Rusia la fundul sacului?

Ieri cotatia titeiului a atins un minimul istoric, echivalent cu pretul din 2009, pe bursa de la New Yotk (crude oil) de 49,16$ barilul iar la Londra (brent oil) pretul se afla de asemenea in scadere barilul situandu-se la nivelul de 51,54.

ss

Daca pana in urma cu cateva zile as fi bagat mana in foc ca in spatele acesti prabusiri a pietei hidrocarburilor se afla SUA si Arabia Saudita, analizele si expertii din marile companii petroliere arata ca nu este cazul sa dam “vina” doar pe americani…

Poate ca la inceput asa a fost, doar ca yankeii nu au facut altceva decat sa dea un branci sanatos unei piete aflate deja intr-o criza de supraproductie si miste mai repede piata titeiului spre un nou nivel de echilibru, mult mai scazut, ca mai apoi Rusia si Irakul sa-si dea singure in cap din motive diferite.

Astfel analistii din industria petrolului considera ca pretul va fi in continuare in cadere libera – desi pierderea cvasi-totala a titeiului  libinan ar fi trebuit sa franeze acesta tendinta – datorita faptului ca doi colosi ai productiei de titei sunt disperati dupa bani.

Irakul are de dus un razboi in spate si a facut tot posibilul sa-si creasca productia de titei tot timpul, iar odata cu inceperea scaderii pretului si-a indoit eforturile, ajungand sa inunde piata cu cantitati tot mai mari de petrol (sub oblanduirea intelegatoare a sauditilor si americanilor, care i-ar fi putut tempera rapid), asteptarile fiind chiar spre o crestere in continuare a productiei tocmai datorita scaderii cotatiei. Productia irakiana de titei a atins un maxim istoric, fiind cea mai mare din anii “80 incoace.

Dar nu Irakul este marea si imensa surpriza pentru mine.

Rusia. Ei bine confruntata cu prabusirea petrolului, Moscova si-a dinamizat industria si a pus o mare presiune pe cresterea cantitati de titei extras, pentru a contrabalansa pierderile datorate cotatiilor in scadere.

Astfel Rusia este asteptata sa ajunga la un nivel de productie de 10,9 milioane de barili (petrol si gaze) in 2014, cu aproximativ 0,5% mai mult fata de 2013, asa incat in acest moment Rusia si Irakul alimentaaza un exces de oferta pe piata mondiala, exces care duce rapid cotatia in jos, indiferent de ce fac americanii sau sauditii.

Nu inteleg insa de ce Rusia forteaza piata in conditiile in care pretul este deja periculos de coborat pentru economia rusa si nu-si reduce productia pentru a echilibra cererea si oferta,  stabilizand astfel macar preturile pentru viitor.

Singura explicatie, in cazul Moscovei, vine din economia interna care se pare este mult mai subreda decat pare, iar rezervele interne in valuta mult mai mici decat credeam, astfel Rusia se comporta ca un om disperat, continuand sa faca toate eforturilor pentru cresterea productiei, compensand astfel prin cantitate pretul scazut, dar singurul rezultata palpabil este o sacdere si mai abrupta a cotatiilor bursiere, intrandu-se astfel intr-un foarte periculos cerc vicios, pentru ca este foarte probabil ca si alte tari exportatoare de petrol – dar care sunt tot in pioneze cu economia – Venezuela, de exemplu, sa faca exact acelasi lucru si sa-si creasca productia ducand si mai jos pretul…

Iar marea lovitura pe piata hidrocarburilor ar putea veni in 2015 cel mai tarziu in 2016 direct de la americani, care se zbat de ceva timp sa convinga Congresul sa permita exportul de petrol brut si gaze naturale. Iar la ce supraproductie au yankeii – si mai ales la de ce capacitatea nepusa in activitate dispun – va fi prapad…

Prapad pentru unii, mare bucurie pentru restul palnetei care se vede in sfarsit un pic lasata sa rasufle de un pret la energie semnificativ scazut.

Bineinteles nu-i cazul Romaniei, unde scaderea cu peste 55% a cotatiei titeilui nu s-a simtiti aproape de loc, ba dimpotriva adus pa cresterea pretului gigacaloriei, desi ELCENul functioneaza cu gaze natural sau pacura, ambele avand preturile in scadere…

In timp ce pretul la pompa pentru motorina este mai mic in Luxemburg si Franta decat in Romania!

PS Intre timp cotatiile pe cele doua burse au mai scazut: Londra – 50,22$/baril, New York – 47.21$/baril…

GeorgeGMT

 

44 de comentarii:

  1. Rusia este mult mai slaba decat pare iar „calcaiul lui Ahile” in cazul ei este economia care nu poate sustine un conflict (chiar”rece”)pe termen lung.Schema dupa care functioneaza economia rusa este primitiva:vind gaz si petrol iar sumele obtinute sunt pompate imediat in industria militara.Se neglijeaza complect infrastructura,cercetarea(exceptie cea militara) educatia,sanatatea
    Putin a facut o mare greseala declansand acest conflict in Ucraina
    SUA a reactionat imediat in comparatie cu tarile UE(spun „tarile UE”pentru ca nu s-au comportat ca o uniune) Jenanta pozitia Frantei care prin vocea presedintelui HOLLANDE cere deja ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei
    Putin si-a pus singur latul la gat,agresand Ucraina, acum trebuie doar sa i se puna si pistolul la tampla refuzandu-i-se ridicarea sanctiunilor pana ce nu se RETRAGE ATAT DIN ESTUL UCRAINEI CAT SI DIN CRIMEA.
    Omul asta a vrut sa arate lumi ce mare om politic este el asa ca mi se pare corect sa i se dea ocazia sa dovedeasca acest lucru .La libera lui alegere ori distruge economia rusa ori se retrage si justifica in fata propriei populatii infrangerea

    • Vad in ultima vreme o multime de informatii despre miile de tancuri ,sutele de avioane si zecile de submarine pe care Rusia urmeaza sa le construiasca in urmatori ani si ma intreb cu ce bani vor finanta asemenea programe.Poate doar daca aplica din nou metoda sovietica prima data arme si apoi mancare

  2. Pai mi teama ca asta va si face. Intai arme si apoi mancare. Rusii sunt deja indobitociti ca e vine Vestului ….Biserica Ortodoxa rusa o tine tare si mare ca Vestul e corupt si decadent…si uite asa se poate ajunge la un conflict. |Pe un principiu militar folosit in antichitate in razboiul Peloponeziac cand atenienii au atacat desi nu erau pregatiti ptr. ca si asa nu mai aveau timp sa se pregateasca si atunci au mers pe principiul …si noi si ei…

  3. Ce n-au inteles nici dăsteptii aia, adevarati vizionari multilaterali dezvoltati ce construiau viitoru` luminos si egalitar al omenirii, adicatelea sovietiicii, n-a inteles nici taica Putin. Rusia (tarista, sovietica, republicana) n-a fost niciodata o mare putere economica, o putere in adevaratul sens al cuvantului, o tara cu o economie flexibila, dinamica si performanta.
    Nu te poti lupta economic cu un Occident care are niste mecanisme studiate, dezvoltate si aplicate pe durata a multor secole. Greu tata, tare greu….
    Bine, ce-i drept, nici americanizii & vestu` nu pot forta prea rau economia rusa pen` ca ajungi la alte chestii care ar putea degenera destul de neplacut pt toata lumea.

    P.S.

    Ii tarii ghinii c-au tren nuclear cu care sa-si pastreze demnitatea nationala, astfel ca nu vor sta cu mana-ntinsa la niste amarate de fonduri ieuropiene 😀
    Adevar graiesc, Vectore? 😀

    • @Jimmy
      Eu sunt de acord cu tine. Rusii ar fi bine sa ia aminte la noi si sa ia niste lectii de demnitate nationala adevarata. Daca ne-ar urma exemplul ar avea o armata beton, un nivel de trai de invidiat si vor fi admirati in toata Europa. Dar ei nu si nu, batman batman… Zic sa-i lasam sa se chinuie in prostia lor. Sunt un popor mic si inapoiat ma, n-ai ce sa le faci…. Daca nu vor nu-i nimic, afara e coada de emisari care vin la noi sa le impartasim din intelepciunea noastra pentru propasirea popoarelor lor.

      • @ Vector

        Iti multumesc pentru intelepciunea ce mi-o daruiesti, Onorabile! 🙂 Fara tine nu as sti ca Rusia „ie” steaua de pe cer, poporul ce ne daruieste Lumina Rasaritului 🙂
        Bre, cand oi avea chef sa discutam punctat si argumentat, te astept. Pana atunci, ramai matale cu placerea sarcasmului usor infantil ce-ti descrie randurile si, probabil, gandurile 😉
        Fa-te mare si vino acilea, la o lupta de idei; da` ia-ti si argumentele cu tine 😉

        Pana atunci, sa fii iubit de……mama Rossia! 😀

        • @Jimmy
          Asta ai inteles tu? Rusia steaua de pe cer, „mama”, „iubita”? Pff…

          Eu ma amuzam doar vazand cum unii rupti in fund cred ca pot da lectii altora despre demnitate nationala si ce/cum/cat sa se investeasca in armata. Unii cu armata in pioneze ajung sa se ia de armele nucleare ale altora. Ca cica ie prosti ca le are si ie inutile bre… 🙂

  4. Rusia a fost, mai tot timpul o tara de serbi, o inchisoare imensa si cam asta a ramas, cu diferenta ca astazi rusul de rand poate s-o roiasca daca vrea…
    Astia si in industrie au avut muncitori legati de glie!

    • Parca Dumnezeu le-a luat mintile
      Viitorul Rusiei nu sta in Transnistria,Osetia,Donetk sau Crimea
      ViItorul natiuni ruse este SIBERIA(Suprafata imensa,bogatii colosale)care trebuie colonizata cat mai repede posibil mai ales ca au vecini extrem de dinamici economic si populatie mare.Si aici nu ma gandesc numai la China,Corea dupa ce se va reunifica va reprezenta si ea o putere regionala cu o populatie de aproape 80 milioane .Nu cred ca cineva a-si imagineaza ca regimul nord corean va mai rezista mult timp

    • @ George GMT

      Coane George, io n-am inteles niciodata dc Rusia nu imprumuta anumite politici de real succes aplicate in lumea vestica, si anume importu` masiv de „creier” din mai toata lumea.
      Au destui bani cat sa cumpere specialisti din mai toate domeniile, specialisti cu care sa-si construiasca o econimie si o industrie performanta.
      Aducandu-i pe aia ii salti si pe ai tai, dinamizezi mediul de afaceri si cel economic, produci marfuri de calitate care-ti aduc un purcoi de bani la buget etc etc.

  5. Câți români au puterea să investească în eficiența energetică a casei?! Sau câți români apelează la mașină doar atunci când au nevoie, acum când benzina e foarte ieftină?! Știți pe cineva care să renunțe la un produs doar pentru că e made în Russia (așa cum sunt deodorantele solide Rexona Man și altele)?! Eu nu știu pe nimeni.

    Războiul înseamnă și economie nu numai arme moderne și eficiente. Dacă vrem să câștigăm un „război” va trebui să câștigăm războiul cu noi înșine. Poate o să spuneți că cei 10 euro economisiți nu înseamnă foarte mult dar e prețul a 100 de cartușe.

  6. Cine știe cum v-a arata Rusia la sfârșitul anului? Ar putea sa se destrame de tot.

  7. Nu va faceti griji, cand rusul dispera, la propriu, isi ia pistolul….se urca pe tanc si pleaca! Intrebare intrebatoare:
    -O economie de razboi poate sa subdtituie o economie falimentare in cazul Rusiei?
    Inca pare ca nu este cazul de asa ceva, caci Rusia nu este inca pregatita sa intre intr-un razboi direct cu vestul, dar pare ca se pregateste temeinic pentru ceva urat. Armata si industrie de aparare are, resurse dat cuprinde, iar agricultura suficient cat sa tina armata in priza si populatia la limita subzistentei. Mai are nevoie de timp pentru crearea unei capacitati de lupta care sa-i permita, cat de cat, sa nu aiba soarta Germaniei naziste….dar pentru asta trebuie sa mai astepte cel putin pana dupa anul 2020! Totul depinde si de cum se va misca vestul in tot timpul asta. Cred cu tarie ca daca-i va da oportunitatea sa o faca, Putler la juca si mai dur in relatia cu vestul. Daca nu, mergi pe burta ca-i apa mica! 🙂

  8. „Nu inteleg insa de ce Rusia forteaza piata in conditiile in care pretul este deja periculos de coborat pentru economia rusa si nu-si reduce productia pentru a echilibra cererea si oferta, stabilizand astfel macar preturile pentru viitor.”

    Bre e logic sa vanda mai mult. Au petrol din greu iar in momentul asta trebuie sa suplineasca pierderile. Ca va scadea pretul si mai mult nu conteaza important e doar sa traga cat mai mult cash acum. In rest e tristete mare si prin Canada, Norvegia UK. Sunt multe proiecte puse in hold pentru ca la preturile astea nu mai sunt fezabile, mii de joburi restructurate, industrii relocate in Asia de SE care nu se vor mai intoarce niciodata.

    Daca asta e pretul real inseamna ca pana acum piata a fost controlata si toate teoriile cu peak oil au fost niste aberatii pentru a justifica un furt.

    Daca insa pretul e unul artificial costurile puse pe economia globala devin din ce in ce mai mari cu fiecare zi care trece.

    Cat despre pretul la pompa in Romania, sclavetzii tre sa suporte pierderile nu corporatiile. Guvernul oricum e marioneta lor asa ca nu vad unde e problema 😉

  9. Rusia duce o politică de înarmare care va da mai mult curaj „diplomaților” ruși. În momentul în care Rusia va avea aliați mai puternici, în Europa de Est lucrurile s-ar putea mișca în defavoarea noastră. Un posibil scenariu negativ trebuie prevenit de pe acum. Rusia nu trebuie lăsată să aibă suficientă forță economică pentru o cursă a înarmărilor, nu trebuie să fie atractivă economic pentru sateliții săi și nici nu trebuie permis ca ea să se alieze cu țări mari cum ar fi Iranul, India sau China.

    Diplomații români au o sarcină dificilă și nu au dreptul să facă vreo greșeală. Dacă ajungem la contruntări armate va fi foarte, foarte rău pentru noi.

    • De căderea Rusiei se bucura multe popoare, mai ales China. Noi în ceasul al 12-lea ar trebui sa achiziționăm tehnica de lupta cât mai noua și în cantități mai mari, dar în schimb avem aceiași strategie ca și afacerea Skoda din anii ’30.

  10. Linistiti-va ca n-are rost…Rusia e o tara creata in sute de ani de razboaie continue cu oponenti de calibru.I-au frant pe mongoli, pe tatari,pe turci ,pe polonezi,pe suedezi,pe chinezi,pe japonezi, pe englezi, pe francezi…pe nemti plus inca cateva zeci de popoare care si le-au pus in vitrina cu trofee. Le place mai mult noroiul cu miros de sange decat confortul democratiei.

  11. De Venezuela ce naiba sa mai zicem? Tara cu petrol…garla. Anul trecut avea probleme cu…hartia igienica, Maduro a obligat magazine sa vanda electronice la preturi mici jigodiilor sale preaiubite ( a se intelege „preaiubitii compatrioti”), prin septembrie media internationala folosea deja expresia „se pregateste de faliment”, in decembrie devenise „e aproape de faliment”, iar azi E IN FALIMENT. Nici sapun nu gasesti in magazine!

    Asa ca a anuntat socialistu’ p..ii ca pleaca in China (si apoi state OPEC) sa cerseasca!

    • @ Razvan Mihaeanu

      Venezuela este un soi de Cuba, da` una cu resurse. O conducere politica paralela cu tot ce poate insemna economie, insa usor norocoasa pt ca poate folosi petro-dolarii pt a supravietui ca sistem politic. Probabil ca in momentul in care resursele financiare se vor diminua, revolucion-ul va izbucni.

    • razvan mihaileanu rade ciob de oala sparta , salariul minim in venezuela e comparabil cu salariul mediu de la noi ( cel de la statistica nu cel din realitate unde stam si mai rau ) .

  12. @ciprian

    chestile astea nu sant de ras deoarece ele exista si se folosesc ,
    aceste arme folosesc UNDELE ELECTROMAGNETICE DE ULTRA JOASA FRECVENTA
    desi au fost testate cu succes in primul razboi din irak.

  13. Cand Hitler investea in armata, aliatii mergeau la baluri… apoi au murit 72 mil de oameni… Putin, chiar si cu economie slaba, nu trebuie ignorat!

  14. Cred ca o Rusie destabilizata este la fel de periculoasa ca si o Rusie agresiva. Poate ca inca nu este evident, dar slabirea puterii in Rusia, ar duce la o debalansare in favoarea islamismului. Cred ca rusilor ar trebui sa le fie pleznite doar mainile intinse peste Ukraina, dar nu si ingenunchiati. Doamne fereste de o soarta a Irakului la scara Rusiei.

  15. Se pare ca ” Benzinaria mafiota ” incepe sa gifiie…

  16. Situatia pe termen lung a Rusiei este fara speranta. Condusa de KGB-isti care privesc cu ochelari de cal un iluzoriu pericol din partea NATO, cand adevaratul pericol vine de la Est. Tarile NATO vor doar sa descurajeze atitudinea agresiva a Rusiei, nu sa o incercuiasca sau sa o atace. In schimb, China are nevoie de „Lebensraum”-ul siberian, mai ales daca persista incalzirea globala.

  17. Bun, dacà nu vând petrol, màcar îl vor rafina pentru Tu-160 din care 6 exemplare modernizate vor fi livrate aviatiei în 2015.

    Pozà la aniversarea a 100 de ani ale aviatiei ruse cu razà lungà, de martea trecutà:

    http://2.bp.blogspot.com/-Q1Rxnk8mSlY/VKFTmsjOMEI/AAAAAAAAAUA/OpilB6Idg0Q/s1600/10896979_776066259108803_5834462294942595059_n.jpg

  18. Un exemplu de gândire eronată. Rusia își poate dubla exporturile de hidrocarburi, poate exporta orice și oricât. Asemenea măsuri nu o afectează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *