Singapore a ales F 35 ca înlocuitor pentru F 16

Cei mai buni dintre chinezi au anunțat că evaluarea înlocuitorului F 16 s-a terminat și hotărârea este ca F 35 (varianta logica ar fi „A”) să fie viitorul aparat multirol, care va înlocui actuala flotă de F 16. De remarcat, în acest moment Singapore își modernizează F 16 C/D Block 52+ la standardul Block 70 (60 de aparate) într-un program care va costa 2,4 miliarde de dolari și se va încheia în 2022.

În același timp, republica asiatică are în vedere începerea înlocuirii F 16 Block 70 după 2030, așadar aviz amatorilor s-ar putea să se găsească F 16 V la pret de „doi într-unul”…în curând..

Deocamdată, s-a aprobat achiziționarea unui număr mic de F 35A în vederea evaluării „pe viu” a aparatului și dacă totul se va dovedi ok, vor demara înlocuirea întregii flote de F 16 V cu F 35A. Nu se știe încă dacă înlocuirea va fi în raport de 1:1.

Singapore mai operează astăzi, pe lângă cele 60 de F 16, și 40 de aparate F 15 Strike Eagle. De unde se vede treaba că singaporezii nu au foarte multă încredere în vecinii lor și nici n-au uitat invazia japoneza din 1941.

Oameni serioși chinezii din Singapore.

 

GeorgeGMT

53 de comentarii:

  1. Deci Singapore poate opera in tandem F-16 CD Falcon cu F-15 CD Eagle pe un teritoriu f mic un nr relativ mare de avioane, adica 100, cu mult mai mult decat strictul necesar. Cred ca nu fac cu ele decat politie aeriana….?
    Daca si FARo ar opera 36 F-16 ABM/CD Falcon si 24 F-15 CD Eagle cred ca ar fi o mare realizare pt ArmRo. Sincer cred ca sunt bani in Romania pt o asa dotare a FARo si pt operarea+intretinera ei.

    • As pune pariu ca aia care posteaza comentarii ca de ce nu avem si noi nush cate jde F16 si F15 ar rezista maximum vreo 2-3 saptamani in Singapore.

  2. Ar trebui sa ia „B”.
    Suprafata statului Singapore, putin peste 700 km² in 2008…720+km² in 2018.

    • Gand la gand 🙂
      Tocmai ma uitam la niste imagini din satelit.
      Au patru piste de cca 4km, trei de 2,5 – 2,7km si doua de 1km (una dezafectata)
      Pistele de 4km sunt 3 la aeroportul international si 1 la o baza aeriana.
      Si eu cred ca ar trebui sa cumpere F35B sau o combinatie F35A+F35B.
      Chiar daca vor decola cu ele de pe pistele clasice si de pe autostrazi (au cateva), important este sa le poata ateriza oriunde.
      Intr-un caz extrem, se pot dota cu ski jumps pe care, la nevoie, sa le aduca si sa le instaleze pe sectoare de sosea pentru a usura decolarile dar, in situatia Singapore, marele avantaj ar fi posibilitatea de a ateriza vertical aproape oriunde.

      • Sunt zvonuri despre F 35B, nimic oficial insa, dar chiar nu vad de ce s-ar lega la cap cu o aeronava mai complicata si o capacitate de transporta arme scazuta.
        Pana la urma inlocuiesc F 16 nu Harrier. Daca au nevoie de piste scurte poate F 35C ar fi o varianta.

        • Asta ar presupune sa-si instaleze catapulte prin tot felul de hale, cu iesire la o bucata de sosea de 150-200m, si arestoare pe care sa le poata instala rapid pe orice bucata de 150-200m de sosea.
          Orasul e inghesuit, la un atac masiv cu rachete tactice sau cu aviatia, raman fara piste rapid.
          La banii lor, pot adapta inclusiv mineraliere sau cargouri pentru a le folosi ca platforma de decolare scurta si aterizare verticala.

    • nu inteleg de ce multi pe site-ul asta vor mai degraba B decat A. A este mai bun de aia il cumpara toti. B este mai scump si mai greu de intretinut la performante mai mici. este practic un avion de nisa pentru port-avioane fara catapulta.

      A poate sa decoleze pe piste foarte scurte. cautati pe google decolarea A si ai sa vezi ca distanta e f mica

      https://www.youtube.com/watch?v=ouJZq3ApWMg
      https://www.youtube.com/watch?v=XEpXh3vqdxI

  3. Salut. Pentru cine ne conduce trebuie sa fie o umilinta ca un stat asa de mic isi permite o armata asa de bine inzestrata iar noi Romania inca ne mai scarpinam in ceafa cautand nu bani care cica sunt ci solutii pentru a avea o armata cat de cat. Doamne oare cu ce am gresit ca am fost pricopsiti cu asemenea ghiolbani la conducere.

    • Malacca e cea mai aglomerata stramtoare din lume, iar ei sunt exact unde trebuie….deci taxe.
      Forta straina de munca la gramada, extrem de multe companii farmaceutice/medicale/chimice, electronice, comunicatii, constructii navale cu sedii si facilitati de productie.
      Totul pe un patratel teoretic cu laturile de 27 de km cu o populatie de vreo 4,3 milioane.
      Cam 2-3 Bucurestiuri…

    • Statele de dimensiunea asta stau pe harta prin puterea tratatelor internaționale nu prin forța armata proprie!

      • @zogu. Felicitari colegu’ Mai exista si oameni care gandesc si care au un minimum de cultura generala pe forumul asta. Exact, tari precum Singapore sau Elvetia sau principatul Monaco exista pt. ca e nevoie de ele. In al doilea rand au avut abilitatea sa isi gaseasca locul asta si sa-l pastreze. Sunt tari care nu au nimic in comun cu situatia Romaniei.

  4. Fiindca au teritoriu foarte mic, o parte din forta aeriana se antreneaza permanent in strainatate cu propriile avioane

    https://en.wikipedia.org/wiki/RAAF_Base_Pearce Academia de zbor e permanent in Australia

    se continua cu 12 M 346 aflate permanent in Franta

    BA 120 Cazaux Airbase (France)[
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cazaux_Air_Base

    F 16 D SUA

    https://en.wikipedia.org/wiki/Luke_Air_Force_Base

    F 15 C

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mountain_Home_Air_Force_Base

    Elicoptere Australia

    https://en.wikipedia.org/wiki/Oakey_Army_Aviation_Centre

  5. Un pic offtopic – una din disputele teritoriale dintre Singapore și Malaezia, rezolvată la Haga la ICJ în 2009 a fost pe partea estică a strâmtorii Singapore în regiunea numită Romania (Romanian islands). Denumirea exista deja în 1818 vezi pt 4:

    https://www1.mfa.gov.sg/Newsroom/Press-Statements-Transcripts-and-Photos/2007/11/Oral-argument-by-Mr-Chao-Hick-Tin-Attorney-General-of-the-Republic-of-Singapore-press-200711-8

  6. Cum nu este alt mod de a evalua real capacitàtile lui F-35 altfel decât al cumpàra si utiliza, singaporenii sunt destepti sà ia un lot mic de aparate. Au si bani sà-si permità asa ceva.

  7. 1. Singapore este o comunitate independenta (nu as numi-o natiune) extrem de prospera care isi permite si si-a permis cele mai scumpe si mai bune echipamente de pe piata.
    2. Singapore nu este in situatia Taiwan-ului sau Romaniei de a se afla in opozitie cu superputerea de dincolo de ape. In fapt Singapore a fost intotdeauna in echicurent cu mama China. Fortele armate singaporeze au rol de deterent impotriva celor doi vecini extrem de apropiati, Malaezia si Indonezia in urmatorul context:
    – Singapore a facut parte din federatia Malaeziana si care a fost „data afara” in urma unui razboi civil. In urma boom-ului economic este privita cu jind de catre aceasta ca o perla economica.
    – Singapore este semi-izolata. Geografic este insula insa este separata de Malaezia doar de doua brate ale unui rau aflat la varsare. Este o bariera fizica dar la nivelul tehnologiei actuale nu este impenetrabila.
    – Singapore nu poate intra in competitie cantitativa la nivel de active umane cu cei doi vecini datorita demografiei. Asa ca s-a profilat pe o dezvoltare asimetrica, cu o marina si o aviatie foarte mari si foarte moderne, cel putin in raport cu vecinii imediati. Prin comparatie Malaysia are 18 Su-30 si 8 F-18, iar Indonesia 16 Su-27/30 si 25 F-15.

    Acesta poate fi motivul pentru care vor F-35 si vor varianta A. Se pregatesc pentru dominarea aerului in caz de conflict, nu de defensiva disperata, cu ar fi cazul Taiwan-ului. Sau Romaniei.

  8. Daca singaporenii sunt destepti, in mod evident japonezii sunt niste prosti sadea.
    Atat de prosti incat se gandesc la F-35B pentru niste distrugatoare!
    Sa-ti faci cruce, nu alta! 🙂

  9. SINGAPORE… 60 avioane f16?

    Tara asta e foarte mica. Ceva comparatii… au
    – suprafata 704 km2
    – populatie 4 326 000 locuitori

    Bucuresti are o suprafata de 228km2
    Ilfov are o suprafata de 1583 Km2 (fara suprafata Bucurestiului)

    Cum isi permit astia sa modernizeze 60 avioane f16 Block 52+ la nivelul de Block 70?
    Si vor sa cumpere si F35.
    Iar noi nu ne permitem nici macar 24 avioane block 52

    • La ei nu exista nici PSD nici ALDE (adica nici Dragnea&Dancila nici Tradiceanu).

    • ECONOMIA, Chipp, ECONOMIA!
      Noi avem un PIB de 245 mld.$ la o forta de munca de 9,6 mil. persoane.
      ei au 350 mld.$ la o forta de munca de 3,6 mil. persoane.PIB/ capita de 12.500$ vs 62.000$! Cam de 5x fata de al nostru.

      Ca sa nu spun ca o parte din PIB-ul nostru e mai mult „raportat”, adica pe hartie…

      • Avand un PIB ceva mare ca al nostru si o suprafata mult mult mult mai mica…. e de inteles.
        Cheltuielile lor sunt mult sub ale noastre.
        Mult mai putine salarii bugetare, nu baga baniii in autostrazi sau in cai ferate, nu ca noi am baga…

        Banuiesc ca la o populqtie de 3,6-4 milioane nu au nici qaq de multi geheerali, judecatori, fosti politicieni care aa primeasca pensii speciale.
        Nici asa multi politicieni activi, ca la noi…

        • bani băgați in infrastuctură nu sunt o cheltuială,ei aduc alti bani la buget….muuuulti mai mult decât „cheltuiala” inițială.

      • Și la ce le-ar folosi in cazul unei invazii?
        Nu au nici piste suficiente sa le opereze in caz de conflict!
        Probabil ca plata acestor echipamente este o forma moderna de tribut. Fiindcă fără tribut aceste state nu pot exista. Și nu e numai cazul Singapore!

      • Numai cand auzi ca astia cu 5 milioane de locuitori produc 350 miliarde dolari si noi cu 20 milioane de abia 250 miliarde dolari… pffff…

  10. Cum a ajuns Singapore la un astfel de PIB si sa-si permita avioane F35?
    Voi posta mai jos un interviu cu generalul Lee Kuan Yew care a reusit sa transforme o tara. Interviul a fost dat de general in anul 2015 cu putin inainte de moartea sa .

    „Eu nu percep democratia in acelasi fel in care ea exista peste tot, sau ca ea merita sa fie numita democratie. Aceasta nu este conducerea oamenilor, ci o imitatie: o mana de oameni iau controlul asupra resurselor economice, politice, sociale, si militare; ei spun ca acolo este democratie, si ca ei actioneaza in numele oamenilor.

    Daca un rege conduce o tara, atunci el are grija de tara lui, de oamenii lui, nu ii anihileaza, si ei il considera a fi insemnat. El este stapanul! Dar intr-o tara democratica, nu exista niciun stapan. Noi lasam alegerile sa decida cine actioneaza volanul pentru doi, trei, sau patru ani, si atunci ce? De ce sa ii pese elitei de ceea ce va fi dupa aceea? Ei nu vor fi alesi iar, asa ca ei trebuie sa apuce tot ce pot, atata timp cat ei controleaza. Asa ca, dictatura din Singapore este un sistem minunat de guvernare. Democratia sub forma unui Sanhedrin.

    Exista un concept si anume un Sanhedrin (marea adunare), in care 120 de intelepti se aduna, se conecteaza intr-un cerc, si discuta despre toate punctele de la ordinea zilei. Discutia nu se bazeaza pe diferentele de opinie, ceea ce e tipic lumii noastre, unde se crede ca adevarul se naste din disputa. Nu exista niciun adevar in disputa, pentru ca, de la inceput, ne mentine la nivelul animal, si nu ne putem ridica deasupra lui.”

    Cum a reusit Lee Kuan Yew sa transforme subdezvoltatul Singapore intr-o putere economica? Cateva dintre directiile urmate pot fi lectii si pentru Romania. Longevivul premier a combatut dur coruptia prin intermediul Biroului pentru Investigarea Practicilor Corupte, un fel de DNA local, dar si creandu-si o imagine modesta, care a devenit model pentru politicienii locali: de pilda, mergea la evenimentele internationale cu avioane de linie, ca un pasager obisnuit.

    In sase luni, din circa 500.000 de detinuti, au ramas doar 50. Toti ceilalti (criminali recunoscuti) au fost impuscati.

    Toti oamenii publici (politicieni, politisti, judecatori, magistrati, etc) corupti au fost im-pus-cati. (Existau mii de probe contra lor). Toti functionarii hoti au fost im-pus-cati sau au fugit repede din tara.

    Deja in avion, foaia de imbarcare are un anunt “MOARTE” cu litere mari si rosii si explicatia ca este o pedeapsa posesia de droguri. Orice drog, orice cantitate transportata, cel care a fost detectat cu acestea, sa fie impuscat sau condamnat la inchisoare pe viata cu munca silnica.

    In hoteluri, “Ghidul orasului” are o pagina care explica ca politia din Singapore garanteaza integritatea fizica a oricarei femei, timp de 24 de ore din zi (asta pentru ca in vechiul Singapore, fara legi si ordine, femeile care ieseau singure erau violate si/sau asasinate).

    Dupa ce a curatat tara, reorganizand sistemul politic, legal si penal, acest militar a convocat alegeri directe si a candidat la presedentie.

    A castigat cu 100% din voturi !

    Sunt curios ce parere aveti vis-a-vis de aceste masuri.

    • se conectează la ce?

    • 6 milioane de morți ar fi in Ro…deci nu e fezabil pt Ro.

      • @Reis…De unde cifra asta de 6 milioane de morti?
        OK..acest sistem nu este fezabil in Romania.
        Ce sistem ar fi fezabil in opinia voastra pentru situatia in care se gaseste Romania in anul 2019? Cum putem scapa de acesti politicieni corupti care guverneaza tara?
        Nu de alta dar romanii tot voteaza din anul 1989…

    • Eu vorbesc despre modelul Singapore aplicat pe parcursul intregii UE ….in special in Balcani si tarile sudice….suna draconice masurile dar asa este cand scapa de sub control o specie,distrugandu-si singura habitaclu….in engleza se numeste “culling “…https://www.royalparks.org.uk/parks/richmond-park/richmond-park-attractions/wildlife/deer-in-richmond-park
      Imi pare rau daca cineva se simte ofensat de parerea mea,si a altor persoane cu siguranta referitor la subiect,insa si eu sunt “deranjat “ ca a trebuit sa ma mut la celalalt capat al Europei sa am o viata “normala “….cu sobolanii si gandacii nu negociezi sau tie mila….nici lor nu le e mila,deci anumiti colegi ,meriti mila doar cand arati mila,oamenii de mor in spitale de stafilococi si alti virusi,cei ce mor pe drumurile nenorocite ale patriei in curbe ale mortii,deh infrastructura nema,cei care termina scoli si facultati si sunt semianalfabeti,reducandu-si sansele de succes din start….toate astea care “fura” viitorul unei natii nu se pun,mie nu imi e mila de Dracu…

    • Eh cred ca orice om care a gresit (chiar si viol chiar si crima) are dreptul la o a 2-a sansa.

      Dar daca recidiveaza ar trebui introdusa pedeapsa cu moartea pentru cateba fapte (crima, viol, coruptie).
      Personal, sunt pentru!

      • eu zic sa nu reinventam nimic
        coruptia e inamicul nr 1 in administrare si luare de decizii
        se viciaza lantul , e foarte simplu
        despre pedepse si cuantia lor ..nu e simplu de abordat..gen recidivist , samd
        unul ia mita ptr a te lasa sa intri pe usa din spate de la spital sa iti vezi nevasta
        acelasi ia mita sa te lase sa circuli fara bilet
        altul ia mita sa puna stampila pe o hartie ce baga o fabrica in faliment
        nu trebuie sa existe un prag financiar ptr judecarea abuzului in serviciu , mita , trebuie sa existe o libertate totala cu organisme , de la procurori la experti in fraude economice..pana lajudecatori care sa inteleaga fenomenul
        pedepsele sa fie acorde ..si trebuie pus accent pe recuperarea prejudiciilor , a beneficiilor obtinute atat din actiunea directa cat si ulterior pe filiera directa
        trebuie sa existe o societate specializata , un fel de fond care sa administreze entitatile mari rezultate ..nu poti inchide o firma asa fara sa tii cont , chiar de aceea firma a „nascut” ..din „bani proveniti din fapte de coruptie” , sau asemenea
        ci o treci in administrare pana gasesti o solutie etc
        recuperarea prejudiciilor ..reduce efectul „muncii” ptr ca daca stii ca poti ramane fara nu risti
        interzicerea accesului in functii publice , administrative..ptr fapte dovedite , la fel scade apetitul
        modalitatea de a investiga trebuie sa aiba libertate catre terte persoane , fie ca vorbim de rude , persoane ce impart locuinte , colegi de munca , afaceri , etc
        nu trebuie sa primeze alte rationamente
        oamenii ce vor intra in contact cu tine , cand sesiseaza ceva suspect , ori se indeparteaza , ori sesizeaza , ori colaboreaza ..ca le poate fi afectata viata
        se realizeaza un fel de disuadire
        e o chestie complexa coruptia , fenomenele asociate , convingerea unui partid , guvern , legislativ ..ca vor sa o combata cu adevarat ..fara echivoc ..e ca o privire limpede
        va spune multe electoratului
        puterea unei societati nu sta intr-un individ ( nici un emanat nu va duce o societate pe culmi ..nici „exterminarea” lui o va redresa)
        puterea unei societati sta in indivizi ( o spune definitia termenului)

    • @Almir
      Poti sa imi dai o sursa pentru „In sase luni, din circa 500.000 de detinuti, au ramas doar 50. Toti ceilalti (criminali recunoscuti) au fost impuscati. Toti oamenii publici (politicieni, politisti, judecatori, magistrati, etc) corupti au fost im-pus-cati. (Existau mii de probe contra lor). Toti functionarii hoti au fost im-pus-cati sau au fugit repede din tara”?

  11. @Almir.Pai la noi politicienii sunt oglinda societatii.Nu ai citit romanul Ion sau operele lui Caragiale.Aceeasi mizerie si azi doar ca mai tehnologizata.Orice individ cand ajunge la putere o ia razna mai devre sau mai tarziu.Si moșul din Singapore a luat-o razna interzicand…Playboy,introducamd planificarea familiala (suna a decreteii de la noi).Cica promova meritocratia baiatu’.Dar pana si meritocratia are capcanele ei.Cati isi permit studii superioare in tarile unde acestea se platesc cu bani grei?Cati parinti isi permit costurile anexe ale „higher education”?Pana la urma se ajunge tot la „lupta de clasa” a lui Marx.Sa nu-mi spui ca nu e asa.Cand vine Gicuta care a facut MIT si tu un parlit din Romania desi poate esti capabil ca si el n-ai avut posibilitatea sa mergi la scoala unde a mers el.

    • @Silviu. Stai linistit, l-am citit atat pe Rebreanu cat si pe Caragiale. Nu spun ca mosul din Singapore a fost perfect. Dar haide sa ne uitam impreuna la ce rezultate a obtinut. Sunt de acord si cu ce spui tu despre Gicuta. Dar, te rog, da-mi o solutie care sa rezolte situatia dezastruasa din Romania. La cum sunt alegerile din Romania eu nu vad rezolvarea decat un guvern cu mana forte si un om de stat de genul „dictator luminat”. De altfel Alex Mihai Stoenescu recunoaste in „Istoria loviturilor de stat din Romania” recunoaste ca singurele perioade „democratice” bune au fost acelea cand la conducerea tarii a fost un fel de „dictator luminat”.Exemplu – Ion C. Bratianu sau Ionel I.C.Bratianu.

      Cazul Singapore nu este unul singular. In Portugalia a fost cazul Salazar.

      • @Almir
        Vad ca faci apologia despotului luminat, omului providential etc.
        Imi dai, te rog, o sursa credibila pentru cele doua afirmatii facute de tine, omorarea celor 500000 si a functionarilor corupti?

        • @priam
          Nu am o sursa credibila pentru omorarea celor 50000 si a functionarilor corupti. Este posibil ca sursa gasita de mine sa minta, sa exagereze sau sa spuna adevarul.
          Eu constat resultatul obtinut in Singapore.
          Se poate ca „solutia” despotului luminat sau a omului providential sa nu fie un raspuns la situatia existenta in Romania. Spune-mi tu care este solutia care crezi ca s-ar aplica Romaniei.

          • @Almir
            În acest caz, afirmațiile tale nu reflecta adevărul, asta ca să mă exprim eufemistic.
            Soluția ta e a lui C.V. Tudor, ce dorea execuții pe stadioane.
            Locul vostru nu e în Europa!

            • @priam
              Tu nu ai venit decat cu critici. Te-am rugat sa-mi spui solutia ta dar eviti sa dai un raspuns,

              • @Almir
                Ai facut niste afirmatii cel putin discutabile, legate de eliminarea fizica a unor presupusi corupti, prin impuscare, doar vreo jumatate de milion (!!!), desi ulterior ai spus ca sunt doar 50000. Te joci cu zero-urile.
                Ai inceput cu o premisa gresita, pe care nu o poti dovedi, si ne-ai invitat: „Sunt curios ce parere aveti vis-a-vis de aceste masuri.” Ce parere pot sa am despre niste masuri de acest tip??? Tot eu sunt cel ce evit sa dau solutii???
                Du-te dupa Vadim, ca nu tu sau ideile tale sunteti solutia!

              • Almir- asa cum ne uitam la exemplul Singapore am putea sa aruncam o privire si mai „sus” de atat (sau mai aproape, depinde cum privesti lucrurile) in Occident. Aceeasi logica ar trebui sa functioneze si aici : daca ne dorim ceva asemanator am putea sa incepem sa facem ce fac ei. Daca plecam de la asta, putem avansa ca solutii chiar valorile occidentale: creștinism, laicitate (si da, le-am alaturat inadins) ,drepturile omului, egalitate, stat de drept, raționalism, știință, tehnologie, garantarea pricipiilor democratice, domnia legii, libertatea de exprimare, incurajarea muncii, incurajarea initiative private, dreptul la fericire etc (sunt convins ca un google search ar da un rezultat mai bun si mai exact decat ce am insiruit eu aici).

                Sunt multe exemple de sisteme alternative celui occidental, care au mers bine sau rau o perioada , dar niciunul nu s-a dovedit a fi sustenabil in timp . Mai mult, daca tot judecam prin exceptie, chiar daca luam cele mai spectaculoase reusite ale altor sisteme (cum este Singapore sa spunem), ele nu se apropie de performerii clasici occidental. Asadar pentru mine unicul exemplu de urmat este Occidentul clasic.

  12. Singapore nu este simplu client pentru F35; este partener al programuilui JSF inca de la inceput si este Security Cooperative Participants (SCP), ceea ce il pune pe acelasi nivel cu Israelul;
    Apropo de Israel, Singapore are relatii foarte bune cu acesta. Armate singaporeza este creata dupa modelul israelian si a fost instruita inca de la inceput in mod direct de IDF.

  13. nu merge decât la nivelul ăla de populatie și teritoriu….plus zona .
    china nu a a avut politica urss-ului de satelizare și zonă tapon ,nu a fost colosul care se bătea cu imperialiștii in toata lumea.acolo e o struțo cămilă de dinastii,tradiții,dicataturi și interese din toate părțile.
    nu se compară si nu poți aplica in europa chestia asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *