Sirenele sună din nou în toată țara, miercuri

”La nivel național au loc exerciții destinate verificării funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în scopul centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

Astfel, începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, sunt acționate sirenele de alarmare publică existente în toate județele.

În această lună, simulările vor începe miercuri, 06 septembrie a.c. și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), cât și a celor cu acționare locală.

Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor județene pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.
Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice.”, a anunțat IGSU într-un comunicat.

Cum se diferențiază semnalele sonore pentru dezastre

Sirenele vor suna alternativ între orele anunțate pentru exercițiu. Practic, vor fi cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauze între ele. Semnalele nu sunt identice, ci se diferențiază după tipul de alarmare: există semnal distinct pentru dezastre, un altul pentru prealarmare la atac aerian, alarmare la atac aerian și semnal distinct pentru încetarea alarmei. Cum sună fiecare tip de alarmare în parte:

Alarmă la dezastre
Cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele.

Prealarmă aeriană
Trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de secunde secunde între ele.

Alarmă aeriană
15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.

Încetarea alarmei
Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

31 de comentarii:

  1. Chiar acum suna la Pitesti. De abia le auzi! 🙂

  2. da! urla astea in Pitesti chiar acum cand scriu!

  3. la galati se aud doar in centru, in alte cartiere „muncitoresti” nema

  4. Ca fapt divers, ce faceti cind auziti sirenele?
    – Va ascundeti unde ?
    – Aia care sint la scoala , piata , birou , fabrica , unde se pun la adapost ?
    -Familiile din miile de sate au sisteme de avertizare sau lasati in plata Domnului ?

    Intreb nu dau cu bata. In 27 de ani ca „capsunar” nu am auzit nici un sunet de sirene prin Italia. Nici macar unu .

    • hahaaa…paid a Ramas obiceiul de pe vremwa lui Stefan cel mare :))) atunci sunau cloapitili :))))

      • Propun cu aceasta ocazie sa se bata so clopotele alea noi de LA catedrala mantuirii lui Daniel sa vada daca functioneaza !; :))))) sunteti de acord sau nu?

    • Italienii au armata..

      La noi speranta este pe tzivili
      Otrăvirea fantanilor, furci, topoare, tarnacoape, lopeti/cazmale, cutite de bucătărie, linguri, furculițe – cam astea sunt armele
      Sau ce are armata noastra este la nivel tzivil fata de ce au de exemplu rusii

  5. Boon, daca rusii practica razboi hibrid (vezi Ukr.), cand o sa sune sirenele pt. atac? Inainte de a incepe sa-i bombardeze americanii pe rusii instalati deja pe aici ?

  6. Au inceput conspirationistii sa se lamenteze pe FB dupa exercitiul asta..

  7. Razboiul modern nu mai e ca in 1944. Cu valuri de zeci de bombardiere care atacau ( sa zicem) Ploiesti. Si sunarea de sirene prealabila.
    Acum se ataca cu zeci ,sute de Tomahawk si alte ” scule ” de lovit precis obiective importante.
    Si rusii ar ataca cu rachete de croaziera sau Iskander.
    Partea proasta ca la astfel de atacuri , detectarea prealabila e varza. Fie pentru faptul ca au facut praf preventiv sistemul de radiolocatie , fie ca bruiaza in draci radarele. Model Irak.
    Deci , la ce foloseste sirena AZI ?
    Cutremure ? Nu a sunat nimic niciodata.
    Inundatii ? Nici aici nu a sunat nimic .
    Bine ca unii manamca o paine alba cu o chestie total depasita istoric.
    Ps.
    In 2016 am simtit personal peste 30 cutremure mai mari de 4 grade . Cel mai putetnic de 6,5 grade. Nu a sunat nico o sirena la macaronari dar telefonul fix si cel mobil in draci. Sa ne anunte unde erau locurile de adunare , unde se putea dormi si manca . Tot asigurat de protectia civila . Care e chiar minister. 🙂

  8. Aici la mine, in Danemarca, sistemul de alarma e testat in fiecare an, in prima zi de marti din luna Martie. Suna un timp si se opresc, cine vrea poate da o fuga pana la buncar sa vada cum sta treaba, in ziua respectiva e deschis. Am buncherul la aproximativ 3 minute de casa. Ultra modern si echipat.

  9. care alarme? ca in Iasi nu se aude nimic niciodata :)) sau daca totusi se aude, e doar un zumzait

  10. „Curat exercitiu” sa mai bage spaima in votantii de partid, ca sa nu se zbata neuronul adormit de ajutoarele sociale si canalele tv.

  11. pana numar eu secventele din semnal vine bistrita de la bicaz pe mine si rusii aterizeaza pe aeroport.
    trebuie sa existe ceva mai simplu,prin sms sau net.

  12. Admirabil. La primul exercițiu înștiințarea a fost trimisă prin fax. Au fost instituții, inclusiv la mine la servici, la care faxul cu înștiințarea a sosit la o oră și ceva după încetare. Apoi la al doilea au trimis înștiințarea e email. Au fost întrebați cei care trebuie să trimită înștiințările de ce nu dau sms, că e mai simplu. răspunsul a fost că abonamentele pe care le au un număr finit de sms-uri inclus după consumarea acestuia nemaiputînd fi expediate sms-uri.

  13. In Austria suna sirenele in fiecare sâmbătă, la ora 12

  14. Un articol bun dar ….cine sta sa numere. In aceste situații trebuie sa acționezi din primul moment dacă vrei sa ai o șansă sa scapi cu viata. Daca ar suna pe tonuri diferite ar fi cu totul altceva. Sau daca un sunet deosebit te-ar anunța ca ai alarma și trebuie sa te prezinți la unitate chiar dacă ești rezervist. Dar sa nu uitam ca altii au bolovanii pe umeri si se gândesc la toate……

  15. Sa lasam sirenele sa sune ca s-ar putea sa avem nevoie. Problema este ca s-a anuntat :” America a ales calea diplomatica”, in conflictul cu Coreea de Nord.
    Tradus – asta inseamna ca le este frica de chinezi. In aceste conditii America o sa dea inapoi, si cele 4 tari (China, Rusia, Iran si Coreea de Nord) vor amplifica actiunele la un nou nivel. In aceste conditii Zapad 17 s-ar putea sa devina foarte periculos pentru intreaga Europa.
    Nu ne ramane decat sa ne rugam…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *