Sveijk aplica statutul rezervistului voluntar – Editia 2020

M-am gandit sa le numesc dupa ani si nu dupa parti, tocmai ca daca ne/ma urmareste careva sa existe un fir logic al intamplarilor.

Bine ca a venit si ziua cea mare si colegul Razvan s-a gandit sa dea o portavoce comunicarii, pe acest subiect, etern deficitare si etern limitate. Ca prima observatie, in tarile cu apa calda, o structura de comunicare a ministerului ar fi trimis o circulara la toate blogurile/site-urile cu specific militar. Ar fi tratat redactia site-ului cu colegialitate si respect iar la sfarsit ar fi spus multumesc pentru ajutor. Evident ca nu se intampla si colegii de redactie pe faza fiind, si eterni de veghe la bunastarea armatei, le-au facut o publicitate gratuita.

Tot in tarile alea cu bun simt, redactia ar fi primit un ecuson cu care sa mearga la evenimentele ministerului si ar fi primit circulare periodice cu privire la activitati din trei motive:

 1. Publicitate gratuita
 2. Respect fata de contribuabil
 3. Parteneriat

Da, in acele tari, siteuri precum RuMil sunt parteneri strategici de comunicare. Nu este cazul la noi, dar este bine ca ministerul are cont de tik-tok sau cum naiba se numeste.

Sa revenim deci la anunt, vedem ca sunt multe posturi si am intrebat si eu pe la recrutare pe la noi, ce avem si ce nu avem. Cei de la recrutare mi-au retezat-o scurt si cu un sictir specific doar functionarului public antrenat in acest “sport”: nu avem dom’le locuri de ofiteri, ce atat ofiteri? Corect, ma scuzati ca respir promit sa nu o fac prea des. De asemenea, cu minunatia asta de virus inteleg ca cei de la centre sunt deranjati ca oamenii suna incontinuu sa  intrebe una si alta. De asemenea corect, ce tot sunati ma atata, hai pan’ la centru freaca-te de toata lumea pana acolo, cauta locuri de parcare in orasele etern blocate si iti spunem: nu avem locuri pt studiile si specialitatea ta. Poftim logica. De ce sa punem totul pe internet, fiind posturi publice ca nu vorbesc de informatii sau alte specialitati mai delicate sa zic asa, vorbesc de soldat, arma infanterie, pistolar. Deci ce anume nu are voie boborul sa vada respectiv sa stie?

Locurile in sine acum, pai aproximativ 1000, scazute puternic de la 3400 din anii trecuti sau 3500 promisi pe 2019 de ministrul Les, care si acelea au fost practic nici jumatate, deoarece in anul antementionat vorbeam de “alba-neagra” in acest articol: https://www.rumaniamilitary.ro/soldatul-svejk-aplica-statutul-rezervistilor-voluntari-soldatul-svejk-s-a-apucat-de-alba-neagra

Cu exactitate nu stiu ce locuri sunt, pe unde si nu cred ca-i revelant deoarece structurile de rezerva au ramas extensii ale celor active si doar pe anumite specialitati. Imposibil de urmarit acesta logica in conditile in care, spre deosebire de Polonia, nu se face management de proiect. Adica suntem aici, vrem sa ajungem acolo. Nu stim cum trebuie sa arate rezerva, daca va fi o structura de sine statatoare la nivel de SMAp sau nu. Daca ramane o extensie a unitatilor active este o logica fundamental defectuoasa in conditile actuale dupa parerea mea. Ramanem deci cu multe intrebari, tentative de analiza coerenta si logica a ceva ce nu este coerent si nici logic iar mai mult de atat, operam fara informatii deoarece ministerul face ce stie mai bine. Devine opac.

La fel, as vrea sa stiu de ce numai in anumite judete, 20 la numar aproximativ, se scot posturi si, daca compar cu anul trecut, cam aceleasi. Evident ca posturile nu se ocupa si o parte devin resapate dar in conditile actuale, medici militari nimic? Spun nimic cu toate certitudinea ca medicul militar nu poate fi decat ofiter, din anuntul de mai sus numarul ofiterilor este sublim dar lipseste cu desavarsire.

Si acum dosarul. Este prima data cand ma uit atent pe ce trebuie sa contina dosarul. Asa de curios. Nu am inteles niciodata de ce mizeria aia de cazier este ceruta in structurile de ordine publica, aparare si siguranta nationala. Logic ca este necesar dar antementionatele structuri, nu pot spre exemplu sa solicite in bloc o singura data caziere asa interministerial pentru candidatii declarati admisi? Iti poti spune la om la inscriere, ba vezi ca daca ai cazier si daca esti admis te excludem. Ce este asa greu? Mai nou dam carti funciare pe internet (bravo, foarte bine!) si nu poti da porcaria aia macar ca pdf pt cine doreste? Si aici este o discutie tot de conexa sistemului national de aparare ca autoritatea emitenta este politia si nu ministerul sportului. Nu se poate sa fii chestor cu stele pe umar cat calea lactee, doctori peste doctori in management administrativ si sa nu iti treaca prin cap sa muti aberatia asta macar in regim online, pe timp de pandemie, ca sa nu mai vorbim ca statul trebuie sa-si faca aceste verificari pentru structurile sale unde urmeaza sa incadreze personal si nu cetateanul sa demonstreze ca nu a fost condamnat. Deci, MAI-ul, aveti legatura.

In rest blocati fiind in Caragiale pe veci, va urez bafta si multa rabdare celor care vreti sa imbracati uniforma. Restul care au imbracat-o sau o imbraca in continuare ce pot sa va mai spun, respectul nu se cere, se dobandeste. Si aceste abordari contribuie la indepartarea societatii de uniforma, aceasta actiune fiind orchestrata cu maiestrie de apoape toti cei care s-au perindat prin functii mari pe la ministerele de profil. Dar mai apoi ne intoarcem in societate si plangem cu lacrimi de crocodil pentru un impozit de 10% pana la 7000 ori 85% acolo unde suma depaseste 7000. Sesizati fractura interactiunii militari-societate? Food for thought.

Pronostic? Tot pe la 10% incadrare pentru simplul fapt ca pe nimeni (din minister) nu intereseaza de ce nu functioneaza acest proiect.

 

Ma semnez, al vostru lt(rez)

42 de comentarii:

 1. Ma intreb ce a ai vrut sa pui la punctul 3 de a trebuit sa adaug eu „?!?”

  „Ar fi tratat redactia site-ului cu colegialitate si respect, iar la sfarsit ar fi spus multumesc pentru ajutor.”
  Lol, la faza cu LRASM pe instelati i-am facut „javre”…asa ca…slabe sanse.

  6
 2. La MApN totul e secret, e simplu, ce detalii publicate online? 🙂

  11
 3. Razvane, in draftul articolului am trecut Parteneriat la 3. Maiestrie si anul asta din cliclul ne doare la patina si demonstram doar ca ii inca un tick pe o lista NATO.

  • Doar un „3” si atat. L-ai mancat…parteneriatul. 🙂

   • Tot mi se pare fantastic ca nu s-au gandit la ceva pentru sectorul medical. Sa formezi niste oameni, sa faci ceva, macar un pdf. Hai ca la pdf suntem tari.
    Orice amenintare o declaram neconstitutionala si gata. Am rezolvat criza, pandemii, razboi orice ar fi.

    7
 4. Am citit acest subiect degeaba , nu aduce nimic nou pentru cei ce au trăit în România în ultimii 30 de ani .
  Conservatorismul este la baza ministerului .
  Lipsa comunicării în combinație cu secretul de serviciu este la vârful ministerului .
  Restul este legat de așteptare : solda , avansarea și evident pensia !

  6
  • Niciodata nu citesti ceva degeaba. Tu spre exemplu acum ai constatat continuitatea unor practici gresite. Poate pentru articolul pe 2021 se schimba optica.
   Vezi? Facem si glume.

   14
   • @lt(rez)
    Evident că nu pentru toți cititorii obișnuiți am scris cele de mai sus , ci și pentru ” împărăție ” .
    Știu că toate textele sunt analizate atent , cel puțin așa ar fi firesc 😉 !
    De aia am un traseu eliptic ( sic ) și doar cei normali pot face diferența între texte serioase și pamflete .

    • Este despre educaţia din şcoli, dar 100% cu aplicabilitate şi în acest domeniu: https://republica.ro/dragul-meu-elev-revoltat-iata-de-ce-trebuie-sa-inveti-zcomentarii-literare

     • Nu, este fundamental gresit ce zice tanticia asta si faptul ca un fost ministu al educatiei plus o parte din media insista pe un sistem dovedit nefunctional este nu doar sinistru cat si o scuza pentru a perpetua o gresala. Comentarile „trebuie” invatate, „integralele” trebuie invatate… totul trebuie. Din articolul dansei cat si din a lui „Funebru” as fi vrut sa vad utilitatea concreta acelor afirmate. Textele indica doar imposibilitatea conceptuala de a te adapta la prezent, iar exemplul soferului intelectual din articol este doar un tip de data anecdotica fara relevanta argumentativa.
      Si ca sa nu mai vin cu meandrele concretului, lucrez in recrutare civila de peste 10 ani si o parte a vietii in uniforma mi-am petrecut-o la recrutare, hai povesteste-mi de Morometii reporducandu-mi un text din anii 90, de derivate si logaritmi si iti spun de ce nu te angajez ca si ABAP Developer. Toata labarelile astea pesudointelectuale ale celor doi se pleznesc brutal de realitate, realitatea economica in care exista cerere si oferta, plus valoare economica si pierdere economica. Nu ma intereseaza ospatarul care stie ce numar are la papuc Mihai Viteazul ci ma intereseaza sa achit un serviciu de calitate.
      Nu este vroba de acei copiic are nu vor invata niciodata oricum ar arata scoala ci este vorba de acei copii cu potential pe care malaxorul asta al imbecilitatii numit scoala ii distruge.
      Si acum imi aduc aminte scoala pe care am facut-o eu, liceu vorbesc: Daca nu pricepeti, intrebati. Eu: Nu am inteles, mai repetati va rog? El: De ce nu esti atent, ba?

      5
 5. https://www.hotnews.ro/stiri-international-24153324-propunere-oficiala-germania-reintroducere-serviciului-militar-obligatoriu-chiar-pentru-femei.htm

  Și alții ți-au dat seama că renunțarea la stagiul militar a fost o greșeală!

  Și revin din nou la obsesia legată de o Gardă Națională bazată pe voluntariat, neafiliată politic?

  3
 6. Fiul meu e student la electronica dar isi doreste cariera militara. Este chemat sa isi depuna dosarul si un oarecare tablagiu vede copia autentificata la notar al diplomei de bac(originalul fiind la dosar la facultate). Se uita la copie si ii spune ca nu e valabila ca nu are semnatura pe copie si sa mearga sa ii aduca originalul ca il va autentifica el!!!? Asa ca dute frate la univ, scoate diploma, du-o la tablagiu, se uita la ea si ne-o da inapoi.Si mai fa astfel inca un drum la Univ si inapoi……

  14
  • A fost pur si simplu imbecil omul. Autentificarea lor inseamna sa vada actul pe masa copie si original si ii trage o stampila pe copie. Atat.

   3
  • @Tiberiu
   Daca documentul prezentat era o autentificare notariala, aia are aceeasi valoare ca originalul. Mai mult, nu se semneaza.
   Tablagiul sa isi dea demisia.

   8
  • Si eu am fost student, la telecom, acu’ 20 de ani… si eu am vrut macar sa fac armata, la ofiteri, dupa ce am fost deja evaluat la CMJ…
   Am depus dosarul, ai mei au inaintat si o atentie, ca sa fiu luat imediat la terminarea facultatii.
   Dupa o mai multe luni de asteptare, am decis sa merg la interviu la o multinationala, care m-a si angajat in doua saptamani urmand sa plec cateva luni la un stagiu de pregatire in strainatate.
   Asa ca, dupa cum era la moda, am obtinut scrisoare de la HR cu atestarea plecarii mele, ca sa nu ma convoace la recrutare. In plus, la intoarcere, mers iar la CMJ cu o „atentie” ca sa ma scoata din lista prioritara.
   Moment la care se constata cu stupoare lipsa dosarului meu 🙂
   Dupa cautari suplimentare si lupte crancene cu dosarele, a fost gasit dosarul meu, cazut undeva in spate si bine sub alte stive 🙂
   Dupa care, abandonat ideea de a mai face armata.

   5
 7. O secretomanie absurdă …. Mi se face greata de comportamentul lipsit de sinceritate și transparentă al MApN-ului ….

  1
 8. Bravo!
  Problema cu cazierul judiciar tine de GDPR cred, nici o institutie nu il poate cere de la politie, din aceasta cauza il prezinti tu!

  1
  • Mihai, cu toata dragostea pentru minister, cred ca in momentul in care iti predai acolo jumatate din actele tale de studii, carte de identitate, cnp-uri, serii tot, cred ca poti semna un act prin care imputernicesti institutia sa faca o verificare in numele tau.
   La fel cum semnezi la banca un acord GDPR sa te caute la cazier, dar ala fiscal. La fel, cum imi da mai nou cum imi da CF-ul pe net, cred ca ne poate da si un nesuferit de pdf pe care scrie cazier.

   12
   • Bine punctat! Ai dreptate!

    6
    • Si Mihai am o intrebare, ca nu stiu sincer cum ii: daca spre exemplu, candidezi la o functie in cadrul politiei, PCC sau politist, trebuie sa te duci cu cazier, nu?

     2
     • lt(rez)
      Inclusiv la mutarea dintr-o institutie in alta, in cadrul aceluiasi minister….

      1
     • Inainte, cand se organizau concursurile pentru trecerea agentilor in corpul ofiterilor ori cele pentru functiile de comanda, da se cerea. De cativa ani, la presiunea sindicatelor care au relevat absurdul situatiei, se cere adeverinta de la resurse umane ca nu este cercetat, prealabil ori penal, ori nu are alte probleme

      1
      • Merci, la amandoi Priam si Mihai. Stiam ca la mutare la Mapn se cere, dar la MAI?Si in cadrul politiei este absurd de-a dreptul, adica duci hartia de la un departament la altul Doamne iarta-ma.

       2
       • lt(rez), e mai usor pt cei de la resurse umane sa spuna ,,aduci toate actele intr-un dosar cu sina!” decat sa le caute ei ulterior! Dar pt ceilalti e birocratie

        2
     • In alte parti cu apa calda standardizată este de ajuns o cerere și faci niște bife din car3 reiese că instituția are acordul tău să acceseze date personale din cadrul bazei de date ale altei instituții altfel le poti aduce singur, sunt plicuri la fel de standardizate care achiziționate reprezint ca ai achitat taxa , pui cererea in plic si trumiti prin posta.

      Se poate și online….dar e musai ca tara sa aiba apa calda in standard

      2
   • Ghita Bizonu'

    Da … insa cand iti facu cazierul la politie iti iau aia amprentele. Cel putin asa era prin 74.

    • Ghita, de 20 de ani cel putin nu am auzit sa se intimple asta. De cind cu pasapoartele electronice se ia o amprenta pentru pasaport. Fa si tu upgrade la societate versiunea 2020. 🙂

     2
  • Herr Von Renn Weg

   @Mihai stoian, poti semna o declaratie la inscriere precum ca esti de acord sa foloseasca MAPN-ul datele tale personale, in caz ca esti admis… asa nu ar mai trebui sa te mai deplasezi la politie sa stai pe la cozi covidoase si transpirate ca prostu.
   Daca apare vreo acuzatie de activitati neloiale privind datele personale, MAPN-ul poate scoate declaratia prin care atesta faptul ca tu i-ai dat voie sa iti scoata cazierul pentru scopul recrutarii…

   1
 9. Pentru ca pile, șpăgi, relatii

 10. Iar vin eu. Desfiintati dracu armata asta. Nu poa’ sa apere pe nimeni. Reinfiintata a doua zi, sef de stat major un ofiter superior american care stie romaneste. Sefi de arma tot asa. La varf nicio javra care se inveleste in titluri si doctorate obtinute pe la Spiru Haret, Academii SRI si alte kkturi.
  Stiu, spun prostii

  14
  • ai dreptate, spui prostii. poti sa aduci pe cine vrei tu,incoruptibilul incoruptibililor,javrele indigene de sub el vor face tot posibilul sa il invete la prostii.am vazut-o cu ochii mei in niste multinationale MARI care ptr a scapa de pierderi dubioase de zeci de milioane anual au facut manevra asta.ce sa vezi? de pomana!

   3
   • Asta-i natia noastra… cladita pe filosofia sapunului! Unge-ti rozeta ca sa-ti fie „bineeeee”. Si unge-i-o p-a shefului cu sapun ca sa i-o traga altii da’ numa’ dupa ce i-ai masat-o vartos cu limba indelung exersata…

  • @Gabi S
   @strumpf

   Avansarile in multinationale tin cont din ce in ce mai mult relațiile pe care la ai interdepartamental, cercul de influență pe care îl accesezi , că nu imi vine alt termen acum, pe lângă competențe…..câteodată competențele cad pe planul 2…..vechime in organizație (loialitate), rezultate, onestitate, pălesc in fața cercului social = influență / vizibilitate in organizație , de multe ori confundată cu leadership….
   Un fel de „cine te recomandă?”….
   Și vorbim de organizații private….de obicei mari…
   Cu cât mai mare organizația, cu atât mai mare inerția, și șansele de fraudă….

   Cum credeți că stă treaba in organizații ale statului, inclusiv cele plătite să ne apere ?
   Am o bănuială că mult mai rău…..

   Schimbarea reală vine prin generații învățate și educate in spiritul onestității, cinstei, recunoașterea abilităților și meritelor celorlalți samd, nu să pună preț pe „PCR”
   Nu prin schimbarea unor șefi de stat major….
   Dacă organizația are la bază oameni și mecanisme / proceduri care prețuiesc valori sănătoase, vă produce lideri valoroși, iar leprele sunt eliminate din randurile ei….invariabil vor mai fi și scăpări…dar un „organism sănătos” va elimina „infecțiile”…

   Zic și io….

   3
   • PCR=”pile, cunostinte, relatii” isi are echivalentul occidental „recomandari”… Problema consta in faptul ca am blamat „PCR” si am dat de „recomandari”… Nu ar fi o problema daca „recomandarea” s-ar baza pe merit, problema este ca „PCR” mosteneste toate metehnele „recomandarii” si se pare ca sunt intr-o relatie biunivoca (parca asa se numea in matematica), „reciproc-avantajoasa”. Daca in vechime era valabila „iubim tradarea dar uram tradatorii” azi (pe intreg cuprinsul uscatului), asistam la „iubim tradarea si pe ai ei promotori” – asistam la implinirea si implementarea „iubirii universale” propovaduita de Biblie. Nu i-a „iesit” pe „partea aia”, no ca-i „iese” pe „alta”… ‘ncurcate-s „caile Domnului!” da’ le face… gaseste material uman la tot pasul!

   • pestele de la cap se strica.orice organizatie fie ea publica sau privata condusa de incompetenti/corupti/habarnisti va da cu capul de realitate mai devreme sau mai tarziu.un leadership defectuos este echivalent cu pedeapsa capitala pentru subordonati….indiferent de domeniu.

 11. Hai sa lamurim o treaba. Eu ca ofiter in rezerva am aplicat – scuze, asta e termenul, pentru un post la pompieri, pe inspectie, prevenire. Mi s-a ras in nas, inclusiv de fostii colegi din… nu conteaza, ca ce puii mei de pile am pentru postul ala? Intr-un judet amarat, din secuime… Toate testele trecute, angajat pe post un supraponderal care a stat fix 6 luni pe post, dar era nepot de instelat… Dupa 10 ani in minunata armie romana, sincer ma bucur ca nu mai am vreo treaba cu… tara aia… Din pacate…

 12. Pe scurt si no offence pentru audienta care sunteti dvs., Romania e tara hancapatilor sau handicapurilor, cine zice altfel e si el handicapat….bineinteles ma refer la moronii de la conducere.

  Cu D-zeu sa fii normal si/sau sa ceezi in normalitate cand toate specimenele canta la unison „we’re champions !”

  Prostia..contamineaza Romania…(rima) mai ceva ca pandemia co-Covid19, cred ca si mai grava.

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *