Rusia a livrat Siriei rachete anti-navale „infricosatoare”

poza

 

Rusia a expediat in Siria un lot de rachete de croaziera anti-navale tip Yakhont, livrate cu un dispozitiv radar perfectionat. Astfel, regimul lui Bashar Asad dispune de o « minunata » sansa de a reduce la zero orice tentativa a comunitatii internationale de a oferi ajutor fortelor de opozitie, scrie New York Times.

 

SYRIA-POLITICS-MILITARY

Un lansator de P-800 Yakhont sirian in timpul unor exercitii comune cu camarazi rusi

 

Despre aceste livrari au anuntat surse ale administratiei americane, apropiate de serviciile secrete. Expertii, consultati de New York Times, au catalogat respectivele rachete drept „adevarati ucigasi de nave”, subliniind ca o astfel de atitudine din partea Rusiei nu este altceva decat sustinere acordata regimului sirian si incercare de a alunga fortele navale ocidentale, cat mai departe de apele teritoriale ale tarii lui Bashar Assad.

Sistemele Yakhont, in versiunea furnizata Siriei, au fost comandate Rusiei inca din 2007, primele instalatii ajungand la destinatar in 2011, aminteste New York Times. La fabricarea rachetei s-a folosit tehnologia stealth, care permite sa nu fie depistata de mijloacele de radiolocatie.

In general, surse occidentale prezinta rachetele Yakhont ca fiind invincibile, pentru ca lovesc cu o forta nemaipomenita, sunt aproape imposibil de urmarit si doborat, iar radarul ei nu poate fi bruiat. In plus, adauga NYT, lansatoarele sunt mobile, ceea ce reduce si mai mult sansele de a fi nimicite. Este de imaginat, scrie mai departe publicatia mentionata, ca noile rachete livrate Siriei dispun de caracteristici si mai inspaimantatoare.

Informatia referitoare la rachetele Yakhont s-a suprapus, in timp, cu declaratia presedintelui Barack Obama, potrivit caruia Statele Unite sunt gata sa recurga la masuri de forta in privinta regimului Asad daca in Siria va apare un pericol real de utilizare a armei chimice.

 

Sursa: Incomemagazin.ro

 

poza 3

Reprezentarea unui sistem complet P-800

 

Pana in prezenta Siria detine doua sisteme P-800 Yakhont, livrate in 2011, cu un lot de cel putin 72 de rachete. Sursa pare sa dea de inteles ca nu vor fi livrate noi radare si lansatoare ci numai rachete. Oricum sistemul pare destul de capabil, iar Israelul lucreaza intens la un ,,medicament”, numele acestuia sa fiind Sea Spotter.

 

poza4

 

Sea Spotter este un proiect dezvoltat de  RAFAEL Armament Development Authority, ce are ca scop protejarea ambarcatiunilor de lupta, securizandu-le intr-o ,,sfera”. Sistemul, foarte sofisticat, include elemente de detectare in infraroșu, pentru aparatele de zbor supersonice (avioane, rachete), dar si subsonice (UAV, UCV si elicoptere), inclusiv ambarcatiuni sau elemente ce plutesc in jurul navei.

Sea Spotter se bazeaza pe tehnologie in infraroșu de generatia a III-a, algoritmi de procesare ai imaginii ,,state-of-the-art” fapt ce reduc la zero rata de alarme false.

O alta caracteristica ,,sanatoasa” pentru acest proiect este faptul ca radiatiile emise nu pot fi receptionate sau bruiate de navele/dronele inamice.

Sea Spotter (sistemul de detectare) vine la pachet cu un echipament special de racire, care este declansat automat de senzori atunci cand detecteaza o amenintare.

 

poza5 (1)

Tetal II

Sistemul a fost introdus in 2006 si probabil se gaseste pe piata, iar pe noi ce ne costa sa visam?

 

 NeroFlash

10 comentarii:

  1. Vad ca nu a postat nimeni, macar ceva tehnic!Am citit si eu, am ramas cu gandul dus,oare ce-ar mai fi de spus!
    A, da da bula asta de protectie marina merge si la sol? sa invalui o suprafata cu asa ceva si apoi sa astepti sa prinzi ceva in plasa?Adica poti sa integrezi o tara in ea?
    De la chestia asta si pana la un ecran de forta eu cred ca nu o sa treca decat vreo 10 ani.Peste 10 ani o sa cititi despre armele din Star Trek ca si le-au bagat in dotare rusii,americanii si isra.

    • Este un sistem automatizat gen AEGIS care s-a dovedit eficient momentan contra avioanelor proprii 🙂 . Mi se pare in timpul operatiunii „Pace in Galileea” pe o nava sistemul s-a activat si a incadrat un avion propriu care trecea prin zona.

  2. Personal, sunt fan al rachetelor antinava rusesti. Nu sunt „infricosatoare”, sunt performante si eficiente, dar inca nu s-au afirmat in conditii reale de lupta si nici nu cred ca for fi folosite curand. Mai ales de sirieni, pentru ca nu va fi cazul. Nu cred ca fa fi o interventie navala asupre Siriei pentru ca nu exista motivatie din partea Occidentului. Siria nu este Irak, sau Libia. Sustinerea regimului Assad de catre Kremlin, impiedica orice interventie externa.
    Sistemul ram-jet, si capabilitatea de a zbura sub nivelul radar,sistemul anti-bruiaj, sunt motive de ingrijorare pentru orice nava de lupta moderna. Pot fi inerceptate, dar o salva de rachete Yakhont are sanse mari de a lovi orice tinta navala.

  3. Noi tinte pentru practica pilotilor IAF. Exista scheptici ce pun la indoiala ca aceste tinte vor avea soarta celorlalte ? Rusia deja se pregateste pentru urmatorul contract militar.

  4. daca nu au acoperire aeriara da dar daca devin operationale S300 sa le apere vor putea sa le testeze pe corvetele isr; ar fi chiar interesant de vazut care castiga: racheta „infricosatoare” sau bula „magica”

    • Or fi S-300 eficace nu zic dar doar ele nu pot face fata aviatiei mai ales uneia de talia celei israeliene. De regula apararea este eficienta in binom aparare la sol+aviatie de vanatoare/interceptie. Deci in conditiile unei aviatii siriene deloc performante S-300 vor deveni ca si Yakhont tinte pentru piloti. Ma rog vor provoca pierderi nu neg dar fara un suport din aer, corespunzator vor fi distruse in cele din urma.

  5. oricum se pare ca acest sistem acopera doar detectia nu si interceptia; acolo e interesant de vazut ce sanse are 1 corveta contra nu 1 dar 2-3-4 Yakhont

  6. Aceasta formula de afacere; cind Rusia vinde armament pe care Israelul se antreneaza e extrem de profitabil pentru Rusia ce trebue sa inlocuiasca echipamentul distrus pe banii Statelor Arabe.
    Intrebarea e: Chiar daca nu exista un aranjament formal intre Israel si Rusia, aparenta nu face dicit sa ajungi la concluzia ca e posibil ca Rusia sa faca parteneriat cu Israel si ca afacerea e lucrativa.

  7. este foarte posibil sa existe, Georgea stie de ce……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *