Termenul săptămânii: goeleta

Voi continua astăzi periplul prin cărţile copilăriei şi voi vorbi despre eroina cărţii lui Radu Tudoran – „Toate pânzele sus!”, goeleta „Speranţa”. Nava despre care ne povesteşte Radu Tudoran este cunoscută în Franţa ca „goelette” iar în ţările anglo-saxone drept „schooner”.

goeleta

Bătălia dintre USS „Enterprise” şi Tripoli în timpul războaielor barbare Sursa: wikipedia

 

Personal, consider că goeletele sunt unele dintre cele mai eficiente şi mai frumoase veliere, multe dintre ele putând fi încă admirate şi astăzi. Prin urmare, în articolul de astăzi, de pe Romanian Navy Historic Ships (rnhs.info) puteţi citi mai multe despre aceste superbe veliere, nave utilizate pe scară largă la începuturile US Navy şi folosite în mai toate războaiele pe care aceasta le-a purtat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea.

Şi, pentru că este week-end, vă invit să vizionaţi şi documentarul, este foarte fain! 🙂

Nicolae Hariuc

 

23 de comentarii:

  1. Salut. Am citit cu multa placere acest articol raman uimit cum inainte Principatele Romane si dupa aceia Romania au ramas mereu in urma cam la tote capitolele datorita imperiilor care ne au inconjurat si ne au pus mereu piedici in calea dezvoltari

    • Multumesc. Lasa ca ne-am mai dat si singuri la gioale…

    • Pana in 1946 Romania era peste Grecia,Portugalia,Spania si la egalitate cu Italia,de vecini sa nu mai vorbesc.Podurile metalice,silozurile zicese ca l-au facut nemtii..,da,dar ca slugi ale noastre,la fel e cazul italienilor pietrari care ne facura multe case si edificii frumoase…deh…leul era de aur nu curpapir,iar tara nu era condusa de bolsevici ci de KING OF ROMENIA…S-ar mai fi plimbat aia cu goeleta pina la strimtoarea Magelan sub bolsevici??Nu se nationaliza goeleta iar capitanul era trimes la canal ca dusman al URSS-ului.

      • KING OF ROMENIA??!!! Ce era aia ?

        Si incearca sa citetesti România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500‑2010) de Bogdan Murgescu. Asta daca nu te dor prea rau destele …

        Dart pasna una alta ia nitel haloperidol …

        Auzi las el … KING OF ROMENIA ….

        • Perioda de la 1877 la 1944 nu 47.Regalitatea impusa de puterile garante prin Conventia de la Paris a ridicat Romania foarte mult in comparatie cu destule tari vecine…numai daca vorbim de reteaua feroviara de care ne folosim inca,de reteaua de drumuri ex Transalpina lui Traian pietruita de CAROL,fabricam avioane concepute de noi,fabricam automobile fara licente de la altii.Te deranjeaza regalitatea?Am citit ceva din cartile lul Murgescu obligat de natura meseriei mele.Mi se pare un mic Boia al istoriei noastre.

          • Ma deranjeaza vizibila incultura dubala de o fudulie si mai mare.

            Nu stiu ce ai citit tu … insa sunt sigur ca pe monezile de 100 de lei din anii 40 nu scria KING OF ROMENIA ci Regele romanilor. Caa ma citit cateva odcumente in care Carol I nu era KING OF ROMENIA ci Regele Romaniei . Ferdinad Intregitorul era Regele Romaniei. Idem pe monezi .Carol 2 schimba foaia si zice al romanilor.

            Insa KING OF ROMENIA ??!!

            Si ar mai fi ceva. ROMENIA nu este in engleza. Poate in idiş in pronuntia susorilor Barry (cauta Barry Sisters – Rumania, Rumania)

            Siultima perla inculta : „Regalitatea impusa de puterile garante prin Conventia de la Paris”” Adevarul fiind ca recunosterea ca „Regat” a fost obtinuta cu greu …

  2. Cindva m-am conversat cu Dorin Tudoran si i-am vorbit despre „Toate pinzele sus”.
    A fost mai mult decit penibil, dar Dorin Tudoran a luat-o cu multa eleganta.

  3. Nu ma dau specialist in nave cu panze desi m-au fascinat din copilarie. L-am chestionat pe „prietenul” Google si am dat peste:

    Goeleta Marea a lui Dimitris Kokos din Mangalia, sora cu Speranta din „Toate panzele sus”.

    Adornate – bre, asta e frumoasa rau de tot.

    • Da, Adornate e foarte frumoasa!
      Altfel, Speranta din film este putin diferita de Speranta din carte… cea din carte aduce mai mult cu cea din prima poza din articol.
      Goeletele si cuterele raman preferatele mele in materie de veliere.

      • Din ce am citit, aia din film, realizata de ofiţerul de marină Marin Deboveanu, avea la baza, ca si goeleta Marea, un pescador tip Seiner SKS construit la Turnu Severin. Aia din carte am inteles ca avea drept model goeleta franceza Recouvrance.

        • Cea din carte avea ca model o nava olandeza de pescuit, pupa fiind si ea ascutita precum prova. Este una dintre cele mai eficiente forme, cam ca un ou.
          Greementul era cu trei focuri la prova, randa trinchet, sageata trinchet, randa mare, sageata mare. Recouvrance este o goeleta cu gabier, vela patrata de pe trinchet (arborele mic din prova).
          Am citit cartea aia de vreo suta de mii de ori in copilarie… 🙂 Cei cu filmul au facut ce-au putut, cu ce-au avut la dispozitie.

    • Grecul vrea să vândă Marea .

  4. Frumoase nave !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *