Constanta care pe langa ca e cel mai mare e si singurul capabil sa devina cel mai important port din SE Europei,ceea ce e foarte bine pentru noi ca nu avem concurenta. Dpmdv prima chestie ce trebuie facuta e anularea oug 109! Acest oug meschin care a facut ca portul din Constanta sa fie unul scump de tranzitat si implicit ocolit. Multe marfuri se opresc prin vecini din cauza asta. Eu mereu am considerat Constanta ca fiind al doilea oras ca importanta pentru noi. Bucuresti nava amiral, cu 4 orase huburi/ motoare economice regionale Timisoara, Cluj, Iasi si Constanta. Odata ajunse la maturitate aceste orase, vrand nevrand se va trece si la dezvoltarea localitatilor limitrofe si pe urma a judetului si intr-un final al judetelor vecine. Un exemplu de judet vecin „afectat” de dezvoltarea altor judete ar fi Salajul care fiind intre Bihor si Cluj ( pentru cine inca nu stie ha ha ) indirect se v-a devolta chiar daca aparent intr-o mica masura care de fapt nu e mica deloc din moment ce tu nu faci nimic dar ai norocul ca te aflii intre doi vecini instariti. Si un exemplu de oras ar fi Sibiul, in care practic edilii vor fi fortati sa faca mai multe pentru oras avand in vedere ca Brasovul deja are un avans destul de considerabil unde mai pui si ca noul aeroport e aproape gata, deci clar Sibiul a ramas in urma. Despre Cluj nu mai vorbim, astia sunt in liga superioara. Cam asa vad eu un tip de dezvoltare al tarii. Cu un executiv politic compus din oameni seriosi totul este posibil! Iar in momentul cand devii o tara serioasa, vei fi tratat mult mai bine. Momentan suntem desconsiderati in principal din cauza neseriozitatii. Cine? Romania? Aaa, pai aia sunt niste marlani, corupti, multa tiganeala la ei, se fura unul pe altul. Hai sa le luam cumva banii, da-i in plm de fraieri. Cand faci licitatii si iti bati joc de toti, esti marlan si bulangiu sa nu astepti a doua oara sa mai fii luat in serios. Degeaba plangi si poti sa-i critici cat vrei de oferta Airbus la elicoptere sau de olandezii care contesta in continuare prin tribunale decizia licitatiei pentru corvete. Ce dai aia primesti! De vama romaneasca nu mai vorbim. Asa ca degeaba va ofticati unii, daca nu puteti accepta adevarul inseamna ca nu va pasa cu adevarat! Bateti doar din gura ca doar e gratis. Circ ieftin, mai bagam o fisa.

    Foarte bine ca ai pomenit si de digitalii nomazi. Sper ca proiectul sa fie cat mai repede functional. Este intr-adevar o sursa noua de atras bani in tara. Infrastrucutra economica trebuie sa fie impanzita de cat mai multe si cat mai variate proiecte care sa ne aduca bani ( infrastructura nu inseamna doar aia de strazi, ci si economica, sanitara etc ….aluzie copiat din dosar cu sina in pc ye ye ). Estonia face bani foarte frumosi din treaba asta. Croatia la fel. Pentru cei care nu stiu despre ce este vorba, da-ti pe youtube la usrplus cu conferinta de presa ce priveste nomazii digitali. Tipa impreuna cu ministrul digitalizarii explica exact ce si cum.

    Ma bucur ca ai mentionat si de Romgaz. Ma bucur si pentru Tarom ca e in curs de reformare. Intr-adevar o veste foarte importanta si buna! Sper din suflet ca in urmatorii doi ani sa mai avem inca o companie de stat capusata de partidele de dinozauri, luand drumul Taromului. Reforma cea mai asteptata de mine e la CFR. Aici sper sa se taie in carne vie. Cu Tarom si CFR revitalizate complet si pe profit si cu un port Constanta la capacitate maxima plus autostrazi..he he….sa vedeti atunci boom economic. Multa lume nu da importanta genului asta de stire dar Gmt explica bine cat de, nu esential, ci crucial e capitalul romanesc! Ma baieti, totusi in ultimii ani strainii au venit la noi in tara sa lucreze si sa invete pe la universitatile noastre. Multi nu v-or crede, dar nu sunt putini studentii francezi la medicina care invata in Romania. Parea ceva SF acum 15 ani in urma, este?! Avem Dacia, Bitdefender, UiPath, Dedeman, Hidroelectrica, BT, eMag, Ford, Omv Petrom, Romgaz, DIGI si altii. Acum 20 de ani ce aveam si cat din ce aveam aducea bani la PIB?! Mie cel mai mult imi plac fratii Dedeman. Oameni simplii, modesti si cat se poate de seriosi. Isi vad de treaba lor, nu i-am vazut pe la tv deloc si nici nu am auzit ceva rau despre ei! Plus ca au deschis si peste Prut!!! Ce poti sa vrei mai mult de atat?! Eu ii stimez foarte mult si cu siguranta cand voi avea nevoie, la Dedeman ma duc sa cumpar. As dori sa adaug inca o companie romaneasca care merita. Astra Arad care pe langa tramvaiele de calitate si-au construit propria scoala profesionala din bani proprii. Toti elevii care termina scoala au contract de munca asigurat la Astra! Da’ astea nu prea se da la tevelizor pentru ca face „rau”. Dam in continuare la maimute excremente de filme gen las fierbinti. Tiganeala si idiotenia trebuie sa ramana activa in mass media ca altfel se desteapta poporul si nu e bine…sarcasm
    Ori astia sunt doar cei mari. Sa nu uitam ca la fel de importante sunt si intreprinderile mici si mijlocii, atatea cate sunt. Dar cel mai mare merit e al antreprenorilor impreuna cu toti muncitorii din sectorul privat si impreuna cu capsunarii! Astia sunt adevarati eroi, cu mic cu mare! Fara ei eram in continuare Romania anilor ’90.

    Legat de agricultura ar fi multe de spus. Ma rezum doar la 2 chestii, ambele negative.
    Prima e ca in Romania exista mult teren nelucrat. In Vest trebuie sa cauti nu bine ci foarte bine un petec de pamant nefolosit!
    A doua chestie e ca exportam foarte multa materie prima si importam produse finite! Chestia asta ma scoate din sarite. Cum adica sa vinzi grau si pe urma sa le cumperi faina facuta din graul tau!! Pentru asa ceva sper din suflet ca cativa sa faca puscarie!! Nebunia asta trebuie oprita si rezolvata cat mai repede. Practic asta e un alt fel de a nu face autostrazi.

    P.S. aluziile de mai sus sunt pentru trogloditii aia care le stiu pe toate dar practic sunt buni la nimic. Genu ala de roman care in minutul 1 iti explica cati saci de ciment intra in betoniera si in minutul 2 iti explica fizica cuantica iar in minutul trei devine amiral de flota! Realitatea e ca sunt cei care la scoala erau prostii clasei! Asa ca aveti un dram de dignitate in voi si taceti naibii din gura daca nu va pricepeti!

    20
    • Doua completari as avea:
      – presa. Indobitocita, tabloidizata, pur si simplu aproape anti-nationala, prezinta doar dive, golani, in genereal pleava societatii. In Romania rar se face presa desi subiecte foarte bune sunt cu duiumul;
      -agricultura. Este poate cea mai dezvoltata ramura economica si asta pt ca fondurile europene au ridicat-o mult si pt ca statul nu este patron aici. Ce ne trage in jos este lipsa investitilor in infrastructura agricola: depozitare, procesare,lipsa de infrastructura de transport care blocheaza fermierii sa-si distribuie marfa la nivel national cu costuri reduse si mai ales inconstanta statului roman pe programele de sustinere sectoriala.
      programul Tomata, Ustoriul etc, merg un an, anul viitor te trezesti ca se taie subventia si nu sti daca si cat mai primesti.
      Situatia din aceste zile cand subventia la usturi a fost drastic redusa, fata de anul trecut, iar suprafata cultivata a scazut brusc in avantajul importului. Pai cum sa reduci subventia cand tu importi?
      Preferam sa platim ustoriul in euro catre agricultori straini in loc sa le dam fermierilor nostri un ban in plus?! Noaptea mintii. Subventia trebuie sa fie suficienta macar pentru o anumita cantitate si astfel sa-ti acoperi macar necesarul de consum intern. Subventia este in RON, importul in euro/dolari. Noaptea mintii, asa cum spuneam.

      Ori astfel de programe ar trebui modificate cu anuntarea beneficiarilor cu cel putin doi ani inainte, iar programul in sine ar trebui derulat o perioada de timp calculata in functie de perioada necesara ca fermierul sa-si poata amortiza investitile facute.
      Pe cand la noi, se da drumul la un program, oamenii fac investii iar anul viitor se modifica subventia.

      In plus de asta, subventiile nationale si programele dedicate trebuie in mod obligatoriu sa tina cont de principalii nostri competitori din regiune. Romania nu poate acorda subventii mai mici decat Ungaria sau Polonia pt ca altfel pierdem piata interna, ce sa mai vorbim despre export,.

      Iar daca subventiile sunt mai mici, aruncam practic banii pe fereastra pt ca suntem depasiti la competitivitatea pe piata si nu ne alegem cu nimic. Nici nu murim dar nici nu traim bine.

      Dar una peste alta, agricultura romaneasca a inceput deja sa-si arate muschi in UE, si are ce sa arate, astfel incat sunt foarte optimist pentru viitorii ani.

      15
      • Daca un om de afaceri roman ar deschide un supermarket care sa aiba produse strict romanesti si numai in cazurile unde nu avem destula varietate, sa mai includa produse de la state prietene, ar ridica tot sectorul agricol si alimentar. Chiar se produc detoate la noi, ketckup de exemplu sunt vreo zece producatori minim dar nu ii iau supermarketurile decat pe unu doi maxim, la fel si cu toate celelalte produse – nemaivorbind ca le ascund produsele cat pot de bine, mai ales online, ca sa fie primele brandurile mari din tarile lor. Pe modelul Lidl, unde toate produsele sunt ale lor si sunt vreo doua stand-uri cu „produse romanesti” din marinimia lor, asa sa fie o alternativa romaneasca cu doua stand-uri „produse straine”.

        11
        • Sebastian, dragule, iarasi, nu-nu-nu:
          Exemplul lidl – laptele Pilos si lactatele pilos sunt produse in Romania de Albalact. II practic Albalact rebranduit si produs la un anumit standrad cum il cere lidl. Albalact ii romanesc, privat si tot tacamul. 80% din ce are lidl este produs la noi si in rest, asta este. Am gasit la Kaufland inclusiv carnati Türinger, din inima Bavariei, produsi(nu ambalati) la Brasov. In rest cum ziceam somon la noi nu cred ca prinzi, ton nici atat, si cam tot ce-i echipament, bricolaj, haine ii produs in china, manufactura planetei.
          Cum sunt doua standuri? Lidl are 351 de parteneri locali, si din acestia un numar nespecificat ii si exporta.Datele sunt din ZF.
          De asemenea, cunosc personal un furnizor de oua local si pt lidl si kaufland.
          Poftim cu ce am in frigider, nu ma pune sa le scot pe toate, ca eu va tot spun ba-baieti realitatea din teren ii alta, dar nu ca io’s cu strainii: https://imgur.com/a/i3vFQNr
          2. Nu strict romanesc, nu-i bine asta cu „strict” ca eu inca multi de generatia mea am prins vremurile lui strict si a fost greu. Crede-ma te rog, ca una este sa vrei sa cumperi cicolata Rom si alta este sa fie doar cicolata Rom la raft.

          6
          • Merci pentru poza din frigider dar eu imi sustin pozitia:)) ca sa iti dau un exemplu intra pe cora.ro, scrie in bara de cautare „paste integrale” si nu iti va da nici un produs romanesc, numa Barilla si alte cele. Noi avem multe firme producatoare de paste si Baneasa ii chiar brand mare, daca te duci la ei pe site vezi ca produc numeroase tipuri de integrale. Daca eu vreau sa fac de exemplu un supermarket cu produse strict romanesti, presupunand ca as detine capitalul necesar care e considerabil, as avea si clienti foarte multi sunt convins, si as gasi pentru majoritatea categoriilor variante romanesti. Esti de acord sau nu, piata decide in capitalism ce si cum se intampla si evident pentru tara ar fi foarte bine. Citeam o stire ca stau agricultorii din Dabuleni cu lebenita stricata ca nu au cui o vinde in conditiile in care au un produs premium, nush cine mai are asa calitate. Evident ca produs romanesc inseamna si produs strain care e fabricat sau ambalat in romania, cata vreme intra bani in economia noastra. Daca te uiti la ciocolati de exemplu, toate brand-urile, Poiana Primola etc. sunt detinute acum de firme mai mari din vest. Chiar daca nu e ideal, aceste firme mari cand achizitioneaza brand-uri locale, spera la o continuare sau crestere a consumului si mentin de cele mai multe ori fabricile in tarile de origine. Deci eu zic ca ii un super business asta si un baiat destept ar putea face, cine stie cate tipuri de produse interesante sunt in tara si mici fabricanti care saracii nu apuca rafturile magazinelor si traiesc de pe-o zi pe alta. Asta chiar ii pont:)

            9
            • Best Market e romanesc, dar jale la cat de romanesti sunt produsele…

              1
            • Da dragule dar sunt, adica depinde ce cauti. Si eu caut produs in Romania la rafturi si gasesc de fiecare data. Si nu doar la mancare, recomand cu toata caldura produse Arctic, sunt foarte bune. Frigidere, congelatoare bune.
              Nu mai spun ca ma simt in Dusterul meu la fel ca in GLK.
              🙂 https://www.cora.ro/pambac-spaghete-integrale-400-g-P-2423055 Nu este Baneasa dare este Pambac de Buzau 🙂 . Asta zic, trebuie doar sa cauti.

              3
            • @Sebastian Șansă de a avea un lanț de hypermarket/uri strict românești a fost irosită in 2009. Cel care putea avea acoperire națională și să se bată de la egal la egal cu lanțurile străine era „prostul și infractorul” de Penescu cu lanțul PIC. Daca nu intra in fotbal, daca nu vroia miliardul de euro azi prin orice mijloace, daca nu se înconjura de yesmeni incapabili și furaciosi, daca se focusa 25/24h pe creșterea organică și legală a afacerilor PIC…da azi puteai vorbi de un lanț de hypermarket puternic românesc, capabil sa reziste unui lanț multinațional…gen „Mercadona” din Spania…din cauza căruia Carrefour a făcut edit din Spania și cu bănuții obținuți a intrat puternic în România din 2009 încoace. Că trebuia și gândire la nivel politic și facilități fiscale oferite lanțului PIC nu doar jdemii de inspecții de japca așa cum e „moda” împământenită la noi, ANAF și celelalte instituții de control vin să rupă capul în inspecții – ești considerat vinovat și trebuie să te aperi și să aduci dovezi în timpul controalelor și tot trebuie să plătești o amenda sau sa dai ceva. Deci până când nu curățăm politică și societatea de loazele care ajung în vârf, până când nu o sa apreciem munca și meritele fiecărui om la adevărata valoare, până când vom avea „influenceri” doar maneliști, traficanți, bombardieri, fufe și videochatiste nu o sa fie mai bine in Ro. Așa că degeaba scriem de râu sau de bine de țărișoara, ne lamentam sau extaziem daca nu punem mâna sa facem și ceva înspre bine. Munca multa și educația de calitate ne salvează…până atunci, ne vom zbate în aceeași mocirla și vom da vina numai pe străini că noi suntem imaculați.

              6
    • Nu stiam de Astra Arad ca-s asa smecheri si am intrat intr-o gaura dinaia de iepure, vad ca au nu doar scoala profesionala ci si banca care intre trimp a fost preluata de un ITst roman si s-a transformat in treaba asta https://techventures.bank

      6
  44. Geek Lebowski

    Doar pe site-ul asta, in același articol, esti avertizat cu privire la măsurile active ale lui Bezmenov și numai câteva rânduri mai sus promovată o știre care chiar este o măsura activa, gogorița aia cu portul Constanța de grija căruia nu mai pot dormi olandejii. You cant make this shit up.

    3
    • Daca asculti atent ce sunt alea masuri active si etapele distrugerii unui stat, pasul nr. 1 este „demoralizarea”. Deci chiar in cazul in care ai dreptate si olandejii nu ar fi deloc deloc afectati de portul Constanta, promovarea ideii ca ar fi nu are cum sa fie masura activa niciodata. Priveste in vest, sunt invatati ca istoria lor e rea si rasista, ca eroii lor sunt rai si isi dau jos statuile si se autoflageleaza si cate nu mai fac. Alea sunt masuri active.

      9
    • Sa iti dau un exemplu concret de masura activa ce se face la noi, probabil ca vei sari in sus de indignare. Vrem spitale, nu catedrale. Si mai iau o pauza..

      9
      • Geek Lebowski

        @Sebastian: vrei sa explici cum anume e “vrem spitale nu catedrale“ o manea rusească? M-ai făcut curios.

        3
  45. Hunter (Scythia Minor)

    Nu vă lamentați că a folosit omul termenul de “mercenar”…că pân’ să apară armatele naționale, mercenarii erau crema cremelor. Mai mult, unirea de la 1600 s-a făcut cu mercenari!
    Baba Novac era mercenar de la sus de Dunăre etc.

    8
  46. Doar ortodoxia salveaza Romania.

    3
  47. hohenstaufen

    Aoleooo. Cum poți cita un articol cu de pe un site cu legături cu morsa ordinară când menționezi problema ELI? Partea româna ȘTIA ca nu vom fi invitați iîn acest consorțiu de ceva timp, dar pentru fraierii care pun botul (de tip dacopati ortodoxi) merge sa le arunci o minciună cum ca ăia răi din vest nu ne doresc. Doar să fii rău intenționat altfel nu îmi explic. Pentru cultura ta generală, Germania nu are nimic de a face cu neacceptarea României în ERIC; noi am comis greșeli ce ne-au și ne costă. Prea sputnikista aroma articolului acesta comparat cu precedentul și e cam păcat.

    4
  48. De ce esti mai filogermanule anticrestin si antiroman? De cine esti platit?

    4
  49. Articol cam autarhic pentru gustul meu de fost anarho-capitalist radical, actual un soi de national-capitalist/taranist/conservator ceva pe-acolo. Nu o sa acuz de sputnikism pe domnul autor cum nu o sa acuz de rea voianta/sentiment antinational pe cei ce-l acuza de sputnikism pe domnul autor si de dau cu poponetul de planeta ca ce de rahat suntem noi si numai in romania se ucid concubine in curtea bisericii, si ce „pizdeț”(vorba fratilor maldaveni) e lumea vestica si lapte si miere si moloz.

    > toate fac parte dintr-o tendinta in care romanii vor mai multa responsabilitate
    -ar fi fost bine sa fie asa, din pacate nu cred ca e cazu’. cel mai bun aliat al nostru pur si simplu sustine ideea unui „cordon sanitaire” intre russia si o parte din europa de vest, care fac afaceri multe dese si proaste cu russia, china si alte regimuri „minunate” in dauna europei centrale si de est.

    >E un secret deschis ca nu vor concurenta in agricultura si mai ales, concurenta cu portul Constanta.
    -nu stiu ce vina au olandezii ca politicienii nostri sunt cretini pentru tona de birocratie in agricultura si pentru reticenta romanilor la „cooperativele” voluntare(care sunt, fie ca vrem fie ca nu, model de succes pentru cei mai saraci agricultori), dupa ce le-a fost furat pamantul vreo 50 de ani. Bine, si UE are reglementari cretine gen „curbura castravetelui” etc. si stiu oameni care nu vor fonduri europene si si-au facut mici chestii pe banii lor numai ca sa nu respecte putinele dar cretinele reglementari europeniste.

    >ii mai avem pe austriecii care ne fura padurile si ne impusca ursii
    -Valeu muica! ne impusca strainii trofeele care trebuie impuscate doar de romani sau cum? :)) Bun, ca se taie paduri, se taie, da’ aia de le taie nu-s austrieci, sunt fratiorii nostri romani geto-daco-traci ortodocsi(sau poate nu) care fac nasoale. Asa, si cu ursii ca am vazut ca e mare curdurere pe tot spectrul politic, da’ nimeni nu spune ca populatia de ursi e cu vreo ~2000 de exemplare peste limita si deja e nasol, si pentru ecosistem si pentru oameni. Chestia asta mi-a spus-o un prieten destul de eco-fascist de altfel. Tin sa-l cred.

    >Ungaria va construi universitate Fudan PCC, din banii Ungariei, folosind forta de munca chinezeasca
    -Nu e o surpriza pentru mine, Orban fiind un sinofil sinistru, si nu chiar rusofil cum zice gidi42.

    >cehii, care de multa vreme fac combinatii chinezesti
    -domnu autor, tocmai ce-a fost speakerul senatului ceh in taiwan, acu’ in august anu’ trecut. S-ar putea sa avem suprize in urmatoarele legislaturi, polonia si cehia s-ar putea sa faca nefacuta si sa rupa relatiile de tot cu „Choyna”.

    >Indiferent daca americanii de la Exxon au plecat din motive de presiune politica sau nu, noi totusi ne bucuram de plecarea lor in acest caz
    -N-am prins-o pe asta.

    >Suntem folositi ca piata de desfacere….interesul Germaniei nu e ca Europa de Est sa prospere
    -da, teoria asta cu piata de desfacere a inceput in 90′ de Vacaroiu si co., cand Romania era ma scuzati pentru exprimare, putin rupta-n cur dpdv financiar. O piata de desfacere ideala ar trebui sa fie prospera dar careia ii lipseste produsul/serviciul tau. Nu era cazul. Si partea cu Germania care nu vrea sa ne fie noua bine(central si est europeni), poate doar daca esti adeptul teoriei careia Ghermania face big biznis cu Rusia in dauna astora de pe aicia, si nu din naivitate sau avarism ci din rea vointa, ca sa ne dezvoltam noi mai lent dpdv economic si implicit si militar, si sa nu fim sula in coasta partenerilor de biznis rusi.

    >Cehii, de exemplu, sunt germanofili pana in maduva oaselor
    -Nu stiu cu ce specie de cehi v-ati intalnit, da’ ce bataia lu rex iti iei daca spui prostii de astea in public in Czechia, vai-Doamne.

    >70% se declara atei, mult mai multi decat in Germania chiar
    -No one cares. Exista un concept care se cheama „cultural christianity” adica poti sa fii cel mai ateu radical si sa respecti totusi importanta institutiei unei religii in tara respectiva, asta e si cazul Cehiei. Un exemplu, cand era moda de ars biserici pe model nordic, au vrut niste atei edgy sa faca si ei ca nordicii, si si-au luat, asa cum am spus mai sus, bataia lu’ rex cat sa nu se mai intample ever.

    >dar trebuie sa ne uitam la nivel macro, o societate in care majoritatea isi abandoneaza traditiile este o societate fara identitate si fara viitor
    -Vorba unui prieten ateu, „biserica ne-a salvat de le extinctie”. E un fapt dovedit ca MAJORITATEA oamenilor nu pot functiona fara un sentiment religios, si aici putem avea alte filosofeli, ca apartenenta la grup, ca nevoie de speranta, etc. nu stam sa dezvoltam ca nu e timpu’ si nici cazu’. Deci domnul locotenent, cu tot respectul, lozincile stahanoviste de genu’ „munca ne va salva” din PACATE nu tine, n-a tinut si n-o sa tina niciodata. Va rog sa nu pomeniti de protestanti si de Weber ca am mai citit si eu cate ceva.

    >altfel ajungem ca Franta in pragul razboiului civil
    -interesant cum a ajuns mainstream asta cu muslimanii care nu respecta ordinea de stat, acu’ 5 ani era teoria conspiratiei. Asteptam sa afle lumea buna, ca in Sverigestan, in 2 orase de somalezi era mai rau ca in afghanistan, ce-i drept nu mai sunt 95% somalezi in Rinkeby, acu’ is 65% si e putin mai bine. Momentan stangistii suedezi recunosc mai cu juma’ de gura ca in urmatoru’ guvern va fi si „ExTrEmA DrEaPta” SverigeDemokraterna si o sa aflam lucruri interesante, de genu’ cum faceau feministele suedeze trafic cu adolescenti muslimani. Va fi glorios.

    >Intre timp, in Rusia, liderul suprem a inaugurat o catedrala dedicata fortelor armate. Stie el ce stie.
    -Nu stiu daca e BORus e un model, biserica ortodoxa rusa fiind sugrumata de niste dubiosi sinistri, cu un patriarh etrem de dubios, fiind si putin facut „satanist” de fostul patriarh rus. In prezent fiind un soi de islamo-ortodoxo-fascismo-bolsevism. Cine n-a citit Dughin, e lectura obligatorie. Si mai bine ar fi sa cititi Dughin In RUSA, e o diferenta fata de varianta in engleza. Gasiti pdf uri pe net, le traduceti cu google translate, sau si mai bine invatati rusa, ca e bine sa stii limba inamicului.

    Cam asta ar fi.

    5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *