Manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române -160 de ani de la 24 Ianuarie 1859

 

Ministerul Apărării Naţionale organizează joi, 24 ianuarie, ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

La Bucureşti, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române, va avea loc, de la ora 09.30, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Între orele 10.00 şi 14.00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va fi organizată o manifestare intitulată “Unirea Principatelor Române 1859-2019”, dedicată împlinirii a 160 de ani de la dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite.

Manifestarea va include momente de reconstituiri istorico-militare cu ajutorul unor asociaţii de profil și depunerea de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogălniceanu și la cel al generalului Ioan Emanoil Florescu, statui aflate în curtea muzeului. De asemenea, publicul vizitator va putea admira două expoziţii care conţin şi obiecte personale care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La Iaşi, ceremonia militară şi religioasă se va desfăşura, începând cu ora 10.30, la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, în timp ce aeronave IAR-99 ŞOIM şi elicoptere IAR – 330 SOCAT vor survola zona.

La Focşani, de la ora 15.00, în Piaţa Unirii vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă şi un moment artistic evocator dedicat momentului. Activitatea se va încheia cu o retragere cu torţe.

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, marţi, 22 ianuarie, a fost vizionat în premieră filmul de reevocare istorică „Mihai Viteazul – UNIREA” în Aula Magna a Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” . Evenimentul organizat de Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia informare şi relaţii publice, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Lupii Albi”, reprezintă a doua parte a trilogiei „Istoria ca un spectacol” şi îl aduce în prim plan pe Domnitorul Mihai Viteazul, figură istorică marcantă pentru identitatea naţională.

Ceremonii similare, dar şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice, vor fi organizate, împreună cu autorităţile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

20 de comentarii:

 1. o ocazie sa arunce cu niste bani. am ajuns sa fiu foarte indiferent fata de sabatorile astea organizate de stat

 2. La Chișinău tinerii unioniști organizează o manifestație dedicată Unirii celor două principate.
  Ora 16.oo in fata liceului Românesc Francez G Asachi.

 3. acum singura sărbătoare pe care o aștept va fi debarcarea acestor nenorociți care ne conduc.
  au distrus economia,și-au bătut joc de centenar….să se ducă să danseze hora unirii între ei,ei și cu votanții lor.

 4. Din nefericire, la 160 de ani de la unire, lumea a uitat sau incearca sa uite faptul ca unirea a fost rezultatul eforturilor unui grup de oameni – grup de oameni care pe langa unire au creat reformele care au facut posibila aducerea tarii din feudalism direct in capitalism
  Renasterea n-a fost posibila, pe aceste meleaguri, la ce conducători luminați am avut noi
  Invatamant obligatoriu, secularizarea averilor bisericești (masura ce ar benefică si azi – dar fara conducători nu putem nutrii speranțe)
  Cosul de procedura civila, Codul civil – astea doua au supraviețuit aproape 150 de ani
  Primele demersuri hotarate pt crearea unei armate echipate

  Regretabil ca incearca a se minimaliza eforturile lui Cuza si a celorlalti care au muncit impreuna cu el pt a se exagera efectul benefic al domniei lui Carol – care n-a prea facut nimik pt tara; dar hârtia suporta orice minciună

  • cumva ciudat si parcă o lege a compensației.
   pe vremea cârmaciului cuza avea o imagine foarte bună dar nu se ascundea regalitatea ,acum e taman invers…..cu sigurantă avem nevoie de o istorie reală nu făcută pe genunchi pentru a slujii interesele unora.

 5. Dincolo de mascarada manifestatiilor cu iz electoral ale psd de azi nu trebuie sa uitam ca astazi se implinesc 160 de ani de la fondarea Romaniei. Erau Principatele Unite la 24 ianuarie 1859, adevarat. All the same. Majoritatea gurilor casca de la manifestatiile de azi nu au habar ce sarbatorim. 24 Ianuarie ar trebui sa fie o sarbatoare la fel de importanta ca 1 Decembrie.

 6. Sa-I trimitem o invitatie si lui Igor Dodon !

 7. Sorocenii de la marginea Țării s-au prins în „Hora Unirii”.

  https://www.facebook.com/consiliuluniriisoroca/videos/208042630075075/

 8. am urmărit câteva imagini de la pregătirile pentru defilare ale militarilor în iași.
  vă spun sincer,eu după căteva zile depregătire si fără armata făcută pot bate pasul ăla mai bine decat unii dintre ei.este adoptat de atâta amar de vreme dar când vezi cum este prezentat ïti vine să lași capul in piept de rușine.băi dacă nu le place să renunțela el și să treacă la altul nu să persistăm in mediocritatea asta.tata și altii de vârsta lui imi povesteau ca pasul dedefilare era mandria lor in fata lumii,a familiilor și a oficialilor.
  ps.cine scria la întâi despre anumite dezamăgiri vis a vis de de a văzut la defilare nu inventa nimic.

 9. Daca era ceva ce trebuia sa ne tatueze careva pe ADN este , unde-s doi putere creste. Unde-i comunitate si unde romanii se ajuta intre ei deja incepe sa apara o caramida, si de acolo poti construi ceva.

 10. e mai atrægătoare „să moară capra vecinului „,indiferența fată de problemele altuia și dezvoltare/regionalizare peste cadavrele altora.

 11. Trist si adevarat!
  Gatu’ mami ei de capra, unde-i ca de nu moare ea de la sine o omor eu. Sa ma simt si eu ruman adevarat sa băune romanismul din mine pe versuri de Vadim Tudor. Ce regionalizare? Nimic! Las ca stiu eu ca ne destramam ca asa a spus domnul colonel Dogaru.Ce problemele altora domle, eu am problemele mele grave, ii sarbatoare legala azi si ii inchisa carciuma din sat.
  Oricum a zis domnul Dragnea ca va fi bine, deci clar asa va fi. Dar vezi, cand omul vrea binele romanilor, il baga nevinovat in puscarii. Statul paralel si Iohanez asta, care nu-i roman. Da-da!
  {o tona de sarcasm}

 12. Unirea Principatelor a fost posibila pentru ca i-am pacalit pe imperialii care ne inconjurau, rusi, austro-ungari si otomani.
  Acum nu sunt sigur ca mai are substanta sarbatoarea, suntem parte a imperiului bruxellez…

  • Imperiul bruxellez….are you fucking kidding me???
   Daca nu eram in UE eram in colaps ca Moldova,somajul era urias,salarii mai proaste ca acum inca ,drepturile omului ?….I can go on….
   PS …nu stiam ca a reinceput campania Galeata PSD,sper ca dau si o sticla de Noroc sa uzi galeata…?

   • Dada, legendara siretenia a romanilor. Imperile astea sunt proaste asa de felul lor, si le-am tras-o noi la strainezi de au balbait. Si cand l-am ales noi pe domnul Cuza peste doua principate, sau cacat imperile pe ele de frica.
    Serios asta mai ii istoria care se invata, ca ne-au cerut doi domni si noi „i-am pacalit” si aia ata de prosti sunt de pusi in fata faptului implinit nu mai stiau ce sa zica. Ha?

    Unirea asta dorita de romani nu putea exista veci fara puterile din vest care aveau un interes economic aici. Interesul ala economic nu li s-a nazarit marilor imperii asa ci pe baza unu lobby serios pe bani. Bratianu, un patriot fara discutie, si-a dat toata averea astfel incat sa scapam de protectoratul rusesc si suveranitatea imperiului otoman si sa devenim un punct de interes pentru puterile din vest, puterile progresiste ca nu se putea vorbi de democratie atunci.De multumit nu trebuie sa multumim „sireteniei” romanilor ci Imparatului Napoleon al III-lea, Imperiului britanic si Prusiei militariste. Interesul lor economic s-a manifestat prin crearea comisiei europene a dunarii la Galati si primii pasi spre modernitate in 1856. Anul 1959 ne prinde cu acceptiunea marilor puteri europene ca aici sa existe un bastion european si ca sa se poata contura un principat dunarean unit ca raspuns la relatile ruso-otomane ale vremurilor respective.
    Sa putem in continuare sa credem in istoria de „gâgă” dupa dumitru almas eventual in care aflam ca sultanul a fost dat pe spate de cuza ca acesta nu i-a pupat pantoful.
    http://cartilecopilarieimele.blogspot.com/2012/09/povestiri-istorice.html . Ca deh, noi am fost intodeauna miezul din dodoasca.
    Daca tot ne place Cuza, si mie unul imi place foarte mult, poate ar trebui sa nu ne amintim de „siretlicurile” sale ci spre exemplu de modul cum trata infractorii, de reformele sale in domeniul legislativ, si faptul ca de traia azi atarna de grinda si funie toata clasa politica:
    https://adevarul.ro/locale/iasi/codul-penal-drastic-cuza-romaniei-moderne-facut-curatenie-sistemul-public-judecatorii-corupti-primeau-inchisoare-viata-1_55e0179cf5eaafab2cff2e42/index.html
    In prezent fara imperiul din care facem parte, din care unii se strofoaca rau de tot sa ne scoata falsificand istoria grosolan, cum a facut-o Traiceanu ieri spre exemplu, am fi o extensie oligarhica a Rusiei.

  • @tzupi tata, aia care au facut Unirea erau scoliti in tarile imperiului bruxellez. Ar mai vrea tara asta sa aibe oameni de talia aia. De fapt probabil ii are dar lucreaza prin vreun spital sau birou dintr-o tara a imperiului bruxellez sau SUA. Dupa prima Unire am avut un sir de monarhi care veneau tot dintr-o tara a imperiului bruxellez si ne-am dezvoltat. Dupa care au venit rusii si prietenii lor si am dat inapoi 30-40 de ani dar de bine de rau s-au facut cateva mari investitii industriale si de sistematizare. Dupa aia au plecat rusii si noi am pus in fruntea tarii un bou din categoria alora cu origine sanatoasa promovati de rusi cat au stat aici si in 15 ani am ajuns sa stam la coada pt. hartie igienica si ulei. Si ne-am tampit atat de tare incat pana in zilele noastre ne vindem votul pt. o sticla de ulei si un pachet de malai.

 13. Jegosii ăștia din guvern nici nu s-au mai sinchisit să vină la Iași de 24 ianuarie. Au trimis cică 3 miniștri, de – aia de nu-i stie nimeni – deci au fost ca și inexistenti- dar în schimb s-au bulucit la Focșani. De, au fost la un baron loial, nu la dezertorul de Chirica… foarte bine, nici sa nu mai calce pe aici vreodată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *