Turela UT-50 Elbit testata in SUA

 

Filiala Elbit Systems din SUA a anuntat incheierea la sfarsit de septembrie a testelor noului sistem de turela teleoperata cu tun calibrul 50 mm (50×228): Unmanned Turret (UT50). Arma instala este tunul american de XM913, dezvoltat in cadrului programului Advanced Lethality and Accuracy System for Medium Calibre (ALAS-MC) pentru urmatoarea generatie de IFV.

XM193 este un derivat al Bushmaster M242 III calibrul 35x228mm , tunul fiind testat in 2021 cu o alta turela si pe LAV700 8×8:

Imagini comparative Bushmaster XM913 50mm, XM813 30/40mm si XM914 30mm:

Tunul mai este in curs de integrare si pe demonstratorul Griffin III al GDLS pentru programul OMFV:

Tipurile de munitie folosite:

  • XM1204 High Explosive Air Burst
  • XM1203 Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot with Trace

Northrop Grumann spera sa poata integra si munitie ghidata pentru a putea lovi tinte pana la distante de 7km, dincolo de raza vizuala directa.

In cadrul testelor au fost trase peste 200 de proiectile pe distante de pana la 3km…

In timpul testelor, s-a confirmat posibilitatea de a transporta o cantitate mare de munitie in turela pentru calibrul 50mm, fara a se face publica cantitatea exacta. Testele au fost efectuate la Centrul de testare Aberdeen, sub Acordul de cercetare si dezvoltare cooperativa CRADA, o cooperare cu Comandamentul pentru Dezvoltarea Capacitatilor de Lupta al Armatei SUA.

UT50 in teste de tragere/ Foto: Elbit Systems of America

UT50 a fost dezvoltata din propria initiativa a Elbit pentru a integra un tun de calibru mediu, fiind conceputa pe cerintele programului OMFV IFV (Optional Manned Fighting Vehicle) al U.S. Army. Programul are ca obiectiv inlocuirea MLI M2 Bradley in inventarul american.

Fata de Bradley, OMFV are printre cerinte un echipaj de doar 2 oameni si un al 3-lea membru virtual, pilotat de inteligenta artificiala. Participantii in faza initiala a programului sunt: Point Blank Enterprises, Oshkosh Defence, BAE Systems, Rheinmetall Vehicles, General Dynamics.

Proiectarea detaliata si prototiparea vehiculelor sunt planificate pentru 2023 respectiv 2025, iar intrarea pe piata a castigatorului este asteptata pana in 2028.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

. Elbit successfully tests next-gen turret for future combat vehicle (defence-blog.com)

https://www-altair-com-pl/news/view?news_id=38116

. Elbit Systems of America | Facebook

. Elbit Systems Demos Unmanned Turret for Next-Gen Fighting Vehicle (thedefensepost.com)

. The US Army’s Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV) Program  – UK Land Power

. New 50mm Bushmaster Chain Gun at AUSA – Overt Defense

27 de comentarii:

  1. Deci pana la urma incearca si calibre medii. Moment in care tot ce nu e MBT modern poate fi perforat.
    Ma intreb daca merge turela si la P5. As pune pe cate un pluton din fiecare companie…

    5
    • Eu zic sa lasam P5 asa cum este eventual sa-i atadam Spike la variantele cu UT-30 MKII. Dar poate pentru vitorul MLI (care o fi asta probabil ASCOD avand in vedere capacitatea de productie GDELS ex-UMB) ar putea fi luata in considerare.

      14
      • Fara nici o legatura cu Spike care ar fi foarte bine sa le integreze la un moment dat…

        Nu ar fi pacat sa nu suplimentam cu cateva buc per batalion (pluton in companie sau derivate per batalion) daca tot avem ELBIT in batatura ? Cred ca si efectul exploziv e semnificativ peste 30mm nu doar perforare blindaj…
        Tot pe P5 as integra si o turela de 105mm – AT cat si artilerie…gen Cockerill 3105…ca si asa stam rau la artileria autopropulsata…
        Toate astea la final de program dupa ce finalizeza cele 227 planificate deja…

        La MLI asa ar fi logic, si aici ar fi utile derivate cu turela 105mm (Griffin II ?)

        3
        • Ma rog sunt pareri, doar discutam, nu stim ce au in cap cei de la MApN. Insist sa lasam asa cum sunt P5 exceptand rachetele AT. Griffin II este tanc usor cu tun de 120mm, desi imi place ca vehicull nu stiu cum l-am putea folosi noi. Griffin III este IFV-ul propus sa inlocuiasca Bradley si este propus cu tun de 50mm, de aceea au si facut cei de la Elbit turela asta si zic eu ca aici putem sa aruncam o privire. Cu tunul de 105 nu vad la ce il putem folosi, deja americanii vor sa renunte la Stryker cu asa ceva(daca am inteles bine) ori pt sprijin artileristic avem P3 si O5 cu mortier de 120mm.

          1
          • Tastatura de tel. ?
            P5 nu O5.

            1
          • https://en.m.wikipedia.org/wiki/General_Dynamics_Griffin
            105mm la Griffin II zice wiki si nu numai

            Striker cred ca merge doar direct hit nu si artlilery – 42 elevatie la cockerill, poate si de asta renunta, mortierele cred ca au raza mai mica decat 105. Inteleg ca striker 105 va fi inlocuit de Griffin II 105…
            De folosit…AT si artilerie cu raza mai lunga decat mortierele…

            P5 cu 105 ar fi oarecum similar cu ce au / aveau francezii pt recunoastere, avem o brigada ISR…

          • Din ce stiu eu, Stryker MGS sunt in dotarea brigazilor Stryker ale US Army. Si cum vecinii lor sunt: a 51 provincie la nord (pe numele ei Canada) si „those who do our laundry” la sud, este explicabila decizia sa renunte la program. In felul asta fac ceva saving-uri si la batalionul de suport al fiecarei brigazi.

            „pt sprijin artileristic avem P3 si P5 cu mortier de 120mm” – asta este si parerea mea, sunt ce trebuie.

            Griffin II are tot 105 mm (nu 120mm). Mie-mi place tancul, de ce zici ca nu l-am putea folosi?

            2
          • Ce au în cap doftorii în strategie și management?

            Chestiunea poate fi de interes,dar indiferent cum o întorci rezultatul e 0.
            Presupunând ca e vreunul care sa vrea sa facă o treaba cap coadă, se izbește de meandrele concretului,asa încât rezultatul final e o coadă de peste,dar care suna foarte american când se vb de produsul respectiv.Cand te apropii,suna a gol.

            Asa încât ajungi la MLI fără rachete,fără tancuri fără task forces,insă avem intr-un viitor apropiat brigazi grele.Heavy brigade sounds cool.
            Iar cu Ascod sau ce o fi,stau perfect relaxat ca vor veni incomplete,pt ca niște domni ce se cred manageri vor lua un deviz și se vor apuca sa taie din subsisteme,pt ca vor „optimiza ” costurile.Si cum mintile luminate cu lanterna (din Sharky citire) vor zice ca MLI nu distrug tancuri,vor veni și alea fără te miri ce.

            Legat de conceptul de tanc ușor,e ceea ce acum,Anno Domini MMXXII are cel mai mult sens. Lupte între tancuri în Ucraina le nimeri pe degete deci protecția prin blindaj masiv și greu nu se justifica.Pt restul draciilor ce afectează tancuri exista ERA,APS,etc… Dacă mai e și pe platforma similara cu MLI,de 3x ura.
            Decât 2 mari și grele,mai bine 3 mai ușurele.Daca sunt 4 ori 5,cu atât mai bine.

            Teoretic,af corz,nu vedem noi asa bijuterii în următoarele decenii.Nu le gândesc acum cat e criza,când trece vorcdesfiinta cu totul ideea de blindate,pt ca vom fi noua Belgie,ne apară Ucraina.

            9
            • Dom’ Mihais cand esti deprimat imi dai fiori.

              2
              • Bro,îs optimist.Dar daca ma apuc sa fac sondaj cu cati mai vin pe la unitati în caz ca se da Radu cel Frumos(ma rog,amu e o alta chemare la luptă)…

                Una din lecțiile ultimului deceniu e ca unitățile „ideologice” sunt alea care fac treaba.Fiare se pare ca se găsesc. Cheful de bătaie e de obicei ala deficitar.Si creierul.

                As vrea ca unii care vb de 15 ori pe zi de „luptatorul în câmpul tactic” sa știe a.despre ce mama dracu’ vorbesc și b.sa tina o arma în mana ca lumea.

                Ar fi util din vreme de pace.La razbel,oricum va fi o varza,unii vor fi surprinzatori de meseriasi,alții vor fi în medical,se vor improviza luptători din te miri ce și cine, iar aliații destul de înțelepți sa aibă cu ce își vor câștiga influenta în România postbelica cărând tehnica în tarisoara amenințată.

                Viziunea strategica a sferelor înalte reiese din următoarele.Prin 2015,-16,cu unii cu galaxii pe umeri,se punea problema ce sa se facă.Iar ăștia se plângeau ca ei fac bugete si planuri cu previziunile institutului național de statistica.
                Lucru perfect idiot pt oricine are 2 neuroni ok.
                Li se spune ca poate ar trebui sa utilizeze propria statistica ,adică 100% țeapă an de an și sa facă planificare ca lumea,cu mai multe variante.Varianta minimalista sa ofere o capacitate credibila cu limitările inevitabile,iar dacă le pica o căruță de bani sa aibă o idee ce sa facă după. No fucking way,băieții visau PIB de 350 miliarde,cu buget de 7.

                E asa pt ca nu-i f… nimeni cu adevărat.Au activitate,dar nu muncesc productiv propriu-zis.
                Se mai duceau prin controale prin Astan,cât sa facă 120 zile în teatru,mai asigurau 200€ la pensioara.La ce sa te încurci cu răspunderi adevărate?

                Deci,povesti cu tunul de 50 pe MLI,care racheta AA e adecvata cărui scop îs simpla fantezie și un mod mai plăcut de petrecut vremea decât ascultând manele.

                6
            • Hai mă lași

              1
        • Ar fi bine sa incepem – intr-un final, zic eu – cu pifanul de rand, pana la turele SF pe mana de utilaje din dotare. Arme individuale, echipament sanatos, toti pana la unul, si miscare cat cuprinde in poligoane, nu miorlaieli cu restrictii bugetare. Ai vazut cum misca polacii cu Rosomacii, vis a vis de cum se chinuie ai nostri sa nu murdareasca cumva piraniile? Polacii le tavalesc serios, ai nostri parca le tin de pus in biblioteca. Vorbesc de polacii oltenesti. E, cand o fi sa avem pifanul dotat, protejat, pregatit, instruit, comandat ca la carte, vorbim…pana atunci, de dotari fantasmagorice vorbeste doar Dadancu, si unii il cred…

          7
        • Pune si cateva cu turela cu tun de 120 mm, Au italienii pe iveco.noi de ce nu am putea pune pe P5?

          3
  2. Foarte interesant ca americanii merg pe calibrul 50 mm pentru viitorul IFV. Probabil ca experienta de lupta le-a demonstrat necesitatea unui calibru mai mare de 25 mm și 30 mm. Acum dacă ma gândesc cum BTR-4 angaja T-72 cu tunul de 30 mm, 50 mm face prăpăd în blindatele celei de-a doua armate ale lumii. Dar deja cred ca americanii nu se mai raportează de mult la rusi, chinezii fiind noua scara de măsură.
    Pe de alta parte, nu pot sa nu apreciez Elbit pentru ca este acolo între cei care inovează și țin pasul… faptul ca au facilități de producție la noi, e ceva extraordinar și arata ca doar o industrie militara privata poate face performanta în România… din păcate.

    17
    • @VS
      Nici vorba , creșterea calibrului este dorita pentru ca un proiectil de cal 50 permite o incarcatura mai mare decât unul de cal 30 .
      Prin excelență , cal 30 este perforant sau / și incendiar la un preț modest .
      Cal 50 va permite îndeplinirea unor misiuni cu o putere de foc mai mare decât cal 30 , este pur și simplu următorul pe listă .
      Ce e de remarcat folosirea unei frâne de gură supereficientă ( semisferele montate la gura țevii ) , de inspirație japoneză WW2 , de la tunul antiaerian de cal 40 .

      5
  3. Ai dreptate, VS.
    Din pacate, la noi degeaba ai productie … ca se iau din afara toate… vezi Damen, Ficanteri, etc …
    Nu stiu daca Elbit face turela la P5 la noi, sau e adusa tot de la elvetieni … nu stiu ce productie fac aici.
    In fine, capetele mari si luminate de la noi merg pe cumparari microscopice si preturi mari, SH in general, si nu pe productie, ca de ce sa dai de munca romanilor in RO ?
    Sa ramina banii in tara ? Doamne-feri …
    Bravo Elbit ca stie sa inoveze, thumb-down alor nostrii, ca nu vor sa produca in RO.
    Pe turelele de P5 ar trebui integrat Spike, neaparat, si cit mai repede, macar la fiecare al doilea P5 pe care il avem/vom avea.

    4
  4. Now especially in due time. Such efforts in case of success pay off huge profits.
    Well, for „Namer”, „Eitan” that’s okay too. תורת לחימה (torat lehima, „сombat application theory”) that’s our main problem for the IDF at the moment. Merkava-tanks were used for close support role… Nice weekend and Shabat Shalom !

    8
  5. Noi avem S 60 nemodernizat.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *