Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS) și notificarea, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor americane. Acest sistem îl va înlocui pe cel donat Ucrainei de țara noastră în luna septembrie a anului 2024.
Costul estimat pentru acest sistem, compus dintr-un set radar AN/MPQ-65, în varianta modernizată față de cea donată, două stații de lansare M903 și o stație de control lansare, este de 262 de milioane de dolari. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 280 de milioane de dolari.
Sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate, precum și prin intermediul Inițiativei Immediate Action on Air Defence, în vederea refacerii deficitului de capabilitate generat de donație.
Sistemul PATRIOT poate detecta și doborî o gamă largă de platforme aeriene și rachete balistice, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.
Sistemele de rachete sol-aer sunt esențiale pentru securitatea națională și regională. În contextul politico-militar actual, România continuă eforturile pe dimensiunile de apărare și securitate, prin asigurarea unor capabilități militare robuste și credibile.
***
Programul de achiziție a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT a fost inițiat prin Legea nr. 222/2017. Primul sistem a fost recepționat în anul 2020. În perioada 2021-2023 au fost recepționate echipamentele majore pentru celelalte trei sisteme din prima etapă a programului. Pentru sistemele din etapa a II-a (trei sisteme), pentru care România a semnat contractul de achiziție la finalul anului 2023, Guvernul SUA a lansat deja comanda către compania Raytheon pentru începerea producției de radare, stații de lansare, sisteme de comandă și control și rachete.
Pentru donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina și, ulterior, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol prin cumpărarea altuia pentru Armata României a fost adoptat, în luna septembrie a anului trecut, un nou act normativ, respectiv Legea pentru completarea Art.1 din Legea 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare antiaeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.
Păi sistemele noastre comandate inițial parca aveau 4 lansatoare nu două. Deci îi dăm 🤡 de la Kiev un sistem complet și primim jumate ?? Nașpa moment !!
albastrelul nu se lasa,trebuie sa si merite rublle sau nu prea il duce capul
Pt ei sistemuil este reprezentat de lansatoare:Noaptea mintii
S-au tinut de cuvant ai nostrii cand au spus ca sistemul va fi inlocuit . O bila alba aici . Americanii , promti s-au pus pe treaba . Multumiri aliatilor Norvegia si Suedia care au platit efectiv pentru sistem …Si o palma peste bot alora care se vaicareau pe aici ca ramanem in kuru gol daca donam sistemu ucrainienilor si vai, il suparam pe unchiu ‘ Vova si sa vezi ce ne-o trage el…Pana in final nu a fost o miscare rea…
Păi, dacă o baterie face 700 de milioane de coco,cum adică primim una de 280 de mil? Unde-i restul de coco? De ce primim doar 8 rachete pe două lansatoare (mașină)? De ce nu primim minim 8 lansatoare ?8×4=32 de rachete? Ceva nu-i în regulă.
Sistemul este PAC 3, similar cu ce am donat Ucrainei, iar pe PAC 3 ai cate 16 rachete pe masina-lansatoare.
Corect… asta in timp ce a devenit clar pt toata lumea ca rusii folosesc la toate atacurile si drone si decoy-uri.
Ipoteza mea e ca fie le tin doar pentru rachetele balistice („hipersonice”, cum le zic rusii), fie doar pentru defilare si misiuni cultural-folclorice – spre ex. cum ar organiza fan-clubul Ion Antonescu apararea Chisinaului impotriva crucisatoarelor klingoniene din Transnistria sau din Gagauzia.
In primul caz se presupune ca F16 trebuie sa fie gata de lupta antiaeriana si in numar mare in orice moment si cam pe toate directiile din care poate veni un val de rachete de croaziera si de drone. Cum astea pe care si le iau in cap ucrainenii bat pe la 2000 km+, se presupune ca atacurile ar putea veni nu doar peste toata frontiera de la BG pana la Ungaria, ci inclusiv peste spatiul aerian al prietenilor din Serbia, dependenti politic de rusi.
Deocamdata acoperire antiaeriana cat-de-cat n-ar fi decat pe sud-est… ca de la Turda sa respinga un atac din nord ar depinde in mare masura de comunicarea cu Ucraina, tara non-Nato.
Presupunand ca se muta o escadrila de F-uri la Bacau si cel putin estul ar fi acoperit in felul asta, avand in vedere disponibilitatea avioanelor la varsta pe care o au, cam cate rachete de croaziera ar putea fi interceptate dintr-un intr-un val de 100-150 de rachete inclusiv decoy-uri trimise toate pe sectorul unei singure escadrile ?
Uite un lansator M 903 la polonezi are 4 rachete nu 16, am pretentii la voi,ca nu trage cu apra 122…..Voi realizati ce inseamna o racheta Patriot ce diametru si ce lungime ? nici Himars nu are decat vre o 6 buc. Pune George GMT si ceilalti o imagine cu un lansator M 903 cu 16 rachete sa vad si eu…..
https://romania.europalibera.org/a/explainer-sistem-aparare-aeriana-patriot/32940743.html La polonezi are 6 rachete, cel mult 8 nu 16 ca nu trage cu PRND
gerula pac3 sunt 4 containere a 4 rachete : 4×4 = 16 ,cele mai mari containere sunt alea de pac 2 gem care sunt 4 cu 4 rachete ,vezi comentariul de mai jos iti spun numaru de containere tipu de racheta si cate rachete sunt in containere
Oare 2 statii de lansare M 903 nu sunt prea putine? Ar trebui sa fie 4 din cate stiu eu…
E o nebuloasa aici, nu stim cate lansatoare si de care am adat ucrainienilor. Plus ca am cerut un „chit pentru lansatoare” ,care nu stie nimeni ce face chitul ala ce rol are si de ce e necesar !
Daca sunt 16 rachete pe un lansator e cea mai mare idiotenie, ca daca ti l dileste ai ramas spectator m ai bine sa ai 4 lansatoare de cate 4 rachete dispersate…
si M902 tot 16 lua ,ce diferenta e cred ca este vorba de modularitate,pe M903 merge mixaj ,poti pune pac 2 pac 3 pac 3mse pe acelasi lansator deci nu ai nevoie de 3 lansatoare pt 3 tipuri de rachete ci de unu
si uite aici ce spun astia de olandezi :
https://govconexec.com/2024/08/netherlands-boosts-missile-defense-capability-with-planned-purchase-of-patriot-launch-stations/
Care esti mai in tema ? Am inteles ca radarul asta increment 3 + e mai tare, super digitalizat, mai jmecher, are raza marita cu 30 %. Ce nelamurire am ce este? ce face chitul ala de conversie pentru lansatoare…
pt nemultumiti la un click distanta de pe wiki, ca nu am timp si chef sa caut ce M de LS am donat dar nu cred ca 903
”The new M903 Launching System has a modular design capable of holding a total of 4 PAC-3 launching canisters (16 missiles), 12 PAC-3 MSE canisters (in 3 rows of 4), or 4 PAC-2 GEM canisters.
It can mix different missiles, such as 6 PAC-3 MSE canisters (in 3 rows of 2) and either two PAC-3 canisters (8 missiles) or two PAC-2 canisters on the same launcher, down to combinations of a single PAC-2 canister, a single PAC-3 canister (4 missiles), 4 PAC-3 MSE canisters (in 2 rows of 2) or 2 PAC-3 MSE canisters in a single row.
In December 2023 it was stated that production of Patriot interceptors was 550 a year and would be increased to 650 a year in 2024.”
S-ar putea sa fi donat doar 2 lansatoare, fapt pt care nu trebuie sa inlocuim decat cu 2 noi. Ce nu inteleg e unde a disparut LTMDS de care s-a tot vorbit.
Pai nu a disparut nici nu a fost decat in mintea unora,ministerul niciodata nu a zis ca vor fi cu ltamds