Tactici elvetiene: 1985

Si am ajuns cu tacticile elvetienilor in 1985:

Uniformele cu nuanta rosiatica sunt pastrate inca…

8 comentarii:

  1. traducerea aia in franceza peste sunetul original e ceva oribil

    3
  2. Iar mi se face rău. Tot respectul pentru elvețieni

    1
  3. Personal, nu-s impresionat. Asta e mai mult teatru de propaganda.
    La min 5:28, baietii care sapa transee in teren deschis in conditiile in care au padurea in spate sunt candidati la devenit carne de tun. Defileul si drumul ar fi trebuit blocate cu obstacole si mine in punctul cel mai ingust, iar infanteria dispusa in ambuscada paralel cu linia de avans inamica.
    In general, cand ai la dispozitie o padure, e mai bine sa stabilesti linia principala de aparare in padure, cu avanposturi si posturi de observatie pe liziera, toate acoperite de ce artilerie e disponibila (si ea tot in padure), iar terenul deschis trebuie minat si « rupt » de geniu, plus inregistrat de artilerie. Disocierea minelor AT si AP, cu cele AT in prima linie, e o prostie, recunoasterea de geniu debarcata da mai intai de minele AT fara sa fie jenata de AP ; ulterior, deminarea AT e simplificata de absenta minelor AP.
    Utilizarea abatis-urilor, in schimb, e laudabila, cu toate ca astea ori le detonezi chiar in capul inamicului, ori inainte sa apara el in sector, ca sa nu-i dai de veste ca esti in ambuscada, sa ai timp sa le minezi AP, sa pui sarma ghimpata peste si sa atasezi segmentele cazute cu sarme si piroane.
    In acelasi timp, inamicul e aici, bineinteles, prost. Nu are elemente de recunoastere, nu mascheaza cu fum, ataca frontal o pozitie fortificata fara preparare de artilerie sau CAS, nu incearca sa debordeze flancurile cu infanteria, tancurile nu toaca punctele de sprijin de la distanta, etc.

    12
  4. Andreas- in padure ? pai te costa un bat de chibrit ca sa termini o companie ascunsa in padure.

    2
  5. Valeu dictai flintocu este/era Sturmgewehr 57. Ziceai ca-i flinta din vemea lu Maria Tereza….lol

    1
  6. Aprinderea unei paduri se intampla in conditii specifice de umiditate si temperatura. altfel nu reusesti sa incendiezi o padura. Inginerii unitatilor defensive ar trebui sa aiba pregatirea necesara sa identifice aceasta combinatie specifica.

    In padure , ai cateva aspecte ce tin de proiectile si conditiile specifice de teren:
    – impact fuze shells vor exploda in coroana si vor provoca un burst de shapnel mai larg si mai imprecis si potential lipsit d eeficacitate din lipsa de viteza a fragmentelor. Protectia in paduri se face pe un alt unghi versus indirect artilerry fire.
    – timed fuses shells pot fi deviate sau avariate la impactul cu copacii din padure

    Mai jos din un extract al unei lucrari despre artilerie si paduri in legatura cu armata finalandeza.

    In dense jungles or forests, proximity fuzes detonate too early and have little effect. Impact fuzes achieve air bursts in dense forests, and delay fuzes allow rounds to penetrate beneath the heavy canopy before exploding. [11] That means that explosions will happen on varying heights depending on the specific forest the target is taking cover in.
    Field tests have shown that when firing in a forest about 40% of mortar rounds will explode when hitting trees when firing into an average strong Finnish forest. [20] That cannot easily be represented using fixed damage equations or tables. One way to derive relatively good estimates is to calculate the damage assuming that a fixed percentage of shells will reach the ground and calculate the rest as air bursts at some fixed height. In reality, however, the height of the air bursts caused by shells hitting trees is not fixed, and the percentage of shells reaching ground depends on the shells’ angle of fall.

    The forest environment alters the effectiveness of artillery shells significantly compared to open terrain. It is possible to use graze or time-delayed impact
    fuzes fired at high angles to make a maximal percentage of shells to reach the
    ground level through the canopy if the target is better fortified. If the shells
    are fired in low angles without taking thick forest or jungle into account, they
    will likely explode too far from the intended target to cause any real damage.
    [40] On the other hand, the increased chance of hitting the trees using low
    angles can also be used as an advantage to achieve even more air bursts. [8]
    Air bursts from HE-shells are 2-10 times more effective than surface explosions against personnel depending on terrain and other factors. [14, 30, 37]
    Rough terrain favors air bursts even more than flat terrain.

    Concluzia nu o puteti trage doar din un filmulet fara sa stiti: conditii atmosferice, conditii geologic, harta topografica, rules of engagements, scenariul de lupta, tipul de munitie so artileria disponibila in line of battle inamic, existenta unor ingineri atasati unitatilor defensive, etc. De aceea sa va ciondaniti pe situatii ce nu pot fi comparate si sa generalizati astfel de situatii nu este ok intrucat reprezinta o eroare logica.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *