Pantsir S1 -the ultimate predator- Russian style

 

Pantsir S1 (cod NATO SA-22 Greyhound/ Sol-Aer 22 Ogar, in romana) este un sistem de aparare conceput pentru a proteja zone vitale de mici dimensiuni, obiective militare, industriale, unitati mobile ale fortelor terestre si consolidarea sistemelor de aparare anti-aeriana impotriva rachetelor ghidate si a aparatelor de zbor ce efectueaza misiuni la altitudine joasa si foarte joasa.

O baterie Pantsir S1 mobila cuprinde 6 vehicule, fiecare dotat cu rachete ghidate si doua tunuri 30mm.

Firma ce produce aceste instalatii este Design Bureau of Tula, in cadrul uzinei macanice Ulyanovsk Mechanical Plant din Rusia.

Prima aparitie a lui Pantsir S1 a avut loc in 1995 in cadrul show-ului aerian MAKS – Zhukosvsky, in apropiere de Moscova.

 

In mai 2000, Emiratele Arabe Unite au comandat 50 de sisteme 96K6 Pantsir-S1, pe sasiu MAN SX 45 8 × 8. Valoarea contractului s-a ridicat la 734 milioane $ americani. Primul lot a fost livrat in noiembrie 2004, ulterior Emiratele au solicitat un nou tip de radar, masinile s-au intors in Rusia si in 2007 au revenit la propietar.

Siria a comandat 50 de unitati (probabil sasiu Kamaz-6560 8×8), iar livrarile au avut loc in iunie 2008. Foarte mult mister si controversa in jurul acestor instalatii.

 

 

Tranzactia a avut loc pe fondul tensiunilor dintre Rusia si NATO, in timpul razboiului din Georgia. Alte surse indica faptul ca rusii ar fi folosit Siria drept paravan pentru a trimit in Iran un lot de 10 unitati. In cazul instalatiilor TOR-M1 situatia este similara doar ca pionul este Belarus. Pantsir S1 si TOR-M1 (posibil si standardul M2E) reprezint noua provocare pentru USAF/IAF.

O baterie S1 nu poate inclina balanta in favoarea Iranului, dar poate rusii au pregatit si alte ,,surprize” cum ar fi suport tehnologic pentru S-300 si echipamente de razboi electronic. Revenind la S1 sirian, un incident controversat a dus la prabusirea unui F4 turcesc.

Iordania a comandat si ea acest sistem, dar numarul masinilor este tinut secret. Rusia si-a inzestrat armata abia in pe 18 martie 2010.

 

Stau la rand Algeria (ce initial a comandat 9K22 Tunguska, apoi a revenit asupra deciziei schimband cu Pantsir S1) si Irak, ce se alfa in tratative.

 

Scopul articolului este istoria acestui echipament, date tehnice gasiti in sursa.

 

 

 

Sursa: armyrecognition 

 

 

Citeste si

Tor M2M2E

 Racheta Type 90, Made in China

 Davids sling, un nou sistem antiracheta israelian

 

 NeroFlash

 

 

4 comentarii:

  1. Am vazut Pantsir S 1 si pe sasiu senilat.

  2. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pantsir-S1_%28tracked%29_-_Engineering_Technologies_2012_-1.jpg Pai nu e mare inginerie ca foloseste acelasi sasiu al precursorului sau sistemul Tunguska. Sisteme foate bune la care noi nu putem accede datorita „lipsei de bani ” si tampeniei cu nato .

  3. Daca eram pe Facebook dadeam „like” la comentariul tau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *