Romania ar dori sa cumpere “Iron Dome”

Nu stim exact in ce context si cum se gandesc militarii nostri sa-l foloseasca (in retea, impreuna cu sistemul national de aparare anti-aeriana si anti-racheta sau independent ca sistem “point-defense” pentru protejarea unor obiective foarte importante: noduri de comunicatii, porturi, centarale electrice, poduri etc), dar conform cotidianului israelian “Haaretz”, ministrul apararii de la Bucuresti – Vasile Dancu – ar fi discutat posibila achizitie in timpul vizitei efectuate in Israel saptamana trecuta.

Se mai discuta si despre o oarecare cooperare industriala si de asemenea se mai au in vedere si alte sisteme de arme, dar deocamdata ceea ce stim sigur este ca “Iron Dome” este cert vizat.

Cel mai probabil ca ofiterii romanii au gasit foarte potrivit sistemul israelian in lupta impotriva rachetelor de croaziera, dar si mai potrivit impotriva rachetelor tactice sol-sol, rachete care au facut prapad in Ucraina de ambele parti ale frontului.

Iron Dome-ul este in esenta un sistem C-RAM proiectat sa apere o anumita suprafata de teren in fata rachetelor sol-sol ca si a proiectilor de artilerie, insa el a fost folosit masiv de armata israeliana impotriva rachetelor sol-sol cu rezultate excelente.

Evident ca un astfel de sistem este necesar oricui, sper doar ca – daca afacerea se va concretiza – Romania sa nu se doteze doar cu Iron Dome pe post de sistem AA SHORAD, in rest sa vina ca ne-ar trebui, mai ales integrat cu alte straturi de aparare.

Doar ca in cazul nostru, de la discutii si pana la semnarea unui contract ferm pot sa treaca anii cu nemiluita, asadar mare entuziasm n-ar avea rost sa aratam. Mai dorim si corvete, sisteme VSHORAD, masini blindate 4×4, o noua arma de asalt, drone, transportoare blindate amfibii, sistem SHORAD, submarine, tancuri, MLIuri si discutam aici doar despre programe care au tot fost aduse in discutie de oficialitati in ultimii ani, nu de o lista a necesarului pentru Armata Romana…

Iron Dome este fabricat de compania israeliana Rafael, are o raza de aproximativ 70km si are la baza un radar ELTA EL/M-2084, in jurul caruia (la nivel de baterie) ar fi trei unitati de lansare containerizate, fiecare dispunand de cate 20 de rachete. Acelasi radar este integrat cu Spyder-MR.

In cazul Romaniei exista, ne aducem aminte – BSDA 2018, un acord  semnat intre Rafael Advanced Defense Systems si compania romaneasca Romaero cu privire la producerea sistemului Iron Dome daca acesta va fi cumparat de Bucuresti, compania israeliana pozitionandu-se astfel în vederea participarii la programul SHORAD al Romaniei.

Reamintim ca sistemul Spyder MR integreaza trei tipuri de rachete: Tamir (Iron Dome) pentru C-RAM, Python 5 (IR) pe raza scurta și Derby (RF) pe raza medie.

Acordul mai prevede si dezvoltarea unei variante navalizate a Iron Dome, varianta care insa, intre timp, a si fost testata de israelieni. C-Dome (varianta navala a Iron Dome) a fost testat de succes de Rafael in februarie 2022 si in principiu pot fi interceptate o gama variata de proiectile, de la rachete de croaziera/anti-nava, la proiectile de artilerie si drone.

Israel completes the first C-DOME interceptions from aboard the Navy’s Sa’ar 6 corvettes – YouTube

Sistemul Iron Dome foloseste racheta “Tamir” al carei cost per bucata variaza (in functie de sursa) intre 20 mii si 50 mii de dolari. Un avantaj al Iron Dome este ca sistemul de comanda si control intercepteaza doar rachetele care ar urma sa loveasca tinte importate, cele care se duc in treaba lor sunt lasate in pace.

GeorgeGMT

 

Citeste si:

. Sisteme SHORAD: astăzi Iron Dome 

. Competitorii pentru SHORAD-ul romanesc 

. Radare cu raza lunga, la moda 

62 de comentarii:

  1. Ar fi, într-adevăr, frumos.

    8
  2. Ar fi mare nevoie de un sistem anti-drona, bazat pe interceptorul Tamir. Cu AAA usoara poti dobori ieftin dronele mici, dar numai daca intra drona un raza de actiune (limitata). Tamir ar avea un cost pe interceptie mai mare decat AAA usoara, dar (zic eu) rezonabil, iar raza de actiune e mult mai mare decat la AAA usoara.

    6
  3. Gbad pt mk borcea campia turzii, 3 bucati nu mai mult

    • Nu va mai gândiți la apărarea aeroporturilor pentru salvarea aviației. Oricum ai dă-o tot sitting ducks vor fi. Soluția este dispersia in teritoriu a aviației prin dotarea cu avioane cu aterizare decolare pe piste foarte scurte improvizate (STOVL), eventual F35 B dar și noile coreene pentru portavioane și realimentarea in aer.

      6
      • De ce nu e posibila apararea aerodromurilor? Crezi ca ID nu face fata?

        4
        • O singura bombita/rachetuta daca scapa neinterceptata, bye-bye Borcea.

          1
          • Subestimezi abilitatea avioanelor de a folosi piste deteriorate. Uită-te la Ucrainieni.

            3
            • Nu vad F16 la ucraineni.

              3
              • Dar la noi,ma rog NATO in general,ai sa vezi genisti specializati in reparat repejor piste.

                Amu,daca armata rusa ar fi functionat cum trebuie iti puteau intradevar buli planul distrugand piste cum le reparai.Dar cum merge ea,abia se simte ca mai dau aia o gaura in beton cand si cand.

                3
          • Nu e chiar asa simplu sa distrugi o pista. Betonul e tare, si pistele au mult beton. Exista sisteme precum bomba Durandal sau JP233 care sunt specializate pe asta, dar chiar si atunci e doar o problema de timp pana cand pista e refacuta. De zile cel mult. Si nu am cunostiinta ca astfel fmde armament sa fie folosit pe post de focos/sarcina utila la o racheta sol-sol. Sunt bombe aviatice de dimensiuni mari, din ce stiu.

            1
      • cand dam noi si muricanii bani pe baze aeriene in Romania ar trebui sa mai citim si pe ce dam banii nu numai sa ii injuram sau laudam pe unii sau pe altii, ca altfel murim prosti

        1
  4. Primele asseturi ce vor fi apărate de Iron Dome vor trebui sa fie și chiar vor fi podurile peste Dunare.

    4
  5. Iron Dome vor fi cumpărate pentru a apăra cele 4 corvete noi in port.
    Când, nici MApN nu știe. Cum nu știe nici când se va semna contractul corvetelor. ?
    Deci stați liniștiți.
    Ce e sigur, vine 1 decembrie cu avansările in grad.

    29
  6. Se știe dacă au posibilitati de fabricare (nu doar linii montare) si in alte țări a sistemului integral Iron dome și a muniției aferente(cele 3 tipuri) ?

  7. Daca vine la pachet cu producerea Tamir la nivel local, e o achizitie cu cap. cel mai bun sistem antidrona. cu 3 baterii, una la Agigigea, alta la Tulcea si una la Galati, controlezi zonele vitale impotriva dronelor si rachetelor de croaziera rusesti

    6
    • Eu nu am inteles ce vor sa faca cu Iron Dome ? mi se pare ineficient mai ales la viteza de 2 mch .. rachetele de la nasam , 4.900 , aproape 5 viteza …daca se doreste cu ciws artileristic poate intelegem dar shorad cu acest sistem ,? Mai repede Barak 8 mi se pare o solutie mai buna , desi nu stiu ce viteza au rachetele ….
      Apararea israeleliana edte multistratificata si mai ales integrata …
      Totusi pana la discutii de Iron dome , parca americanii ne pot da Skyceptor , sa intampkat ceva am inceput un proces de asimilare in productie ? Doar anunturi ,pompoase si cam atata 1

      2
      • baseline ul nostru e rachetele rusesti (toate tipurile) nu cele occidentale, adica noi ar trebui sa planuim cum organizam AA ul impotriva a ce au rusii.

        Ce racheta ruseasca atinge mach 5 ?

        In realitate nu ce zic rusii in clipurile lor de promovare sau cu ce se lauda ei.

        Am vazut in Ucraina ce performante au mult laudatele lor rachete, aproape jalnice.

        Am vazut cum Kailbr zboara subsonic (cel putin in faza finala) de trageau ucrainienii in ele cu AK urile ….

        ==================================

        Si acuma sa fiu on-topic cu subiectul:

        Noi ar trebui sa integram ID intr un sistem AA stratificat !

        Iron Dome ul singur folosit ca si AA nu e de ajuns deloc !

        Asadar ar trebui negociat cu Israelul pentru tot pachetul lor AA.

        9
        • @camino
          Calibre este produsa in 3 variante , pana la 3 mach …..
          In privinta celorlate rachete noi avem viteze de la 6 7 mach in sus(;kinzal si ce mai au rusii ) , acuma depinde cum privesti sistemul de aparare antiaeriana , orientat catre viitor cand totul se duce spre viteze foarte mari sau momentul actual
          Cand rusii au folosit in Liov o racheta supersonica , nu sa putu vedea darmite intercepta …
          Acuma de acord cu ce insemna conceptul de aparare integrata multistratificata dar tintatrebuie sa fie ,
          Spre ce va fi in viitor …
          Parerea mea de neprofesionist

      • si a noastra e multistratificata si complet integrata in Nato de Lockheed-Martin si Raytheon insa nu ai toti vectorii cumparati,sau voi credeti ca si-a luat sut in fund dragnea cand a lipsit badalau de la apel chiar asa ca era el mustacios

        1
  8. Când am citit prima dată știrea, m-am gândit că i-a luat groaza pe onor parlavramentarii rumâni, după ce au văzut ploaia de rachete din Ucraina, și vor să-și pună cururile prețioase la adăpost, cumpărând 2-3 baterii de Iron Dome pentru apărarea Bucureștilor.
    FALS!!!
    După ce am citit o grămadă, am ajuns la concluzia că, cel mai probabil, jucăria aia o să fie(DACĂ va fi cumpărată, bineînțeles) folosită pentru apărarea nemijlocită a trupelor, fiind conceput să combată proiectile și rachete de artilerie trase DE LA max.70 de km, cu planuri de a fi mărită distanța până la 250 de km.
    De asemenea, o baterie acoperă o suprafață de max. 150 de km².
    Deci nu își are rostul în adâncimea teritoriului.
    De asemenea, MApN a precizat că programul SHORAD/VSHORAD este planificat pentru bugetare și achiziție în perioada 2025-2030, așa că nu vă așteptați să apară surprize plăcute peste noapte.
    Părerea mea, hâc…

    20
    • Maitre,îți dai seama ca vb aia „prost sa fii,noroc sa ai” li se aplica ăstora din plin.

      Ei gândesc o treaba esențială undeva peste 5-8 ani,deși doar divinitatea a făcut ca rusii sa fie grămadă, deci pe Nipru pe alocuri,nu pe Prut.

      Dar când au gândit achizițiile nu știau asta,deci vreo 5-6 ani stăteam sa facem pariuri pe cine pica ghiuleaua muscala.

      Sau avem niște genii care au știut exact starea celor 2 combatanți,au simulat cu precizie 100% viitorul de atunci(prezentul de acum) ,au tras un puf de țigară și au decis ca mai putem sta relax vreo 5 ani.

      12
      • @Mihais
        Maitre, cred că e vorba de niște genii care știu că ce e în mână nu-i minciună, și de ce să dai un ban acum, când îl poți băga în buzunarul.propriu și personal, oricum nu(prea) are cine să te tragă de răspundere, și lași problema altora, care o să fie atunci, să-și bată capul cu ea.
        Se practică, cu destul succes, de vreo 30 de ani.
        Părerea mea, hâc…

        19
    • 2025-2030? Chiar și cu banii extra pentru înzestrare?

      E ft-o naibii

      1
      • Nu cred ca vor accelera programele de inzestrare cu cei 0,5% PIB extra, in schimb vor lansa altele mai devreme de 2030, de exemplu inzestrarea cu tancuri.

        1
  9. Am gugalit și eu puțin. Israelul are 10 baterii și vor să ajungă la 15. Suprafața României este de zece ori mai mare. Si ca sa aperi Bucureștiul ori Constanta îți trebuie două sau trei baterii pentru fiecare.
    Intră în ciclul OSĂ… Nu eu am inventat termenul, dar în esență se referă la ceva de genul: o să facem, vom drege, am dori… Totul localizat intr-un viitor nedefinit si improbabil, dar să promitem nu ne doare gura.

    8
    • E point defense, nu trebuie sa apere tot teritoriul ci anumite obiective/zone limitate.

      Are capacitate anti artilerie/rachete tactice/drone deci ar avea sens sa fie folosit pentru apararea AA apropiata a trupelor din prima linie sau a obiectivelor aflate in raza artileriei (Smerch, MSTA etc) si a dronelor de genul celor folosite impotriva Odesei.

      Pentru rachete de croaziera/balistice exista Patriot si avem optiunea sa asamblam aici interceptori mai ieftini e.g. Sky Ceptor.

      Deci inteleg achizitia de Iron Dome pentru apararea AA apropiata a trupelor, alaturi de MANPADS ;

      De urmarit ce vom lua pe palierul dintre Patriot si Iron Dome/Manpads; Personal as alege intre MICA si IRIS

      10
  10. Interceptorul Tamir nu are raza de actiune de 70km. El poate intercepta tinte trase de la maxim 70km distanta. Adica proiectile de 152/155mm,rachete grad sau himars, tbm uri tochka, etc. La 90kg si 160mm calibru (ceva mai mic decat land ceptor ul britilor care are raza de 25km) nu are cum „sa se duca” 70km nici daca il impinge de la spate. Cat despre pretul de 20-50000$ era „estimat” acum vreo 8 ani. Mai recent au estimat un pret de 100000-150000$ per bucata. Care pare mult mai realist daca tinem cont ca o M31 de himars costa 100000$. Probabil ca vor lua varianta mobila montata pe camion I Dome cu doar 10 tamir pe lansator ptr shorad. Tinand cont de „capabilitatile” aviatiei ruse in ukraina nici nu ai de ce sa iei Mica vls, sky sabre sau alte nebunii cu interceptori sofisticati de peste 1 milion$ bucata cand aia lovesc in adancime doar cu biryuza, iskander si „grad’uri mai mari sau mai mici . Iar M shoradul cumparat recent de us army e un ghiveci incropit din ce au gasit prin ograda, care cred ca va avea soarta mai vechilor MIM-46/72/146.

    7
  11. pe Defense RO scriau ca Israelul, in ciuda a ce scrie presa israeliana, nu vinde Iron Dome in nici un fel, pe motiv de secretizare, cum nici USA nu vindea Raptor pe acelasi motiv. Acum, noi pe cine credem?!

    • Aveau monkey model in dezvoltare daca nu e deja gata. Umbla zvonuri ca Azerbaijan a primit deja.Sa nu fie totusi vorba doar de radarul EL/M-2084 asa cum s-a intamplat in cazul cehilor si ungurilor, probabil ca Gap-Filler-ul nu mai face fata si trebuie ceva mai potent. Dancu parca zicea ca vrem radare din Israel.

      2
  12. https://www.facebook.com/ROKArmedForces/photos/pcb.5359439444154399/5359355280829482

    Iete cum se face vrajeala.Cred ca puletii nostri experti in gargara le pot da lectii si muscalilor cand vine vorba de coafat rahat si facut din tantar armasar.
    Imi si imaginez faza.Sta un soarece de 22 de ani pe net si citeste presa.Vine seful ala mare si intreaba:”ce-i nou azi,puisor?-SEFU,azi am vazut ca e cu niste drone turcesti,Bailacar cred ca le zice,ar fi bine sa dea Ionela secretara un telefon la aia,sa aranjam un eveniment.Saptamana viitoareinsa e super,SEFU,mergem fix in Coreea,cica si polonezii au fost.Pot veni si io,SEFU?”

    Gagii astia 99.99% s-au dus ca sa faca o excursie pe bani publici,pretul pt ei fiind timpul petrecut cu semnatul de foi fara valoare.

    La fel si-n Israel.
    E drept,e si vina acestor tari,insuficient de bine informate cu privire la naravurile alor nostri.Care efectiv ar trebui sa nu-si piarda vremea cu parteneri neseriosi.
    Vreti romanilor marfa noastra?Super,ne bucuram,dati aci 2 milioane de parai pt a aranja transportul si testarea unor mostre de catre baietii vostri.Daca va hotarati,asta e contul,costa X.
    Sau,Mfine,forma diplomatica pt genul asta de sictireala.

    30
  13. Sper că e o glumă.

    1
  14. Ar merge contra dronelor, artileriei reactive/MLRS, elicopterelor si cred ca si impotriva rachetelor de croaziera subsonice (chiar si avioanelor de lupta daca ataca cum o fac rusii in Ucraina de le dau jos cu Stinger). Daca s-ar produce aici atunci intr-adevar ar fi o afacere.

    Pentru raza lunga e Patriot, la raza medie ar fi NASAMS dar pana acolo ar fi ok si Patriot plus Iron Dome, ambele sunt sisteme solide si testate.

    Daca adaugam si avioanele din Norvegia si am produce aici munitie pentru Himars (si am achizitiona mai multe, de doua ori pe cat avem, iar ca munitie ceva proiect local, nu neaparat la acelasi nivel de sofisticare ca Himars, ceva sa tragi la hectar cu submunitii dar la aceleasi distante) plus NSM pentru anti-naval cred ca am avea o capacitate de descurajare destul de OK.

    Pentru AT ar fi Spike (ar fi fost ideal sa producem aici Spike MR si Spike ER II) si ar fi mers si LAPGECA pentru inlocuirea AG-7.

    Drone, la fel, cat ai multe, si de cercetare dar si de tipul „munitie hoinara” de fac pana si iranienii cu succes. Inclusiv din cele navale/submarine, ca nu degeaba si-au retras rusii flota de la Sevastopol

    Arma de asalt (concept si productie locala) plus AVN-uri si sisteme optice (la fel, produse local, la IOR) plus tinuta si echipare cat mai ok pentru infanteristi plus transportoare si instructie la greu si cred ca am sta rezonabil. Inca departe de ce am putea dar nici neajutorati.

    Si toate astea n-ar trebui sa coste sume imposibile si destule s-ar putea produce (si chiar concepe) local, mai ales daca s-ar da drumu la colaborari public-private si s-ar finanta macar ceva prototipuri produse de, sau in colaborare cu firme private sau de stat (cum face DARPA in SUA, desigur la un cu totul alt nivel).

    E deajuns sa iei banii pentru marirea salariului demnitarilor si banii pentru pus borduri si panselute cheltuiti de primarii.si ai si fonduri pentru ceva investitii in cercetare

    2
    • Vezi ca ”pana si iranienii fac” nu prea merita sa fie luati in deradere.Unii,fosta a doua putere militara globala,s-au milogit de aia sa le dea niscaiva drone.Pe care ucrainienii uneori le dau jos,alteori nu.Bulangii de rusi s-au prins si ei de una alta si au inceput sa dea dupa artileria ucraineana.Si,evident,au daramat o cladire cica de comandament in Odessa.
      Care drone,spre deosebire de rachetele ”clasice” de croaziera au avantajul ca sunt mai greu de detectat la lansare,pt ca au fost gandite sa le lansezi de pe un camion banal.Sa pui geana pe unitatile de rachete e simplu in sensul ca stii dupa ce te uiti,daca te strofoci nitel afli si cine e incadrat in Bg XY. Rachete,lansatorul si restul vehiculelor au o forma unicat,iti dai seama imediat ce e,unde e si cam ce vrea sa faca.Dar camioane is peste tot,cauta acul in carul cu fan.

      Daca pare ridicol si functioneaza,nu mai e ridicol.Daca mai e si produs cu ce gasesti in Dedeman,cu atat mai bine.Mizeria aia e putin probabil sa coste mai mult 70k $.

      10
      • te referi la Geran2 /Shaded 136 ?
        Si Geran 1, un fel de mini Predator mai saracutz?

      • Da, imi cer scuze, cred ca m-am exprimat gresit. Cand am zis „pana si iranienii” ar fi trebuit sa dezvolt, si anume ca iranienii, in ciuda unui embargou tehnologic si industrial de decenii si a unei conduceri mult mai retardate chiar si decat a noastra, din multe pct de vedere,reusesc sa produca anumite chestii (precum drone) chiar viabile (sa ne amintim si de atacul impotriva rafinariilor saudite, ori preluarea controlului dronei aceleiea americane).

        A fost un fel de rabufnire contra a ce se intampla la noi, unde teoretic am avea conditii mult mai favorabile dar nu prea facem mai nimic (si desigur, pestele de la cap s-a imputit).

        Mi-as imagina roiuri de drone autonome controlate de o IA (ca tot vrea Lockheed sa se implice in domeniu aici si ne laudam cu capacitatile IT) si care sa scoata din lupta batalioane de blindate inamice, radare, centre de comanda, depozite de munitie etc. dar imi dau seama ca visez sf-euri inca, desi realist vorbind si daca s-ar vrea si investi ceva bani si resurse cred ca am putea face cel putin ce fac si iranienii

        2
        • E distanta mare intre romani și iranieni. Lucrez cu ei de mult timp și nu am ce sa le reproșez profesional decât că se agata disperați de bula lor culturală… și pierd la comunicare. Rup calculatorul când se pun la treabă iar în producție au rutina, energie și responsabilitate. Asta vine din educație complexa – nu doar tehnica ci și d-ai’ lalta (că umanismul nu se aplica). Educația în România e in picaj de vreo 20 de ani.
          Altfel, am arătat unuia scăpat de acolo clipul Paparuda de la Via Daca și zicea că parcă l-au filmat in Iran …

          5
  15. Ei sunt maestrii ai vanzarii, au aruncat in presa lor petarda asta ca sa se vorbeasca despre Iron Dome, nereusind sa il vanda inca in europa

    Singura varianta ramane Nasams 3 datorita integrarii cu radarele patriot + foloseste aceleasi rachete precum F-16/F-35, e o solutie simpla ca buna ziua

    19
  16. Eu cred ca l subestimati pe Dancu. Nu zicea dansul ca Patriot e cel mai avansat sistem sol sol din lume… Asta tot aia are in cap si acum.

    Pe de alta parte la Odessa rusii au aruncat in aer un ditai depozitul de munitie plus o facilitate militara, azi dimineata cu drone sinucigase iraniene. Care intre noi fie vorba se vad cu ochiul liber.

    Asa ca Iron dome sa fie, da de ieri.

    Dancule noi te rugam sa mergi la razboi fix cu ce ai dotat tu armata romana in timpul mandatului dumitale. Adica cu declaratii si memorandumuri.

    14
  17. Băbăieți, nefind relativ tanar si traindu-mi toata viata in romanica si nu in Romania pe care o visez, va spun ca atunci cand om vedea Iron Dome la noi, va fi ziua ma fac vegan, nu, rawvegan.

    22
  18. Io nu mă pricep… dar aș paria pe NASAMS+IRIS-T. Cred că îs complementare la Patriot!

    2
  19. Eu zic sa mai cugetam.
    Cu cine s0a caftit IronDome, varianta Tamir? Cu rachete „de casa” palestiniene si rachete donate de Iran. Pai se compara rachetele rusesti cu astea? Nici vorba.
    Deci sa mergem „mai sus” la David’s Sling. Sistemul e bazt pe Stunner, sau SkyCeptor. Reusesc sa faca fata unui Iskander? Eu nu am gasit asa ceva. Ce se stie este un Iskander doborat de azeri in razboiul cu armenii. Iar acolo se vorbeste de Barak8, dar stirea trebuie analizata cu grija.
    https://www.themoscowtimes.com/2021/03/02/israeli-defense-system-shot-down-russian-missile-in-karabakh-war-reports-a73116
    In fine utimul sistem de aparare este bazat pe Arrow3. Acesta poate dobori satelitii inmici si este un plus. Dar Iskander nu. De aceea nemtii au lasat-o mai moale cu Iron Dome.
    Evreii lucreaza cu Raytheon la Arrow4, care ar trebui sa faca fata rachetelor Iskander. Sa asteptam si sa vedem.
    Am lasat la sfarsit NASAMS II. Se spune ca poate dobori rachetele rusesti, fie ele Oniks, Iskander, sau Kalibr.
    Sa le vedem la lucru pentru ca au ajuns in Ucraina.
    https://www.bvinet.com/2022/07/04/can-nasams-air-defense-systems-help-against-iskander-caliber-kh-22-kh-59-and-onyx-missiles/

    2
    • Un general ucrainean sau chiar ministrul apararii spunea ca iron dome sunt facute pt. a dobori rachete lente produse de palestinieni/iranieni si ca nu s-ar preta pentru ei in ucraina impotriva rusilor.

      Personal as fi ales alt program de inzestrare sa-l bag la inaintare dar vom vedea ce si cum. Sper sa nu fie vreo manarie si sa se bazeze totul pe niste criterii si studii aprofundate. (stiu, slabe sanse, e mai simplu din PDF)

      3
  20. Mai repede il cred pe Daia ! Ba submarine,ba corvete ,ba F35….numai minciuni ! I-a dat o shaorma cu de toate la mustacios si gata vrea Iron Dome !

    11
  21. toarsu dncu o vrut sa zica S200 da nu v-ati prins …asta are secera si ciocanu in ADN .
    O tot belleste ,de ochii presei de propaganda si de partid ,ca drahnea cu promisiuni da tot la tatza lu putler si la ro-exit trage .
    Asta n-o sa faca nica-in veci pt. armata , din contra o sa opreasca si proiectele in derulare si o sa umfle buzunarul tradatorilor care au omorat oameni la revolutie . Acestea sunt singurele lui ”realizari marete ” !

    7
    • Dancu latra si el acum sa isi pazeasca postul caldut de la minister. Ciuca a pus ochii pe el ca nu misca nimic, iar acum nu mai stie cum sa spele putina. Dorea sa il remanieze, iar el acum se plimba, macar sa vada seful sa misca ceva. Isi misca fundul prin strainatate, nimic mai mult. Am ajuns la jumatatea toamnei si inca nicio vorba despre corvete!

      2
  22. pai niste autostrazi mai drepte prin anumite locuri nu se pot face? dublezi numarul aeroportoartelor be banii UE…. sper ca la proiectarea drumurilor au avut un ochi si cei de la armata….desi nu m-ar mira sa fie raspunusul negativ

    2
  23. Inca mai visati…Romania ar dori sa…in 2025 – 2030, plus zece ani daca ne gandim cu ce hotarare fac ai nostri ceva…ivanii chiar nu au motive de teama pentru urmatorii 15 ani. Cu absolut nimic nu o sa ii deranjam. Echilibrul de forte nu e afectat. Romania ar dori sa, e din ciclul si eu as dori sa am o vila in Monaco. E, in orizontul 2025 – 2030 ma gandesc sa imi fac un plan, in urmatorii 10 ani pun un ban la saltea, si mai pe urma vedem ce mai e…avem 17 bucati F16 din care zboara 5, inca o data vin norvegiencele degeaba, ca nu avem nici piloti, e, luam Iron Dome….??? inca mai credeti in zana maseluta, sau cum???

    2
  24. Mda, daca le vor lua, va fi fiindcă au fost împinși cu sula in coaste să protejeze ceva asseturi importante ale aliaților de pe teritoriul Ro: MK+ huburile din Ro pe unde trec proviziile și armamentul destinate Ukr. Deci maxim 3 locuri. Dar, nu mai cred până nu le vad in tara.

  25. Cred ca mai corect , când vorbim de înzestrări , ar fi titlul – României i-ar place …
    României i-ar place sa aibă Iron Dome
    României i-ar place sa aibă submarine
    Etc , etc
    Pentru ca este o diferența între vreau – îmi doresc sa am și mi-ar place sa am …
    Este adevărat , avem multe lipsuri , este adevărat suntem o țara săracă , este adevărat suntem o țara cu politicieni corupți , dar mai este adevărat și ca Occidentul ne-a vândut sovieticilor pe noi , estul Europei pentru pacea și liniștea vestului …
    Poate e greșit , dar am ajuns sa privesc și cu înțelegere situația in care trăim , situația in care suntem , pentru ca ea se bazează pe generațiile născute și crescute in comunism , care aleg politicieni hoți și mincinoși care sa ne conducă …
    Pana nu schimbam conducerea țării , progresul va fi lent – important este sa progresam …

    9
  26. Alta,, duda” aruncata pe piata de ai nostri bravi conducatori.
    O sa se infaptuiasca ca si celelalte programe de inzestrare.
    Corvete,Drone,VShorad…etc…

    2
  27. romanica si inzestrarea,baba si mitraliera,i.v.dancu si armata…

    4
  28. Vasie Băcăuanul

    Păi, haideți să o schimbam! Daaar cu cine? Asta-i marea problemă, că românul votează numai cu hoți! Bineînțeles cei care ies la vot!

    1
  29. Am o intrebare: Cernavoda ar merge aparat cu astea? Ca pana acum n-am vazut nicio strategie de aparare a marilor centrale electrice.DAca se ia Iron Dome pica NASAMS sau asta e complementar? Hai ca au fost doua intrebari de fapt.

    4
  30. Domnilor !
    Tot achizitionam sau intentionam sa o facem ,armament DEFENSIV!

    In opinia mea total insuficient ,avand in vedere situatia militara cu care ne-am confrunta avand granita cu Rusia.

    Avem nevoie urgenta de capabilitati de ,descurajare.
    Ok, ma apar , dar cu ce ripostez eficient in segunda urmatoare?!

    Probabil dupa primul ata inamic asteptam cuminti urmatorul…

    Se tot vb de integrarea in industria noastra.
    Eventualele facilitati de productie vor supravietuii atacului?!

    Cred ca nu ne iluzionam ca Ungaria va devenii un Hub al ajutorului militar pt Ro…

    Avem nevoie de capabilitati de atac indraznete!

    3
  31. Greu sa cred ca nu vad de unde bani…
    Simultan ma intreb daca sistemul ar functiona contra unei SMERCH, Iskander sau chiar… HiMARS :))

  32. https://m.defenseromania.ro/vasile-dincu-recunoaste-ca-romania-aspira-la-iron-dome-pana-atunci-productia-de-drone-pentru-armata-in-romania_618432.html

    Aspiram, planificam, semnam scrisori de intenție, parteneriate pe securitate…ticăloșii dracului, ne trezim azi maine intr un război greu și ei mimează ca isi fac treaba…

    2
    • aspira pe nas diverse chestii…

      Amu’ nu se poate in imediat penca ‘este nevoie de un nou cadru de colaborare bilateral cu Israelul’.
      „De la anul” si tot asa, pentru vreo 5 ani:
      ‘Proiecțiile ministerului apărării în privința ”strângerii legăturilor cu Israelul în privința producției autohtone” au un orizont de timp de aproximativ 5 ani.’
      La polonezi se rezolva in cateva luni… noua ne trebuie 10x timpul ala.

  33. E numai o dorinta!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *