Lansatorul LML NG

1

Cei de la Thales au introdus pe lista lor de produse un lansator multirol, instalabil pe tripod sau vehicul, care poate lansa rachete sol-aer STARStreak sau multirol LMM (Lightweigh Multirole Missiles).

Lansatorul denumit LML-NG (Lightweight Multiple Launcher – New Generation), adica lansator usor multiplu de noua generatie, are integrat un lansator cu 2 tuburi pentru a lansa antiaerian sau impotriva tintelor de la sol rachete de tip StartStreak, respectiv LMM. Ambele rachete se bazeaza pe principiul ghidarii pe raza laser (beam riding) si pot lovi de la UAV-uri si elicoptere, in cazul Starstreak, la vehicule de transport, blindate usoare, puncte de comanda si comunicatii, instalatii si chiar UAV-uri, in cazul LMM. Chiar si Starstreak poate fi folosit la nevoie impotriva unor tinte usoare terestre.

2

                         Lightweight Multiple Launcher New Generation la DSEi 2015 (Thales)

Sistemul este echipat si cu un ansamblu de camere TV/Termic care sunt integrate alaturi de unitatea de control si un cap optic in consola atasabila la lansator dar si cu interconectare in retea de comanda si control pentru furnizarea catre sistemul LML de date radar sau de avertizare timpurie pasiva si cu urmarirea automata a tintelor, impreuna cu identificarea lor IFF. Datele sunt accesibile atat comandantului cat si tragatorului. Capul optic contine sistemul de tintire LASER si un sistem de stabilizare optica pentru tintire.Instalarea sistemului pe tripod si trecerea in «gata de tragere » se face in mai putin de doua minute.

In versiunea LML cu 3 rachete, tripodul cantareste singur 16kg, la care se adauga capul-traversa de 19,5kg, modulul sistemului de tintire de 9kg si optional vizorul termic cu inca 6kg, deci sitemul este la limita «portabil», fiind mai degraba un «manpad » adecvat unor pozitii fixe sau instalarii pe vehicule. Timpul de angajare a tintei din momentul detectarii este de pana in 5 secunde iar cel de re-angajare, de pana in 6 secunde.

Gama de misiuni a sistemului portabil LML NG include protectia cu raza scurta antiaeriana si impotriva tintelor usor blindate, fiind adecvat rolurilor de desfasurare rapida si parasutarii in teatre de operatii. Ca si portabilitate si modalitate de tintire se aseamana cu RBS-70.

Industria romaneasca a lansat in deceniul trecut un concept de integrare pe acelasi sistem, de tip CA-95 (platforma TAB-C79) a unor rachete sol-aer IR de tip A-94 si A-95, alaturi de racheta dirijata laser semiactiv STAR-80L. Insa sistemul era departe de a fi unul portabil.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.thalesgroup.com/en/united-kingdom/press-release/thales-unveils-new-generation-lightweight-multiple-launcher

http://armyrecognition.com/dsei_2015_news_online_show_daily_coverage_report_u/thales_introduced_the_llm_ng_launcher_at_dsei_2015_42209154.html

https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/asset/document/pr_lml_ng.pdf

https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/asset/document/LML_Multi.pdf

 

 

3 comentarii:

  1. La Electromecanica Ploiești se fabricau pe vremuri rachete. Nu știu dacă fabrica mai funcționează. Am putea moderniza rachetele pe care le avem sau produce și noi sub licență sau în cooperare cu un partener străin rachete, dar probabil MApN nu are bani să le achiziționeze.

    • Tov Dushka avem bani de o cinzeaca? Daca vine si Izmana in vizita atunci estem bani…daca nu, apa-i pt voi netotilor. Tov Dushka avem bani de rachete? Daca ne duc mai repede la parasute si beutura atunci estem, altfel poti sa aprinzi bricheta cand tragi o beshina…Deci MAPN rulz…are bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *