Hermes 900… da cu LASER

Dupa ce recent am scris despre Lockheed Martin care propun container pentru arma LASER aeropurtata, si in 2017 despre un studiu de integrare de LASER de mare putere (150kW) pe Avenger Predator-C, iata ca si israelienii sunt in acelasi trend, dar pentru UAV-uri.

Pe data de 7 aprilie a.c., Organizatia Israeliana pentru Dezvoltarea Armelor si Infrastructurilor Tehnologice (Mapat) a anuntat o descoperire tehnologica care permite dezvoltarea de sisteme laser de mare putere pentru combaterea rachetelor, inclusiv a rachetelor antitanc, si a aeronavelor de mici dimensiuni. Descoperirea vizeaza imbunatatirea semnificativa a capacitatii de a focaliza si stabiliza LASER-ul la distante mari, depasind tulburarile atmosferice, totul la un cost redus de dezvoltare, producere și exploatare a noii solutii.

In consecinta, Mapat, in colaborare cu Rafael si Elbit Systems, a lansat trei programe de dezvoltare pentru arme cu laser, complementare complexului Iron Dome, de fapt un strat suplimentar de aparare.

Laserul mobil, in curs de dezvoltare, este conceput pentru a fi instalat pe un demonstrator al unui sistem de laser aerian vizata pentru integrare fiind platforma UAV-ului Hermes 900. Asa cum este prezentat in conceptul difuzat de Elbit Systems, UAV-ul a suferit modificari in zona frontala pentru a acomoda turela optronica a LASER-ului, modificari care includ si instalarea unor aripioare CANARD in aceeasi sectiune frontala, probabil pentru a compensa masa si re-echilibra dinamic aerostructura:

Hermes 900 cu LASER / sursa: Elbit Systems


Elbit au obtinut deja in 2020 unul dintre contractele Ministerului Israelian al Apararii pentru dezvoltarea unei noi generatii de arme laser, in versiunea aeronautica.

Iata si video publicat de Elbit in care apare conceptul demonstratorului LASER pe platforma modificata a Hermes 900:

Acum e evident ca Elbit incearca sa ne vanda in special Hermes 450 cu ceva integrare locala a productiei, Thales venind si ei cu o oferta pentru varianta europenizata a aceluiasi UAV, in contextul interesului MAI si MApN. Dar poate pentru anumite misiuni ar trebui sa vizam clasa superioara de drone MALE (Medium – Altitude & Long – Endurance), clasa din care face parte si Hermes 900. De vazut si la ce costuri, Hermes 900 fiind insa inferior ca performante lui IAI Heron sau familiei americane MQ-9…

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://alert5.com/2021/04/10/elbits-video-shows-airborne-laser-weapon-on-hermes-900-with-canards/

https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=33246

 

Articole pe tema similara:

2017-anul-dronelor-pentru-SUA

MQ-9 Reaper la Campia Turzii

Loyal wingman uav

Airpower-teaming-system

Gremlins X-61A si XQ-58A Valkyrie

Viitorul-dronelor-in-romania

Avenger-cu-Legion-si-Seaguardian-cu-Seaspray

Insitu-Integrator-ER

Munitii-Hoinare-sau-Drone

Rafael Firefly

Locust si alte mini-UAV

Roiul dronelor: LOCUST

Tantar sau drona?

Familia-spike-creste

Da-turela-cat-e-turela

Locust-video

Loyal-Wingman-zboara

 

18 comentarii:

  1. Salut. Interesant, dar cum americanii au adus drone la Campia Turzi nu ar fi rau sa na cardasim cu ei.

    1
  2. Ceata densa la sistemele UAS. Initial se aveau in vedere UAS clasa II, acum se doreste sistem UAS tactic clasa I. Nu se cunosc detalii, asa ca incercam sa deducem.
    La modul general, clasa I se referă la drone de joasă altitudine, clasa II e reprezentată de sistemele MALE, iar clasa III e reprezentată de UAV-urile de tip HALE. Deci ce se doreste? Clasa I? Clasa II? Eu cred ca si clasa I si clasa II. Deja sunt pe masa 3 oferte pentru prima dorinta: clasa II – MALE. Deja exista MQ 9 la Campia Turzii. De asemenea, Elbit produce deja UAV la noi. Iar zilele trecute Ludovic Orban s-a intalnit cu IAI (UAV Heron). E clar ca se doreste o integrare locala a productiei de UAV, am fi absolut tampiti sa nu o facem! Probabil va fi si un segment G2G. Sper doar sa se negocieze inteligent si sa facem o figura frumoasa pe aceasta nisa.

    4
  3. Corect. Cu MQ9 prin G2G

    • Mq9 costa 32 mil$/buc. Hermes450 vreo doua. Nu crezi ca e diferenta prea mare? Nu stiu ce tot se bate apa in piua in ultima vreme cu UCAV urile astea. Da, au dovedit ca pot face macel in fata unor desculti. ISIS(desi in astan si irak sua a pierdut 38 de mq9), libia(desi au pierdut si acolo turcii o gramada), nagorno. In serbia, in fata unei armate cu armament vechi dar bine instruite nato a pierdut 49 uav uri in doua luni. Naspa rau. In fata unei aparari aa gen rusia sau china sunt sigur ca vor cadea ucav urile ca mustele. Singurul avantaj este lipsa pilotului din cockpit. Dar la 32 mil cat e un reaper doar statele mari isi pot permite pierderile respective. Si asta e pretul ptr us army. Acum niste ani franta a luat la pachet 16 mq9 cu 8 statii de control si alte balarii(documentatie, spare parts, prostii din astea) . 1,5 miliarde dolares i a costat afacerea. Mult al dracu!!!

      4
  4. Cam e mult… MQ-9 nu e la paritate cu Hermes 450, nici macar cu 900. Parerea mea e ca astea ar trebui separate.
    Mq-9 in special versiunea maritima, macar un sistem… si poate un altul la Turda, in locul celui american. Se pot completa cu ceva mq-1 predator modernizate, compatibile cu statiile de control.
    Restul, din astea mai mici si ieftine. Hermes si eventual puzderie de mizerii mici, gen Integrator insitu, Orbiter et… care se pot face local.

    3
  5. Ar trebui sa discutăm si despre ce se întâmplă zilele astea in Israel.

    3
  6. si voi va radeati de laserul lui ceashca…

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *