Tohan produce lovituri cal. 122mm imbunatatite

Recent au aparut pe pagina celor de la Tohan informatii despre rachete cal.122mm sol-sol cu raza extinsa (40-45km) si noi tipuri de focoase si incarcaturi de lupta.

1

Lovitura reactiva cal.122mm cu raza extinsa

Rachetele sunt asamblate la Tohan, insa este foarte probabil ca motoarele cu pulbere compozita sa fie partial importate din strainatate si produse in colaborare. Rachetele cal.122mm, cu o lungime de 2,9m, pot fi lansate de pe instalatii de tip  BM 21, APRA40, RM70 si LAROM, putand fi dotate cu 2 tipuri de incarcaturi de lupta:

inalt exploziva (HE), de 0,6m lungime si o masa cu tot cu corp de 18,4kg continand 2000 de schije. Filetul SP M 45X2 poate primi un focoase de tip  MRV-U sau de proximitate, aria letala fiind de 1900m2;

2

Cap de lupta inalt exploziv

cu elemente preformate (12 bucati schija), cu masa si dimensiuni similare celei HE, in varianta cu focos de proximitate fiind detonabila la inaltimi de 1-30m de sol si acoperind o suprafata letala de 2800m2 ;

 

3

Cap de lupta cu elemente preformate

Focoasele utilizabile pot fi de urmatoarele tipuri:

– MRV-U (focos mecanic de impact);

– MRV-UBM (focos mecanic de impact) pentru rachetele cu raza extinsa;

4

Focos MRV-UBM

– PROXFU 2/PP de proximitate, programabila radio inductiva, utilizand efect Doppler;

– PROXFU 2/FCC de proximitate, programabila radio prin cablu, utilizand efect Doppler;

– cu functionare multipla, generator vortex cu functionare de timp, proximitate sau impact, fiind destinate in special ogivei cu elemente preformate;

5

Focos cu functionare multipla

Incarcatura de lupta contine amestecuri de  TNT/RDX/WAX/AL. Viteza de tragere a rachetelor este de 1230m/s la plecarea de pe rampa.

Datorita dispersarii loviturilor la distante de 40km si capacitatea de lovire relativ redusa a rachetei cal. 122mm, este recomandata folosirea lor incadrata de un sistem de pozitionare/corectie de tip GPS/inertial sau unul de ghidaj activ/pasiv (LASER, radar, IR).  In tara a fost studiata solutia ghidajului GPS, insa deocamdata MApN nu a formulat cerere pentru asa ceva. De asemenea s-ar putea implementa la cerere solutia ghidajului LASER semiactiv deja existenta pe STAR-80L cal. 80mm, prin colaborare Electromecanica Ploiesti – Elbit.

O alta solutie studiata la noi este aceea de utilizare a unui radar de artilerie care sa transmita corectii platformei lansatoare (solutia Aerostar, integratorul LAROM, cu sistem de urmarire al rachetelor prin intermediul unui radar Doppler sau cazul sistemului ACCS -Artillery Command And Control System al MLRS), astfel ca se pastreaza un cost redus, rachetele neavand nevoie de modificari insa nici precizia nu va fi exceptionala ci doar ameliorata. Evolutia naturala este ca aceste corectii sunt transmise si dupa lansare, rachetei aflate deja in zbor, un exemplu fiind IMI/ AccuLAR, un sistem TCS (Trajectory Correction System) care adauga un senzor GPS si un sistem de telemetrie instalate la bordul rachetei, limitarea venind de la numarul de vectori care pot fi ghidati simultan, si anume 12 in cazul de mai sus.

6

Cresterea razei de actiune la vectorul cal.122mm ar putea atrage in viitorul apropiat o crestere a razei de actiune si la LAR 160mm (Light Artillery Rocket) Mk4, ghidata (AccuLAR) catre o distanta de 60-80km. Lovitura cal.160mm ar depasi astfel concurenta data de loviturile de artilerie ghidate, cu proiectile cal.155mm base-bleed capabile sa atinga distante de 40-45km, cu o incarcatura de lupta similara dar usor superioara.

De asemenea proiectul romanesc de racheta calibrul 273 mm, superior ca si calibru MLRS M-26 de 227mm,  ar putea fi si el dezghetat pentru a profita de noile pulberi si a obtine in sfarsit un vector cu bataie la peste 80 de km.

Exista si optiunea aparuta extrem de recnt a folosirii unor sisteme de tip small diameter bomb (vezi Ground Launched Small Diameter Bomb – GLSDB) care pot fi “adaptate” loviturilor cal. 160mm sau 227mm.

O alta aplicatie extrem de interesanta este folosirea lansatoarelor sol-sol si pentru sisteme sol-aer, asa cum este dezvoltarea SLAMRAAM Raytheon pentru sistemul lansator pe roti High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) al Lockheed-Martin. Racheta Amraam, cal. 180mm, isi face intrarea in inventarul romanesc in cadrul pachetului de achizitie pentru F-16 A/B MLU, deci ar trebui sa existe o preocupare si pentru complementarea sistemului Hawk actual refolosind solutii existente de lansatoare.

Astfel, alaturi de platforma minimala de lansare de pe Humvee,

File:AIM-120 AMRAAM P6230147.JPG

ar putea fi integrata si o varianta de container pentru lansatorul LAROM, similara cu cea HIMARS, rezultand astfel un produs similar NASAMS.  Ar ramane de discutat integrarea cu sistemul de detectie radar si conducere a focului…

HIMARS fires an AMRAAM missile during a proof of concept test of the 'Common Launcher' capability. Photo: Lockheed Martin

HIMARS lansand AMRAAM

Dupa cum am mai prezentat in trecut, in domeniul sol-sol varful de gama pentru noi ar fi IMI EXTRA ghidata inertial/GPS, care are o raza de actiune de 150km la un diametru al rachetei de 300mm si o masa de 430kg, aceasta fiind deja testata pe LAROM.

Dar pana acolo mai e cale lunga pentru o posibila productie macar partial asimilata in  tara, cel mai probabila fiind achizitia in caz de nevoie a 10-20 de bucati, in traditia deja incetatenita in sistemul de achizitii al armatei noastre. Bine ca macar pe cal.122mm lucrurile se misca, chiar daca armata nu pare interesata deocamdata.

                                                                                                         

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.tohan.ro/RACHETE%20122%20mm.html

 http://www.tehnomil.net/2015/03/12/unde-dai-si-unde-crapa/

Alte articole pe aceeasi tema:

http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

http://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-larom

http://www.rumaniamilitary.ro/kituri-de-ghidaj-al-munitiei-de-artilerie

http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti

http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe

http://www.rumaniamilitary.ro/iai-pregateste-extra-pentru-lansare-din-aer

http://www.rumaniamilitary.ro/legenda-bm-21-grad-si-versiunile-sale

http://www.rumaniamilitary.ro/saab-glsdb

46 de comentarii:

  1. Incepe sa mai miste ceva si prin industria noastra de armament?

  2. capatu` satului

    pe cand un control activ al traiectoriei….;
    cred ca este posibila o colaborare pt. montarea unor sisteme care sa permita un control complet al traiectoriei; numai ca trebuie ca armata sa ceara produse de varf;
    versiunea IMI/EXTRA inseamna prea multe modificari de echipamente si are un cost prohibitiv;

    autosuficienta si subestimarea adversarului duc sigur la pierderea luptei.

    • Poti sa dezvolti in privinta IMI Extra? Prea multe modificari de echipamente si cost prohibitiv? Ne spui si noua cat costa ca noi n-am reusit sa aflam pana acum?
      In momentul asta ar fi singura racheta apta sa neutralizeze SMERCH, datorita razei sale ridicate de lovire (150km).
      Poate fi lansata de pe platforma LAROM, la fel ca si 122mm, LAR-160 sau Delilah. Are si variante pentru lansare din F-16.
      Chiar nu inteleg ce nu-ti place.

  3. Cand ai spus „pentru a profita de noile pulberi” te-ai referit la ceva bun care sa se fi petrecut la Fagaras?
    Au primit ceva licente de la Ministerul Economiei, pentru retetele de pulberi care asteapta de ani de zile?

    Revenind la ghidajul la 122mm pentru care ne tot agitam de ani de zile, nu exclud total un sistem similar ACCULAR, dar o solutie de tip XM1156 Precision Guidance Kit sau Silver Bullet ar putea acoperi multumitor si nu prea scump necesitatile pentru lovituri de precizie.
    Cel putin XM1156 este utilizabil pentru calibre incepand de la 105mm pana la 155mm. Pretul anuntat pare sa fie sub 3000 $. Asta inseamna ca ar putea merge atat pe GRAD 122, obuzier 122mm (daca-l mai folosim), 152mm si chiar LAR160mm. Pretul anuntat pare sa fie sub 3000 $.
    In privinta LAR-160, ar merge si utilizarea IMI-Excalibur 105(100) mm, ca incarcatura de lupta, marind raza de lovire la peste 65km.
    Tot la LAR-160 ar merge ca incarcatura de lupta submunitia BLU-108 (are cca 80cm lungime, 133mm calibru si 29.5kg).
    SDB sau SPICE 250 ar merge la Imi Extra sau lansate din avion, inclusiv din Lancer si Soim.

  4. da cand ii armata interesata de ceva lucruri noi si utile?? ei sant interesati doar de salari si pensi cat mai mari si sa se aleaga cu cate o casa la pret redus din cand in cand

    • @ Stan : de ce vorbesti doar ca sa vorbesti ? tu ori nu ai facut armata , ori au fost natafletz si cand te-au luat in armata , cine stie unde ai picat si ai ramas cu amintiri proaste .
      zi-mi tu mie, in care tara NATO , Statul nu sprijina militarii : cu o casa , cu asigurare privata , cu invatamant partial sau total platit , cu decontare transport , o chirie / o casa ? Pai si atunci ce vorbim ?
      Pana una alta , toti cei care mai stiu despre dedesupturile din Aparare , stiu ca Romarm , compania de casa a Ministerului Apararii , este controlata de 3-4 generali care merg pe principiul ” dai si mie , achizitionam . nu-mi dai si mie , poti sa uiti ” . pai si atunci ? Romarm detine Uzina de la Moreni . Oamenii de acolo au muncit luni pe gratis doar ca sa scoata Saur 1 si Saur 2 , in speranta ca Statul Roman va face o achizitie . Apoi au sperat ca Statul va incerca sa vanda vehicule blindate prin Irak sau mai stiu eu pe unde . Nici pomeneala . Au avut noroc ca i-au abordat georgienii acum 2-3 ani si au mai pus ceva in miscare , caci Statul (da , ala condus politic) nu s-a interesat de soarta oamenilor . Asa ca : ce pensii , ce salarii ?? Ti se pare ca-si trage jarul un parlit de capitan sau un general de 3 stele ce atribuie contracte ?
      Hai sa fim seriosi !

  5. e foarte bine ca s-a inceput productia de lovituri de 122mm imbunatatite, sper sa le si cumpere acum 🙂
    pasul urmator ar fi intr-adevar imi extra…cu raza de 150km lovesti de pe teritoriul Romaniei Tiraspolul…sa nu mai zic ca si alte capitale ale vecinilor ar fi in raza de lovire 🙂

    • Mai, mai …numai la traznai iti sta capul….pun pariu ca ai si facut un calcul….un lansator la Oradea, unu la Mangalia sau vama veche, unu la Galati ptr. tiraspol si unu la Turnu Severin ptr. Serbia,Le tragi drect de acasa , uitindu-te la TV….in caz de amenintari din partea unora…nu am zis ca se intampla 🙂

      • nu prea inteleg mesajul dar ok 🙂
        in principiu o armata doreste arme cu raza extinsa ca sa poata lovi anumite obiective mai sensibile, deci sa descurajeze o eventuala agresiune…de exemplu polonezii cu JASSM(varianta ER loveste la 1000 de km) pot sa loveasca moscova daca nu ma insel
        noua ne-ar trebui ceva sa lovim tiraspolul si capitalele aurolacilor din jur, si inca ceva mai maricel pentru sevasopol…de exemplu RBS-15 suedez cred ca poate sa loveasca flota rusa de la sevastopol din apele teritoriale ale Romaniei

        • Pai ai spus ca am putea lovi capitalele vecinilor la o racheta care are o distanta de lovire de 150 km. Si eu am spus cele 3-4 puncte cele mai apropiate si in fine si mai cunoscute ca orase de unde poti sa lansezi rachetele spre capitalele vecinilor ptr. descurajare….Oradea ptr. Budapesta, Mangalia ptr Sofia, etc, etc

          • ah…ok atunci…pai nici nu iti trebuie mult…doar cateva sisteme in fiecare punct…sa stie respectivii ca primesc in cateva minute o racheta in cap daca incearca ceva

          • De ce de la Mangalia pentru Sofia? Sa dai mai mult timp sistemelor anti-rachetă să își atingă ținta? Să terorizezi bulgarii zburând în diagonală peste țara lor? Poate de la Mangalia pentru Varna și Burgas. De la Călărași pentru Sofia. Asta doar așa, drept discuție tehnică fiindcă tactic și strategic azi nu are nici un sens.

        • Cred ca faci referire la punctele strategice din zona capitalelor, baze militare, etc. La bipezii aia de le zice oameni se mai gandeste cineva? Si ma refer la toti: romani, sarbi, bulgari, maghiari, rusi, somalezi, eschimosi, TOTI.

  6. Pai daca a aparut pe pagina celor de la Tohan inseamna ca nu stim nimik despre ce fac astia.
    Informatiile pe care le avem sunt clar insuficiente si cel mai probabil mai sunt si alte proiecte desfasurate in paralel.

    C

    • Mai sunt, problema este ca nu prea ajung la maturitate (in dotare adica).

      • si daca ajung , si se face o achizitie , Armata Romana nu le foloseste , multe din aceste noi ” imbunatatiri ” trecand la Secret , si fiind folosite doar in cazul unui razboi .
        pe ce-mi bazes afirmatia ? un unchi de-al meu , ce a fost la Artilerie , imi povestea cum aveau proiectile cumulative (tip sageata / sabot round daca vreti termenul in engleza) in stoc dar nimeni cu exceptia comandantului unitatii + aprovizionare si depozit , nu stia cum se folosesc exact , capabilitatiile , cum se comporta in timpul tragerii (traiectoria) , precizia si probabilitatea de lovire (ce trebuia calculata la fiecare foc !!!) etc . insa , din punct de vedere teoretic , stiau totul . numai practic nu stiau ce si cum .
        de asemenea , mi s-a povestit ca aveau in depozit aparate cu vedere pe timp de noapte , atat individuale cat si instrumente ce se montau pe tunuri . ele nu au fost scoase nicioadata din depozit ” pentru ca erau echipamente secrete ” . cica existau si aparate tip GPS , ceva mai rudimentare , dar cu care iti faceai treaba . au fost scoase de 2 ori din depozit , si doar ceva de genul 5 , restul pana la 100 fiind lasate in depozit ” pentru a fi folosite pe timp de razboi ” . in rest , imi povestea unchiu-mio , tot ce era orientare pe campul de lupta se facea cu busola , busola care fie o gaseai in depozit , fie nu mai exista in depozit si trebuia sa-ti achizitionezi tu una.
        par bazaconii cele ce le-am spus mai sus , insa dat fiind ca eu cunosc persoana respectiva (fratele tatalui meu) , nu doar ca tind , ci si il cred pentru ca acesta ne-a mai povestit si alte bazaconii petrecute in timpul serviciului militar . A iesi la pensie in 2008 , deci ” poate ” sa se mai fi schimbat cate ceva … NOT !

  7. Am aruncat o privire pe pagina web a celor dela Tohan .
    Incarcaturile cargo , cu bombleti , pentru proiectilele reactive cal.122 mm erau disparute de mult ,aparusera la prima editie a site-ului , oricum nu ma asteptam sa le regasesc .
    Ce ma uimeste e ca au disparut bombele de aruncator fumigene , cal 60/81/82/120 mm , produse noi , realizate dupa standardele NATO , pentru mascare atat in domeniul vizibil cat si in mod special in infrarosu .Parca o luam razna .De fapt , vorbesc anapoda : nu ma mai uimeste nimic . Imi doresc sincer sa fie doar o problema a site-ului .
    In schimb , raman prezentate lovituri de obuzier cal. 122 mm , pentru batranul model 1938 , cat si obuzele pentru obuzierul D-30 , utilizate in armata romana pentru obuzierul autopropulsat model 1989 , ” conservat ” in ploaie o vreme ( numai sa nu-l fi taiat deja )
    http://img154.imagevenue.com/img.php?image=296099485_Capture_1_122_513lo.jpg
    http://www.cartula.ro/forum/topic/3143-artilerie-romaneasca/page__st__180

  8. Las si eu un comentariu despre acest proiectiil deja existent la Fabrica TOHAN:

    Deci proiectilul de preformate are focos de proximitate care detoneaza la inaltimi cuprinse intre 1-30 m.
    dar acopera 2800m2

    Acest proiectil chiar si neghidat este o arma extraordinara. explozia fiind in aer.
    Si raza de actiune mare, 40-45km PAREREA MEA este ca-i obliga intr-un fel pe producatori sa se gandeasca la o varianta de ghidare.

    Cu cat distanta de lovire este mai mare, si eroarea este mai mare.

    • Totusi, s-au realizat demult mijloace de contraactiune electronica , care receptioneaza emisia focosului de proximitate si retransmit semnalul usor defazat , producand detonarea focosului la o distanta nepericuloasa . Aparatura de acest fel cumparata de una din monarhiile din Golf acum 20 de ani , avea aproximativ dimensiunile unei statii radio R-1070 .
      Si tehnica nu a stat pe loc .
      Nici macar la noi : am involuat tehnic .

      • Parerea mea este ca la nivelul nostru tehnic actual , singurul proiectil reactiv cu adevarat eficace , realizabil in tara , este cel cargo , cu bombleti .
        Nu degeaba s-a publicat un articol mare in Observatorul Militar , in care generali realisti , cu functii de raspundere la acea vreme ,au luat pozitie impotriva scoaterii din dotare a rachetelor LUNA-M si realizarea unor capete de lupta cu bombleti , pentru lovirea de la distanta a coloanelor blindate inamice care ar fi patruns in Romania sau a unor concentrari de artilerie .

  9. Cu tehnologia din ziua de azi, partea de ghidare nu este chiar asa de greu de realizat, mai ales daca folosim metoda de ghidare cu radar doppler unde stii in orice moment unde este racheta.
    Eu zic ca ar costa sub 1 mil EUR si mai putin de 1 an ca o firma din .ro sa le faca la amarasteni partea de ghidare (firma aia NU trebuie sa fie Teamnet ca altfel nu o sa se realizeze niciodata).

    • Bun Teamnetu’…. Ghita sa traiasca! Abonata la bani publici… Pe alta parte astia nu se uita la 1 milion € cat zici tu… Ultimul loc contract ala cu cadastru =10.000.000€…Doar pentru un soft de cadastru…. Alt contract al lor vreo 49 milioane € doar „pentru conversia unor carti funciare intr-o baza de date textuala si arhiva digitala.”…. Daca ar fi sa castige Teamnet o astfel de licitatie la ce vreti voi mai mult ca sigur contractu’ ar bate spre minim 200 milioane €…

      • Probabil, si la final nici nu ar fi in stare sa faca nimic…

        De aia e buna „luipta impotriva coruptiei” ;).

        • Ma uitam pe siteul lor… la clienti
          http://www.teamnet.ro/grupul-teamnet/clienti/
          Din 65 de clienti doar 7 sunt din strainatate… in rest in majoritate statul roman…

          • Si ca sa fie treaba completa
            http://www.teamnet.ro/grupul-teamnet/competente/scada/
            Sunt implicati si in dezvoltare sisteme SCADA… Pentru cine nu stie, Stuxnet a fost dezvoltat exact contra sistemelor SCADA… Asta ca sa aveti pe cine injura atunci cand in toiul unui viitor cibernetic o sa ramaneti fara apa(client Administrația Națională Apele Române, APA Canal 2000), fara transport (client Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Aeroportul Internațional Henri Coandă, Autoritatea Navală Română), fara curent (client Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica) , fara caldura (Radet)… iar lista este lunga!!!!!!
            Nepotii lui Stuxnet de abia asteapta…. am pus lista cu o parte din clienti ca sa aveti pe cine injura in caz ca ramaneti fara cele mai sus mentionate…
            PS-Ministerul Apărării Naționale este client vechi @LionHeart! Si noi vorbeam de proiectile ghidate…

            • Da, au vandut drone armatei. NU stiu sigur daca sunt produse de ei sau nu, dar stiu sigur ca au dat drone armatei. De fapt daca ma gandesc cred ca ei le produc…

              • Ce am uitat sa spun la lista de clienti este …ANAF… Oare cat ar dura ca ANAF-ul sa o ia razna din cauza unui astfel de virus gen Stuxnet?

                • @dany. Ca bine le gandesti! Da’ io zic ca trebe intai sa bagi niste articole in care sa explici puradeilor ce-i Stuxnetul, ca baietzii sunt precis in ceatza. Baga nene niste articole cu si despre virusi sa priceapa cin’ trebe sa priceapa. Las’ ca deja ANAF-ul o lua razna, un coleg de serviciu a primit o amenda in valoare de 1 leu, asta in conditiile in care trimiterea ei a costat…5 lei. No asa, asta afacere pentru statul roman, halal! Da’ l-am ajutat pe baiat cu totii, i-am donat monede de un ban, asa ca asta s-a dus la aia cu punguta cu…un leu, mai ceva ca-n basmul „Punguta cu doi bani”. Ha, ha, ha, ce ochi au facut secretarele si secretarii, au facut scurta la mana numarand!

                  • O sa bag bre un articol cu asa ceva… Da’ cine trebuie sa priceapa tot nu o sa priceapa…
                    Ei sunt axati doar pe contracte…. nu intereseaza pe nimeni daca softul ala functioneaza bine in conditii critice …

                  • De ce nu va bucurati ca Agent Smith de la ANAF invinge in lupta anticoruptie ?
                    http://activenews.ro/un-agent-anaf-a-dat-lovitura-vietii-a-lasat-o-batrana-fara-urzici_1893488.html

                    • Nu e nimic in neregula la ANAF ca au lasat o batranica fara urzici, atata timp cat batranica aia nu are casa de marcat si nu da bon.
                      Problema e in legea pe care ANAF o aplica, si care nu prevede exceptii pentru astfel de cazuri, NU in aplicarea ei.

                      E culmea ca acum dupa 20 de ani de coruptie, cand niste agenti incep sa aplice legile sa incepem sa tipam ca nu ne place. Deci nicusor, daca nu iti convine ai 2 variante mari si late
                      1) poti sa iesi in strada cand vrei tu cu pancarda in fata parlementului (sa schimbe legea) sau
                      2) emigrezi in Rusia (acolo nu e o problema sa vinzi fata bon)

                    • ANAF-ul (si ce agentii d-astea mai exista) ar fi trebuit sa se ocupe (de mai demult, nu de acum) in special de marea devalizare a tarii, produsa de aia de la varf in special, politicieni, camarila lor si marea coruptie si marele jaf care chiar a lasat prapad in urma (cu tentacule si in afara tarii, nu doar aici).

                      Sigur, poti sa faci si chestii din astea ridicole cu o batrana care vinde urzici de la ea din curte si nu da bon fiscal. Parerea mea e ca bancurile cu politisti au aparut tocmai din cauza unor astfel de imbecilitati (tot respectul pentru cei care isi fac treaba la modul si la niveluri serioase, din fericire mai sunt si din aia).

                      Eu unul astept sa vad cum s-a volatilizat flota, cum s-a topit industria nationala sau cum au pus mana niste smecheri pe ea (inclusiv unele chestii strategice ori foarte valoroase), care e treaba cu spaga de la EADS sau Microsoft si cum se vor recupera banii din toate astea (inclusiv tragerea la raspundere a celor vinovati, inclusiv a strainilor) si abia apoi, daca s-a terminat cu marea coruptie sa se uite si la batrane care vand urzici fara bon la coltu strazii.

                      E ca si cum esti injunghiat in piept cu o baioneta si in acelasi timp esti si zgariat la mana in niste spini, si in loc sa opresti hemoragia aia importanta de la piept tu te apuci sa-ti bandajezi mana

                    • @ Oda Nobunaga
                      In articol se arata foarte clar cum marii evazionisti sunt lasati in pace . Ar fi trebuit sa-l citesti inainte de a comenta .
                      Ti se pare ca se pare ca incep sa se aplice legile ?
                      Astept cu interes procese corecte in cazul devalizarii economiei romanesti .
                      Sau ti se pare corect sa se procedeze asa : http://www.cotidianul.ro/buda-producatorii-isi-vand-pastilele-si-de-cinci-ori-mai-scump-fata-de-alte-tari-europene-258975/ ??
                      Vad ca ti se pare , din moment ce te faci ca nu vezi aceasta .
                      Cat despre emigrare , am emigrat deja : intr-o tara in care legea se aplica in mod egal .
                      Un sfat : nu emigra , ramai in Romania . De aplaudaci deocamdata e nevoie .

                    • @nicusor
                      Tu ai citit articolul ? Nu vorbeste de marii evazionisti. Ca se dau toti loviti si sunt ne parere ca ar trebui sa inceapa cu cu oricine ALTCINEVA e corect si e de asteptat mereu. De „victime” de-astea e plina lumea.
                      Iar cu 3.28 lei „pe plus” problema e diferita. Denota ca s-a „umblat” la casa si au fost aranjate finatele. De furat au furat mai mult de atat, atat ca nu au fost in stare sa inchida balanta. Pentru asta e suspendarea activitatii.
                      Felcitari pentru decizia de emigra. Ramai acolo. De „destepti” care su sunt in stare decat sa dea cu pietre si sa se planga dar niciodata sa vina cu o propunere constructiva sau care sa rezolve problem suntem plini.

  10. Motoarele astea care propulseaza racheta la 45km sunt ideale pentru navele romanesti (ma refer la cele 3 vedete torpiloare si la navele fluviale)

    IMPORTNT: in cazul folosirii de catre navele romanesti, trebuie obligatoriu sistem de ghidare.

  11. Avand in vedere relieful Romaniei artileria mobila, dronele, radarele mobile (si de artilerie) si un sistem comunicatii greu de bruiat ar trebuii sa fie prioritatile. Larom si Apra ar trebuii sa fie baza artileriei.

    Unul din avantajul unui lansator BM 21/27 sau 30 este ca poate lansa într-un interval foarte scurt un nr. mare de rachete după care poate pleca tot foarte rapid (2-3 min), ceea ce îl face foarte greu de anihilat cu ajutorul unui radar de artilerie. Singura optiune cu sanse mari este detectarea din timp a lui (drone, observatori, satelit, etc).

    40km este o raza buna si face lansatorul un pic mai greu de anihilat, dar daca motarele nu sunt produse in tara degeaba, costul sau „problemele” de aprovizionare le va face inutilizabile pe scara larga. Este imposibil ca motoarele importate să aibe un preț cât de cât apropiat cu ce am putea produce noi (chiar dacă pretul ar fi cu 30% mai scump tot ar fi mai ieftin ca asa este cu productia în țara app. 40% din preț se intoarce la buget prin taxe și impozite).

    Probabil datorita dispersiei focoasele de proximitate sunt necesare la noile rachete oricum ele sunt foarte utile in general. Acum mai intervine si factorul cost (sper ca au ales cea mai buna solutie pret/performanta) dar este de dorit sa fie cat mai folosite este o modalitate destul de eficienta de a imbunatatii performantele.

    Acum prioritatea nr. 1 ar trebuii sa fie crearea unei versiuni, proprii, a rachetei calibru 160mm atat in versiunea low cost, adica ceva necesar pt. a complecta 122mm care cam are ceva probleme in a distruge fortificatii (din ce am vazut in Ucraina) aici nu prea conteaza raza – 40km sunt ok – cat mai mult incarcatura exploziva si pretul, cat si una cu raza extinsa.

    Chituri de ghidare, ieftine pt. „mase”, sunt absolut necesare. Initial m-as concetra pe laser si GPS. Probabilitatea de a intalnii dispozitive de anihilare, pe si cu raza extinsa, sunt suficient de mici incat sa se merite crearea lor.
    XM1156 Precision Guidance Kit este interesant avnd un pret decent dar daca am putea ar trebuii sa incercam producerea in tara, potentiala piata pt. vanzare ar fi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *