Submarine taiwaneze

Ministerul apararii de la Tai Pei a hotarat ca in 2016 sa inceapa programul de cercetare-dezvoltare pentru constructia unei clase proprii de submarine diesele-electrice si pentru acest lucru a aprobat si primele 95 de milioane de dolari finantare.

Proiectantii vor avea la dispozitie patru ani iar in final se doreste ca opt submarine sa fie construite, navele urmand sa fie unele mici, costiere, cu un deplasament cuprins intre 1200 si 3000 de tone.

SS793_Submarine650

SS-793 Hai Lung

Inainte de a lansa acest program extrem de ambitios, taiwanezii au avut in vedere dotarea marinei cu un numar mai mare de submarine-pitice, deplasament 120 de tone, solutie sustinuta si de americani, doar ca intr-un final oficilii marinei au respins o astfel de idee, datorita lipsei de flexibilitate a acestui tip de nave care sunt mai mult un fel de mine marine cu propulsie decat submarine veritabile.

In prezent Taiwanul are patru submarine operationale, doua submarine din clasa Hai Lung/Zwaardvis, nave cumparate la mana a doua din Olanda in 1982, asadar mai vechi decat Delfinul nostru. Se avea in vedere achizitionarea a inca patru nave din aceeasi clasa dar contractul nu s-a putut semna datorita presiunilor facute de China asupra guvernului olandez, iar taiwanezii si-au invatat lectia, i-au dat la dracu pe toti si isi vor dezvolta si construi proprile nave.

Si mai dispune Taiwanul si de doua submarine, cele mai vechi la ora actuala inca operationale, din WW2, cumparate de la americani in 1970. Cele doua nave sunt: ROCS Hai Shih (SS-791) – Tench class si ROCS Hai Bao (SS-792)- Balao class.

Construirea locala a submarinelor face parte dintr-un plan pe urmatorii 20 de ani care are in vedere o modernizare ampla a fortelor navale si care va consta din : 4-8 submarine noi construite in tara, patru distrugatoare de 10000 de tone, 10-15 corvete tip catamaran – despre cam vorbit deja, prima nava fiind lansata de curand la apa si nave amfibii noi.

GeorgeGMT

8 comentarii:

  1. Link-ul catre articolul cu corvetele e cam decedat.

  2. In cazul unei invazii masive a Taiwanului, poate ca submarinele alea cu deplasamentul de 120 t ar fi fost mai ok deoarece sunt ieftine, pierderea unuia nu duce la mari pierderi umane, si cu ele poti suprasatura o anumita zona.In cazul unei invazii masive a flotei chinezesti, daca unul din piticele alea distruge 2-3 nave chinezesti eu zic ca este super ok.
    Nu era mai ieftin si practic pentru taiwanezi sa cumpere licenta de fabricare a unui submarin vest-european, deja operational, pe care eventual cu constructorul european sa il mai imbunataseasca pe ici pe colo, ca sa corespunda nevoilor taiwanezilor?Decat sa iti pierzi timpul facand ceva de la 0 este mai usor sa iei ceva ce exista si eventual sa il updatatezi dupa nevoile tale reale.

    • „Nu era mai ieftin si practic pentru taiwanezi sa cumpere licenta de fabricare”

      Nu le vinde nimeni nici o licenta si nimic nou din cauza ca nu vor sa supere China. La aviatie desi au cerut licenta pentru F-16 nu le-a aprobat congresul decat vanzare de F-16 A/B pe care acum le upgradeaza la F-16 V.

      • Se poate vinde ceva, mai ales licenta de fabricare a unui submarin, si neoficial.
        Modernizarea la nivelul Viper il fac taiwanezii singuri, fara sprijinul americanilor?

        • Cu americanii normal. Numa ca ideea e ca taiwanezii ar vrea ei saracii sa cumpere, le dau americanilor sau oricum si camasa de pe ei, numai ca nimeni nu vrea sa le vanda, asa sunt fortati de circustante sa-si dezvolte industria de aparare proprie.

          „Se poate vinde ceva, mai ales licenta de fabricare a unui submarin, si neoficial.”

          Pai tu ce crezi ca e programula asta de „cercetare-dezvoltare” de fapt? Sau chiar ai impresia ca in 4 ani porniind de la zero cu zero experienta in domeniu faci proiect de submarin?

          • Corect.Asa ar putea face si cu avioanele sau tehnica militara in general.Probabil ca deja fac asta.

            • Pai cu avioanele au facut deja in anii 80: https://en.wikipedia.org/wiki/AIDC_F-CK-1_Ching-kuo cand tot pornind de la zero si cu zero experienta au facut un avionas de superioriatate aeriana destul de decent. Bineinteles ca au avut ajutor masiv de la americani pe sub mana ofcourse, dar practic le-au facut un motor pe comanda, adica partea ceea mai critica la un avion supersonic.

              • Cercetare este ok. Inarmarea este altceva, duce la declansarea unei curse a inarmarii in zona, o tampenie adica, nu face decat ca viata normala sa o ia razna cu obsesia inamicului. Deja Europa si Rusia este in pragul colapsului din cauza idiotenie care se petrece in Ucraina si putin lipseste ca o serie de incidente sa arunce populatiile astea uriase in a-si scoate una alteia ochii in timp ce dementia isi adapa orgoliile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *