Familia Spike creste… cu LRII

Spike LRII

Familia Spike s-a extins cu noua varianta de generatia a 5-A, si anume LRII, capabila sa loveasca, lansata de la sol, la o distanta de 5,5 km (+ 35% fata de LR), respectiv din elicopter la 10km, fiind ghidata prin legatura RF (Radio Frecventa).

Masa lansatorului pentru elicopter a scazut la 27-30kg (de la pana in 40kg la LR), masa rachetei coborand de la 14 kg (LR) la 12,7kg (LRII) in paralel cu cresterea puterii de lovire: +30% putere de penetrare a capului de lupta multi-mod (exploziv-penetrant) cu detonare selectabila, cee ce inseamna peste 900mm RHA (fata de 700mm la modelul anterior).

Senzorul rachetei este de tip TV inalta calitate & IR neracit (cu sensibilitate crescuta), ingloband si un sistem de urmarire a tintei cu inteligenta proprie dar si un sistem de masurare inertiala (accelerometru + giroscop) pentru modul de tragere pe anumite coordonate transmise de o terta parte (alta decat sistemul de lansare) si deci lucru in retea.

Modul de atac al tintei a fost extins la arc vertical de pana la 70°, racheta fiind conceputa sa se descurce si cu sisteme de protectie activa.

Partea cea mai frumoasa este ca LRII este compatibila cu vechile lansatoare de Spike LR.

Armata israeliana a lansat in octombrie anul acesta prima comanda pentru peste 1000 de rachete Spike LRII (in complement la comanda de noi lansatoare integrate in retea – ICLU), ducand la intrarea in productie de serie mai devreme decat planificarea initiala, pentru anul 2018.

Pe de alta parte asta inseamna ca noua noastra comanda de Spike viza LR de generatie 4, de vazut daca poate fi recalata pe noul model… LRII ar creste semnificativ puterea de lovire a MLI-84M, a elicopterelor Puma-Socat si a infanteriei noastre. Dar se pare ca mai avem de asteptat, deoarece cel mai probabil Eurospike, cu care avem noi acord, nu cred sa produca imediat noul model LRII.

Aici poate ar fi o carte de jucat si pentru industria noastra, daca tot va trebui sa comandam loturi noi de LR/ER si eventual sa prelungim resursa celor vechi, sa incercam sa integram si ceva local.

Este de asteptat ca in perioada urmatoare si Spike ER sa treaca la versiunea V2 cu capacitati extinse, de asemenea o evolutie care ne intereseaza pentru sistemul SOCAT. LA SPIKE NLOS deocamdata nu cred ca are rost sa speram, desi ar fi o evolutie naturala a panopliei de arme atat pentru Puma SOCAT/Naval si AH-1Z Viper, dar posibil si pentru apararea noastra de coasta, marina (mai ales daca raza de actiune va trece de 30km) si poate si pentru unele unitati mai speciale implicate in brigazile multinationale.

Unii poate se asteapta si la un LAHAT NG… mai „tacut”, mai letal si cu „picioare” mai lungi, adica cu o raza de actiune de peste 10km la lansarea de la sol (acum 8km) si la peste 17km din aer (acum 13km). Doar ca noua ne-ar trebui mai intai o integrare a acestora pe elicoptere precum si pe niste vehicule echipate cu lansatoare sau tunuri cal. 105mm sau 120mm, standard NATO, ceea ce nu cred sa avem pana in deceniul urmator.

Dar poate ar trebui sa ne gandim mai intai la ceva mai portabil pentru infanterie, pentru a lovi tinte la sub 4km, adica familia MR/SR/Mini-Spike.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Jpost

Armyrecognition

Wikipedia

Produse evoMAG.ro

33 Comments:

 1. Ce mai, le au israelienii pe astea cu tehnica militara in general si cu rachetele in special. Spike NLOS la bateriile de coasta? Mai degraba pe helicoptere pentru lovirea unor SAM-uri gen Pantsir sau Tunguska.

 2. Eu as vedea NLOSul, pe langa elicoptere pe monitoare si vedetele blindate. Cuplate cu drone pot creste raza de actiune a acestora semnificativ.

 3. Si eu i-s de aceasi parere, evreii ne pot ajuta mult la capitolul tehnica militara, mai ales la rachete cum ai spus si tu bumblebee…..eu as dota toata tara asta cu spyke daca tot nu avem tancuri acatari!

 4. Si cand stai si te gandesti de cat armament au avut parte evreii de la americani si tot si-au dezvoltat propria industrie de armament si inca la ce nivel…bravo lor!

 5. off topic
  https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-Homepage/34226/permanent-structured-cooperation-pesco-factsheet_en

  Mi se pare o chestie cu totul deosebita, care va influenta f. tare apararea Romaniei si care ar merita sa fie comentata pe acest blog.

  Eu ma abtin!

 6. Impresionant! Sunt excelente pe elicopterele de atac care zboară la joasă altitudine. Poți opri coloanele de blindate fără să expui elicopterul.

 7. Mi-am exprimat mai demult parerea ca nu avem neaparata nevoie de un elicopter de atac, ci mai degraba de tancuri moderne, pentru ca intaririle NATO vor veni mult mai repede pe aviatie decat pe blindate.
  Dar daca tot luam AH-1Z (eu preferam AH-64E pe motiv de amplasarea / acoperirea radarului; ai nostri s-ar putea sa fie „destepti” si sa nu ia deloc cu radar…) ar fi bine sa ne asiguram ca va fi eficace impotriva unor formatiuni mari de tancuri bine aparate AA cu Pantsir.
  Actualmente un AH-1Z poate lua 16 Hellfire sau 28 de APKWS sau combinatii (nu stiu ce poate lua in loc de Sidewinder). Hellfire nu are raza de actiune suficienta pentru a ataca de la mare distanta un Pantsir. De aceea am avea nevoie de 8x Brimstone 2 (raza de actiune 40+ km) integrat pe AH-1Z in locul a 8x Hellfire (Brimstone 1 e deja testat pe AH-64E). Ar ramane spatiu si greutate disponibile pentru alte 8x Hellfire sau 14 APKWS, cu munitiile actualmente integrate.
  Dar daca in locul APKWS s-ar integra aceasta Spike LR 2, cu un nou lansator care ar putea duce 7 – 10 bucati, am avea o crestere semnificativa a puterii de foc contra tancurilor rusesti, adica inca 14- 20 ATGM cu raza de actiune mare si foarte eficace contra unor T-72 modernizate.

 8. Aveti rabdare prieteni.
  Vom lua si AH-1 cu radarul Longbow cu tot, si Hellfire, si Spyke NLOS.. etc. si ce mai vreti voi..
  Eu mi-as pune problema cum sa facem din Romania o putere economica, caci odata cu ea ai si armata puternica.
  Spre exemplu: Creea de Sud era in anii ’50 o tara agrara.. apoi au venit americanii si ce credeti? astazi Coreea de Sud poate fi comparata doar cu cele mai puternice tari ale lumii.
  Tinuta in frau doar de americani.. care ii roaga sa nu faca bomba atomica ca-i apara ei oricum si nu ar vrea sa strice balanta statelor nucleare de pe mapamond.
  Si pot fi si alte exemple: Japonia, Singapore, Taiwan,
  Dar ca sa ajunga acolo au trebuit sa lupte mai intai cu coruptia.. noi suntem abia la inceput 🙂
  Ne-au dat „doar” 24 de AH-1 spunand „baieti pentru ce vreti voi.. nu e nevoie de mai multe”. Pai daca ne dadeau 45 sau 96.. (96 !!) la PIB-ul actual al Romaniei ar fi fost un efort imens sa le exploatezi. Plus ca la o adica la un eventual scandal in zona ii cafteam pe toti :))) cu atatia muschi pe noi.
  Fiti calmi.. suntem la granita si asta ne ajuta sa ne dezvoltam.. semnele sunt foarte clare.

 9. @Checkmate
  O descriere in mare a modului de functionarea Spike NLOS. Sper sa lamureasca anumite lucruri.
  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-spike-missile-has-israel-developed-the-ultimate-weapon-22924

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *