Turcia chiar va rămâne fără F 35A

Așa cum americanii au tot avertizat, iar unii nu i-au crezut, programul F 35A pentru Turcia a fost sistat de tot și de această dată nu avem a face cu o cerere a Congresului, care poate fi sau nu susținută de Casa Albă ci de o decizie tehnică a Ministerului Apărării.

Pe 1 aprilie, cred că turcii chiar n-au gustat “gluma”, Pentagonul a anunțat că suspendă atât livrările cât și toate operațiile care au legătură cu operaționalizarea F 35A pentru Turcia, asta însemnând, probabil, și că piloții turci aflați deja la pregătire în Statele Unite vor fi trimiși acasă, iar cele două aparate turcești aflate în SUA vor rămâne acolo.

Situația nu se va schimba până când Ankara nu va oferi garanții credibile că renunță la achiziționarea S 400 din Rusia și cum acest lucru nu se întrevede la orizont, rușii au început deja lucrul la sistemele turcești, cel mai probabil că otomanii vor rămâne fără cele 100 de F 35A comandate inițial și vor fi și scoși din program că furnizori pentru componente.

Unii creștini de pe la noi își făceau probleme că ce vor face americanii fără componentele turcești, o problemă care evident nu dă bătăi de cap industriei americane, o comandă în plus fiind oricând binevenită.

Deocamdată, în fața nenumăratelor avertismente, Turcia și-a continuat achiziția de S 400 presupunând că Washington-ul doar blufează, ei bine…era serios, iar turcii trebuie să vadă ce vor face în continuare.

Opțiunile sunt însă foarte limitate: Suhoi 57 din Rusia, un avion care este încă foarte departe de operaționalizarea deplină și a cărui achiziționare ar răci și mai mult relațiile cu NATO, varianta chineză nu cred că merită luată în considerare și ar mai fi programul turcesc de dezvoltare al unui avion de generație a V-a, program care însă nu poate fi luat nici el în serios atât timp cât turcii nu sunt în stare să dezvolte un motor diesel pentru tancul lor, n-au construit niciodată un avion supersonic.

Așadar soluția internă iese efectiv din orice plan serios, turcii nevand nici măcar un motor de generația III-a și vedem cât se chinuie rușii cu motorul lor pentru Suhoi 57, astfel că Turcia va rămâne la F 16 dacă americanii le-or mai da piese de schimb măcar pentru astea.

Vestea primită de peste Atlantic pică cum nu se putea mai prost și pentru economie, astfel doar în luna martie 2019 Banca Centrală a Turciei a cheltuit o treime din rezervele valutare în încercarea de a susține lira turcească aflată într-o cădere continuă.

Astfel, în luna martie au fost cheltuiți aproximativ 10 miliarde de dolari, rezervele valutare atingând un nou minim extrem de periculos, de doar 24,7 miliarde de dolari, o nimica toată pentru o economie de amplitudinea celei turcești cu un PIB estimat pentru 2018 de 1240 miliarde de dolari.

De remarcat că ginerele președintelui Recept Erdogan este ministrul de finanțe al Turciei. Guvernul de la Ankara a trecut la măsuri disperate încercând să controleze prețul legumelor și a pus presiune pe bănci pentru a relaxa condițiile de finanțare mai ales pe piața imobiliară.

Deocamdată fără prea mult efect.

Erdogan a dat vina pe Occident pentru situația economică precară și pentru devalorizarea lirei turcești, deși datele arată că principalul “devalorizator” este chiar poporul turc care schimbă în draci lira pentru dolar și euro.

 

GeorgeGMT

101 de comentarii:

  1. Hop si noi !
    Nu luăm 100 dar macar 48 🙂 😉
    Ziua bună națiune.

    • Nu cred ca mai repede de anul 2030,Romania va cumpăra F35. Este foarte posibil ca cele 100 de aparate F35 destinate Turciei, la o adică, sa ajungă la polonezi, israelieni, japonezi, sud coreeni.

      • Am intrat în Nato in 2004 au trecut 15 ani și avem 12 F16 la mana a 2-a , prin ce minune crezi că în 10 ani am fi in stare sa luam F35 luând în considerare viața politică de la noi?

  2. cred ca meritam primul loc la cancursul de fraieri desfasurat intre tari. suntem incapabili sa vadem si sa concretizam oportunitatile ce ni se ofera. avand in vedere relatia sua cu turcia si mai ales cu china era o sansa uriasa sa convingem corporatiile americane sa mute din facilitatile de productie in tara noastra. si nu ma refer la fabrici de papuci si chestii asemanatoare, vorbesc de produse cu un grad de complexitate mai ridicat. daca aveam o infrastructura cat de cat ok, un cod fiscal performant si faceam putin lobby cred ca aveam sansa unor investitii uriase in romania. asa ramanem cu regretul si din nou, pentru a cata oara in istorie ii lasam pe altii sa se bage in fata noastra.

    • @avram,

      nu ni se ofera nici o oportunitate.
      dupa ce am schimbat Lupta Anti-Coruptie cu Lupta Anti-Justitie.

      ma indoiesc ca ne dau americanii acces la F35, pana nu ne revenim…

    • capatu satului

      stam linistiti si cu ochii larg inchisi,

      ar fi foarte bune multe F 35 si ceva fabrici, uzine,
      sa nu mai plece atatia din tara,

      dar trebuie sa ne trezim din somn si sa vedem adevaru,
      este elementar, investitorii nu vin pt ca nu este predictibilitate iar infrastructura este praf de la atata smen,
      si ma refer la drumuri, cai ferate si transportu naval,
      transportu aerian este singuru care a evoluat,

      inainte de demararea oricarei investitii publice se cunoaste cat trebuie sa se incaseze ca smen si lista este facuta din timp, la cati trebuie sa ajunga banii si in ce conturi straine,
      de aia la valcovu ii iese spitalu rejional la cu mult peste 150 de milioane euro iar autostrada la nu stiu cate miliarde,
      spitalu pt copiii bolnavi de cancer facut de niste oameni inimosi din donatii nu se compara cu calculele ministerului sanatatii,
      prea ieftin, nu se justifica sa faci un spital atat de ieftin,
      anu trecut executia bujetara la sanatate a fost, daca nu ma insel, un pic peste 60 %,
      in conditiile in care avem cea mai mare rata de deces la bolnavii de cancer,
      in alte tari se traieste cu boala asta,
      rata de deces e mai mika,
      au aparut medicamente, la noi nu se justifica importu,
      decat sa iei medicamente pt bolnavi mai bine maresti pensiile si salariile,
      si ne punem intrebari de ce se goleste tara,
      nu se poate sa fie de la cum votam la alegeri,

      prea multe modificari legislative,
      nu poti sa faci plan de afaceri nici daca esti clona lui rockefeler,
      banca nu-ti da bani,
      nu de poti extinde,
      credit scump,
      smen cu fondurile publice,
      renuntare la fonduri evropene gratis pt ca inseamna verificarea utilizarii banilor si aplauze la parteneriatu public privat care inseamna un pret de 20-30 de ori mai mare,
      coruptie endemica,
      autoritate judecatoreasca si curte constitutionala incapabila sa sustina pedepse pe masura faptelor de furt din bujet si de la toata populatia patriei,
      pai normal cum sa dai pedepse exemplare pt aia care fura de la fiecare dintre noi,
      acum ei sunt la putere, de aia au fost votati,
      poate maine aia de la putere ajung in opozitie si ar fi pacat sa guste din binefacerile traiului din penitenciar,
      desi lui borcea se pare ca ii prieste,

      cand avem cea mai mika speranta de viata pt bolnavii din spitale,
      la agentia medicamentului a fost una de 35 de ani asistenta medical, intre timp a mai urcat o treapta, acuma a ajuns sefa cnas
      https://recorder.ro/partidul-schimba-destine-incredibila-ascensiune-a-adrianei-cotel/
      sefa anaf de la contabilitatea primariei satesti direct la sefia anaf,

      votati in continuare psd si o sa avem,
      ceea ce stie toata lumea,
      insolventa + faliment

      • si transportul aerian e praf
        la otopeni ai o treime de pista nefunctionala, suprafetele de rulare sunt doar gropi, la capete nu ai buzunare ca sa poti intoarce avionul, trebuie sa chemi tractorul
        balizaj, ILS
        la fel si la alte aeroporturi mari

    • Amin frate, amin.

  3. mda,erdogan s-a simtit mare macho man trecând peste nenumăratele semnale transmise de amricani vis a vis de această intenție a lor de dotare cu s400.cineva i-a turnat „venin” in ureche sultanului acesta și văzându-i pe yankei bătând umil la poarta palatului pupândui-i poalele,IDIOT !!
    nimic nu este mai presus de securitatea lor natională iar această mutare a turcilor era o amenintare directa la un program ce tine tocmai de securitatea usa si nato.
    marele santaj si demnonstratie de fortă a lui erdogan este doar un mare fâs pentru yankei dar incepe să devină costisitor din toate punctele de vedere pentru turcia.
    context care s-ar cere specilată de românia,sincer.
    ps.vestea bună pentru sultam e că rușii oferă s57 la export

    • US au susținut lovitura de stat împotriva regimului Erdogan. Când cineva vrea sa-ti facă felul odată….

      • Daca US ar fi sustinut lovitura de stat impotriva lui Erdoga, aceasta ar fi reusit.US au foarte multa experienta la asa ceva.Este foarte adevarat ca US nu ar fi fost deranjata daca facatura lui Erdogan cu lovitura de stat pe care a folosit-o ulterior ca pretest pentru a epura institutiile de stat de toti cei care se opuneau islamului traditional si regimului dictatorial a lui Erdogan, ar fi fost pe bune iar la putere ar fi ajuns oameni cu o gandire laica, pro occident.

  4. Din păcate e prea adevărat…

  5. intrebarea mea este:

    li se dau banii inapoi, turcilor?
    Ei fiind parteneri in proiectul F35.

    o democratie ca cea a SUA, care promoveaza principii asa ar trebui sa procedeze.

    aceeasi situatie e si cu Franta – Rusia, pentru navele Mistral. Franta a dat banii inapoi rusilor?

  6. Salut. Erdogan s-a visat sultan pana a dat cu mucii in fasole, sa devii nr 1 intr-o tara care era pe val, a carei economie incepusa sa duduie si tu mare ghiolban in 15 ani sa pui o tara pe butuci, frumos nu altii sunt de vina sa amintim doar ca politistii procurorii si judecatorii care anchetau magariile facute de fisu in 2013 au fost condamnati la ani grei de parnaie, asta inseamna sa fi patriot. Apropo ati vazut puradelu lu Dragnea si el escorta de parca ar fi mare functionar la stat, deci atentie ce facem la alegeri stam acasa sau mergem si le dam cu stampila in frunte.

    • incepe sa fie si la noi asa ca in turcia, vezi cazul Kovesi

      • Comisaru' Moldovan

        Ce-i cu kovesi?

        • pai si-a facut treaba, a inceput sa le daca dosare marilor corupti si acuma a ajuns sa fie anchetata . Cand probele prezentate in instanta de catre SRI nu au valoare iar cele ale unui fugar au valoarea ceva e putred in tara asta..

          • Comisaru' Moldovan

            Dosarele alea erau vechi într-o bună parte și scoase de la naftalină când a fost interes. Câte achitări au fost, de cate ori s-a constatat că fapta nu există? Câte interceptări s-au dovedit a fi trunchiate și câte denunțuri erau mincinoase?
            Aia-i orice numai justiție nu. Cât despre sri și probele lor nici nu are rost să vorbim. Dovezile obținute ilegal nu sunt dovezi.
            Fugarul respectiv e azilant acum dacă tot ne place legea și clipurile lui au dus la plecarea lui coldea de exemplu. Hexipharma e unul dintre multele motive pentru cate sri nu e mai credibil decât „fugarul”.
            Faptul că psd e un partid infect nu schimbă realitățile de mai sus și ultima dată când am votat din ură ne-am ales cu basescu.

  7. Dacă va fi cazul, SUA sunt în stare sa ii lase pe turci și fără F16. Sunt destui producători europeni sau americani care pot oricând fabrica componentele pentru F35 care urmau sa fie fabricate de Turcia pentru ca industria turceasca de profil sa mănânce și ea o pâine. Ma aștept ca regimul islamist a lui Erdogan sa nu renunțe la S400 și sa se orienteze și mai mult spre Rusia în ceea ce privește achizițiile de armament. Inclusiv de avioane. Săptămâna trecută Rusia a anunțat ca Su57, varianta de export, este disponibil pentru a fi vândut la export. Cu toate lipsurile sale vad în stare regimul Erdogan sa se orienteze spre Su57 și dacă va fi cazul, chiar spre SU35. Anticipez o mai strânsă colaborare între Turcia și Rusia, China,inclusiv în domeniul inzestrarii forțelor armate cu tehnica de lupta. Sub regimul Erdogan, cu adevărat Turcia nu mai este o tara loiala NATO, SUA și UE ci doar mineaza o anumita loialitate. Regimul Erdogan aspira ca Turcia sa redevina o mare putere, cel puțin regionala, ca în trecutul sau otoman, și mizează în acest sens, pe imoralitatea și delăsarea lumii occidentale care de zeci de ani, este colonizata asiduu și masiv, de imigranți musulmani originari din tarile musulmane, pe rata scăzută a natalității în rândul nativilor occidentali și pe rata mare a natalității imigranților musulmani, inclusiv turci. Erdogan spera ca în decurs de câteva decenii, datorita factorilor menționați de mine, occidentul actual sa nu mai existe iar populația majoritara în acest occident sa fie formata din musulmani pentru care Turcia sa fie un adevărat far.

  8. Dacă F35 ar ajunge pe mana Turciei lui Erdogan, acest aparat ar fi intens,, studiat” de specialiștii chinezi și rusi.

  9. Ceea ce fac acum americanii nu are nici o legatura cu asa zisele secrete ale avionului f35. Daca rusii pot afla secretele unui avion ca f35, numai prin urmarirea prin acestor avioane prin sistemele radar, inseamna ca rusii detin tehnologie super performanta, iar f35 este un avion slab protejat. Daca este asa, ipoteza prin care rusii vor afla secretele avionului f35 prin intermediul sistemelor s400 livrate Turciei cade. Rusii pot urmari f35 ale evreilor din Siria cu sistemul s400. Mai mult ca sigur, rusii cunosc semnatura radar al acestui avion.
    Cum am spus, aici nu este vorba de protejarea secretelor acestui tip de avion. Fiti sigur ca turcii fiind parte a proiectului de la inceput, cunosc secretele acestuia. Daca vor sa le vanda rusilor aceste secrete, o pot face si fara a primii aceste avioane, sau prin absurd, renunta la s400 ptr a primii f35. Oare nu-i pot invita pe rusi, pe şustache, ca sa le studieze?
    Deci, protejarea secretelor aparatelor f35, cade. Problema ptr americani are doua nuante: cumpararea de catre turci a s400, constituie un precedent in cadrul NATO, putand fi urmat si de alte tari, sa zicem Ungaria. Aici nu este vorba de principiile democratiei. Este vorba de pragmatism. Se stie ca americanii nu dau doi bani pe respectarea democratiei cand este vorba de bani si propriile interese. Americanilor le este teama ca vor pierde monopolul vanzarilor de arme in NATO, si mai departe, in lume.
    A doua nuanta este situatia İsraelului. İsraelul percepe Turcia lui Erdogan ca fiind un inamic mult mai periculos ca İranul. Se cunoaste faptul ca İsraelul face presiuni mari ca americanii sa nu vanda armament modern performant vecinilor sai. İn acest caz, americanii fac politica İsraelului.
    İn fine, o intrebare pe care nu si-o pune nimeni: de ce nu le-au vandut americanii de la bun inceput sistemul Patriot turcilor? De ce s-au hotarat acum?
    Acum cativa ani, parca tot pe acest sait am citit un articol despre licitatia organizata de turci ptr achizitionarea unor astfel de sisteme. Una din cerinte era transferul de tehnologie, ceea ce este foarte normal. Cand esti cu banul si vrei sa cumperi ceva, pui conditii.
    Situatia trebuie judecata facand abstractie de Erdogan si partidul lui. Erdogan o sa dispara de pe scena politica in cativa ani. Turcia va ramane. Depinde statututl sau: in NATO sau alaturi de Rusia. Alaturi de Rusia, ar fi un dezastru ptr Romania si Bulgaria. Nici o tara nu va putea sa umple golul lasat de Turcia.
    Aici nu este vorba de Erdogan. Este vorba despre o lupta de dominatie si influenta intre rusi si american. Cu Siria s-a lamurit: rusii au castigat. A ramas Turcia, si se pare ca cu largul concurs al americanilor, rusii sunt pe cale sa castige.

    • Opaaaa….Sigur pot urmari mujicii F35 cu sistemul S400? Ca pan’ acum IAF-ul folosind F16 si F35 s-a cam pi#at pe supersistemul AA, bombardand intr-o fericire prin Siria. Iar daca cauti un raport suedez, vezi ca s400 e cam o gluma trista (comparativ cu reclama). Pana la proba contrarie, F35 a cam ras de „tehnica” AA sovie…ruseas… mujica
      Sunt sigur ca americanii nu au devoalat secretele tehnice F35 turcafletilor, nu de alta dar nu ii vad fraierici 🙂 .
      Eh… Dupa cum a postat un coleg de-al tau de scris corect dpdv gramatical :D, pot otomanii in schimb, sa cumpere gioarsa de su57 (dar asta dupa 20 20 cand mujicii o sa lanseze o comanda de vreo 12 envizibile de pre-serie). Sau mai stii, poate turcafletii fac un motor de avion cat de cat serios si ii ajuta pe davaiceas….
      E cam frig pentru libărci, totusi….

      • Daca s400 este doar o glumita, de unde teama americanilor?
        Poate ne lumineaza cineva mai in tema, fost sau actual militar.
        Ceea ce apare in presa, pro sau contra, 90% este propaganda.
        S400 in Siria apara numai obiective rusesti, si israelienii nu le-au atacat niciodara.

    • Chiar ma intreb daca esti serios sau ai si tu o paine de mâncat?

    • Una e ca rusii sa incerce sa detecteze F-35-urile cu S-400 in Siria si alta e ca un stat (Turcia) sa detina ambele echipamente si sa faca teste cu ele.
      Crezi ca Turcia detine secretele F-35-ului doar pentru ca a fost partener in program? Care ar fi secretele si ce procent din ele detine Turcia?
      TAI (Turkish Aerospace Industries) urma sa fabrice partea centrala a fuzelajului si alte cateva elemente, pentru aparatele destinate Turciei si poate si pentru export. Este exagerat sa spui ca Turcia detine secretele acestui avion. Mai ingrijorat as fi de datele despre F-35 furate de China.

      • O data ce participi la proiect, fabrici componente, instruiesti pilotii si personalul de intretinere, inseamna ca ai acces la multe amanunte, secrete. Trebuie sa cunosti avionul ca sa-l folosesti.

        • In principal este vorba de cu totul si cu totul alta categorie de informatii decat cele de fabricatie, de care Rusii sunt interesati… Una e sa fabrici un produs, alta e sa il utilizezi.
          Insa da, sunt si alea de utilizare sensibule si poti extrage informatii despre capabilitari din ele

        • Doar pentru ca fabrici un surub de la F-35 sau pixul BIC din buzunarul pilotului nu inseamna ca detii secretele avionului.
          Secretele principale probabil sunt vopselele speciale,materialele , motoare, senzori si integrare, software – astea sunt convins ca se fac doar in SUA.

    • sputnik, sputinik, tralalala… am zis ca mor de ras!

    • Sunt ferm convins ca turcii nu au avut acces la tehnologia de fabricatie a lui F35.
      Si mecanicii auto de la reprezentantele Audi, BMW si Mercedes din Romania au beneficiat de specializare la firmele mama asa ca stiu sa intretina aceste masini insa sunt incapabili sa le fabrice.In aceasta situatie se afla si turcii cu F35.Turcii au invatat doar sa le intretina insa nu in totalitate.Chestiiile mai sensibile sunt apanajul americanilor.

  10. Colaborarea Rusia-Turcia e un adevărat coșmar pentru România. Suntem nerelevanți în Marea Neagră și tot ce ne mai trebuie e o Turcie ostilă NATO care să șicaneze trecerea navelor prin Bosfor.

    • Corect, dar tot mai avem o continuitate pe uscat cu NATO via bunul nostru vecin si prieten Ungaria.

      Asa ca sistemele de radare si bateriile de coasta ale Romaniei devin din ce in ce mai importante. Ca sa nu mai vorbim despre apararea AA, e cazul sa mai punem ceva sub umbrela creata de Patriot.

      Nu cred ca se pune problema unui conflict, e mai mult incordarea muschilor dar si asa, suntem firavi de tot inca.

      • citat: „suntem firavi de tot inca”. INCA?! suntem morti, nu suntem firavi… nici nu am inceput sa ne intremam, ca sa putem sa vorbim de INCA…

    • Daca Turcia ar sicana prea mult in stramtori, exista posibilitatea ca sa piarda aceste stramtori.Crezi ca grecii si bulgarii ar fi suparati daca s-ar intampla asa?

  11. F35 la Turci e tot ce lipseste in zona asta.

    Poate le da cineva si niste nucleare sa fie treaba treaba.

  12. F 35 pt export nu e nici pe departe F 35 american. De regula o mare parte din chestiile cu adevarat sensibile nu sunt in dotarea avioanelor pt export, asa ca si un eventual spionaj nu duce la un succes considerabil.
    Mai ales partea de software, editata special pt un anumit avion, codificata si rascodificata, fara de care avionul e un morman de fiare vechi, este extrem de greu de copiat. Sau altfel spus, daca ar exista specialisti atit de buni care sa decodifice aceste programe, mai simplu ar fi pt acestia sa programeze de la un cap la altul.

    Un exemplu in acest sens e Boeing MAX, o chestie relativ simpla se lasa greu imbunatati, deja au trecut mai multe saptamini si inca nu s-a ajuns prea departe.

    • Toti vorbim de soft, it-isti au toti china, rusia, india detin it-isti de top si fiecare isi dezvolta programul asa cum si-l doresc. Scopul principal a lui F-35 e invizibilitatea, aici e punctul principal, ca si a lui F-22, fara acest punct principal cele doua invizibile pot fi bine mersi un F-15 E sau un Su-35. Daca rusii nu se mai agita atat de tare cu Su-57 si mai nou il dau si la export posibil ca invizibilitatea sa devina vizibila. Americanii cu siguranta stiu capacitatile rusiei si posibil ca si ei sa o lase mai moale cu investitiile intr-o tehnologie ce nu isi mai face efectul.
      Probabil ca vor urma proiecte in alte zone cum e plasma sau alte metode de invizobilitate, dar studiul unghiurilor nu-si mai face efectul. De aceea ma si mira ca F-22 a fost lasat de izbeliste si nu se mai insista pe el, iar la F-35 nu prea e mare inghesuiala. Cat tine de Su-57, la mintea stramta a arabetilor cu bani sau altora ca ei ca imagine da bine, bani sa fie si plus ca rusii au traditie in aviatie asta nu o poate nimeni contesta.

  13. Ar fi tare ca toata suceala asta sa fie un fel de circ, praf in ochii prostimii… si o ocazie perfecta de studiere a S-400 de catre restul NATO, poate chiar vs F-35, care ar fi doar intarziat putin, 1 an sau mai mult, pana receptioneaza turcii tot ce tine de S-400. Eu cam asa as fi incercat sa profit de situatie in locul Turciei 🙂

    Dar na, Erdogan cred ca are alte idei… si are sanse s-o muste tare la promisiunile mieroase ale Moscovei.

    • Pentru mine e clar ca Turcia se departeaza intentionat de SUA/NATO. O sa dea din gura ca nu le mai da SUA F-35 dar stiau ca asta o sa se intample si cred ca asta si urmaresc. Ar fi chiar o surpriza sa renunte la S-400.
      La fel si cu asa-zisul puci. Dupa toate epurarile si arestarile, si toate cele intamplate in Turcia imi e clar care a fost treaba si cu „lovitura de stat”. Plus toate declaratiile facute de Erdogan, mai ales cele cu caracter islamic/ religios, amenintarea pe fata a altor state..
      Ce ma ingrijoreaza pe mine e ca noi o sa trebuiasca sa ne aratam binevoitori fata de turci, sau macar neutri sa nu avem surprize pe viitor daca o sa o tot tina pe drumul asta (departare de Occident, apropiere de Rusia).
      Oricum cu pesedeii nostri nu imi fac probleme. Vazusem o stire zilele trecute, trecuta cu vederea (nici eu nu m-am interesat prea mult) cum ca veorica s-a intalnit cu vicepresedintele turc si au discutat despre coopererea in domeniul apararii. Oare ce mai planuiesc astia?

      • Erdogan joaca viitorul Turciei si viata turcilor la pacanele. Dintr-o economie promitatoare care a crescut frumos in ultimii 20 de ani, dintr-o societate care imbina destul de bine traditia musulmana cu laicismul statului, Erdogan transforma Turcia in „bolnavul Europei”, eticheta pusa in trecut Imperiului Otoman.
        Din punct de vedere al armatei, cu toate ca face si va face investitii pe partea de armament, Turcia resimte, si acest lucru se va acutiza in urmatorii ani, lipsa personalului competent, mai ales la nivelele superioare. Primele semne s-au vazut in Siria. In istorie, in general, dictatorii, cu toate ca au investit sume colosale in armate acestea au suferit datorita lipsei generalilor cu personalitate si competenta (mult prea amenintatori pentru tronul dictatorilor). Asa ca, daca acest personaj nu va dispare in viitorul apropiat, Turcia va fi un amalgam de islamism, proteste sociale inabusite, atentate ale unor grupuri asuprite, probleme economice (care se pot acutiza daca iese din NATO si SUA si Europa se hotarasc sa impuna sanctiuni economice- pe motive de nerespectarea drepturilor omului etc).- pentru turci, care sunt oameni extraordinari, sper sa ma insel.
        Romania nu trebuie sa se amestece in „lupta” pentru democratizarea Turciei. Noi avem problemele noastre, probabil vom merge pe linia politicii americane si UE fara a lua initiative.
        Noi trebuie sa ne intarim serios aviatia militara si cea navala si cred ca pe viitor (aici cred ca majoritatea nu o sa fiti de acord cu mine) ar trebui sa avem o conlucrare ma stransa cu bulgarii si grecii. O axa Romania- Bulgaria- Grecia ar fi o contrapondere (destul de importanta) la Rusia-Turcia. O sa spuneti ca bulgarii nu sunt neseriosi cu achizitiile aferente armatei…. dar nici noi nu suntem… asa ca ar trebui ca ambele tari sa se schimbe.

        • Turcia a gustat laicitatea, pana ce Erdogan a ajuns la conducere.Cu Erdogan, incet dar sigur, Turcia se indreapta spre un stat islamist de tip otoman.

  14. mai este o varianta: f-35 nu este chiar atat de extra-mega-nemaipomenit iar turcii si-au dat seama de asta si nu ii intereseaza daca il mai primesc sau nu.sa nu uitam ca deja toti s-au convins de „capabilitatile” lui ca avion CAS(bunicul a-10 ramanand titular pe pozitia respectiva), us navy comanda in draci super-hornet(deci nici ca avion pe portavioane nu este „oauuu”) iar us air force trage de f-16 cat poate(producatorul scoate upgrade-uri pe banda rulanta).se pare ca singura varianta ok este f-35b(poate si ptr. ca nu mai exista alt avion stovl pe planeta).dar dupa ce au bagat aproape 60 miliarde$ numai in rdt&e nu au ce sa faca:show must go on. in plus nu au dezvoltat nimic altceva sa inlocuiasca generatia veche.asa ca bun sau prost il comanda ca nu au ce face.

  15. Italia e singura tara din lume unde exista o fabrica unde se produce mai bine zis se asambleaza f 35 iar dupa acea avionul ajunge in zbor in SUA pentru a i se monta aparatura electronica de lupta deci americanii au tinut pentru ei toate secretele importante ale avionului, totusi si ca sa produci si asambla fuselajul unui f 35 trebuie sa detii ceva tehnologie nu e simplu. In octombrie 2017 seful aviatiei militare italiene intru-n interviu a spus ca f 35 e singurul avion din lume pe care poti sa-l trimiti deasupra tertoriului inamic fara a avea griji ca acesta poate fi detectat sau doborat

  16. Turcia se indreapta catre SU57 S 400 si T34.

    • Ar fi culmea prostiei, ca „Turcea” sa ajunga sa nu mai poata opera si cele 200 de F-16 pe care le are si sa trebuiasca sa cheltuie alti bani, sa faca „transferul” spre „tehnologii estice”(a se citi Russia & China) si sa achizitioneze SU-35 sau SU-57 sau J-20… etc, bani care nu vor mai fi in atata abundenta ca pana acum!
      In cazul asta, nu-mi dau seama ce vor face cu un cimitir intreg de 200 aparate F-16, majoritatea din care au fost asamblate de T.A.I. si ce valoare de 5$/aparat, vor avea pe piata internationala… 😀

      • @Gog&Magog
        Iranienii au operat mult si bine F14 si F5 dupa ce au pierdut sprijinul american, si nu le-au asamblat cum au facut turcii cu F16…
        „Ingrijorarile” tale sunt neintemeiate!

        • le-au operat cu restrictii, fiind castrate la sistemele de arme si ceva si pe la senzori… au surubarit la ele in propriile ateliere, au facut improvizatii si le-au operat cum au putut.

        • Daca prin reducere la absurd, consuma toate stocurile de munitie pe bombardamente pe kurzi, sirieni si armeni, iar SUA si Vestul Europei vor refuza sa le mai vanda bombe, sa nu-mi zici ca vor importa de la rusi si chinezi si vor monta pe F-16…
          Daca se defecteaza motorul, radarul, senzori, computere, alte subansamble sensibile, vitale operarii aparatului si nimeni nu va dori sa le vanda piese noi??
          Sa nu-mi zici acum, ca turklerii au know-how-ul de a produce cipuri si cip-seturi asemanatoare Mottorola sau QualComm(SnapDragon) si stiu sa le programeze in Fortran… etc.
          Sau alte tipuri de prelucrari high-tech…

          • Am vazut la ASELSAN un cleanroom unde aveau aparatura de fotolitografie etc. desi nu stiu ce fel de chip-uri fabrică.Pt radare iti trebuie tramzistpri HEMT cu GaAs sau GaN.Restul de procesoare digitale de semnal etc.se gasesc in regim COTS.

          • Turcii au vreo 270 de F16, multe produse intern. Are rost sa amintesc ca întreținerea se face tot la ei?
            Cam ce stocuri de motoare, piese de schimb crezi tu ca au?
            Dar de rachete?
            Ai început corect: „Daca prin reducere la absurd” iar discuția trebuia încheiată acolo…

            • „Cam ce stocuri de motoare, piese de schimb crezi tu ca au?
              Dar de rachete?”

              Acum au, dar totul se termina la un moment dat… daca nu le mai vinde nimeni nimic, cum rezolva?

              • Canibalizeaza, peticesc, ciocanesc intern alternative etc…
                Tu când crezi ca a fost ultimul import de piese de schimb ” de origine ” pentru MiG 21??? Si uite, încă zboară!

                • Mai in gluma, mai in serios, o vor face rusii cu montarea de piese. Asa cum evreii pot monta pe miguri radar etc asa pot si rusii sau chinezii.
                  Oricum americanii nu mai au drept de decizie asupra avioanelor.

      • Turcii ar putea adopta avionica si armament rusesc sau chinezesc pe F16, daca s-ar ajunge la o asemenea situatie.

        • Nu cred, vor produce intern.

          • Turklerii au capacitatea de a produce la ei acasa, fara componente din import:
            AIM-120B,
            AIM-9L/M/P/X air-to-air missiles,
            AGM-65 Maverick air-to-surface missiles,
            AGM-154 JSOW,
            AGM-185 JASSM,
            AGM-88 HARM anti-radiation missiles,
            Kongsberg Penguin Mk.3 anti-ship missiles.
            si:
            CBU-103/104/105,
            GBU-31/32 JDAM bombs,
            DASA DWS 39 gliding submunitions dispenser.
            ???? :O

            • @Gog&Magog
              Nu voi sta sa polemizez cu tine, ai ochelari de cal si convingeri fixe…Turcia e totuși într-un club mic, select, de asamblatori de F16.
              Îți dau un singur exemplu, „HGK guidance kit (HGK, Turkish: Hassas Güdüm Kiti / Precision Guidance Kit), developed by TÜBİTAK-SAGE, is a GPS/INS guidance kit that converts bombs range from 227 kg (500 pounds) to 907 kg (2000-lb) Mark 84 into smart weapons.” ce poate fi o alternativă inhouse la GBU-31/32 JDAM …
              Bagă si un ochi pe wiki, te va ajuta la cultura generala:
              https://en.m.wikipedia.org/wiki/Defense_industry_of_Turkey

              • Nu sustin ca nu au capacitatea de a reproduce local, unele elemente, mai mult sau mai putin… dar nu cred ca au solutii locale, la absolut fiecare comonenta critica al lui F-16…
                Daca sunt afectate/se defecteaza, componente critice ale motorului, au posibilitatea sa le reproduca local?

  17. Comisaru' Moldovan

    Aerostar Bacău ce zice? ?

  18. Ia dat dracu de tot pe turcaleti

  19. Turcia a fost imperiu relevant, aproape 400 de ani. Asta nu se uită așa ușor.

  20. Tot ce se petrece acum in Turcia este consecinta grandomaniei lui Erdogan.
    Putin l-a mangaiat pe crestet si l-a alintat cu titlul de „Sultan”.
    Americanii i-au spus „sictir”.
    PS Yilmaz continua sa pupe papucul sultanului 🙂

  21. USA trebuie sa elimine Turcia urgent din NATO, este clar ca sunt calul troian al rusilor in alianta. Oprirea totala a oricarei asistente militare.
    In faza a2-a, sanctiuni economice la sange , pe modelul Korea de Nord,Venezuela, Rusia etc. foamea e cel mai bun sfetnic.
    Faza a3-a, sustinerea masiva a miscarii de independenta a kurzilor si a altor grupuri anti-guvernamentale din Turcia pe model Siria.

    Nu mai merge cu vorba buna cu unii ,,aliati” NATO, si aici intra si prietenii unguri si bulgari, trebuie pus biciul pe ei, altfel se pare ca nu inteleg.

  22. Nu stiai de pretenia dintre Kemal Ataturk si Stalin?Kurzii pina sa se alieze in disperare cu SUA nu erau subventionati de Moskova?Cu ce a ajutat Turcia in problema afganistanului si iraqulkui?Deci in afara de baze,baze logistice cum a jucat,sau nu a jucat Turcia in NATO?

  23. Suveranitatea bat-o vina a câștigat. Pai Cum sa asculte bre turcu de american? Turcii se chinuie sa cumpere zarzavat subvenționat dar e suverana bre. Cumpăra s400 sa le folosească contra cui???? Nu sunt bune de nimic. Contra vesticilor nu. Contra rușilor? :))))))
    Sper sa nu ne duca dragnea pe calea asta. … ca salariu de 100 de dolari nu mai vreau dacă ne scoate îndrăgostitul ăsta din UE ca sa fie el suveran sa fure.

  24. E dans nu divort. SUA a tras Turcia langa ea cand era curtat de Stalin. Nu cred ca vor sa o piarda la un Putin. Deci e vorba de presiuni care sa arate nemultumirea dar fara a rupe complet relatia.
    E greu. Turcia are 70+ milioane de locuitori, cea mai numeroasa armata dintre aliatii europeni, si este pivot in Asia Minor, geopolitic acopera totul de la Pakistan pana la Italia. Nu poti rnunta usor la asa ceva iar Erdogan stie asta. Ce nu intelege e ca americanii vor Turcia dar nu neaparat cu el la carma.
    Iar povestea cu oprirea livrarilor de F-35 este mai mult chestie de prestigiu Pentru Erdogan. Armata turca are astazi capabilitati duble fata de orice vecin direct (cei mai puternici fiind Iranul si Grecia. Vecinul de peste Marea Neagra oricum este in alta clasa deci nu conteaza.
    Iar alianta Turciei cu Rusia nu este chiar lapte si miere. Strategic au interes comune in aparemta dar istoric cele doua puteri (azi una mai mare si alta mai mica) au avut conflicte fara numar in ultimii 400 de ani. Ceea ce se intampla si acum in Siria nude Erdogan nu se acomodeaza usor cu hegemonia rusa. dar trebuie sa o inghita, n-are ce face.
    Deci Erdogan nu iubit la Putin. Erdogan doar jucat la mai multe capete.
    De partea celalta, amercianii vor o Turcie „clasica”: laica, stabila, predictibila, pro americana neconditionat. Iar asta inseamna Erdogan out. Dar daca asta nu le iese, cred ca se vor multumi si cu un Erdogan moderat si mai pro occidental.

  25. Grecii spun budagproste la o asa veste! 🙂

    Pentru noi si alti aspiranti de F16 SH se ingusteaza palierul, ca doar americanii trebuie sa vanda cuiva avioanele alea destinate Turciei.

    Traim si vedem

  26. Dacă Turcia vrea un mariaj adevărat cu Rusia nu e nimic de făcut. Turcia a intrat in NATO pentru interesele sale de securitate, nu pentru sporirea capacității alianței. Fusese pana de curând un imperiu și doar prietenia imperiilor britanic și francez au ținut-o in viață la dimensiunea prezenta. Deși a dansat in WWI cu nemții, totuși britanicii au sprijinit-o și este in NATO de vreo șapte decenii.
    Dacă vor ieși din NATO, grecii vor spune mulțumesc și Turcia va rămâne cu cel mult 50% din teritoriu. Are mulți prieteni jur împrejur. E drept, cei mai mulți slabi.
    Pierderea strâmtorilor de către Turcia ar însemna penultimul act al prăbușirii Rusiei.
    Dar, mai este mult pana atunci!

    • Deși a dansat in WWI cu nemții, totuși britanicii au sprijinit-o și este in NATO de vreo șapte decenii.
      Pentru ca Imperiul Britanic – Cipru, Egipt, Palestina, Transiordania, Irak.

      • Egiptul, Palestina,, Transiirdania…. nu au fost și nu au avut statut de colonii, ci au fost protectorate britanice, teritoriu preluate in administrare de către britanici, tocmai pentru a împiedica decesul imperiului Otoman, „problema orientala” a sf sec XIX.
        Decesul galopant al Imperiului Otoman ar fi pus imperiul Britanic in fata unui fapt împlinit: limba rusa la Constantinopole.
        Acest joc de-a baba oarba cu NATO a mai fost dansat acum 100 de ani, când Turcia chiar a crezut in Kaiser și in sfârșitul tutelei britanice. De aceea spun ca nu m-ar mira ca Neo-otomanismul sa scoată Turcia din NATO.. Ca de partea lui, NATO a încercat sa scoată Neo-otomanusmul din Turcia prin sprijinul – prea palid – arătat pentru autorii ultimei încercări de lovitura de stat.
        Cu sau fata F35, dansul continua, fiindcă de masă nu mai poate fi vorba. Un F35 otoman pe o pista din Turcia ar fi in acest moment la fel ca unul „parcat” in Piața Roșie.

    • Piederea stramtorilor catre cine?

  27. Mai e mult pana departe. Adica pana la eliminarea Turciei din NATO.
    Incirlik e deschisa, Turcia participa la NATO cu toate drepturile si obligatiile aferente, discutiile se poarta inclusiv pe subiectul nordul Siriei.

  28. Eu nu înțeleg de ce mereu trebuie sa luam SH ?!?
    Daca F35 is the one, daca e varf de tehnologie si toți is vor configura strategiile de apărare conform acestui avion de gen V a de ce nu poate si Romania sa ia 12 buc 2020-2025.
    Luam 12 buc vedem cum e cu tehnologia asta cum e cu toată treaba, strategiile , tactica , piloții si alte tehnologiile cheltuielile și atunci vom sti daca ne trebuie si cate mai luam , 12- 24 -36 dupa. 2025-2030-2035.
    Nu luăm direct 20-30 buc cu banii jos ca saracii, dar intidem programul de achiziție pe 30-40 de ani. Nu cred ca nu ne permitem sa luăm cate 1-2 aparate pe an
    Alte țări visează sa aiba acces la ce ne Oferă nouă NATO pe linia de apărare, dar noi ne uitam in pod si ne batem cu PDF-uri

    • Igor,daca o te uiti la asta…https://youtu.be/h1DcWw9geig
      este quintessential a ce s a intamplat de la Dec ‘89 incoace…..”porcii “ ne au promis una si ne subjuga la fel ca “fostu proprietar “cate cazuse in propriile patimi,situatia noastra devine din ce in ce mai grea….
      Refenind la F35 “noastre “asta ar insemna gandire si planificare strategica,e foarte realizabil 18 unitati intr o escadrila cu tot ce le trebuie….insa “porcii “ se gandesc mic,la furtisaguri si combinatii,nu la apararea aeriana a tarii

  29. capatu satului

    pt. noi winner is F 35,
    Pentagonu ne-ar da,
    vreo 20-30 de bucati de astea si am dormi mai linistiti
    https://www.tehnomil.net/2019/04/04/f-35-pentru-romania/

  30. Pentru turci USA este Alah care i-a pedepsit pt tot ce-au făcut de-alungul timpului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *