Războiul românilor din Ucraina pentru supravieţuire

Presa românească din Ucraina, decimată de lipsa de fonduri şi de abuzurile statului, e la un pas să-şi dea ultima suflare. Un proiect de lege, denunţat deja de organizaţii internaţionale, permite Consiliului de securitate naţională şi apărare al Ucrainei, sub controlul preşedintelui Petro Poroşenko, să interzică difuzarea de mass-media locale sau internaţionale, fie că este vorba de ziare, site-uri, posturi de radio sau de televiziune. Proiectul a fost adoptat deja de deputaţi în prima lectură şi urmează să fie examinat din nou.

Uitaţi de ţara mamă, românii din Ucraina sunt la cheremul abuzurilor şi instabilităţii politice. După ce Rada Supremă a abolit legea privind introducerea limbilor regionale în Ucraina, care permiteau românilor din regiunile în care sunt majoritari, cum e Transcarpatia, să-şi folosească limba maternă, românii din ţara vecină ar putea rămâne şi fără presa scrisă. Oricum, presa în limba română din Ucraina şi în special din dreapta Tisei e în moarte clinică de ani buni din cauza lipsei de finanţare. Ziarul „Maramureşenii” a fost redus la tăcere, iar fostul redactor şef, Ion Huzău, îngropat în datorii, iar ziarul „Dacia” apare exclusiv prin grija lui Ion Botoş, preşedintele Uniunii Interregionale a Românilor din Transcarpatia Dacia, din donaţiile pe care le obţine sau din banii lui personali. Statul ucrainean a demonstrat în ultimii ani că nu susţine nici financiar, nici moral presa în limba română. Iar statul român i-a tratat pe românii din Ucraina cu dezinteres cras. În primăvara acestui an, redacţia în limba română a Radio Ucraina a fost la un pas de desfiinţare pe motiv de economii. Acum, există şi cadrul legal pentru a băga pumnul în gura presei româneşti.

Un proiect de lege permite Consiliului de securitate naţională şi apărare al Ucrainei, sub controlul preşedintelui Petro Poroşenko, să interzică difuzarea de mass-media locale sau internaţionale, fie că este vorba de ziare, site-uri, posturi de radio sau de televiziune. Reporteri fără Frontiere denunţă cu fermitate restricţiile activităţii mass-media prevăzute de text, a anunţat organizaţia într-un comunicat: „Adoptarea definitivă a acestui proiect de lege ar reprezenta un recul major pentru libertatea de informare” în Ucraina, a declarat Johann Bihr, responsabil RSF al biroului   Europa de Est şi Asia Centrală.

Reprezentanţii românilor din Ucraina afirmă că principalele probleme cu care se confruntă sunt legate de asimilarea promovată de statul ucrainean, de păstrarea identităţii, închiderea şcolilor, dar şi de faptul că tinerii români vor fi încorporaţi pentru a apăra frontiera de est ucraineană: „Românii din Ucraina sunt între asimilarea promovată de statul ucrainean şi ofensiva făcută de Rusia, de Federaţia Rusă. În estul Ucrainei avem o situaţie dramatică a românilor din sudul Basarabiei din regiunea Odessa, a celor din nordul Bucovinei, în ţinutul Herţa, unde este o presiune asimilaţionistă, extrem de puternică. Se închid şcoli în continuare, se înfiinţează clase de limba ucraineană în cadrul şcolilor româneşti, există presiuni asupra părinţilor pentru a-şi înscrie copiii în aceste clase, pentru ca în final întreaga şcoală unde s-au înfiinţat clase de limba ucraineană să fie desfiinţată”, a declarat, recent, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu.

Reprezentanţii românilor din Ucraina au mai amintit că nu au mass-media în limba româna, nu au instituţii de cultură în limba maternă şi că sunt supuşi „permanent unor presiuni de către autorităţi”: „Statul român, din păcate, este un stat îngenunchiat de propria incompetenţă, de propriii politicieni, care nu văd mai departe decât interesul lor şi nu vad interesul general naţional al romanilor. Statul roman nu are o politică de apărare a identităţii naţionale, o politică care să statueze că identitatea naţională face parte din politica, din interesul naţional românesc”, a declarat Eugen Popescu. La rândul său, preşedintele Fundaţiei Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu, a adus în atenţia publică dispariţia treptată a învăţământului în limba română: „Aproape în fiecare an dispare o şcoală în limba română, părinţii au început să-şi dea copiii la clase cu predare în limba ucraineană, iar copiii nu se mai înţeleg cu bunicii lor”.

O altă problemă rămâne cea a mobilizării tineretului. Tărâţeanu a spus că: „Nu suntem împotriva acestei mobilizări. Suntem cetăţeni loiali ai statului ucrainean şi dorim ca toţi bărbaţii din Ucraina, fie ucraineni, fie români, fie tătari, bulgari, ruşi să nu-şi piardă viaţa pe câmpurile unui război civil dintre diverse forţe politice şi orientări politice din Ucraina – orientarea pro-europeană şi pro-rusă”. Românii din dreapta Tisei sunt şi ei supuşi presiunilor legate de înrolare şi se tem să facă declaraţii oficiale. Sub protecţia anonimatului au declarat că: „situaţia la noi este foarte grea. Orice vorbeşti este interpretat ca fiind împotriva statului. Deocamdată la noi nu s-au închis şcoli, dar se poate să se închidă”. „Statul român, din păcate, este un stat îngenunchiat de propria incompetenţă, de propriii politicieni, care nu văd mai departe decât interesul lor şi nu văd interesul general naţional al romanilor. Statul român nu are o politică de apărare a identităţii naţionale, o politică care să statueze că identitatea naţională face parte din politica, din interesul naţional românesc” Eugen Popescu.

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Minoritatea românească din Ucraina între barosul rusesc și nicovala ucrainiană.

Vasile Tărâțeanu și Anatol Popescu relatează situația dramatică a românilor din Ucraina la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului Scriitorul Vasile Tărâțeanu, secretarul Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina.

Anatol Popescu, președinte al Asociației „Basarabia” din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa

23 de comentarii:

  1. transnistria isi mobilizeaza armata…sa vedem ce au de gand

  2. Mi se pare si normal ca in situatie de razboi presa sa fie controlata.

    • @robi

      Mda, numai ca nu e vorba de ‘controlare’ sau cenzura, ci de interzicerea difuzarii/publicarii. Adica suprimarea presei locale.

      • Daca maine ne-ar invada rusii nici eu n-as vrea sa citesc Vocea Rusiei sau Ziarul de Gheorgheni…Starea de razboi inseamna disparitia libertatilor pentru o vreme evident.
        Daca vremea asta tine si dupa terminarea conflictului atunci putem vorbi despre suprimarea libertatii

        • @robi

          E treaba ta ce ai vrea sa citesti, publicatiile locale au dreptul sa apara daca au posibilitatea. Si e cumva Ucraina in stare de razboi? Eu n-am auzit. Chiar week-end-ul trecut niste turisti ucraineni mobilizabili (25-30 de ani) se pierdeau prin Bucegi.

          • o gramada de ”turisti” se pierd prin muntii nostri, mai ales turisti care fac aplicatii de supravietuire si orientare in mediu montan :))

    • http://www.ziare.com/europa/ungaria/ungaria-nu-noi-am-incalcat-tratatul-de-baza-cu-romania-negarea-subiectului-autonomiei-violeaza-tratatul-1317380

      „Un purtator de cuvant al ministerului ungar al Afacerilor Externe si Comertului a negat acuzatiile venite din partea MAE roman ca sprijinirea autonomiei etnice incalca tratatul de baza dintre cele doua tari.

      Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al MAE ungar a subliniat ca situatia minoritatiii maghiare nu este doar o afacere interna a Romaniei. Negarea subiectului autonomiei violeaza tratatul de baza ungaro-roman pentru ca tratatul insusi face din situatia minoritatilor o afacere bilaterala, a declarat Anna Nagy, potrivit unpo.com.

      Comentariiliile lui Nagy se refereau la remarca ministrului roman de Externe, Titus Corlatean, din data de 14 august, potrivit careia sprijinul Ungariei pentru autonomia etnica nu respecta tratatul de baza dintre Romania si Ungaria.

      Ungaria a insistat de-a lungul timpului ca nu considera situatia minoritatii maghiare din Romania doar o problema interna, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a facut comentarii in acest sens chiar in timpul unei vizite la Bucuresti, in 2013, a spus Anna Nagy.”

      • Si o veste buna sesizata de Dan Tanasa 🙂

        După discuţiile purtate la Washington, Tokes Laszlo şi-a exprimat regretul că Statele Unite ale Americii nu acordă suficientă atenţie problemei minorităţilor, deşi soluţionarea acesteia, autonomia, ar fi cheia stabilităţii în Europa Central Răsăriteană.

        Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7208 din 02.06.2014

        • am vazut-o, pai nu e momentu’ , momentul oportun va fi atunci cand deja suntem distrusi, in numele NATO/UE si la sfarsit o sa ne trezim cu tara imprastiata si ciomagiti, de „aliati” gen Yalta..

          daca ii asculta pe mongoloizi s-ar putea sa se trezeasca cu S-400 in Romania…

          asa ca, mai incolo, cum am spus la inceput

  3. o sa avem surprize neplacute cu aceasta problema din secuime
    si va fi si mai rau

    alo, alo S.R.I. nu vreti sa luati masuri

  4. in timp ce ungaria duce politica activa de acaparere a transcarpatiei , alesii nostri se dau de ceasul mortii sa comenteze cea ce numesc ei campanie electorala .
    daca lasam ungurii sa ia acolo se creaza un grav precedent .
    precedente creaza pe sticla si unii purtatori de vorbe , din pacate voci autorizate
    exemplu :
    contra afirmatiei lui iohanis „vreau un alt mod de a face politica” , un parlamentar sau ce o fi el (din tabara ciuruitzilor 😉 , a venit cu urmatoarea „contra”
    da , „noi vb mult pt ca suntem latini”
    Domnule parlamentar , poate dumneata esti latin .
    in acest caz esti in aceasi situatie cu iohanis .
    Noi , ROMANII suntem urmasii dacilor (bineinteles cu influente migratorii) , proprietari de drept pe pamanturile daciei .
    Domnule parlamentar ar trebui sa intelegi inocenta de care dai dovada .

    • ce frustrant suna cand aud pe unii spunand magarii de genu’ ala cu „latinii”….

      oricum la o anume rupere a „ucrainei” DACA Transcarpatia va pleca de la „ucraina” sigur nu v-a ajunge la Slovacia si cu siguranta nu la Romania…

      Trebuie facut ceva cel putin ca bozgorii sa nu puna copitele pe nimic, sa ramana unde e acum macar

      • @ M. C

        Transcarpatia nu se va separa de Ucraina. Nu are motiv sa se separe. Majoritatea covarsitoare a populatiei este formata din ucraineni. Iar Ungaria si din pacate si Romania nu vor obtine nimic din Transcarpatia.

        • Transcarpatia nu are sanse sa se rupa cu adevarat decat prin razboi, insa eu banuiesc ca maghiarii vor sa incerce modelul Voivodina, adica provincie autonoma, si acolo 🙂

  5. „Statul român, din păcate, este un stat îngenunchiat de propria incompetenţă, de propriii politicieni, care nu văd mai departe decât interesul lor şi nu vad interesul general naţional al romanilor. Statul roman nu are o politică de apărare a identităţii naţionale, o politică care să statueze că identitatea naţională face parte din politica, din interesul naţional românesc”, a declarat Eugen Popescu.

    Este clar?

    • Unde e noutatea?

      Colonia trebuie sa stea jos, cu capu’ in cacat, altfel aia mai mari vor avea prea mult de furca sa o joace pe degete, fie de la vest sau est.

      Imi vine sa ma bas cand ii aud pe americani „we want Romania to be strong”
      holy fucking shit, nu mai spune….

      Nici dracu nu vrea o Romaniei ca tara normala, normala, nu super-putere…
      Si curvele achizitionate danseaza, atata tot, ce sa faca cetateanu’ ?
      Pai un inceput ar fi o vanatoare.

      • @ M. C

        Va inteleg, dar nu este treaba americanilor sau europenilor sa aiba o Romanie puternica sau sa ne faca noua curat in ograda. Vinovatii pentru actuala situatie a tarii sunt chiar conducatorii nostrii pe care noi i-am adus la putere.

        • nu este vorba sa ne ajute ei, doar sa ne lase dracu in pace….sau SRI si SIE sa isi ia lumea in cap sa-i lichideze si punct dara diplomatie, expulzari, recrutari etc

          credeti ca ei nu distrug ceva daca nu este in interesul lor care in acelasi timp ar fi contra intereselor Romaniei, cica aliat?
          anii ’90 sunt cel mai bun exemplu (si continua)

          cum am mai spus, cred ca salariile „conducatorilor” ar trebui umblat la ele sa vedem cum merge treaba, pe la 10.000 ar fi decent, daca si atunci umbla cu soparle pai nici in rai nici iad nu mai ajung, se pierd pe aici

        • Musoiu

          si acesti conducatori fac ce vor cu noi pentru ca noi Romanii nu santem in stare sa-i dam jos
          acest lucru cred ca doare cel mai tare , mai vezi pe cate unu pe ici pe colo care mai ridica vocea dar automat este scos din joc si i se inchide gura
          cum vrem ca sa fim respectati cand noi nu santem capabili macar sa ne organizam

        • @Musoiu. N-ai cu cine. Momentul in care SUA sau UE le bate obrazul sa fure mai putin si sa dea drumul la justitie calumea va fi momentul in care toata presa si clasa politica vor deveni anti-ue si atunci turma va musca momeala si vom deveni albania 2.

          Romanii prefera sa dea vina pe altii pentru neputinta proprie. Aruncam mereu cioara la altii in gradina. Nu intelegem ca trebuie sa devenim o tara puternica ce isi apara interesele si in fata aliatilor precum Polonia sau chiar Ungaria.
          Intrebarea mea este pe Polonezi,Unguri, Cehi si altii de ce si-au pus tara pe picioare ? Tot din falimentul blocului comunist au iesit si tarile astea. Pe ei de ce nu ii „tine” SUA ?

  6. nimic nou
    din pacate vecina noastra ucraina sa comportat fata de noi ca un mic urss
    formatul 5+2 , canalul , drepturile romanilor , combinatul .
    Daca privim atent in istoria iuropei vom vedea ca au fost destul de permisivi cu incestul in schimb au condamnat ferm violul
    Acesta este motivul pentru care bebelusul nascut in urma incestului „crimea judetz rus” a primit acceptul si blagoslovirea 🙂
    Din pacate un act asemanator din partea noastra ar fi considerat viol .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *