Francezii nu se lasă duși din Grecia nici stropiți cu apă sfințită și dacă tot nu vor să plece, fac parteneriate. Cel mai recent dintre ele s-a petrecut pe 25 martie, când reprezentanții KNDS Franța (adică Nexter) și grecii de la Metlen Energy & Metals au semnat un parteneriat exclusiv cu privire la fabricarea în comun a MLI VBCI Mk II, adică a “Philoctetes” – numele unui erou din mitologia greacă, participant la războiul troian și considerat un arcaș de elită.
Revenind la VBCIul grecesc, cele două companii s-au înțeles ca francezii să facă un transfer importat de tehnologie în domeniul blindajului din aluminiu și ar urma ca carcasa blindată să fie fabricată și sudată în Grecia. De asemenea, întreținerea eventualei flote va fi făcută local de companii grecești.
Doar că această încercare a francezilor de a vinde VBCI grecilor nu este prima. Anul trecut, Nexter a propus livrarea a 370 de MLI VBCI astfel: 200 VBCI Mk II noi+50 de unități specializate (transportoare medicale, posturi de observație și comandă) + 120 de VBCI Mk I la mâna a doua din inventarul armatei franceze.
VBCI a fost prezentat în Grecia în 2021, iar în 2023 au fost efectuate teste reale de mobilitate în teren și trageri cu muniție de lupta. Ba tot în 2023, VBCI Mk II a participat la teste de mobilitate împreună cu tancurile Leopard 2 HEL. Deocamdată nimic concret.
Oferta către Grecia este VBCI Mk II – “Philoctetes” care este varianta modernizată a VBCIului franțuzesc. Până acum Franța a cumpărat 630 de blindate (care în nomenclatorul francez este MLI), din care 510 vehicule în format clasic de MLI – VBCI-VCI și 120 de unități ca post de comandă – VBCI-VPC.
MLIul francez este proiectat să fie modular și poate folosi o gamă largă de arme, de la tunuri de 25mm până la 105mm, dar nu este amfibiu. Propunerea făcută grecilor are la baza turelă T 40 dotată cu un tun de 40mm cu muniție telescopică (la fel că în cazul MLI “Ajax” britanic) și lansator de rachete AT Akeron MP.
La nivel de sisteme electronice, farncezii n-au făcut economie, astfel șoferul beneficiază de un câmp vizual de 180*, zi-noapte, comandatul de 360*, zi-noapte, un sistem de comandă și control foarte modern.
Masa maximă este de 31 de tone, cu o capacitate de încărcare de 13 tone, vehiculul beneficiind de un motor de 600cp.
De asemenea, VBCI poate fi integrat în ceea ce numim tehnologia soldatului viitorului.
Cu toate acestea, francezii n-au reușit să vândă MLIul nimănui, nu că n-ar fi încercat, dar dacă ne uităm la ce cumpără țările europene când vine vorba de MLI putem observa că cvasi-majoritatea lor merg spre MLI-uri grele (în jur de 40 de tone) pe senile. Si chiar acolo unde VBCIul a participat la competiți impotriva altor blindate pe roți – 8×8 a pierdut: în Lituania și Marea Britanie în fața Boxer, în Polonia în fața Patria AMV, Stryker a caștigat în Bulgaria, iar Pirahna 5 a învins VBCI în Spania și Danemarca.
Cam toate comenziile pentru MLI-uri noi sunt pentru vehicule pe șenile și doar România și Spania au marșat pe MLI-uri 8×8 (Pirahna 5), cu observația că în cazul Bucureștiului doar o parte din flota de Pirahna 5 are rol de MLI, majoritatea vehiculelor fiind de fapt transportoare de trupe cu grad ridicat de protecție, iar România are de gând să cumpere peste 200 de MLI-uri pe senile.
Să fie configurarea pe baza de roți motivul pentru care VBCI nu se vinde? Greu de spus, cert este că nimeni nu se prea interesează de oferta francezilor, iar în cazul grecilor situația este destul de spinoasă, atât timp cât relieful local cred că ar favoriza senila în fața roții, dar ramâne să vedem ce vor alege grecii, care – să nu uităm – ne asigurau că Kf-41 Lynx este favoritul lor dar n-am mai auzit nimic în acest sens, iar planul lor de reinarmare în valoare de 27 de miliarde de euro nu pomenește nimic despre MLI-uri.
GeorgeGMT
Care o fi motivul că NU comentează nimeni ?
Remarc doar ca o fi ceva in transportorul asta și care îl face să piardă ?
Aluminiu din corpul transportorului ? Nu știu.
VBCI cu grecii nu prea e subiect.
Francezii trag sa vanda elefantu, grecii se lasa greu, probabil spaga e prea mica.
E un mli pretabil la razboi colonial, francezii cu asta au facut cariera, familii reusite de vehicule pe roti pt cc in special, pt desert.
Au vandut pe la arabi si prin lumea a 3a africana, unde era loc de spaga.
Articolul este bun. Motivul este oboseala de la servici după sărbători. Am un somn, de nu mai văd bine literele…
e din cauza numelui stupid
cum ar suna:
– 3 filocteteți la ora două – perforant – 1200 m
– 3 ce, mă?
Cumpătare sau prostie?
Un articol foarte interesant despre „saga” înzestrării mecanizate a Greciei..
https://www.google.com/amp/s/bulgarianmilitary.com/2024/12/09/no-vbci-or-bradley-greece-pivots-to-israel-for-500-m113-upgrades/
„No VBCI or Bradley: Greece pivots to Israel for 500 M113 upgrades”
Au dezvoltat local MLI (fie și cu multe chestii germane..tunul, motorul etc) Kentauros..dar au zis pas dând cu flit industriei locale..și-au luat angajamentul pentru achiziții de echipament NOU (aprobat de Parlament chiar!)..
„According to a statement released by the Hellenic Ministry of Defense, the Greek government approved the acquisition of 250 German-made KF41 Lynx tracked armored Infantry Fighting Vehicles.”
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2023/greece-agrees-procurement-of
..au refuzat (discutabil) Bradley-uri moka..si acum cârpesc cu asistenta din afara UE..(când toată lumea își înlocuiește M-113 ei le modernizează!)..
Unde am mai văzut „tiparul” asta?(sau macar părți din)..mie îmi pare că au și ei combinatorii lor..
E incredibil cum baga atâția bani in apărare dar nici acum nu au deloc TBT/TAB-uri..și MLI-uri depășite..
Strict despre articol.. irelevant că a pierdut tender-uri..Franța pe terestru nu exportă mult că fac chestii foarte customizate pt cerințele armatei franceze și nici nu sunt „mana largă” sa ofere transfer tehnologic ca alții (și foarte bine fac! iși protejează cercetarea autohtona)..
..iar dotarea oferita e peste ce are Franța (turela cu tun CTA-40mm vs turela Dragar/Tarask cu tun Giat de 25mm)..cu ce e mai breaz Piranha al nostru?
Trebuia să luăm noi VBCI! Turela Dragar a și fost testată pe acel TAB de recunoaștere RN-94 făcut cu turcii..întăream relațiile cu cel mai mare aliat istoric al nostru..
Dar deh..francezii vax!..cu Dacia, Socat și alte colaborări de-a lungul timpului.. ne-am „luat țeapă”..mai bine Elveția..că în caz de război sigur sar pentru noi..
Sunt linistit..că dacă ne ataca rușii le dăm ciocolata elvețiană..și dacă tot nu se lasă..am auzit că Garda Elvețiană (a Papei) sunt unități de elită..
..tremura muscalii..
Pai si la blindate usoare ofereau Arquus. E mai bun Otokar ca este pe filiera pesedeaua Ponta.
@Nuca in perete
Ce să faci cu VBCI? Pirandele noastre sunt muuuuult peste VBCI-ul aflat acum în dotarea Armatei franceze. Dacă stai să studiezi mai atent, Pirandele noastre sunt în top 3, lejer, la ce există acum în Ueropa în materie de MLI-uri pe roți, șingura lipsă, discutabilă dealtfel, ar fi rachetele AT din turelă, dar alea-s la grupa din dotare.
Părerea mea, hâc…
@Sharky..
Corect..cu turelă Dragar I sau Dragar II (Tarask) cu tunul GIAT de 25mm și fără rachete AT da..
Dar pt export francezii oferă turela T-40 cu tunul CTA de 40mm și rachete Akeron..
E adevărat că această combinație a fost prezentată abia în 2023 ce am găsit eu..
KNDS Nexter introduces new version VBCI T40 Infantry Fighting Vehicle.
17 Aug, 2023
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2023/knds-nexter-introduces-new-version-vbci-t40-infantry-fighting-vehicle
Cand deja se comandaseră Piranha..pe Dragar posibil sa nu fi fost..
Dar și aici a fost o greșeală..trebuia să ținem de bani și să luăm TBT-uri împreună cu MLI-uri.. părerea mea.
O comanda mai consistentă altfel negociezi prețul..dotările..adaugi ani de mentenanță in plus la contract etc..știi și tu..în comerț orice achiziție mai bănoasă e mai profitabila pentru ambele părți.
Chiar erau TAB-urile in stare mult mai proastă decât Jderii de s-se iau la diferența așa mare de timp?
Dacă le luam pe amândouă pe același program (gen LAND-urile australiene) beneficiam de cele mai bune dotări..
Si ced că sunt comparabile feature-urile:
CTA-40 vs Bushmaster 30
T-40 vs UT-30
Akeron vs Spike
Motor Renault vs MTU
Șasiu de VBCI vs Piranha (de protecție laterala și spate cu toții suntem de acord că în contextul dronelor NICIUN sistem nu este dotat corespunzător asa că..).
Și poate luam și Jaguar 6×6 de recunoaștere și MBT Leclerc (XLR) in deal sa funcționeze în „rețea” Scorpion (senzori comuni, telecomunicații etc).
Dar te puneai bine cu o putere nucleară..așa Elveția forever neutral..ne dau niste Toblerone drept mulțumire că luam de la ei..
Și am avut această discuție dacă EFTA (Elveția, Norvegia etc) e Europa.. este dar nu e UE! Dacă mă întrebi pe mine sunt chiar rivali..dacă adera și UK va fi chiar nasol..în perioada Războiului Rece erau 3 blocuri..în EFTA ăștia erau și Portugalia etc.. lucrurile erau (mai clare).
Sunt blocuri economice totuși diferite..
Sa intre și ei în UE și mai vorbim..
Iar defense nu e ca și cum îți iei o mașină sau un telefon..specs sunt criteriul 14..cumperi influența (cum zicea chiar Trump parca atunci când iei echipament american).
Părerea mea.
@Nuca în perete
No offence, dar ce spui tu intră la categoria „dacă și cu parcă”…
Chestia asta cu înzestrarea ține de ce vrea mușchiul politicienilor, nu de ce vrem noi. Ai caz recent și concret, opv-ul corvetă ușoară turco-română. Sau cobra 2, decupată, să se încadreze la greutate.
Sau, dacă vrei exemple mai răsărite, vezi ce face Trumpetistul șef și echipa lui cu bugetul Pentagonului.
Părerea mea, hâc…
Cobra 1,5 și curveta sunt șmenuri pe față, se vede din avion, să zic așa….
Cand ai in curte vreo 1800 de M113 (diverse configuratii) functionale (si nu prea) te cam strange buzunarul sa le dai deoparte si sa iei ceva absolut diferit.
Asa ca tot incerci modernizari, te mai uiti si in curtea vecinului si vezi ca nici el nu prea are cine-stie-ce si tot te scarpini in cap incercand sa gasesti cea mai buna solutie, fara sa intri in banii de Air Force sau Navy.
Grecii au 1800 de M113? Dar câtă infanterie au?
Până la urmă nu câtă infanterie ai contează, căci nu toate vehiculele au fost destinate strict infanteriei.
Pe de altă parte SUA pompează masiv ajutoare către Grecia pentru a contrabalansa ascensiunea Turciei.
Uite aici ai două exemple de donații din partea SUA:
Cea mai mare donație de vehicule blindate M113 din Statele Unite către Grecia a avut loc în anul 2014, când Grecia a primit 460 de vehicule din seria M113A2, ca parte a programului american Excess Defense Articles (EDA). Transferul a inclus mai multe variante ale vehiculului M113, după cum urmează:
• M113A2 – transportor blindat de trupe
• M577A2 – vehicul de comandă
• M901A2 – lansator de rachete antitanc TOW
• M106A2 – transportor pentru mortier
• M1059 – vehicul pentru mascare (generare fum)
Aceste vehicule au fost oferite gratuit de către SUA, Grecia plătind doar costurile de transport, estimate la aproximativ 4 milioane de euro (5,5 milioane USD). Livrările au fost programate în loturi, începând din mijlocul anului 2014, iar vehiculele au fost inspectate la depozitul militar 304 din Velestino înainte de a fi distribuite unităților operaționale.
De asemenea, în aprilie 2012, Grecia a acceptat o ofertă de donație din partea SUA pentru aproximativ 700 de vehicule M113 din stocurile excedentare ale armatei americane, ca parte a eforturilor de modernizare a forțelor sale armate.
Tot pe subiect..
Sistemul cu muniție telescopica CTA-40 poate e mai bun dar vine cu un cost..e mult mai scump se pare..
Iar soluția ar fi sa fie adoptat in număr cat mai mare (și pe naval, AA etc).
Era o șansă parerea mea pentru Europa să (mai) reducă dependenta de Bushmaster..
Ironic e că americanii au dezvoltat tehnologia..de fapt au băgat multi bani ca sa realizeze că tot clasic e mai bun..astfel că e interesant de văzut cum va decurge acest pariu al FRA+UK..
Momentan doar Belgia (care a comandat Jaguar-uri) a achiziționat CTA..
Pledam cu ocazia altor articole pentru armonizarea calibrelor pe tot NATO (sau macar Euro)..și pt că blocul celorlalți stau mai bine in aceasta privința..au 2 calibre „mari și late” pe IFV/APC/CIWS/V-SHORAD..
Istoria (exhaustivă) a CTA aici..cu provocările din viitor..
https://www.thinkdefence.co.uk/2024/04/the-40mm-cased-telescoped-armament-system-ctas/
grecii iau de la francezi pentru ca sa le tina partea intr-un eventual conflict cu turcii.
altfel VBCI e un transportor light; drept e ca turela si armamentul sunt f puternice deci s-ar putea spune si MLI intr-un fel, dar blindajul lateral cam sufera. ideea este insa sa nu te apropii de el
la ce le trebuie grecilor? la acelasi lucru pentru care le trebuie Centauro italienilor; turcii n-au nici ei APC/IFV foarte bine protejate, ca cele europene.
Mvai altii care nu le au cu tactica moderna, cum sa ai racheta AT integrata pe turela, imediat vin unii si iti explica ca nu ai nevoie ca rachetele se integreaza pe platforme mai mici de mare mobilitate si nu pe tancuri si MLI-uri…nu-i asa?
Piranha 5 este peste VBCi la mai toate capitolele, munitia CT 40mm e interesanta dar sincer consider ca 30-35 mm este suficient pentur campul de lupta actual si poti si sa ai gata de tragere o cantinate mai mare de proiectile, pentur orice altceva exista rachete AT sau drone.
Ce este curiose din punctul meu de vedere este ca tot NATO parca nu se gandeste la razboiul impotriva dronelor si la kituri de protectie standardizate pentru partile laterale si spatele MLI-urilor sau MBT-urilor.
Toata lumea se gandeste ca o sa rezolve ei chestia asta prin buruiaj electronic….
eu n-am vazut in 3 ani de razboi un tanc / mli / transportor rusesc sau ucrainian distrus de rachete AT trase de pe mli/transportor
nu zic ca n-ar fi frumos, dar nu cred ca-i musai. prefer numar daca am de ales intre kitul respectiv pe mli-uri sau mai multe mli-uri
Topped off with fresh ammunition and replacement M-2s, the 47th Mechanized Brigade has blunted the Russian offensive. One dramatic engagement, observed from overhead by a Ukrainian drone, shows how.
On Wednesday night, an M-2 gunner spotted a Russian T-80 tank a mile away across a field east of the village of Novopokrovske. The M-2 crew fired a single TOW wire-guided anti-tank missile, which punched through the 43-ton, three-person tank. “Bradley—the tank destroyer,” the Ukrainian defense ministry crowed.
It was one of the longest-range direct tank kills of the Russia-Ukraine war. But it probably came as no surprise to boosters of the iconic Bradley, which has been the U.S. Army’s main fighting vehicle since the 1980s. “The Brad … is not a tank, but it can be a tank killer,” explained Mark Hertling, a retired U.S. Army general who commanded an M-3, a scout version of the M-2, in Operation Desert Storm in 1991.
n-am zis ca nu poate, am zis ca n-am vazut si sunt zeci de video cu rachete AT distrugand blindate ale ambelor tabere.
Nu ti-am reprosat ceva, ca nu sunt la vanat greseli, am pus un exemplu ca exista, ceea ce invalideaza teoria.
Între timp au apărut și dronele cu comunicația prin fibră optică. Ucrainienii pretind că au găsit o astfel de dronă cu 10 km de fibră pe mosor. Aș zice că este o distanță apreciabilă pentru o lovitură de precizie cu ghidaj în timp real.
outh Korea’s Hyundai Rotem and the Polish government have reached an impasse in negotiations for the sale of a second batch for K2 main battle tanks, fuelling speculation that procurements for the Polish Army could end at just 180 tanks out of a planned fleet of over 1000. The first contract to procure 180 K2s was signed by the Polish Defence Ministry in August 2022, and is set to be completed in 2025 as Polish Army receives the last 96 vehicles this year. The ministry was reported in March to be preparing to sign a $6.2 billion contract to procure 180 additional tanks, with Polish government officials have confirmed at the time that the new agreement was expected to be finalised by April. Issues that have held up negotiations include disputes over pricing, technology transfer, and the terms of local production, with Polish demands reportedly viewed as excessive. Production of the K2 in Poland is considerably less efficient than production in South Korea, and has almost doubled the average cost per unit to $34.4 million. Delays in securing a deal have fuelled significant protests by workers at the Polish Armaments Group’s defence firm Bumar Labedy, who have raised concerns over a production gap between K2 batches that could have disruptive implications for industry.
https://militarywatchmagazine.com/article/skorea-poland-stuck-impasse-k2-tank-sales