S 500 intarzie

Responsabilii rusi, ai dezvoltari sistemului S-500, au anuntat recent ca programul va fi intarziat. Astfel se asteapta ca testele sa inceapa abia in 2015, iar dotarea armatei ar incepe in 2017. Faptul ca dezvoltarea noului sistem AA are intarzieri, nu este o noutate. Se stia deja ca programul este in urma cu patru ani, fata de termenele stabilite.

 

 

 

S-500, sursa foto: militaryphotos

Problemele aparute au insa cauze normale, iar printre acestea se afla si faptul ca noul sistem rusesc va folosi o tehnologie absolut noua, S-500 nefiind o dezvoltare a S-400(S-300PMU). Mai exista si dezacordurile care privesc exact ce tip de tinte va combate noua arma, aceasta fiind gandita ca si un sistem anti rachete balistice, de mai multe tipuri. Ori aici se pare ca sunt cele mai mari probleme tehnologice, tinand cont si de viteza extrem de mare a tintelor.

Noul S-500 poate atinge o raza de 600km, poate angaja AWACS-uri si focoase nucleare pe traiectorii balistice, pana la altitudinea de 40 km. Fortele Ruse au in vederea formarea a zece batalioane dotate cu acest sistem. Ca si predecsorul sau, S-500, va fi foate mobil, rachetele si echipamentele vor fi montate pe camioane, cel pentru rachete va fi de tipul 10X10, sensibil mai mare decat actualele vechicule purtatoare.

 

S-400 Trimuf(SA-21), sistemul pe care S-500 il va inlocui la un moment dat, este foarte recent intrat in doatarea fortelor ruse si este o dezvoltare a mai clasicului S-300, de unde si denumirea de S-300PMU.

S-400 echipeaza deja patru batalioane. Fiecare batalion are in compunere 8 lansatoare de rachete, cu cate doua rachete in rampe si un radar de control. Imbunatatirile fata de S-300 tin in primul rand de capacitatea de contracarare electronica a inamicului, rezistenta la bruiaj si de asemenea rachetele sunt mai mari si au raza mai lunga.

 

 

S-400 Triumf

Foto: missiledefense & ausairpower

S-400 este in esenta similar MIM 114 Patriot ca si scopuri, insa se poate lauda cu o raza mult mai mare, in functie de tipul de racheta folosita. O racheta catareste 1,8 tone, o lungime de 8,4 metri si 50 cm in diametru. Raza se apropie de 400km la o altitudine maxima de 32km. Radarul de achizitie a tintei isi poate face treaba pana la o raza de aproximativ 700km, in functie evident si de contramasurile adversarului.

Capacitatile sistemului includ, pe langa mai clasica vanatoare de avioane si capacitati anti-balistice, limitate insa, si chiar detectia aeronavelor stealth.

In acest moment S-400 Triumf are la dispozitie doua modele de rachete, din patru prognozate, una dintre ele, cu raza de 120km, este destul de similara S-300 clasic, fiind transportata cate patru bucati/transportor.

Ce va fi cu S-500 si ce performante va avea, timpul o va arata. Deocamdata sa ne…bucuram de S-400 Triumf!

 

sursa: strategypage

 

 

 

 

 

 

5 comentarii:

  1. Cu totii ne-am simti mult mai bine daca armata noastra ar avea in dotare cateva batalioane de S400.

  2. Nu cred ca S500 o sa fie gata mai devreme de 2020, mai ales ca S-400 inca nu a fost terminat .

    • S-400 este operational, adevarat doar in doua din cele patru variante prognozate. Sincer si mie mi se pare ca S-500 vine prea devreme, abia daca are doi ani de cand a intrat in dotare.

  3. Daca faci o comparatie chiar si intre S300 si ce avem noi in dotare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *