SAMPT NG (New Generation)

Franta si Italia s-au hotarat asupra dezvoltarii noii generatii a sistemului de aparare anti-aerian si anti-racheta cu raza lunga SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform / Terrain).

Astfel, cele doua tari au semnat un contract cu compania constructoare – EUROSAM – care are in vedere urmatoarele:

  • Introducerea unei noi rachete in familia Aster – ASTER 30 Block 1 NT (new technology). Aceasta noua racheta beneficiaza de un nou senzor propriu pentru detectarea tintei si de un nou calculator balistic. In esenta Block 1 NT este o racheta dedicata contracararii rachetele balistice cu raza de pana 1500km, similara ca scop americancei PAC 3 MSE;
  • Modernizarea lansatoarelor si dezvoltarea unui nou radar AESA la 360*. De mentionat ca radarul sistemului SAMP/T este unul care acopera orizontul la 360*, rotindu-se in jurul axei sale, similar cu cel al sistemului rusesc S 400, fiind superior din acest punct de vedere radarului sistemului Patriot;
  • Dezvoltarea unui nou centru de comanda si control cu arhitectura deschisa.

In principiu, viitorul SAMP/T va putea sa faca fata oricarui tip de amenintare aeriana, atat conventionala (avioane si elicoptere) cat mai ales mai putin conventionala, simultan sau in orice combinatie: rachete balistice, rachete tactice (din familia MLRS), drone (varianta navala poate distruge si rachete anti-nava supersonice) si poate functiona intr-un mediu aglomerat, in acelasi timp cu aviatia de vanatoare proprie sau in cazul unui atac la saturatie.

Eurosam este o companie detinuta de MBDA Franta, MBDA Italia si compania Thales.

Pana in acest moment, sistemul SAMP/T este folosit de Franta, Singapore si Italia pe uscat si pe mare (Horizon -class si FREMM – class), in timp ce Marea Britanie foloseste rachete Aster 15-30 pe distrugatoarele sale Type 45. Egiptul, Algeria, Qatar, Maroc, Arabia Saudita folosesc si ele sistemul Aster pe nave de lupta. Contractul a fost semnat in prezenta directorilor DGA (Directoratul General pentru Armamente) – Franta si a SGD (Secretariatul General pentru Aparare) – Italia.

GeorgeGMT

18 comentarii:

  1. Inca un domeniu la care europenii sunt in urma. E bine ca se trezesc in al 12 ceas.

    Poate si Germania ar trebui sa arunce un ochi pe sistemul asta

    1
  2. Tehnic, europenii nu-s decat in urma Americanilor, logic daca ne gandim la bugetele alocate. Ce pretind altii ca fac aragazele lor pe lampi ramane gargara fara dovezi concrete (cafteala din Siria a aratat cam cate parale fac diverse S-uri).
    Buba europeana e in alta parte si pare gata sa se sparga. Societatile europene occidentale par aproape de implozie printr-o combinatie de politici publice falimentare, saracire generalizata a populatiei, supra-taxare, fracturi etnico-religioase, imigratie necontrolata, crestere galopanta a delincventei pe fondul progresiunii elementelor alogene, corectitudine politica debila, politica de distrugere a valorilor si identitatilor europene, scadere a nivelului intelectual si cultural general, decaderea sistemului de invatamant, etc.
    In Franta militarii devin din ce in ce mai vocali pe tema asta si pun in garda la modul cel mai serios contra prabusirii previzibile:
    http://www.opex360.com/2021/05/10/des-militaires-dactive-mettent-en-garde-contre-un-effondrement-de-la-france-dans-une-tribune/
    https://www.valeursactuelles.com/politique/pour-un-retour-de-lhonneur-de-nos-gouvernants-20-generaux-appellent-macron-a-defendre-le-patriotisme/

    18
  3. E mai bun sistemul decat Patriot?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *