Romania cumpara rachete AT Spike LR 2

Sistemul de lansare al Spike LR II

Valoarea contractului este de 358 milioane de lei, fara TVA, conform Profit.ro, in jur de 72 de milioane de euro si de aici putem deduce ca numarul de rachete cumparat ar fi pe undeva pe la un maxim de +300 de unitati.

Nu stim daca contractul se refera strict la rachete sau are in vedere si lansatoare, daca tinem cont ca in Armata Romana Spike LR este folosita atat pe MLI 84M sau lansata de la bordul vehiculelor VAMTAC cat si de infanteria debarcata.

Fortele Terestre Romane au o foarte vasta experienta cu rachetele Spike LR, 2000 de bucati aflandu-se deja in dotare, posibil ceva mai multe. Spike LR au o raza maxima de 4000 metri, in imp ce Spike LR2 dispun de o raza mai mare, in jur de 5500 metri.

Ultima achizitie de rachete Spike a fost in 2018 atunci cand s-au cumparat rachete cu raza mai mare, destinate elicopterelor Puma SOCAT – Spike ER, raza maxima 8000m. Conform surselor din piata, Romania ar detine +1000 de rachete ER.

Aceasta familie de rachete anti-tanc a intrat in dotarea Armatei Romane cu multi ani in urma, sincer sa fiu nici numai stiu in ce an, undeva in perioada 2002-2004 (daca gresesc chiar va rog sa corectati) contractul fiind semnat daca nu ma insel in perioada guvernarii Nastase.

Ca principala gaselnita, rachetele Spike au doua moduri de lupta: primul – clasic: trage si uita, racheta isi urmareste tinta singura dupa lansare fara interventia operatorului. Cea de-a doua modalitate de a-si atinge tinta este controlul rachetei in timp real de catre operator printr-un cablu de fibra optica pe care racheta il trage dupa ea si care ofera date reale cu ajutorul unei camere TV de la bordul rachetei.

O racheta Spike poate veni de hac unui tanc chiar daca acesta este adapostit dupa o cladire, dupa un palc de copaci, dupa un deal, pentru ca odata lansata face si recunoastere si poate manevra pentru evitarea obstacolelor, poate lovi tinta din lateral, de sus, ocolind obstacolele din calea ei.

Sunt destui cei care sustin ca daca Israelul ar fi permis ca Ucraina sa primeasca rachete Spike de la europeni, pierderile rusilor, si asa foarte mari, in blindate ar fi fost chiar si mai mari, datorita capacitatii Spike de a „privi” pe dupa dealuri si cladiri si de a lovi tinte care altminteri se considerau adapostite. In fata unei Spike LR coviltirul rusilor este cu totul si cu totul nefolositor.

Revenind la actuala achizitie a Spike LR 2 achizitia in sine este buna, foarte buna, bravo lor ca le cumpara, pentru ca daca am invatat ceva din Ucraina, atunci am invatat ca niciodata nu ai suficiente rachete AT la dispozitie.

Cu aceasta achizitie, stocul pe hartie de Spike LR/LR 2 al Romaniei se apropie de 2300-2400 de bucati (posibil spre 2500 de unitati), ceea ce nu este suficient dar nici nu discutam despre cantitati farmaceutice, ci de o capabilitate reala de descurajare.

Revenind la pretul per bucata, asa cum scriam si mai sus, nu cunoastem exact „cosul de cumparaturi” in sensul ca nu stim exact ce cumparam: doar rachete, rachete si cateva sisteme de lansare sau o combinatie intre cele doua. Ca o comparatie, Polonia a cumparat anul trecut „cateva sute” de rachete Spike LR pentru suma de aproximativ 100 de milioane de dolari, in jur de 462 milioane de lei, astfel incat ne putem astepta ca numarul de rachete sa fie de +300 de unitati in functie de ce mai cuprinde contractul.

Alaturi de recenta aprobare pentru cumpararea a 263 de rachete AT cu raza scurta Javelin de la americani, lucrurile, macar pe acest palier, devin credibile si pot da de gandit oricui ar nazui spre meleagurile noastre. Deie Domnul ca aceste rachete sa imbatraneasca frumos in depozitele noastre si sa nu fim niciodata nevoiti sa le folosim. Dar sa le avem acolo este foare intelept.

GeorgeGMT

 

33 de comentarii:

  1. In sfarsit o achizitie remarcabila, cu toate ca sunt indoit de chestia cu coviltirul.
    Coviltirul este menit exact pt incarcaturi tandem si LR e tandem, nu i tridem 🙂

    9
    • Ideea era ca Spike, fiind manevrata de catre operator, poate sa loveasca din lateral si sa ocoleasca coviltirul. Racheta nu se duce oarba spre tinta ci manevreaza, lovind acolo unde doreste operatorul bine antrenat.

      23
    • In teorie, coviltirul ar trebui sa opreasca o incarcatura tandem. Dar testele ucrainienilor de cu cateva zile inainte de invazie au aratat ca Javelinul trece prin el ca prin branza si apoi tot intra in tanc. Sunt si video-uri cu asta. Lucru confirmat si de realitatea de pe front din ultimii 2 ani.

      2
  2. Păi după câți ani expiră rachetele cumpărate în urmă cu două’jde ani? Parcă au fost luate de la EuroSpike nu direct din Israel. Adică, nu ar putea fi donate câteva la ukrii?

    5
  3. O veste foarte buna. Cane e vorba de rachete AA si AT, munitie de tot felul si alte consumabile, nu exista ideea de prea multe.
    Tin sa reamintesc ca principala sarcina a armatei romane nu este un conflict 1 v 1 cu Rusia (de aia avem NATO sau aliante peer to peer) ci punerea cu botul pe labe a tarilor vecine, singurele care pot prezenta o amenintare terestra la adresa tarii deocamdata.
    Nu zic ca ar fi vreun pericol la ora actuala din partea vreunei tari (o idee absurda in 2024) dar chiar si asa cu 3000 de rechete AT, sa zicem ca doar cu una din trei lovim tinte (ceea ce e foarte slab), pai nici o tara din jurul nostru nu are un parc de blindate mai mare de 500-700 de vehicule de (tancuri, IFV, APC) deci… faceti voi calculele :))

    20
    • Nimic pentru înlocuirea vechiului rpg7? At-4…

      1
      • Nu stiu daca ar trebui inlocuite AG-7 si AG-9 ele fiind modernizate cu lovituri termobarice recent in ArmRo, ci personal cred ca ar trebui completate cu RPG-uri avand lansatorul cu calibrul mai mare de 90 mm precum MATADOR-90, ALCOTAN-100 si chiar APILAS-112. Ucrainienii si rusii au RPG-27 de 105 mm. Interesant ar fi sa se inventeze un rpg calibrul 107 mm precum tfr B-11. Bulgarii parca aveau un rpg termobaric calibrul 107 mm.

        10
    • ”Tin sa reamintesc ca principala sarcina a armatei romane nu este un conflict 1 v 1 cu Rusia (de aia avem NATO sau aliante peer to peer) ci punerea cu botul pe labe a tarilor vecine, singurele care pot prezenta o amenintare terestra la adresa tarii deocamdata.”

      Lumea realizează că și noi, în calitate de membru NATO, suntem obligați să ajutăm alte state NATO dacă acestea sunt atacate, da? Adică în cazul în care, de exemplu, statele Baltice sau Polonia sunt atacate (acesta fiind scenariul cel mai proabbil de mulți ani încoace), și noi ar trebui să trimitem soldați și tehnică militară în sprijin, nu doar să vină alții în ajutorul nostru. Just saying.

      40
    • Și da, sunt conștient de Gheparzii din Polonia, chiar mă bucur de ei. Mi-aș dori doar să avem mai mulți (sau mai multe Skyranger în locul lor).

      12
  4. Foarte bine..a mai avut loc discuția asta..am impresia recent in decembrie.
    Nlaw,Spike SR,javelin,și altele ar venii in completare.
    Am văzut în ucraina că și au făcut datoria.
    Comandate cantități mai mari..că niciodată nu se știe..poți da cu ele și după camioane,taburi, cazemate,etc.

    12
  5. Conform a ceea ce am eu achizitiile Spike au fost dupa cum urmeaza:

    SPIKE-ER Comanda:1998–––- Livrare: ’99-2000 –––1000 bucati Valoare: 220 mln Euro.

    SPIKE MR/LR Comanda: 2005 ––Livrare 2005-2010 –– 1000 bucati
    Valoare: 180 mln Euro.

    SPIKE MR/LR Comanda: 2015––Livrare:2017-19 –––757 bucati
    Valoare 130 mln Euro. TOTAL: 2757 bucati pentru 530 mln Euro

    7
  6. Spike-LR. The weight of the missile is 14 kg (31 lb), and the weight of the complete system is less than 45 kg (99 lb). Maximum range is 4,000 m. In early 2014, Rafael revealed they had increased the range of the Spike-LR to 5.5 km (3.4 mi), enhancing versatility on existing firing platforms and allowing it to be utilized on new ones like light helicopters.
    Spike-LR II has a reduced missile weight to 13 kg (29 lb), and a reduced total system weight of 25 kg, increased range of 5.5 km (3.4 mi) at ground level and 10 km (6.2 mi) from helicopters using an RF data-link. Warhead options of tandem HEAT with 30% increased armor penetration or a multipurpose blast warhead with selectable impact or penetration detonation fusing, a new seeker that includes an uncooled IR sensor with a smart target tracker with artificial intelligence.

    5
  7. Asta da buna achizitie ! Apropo de AT ce-ar fi daca ar dezvolta romanii pe plan autohton , poate tot cu israelul sau cu americanii , niste drone kamikaze , asa cam ca lanceturile ? Sau niste drone autohtone capabile sa duca Spike-uri ? Ar cam trebui sa ne gandim si la trebile astea din timp …
    Dar pe apararea AA in special pe domeniul Manpads si dispozitivelor montate pe 4/4 impotriva dronelor , elicopterelor si tintelor cu viteze mici care sunt planurile ?
    Vad ca la ucraineni apar tot soiul de dracovenii de la sisteme de bruiaj la minirachete montabile pe 4/4 si se vede clar tendinta ca cine v-a avea suprematia la drone v-a putea castiga viitoarele conflicte

    7
  8. Bucuros de achiziţie!
    Mi-aş dori minim încă vreo 2000 de Javelini şi licenţă de producţie pentru muniţie compatibilă.
    De asemenea, înca câţiva zeci de Gheparzi şi sisteme Oerlikon, ar fi binevenite. Cred ca sunt arma nr 1 anti-drona prin prisma calitate/preţ.
    Acum, din experienţa Ucrainei, cel mai mare minus care a fost? Lipsa muniţiei!
    Aici România trebuie să investească cel mai mult.
    Prioritar:
    – trecerea la arme individuale calibru NATO
    – producţia de pulbere în ţară
    – producţia de muniţie pentru toate categoriile de armament detinute: arme individuale de asalt, proiectile de artilerie, arme AT, AA (Ghepard Oerlikon), drone, ideal si rachete.

    16
  9. Inteleg ca s-ar descurca bine si impotriva tacurilor vestice mult laudate ale vecinilor nostri …

    Intreb si eu …

    3
  10. Cred ca am putea produce si noi macar componentele macanice si face asamblarea mecanica. Aici e o sectiune printr-un Spike. MA gandesc ca nu e mare filosofie sa faci carcasa motorului cu combustibil solid si nici frame-urile alea de care e prinsa carcasa rachetei. La polonezi am vazut piese facute de Mesko pentru Spike.

    https://i.imgur.com/cwlxEZh.jpeg

    https://i.imgur.com/NB15Cwq.jpeg

    https://i.imgur.com/6g4y16n.jpeg

    https://i.imgur.com/dIwAaSS.jpeg

    https://i.imgur.com/cTB8V3q.jpeg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *