Summit-ul B9; Întâlnire a miniștrilor român și polon ai apărării, la sediul MApN

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, l-a primit luni, 10 mai, la sediul MApN, pe ministrul polon al apărării, Mariusz Błaszczak, aflat în România în contextul participării la Summit-ul B9, care are loc la București.

Agenda întrevederii a inclus subiecte precum dezvoltarea cooperării în domeniul apărării în format bilateral, în context regional, precum și în cadrul Alianţei Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

Cei doi oficiali au apreciat importanța acestui an pentru țările noastre, în 2021 împlinindu-se un centenar de la încheierea Alianței defensive de securitate România-Polonia. În acest context, miniștrii apărării au discutat pe marginea demersurilor comune întreprinse pentru evidențierea importanței parteneriatului strategic, printre acestea numărându-se și activități bilaterale în domeniul istoriei militare, conferințe și mese rotunde dedicate relațiilor militare dintre România și Polonia în perioada interbelică și alte evenimente cultural-științifice.

În cadrul discuțiilor, miniștrii Ciucă și Błaszczak au abordat subiecte de interes comun privind agenda NATO și UE, în contextul derulării, la nivelul celor două organizaţii, a proceselor de reflecţie privind viitorul Alianţei Nord-Atlantice (NATO 2030), în contextul pregătirii Summit-ului NATO din luna iunie a.c., precum şi a elaborării, la nivelul Uniunii Europene, a Busolei Strategice. Cei doi oficiali au fost de acord privind utilitatea asigurării unei abordări complementare a celor două procese şi, în context extins, a consolidării palierului de cooperare dintre cele două organizaţii, pe teme de interes comun.

„România și Polonia sunt legate nu doar de o lungă și statornică prietenie, țările noastre sunt conectate permanent prin eforturile de consolidare a securității flancului estic al NATO și de întărire a posturii de descurajare și apărare.

În cadrul întâlnirii de astăzi am evidențiat importanța continuării implicării noastre în proiectele comune, respectiv abordarea coerentă a prezenței înaintate aliate în regiune și consolidarea contribuției reciproce la structurile multinaționale găzduite de cele două state aliate. Doar împreună putem face față provocărilor!”, a declarat ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

În marja discuţiilor bilaterale, cei doi miniştri au participat şi la inaugurarea expoziţiei dedicate Centenarului Alianţei România-Polonia (1921-2021) la sediul MApN, iar ministrul polon al apărării a acordat decorații unor reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

MApN – Biroul presă

38 de comentarii:

  1. Frumos, bravo. Observ ca polonezii au venit cu o delegatie serioasa cea ce ma bucura.

    12
    • va fi si o sedinta de guvern comuna in toamna la varsovia,merita si o colaborare economica mai sanatoasa.

      10
    • Przez obecne władze Polski, ale też przez sojuszników z USA i UK, Rumunia jest postrzegana jako kluczowy partner.
      Dodatkowo, nasze wzajemne relacje mają długą i chlubną historię.
      Ranga delegacji odpowiada znaczeniu partnera 🙂

      Google translate:
      Romania is perceived as a key partner by the current Polish authorities, but also by its allies from the USA and UK.
      Additionally, our mutual relations have a long and glorious history.
      The rank of the delegation corresponds to the importance of the partner.

      73
      • Love you guys for that! Be sure that the feeling is mutual.

        16
        • You don’t need „love” – big words, emphasis, emotions.

          On the other hand, close cooperation is essential on a daily basis. Cooperation of governments, enterprises and ordinary people.

          You have to get to know each other on the human level. It is essential to learn how to derive mutual benefits, including financial benefits, from this cooperation.

          It is a pity that we do not have a common border – it would facilitate mutual contacts.

          Key project – VIA CARPATIA.

          26
          • No no :)… we have a good collaboration with the Germans, i love you guys.
            I had the opportunity to work some time ago with some of your officers and we had a lot of things in common. Excellent collaboration and we also made on a person to person basis a friendship that still exists today.
            I agree on the key project aspect and on the common border. We had this from 1918 to 1940, an a great relationship between the Kings of Romania, Ferdinand and Carol the II-nd and your leaders especially Marshal Józef Piłsudski. I know you guys have a battalion named after King Carol and we have an infantry battalion named after Marshal Józef Piłsudski.

            11
    • Relying on the opinions of „analyst” Bartosz Wieliński is a mistake.
      This person does not have a good opinion in Poland.

      10
      • We have also our analysts who are not well seen. But now, the most important thing for Romania and Poland is to collaborate, to be active together, not in competition. It doesn’t matter who gets to the finish line first, what matters is that both partners to get to the finish line, together.

        9
    • Romania este in flancul sudic, Polonia in flancul nordic, nu exista competitie intre cele doua tari.
      Pe de alta parte, Romania va deveni lider regional absolut in flancul sudic atunci cand vom dovedi seriozitate, vom reusi sa ne dezvoltam economic. Pana atunci discutam pe marginea santului si ne dam cocosi, iar deficitul extern in primul trimestru a explodat spre cinci miliarde de euro.

      48
      • Anul viitor s-ar putea sa-i depasim pe unguri la PIB pe locuitor – o performanta cu atat mai impresionanta daca luam in considerare faptele ca:
        – au stat mult mai bine decat noi si in vremea comunismului;
        – au gestionat tranzitia in anii ’90 incomparabil mai bine;
        – au intrat in NATO, UE si Schengen mult mai devreme;
        – au vestul Europei chiar la granita;
        – au o infrastructura mult mai bine dezvoltata.

        Romanii, desi cu multe defecte, sunt totusi o natie de oameni harnici (sau o parte din ei sunt extrem de harnici, suficient de silitori incat sa-i traga si pe restul dupa ei).

        41
        • PIBul creste dar avem probleme structurale care nu se amelioreaza intr-un ritm care sa-mi dea prea multe sperante. Suntem ramasi in urma fata de concurenta, ce ne tine pe noi ij picioare sunt avantajele date de Dumnezeu, pacat ca nu le fructificam cum trebuie.
          1 Prabusirea demografica, cea mai mare dintre toate tarile fost comuniste:
          2 Dezindustrializare de tip catastrofa naturala, cea mai mare, raportata la PIB din traile foste comuniste
          3 Coruptia endemica care dupa 30 de ani isi arata adevarata fata: incompetenta generalizata in aparatul de stat, iar aceasta incompetenta se traduce prin blocare dezvoltarii economice si sociale chiar daca avem zeci de miliarde de euro gratis de la UE
          4 Si o problema relativ recenta, tinerii bine pregatiti pleaca in continuare din tara dar o fac pentru alte motive decat o faceau cei din primul val migrationist. La inceput se pleaca de foame si datorita lipsei locurilor de munca, acum pleaca tineri care castiga in Romania 3-4000 de euro pe luna si – culmea – nici in afara nu li se ofera mai mult, dar aleg sa plece pentru ceea ce le ofera tara de adoptie: sistem medical serios, infrastructura, protectie sociala si respectarea legilor etc.
          Un tanar roman dintr-o multinationala munceste mai mult si mai greu decat colegul sau dn aceeasi companie dar care lucreaza la o filiala din Vest, pt ca ca in Vest drepturile salariatilor sunt respectate, normele de munca sunt respectate. In Vest nu pleci acasa cand termini ce ai de facut ci cand se termina programul.
          Cine a calcat vreodata printr-o multinatioanal romaneasca si una din Vest stie despre ce vorbesc.

          Avem asadar probleme structurale grave, nu-i vorba de lipsa de bani sau de constiinte, la noi pur si simplu Statul si aparatul sau este principalul distrugator al Romaniei ca natiune si stat. De economie nu mai are rost sa discutam.

          Polonia… Pai Vrasovia a atras pana acum cel putin o jumatate de milion de ucraineni ca forta de munca, noi?!
          Ungaria? Pai Budapesta este un pigmeu pe langa avantajele naturale ale Romaniei, ar trebui sa fim cu mult peste ei. N-au teritoriul nostru, n-au iesire la mare, n-au absolut deloc resurse naturale, nici nu se apropiau de noi la nivel de industria inainte de „89, agricultura noastra ar trebui sa le dea lectii si noi ne bucuram ca poate o sa-i depasim la PIB per capita? Vezi care-i balanta in relatia noastra cu Ungaria, importam in draci de la ei pe zona agricola.
          Eu cred ca ar trebui sa ne dea lacrimile nu sa fim veseli…

          37
          • Please remember that for a Ukrainian working in Poland the problem of the language barrier is much smaller than for a Ukrainian working in Romania.

            Quite fresh information about the work of Ukrainians in Poland:

            https://www.money.pl/gospodarka/praca-ponad-72-proc-obcokrajowcow-podejmujacych-w-polsce-prace-to-ukraincy-nowe-dane-6617660274834016a.html

            7
          • Corul bocitoarelor este in continuare foarte prezent pe site-ul asta se pare.

            8
          • de la pct 3. pleaca toate celelalte puncte. Si nu e vorba doar de competenta, reteta dezastrului arata, in linii mari, asa:
            1. tradarea intereselor nationale
            2. hotie
            3. (in)competente
            4. greseli

            3 si 4 exista peste tot in lumea buna. Pt 1 si 2 trebuie lucrat cu lampa in ochi, dusterul negru si calusul in gura. Si nu se face asta ca justitie, ca probe, ca DNA, ca plm…!
            cand tu ai orase (!!) captive la interlopi iar institutiile de forta toaca civili in strada, ai o problema mult mai mare decat competente.

            9
            • Acum 80 de ani niste băieți înarmați cu MP 28 s au dus peste niste foști miniștri acasă. Cu ocazia asta au vazut si aia un pistol- mitraliera de aproape, in 1941 Armata Română nu avea asa ceva in dotare. FMM, trădătorii aia au scapat, au stat incuiati in sediul Ministerului de interne. Si nu pot sa conving pe nimeni ca dacă justiția e corupta/ ineficientă, soluția pe care o propui tu rămâne singura opțiune daca vrem să mai existam ca națiune independentă.
              PS.Vezi ca te așteaptă un avertisment/ cartonaș galben sau rosu.

          • Ghita Bizonu'

            As dauga un punct 5 – pupincurismul funciar al unei masive parti a societatii romanesti, in gnl „intelectuali” cica „provest” care uita ca si Romania are INTERESE.
            A caror unica „legotiomare” este terfelirea propriei tari in numele luptei cu „xenofobia” .
            ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

            In sprijinul celor de sus – recentul scandalul cu ursu impuscat . Un Agent Green face spume si cica pregateste o plângere sistemică la Uniunea Europeană. Pe un portal „intelctual” am citit si mesajul asta E clar ca romanii nu merita sa aiba propria tara, nu sunt in stare sa decida corect pentru tara si viitorul ei….

            Stoti care e caraghioslacul ? Romania are ursi! Germania nu are! Asutria are cativa .. cvare au trecut granita ca Slovenia e in Schengen! Ia vedeti asta : https://ec.europa.eu/environment/nature/info/pubs/docs/life/oursbrun.pdf
            Ursii din Romania rerezinta minim 40% din ursiii din UE !!!!!
            Dar ne punem cenusa in cap!!!
            Ce mai citesc intr-o petie ce stralucew prin necunoasterea domeniului ? Ulterior, țara se va putea promova drept capitala biodiversității Europei.
            Noi singura tara din UE care chiar avem fauna !

            Adica scuzati , asta este un exempplu in care avantajele naturale si ale unei bune gospodariri a faunei sunt anulate de istericale !!!
            Ca sa aiba niste ONGisti motiv sa primeasca solde …

            Asa si cu restul …..
            (cat despre urs .. sunt vreo 2 aspecte ce tin strict de vanatoare si protectia speciei. Incalcate! )

            5
          • Radu Vasiliu

            O mica precizare legata de programul de lucru in multinationale, din”auzite” ?, inainte de covid, ex Franta/ USA. In Franta ,este important statutul pe care il ai: daca esti „cadru” nu vei pleca decat extrem de rar cand se termina programul, din doua motive. Primul e ca ai de lucru mai mult decat poti duce in 8h. Al doilea este legat de presiunea sociala din firma(nu prea e indicat sa pleci inaintea sefului, care ,uneori,e setat sa vina primul si sa plece ultimul), coroborata cu mersul in grup la masa. In USA, in schimb, un cadru care sta peste program este suspectat de incompetenta. In ambele situatii, in functie de profilul firmei, adeseori „e de lucru pentru acasa”. Bineinteles, „cadrele” din liniile de productie sunt mai „lipite” de program.

            • Tocmai ca USA e aia supramuncita, cu naveta lunga in trafic si outsource-uita la greu pt ca „noi nu suntem socialisti ca europenii”. Doar un mic exemplu: https://bluewatercredit.com/americans-now-working-hours-country-world/

              De Franta nu stiu ce sa zic decat ca erau foarte multe articole ca patroni straini sunt suparati pe ei ca fac greva din orice si sunt prea scumpi, prea socialisti. Insa la nemti am observat chestia cu plecat la ora fixa pt echilibru viata-munca si faptul ca esti considerat ineficient daca tre sa stai peste program. Asta din interactiunea cu ei ca client al celor pt care facem outsourcing. Cu IT-ul la noi e relativ, depinzi mult de clientul final in outsourcing cel putin. Eu am avut noroc de cultura a firmei si proiect mai relaxat unde le-am putut da cu flit americanilor care mai cereau aiurea overtime. Insa exista si firme unde e mai „puscarie” dar nu dau nume ca se supara NXP si Ixia.

              3
          • @George da-mi voie sa te contrazic legat de migrarea in vest. Este posibil sa fie in unele domenii, dar nu este general.
            Surprinzator in Ro ca specialist ai mai multe sanse ca in vest, salariul mai bun (nu blufez) si faptul ca esti nevoit sa faci cam de toate iti creste foarte mult skill-ul. In aceeasi companie dar la o sucursala din vest se lucreaza specializat, fiecare pe domeniul sau si ajungi ca dupa 5 ani sa te plafonezi in o singura chestie. De aceea cam toti IT stii din Ro lucreaza loco pentru clienti externi. Trendul acum este sa lucrezi remote, chiar si direct cu extern-ul, nu cauta nici unul relocare in vest.
            Vestul are reguli, dar de multe ori idioate, de ex nu poti face overtime decat cu acordul sindicatului, la noi merge mult mai simplu. Cred ca nu cunosteti birocratia corporatiilor vestice, este horror.
            Cu astea te poti adapta, dar problema principala este costul cu viata in vest fata de Ro. Ca sa ai un nivel de trai asemanator cu cel din Ro pentru un venit de 3k -4k , in vest ai nevoie de un 5k-6k. O casa in vest este dubla la pret fata de Ro, asta insemna cam 10 ani de munca …. pentru diferenta, numai un loc de parcare te costa 300 e pe luna, taxe de centru etc.
            Problema Romaniei este alta, produce putini specialisti, marea majoritate au cunostinte generale.

            4
        • „Anul viitor s-ar putea sa-i depasim pe unguri la PIB pe locuitor”
          tu dupa ce date te iei? Wiki?
          Din cate stiu, ungurii sunt pe la 15.000$/locuitor nominal… Romania e pe la 11.000$.

          Din multe puncte de vedere, economia ungureasca pare sa fie mai sanatoasa decat a noastra.

          7
          • Romania nu e pe la 11.000,mai intereseazat-te Pibul pe capita anul asta o sa fie pe la 14.000 $.

          • Da, de pe Wiki, dar cifrele de pe Wiki sunt luate de la FMI… Unde ai gasit tu 11000 de $ per capita?

            1
            • raport NATO, dar e estimat pe 2020

              • OK,suntem pe la 12k,nu 11,dar,toate previziunile economice, inclusiv FMI sau World Bank arata ca nu-i vom intrece nici in 2030

                1
              • Ei folosesc dolari din 2015, alta valoare. 11000 din 2015 se fac 12100 azi (mai mult pana la finalul anului), plus ca intre 2020 si 2021 vor fi mari diferente de PIB (nu doar din revenire, ci si din inflatie).
                Insa, am facut eu o greseala, si anume m-am uitat la PIB/capita pe 2020 la unguri. Pe 2021 va fi estimat la 18000, deci +20% peste noi (oricum, stam mult mai bine decat in 2010, cand aveau +60%).

                3
                • Cred ca ii batem deja pe unguri la puterea de cumparare raportata la salariu si preturi, sau ceva de genu, cred ca am vazut undeva nu demult un studiu din asta. Adica, cu 500 euro in Romania traiesti mai bine decat cu 600 euro in Ungaria, ca exemplu.

                  Sigur, ii batem foarte vizibil la PIB, dar aia e altceva insa conteaza la chestii gen bugete de aparare, sigur

                  1
                  • Esti sigur? De unde a venit creșterea? Acum 10 ani romanii cumparau case in Ungaria, erau mult mai ieftine ca la noi, ca si gazele.

    • Aia „cu Romania incearca sa preia rolul de lider” e o idiotenie. Sectoare diferite, situatii diferite.
      Romania lider regional, pe tot flancul estic, este din categoria vise mari chiloti mici, vorba unui clasic de pe aici.

      19
  2. Rusii ne-au facut mult bine ca s-au agitat la granita

    5
  3. Tot la Washington sunăm și noi și ei dacă Doamne-ferește Ivan cade din pat după o sticlă de vodcă în plus…
    Ce cărți de Sienkiwicz am citit cândva:)

    3
  4. vorbe. pe bune. noi, cel putin, sustinem flancul vestic prin PDFuri!

    2
  5. GMT atinge subiectul care conteaza cel mai mult in comentariul de mai sus si anume economia.
    un subiect care a disparut de pe agenda prim ministrului care o tot tine langa numai cu pandemia iar la cotroceni subiectul nu exista,ghinion…nu aduce laikuri.
    un presedinte fara presiune electorala si cu un prim mandat irosit treabuia sa faca din reformarea si revitalizarea statului o batalie personala dar e mai convenbabil sa arunci vina pe altii.

    4
  6. Acum 80 de ani niste băieți înarmați cu MP 28 s au dus peste niste foști miniștri acasă. Cu ocazia asta au vazut si aia un pistol- mitraliera de aproape, in 1941 Armata Română nu avea asa ceva in dotare. FMM, trădătorii aia au scapat, au stat incuiati in sediul Ministerului de interne. Si nu pot sa conving pe nimeni ca dacă justiția e corupta/ ineficientă, soluția pe care o propui tu rămâne singura opțiune daca vrem să mai existam ca națiune independentă.
    PS.Vezi ca te așteaptă un avertisment/ cartonaș galben sau rosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *