Seria „Rezerva militara”, la altii se poate: State Military Reserve – Virginia Defence Force

De US Army Reserve/componenta de rezerva a US Army sau National Guard/Garda Nationala a auzit toata lumea, dar de Rezerva Militara a statului Virginia/ Virginia Defence Force, as spune ca nu.  Aceasta structura nu este parte nici din US Army Reserve, nici din National Guard. Vom lua spre analiza doar exemplul statului Virginia desi in majoritatea statelor exista, pe langa Garda Nationala si o structura de tip SDF/State Defence Force/Structura de aparare a statului.

Cum spuneam in alte articole, la “ei”, peste gard – oceanul Atlanic – notiunea de federatie este perceputa diferit. Daca in Europa federatia este nominal federatie, insa in plan practic aspecte de statalitate a landurilor sau cantoanelor poate fi discutat, in SUA avem o statalitate deplina in structurile federative, deci fiecare stat este mai mult sau mai putin de capul sau, insemnad ca poate decide si promova politici in aproape toate domeniile. Nu sunt domenii strict rezervate federatiei precum in Europa. Daca ne uitam la RFG (nu-i nimic legat de Gorj acolo), landurile nu au nici o competenta in domeniul militar. Armata nationala germana, Bundeswehr-ul, nu poate fi dublata de structuri teritoriale fie ele de rezerva sau nu.

Dupa cum spuneam in SUA acest aspect este vazut in cu totul alti parametrii iar chestiuni ce tin de statalitate nu au rost sa fie discutate, Constitutia SUA lasand libertate deplina in orice sector al vietii publice autoritatilor statale. In aceste conditii fiecare Guvernator al unui stat are dreptul sa isi creeze structuri militare, care intra sub incidenta Posse Comitatus si Uniform Code of Military Justice(UCMJ) / Codul Justitiei Militare insa sunt la dispozitia statului fara posibilitatea de a fi federalizate.

Ca sa fiu clar inteles am copiat in mod exact ceea ce sunt structurile de aparare statala ale statelor componente: “State defense forces are distinct from their state’s National Guard in that they cannot become federal entities. All state National Guard personnel (to include the National Guard of the District of Columbia, the Commonwealth of Puerto Rico and the territories of Guam and the Virgin Islands) can be federalized under the National Defense Act Amendments of 1933 with the creation of the National Guard of the United States. This provides the basis for integrating units and personnel of the Army National Guard into the U.S. Army and, since 1947, units and personnel of the Air National Guard into the U.S. Air Force.”

Istoric structura isi are originea in Regimentul Virginia, structura de infanterie al carui comandant in anii 1754-58 a fost G. Washington. Anul 1775 aducea crearea a noi regimente in statul Virginia, asa numita Virginia Line, adica o serie de regimente de infanterie de linie care ulterior vor evolua in armata continentala.

Mai aproape de prezent avem un minister al apararii al statului Virginia (Virginia Department of Military Affairs) care are in subordine aceste structuri si le coordoneaza nemijlocit, care statuteaza rolul clar al VDF-ului: “Defense Support of Civil Authority”.

Luand in considerare faptul ca Virginia este un stat mediu ca dimensiune, undeva la 8.5 milioane de oameni, 690km lungime, 320km latime structura prezenta VDF este de marimea unei brigazi si ceva, formata din 4 regimente dislocate in garnizoanele Richmond, Manassas, Winchester si Lynchburg fiecare avand in componenta 3 companii si ele dislocate in orase din apropierea marilor orase antementionate. In conditii de mobilizare, efectivele VDF pot ajunge pana la 7800 de persoane, maxim autorizat de legea statala.

Im materie de recrutare, oricine este binevenit, in limita conditiilor pe care le copiez pentru exactitate:

Applicants to the VDF must meet the following eligibility requirements in order to obtain membership:

  • Legal Resident of the United States and the Commonwealth of Virginia
  • A valid Social Security number
  • Age 16 to 65 (Minors require written consent of parent or legal guardian.)
  • Physical ability to perform in any assigned billet
  • No felony convictions
  • Good moral character

 

Va las cu o curiozitate, respectiv faptul ca SDF-urile au libertate deplina in a-si alege inclusiv tipul de uniforma de instructie, cea de serviciu fiind identica cu modelul US Army. Aceste structuri sunt singurele care in prezent mai poarta schema de camuflaj tip mozaic de padure, adica “woodland”.

Avem aici si niste poze de pe siteul garzii nationale cu care cei din Virginia Defence Force au avut in exercitiu comun in 13 Iulie 2019: https://vaguard.dodlive.mil/2019/07/13/13764/

In incheiere revin la oile noastre si preconizez inca un esec si in acest an in materie de rezerva. Asta nu ma va opri din scris si voi sublinia in continuare la cati ani (lumina) suntem de civilizatie.

Pe final, doresc sa explic de ce insist si voi insista pe rezerva. La noi, sa fii in rezerva insemna ca te-ai pensionat din sistem, ai demisionat, ai fost dat afara sau ai facut un program de instruire precum cel intitulat: rezervistul voluntar. Asta este o conceptie specifica serviciului obligatoriu militar, iar mare mirare (pentru unii poate) noi suntem blocati in anul 1970 cu politica de resurse umane. In conditiile actuale si faptul ca securitatea globala este in continua deteriorare dupa 2014, lipsa de adaptabilitate este o forma de iresponsabilitate. Costurile sunt imposibil de acoperit daca vorbim doar de personal activ si aici deja o armata de peste 100.000 de militari devine un lux. Rezerva in secolul 21 al razboiului inseamna valorificarea tuturor posbilitatilor de incadrare si ar putea insemna un pas in acea directie evolutiva. Apararea in acest conext de securitate nu se face cu lenti cu parul alb si nici cu caporali in varsta de 52 ani. Obtuzitatea ministerului pe aceste teme este de dimensiunea ridicolului deja.

Tot explic si tot explic si Sveijk se face ca nu ne citeste/aude.

Ma semnez al vostru lt(rez)

Surse:

https://www.virginia.gov/agencies/department-of-military-affairs/

http://dma.virginia.gov/

https://www.britannica.com/place/Virginia-state/Government-and-society

Homeland Security Digital Library : https://www.hsdl.org/?abstract&did=813846 – State Defense Forces and Their Role in American Homeland Security

70 de comentarii:

  1. mă gândesc că oricum aveau stocurile us army pline de aceste uniforme,mie imi place modelul ăsta ’80 style….e retro?
    in rest doar diferente majore intre cele doua cazuri.
    raman la ideea ca opacitatea sistemului nostru este pricipala piedica in toate domeniile.

    • Dap. si la noi nu cred ca avea cineva o mare problema daca foloseam stocurile noastre „retro” sa formam cativa feciori si fete.
      Chiar vorbeam cu un prieten, lector la facultate si ziceam ca nu era o idee rea sa legi pregatire paramilitara de scoli. Faci pregatire, ai camin gratis si o solda modica acolo. Ceva mai sa atragi omul .Nimic-nimic. Stiu ca o idee de genul a avut dl general Manci, dar nu s-a pus in practica.

  2. Buna dimineata!
    Multumesc ptr articol, extrem de interesant.

    Trecand peste nervii pe care mi da orice articol care demonstreaza starea jalnica a armatei si in general a securitatii tarii, starea jalnica care are ca pilon central incompetenta structurilor (evit sa spun a jigodiilor care conduc institutiilor de forta ale tarii) vreau sa fac o analiza succinta a articolului de mai sus:

    1. Apreciez maxim ca sunt oameni ca voi care isi pierd din timpul lor ptr a ridica constiinta celor din jur si care fac analize ultra pertinente ptr dotarea armatei
    2. Legat de o armata de rezerva, orice ce tip am alege cel polonez sau cel de tip Virginia enuntat in articol…acest lucru nu se va produce ptr ca nu exista interesul la nivel central. Avem capacitatea sa organizam foarte bine lucrurile, va dau exemplu venirea Papei, din pacate nu exista interesul legat de rezervisti….si asta se datoreaza in parte lipsei fricii, in mentalul colectiv central nu exista frica ca exista un pericol real ci unul ipotetic.
    3. Lipsa unei adevarate armate de rezerva nu se datoreaza lipsei banilor ci lipsei unui management dedicat acestei probleme…
    4. Ptr Institutiile centrale de securitate , problema rezervei este una tertiara nu secundara…nici problema dotarii armatei nationale nu este o prioritate , cum sa fie initierea unei armate de rezerva?
    5. Esuarea deciziei de a aduce voluntari consta in insasi faptul ca nu mai exista cu adevarat incredere in institia statala nationala….si nu cred ca mai vreti exemple…
    5. las pe ultimul loc un alt motiv……aroganta prostului….Arogantul nu accepta alte opinii ptr ca el e ocupat exclusiv cu cresterea stimei de sine si nu cu aplicarea unor sfaturi bune….si asta o dovedeste insasi existenta acestui site…oricate intalniri, intrevederi etc le avem la nivel de minister nu au sorti de izbanda ptr ca sfaturile bune si recomandarile deranjeaza prostul …..
    Al dvs,
    Radu

    • Merci Radu. Eu imi incep analiza problemelor de la personal si voi mai veni cu un articol pe tema asta in scurt timp. Acolo imi este si expertiza de fapt si de drept. Daca nu ai oameni poti avea 1000 de drone ca nu are cine sa le opreze. Personalul dupa opinia mea instruit bine, abil si apt inseamna ca ai rezolvat 30% din probleme. Desigur urmeaza restul de 70% dar macar ai oamenii cu care sa incepi sa rezolvi probleme punctuale.
      Acel „la noi nu se vrea” porneste dintr-un spirit de casta extrem de prost inteles.

      • Da…se confunda Spiritul de casta cu orgoliul Prostului …ai dreptate….

        • Cred, eu (poate gresesc), spiritul de casta insemna altceva fata de ce-i la noi si imi aduce aminte de o anecdota citita intr-o carte despre epoca Shogunatului predecesoare restauratiei Meji cam cu 100 de ani: niste daimyo s-au pus sa formeze o garda atat de elitista incat in mometul critic in care au auvut nevoie de respectiva garda au constatat cu stupoare ca are doar 6 membrii. Surpriza si mai mare a fost cand celalat daimyo cu care respetivii lorzi aveau scandal avea in jur de 500 de luptatori.
          Quod stupiditas erat demonstrandum…

  3. Altă lume, alte mentalități!

    • Corect. Imediat in minte, citind numele statului, mi-au aparut imaginile (tablouri/reenactment/schite) cu brigazile virginiene ale lui Pickett asaltand frontal si, pe alocur,i izbutind sa sparga frontul nordistilor la Gettysburg. Iar 3 garnizoane (Richmond, Manassas, Winchester) sunt locuri simbol ale razboiului din 1861.
      Pur si simplu conteaza si oamenii; felul lor de a fi, traditiile transmise mai departe din generatie in generatie.
      Dusa e perioada cu taberele ptap 😀 ; poate eventual ceva adaptat la timpul actual si aplicat de la o varsta mica; pentru a crea etos-ul necesar unui regiment Teleorman/Valahia sau Cernavoda/Dobrogea…

  4. Foarte bun articolul. Multumim!

    La ei se poate, la noi NU se vrea… Din pacate.

  5. Cred ca singura metoda de a reforma sistemul (si nu e doar cazul asta) e sa dai salarii/avantaje/beneficii suficient cat sa poti atrage o resursa umana de calitate, si apoi eliminarea a 50% din cei existenti in sistem, pe criterii reale de performanta (da, stiu, se vor da spagi la greu sa fii evaluat ca „bun”). Ceilalti, care raman, unii sunt deja „pe directie”, dar nu au putut sa faca nimic de ceilalti, iar restul vor fi obligati sa se adapteze sau sa zboare.

    • Ar mai fi o chestie aici. Adica in experienta mea (poate gresesc) faptul ca un post de la stat este bine platit a generat doar o lupta mai acerba incat tot felul de responsabili din stat sa-si bage neamurile. Sa explic un pic: eu nu am vazut un absolvent de universitate cu staif de dincolo sa fie in functie publica serioasa, decizionala in Romania. Intamplator sau nu cunosc situatii, dar nu trag concluzii generale de aici, asadar cunosc situatii de oameni cu experienta dincolo, fosti colegi de liceu, care au dorit sa revina in Romania datorita varstei avansate a parintilor. Oameni cu studii in Franta si Germania, oameni care au lucrat in cercetare in Germania „nu sunt suficienti de buni” incat sa lucreze la o primarie sau la o universitate. Tot intamplator sau nu, fata decanului, rectorului, baiatul viceprimarului sunt numai buni pentru a ocupa functii de la inspector la primarie la cea de lector universitar.

      Bun acum armata cel putin teoretic are un alt sistem de admitere si daca te duci cun CV de 10 km de dincolo armata nu te poate prelua direct, face maior si de maine hai la treaba. Daca ar exista acest sistem ar angaja tot acele loaze de care vrobesc mai sus. Problema si mai mare este ca atunci cand totusi se dechid oportunitati nu exista macar un cadrul legislativ care sa-i permita unui profesionist la lucreze in minister. Nu neaparat ca militar, exemplul cu maiorul ar merge doa rpentru specialisti. In rest nu poti comanda comapania daca nu ai comandat plutonul. Deci eu asta spun ca trebuie facut un amestec de recrutare pe criterii de competenta(ce-mi plac glumele mele) si de formare a persoanelor cu reale inclinatii spre domeniul militar. amricanii au reusit sa raspunda acestor cerinte partial insa la ei acel partial se traduce la noi ca diferenta intre secuolul XII si secolul XXI. concret eu au programe gen ROTC in care pot fi admisi si formati civili in condtitii foarte bune. Vorbeam cu cineva in state despre chestia asta si imi spunea ca fara acest tipul asta de program unde formezi cat mai multi in rezerva si din aia iti faci o masa de selectie pentru activi, avand totusi la baza ani de rezultate si competente dovedite, generalul C. Powell, sigura persoana in viata realist luata in considerare pentru gradul de general of the armies(adica maresal la noi) ar fi ramas un simplu profesoras de… geologie. Asta a studiat C. Powell, geologie si se pregatea sa devina profesor de geologie in New York. Liderii ii formezi si am urias respect si dragoste pentru academia militara insa nu-i suficient, si intri la 18-19 ani pe acolo faci 3 ani si apoi iesi… lider. Nu-i ok tot sistemul si asta se repra prin noi politici de recrutare si formare a personalului nu prin blocajul asta tamp. Din 2007 suntem blocati in maniera asta.
      Mai urmeaza un articol oricum… am mai multe sa va povestec.

      • Corectie: General of the army – 5 stele ca General of the Armies ii echivalent de Generalisim cu 6 stele. Nu avem echiv. in Romania.

          • Si acolo sunt niste oameni care au prea mult timp liber. Ca dracu i-a fi apucat, cum sa-i faca marinari, ca nu sunt. Ei sunt cu totul si cu totul altceva, sunt infanterie specializata. Si mai ales in UK unde stai cu curul pe 350 de ani de traditie. Eu o inteleg pe asta cu integrarea, sinergia, „joint-ul” si alte cuvinte pompoase dar ii stupid.
            Curios ce parere are Harry si Ber Grylls pe chestia asta, pardon maiorul Harry Walles, capul ceremonial al Royal Marines si lt-col royal marines reserve B. Grylls.

            • Grylls e din desene animate,doar PRul e de el, e varza ce preda el

              • Da, are omul un PR in spate si bravo lui. As vrea sa aiba si ai nostrii un asa PR.
                Din cate am citit omul a fost la 21 SAS reserve:
                „After leaving school, Grylls briefly hiked in the Himalayan mountains of Sikkim and West Bengal.[24] From 1994–1997, he served in the British Army reserves with 21 SAS as a trooper trained in unarmed combat, desert and winter warfare, survival, climbing, parachuting, and explosives. Becoming a survival instructor, he was twice posted to North Africa.[citation needed] His time in the SAS ended as the result of a free fall parachuting accident the year before in Kenya,[25] when his parachute failed to open, breaking three vertebrae.[26]”
                Revenind cum dumnezu pot astia sa pregateasca SAS in rezerva…
                „23 Special Air Service Regiment (Reserve) (23 SAS(R)) is a British Army Reserve regiment that forms part of the 1st Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Brigade. Together with 21 Special Air Service Regiment (Artists) (Reserve) (21 SAS(R)), it forms the Special Air Service (Reserve) (SAS(R)). Unlike the regular SAS Regiment, it accepts members of the general population without prior military service.[2]”
                Eu unul sunt fascinat de sistemele astea de pregatire

                • Ber Grylls chiar este un pacalici, ceea ce arata el este exact ceea ce nu trebuie facut in caz de urgenta. Omul ala este un Oprah al emisiunilor de acest tip, foarte toxic…

                • Sunt multi care spun ca au fost in SAS, greu de verificat
                  Oricum multe tehnici pe care le preda sunt total contraindicate in situatii reale
                  Recomand https://en.wikipedia.org/wiki/Les_Hiddins

                  • Am vazut o singura emisiune de-a lui cea cu Obama cand l-a dus la plimbare. Stiu doar ca-ii apreciat in UK omul si daca asta se datoreaza PR-ului bravo „piaristilor”, poate invata si ai nostrii ceva.

                  • BushTucker Man, era genial. Imi era ciuda ca de obicei vorbea de plante specifice Australiei.

                    Dar se vedea ca zice pe bune, si nu facea niciodata nimic care sa poata fi considerat risc asumat aiurea.

                    • Gasesti pe youtube si Lofty Wiseman care e superexpert.
                      Les Hiddins a facut si monografii si studii pentru SASR, SAS are de asemenea militari care umbla prin toata lumea si afla tehnici arhaice de la bastinasi.
                      Am avut acces la un manual de-al lor si totul e gandit la milimetru si foarte practic.
                      Se fac si la noi monografii, avem specialisti buni pe supravietuire,anumite tehnici sunt totusi depasite, mai ales in epoca asta cu noile tehnologii

      • Doar pt ultimul punct:
        O chestie care am observat-o in 15 ani de „corporatism” e ca nu toti pot fi lideri. Da, poti citi cartile, poti acumula cunostintele si face cursurile de „soft skills”, si poti fi chiar numit ca lider. Dar tot nu esti. Mai e ceva, ceva care nu se poate invata, o calitate care o ai sau nu, si nu o poti compensa. De aia un lider adevarat e platit mai bine, chiar daca tehnic e varza. Poti gasi mai usor un tip tehnic, decat un lider nativ.

        In rest, amandoi ne invartim in jurul aceluiasi punct, cred: o evaluare corecta, pe criterii *CLARE* de competenta si de performanta. Si masuri extreme pentru cei care triseaza.

        Ca asa era vechiul sistem, criteriile existau, dar : aveai un TAB nefunctional, il raportai ca OK, urmatorul in ierarhie stia, dar inchidea ochii, urmatorul peste el nu mai stia, si „ui asa” pe hartie totul e OK, ne facem datoria, avem performante la nivel NATO, etc.

        • Absolut de acord. Si avem performante in nato, dar alea sunt niste varfuri. Daca la nivel nato s-ar pune de exercitii la nivel de divizie ar fi nasol. Unul la nivel de divizie si unul de mobilizare partiala, sa vezi atunci distractie.
          Desigur ca un exercitiu de nivel divizie presupune o mobilizare uriasa, niste costuri impersionate, conditii ca un astfel de exercitiu sa se petreaca etc. Eu vorbesc teoretic. Pentru ca la nivel de brigada le mai scoatem in fata tot acei militari cu experienta pe dincolo, tot acele brigazi cunoscute si arhicunoscute.
          Cat despre lider, aici… cred ca ma pun pe documentare serioasa. merge de un articol. De toate cred ca avem insa lideri in toate sectoarele tot mai putini. Eu spun asa: instutitia trebuie sa se muleze dupa individ ca sa scoata ce-i mai bun din el. In armata sa faci asta fara sa modifici natura instutiei militare si tipologia relatilor intre presonalul militar poate fi o teza de doctorat din ala pe bune.

    • ideea ta are un substrat sanatos…..dar…..cine la ora asta stabileste un standard? baietii aia cu grade care fac 1km in 25 min?
      aceeia care daca fac 20 de flotari cad lati?…..sala la care merg e doar sala de mese…..acei super militari?>
      trebuie sa ai niste ofiteri care chiar au ca pasiune militaria …sa fie inzestrati cu calitati intelectuale si fizice f bune…..si ei sa stabileasca ce si cum
      adica ei sa fie sustinuti prin infrastructura de catre stat dar ei sa taie si sa spinzure….
      sa fie avansati pe baza de competente….
      nea Gigel …maior la unitatea din deal …..a format sub indrumarea dansului , folosindu-se de cunostintele si abilitatiile din dotare….un numar x de militari foarte buni…
      ok…il facem super maior…..
      si tot asa……
      mi-e greu sa cred ca vom gasi oameni destui sa formezi asa un nucleu……nucleu care sa faca ceva in urmatorii 20 de ani….sau mai mult
      si cand spun noi….ma refer la noi ..ca tara!
      suntem mult prea indolenti…lipsiti de un minim de constiinta civica….si ma opresc aici….ca le stiti….
      as vrea sa ma contrazica tara asta

      • Singura metoda cunoscuta de mine care poate functiona, e asta: verificarea/evaluarea pe baza unor criterii clare de performanta. Adica „seful” tau nu are cum sa nu stie situatia reala. Si daca nu o stie, sau continua si el minciuna, ar trebui sa vada seful lui. Si tot asa.

        Dar am senzatia ca in armata (ca si in alte structuri ale statului) se practica falsificarea evaluarilor astea, ca sa dai bine „mai sus”, poate iei si niste grade, prime, medalii, etc.

        Si cand situatia se vede clar ca e maro (de exemplu la exercitii, cand tre sa stranga ceva functional), nu mai ia nimeni atitudine, pentru ca toti au acoperit situatia … „merge si asa”.

        De asta tre sa ai un fel de corp de audit intern, nesubordonat altor structuri etc

  6. Lt, ca de obicei, articol de nota 20. Scrii bine, dar degeaba, si probleme ar fi 2, adinc inradacinate in mentalul colectiv al poporului…
    1. Liderii slabi nu vor oameni bine pregatiti!
    2. Mie ce-mi iese din afacerea asta?
    Parerea mea, hic…

    • merci Sharky! Scriu ca asa refulez. Faptul ca vin astfel de cuvinte de la voi ma bucura si ma obliga sa scriu in continuare.
      Fericit voi fi cand decidentii prin politicile lor pun armata macar langa armata poloneza. Macar. Ca dotare, ca oameni, ca politici de formare.

      • nu e bine doar sa refulezi… trebuie sa mai si defulezi din cand in cand, altfel nu e de bine, ca se aduna 🙂

        • Din pacate sau fericire defulez si periodic insa prin aceste scrieri refulez substitutind o realitate cu alta: refula vt [At: CAMIL PETRESCU, T. III, 81 / Pzi: ~lez / E: fr refouler] 1 A respinge din domeniul conștientului în subconștient unele imagini, dorințe, idei etc.
          Resping asadar realitatea care stiu ca ma inconjoara si imi creez o imagine idilica in care suntem un pic americani, un pic polonezi, un pic de toate.
          Cred ca in scurt timp voi ajunge pe medicamentatie si camasa cu maneci lungi.

  7. Noi suntem VARZA. VARZA.
    Nu stiu unde ajungem cu tembelii astia de ne conduc.

  8. Nu e o idee functionala, nu au luptat in nicio batalie, pare ca un guvernator de-acolo si-a tras o armata pe cai de lemn,au atributii gen politie locala poate plus sa coboare pisici din copaci, asta nu e armata, e caricatura.
    Au deja Garda Nationala plus rezerva, exista principiul unitatii de comanda, nu-si face fiecarea militia lui ca-n Ucraina sau la arabi.
    Si la noi venisera unii cu ideea sa faca rezerva in subordinea primarilor,o dam iar in Caragiale.

    • Bro, duma aia lui Nicolicea pe care am citit-o si eu a fost o idiotenie incomensurabila. Armata in subordinea parlamentului sau in subordinea primarilor… astea sunt prostii ale unor minti bolnave. Dar ce cezi ca asta i-a oprit pe primari in a forma „divizii”: https://issuu.com/iancu_misu_58/docs – uniforme de ceremonie tot ce doresti. Eu ma bucur ca sunt doritori, dar in lipsa unui cadru legal nici macar cat „virginieni” astia nu ne putem coagula si iti dau perfecta dreptate. Nu am o iluzie ca oamenii astia sunt instruiti la un nivel mediu, dar in caz de ceva, pe langa NG guvernatorul ala mai are o mana de oameni cu care se poate face ceva.
      Comparativ schema diferita la ei, Virginia este stat. deci comparataia nu ar fi foarte uila stat federal-judet. La noi chestia asta s-ar traduce printr-o structura statala, centrala, un fel de protectie civila, pe langa armata regulata si o rezerva. In Romania daca ar fi sa aplicam chestia asta ar fi poate o companie in fiecare judet si comanda nivel de stat major al apararii. Maxim ai putea face companii de geniu pentru ajutorarea autoritatilor in situatii de calamitate. Dar important este sa le ai, ca noi tot desenam pe foaie aici modele si cu foile si ramanem.
      In mare parte ei fac disaster relief si sunt mobilizati la ordinul guvernatorului sa asiste politia in situatii in care legea permite.
      Apropo de unitate de comanda, o voi pune de un articol in ceva timp ca am citit in army times, revista, ca la nivel de NG se gandesc sa formeze corpuri de armata mobilizabile. Problema ii ca daca nu sunt federalizate NG-urile apartin de stat si doua NG-uri sa zicem apartinand a doua state distincte ar avea comanda interstatala, eventual federala nefind federalizate. La propunerea asta guvernatorii au sarit ca arsi. La ei asta cu „A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed” ii interpretata in toate directile, „free state” find in opinia lor, din ceea ce citesc eu, nu federatia in sine ci statul. Deci statul component are dreptul la militie si nu una singura.

      • La ei e o situatie aparte, dreptul de a detine arma e in amendament, noi suntem mai balcanici.
        E si traditie pt ca nu prea sunt sanse de un razboi intre Virginia si Texas sa zicem.
        Mi se pare mai util modelul Canadian Rangers.
        Pe langa inertia birocratica si lipsa fondurilor la noi inca mai e pe alocuri si fosta conceptie lupta intregului popor, orasele cetati de munca si aparare etc
        Partea buna e ca exista o colaborare incipienta interinstitutionala si una cu asociatii offroad sau de voluntari, dar mai e mult pana departe.

        • Da, poate fi, subscriu la ce spui acolo 100%. Ar mai fi o chestie pe care eu nu am dezvoltat-o. Un popor „coios” il obtii printr-un aport cat mai mare a structurilor militare in societate. Nu spun militarizarea societatii dar educarea cator mai multi cetateni voluntari, doritori in spiritul general al unor valori militare.
          Mi se pare ca disolutia asta statala ii si din lipsa abilitatii noastre de a ne coagula, cum era armata, buna-proasta, pai ce camarazi iti faci acolo ii ai pe viata.
          Si daca unitatile astea statale sunt un fel de hobby club, ceea ce ii invata aoclo nu-i un lucru rau, asta vreau sa subliniez.

          • Am discutat cu politicieni si toti spun refrenu cu schimbam pas cu pas, ceea ce pana la un punct e ok.
            Ca sa-ti dau un simplu exemplu, acum cativa ani militarii care mergeau la airsoft erau priviti de unii superiori cu suspiciune.
            Acum se organizeaza evenimente comune cu airsofteri.
            Foarta multa birocratie, de-asta adaptarea la nou dureaza atat

            • Normal, amatorii si pasionatii let put ‘profesionistilor’ cu ifose. In schimb baietii care batusera ‘stanu nu aveau probleme sa se alature meciurilor CQB. And the fun we had…

              • Un sef de asa-zis serviciu (ala care isi deschide portile pe 26) se ratoia la cativa ITisti la un eveniment de cyber security, de parca era serviciul lui primit mostenire

                • Fix de asta va pleaca oamenii buni din sistem si ramaneti cu dobitocii aia pe care i-am vazut si ieri in noul film de la colectiv. Oamenii seriosi n-au nevoie de un mucea sa urle la ei iar IT chiar nu il poate face Dorel de la coada vacii.

                  Nu spun ca in privat sau multinationale curge lapte si miere. Dar la noi in firma daca ridica unul vocea de-ampulea il curenteaza aia de mai sus pana sa-l curentam noi.

                  • Eu am fost o singura data la un joc de airsoft, am fost chemat de o cunostinta. Nu am jucat in sine, am stat gura casca pe acolo si am tras cu o replica de AK74, M4, Glock si un Colt 1911 cred. Asta a fost acum cativa ani. Nu stiam ce sa zic, insa am vazut niste copii foarte pasionati de un fel e joc de-a militarii si in capul meu cel putin cativa dintre ei s-ar descurca bine si cu PM-uri reale.
                    Eu vorbesc in principal in aceste articole de pool-uri de selectie. Noi in prezent selectam oameni pe un criteriu fizic si mai apoi ii evaluezi pe niste materii de la scoala. Cum iti releva tie din aceste sisteme de evaluare abilitati militare? De asta cant eu cu rezerva in sus si in jos ca daca formezi 100 de subofiteri, din aia 100 3 poate iti demonstreaza in cursul modului de pregatire militara generala niste abilitati pe care le poti valorifica.
                    Important este pentru mine ca armata sa aiba ce mai buna resursa umana si sa nu uitam ca Simo Häyhä a fost un fermier si un vanator inainte de razboi si dupa razboi a fost… tot fermier si tot vanator. Nu a fost militar profesionist nici o zi din viata lui.
                    @Vlad,
                    Cred ca o sa-ti placa urmatorul clip si il recomand la toti care din pasiune va petreceti mai mult timp in poligon decat ar trebui:
                    https://www.youtube.com/watch?v=qQDfwyUgtjg

                    • Cred ca o sa-ti placa urmatorul clip si il recomand la toti care din pasiune va petreceti mai mult timp in poligon decat ar trebui
                      Nu stii nimic Jon Snow. Daca nu iei voluntarul sa il tavalesti ca pe biba nu ai facut nimic. Asa se trateaza orice resursa umana.

                    • Da, Lt, frumos!
                      Stiu cativa baieti(destul de multi, sincer), care printre picaturi, au activat ca si contractori civili prin Shitbackistan &stuff, si la intoarcere se miscau cel putin la fel de bine ca baietii aia din filmulete. partea frumoasa e ca, atunci cind reveneau, in loc sa le fie folosita experienta capatata, ajungeau printr-un birou „fighting the gorgeaus burocracy”, sau alte treburi d-astea pline de adrenalina. partea si mai frumoasa a fost ca dupa cativa ani s-au interzis plecarile astea pe motiv ca ” ramine Armata fara oameni”. Go figure…
                      Parerea mea, hic…

                    • Iulian, in armata pregatirea incepe cu demontare-montare si antrenament la rece,lt (rez) stie,probabil si tu stii. Bineinteles sunt idioti care fac si caprarie,nu meserie.
                      Dupa aia urmeaza cum sa rezolvi un incident la tragere pt ca guess what armele se blocheaza deseori. Asta se face si la SAS si de-aia s-a inventat side weapon.
                      In armata s-au utilizat la noi initial arme de paintball,apoi s-a trecut la simunition.
                      Insa e vorba de antrenament, pt ca nu poti folosi munitie reala,evident.
                      Opinia mea e ca airsoftul e necesar doar dupa ce ai invatat abc-ul, pt ca e un JOC, foarte util, formeaza muscle memory,insa la fel de bine poate forma deprinderi care cand zboara gloante REALE prin aer pot sa te trimita in Nirvana.
                      Deci ca sa folosesc o expresie, tre luat cu paine.

                    • Sharky,Lt(rez) Stiti mai mult ca sigur cum e la o banala sedinta de aruncat grenada defensiva. Acolo se taie majoritatea ca maioneza, desi e adapost. Cine n-a aruncat nu stie cum iti tremura prima oara mana pe ea.

                    • @Vlad
                      Nu-mi spune, ca sunt satul de cite grenade am adunat de pe jos si le-am aruncat, sau smulse cu forța din mina incleștată de frica.
                      Parerea mea, hic…

                    • @Vlad, dap sunt de acord, totusi subliniez ca ai ceva material de constructie acolo, material bun din care poti construi ceva. Ceva bun.A nu se intelege ca se pot substitui pregatirii in sine dar este factor complementar.
                      Apropo de „racituri”. La grupa noastra la am stat cu arma la rece mult mai mult decat ceilati. Asa a vrut instructorul nostru. Radeau celelate grupe de noi, ziceam ca suntem „grupa ajutatoare”. Ha-ha, sarcasm.
                      Cu mintea de acum si experienta de acum ii multumesc instructorului nostru. A instatat omul sa ne familiarizam cu ele, sa ne jucam cu ele sa umblam cu/la ele. Fantastic de mult a insemnat asta in procesul de instruire.
                      Si acum la club cand trag desi arma mea o cunosc foarte bine stau un pic cu ea la rece, trag culata de cateva ori…
                      @Sharky,
                      Ma intristeaza chestile astea, am avut chiar si comandati cu viziuni mai „modernizatoare” ne-au adus tot felul de camarazi activi si rezervisti sa ne vorbeasca sa ne deschida mintea un pic. Oameni umblati prin SUA, pe la sediul NATO din Bruxelles altii prin teatre si tot asa. Iti dai seama ca i-au potolit de la esaloanele superioare ca ce „tot faceti voi pe acolo, faceti-va treaba, ca seminarii faceti la UNAP daca vreti”. Asta-i atitudinea fata de oameni care vor sa modernizeze armata inca a RSR, si mai ales fata de oameni care prin experienta lor pot forma pe viitorii comandanti.
                      Si apropo de grenada, prima data si voi v-ati tinut respiratia? Literalmente cred ca in momentul ala puteam sa bat recordul mondial. Cu toate astea am amintiri frumoase din scoala si mai ales concursurile de patrula.Imi placeau cel mai mult. Din pacate nu mi-a spus nimeni ca scoala nu are nici o legatura cu viata. In scoala de aplicatie de abia ne-am confruntat prima data cu omul care are complexul megalomaniac de „șăf”.
                      Important este ca pot fi oamenii instruiti si dintr-o teama naturala pe care o ai fata de aceste obiecte poti sa ajungi chiar sa-ti placa, sa devi pasionat.

                    • Lt, prima grenada aruncata nici nu mai stiu cum am dat-o, oricum, am dat-o gen sa scap de ea, nu in pozitia aia regulamentara tampita, am nimerit groapa unde trebuia s-o dau, dar habar n-am cum.
                      A fost si un incident la sedinta aia, una n-a facut boom.

  9. Clar ca nicaieri…

  10. Am o experienta de viata suficient de mare 🙂 incat sa imi permit sa-i transmit userului lt(rez) ca nu are dreptate in peste 55% din discutii , iar aprecierea mea privind procentul
    este exagerat de foarte modesta 🙂 , asta ca sa folosesc ” superlativul absolut ” , in asa fel incat voi sa pricepeti la ce ordin de marime ma refer …
    Nu intentionez sa intru in polemica cu nimeni si nici nu doresc ca cineva sa raspunda la punctul meu de vedere . Daca nu pricepeti cum sta treaba , recititi cele scrise anterior .
    Ar trebui ca elucubristii de genul ( ! ) sa-si vada de restul vietii , fara sa consume alcool , decat ocazional , in cantitati moderate 🙂 .

    • Vrei sa faci un tolling si ti-a iesit o flatulenta pseduointeligibila. Ia zii bre, detinator de adevaruri, experimentatule, cu ce anume „nu am dreptate” in articolele pe care ma straduiesc sa le scriu.
      Pana acuma demonstrezi doar ca esti un mucea, dar zi te rog. Lumineaza-ne.

      • Recitește postarea anterioară .
        În mare , mi-am permis să nu fiu de acord 🙂 cu unele puncte de vedere elucubrate de tine 🙂 .

        • Eu te-am crezut macar concitadin de oras de instructie/formare. Daca ai ceva punctual, zi. Faptul ca nu suntem de acord se numeste democratie si ii un lucru bun. Aprecierile tale la adresa mea au tangenta cu democratia dar aia prost inteleasa. Ti-as demonstra si de ce ai pornit de la doua sofisme si ai tras o concluzie neinteligibila dar nu are rost.
          Asadar postarea anterioara este… ai doua postari, una principala, si asta de acum. Care-i „anterioara”, lumineaza-ma deci.

  11. În perioada mea (scurtă) in care am mâncat fasole la cazan, am învățat 2 lucruri:
    1. Superiorul are intotdeauna dreptate.
    2. În armată nu se fură, se completează.
    În rest, s-auzim numai de bine…

  12. Am vazut recent imagini cu rezervistii polonezi, au echipament de top,peste ce avem noi la activi.
    Sunt o gramada de modele de urmat, la americani, britanici, suedezi, finlandezi, elvetieni, dar nu si cei din articolul asta, parca sunt Apararea Civila,nici macar Garzi Patriotice
    Politia bibliotecilor,nu e armata e comedie
    In plus ei au democratie de cateva sute de ani,daca faci asa ceva in baroniada din Ro fiecare sefulet de judet isi face armata proprie

    1
    • Ok, politia bibliotecilor e exagerare…. dar oare sa-i trimit sa prinda taietori de lemne nu mere? E munca de teren, exerseaza aptitudini de partizan (camuflaj, mediu ostil), si, daca mai inhata pe vreunul care intamplator se afla pe acolo…. nah, asta-i viata 🙂 .

  13. As merge pe modelul elvețian și as introduce, gradual, pregătire paramilitara încă din scoala primara sub indrumarea unor subofițeri de cariera, adevărați peofesionisti.Ce poate învața un musulman de 10-12 ani, pe linie de pregătire militara, poate și un roman.

    • Sorin-Pai pe sistem elvetian inseamna sa dai arme la popor ,iar noi fiind bolsevici la baza, tovarasilor le este frica de popor.Daca mai creem si aceasta structura ACUM pe sistem institutul Cantacuzino vom anunge si fara bani de gloante in poligoane,iar pe acesti oameni ii vor folosi de mosii baronii locali.

    • Daca avea poporul arme nu mai dadeau aia cu gaze in nestire pe 10 august. Dar sunt de acord cu modelul elvetian, mi se pare foarte bun.

  14. @Reis

    N-am avut noi norocul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *