Semintele dusmaniei ruso-romane

I.C. Bratianu, Prim Ministru al Romaniei intre 1876-1888, si in mod sigur cel mai proeminent om politic al tuturor timpurilor.

 

Multi dintre noi cred ca relatiile proaste cu Rusia sunt de domeniul trecutului nu foarte indepartat, ca bolsevizarea Rusiei a facut ca cele doua tari sa devina dusmani ireconciliabili. Absolut nimic mai fals!

Bolsevizarea Rusiei nu este altceva, daca vreti, decat o mare ironie a istoriei si asta datorita faptului ca marxismul si socialismul au fost doua arme foarte eficiente, cu care Rusia Tarista a incercat destabilizarea Romaniei, inca de pe vremea rascoalei lui Tudor Vladimirescu.

Astfel serviciile secrete tariste foloseau minciuna socialisata, egalitarismul adica, pentru a ridica taranii romani impotriva guvernului legitim al Romaniei si mai ales impotriva domnitorului, de la 1881 Rege al Romaniei, Carol I. Rascoala asa-zis taraneasac de la 1888 fiind aici un foarte bun exemplu.  Astfel ridicarea catorva commune din jurul Bucurestiului a fost facuta prin intermediul si cu ajutorul serviciilor secrete tariste, ale legatiei Rusiei la Bucuresti si bineinteles cu ajutorul unor tradatori neaosi, mai ales din presa de stanga de la Bucuresti. Vizati atunci erau: I.C. Bratianu, care fie-mi iertat limbajul, le-a tras-o rusiilor de mai tin minte si acum, distrugandu-le in buna masura influenta in Balcani si in planul secund Carol I.

Scopul rascoalei, vorba vine rascoala mai mult o incercare de rasturnare a guvernului liberal, de la 1888 este identic cu scopuriile actuale ale Rusiei: stapanirea Gurilor Dunarii, a Bosforului, iar metoda folosita este una foarte simpla, dar care arata importanta imensa a Romaniei si de aici si dusmania Rusiei la adresa noastra: pan-slavismul si pan-ortodoxia!

Astfel rusii, in toate cele trei stari de “agregare” cunoscute pana acum: taristi, bolsevici, iar mai nou democrati, au un singur scop si doua metode!

Controlul Balcaniilor si pe cale de consecinta a Dunarii si Stramtoriilor –  este scopul, iar pan-slavismul, sau in cazul Greciei pan-ortodoxia, sunt mijloacele, iar noi,romanii suntem exact in drumul lor. Practic inca de la Unirea Principatelor sub Cuza, dar mai ales de la urcarea pe tron a principelui Carol I, Romania a destabilizat si blocat incercarile Rusiei de a stapanii Balcanii, o politica rusa veche de pe vremea lui Petru cel Mare.

Astfel Romania bloca accesul direct catre Bulgaria si Serbia, tarii puternic rusofile, dar care, mai ales in cazul Bulgariei, politica Bucurestiului de a tine Rusia la distanta, a facut ca influenta rusa sa scada dramatic, permitand Sofiei sa-si creeze o clasa politica neatarnata de Rusia si cu adevarat patriotica.

Ca o paranteza, unirea Bulgariei si a Romaniei sub sceptrul lui Carol I, a fost blocata de Rusia printr-o amenintare deschisa cu razboiul si desi unirea celor doua tari, intr-o federatie, era vazuta de Germania, Austria si Anglia, ca fiind un lucru foarte bun, pana la urma proiectul a fost abandonat. De mentionat aici actiuniile Frantei, singura dintre marile puteri occidentale care a sprijinit Rusia impotriva Romaniei si Bulgariei.

Revenind acum, Romania  a taiat pur si simplu caile de acces directe ale Imperiului Rus catre zonele sale traditionale de influenta: Bulgaria, Serbia si Grecia, zadarnicind astfel incecarile de transforma aceste tari in satellite ale Rusiei. De aici se poate observa importanta enorma a Romaniei in planurile rusesti, si mai mult decat atat, importanta politicii romanesti in dezvoltarea celor trei tari, pe fagasul lor normal, cat mai departe de amenintarile unei interventii rusesti. Practic scaderea dramatica a influentei Rusiei in Balcani a fost un rezultat direct, al politicii romanesti si imposibilitatii de a face din tara noastra un satelit ascultator.

Incercarile Rusiei de ne adduce la dreapta credinta merg de la o probabila implicare in Revolutia lui Tudor Vladimirescu si pana la declansarea rascoalei de la 1888, de la incercarea de asainarea a lui I.C.Bratianu, la incendierea de trei ori in zece ani a Legatiei Rusiei la Bucuresti de catre cetateni revoltati, si pana la succese marcante ale serviciilor de informatii romanesti, care au reusit sa “captureze” intreaga corespondenta, cu planuri secrete cu tot, dintre Legatiai Rusie la Bucuresti si Sankt Petersbourg, documente care au si fost publicate in presa vremii.

Pana la capat, pana in 23 august 1944, Statul Roman a stat drept si cu foarte mult succes in fata expansionismului rusesc/bolsevic.

Asadar o relatie de prietenie cu Rusia poate fi posibila, insa nu trebuie sa uitam ca planurile lor sunt in continuare aceleasi: cresterea influentei in Balcani, folosindu-se de pan-slavism si ortodoxie, iar mai nou de Gazprom. Iar faptul ca Romania este slaba acum se vede prin cresterea influentei rusesti in Bulgaria (Southstream) si Serbia (aceeasi conducta, achizitia principalei companii petroliere sarbe, baza militara de la Nis). Practic in acest moment Romania este, sau va fi curand, inconjurata de influetna rusa.

Faptul ca Romania este slaba astazi este un lucru pe care rusii il dorec si-l folosesc la maxium, prin cresterea influentei lor politice si economice in regiune, intr-o perioada in care tara noastra nu prea poate face nimic pentru ai opri. Orbirea puteriilor occidentale, poate mai putin a SUA si prostia clasei politice de la Bucuresti, fac ca influenta Rusiei in Balcani sa creasca ametitor de repede, iar scandalurile priviind eventuale influente rusesti in viata politica de la Bucuresti, de data recenta si de asemenea ciocniriile dintre serviciile romnesti de informatii si cele rusesti, ar putea arata ca desi slabita puternic Romania, sau macar o parte a sa, continua sa lupte dur impotriva Rusiei.

Care va fi continuarea acestui conflict vechi de peste 150 de ani, cum vor evolua lucrurile, vom vedea, esential aici este un lucru: extinderea Rusiei catre sud si sud-vest, stapanirea Balcanilor,a Gurilor Dunarii si Stramtoariilor, nu este nici pe departe un lucru nou, ci dimpotriva este o politica veche de cel putin 200 de ani, iar Romania, cel putin de pe la 1854 le cam sta in cale si in gat.

Probabil ca daca pe tronul Principatelor ar fi urcat un domn din familiar Romanov, istoria noastra si a Europei ar fi fost cu totul diferita.

Asadar este Romania un stat important pe harta Europei?! Mai mult chiar decat important, exista istorici care afirma ca daca unirea Bulgariei cu Romania, sub coroana lui Carol I, ar fi avut loc, primul Razboi Mondial nu ar mai fi existat…Asadar Romania nu este o tara importanta, ci UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE din Europa, mai ales datorita faptului ca zona noastra geografica si geopolitica a ramas in continuare un butoi cu pulbere, gata oricand sa explodeze.

Atunci cand politicienii nostri va spun ca tara voastra nu este buricul Europei sa le radeti in nas: chiar este, daca nu buricul, macar epicentrul celei mai periculoase zone din Europa. O Romanie puternica, economic si militar este singurul garant al linistii in Balcani, si este singura optiune a stavilirii si micsorarii expansiunii si influentei rusesti in aceasta zona. O Romanie puternica si democratica a oferit Bulgariei si Serbiei posibilitatea de se dezvolta liber, fara interventii foarte puternice din partea Moscovei, iar tot Romania a blocat expansionismul bolsevismului in Europa Centrala, prin ocuparea Budapestei.

Aceste lucruri s-au uitat, occidentalii sunt din nou prieteni cu rusii, numai ca odata si odata se vor trezi din nou cu rusii pe malul Bosforului si cu o noua satelizare, economica si politica, a Bulgariei, Serbiei si poate chiar a Greciei, careia zriza economica i-a slabit foarte mult pozitia. Iar Rusia s-a oferit deja sa ajute Grecia cu sume mari de bani, iar Grecia nu ester orisicare tara, ci dimpotriva este una dintre cele mai “rosii” democratii occidentale!

 

Sursa: „Istoria loviturilor de stat in Romania”, autor Alex  Mihai Stoenescu, o lucrare in patru volume, pe care o recomand cu foarte mare incredere!

GeorgeGMT

31 de comentarii:

  1. Sursa George, sursa 🙂

    Ar trebui amintit ca ceea ce nu s-a reusit cu rascoala de la 1888, s-a reusit cu cea de la 1907, cand pe fondul unor ne-intelegeri ale unor arendasi care au fost incurajati sa se poarte violent cu taranii, a izbucnit una dintre cele mai viloente rascoale, care au aruncat Romania cu cel putin 10 ani in urma, economic vorbind.

    • 1. Există informaţii care circulă printre istorici şi care spun că şefii răsculaţilor de la 1907, care erau porecliţi „studenţi” erau de fapt agenţi de-ai lui Dobrogeanu-Gherea şi că puneau la cale o răsturnare a Regatului.

      2. Planul din 1913 al Regelui Carol I prevedea construcţia unei flote care să cuprindă 6 cuirasate de mici dimensiuni (ceva cum avea să fie clasa finlandeză Ilmarinen din 1929) înarmate cu tunuri de 305mm. De ce Regatul avea nevoie de 6 astfel de nave, cu un efort financiar uriaş, când Marina Imperială Otomană nu avea decât 2 vase de linie comparabile (Turgut Reis şi Barbaros Hayreddin), nu s-a precizat. Asemenea motive cum au stat în spatele planurilor nu se pun pe hârtie 😀

      ~Nautilus

  2. @ George GMT

    Coane George ai omis doua momente importante in istoriografia relatiilor romano-ruse 😉

    1. Maica Rusie a inceput „sa ne umple de bucurie” odata cu sfarsitul razboiului ruso-turc din 1806-1812 😉 Prin tratatul de la Bucuresti (mai 1812) otomanii cedau Basarabia (un teritoriu care nu le apartinea) imperiului rus, inaugurand astfel „bunele” relatii dintre poporul roman si „mareatza” putere de la rasarit 😉

    2. La sfarsitul razboiului de independenta datorita neintelegerilor cauzate de tratatul de pace precum si a amenintarilor ruse, Principele Carol a parasit Bucurestiul si s-a refugiat la Dragasani iar armata romana a ocupat pozitii de lupta pe aliniamentul raului Arges.

    • Despre aceste doua momente am mai scris, acum am incercat doar o imagine de ansamblu a problemelor dintre cele doua tari, o imagine generala, Toate aceste momente din istoria comuna, au ca motiv problema asezarii Romaniei exact pe axa Rusia-Bulgaria-Serbia, via Grecia si in final Stramtoriile.

      • @ George GMT

        Nu stiam ca au mai existat astfel articole pe site deoarece eu v-am „descoperit” in aceasta toamna 🙂

        Testamentul lui Petru cel Mare prevedea (printre altele) si cucerirea stramtorilor Marii Negre. Dupa cum a demonstrat-o si Razboiul de Independenta, Rusia nu a avut capacitatea militara necesara unui astfel de proiect.
        Imperiul otoman se afla pe un trend militar descendent insa dupa cum au demonstrat-o 37 de ani mai tarziu, chiar si asa au reusit sa administreze Angliei & Frantei o infrangere jenanta in razboiul din Gallipoli (aprilie 1915 – ianuarie 1916).

        • La Gallipoli nu a fost un razboi a fost o batalie. Iar Antanta a fost invinsa acolo din cauza stupizeniei liderilor militari aliati dar si datorita instructorilor militari germani care pregateau armata turca si sa nu uitam si vitejia ostasilor turci (asta ca fim corecti pana la capat).

  3. Foarte fain articolul si foarte corecte concluziile.

    Fara piedica numita Romania, balcanii erau „mare nostrum” pentru Rusia iar Constantinopolul era ortodox. Si asta nu pentru testamentul lui Petru, ci pentru ca asa e normal: acele teritorii sunt de drept ale grecilor. Din pacate Turcia s-a invecinat cu tari de buzunar si din cauza asta nu s-a pus problema cedarii teritoriilor europene, dar daca era mama Rusie acolo – si in Bulgaria si in Grecia – demult s-ar fi redeschis Sf. Sofia (ca biserica, nu ca muzeu).

    Pana la urma, daca legatura Rusia-Grecia este pe linie de pan-ortodoxie, de ce nu intram si noi in aceasta legatura? Datorita ortodoxiei am rezistat turcilor nu datorita ideii de apartenenta la natiune (idee care s-a coagulat doar la 1848) si am avea toate motivele istorice sa nu dam doi bani pe papistasi si pe reformati.

    Raspunsul este: imperialismul agrar al Rusiei. Este termenul lui Soljenitan. Asta este cauza pentru care Romania este piedica permanenta pentru Rusia: Basarabia.

    Daca s-ar rezolva cumva aceasta problema, Rusia va fi la Bosfor.

    Nu-s filo-rus (niciodata n-am fost; sunt doar filo-ortodox si filo-literatura rusa), dar perspectivele europene sunt de tocare a natiunii romane. Ceea ce e intolerabil.

    Daca ar fi sa pun in balanta – [UE, NATO, occident, deznationalizare, depopulare] versus [Romania Mare, BRICS, natiune] eu as inclina fara doar si poate pentru natiune si Romania Mare.

    Deci: cum ar fi sa avem unda verde de la Rusia pentru refacerea Romaniei Mari, in contrapartida cu iesirea din NATO, baza ruseasca la Constanta si radar Voronej pe teritoriul Romaniei?

    • Rusia ne va da unde verde, cu conditia sa adoptam alfabetul chirilic. Si nu se va numi Romania Mare, ci Moldova Mare. Si nu ti se va da, ci ti se va lua.

    • @ didi74

      1. „Daca s-ar rezolva cumva aceasta problema, Rusia va fi la Bosfor.”

      Asa ceva s-ar fi putut intampla in urma cu 100 si ceva de ani 😉 Probabilitatea realizarii unui astfel de plan in actualul context mondial este la fel de mare ca si cea a unei victorii zdrobitoare a Gaz Metan Medias intr-un meci cu F.C. Barcelona 😀

      2. „cum ar fi sa avem unda verde de la Rusia pentru refacerea Romaniei Mari, in contrapartida cu iesirea din NATO, baza ruseasca la Constanta si radar Voronej pe teritoriul Romaniei?”

      Am fost intr-o alianta cu Rusia vreme de 44 de ani, corect?! 🙂 Raspunde-mi te rog:

      – ne-au restituit vreun leutz din Tezaur?

      – ne-au retrocedat vreo palma de tzarana din teritoriile romanesti OCUPATE si DEZNATIONALIZATE, Basarabia, Hertza si Bucovina de Nord?

      – si-au cerut public scuze pt DEPORTAREA si OMORAREA a 800.000. de romani basarabeni????

  4. Este si normal ca RUSIA sa joace un rol important in Balcani este un imperiu analisti de marca ai GRU au prognozat excelent evolutia Romaniei in urmatorii 23 de ani de la caderea comunismului fapt ce armata 14-a a ramas pe loc, de asemeneaau agenti de frunte atat in pnl cat si psd(Mircea Geoana) este clar viitorul.

  5. Unii confunda gestionarea corecta a situatiei Romaniei azi cu iesirea din NATO sau lipirea de soviete e grav ;(.

  6. Dupa seria de comentarii anti Nato si anti UE incepusem sa cred ca am gresit blog-ul. Ma bucur ca se revine la realitatea ultimelor cateva sute de ani.

  7. Mircea Dusa o sa fie sef la MAPN.

  8. Daca stau bine si ma gandesc, fratii nostrii intr-u ortodoxie de la rasarit, ne-au f**** cel mai mult de cand au intrat in contact cu noi, urmeaza aproi fratii nostrii catolici de la apus care au vrut mereu sa ne converteasca prin orice mijloace, abia apoi vin la rand paganii turci, care de cele mai multe ori s-au multumit cu tribut, ciubuc si alte d-astea.

    • eu zic sa mai citesti putina istorie :).
      Teoria catolicizarii fortate nu sta de nici o culoare in picioare.
      Imperiul austriac dorea ceva ordine si in plus dorea sa stie pe cine trage la raspundere in caz ca o ia aiurea vreun cult.
      In plus, ortodoxia fiind religie tolerata in imperiu, era cam greu sa accezi in vreo functie daca erai ortodox. Romanii nu s-au prea impacat cu ungurii nici pe atunci si tinand cont ca acestia din urma erau in mare majoritate protestanti, au trecut la nemti (catolici) care erau cu mult mai toleranti.
      Referitor la catolicizarea fortata ar merita sa mentionez ca Transilvania a fost parte semnatara in razboiul dintre catolici si protestanti semnand de partea …. protestantilor.

  9. @Jimmy
    1. acum un an Mubarak era om de baza pentru stabilitatea O.M. iar in Tunisia, Libia si Siria era pace.
    Celtic a batut Barcelona desi a avut posesie 11% (m-ai nimerit cu intrebarea asta, eu sunt fan RM :P)
    2. „am fost aliati” se traduce asa „am fost ocupati”. Iar asta s-a facut si cu acceptul occidentului, ca doar n-a fost doar Stalin la Yalta si ceilalti au absentat.

    Intre timp lucrurile s-au schimbat iar rusii vad asta. Yankeii sunt in ofensiva in Nordul Africii si domina Orientul Apropiat: Arabia Saudita, Kuweit, EAU, Iordania, Irak… Unde sunt aliatii Rusiei din Mediterana? Doar Siria a mai ramas si nici ea nu se simte deloc bine. Este o conjunctura buna pentru noi fie sa negociem un suport real de la yankei (imprumuturi de stat pe termen luuung cu dobanda miiiica si accept sa ne pastram proprietatea resurselor – Chevron si RMGC sa se care) fie sa facem un pas geostrategic in lateral si rusii pot sa ajunga in mediterana pe autostrada Bucuresti-Sofia-Atena.

    Adica nu poti sa ignori mereu Romania, sa-i iei resursele, sa o indatorezi si sa-i vinzi 12 F16 obosite, in timp altora le faci cadou 100 F16. Plus ca ti se rade in fata cu 200 euro/1000 mc gaze, pret negociat pe sestache, in timp ce tu platesti 512 euro/1000 mc.

    Hai sa vedem ce reactie are NATO daca Romania decide sa anuleze niste parteneriate si decide sa cumpere Pantsir, de exemplu. Asa, ca prim gest de revolta si semnal ca ne-am saturat sa fim calcati in picioare.

    • @didi74

      Clujeneeee, 800.000. de ROMANI BASARABENI AU FOST UCISI sau DEPORTATI DE RUSI!!!!!

      Imi poti explica de ce??? Exista vreun argument pentru aceasta CRIMA???? De ce au fost omorati oamenii aia? De ce li s-au furat vietile, sufletul si tara????? Si-au cerut rusii VREODATA scuze?????

      De acum-ncolo de cate ori voi vedea pe acest site vreun comentariu pro Rusia, ii voi adresa stimabilului aceleasi intrebari, pana vreun „intelighent” va reusi sa imi raspunda 😉

      Priviti catre Rusia dragi romani; acolo sunt CALAII CELOR 800.000. de ROMANI, UCISI sau DEPORTATI!!!!

      • Stiu eu pe cineva care te va lamuri cu ceva de genu…poporul rus nu a facut niciun rau poporului roman.

        Nu am pus in ghilimele pentru ca e un citat aproximativ din memorie si n-am chef sa caut articolul respectiv, pentru ca e cam vechi. Dar, daca e nevoie, il caut.

        • @ Adrian

          Iti multumesc pentru citat dar teoriile absurde chiar nu ma intereseaza. Eu astept un raspuns clar la o intrebare simpla si al dracului de trista 🙁

          Sincer vorbind, sunt socat sa vad cata naivitate ( prostie) si ignoranta exista la unii conationali 🙁 Dar poate ca nimeni nui-i perfect……….

  10. @kalicu & alextulcea:

    guys, aici se discuta idei. la fel am formulat si scenarii de aparare contra Rusiei si scenarii de boicot si retorsiune la adresa companiilor rusesti si a Rusiei pentru nereturnarea tezaurului. Daca n-ai idei ci doar o idee buna si fixa, e saraca discutia. Si oricum, de 22 de ani doar in jurul unei singure idei am navigat cu totii: UE = paradis, Rusia = marele inamic. Si acum suntem la fel de nefericiti ca si in urma cu 22 de ani.

    • Explica-mi te rog, daca poti, ce vrei sa spui prin asta? UE = paradis? Nu ne-a promis nimeni nimic mai mult decat sa facem parte dintr-o comunitate care impartaseste aceleasi valori si acces la o piata libera.
      Cu ce este vinovat Bruxelles-ul ca noi votam in continuu niste incompetenti, fie ca sunt ei neocomunisti sau rezultate nefericite ale tranzitiei romanesti? Nu cred ca a sunat Frau Merkel si i-a spus lui Tariceanu sa vanda resursele noastre de petrol unei firme de apartament. Sa fim seriosi. L-au bagat ei pe Becali in Parlament? Un om care a facut avere jegmanind ARMATA. Numai pentru asta trebuia sa dispara.
      Crezi ca UE e o problema. Uita-te la Polonia. Tot din comunism vin. Au armata, au industrie de aparare. I-a obligat cineva sa vanda tot si sa isi distruga baza industriala?
      Sa fim seriosi. Cu Rusia nu vom fi pe pace pana nu rezolvam problema Moldovei. Ea este calcaiul lui Ahile pentru noi. Crezi ca daca vei ridica coada sus o sa inceapa sa arunce avioane in gradina ta.
      Ne trebuie politicieni patrioti si curajosi care sa gaseasca solutii intr-o lume complicata. Atat, nimic mai mult. Ne lipsesc liderii. Romanii au facut lucruri marete cand a fost nevoie, atata timp cat au avut pe acel cineva sa le arate calea.

  11. Acest scenariu este complet utopic si iti dau un singur motiv : cat la suta din poporul roman ar vota o apropiere de Rusia ?.

    • @ kalicu…
      Cind a contat ce vrea boborul ??? Nu mai devreme de acu cativa ani boborul a zis sa fie mai putini ho…..asta, parlamentari…Uite, na, rezultatul…Mai vrei alte exemple???

  12. Stirea serii este ca Dobritoiu este PA !
    :))

    A dracu treaba cu tara asta.

  13. Doar o chestie: Inainte de 1990 in Armata Romana existau destul de multe scenarii in care se verifica cam ce se putea face in cazul in cazul invaziei armatei fratesti eliberatoare sovietice.
    Are rost sa zic ca in 1968 cei de la rachete antiaeriene si-au dat seama ca nu aveam focoase?
    Tot cam in perioada aia si ca urmare a ajutarii Chinei de a accede in OMC, Romania a primit moca ceva tehnica chinezeasca si chiar finantare pentru realizarea unor obiective in industria de aparare (zob acum).

  14. Adresare către un rus din partea unui moldovean
    un articol de Marin Basarab, ziarul Timpul (www.timpul.md)

    De mic ţi-am învăţat limba concomitent cu limba română. Citeam poveşti populare rusești în limba rusă, poveștile populare moldovenești eram nevoit să le citesc în alfabetul chirilic, pentru că, am uitat să-ți spun, m-ai eliberat și de grafia latină. Ți-am citit o mulțime de scriitori, începând cu Dostoievski și terminând cu Sorokin, ți-am ascultat genialii compozitori precum Ceaikovski, Stravinski sau Șostakovici, ți-am respectat marii gânditori și savanți, ți-am studiat istoria și ți-am îndrăgit limba. Au trecut anii și am păstrat acest respect pentru tine. Spre exemplu, chiar dacă nu consider o sărbătoare data de 9 Mai, nu am venit niciodată la marșurile tale memoriale ca să-ți insult și să-ți provoc semenii la violențe. Tu, în schimb, apari la fiecare marș al unioniștilor și la fiecare acțiune sau eveniment proromânesc care se organizează aici. Apari nu pentru a te solidariza, ci pentru a provoca violențe. Crezi că adevărul tău este mai corect decât adevărul lor? Cine îți dă dreptul să insulți o etnie majoritară din această țară? Oare părinții nu te-au învățat ce înseamnă respectul? Și cum se face că locuiești aici de decenii întregi și nu ești în stare să înveți câteva cuvinte în limba de stat? Nu pot să cred că ești prost și nu vreau să cred că ești ignorant. Cum ai reacționa, dacă un cecen sau turkmen te-ar apostrofa în limba lui natală în Moscova și ți-ar spune să vorbești omenește, nu rusește? Cred că te-ai supăra. La fel devin supărat și eu când îmi spui că limba mea este limba porcilor. Chiar nu ai niciun dram de respect în tine? Sunt sigur că nu ai studiat niciodată personalitățile culturii românești. Nu i-ai citit pe Eliade, Rebreanu, Preda sau Stănescu, nu ai ascultat muzica cerească compusă de George Enescu sau Ciprian Porumbescu, nu ai analizat cu sufletul la gură sculpturile lui Brâncuși, nu ai urmărit filmele lui Liviu Ciulei și Lucian Pintilie. Nu cred că ai ignorat aceste personalități doar pentru că nu merită atenția, mai degrabă pentru că Kremlinul ți-a băgat în cap că nimic din ceea ce este românesc nu merită atenția. Îmi pare rău că te-ai lăsat spălat pe creier, sper să-ți revii și să ai o părere a ta, creată de propria ta substanță cenușie, nu de mașina propagandistică imperialistă.

  15. @ gabriel esti fantastic omule 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *