Si totusi Gripen pentru Argentina?!

images (1)

Desi guvernul britanic a fost destul de ferm impotriva unei eventuale vanzari a Gripen E catre Argentina, surse din presa britanica sustin ca aceasta atitudine s-a mai nuantat in ultima vreme (nu se stie in ce fel s-a nuantat), dar daca intial nu puneam prea mare pret pe aceasta alegatie, astazi aflam ca Brazilia si Argentina ar fi inceput negocierile pentru Gripen E.

Asadar ministerul apararii din Brazilia a anuntat (pe 7 aprilie) ca a inceput discutii cu ministerul de resort din Argentina in vederea semnarii unei declaratii “pentru democratie si pace” si pentru inceperea negocierilor in vederea achizitionarii de catre Argentina a 24 de Gripen E/F si a sase avioane militare de transport KC-390.

In prima faza Argentina urmeza sa cumpere cele sase avioane KC 390 (program in care argentinienii sunt parteneri) iar mai apoi se va trece la faza a doua – discutii pentru cele 24 de avioane Gripen fabricate in Brazilia.

In declaratiile celor doi ministrii ai apararii (Jaques Wagner – Brazilia si Agustín Rossi – Argentina) nu au facut nici o referire la pozitia Marii Britanii – care initial s-a opus livrarii de Gripen E/F catre Argentina, cei doi oficiali discutand cu reporterii numai despre planurile de viitor si perspectivele de colaborare dintre tarile lor.

Insa, asa cum scriam la inceput, surse din presa britanica sustin ca Londra ar putea fi ceva mai flexibila acum. Aceasta “flexibilitatea” ar putea avea legatura cu o intelegere intre cel trei parti (Brazilia, Argentina si Marea Britania) pentru avioanele care vor ajunge in Argentina sa aiba anumita sisteme “usor” down- gradate fata de aparatele braziliene.

Un indiciu ca ceva s-a schimbat in atitudinea Londrei ne-o ofera ministrul apararii brazilian – Jaques Wagner, care pe 15 aprilie declara ca este “improbabil ca englezii sa se opuna afacerii”).

GeorgeGMT

25 de comentarii:

  1. Ce e asa de ciudat – radarul Gripen E este facut in Marea Britanie, aresoft-ul dezvoltat aici in concluzie are impementat din start un canal care sa il intrerupa cand vrea sa dirijeze rachete spre un avion cu transponder IFF al Marii Britanii.
    Sa nu uitam ca turcii au cam surubarit la softul de F 16 ca sa poata lansa rachete impotriva israelienilor si ca acest lucru le-a luat vreo 2 ani.

    • Sa vezi cat o sa sa plangem noi daca la o adica Lancerele noastre vor intra in dans cu rusii! Pe modelul Georgia, evreii bat palma cu ivanii daca aia le dau codurile la S 300 de le vor vinde persanilor! Evreii astia nu au mama si nu au tata….sunt facuti de o matusa si de un plutonier major! 🙂 Cred ca de asta au minimizat romanii colaborarea cu Israelul in domeniul militar in ultimul timp! 🙂

      • @ Cezar – astea sunt doar speculatii cu privire la Israel…pana una alta cele mai performante sisteme le avem de la ei si sunt inglobate pe MIG 21 LanceR C.
        Sistemele nu sunt infailibile si rusii nu sunt nici Arbia Saudita ca sa nu aiba cercetare capabila sa scoata sisteme de bruiaj performante.

      • Hai sa n-o dam in barci iar cu evreii.
        Ai face bine sa iti amintesti ca ei ne-au dotat 21le cu avionica avansata intr-o perioada cam nasoala (prin anii 90 si rusii si vestul ne-au cam tratat cu dosul, iti spune Larry Watts de ce). Tot ei, am citit undeva, ne-ar fi fost de ceva ajutor prin perioada aia zbarlita a revolutiei (intelligence sau asa ceva, nu mai tin minte). Mai recent ai nostri modernizeaza C-130urile lastandardul H cu Elbit parca. Mai usor cu antisemitismul pe scari. Ca nu poti fi si crestin si antisemit. Isus s-a nascut in Israel, nu in Danemarca.

        • Matale faci confuzie intre afaceri/interese si antisemitism….

        • Cred ca tu confunzi capra cu varza. Ce treaba are antisemitismul cu siguranta nationala si interesele strategice ale unui stat si relatiile lui cu un altul? Daca erau suedezii in locul israelienilor te facea sa nu ma mai acuzi ca sunt atisemit? Treaba e simpla vis a vis de interesele astea ale noastre cu evreii. Ei au tot interesul sa vanda tehnica militara si sa mai scoata din parleala si din investitia in cercetare, dar in acelasi timp sunt fortati sa limiteze restrictiile deorece sunt putine tarile in care pot avea incredere ca nu or sa le dea cu apropriile arme in moalele capului(ma refer la revanzare catre dusmanii Israelului). Si mai e o chestie….Romania desi puternic implicata in lumea araba si persana, nu a facut zile fripte niciodata Israelului, ba chiar a fost primul stat comunist care a recunoscut existenta statului evreu,. Iar baietii aia perciunati, pe langa mintea agera, nu prea au probleme de memorie pe termen lung. Nu uita prea repede nici amicii nici pe aia mai rautaciosi. Relatiile bune ale comunitatii iudaice romanesti din tara sfanta cu tara de origine, au contat de asemenea in acest sens. Lobby-ul bata-l vina…isi face treaba! 🙂 Eu afirmam doar ca ‘evenimentul georgian’ a scurtcircuitat seriso relatia asta ‘strategica’. Frica paseste pepenii….si de negustori mai putin onesti si de Ivanii cei rai!

          • Crezi ca Nu au probleme cu menoria ? Hm .. ce zici de asta Evreii au ajuns pe aceste meleaguri binecuvântate la trei decenii după incendierea, năruirea şi trecerea Ierusalimului prin fierul plugului. Coloane lungi de iudei, dintre care şi mulţi zeloţi, însoţiţi de legionarii romani, s-au îndreptat atunci către Roma, după care au fost încorporaţi în legiuni şi cohorte. Dintre acestea, şi Legiunea a XIII-a Gemina a ajuns în spaţiul carpato-dunărean-pontic. Zeloti incorporati in legiunile romane? Atunci ptr ce mama lu procest verbal Fiul Stelei ? Si totsusi absurditatea apatine lui Toma george Maiorescu – v http://acum.tv/articol/69870/.
            Si vezi ca unele din datele obtinute de la Pollard au ajuns la rusi … schimb „echitabil”. … Axcu „echitabil” urmaresc sa primeawsca ceva melearde. Ca dh stii vorba romeasca fraier e ala care da nu care cere …

            CA echipamentu miliatr este de prima calitate da… asta este adevarat ! Fibailitatea politicii insa este de discutat … (de ex aparatele Mirage sunt FIABILE.; Insa nu te poti baza pe frunnizor – cand ai nevoie de piese de schimb si munitii poa sa il apuce moaral si sa iti tranteasca embargoul!! D’aia cel mai bun firnizor raamen China – daca este paltita vinde ambelor parti si inocenta isi rotunjeste ochii „daca sunt ityioti este un motiv sa nu catig matrdei?”. Din pacate materialul nu este chiaer de calitate. Sua slava Domnului nu este !!)

          • Daca modernizarea 21lui era de anul trecut iti intelegeam scepticismul. Dar contractul pentru modernizare a fost semnat acu 20 de ani. Era mai bine sa nu se fi facut deloc cu gandul la ”dar daca…”? Imi aduce aminte de aia cu drobul de sare. De unde stim ca ai nostri nu au primit codurile sursa pentru radar (la un contract de peste 500 mil dolari in 95)? Stie cineva detaliile contractului?

            • Pai din ce s-a discutat pe acest blog, nu am primit codurile sursa! Poate GMT-ul stie mai bine! 🙂

            • Dan, povești vânătorești și păreroligi.
              Ce e fapt și e clar e că, în relația cu noi, evreii au fost corecți și au livrat ce au semnat în contract. Mai mult, au respectat și clauzele adiacente aceluia, atât în ceea ce privește investițiile în tehnologie avansată cât și în privința securizării afacerii. Motiv pentru care urșii zbiară încă deși contractul s-a încheiat acu 23 de ani… nici pomeneală să ne trădeze evreii, dinpotrivă, da na, mai simpatic să arunci cu noroi în lipsa ideilor.
              În relație cu România, Israelul a jucat corect în ultimii 50 de ani, nu trebuie să uităm. Cooperarea a fost motivată pe de-o parte de relațiile anterioare, populație și de interesele convergente.

  2. Pai daca le cumpara cu echipamente downgradate de britanici, la o adica ce dracu mai fac cu ele 🙂
    O sa li se stinga radarul si MDFurile cand le e lumea mai draga
    Asta daca le mai pornesc motoarele 🙂 🙂
    Si alternativele care sunt: frantujii nu le vand, americanii tot asa downgradate rau, deci chinezarii sau avioane vechi rusesti (ca si alea noi tot vechi sunt 🙂 )

    • Dar Gripen C de ce nu le-ar ajunge? Ma rog, cand cumperi de la furnizori externi esti la mila lor. Culmea e ca in 82 le-au zburat bine si Super-Etendard si Exocet. Si Venezuelenii vad ca mai trag de Furi in ciuda embargoului. Ba inca le-au folosit la nusce exercitiu multinational la care au participat si… americanii. Anul trecut parca.

  3. Off topic,

    Sagem are un program de adaptare pentru AASM la C-130 Hercules.

    E relativ simplu, poate fi adaptat si la Hercules de la RoAF si ne trezim cu un bombardier care poate sà tragà 8 rachete A-S de la 30 km.

    http://www.air-cosmos.com/2015/04/20/32409-le-projet-2asm-sur-c-130-de-risque

    • Pe cine sa ataci cu Herculesul, pt un avion mare, lent, nemanevrabil ca Herculesul 30km nu-i folosesc la mare lucru cand o veni o racheta ruseasca dupa el, deci nu prea are rost

      Daca vrem sa aruncam cu AASMuri dupa Vadim ar fi OK

      Sau sa arunci cu bombe dupa aurolaci islamici la distanta mare de casa si n-ai bombardiere sau aparate de realimentare. Deci merg aruncate si acolo la tine in capitala Emiratului prin banlieue 🙂

      • Băi omu(le) negru, dară de ce zici că Hercule nu e manevrabil? Nu e agil ca un vânător, dar ai cuvântul unui expert la manșa MiG-29 9.12 Ro că e foarte manevrabil, atât de manevrabil încât a scăpat netrântit în exerciții în anii 90 și da, vb de MiG-29 simplă cu KOLS și radar funcțional (pt tun)…

  4. Mi se pare mai probabil Argentina sa cumpere J-10B, decat Gripen-E downgradat.

  5. S-or fi impacat cu Britanicii in privinta Falklands?

    • Dormiti linistiti, FNI lucreaza ptr. tine…iti mai spune ceva reclama aia? Cam asa si Ponta oligofrenul…dormiti linistiti ca suntem in NATO si noi putem sa ne pisam pe toate investitiile ptr. armata ca vin altii sa ne apere. Ce a mai rusinoasa abordare din partea unui conducator de guvern.

    • O, da! De aia polonezii si balticii tremura si se inarmeaza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *