Red Flag, toamna anului 2012, Nellis AFB…

…printre participanti, tineti-va bine, fiti calmi…Russian Air Forces!

In modul cel mai serios cu putinta, aviatia militara rusa va participa in toamna acestui an la Red Flag-ul organizat la Nellis AFB.

Acum dupa linistirea palpitailor, apar intrebarile. Oare rusii vor juca de partea Rosiilor, adica se vor incaiera cu americanii?! Fiecare parte va folosi tot ce stie, contra celeilalte?! Tactici, radare, etc, etc?!

SU-27SM

Conform cu Vocea Rusiei, din primavera se stia deja ca rusii au fost invitati sa participe, intre 8-19 octombrie la exercitiul Red Flag 13-1. Pana acum India a participat, de catva ori la aceste exercitii, cu avioane Suhoi-30MKI, iar acum rusii vor aduce probabil ceva din avioanele lor de ultima generatie cum ar fi: SU -27 SM, SU-30M2, MIG -29SM.

Inca nu se stie ce avioane va aduce fiecare parte, cum vor fi impartite, insa desi ideea poate parea bizara, ea este in realitate foarte buna. Pilotii de vanatoare, de ambele partii, sunt piloti de vanatoare, vorbesc exact aceeasi limba si sunt la fel! Adica niste baietii cu totul si cu totul deosebiti.

Sursa:  flightglobal  

RomaniaTricolor

35 de comentarii:

  1. Ar fi frumos să se întîmple iar rezultatele exercițiului ar fi interesante.

    P.S. „Red Fleag”?!

    • Din toate actiunile recente se observa o basculare a Rusiei spre vest, nu m-as mira ca in 20 de ani Rusia sa fie in NATO spre a contrabalansa China asa ca tarile precum Georgia vor avea de suferit sau vor fi ignorate……
      Varianta 1. Rusia devine vecin bun si onest in vest si nu isi va mai pune capul decat cu cine incearca sa o provoace
      Varianta 2 Rusia va fi lasata sa isi faca un pic de cap de catre NATO deoarece resursele si capabilitatile militare ale ei sunt mult mai importante decat o tara de granita precum Georgia.

      • Eu ma intreb cam retoric, cum arata o Europa unita pe bune, cu Rusia inlauntrul ei?! Tehnologia europeana+resursele si industria militara rusa=cosmar pentru oricine!
        O UE de la Atlantic la Pacific, beneficiind de imensele resurse rusesti, ar fi numarul 1 in lume pe toate domenile.
        IN fata expanziuni Chinei, poate chiar si a Ja[poniei, Rusia se va intoarce spre matca ei europeana, pentru ca Rusia este o tara europeana.

        • Dar cum ar arata o Rusie cuplata cu Japonia, Taiwan ( sau China), Singapore si Coreea? Tot cosmar. La fel daca doar Ucraina se cupleaza la Rusia. Nu se va face nici una nici alta. Daca asta se intampla dpdv. geopolitic SUA sunt scoase de pe continentul euroasiatic si au pierdut razboiul rece.
          Rusia nu e doar europeana e si asiatica, poate schimba directia oricand. Face legatura intre lumi. Nu e unic si Turcia face asta dar la alta scara.

      • Cred ca situatia e un pic mai complicata si sunt mai multi factori in joc

        1- Rusia nu va accepta sa devina un partener egal cu altii, sa intre in UE sau asa, din doua motive cred
        A- economia lor se bazeaza mai mult pe exporturi de materie prima si arme (astea cam reglementate in UE si oricum copiate la greu de chinezi), iar economiile (cand se vor insanatosi) a destule state din UE sunt mai bune sau cel putin la acelasi nivel. Rusii ar putea pierde multe ramuri industriale (ca si noi) si ar fi integrati intr-o organizatie unde regulile sunt facute si de altii
        B- conducerea Rusiei (cea politica + oligarhii, toti fosti KGB-isti sau mana in mana cu KGB) isi bazeaza puterea si mai ales ramanerea la putere pe „bau-baul” extern, pe ideea ca Rusia e amenintata din afara, iar poporul trebuie sa taca si sa inghita orice inauntru, pentru ca uite, vin strainii peste noi, aia e mai important, nu ca e Putin dictator si sta la putere mai mult decat Lenin.

        In momentul cand astea vor disparea Rusia e foarte posibil sa dispara in forma actuala, ea fiind inca un imperiu format din diverse teritorii si populatii, un imperiu care e mentinut cu forta.

        2- resursele Rusiei fac demult cu ochiul multora. Eu unul nu exclud deloc o alianta chinezo-americana (Japonia si probabil unii de prin Europa se vor baga si ei) pentru a pune mana pe Siberia. Sigur, nu chiar acum, dar asa in perspectiva

        • Da si tot asa in perspectiva rusii vor da cu nuclearele pt ai potolipe aia din alianta aia sau mai trebuie mentionat ca rusii vor lupta pe pamantul lor SIBERIA unde nu-i asa usor de luptat.

      • Rusii vor in primul rand sa obtina o imagine cat mai buna pentru avioanele lor de lupta, insa le testeaza si capacitatea de lupta, participand la acest exercitiu aerian. Daca rusii vor obtine rezultate bune vor avea si vanzari bune pentru avioanele lor.

  2. Si mai on-topic acum, as dori cu siguranta sa vad o confruntare intre avioanele rusesti si cele americane (sau europene) acolo. Simulata desigur. Rusii au poate cele mai frumoase avioane, ca aspect cel putin, si chiar daca avionica nu e la nivelul americanilor sau NATO, ca si aerodinamica si manevrabilitate sunt cel putin la acelasi nivel daca nu peste (mai ales cu noile motoare cu tractiune vectorizata, unde doar americanii ii ajung sau depasec, depinde pe cine intrebi)

    • Vom vedea in octombrie, bine asta in cazul ca transpira ceva, si mai ales cat. Si eu sunt foarte curios. Avioane rusesti versus americane au mai fost, dar acum vor fi avioane si piloti rusi! Alta mancare de peste. Care or fi regulile?!

  3. Rusia va incerca sa cucereasca tarile est-europene pentru a-si asigura propria securitate.Cum materiile prime vor deveni din ce in ce mai scumpe,Rusia va deveni din ce in ce mai puternica.Din cauza scaderii cererii si scumpirii resurselor China va stagna.

    • Asta in prezumtia ca se destrama UE si NATO dar nici atunci sau poate pe noi dupa cum stam acum si viitorul nu suna bine , iar asta iva fi de ajuns dupa pozita noastra geo-strategica , Carpatii nostrii le pot asigura o buna FORTAREATA NATURALA.

  4. Eu nu cred ca merg rusii acolo.
    No way !

    • De ce sa nu mearga? Ca doar nu le-o fi frica ca sa zboare cu NATO impreuna, daca indienii au fost si le-au dat-o de multe ori acasa de ce nu ar putea si rusii sa faca acelasi lucru?

    • Americanii deja au testat comportamentul in lupta al avioanelor rusesti (prin „colaborari” cu indienii sau cu ex-sovietici). Singurii care au ceva de cistigat din in tot exercitiul sint rusii, care ajung sa experimenteze in conditii realiste impotriva aparatelor americane la care altfel n-au acces. Mai mult, clientii americanilor cumpara oricum, ca in majoritate sint aliati si vor integrarea sistemelor de armament, deci pentru americani nu prea conteaza rezultatele exercitiului. In schimb la rusi, daca aparatele lor au rezultate bune, cine stie, poate ca asta va insemna ceva contracte noi.

      Chestia ar fi daca ar participa si utilizatori de Rafale, Eurfighter ori Gripen. Atunci poate ca ar fi mai informativ pentru toata lumea.

  5. Merg ,nu merg rusii,Interesul lor geostrategic e sa aiba granita undeva la marginea Germaniei.Trebuie doar sa ne uitam pe harta ca sa ne dam seama de ce.Ei isi pot face o armata mai tare ca cea europeana(care nu este unita) doar din vanzarile de petrol ,300 miliarde de dolari pe an.

  6. Pana la urma intrebarea e: Rusia va urma modelul democrat european sau europenii vor urma modelul dictatorial rusesc?Va deveni Romania sau Germania un fel de Ucraina sau Belarus dictatoriale sau Rusia va deveni un fel de Olanda?

  7. Garantia democratiei o reprezinta „burghezimea”. Patura de mijloc, puternica si independenta, majoritare, educata. Acest lucru este departe de a se realiza in Rusia, Ucraina sau Belarus. Este departe de a se realiza chiar in mai spre vest in Romania exemplu, exemplu elocvent – deschideti televizorul sa vedeti.
    Rusia nu este si nu va fi niciodata europeana. Va fi pur si simplu Rusia, o entitare distincta. Eu cred ca este mai bine sa ramana asa. Cel mai bine ar fi sa ramana o entitare distincta imbracata in costum de om de afaceri si nu uniforma militara.

    Avioanele rusesti au fost tot timpul foarte bune, frumoase, elegante, punctul slab – motoarele si electronica. As fi si eu foarte curios de rezultatul exercitiului, mai ales cu avioanele astea.

    • RomaniaTricolor

      Enzo, gand la gand cu bucurie.

    • Garantia democratiei sunt doar alegerile libere nu „burghezimea”. Poporul in totalitate decide ce si cum nu doar burghezimea. Rusia e cea mai mare piata auto la export din Europa, cum nu are o clasa de mijloc daca atatia oameni a-si permit automobile?

      • RomaniaTricolor

        S-o crezi tu. Alegerile libere fara interzicerea migratiei politice sunt egale cu zero in cadrul unor state care nu au inradacinata mentalitatea/traditia/experienta democratiei vestice cum sunt cele estice iesite doar de vreo 2 decenii din influenta URSS-ului. Exemple, vezi actele recentei Ungarii parlamentaro-fasciste si actualei Romanii parlamentaro-comuniste.

        Singurul lucru care garanteaza democratia e o Constitutie facuta cu cap nu porcaria asta din 2003.

        • Singurul lucru care face din constitutie una capitalista e garantarea proprietatii private. Singurul lucru care face dintr-o tara o democratie sunt alegerile libere, indiferent care e rezultatul, chiar daca duce la fascism sau inapoi la socialism. Asta inseamna democratie. Restul, institutii, parlament etc sunt subsidiare plebiscitului. Daca prin alegeri libere poporul hotaraste ca desfiinteaza toate institutiile alea care asigura un stat de drept si renunta chiar si la statul de drept atunci e democratic. Democratia inseamna un singur lucru si unul singur: vointa majoritatii. Restul sunt detalii.

      • Auuu…”atatia oameni a-si permit automobile”…Nu te supara,cum il (si nu” al”) chema pe profesorul tau de gramatica?Invata sa scrii corect in limba romana si abia apoi haide si posteaza-ti ideile…Fara suparare,sper!
        Sa ma ierte George,dar si toti ceilalti,dar parca il vad pe nenea Pruteanu cum se intoarce in mormant!”Un popor educat este un popor de neinvins”(cu „i” din „i”)!!!Cu scuze si respect!

        • Mai Alladin… scuze Al’ ain…aha..Allan… da io nu-s prea prieten cu tastele, nu muncesc la birou ca altii, nu-s expert in typing. Pe profu de gramatica il chema Carnat cu I din i! ” Mai carnate” e articulat sau nearticulat draga autoritate gramaticeasca? Tot cu scuze si respect!

  8. Era de notorietate faptul ca la spectacolele aeriane cand americanii aflau ca rusii vin cu suhoiurile pentru demonstratii aeriene nu mai veneau de rusine

    • pai rusii au cam fost cu un pas in urma in domeniul asta – su27 l-au facut dupa ce a iesit f15-le de exemplu, normal ca au avut pretentii ca sa iasa ceva mai bine dupa ce iti cunosti inamicul

      la „stealth”, cel care a vazut teoretic „imprastierea” microundelor a fost un fizician rus Ufimtsev (minte absolut sclipitoare), dar care nu a vazut nici o aplicatie militara si i s-a dat voie sa isi publice lucrarile in afara – celor de la Lockheed in schimb li s-a aprins beculetzul si au facut ceva concret

      acuma f22 cu toate bubele lui, e in dotare, deja cu electronica upgradata – rusii se chinuie cu pak-fa ul lor cu motoare imprumutate de pe avioane mai vechi, normal ca ai pretentzia ca sa vina cu ceva in plus daca e lansat mai tarziu

      si modul de angajare e diferit, rusii au de aparat cu aparate mult mai putzine un teritoriu mai vast, superioritatea aeriana americana inseamna mult mai mult decat o celula de doua avioane cu aparate foto si cu radarul „castrat”, care sa se alerge un pic cu doua aparate rusesti (care or fi ele mai agile si mai spectaculoase)

      La mitinguri sunt spectaculoase toate – pe mine ma impresioneaza pana si batranul nostru 21 🙂

      • Da asa e. Ufimtsev a fost teoreticianul tehnologiei stealth. Dar tot el a aratat si cum se poate combate tehnologia stealth. A propus ca receptorul antenei radar sa fie in alta parte decat emitatorul. Uluitor de simplu.
        Acum cu aplicatiile astea comune…n-or sa faca decat dog fighting, ca altceva n-au ce si aici rusii sunt superiori. Nu numai ca au avioane mai agile dar vor fi pilotate de rusi care-si stiu la perfectie avioanele.

  9. SU 27 SM este folosit pentru demonstratii aeriene asa ca va face o treaba buna, mai ales ca va fi pilotat de cei mai buni piloti militari ai Rusiei.
    Ar fi fost interesata o participare a Su35BM.Cine stie, poate ca in viitor va participa si acest avion la competitie.Acum rusii au sanse foarte mari sa castige toate confruntarile aeriene clasice.
    Acum ar fi o ocazie buna pentru suedezi sa isi promoveze Gripenul NG, participand la acest exercitiu aerian multinational.
    Miza acestei confruntari aeriene este foarte mare.Cine castiga, probabil va avea cele mai bune vanzari de avioane in viitor.

  10. F35 va participa oare la acest exercitiu aerian?Vor risca americanii sa foloseasca F35 impotriva avioanelor rusesti si vest europene(Rafale si Eurofighter)?Ce efect ar avea asupra vanzarii lui F35 daca acesta ar fi infrant categoric de acestia.
    Probabil ca rusii nu vor sa riste sa compromita Su35 asa ca nu il trimit la acest exercitiu aerian.
    Americanii cu ce avioane vor participa la exercitiu?F15(poate ca si versiunea Silent Eagle), F16 si FA18 cu siguranta ca vor participa.

    • RomaniaTricolor

      Exact la lucrul asta ma gandeam si eu cand am citit ce ai scris la 18:46. Intotdeauna am avut impresia ca la astfel de exercitii americanii ii lasa pe ceilalti sa se dea in stamba ca sa-i studieze mai bine. Mereu auzim ca tot felul de modele europene „le-au tras-o americanilor”, dar pt. mine e mizilic. De aceea intrebarea importanta este cum ai pus-o si tu, va fi prezent F-35 sau nu? Cu F-22 n-au probleme sa-si faca in legatura cu vanzari (desi in ultimii ani am vazut Raptorul dand niste reprezentatii fantastice pe la aero-show-uri).

    • CredInRomania

      Silent Eagle inca nu e definitivat nici macar in varianta de prototip. Vor folosi (americanii) probabil F-15 E si F-16 cu radar AESA sau /si cu radarul AN/APG 63 ori 70. Ma indoiesc ca vor scoate F-22 la bataie din ratiuni lesne de inteles.

  11. Aviatia militara chineza foloseste avioane de proveninenta ruseasca, de regula modelul Su27.Prin acest exercitiu, la care participa si rusii, cu Su27 si Su30, americanii pot testa capacitatea reala de lupta a acestor avioane, pilotate de cei mai buni piloti rusi, respectiv performanta clasicelor avioane F15, F16 si FA18 fata de Su27 si Su30, cu care, intro viitoare confruntare militara reala, se vor intalni cu siguranta , deasupra Pacificului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *