Tupolev Tu 204

Tupolev Tu 204

Tu-214ON

Marina Rusa se pregateste sa lanseze caietul de sarcini pentru o noua aeronava cu raza lunga destinata luptei anti-submarin, asta in conditiile in care flota rusa este relativ imbatranita si destul de pestrita.

Pe acest segment Rusia detine astazi in jur de 15 Il-38 (aparate destinate luptei ASW mai mult spre tarm decat spre larg), din care cam jumatate sunt modernizate la standardul Il-38N, un numar relativ mic (mai mic decat Il-38) de hidroavioane ASW Be-12 si, coloana vertebrala a flotei, aparatele Tu-142, cam toate modernizate.

Amiralul  Valentin Selivanov, fost sef al Statului Major al Fortelor Navale explica:

„In peacetime, they have to keep adversary submarines away from our coast. In case of threats, they have to detect deployment areas of hostile warships to destroy them right after an order arrives. Nuclear submarines are a major adversary which can inflict big damage. Therefore, it is necessary to pay major attention to defense against them.”

Si cum dezvoltarea unei aeronave cu raza lunga dedicata luptei anti-submarin este foarte scumpa, rusii vor adopta o solutie folosita de absolut toata lumea: convertirea unei aeronave civile.

Americanii folosesc Boeing 737-800 pentru Poseidon P-8, marina rusa are intentia sa “ia la traforaj” Tupolev 204 sau Tu-214.

Se urmareste, probabil, atat intinerirea flotei cat si omogenizarea sa, atat din punctul de vedere al avioanelor folosite cat si al tehnologiei de la bordul acestora.

Tu-214 este deja folosit de aviatia rusa, in varianta Tu-214ON, ca avion de recunoastere in cadrul tratatului “Cer Deschis”, asadar experienta in “traforaj” ar exista si cel mai probabil ca au fost si multumiti de performantele aparatului.

GeorgeGMT

9 comentarii:

  1. numai cu vești bune GMT în ultima perioadă….

  2. cam putine avioane pentru ce suprafata au ei

    1
  3. Oricum un aeroplan frumos…..dar parca aduce un pic si din Airbus si din Boeing.

    Dar de ce sa ne facem griji?!….noi n-avem submarine, asa ca sa le fie frica altora nu noua !?

    6
  4. Offtopic: Un articol despre umilința turcaletilor de aseară ar merge acum:))

    2
  5. Interesant citatul de la amiralu’ ala, totusi nu cred In ruptul capului ca a vorbit in engleza… Poate ar fi mai bine sa fie puse in romana, o mai fi si cititori care nu sunt familiarizati cu engleza…

  6. Articolul asta imi da prilejul sa pun o intrebare care imi sta mai de mult pe creieri, de cand am citit ca Poseidon va fii inlocuitorul celebrului Orion.
    Adica inlocuiesti un avion cu elice cu un jet. Totusi, un avion de patrulare trebuie sa poata zbura jos si cu viteza joasa, pt a lansa balize (si ascultarea semnaelor de la acele balize), treceri MAD, torpile, mine etc. Din cate stiu eu un jet atat de mare are o viteza minima destul de mare, si nu poate zbura la fel de lent cu Orionul care avea o viteza de patrulare cam la jumate fata de viteza de croaziera a Poseidonului. Orionurile erau vechi su trebuiau inlocuite
    Ma rog, toate aceste au fost studiate, eram curios daca stie cineva mai multe. daca nu, o sa ma apuc la un moment dat sa studiez competitia unde a castigat Boieng 🙂

    5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *