Turcia vs Israel

images

Hakan Fidan

Anul trecut serviciile secrete turce au desconspirat 10 agenti ai Mossadului infiltrati in Iran si care se intalneau cu ofiterul lor coordoinator pe teritoriul Turciei. Stirea a fost publicata de catre Washington Post pe 17 octombrie, la doar o zi dupa intalnirea de la Geneva intre cele sase puteri si Iran pe tema dosarului nuclear al Teheranului.

Autorul articolului, David Ignatius, este un cunoscut jurnalist american, notoriu pentru legaturile sale la nivel inalt  in Congresul SUA, iar publicarea acestei stiri are se pare legatura directa cu sfatul americanilor catre premierul israelian sa faca ciocu’ mai mic in legatura cu increderea in bunele intentii ale Teheranului vis-à-vis de programul sau nuclear.

Faptul ca Turcia le-a dat la cap agentilor israelieni este un lucru cu adevarat extraordinar pentru relatile dintre cele doua tari, pentru ca de aproximativ 50 de ani servicile speciale evreiesti se folosesc de bunavointa servicilor turcesti pentru sustinerea operatiunilor clandestine in zona iraniana si irakiana, ori pana acum astfel de incidente nu au fost nicodata semnalate. Astfel agentii Mossadului foloseau teritoriul Turciei pentru a avea un acces relativ facil la teritoriul Iranului.

Jurnalistul american noteaza: “The Turkish intelligence service MIT had the resources to monitor those meetings, but after 50 years of cooperation with Turkey, Israel never imagined the Turks would “shop” Israeli agents to a hostile power. US officials assessed the incident as a problem of misplaced trust, rather than bad tradecraft.”

Dar semnalele unei raciri intre turci si evrei la nivel de servicii secrete au aparut inca din 2010 atunci cand Mossadul s-a plans CIA-ului ca Hakan Fidan, seful servicilor secrete turce ar fi de fapt in solda iranienilor, sau macar simpatizant, si se pare ca aceasta acuzatie a facut ca Netanyahu sa refuze sa ceara scuze Turciei pentru incidentul din 2010 cu Flotila Pacii, desi ulterior Ierusalmiul a prezentat scuze oficiale, la presiunile solide ale americanilor.

Astfel se pot trage cateva concluzii dupa acest incident: americanii s-au facut ca ploua, necomentand nimic fata de turci, ba mai mult decat atat, Washingtonul a considerat gestul Turciei ca fiind unul reparatoriu fata de atacul unitatilor de comando israeliane  pe navele Flotilei Pacii.

Asa ca pentru Isarel Barak Obama se dovedeste pe zi ce trece un factor de franare a politicii israeleien in zona Orientului Mijlociu si Ierusalimul este fortat sa gaseasca ale mijloace pentru as promova interesele, altele decat era obisnuit pana acum, iar aceste mijloace ar fi bine sa fie cat mai pasnice.

 

Sursa: Washington Post via Debka

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Si de ce ar fi bine sa fie mijloace pasnice? Din contra, ar fi foarte bun un razboi intre turci si israelieni urmat de altul intre americani si iranieni .

    • Si dupa de rusi care iau tot Orientul Mijlociu ca din oala?

    • Razboiul e misto si incitant pentru cei ce nu l-au experimentat vreodata.

    • dupa cum spui tu se vede ca nici armata nu ai facut-o, acolo te invatau sa nu reactionezi emotional si brutal la acest nivel de forte.Lucrurile se complica in zona orient mijlociu pe zi ce trece, iar „ciorba devine tot mai deasa si fierbinte”
      Sper ca SUA ca stat cu citeva razboaie mari in circa sa tempereze ambele parti (evrei si turci) ptr a putea continua si presa in continuare in programul democrat Obama de stabilizare interioara din zona. Are si sustinere EU mai ales Germana.

  2. Ceva ciudat cu politica asta de nesustinere a roscovanilor de catre ceafa rosie. Dubioasa rau desi stim ca se servesc mereu gogosi cu rahat alaturi de gogosi cu gem.

  3. Recomand cu caldura acest articol intitulat: „Iluzia siguranţei: pe Armata Română, nu pe „scutul” american, se întemeiază securitatea României’
    http://adevarul.ro/international/foreign-policy/scutul-american-iluzia-securitatii-romaniei-1_52661e63c7b855ff5665fcff/index.html
    Spor la citit!

  4. Israelienii au fost practic tradati de catre turci.Nu exista tradare fara incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *