100

Mai intereseaza pe cineva?

170 de comentarii:

  1. Dintre cei 1.216 pacienţi examinaţi, 901 nu aveau anomalii cardiace înainte de efectuarea studiului. Dintre pacienţii care nu aveau boli cardiace preexistente, 46% au dezvoltat anomalii, iar 13% dintre disfuncţiile observate sunt severe.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/peste-jumatate-dintre-pacientii-cu-coronavirus-au-dezvoltat-disfunctii-ale-inimii-studiu-1338183

    1
    • Felicitari, ai invatat ceva nou despre orice penumonie:

      https://www.ersjournals.com/press/2203/respiratory-infections-trigger-stoke-mycocardial-infarction

      Aproape toate pneumoniile afecteaza si inima si lasa sechele in majoritatea cazurilor permanente pe plamani. Tesutul pulmonar nu se reface odata afectat.

      Daca ai penumonie o sa ai dificultati de respiratie si dupa un an de la vindecarea bolii, daca nu pe viata.

      6
      • alta comparatie proast pneumonia nu se transmite asa si nu infecteaza zilnic sute de oameni

      • Da, aşa e, dar doar adevărat parţial – nivelul de afectare endotelială în infecţia cu SARS-CoV-2 e mult mai accentuat decât pentru pneumonii de altă cauză. Bip ! Acest semi fake news a fost folosit prima dată de Russia Today – sunt corect – ştire neverificată – uite citarea <>

      • Tuberculoza (la care Romanica parca era in plutonu fruntas) omoara anual peste 1 milion de oameni, in lume.

        Altfel, la plamani, boli pe viata de care stiu eu: bpoc, bronsiectazii; nu sunt chiar rare. Provoaca printre altele si cresterea hipertensiunii pulmonare. Sa vezi ce misto se masoara tensiunea aia… Aparatu de masura se baga printr-un vas de sange din gat ca sa ajunga in inima, din ce-mi amintesc
        Bronsiectaziile cel putin au printre cauze si anumite pneumonii. Si invita alte infectii, ca nu se mai face corect functia de autocuratare a cailor respiratorii.

        O ipoteza personala: persoanele cu boli pulmonare sunt mai predispuse la moartea prin asfixiere – adica se ineaca cu mancare. Daca n-ai aer tinzi sa respiri si pe gura si cu gura plina. Parerea mea…

        2
          • Priam, o fi asa, n-o fi asa, rezultatu e ca romanii sunt acum marcati ca periculosi
            Nu mai pot calatori, nu concedii, decat cu anumite conditii pr lumea a 3a

            2
          • Eu am trecut acolo numarul de decese la nivel mondial.
            Asta cu boala saracilore e si nu prea e.
            Medici, patroni si alti ne-saraci s-au imbolnavit.
            Odata infectat, pacientul este purtator latent (ne-infectios) poate si 50 de ani. Slabirea sistemului imunitar duce la activarea infectiei. Slabirea asta poate fi provocata de ex si de o banala cura de slabire, o sarcina sau alte afectiuni – diabet, SIDA.

            Cum e si cu zona zoster, virusu varicela zoster hiberneaza in omu infectat si se activeaza cand prinde sistemu imun slabit.

            2
            • George,
              O grămadă de scriitori, poeți, actori au avut TBC.
              In link-ul pe care l-am pus e un grafic, primele 4 din stânga sunt țări din estul UE, mai sărace. Exista o serie de condiții, de la aglomerarea in spațiile de locuit până la cele legata de imunitatea fiecărei persoane care genereaza/ favorizează boala.
              De aia au vesticii din UE mai puține cazuri.

              • Am inteles ca in anumite cercuri se considera pe vremuri ca daca n-ai avut TB nu esti poet adevarat 😀
                E o teorie mai obscura cum ca TB ul ar fi la origini un organism simbiotic scapat de sub control. Pentru ca bacilul cica ar excreta vitamine B (B12, B6, nu mai stiu) si pe langa asta are o comunicare f. complexa cu sistemu imun gazda, trimite semnale de „nu ma manca”, traieste in interiorul celulelor macrofage si le intarzie moartea celulara programata (pe care se bazeaza sistemu imun ca sa analizeze ce-a mancat macrofaga de-a crapat si in functie de asta se comanda producerea de limfocite specializate)

                2
              • Ca TBC e o boala a saraciei, pe undeva e adevarat in sensul ca intr-adevar alimentatia necorespunzatoare de ex. favorizeaza activarea infectiei, locuinte aglomerate, etc, dupa cum ai spus si tu.
                Dar daca locuiesti intr-o zona cu prevalenta ridicata a bolii eu zic ca nu e bine sa te simti in siguranta ca nu esti sarac. Dupa cum spuneam, o dna cu statut social bun se poate imbolnavi ca a ramas insarcinata (sarcina tempereaza imunitatea). In Singapore de ex. isi fac probleme cu batranii lor care au prins vremurile grele in care saracia si TB ul cam bantuiau pe-acolo si acuma ar incepe sa se activeze infectiile latente.
                Daca ai un sistem imun competent, asta nu iti garanteaza ca nu te infectezi. In general te cam infectezi indiferent de calitatea sistemului imun, doar ca infectia este tinuta sub control, intr-un stadiu latent. Gata sa-ti dea in cap peste ‘jde ani cand dai de vremuri grele.

                2
  2. neamtu tiganu

    am mai spus, tragic va deveni atunci cind stirile despre virus si morti vor aparea la categoria diverse.

    6
    • @neamtu tiganu

      Mai urmărește cineva câți oameni mor de SIDA?

      Nu e absolut nimic tragic. La fel cum nu-i nicio o conspirație reptiliano-sorosistă. Pe zi ce trece lucrurile devin tot mai limpezi – e un virus care nu e fatal, dar care provoacă o reacția autoimună atât de puternică încât ne autodistrugem.

      Pentru unii e fatal, pentru alții e ”răceală”. Va trebui să lăsm urlatul despre ”măștile morții” și ”statistici minciunoase” și să ne acomodăm la viața cu el. Cel puțin pentru următorii 10 ani. Și să sperăm că nu mai ascunde și alte surprize.

      6
      • sida e un exemplu foarte prost. una e sa f…. fara protectie alta e sa stai in metrou vizavi de cineva pe scaun si dupa sa mori in 20 de zile

        6
        • TBC atunci?

          4
          • Exista vaccinul numit BCG, iar boala e perfect tratabila descoperită în fazele incipiente.

            3
            • TBC, „perfect tratabil”, hm….

              Mortalitatea in Romania dupa vreo 15 ani de lupta impotriva TBC a scazut de la 85 de cazuri per milion de locuitori la 49 de cazuri per milion de locuitori. Asta apropo de super mortalitatea superunflata a COVID de 100 la milion de locuitori de la noi.

              Apoi mai sunt formele rezistente la antibiotice MDR si XDR care au mortalitate de 47% si 87% respectiv. Adica din cei care iau TBC MD mor 47% iar din cei care dezvolta TBC XDR mor 87% INDIFERENT ce medicamente sau vaccinuri le dai.

              Ca sa iti faci o idee, tratamentul la TBC normal consta in 4 tipuri de antibiotice administrate zilnic timp de 6 luni cu efecte adverse destul de grave.
              Tratamentul la TBC MDR si XDR dureaza minim 2 ANI si MAJORITATEA nu ajung sa traiasca pana la final. Iar vaccinul BCG nu functioneaza la adulti.

              Dupa toate masurile astea complet debile din timpul „epidemiei” de COVID se estimeaza ca vom fi aruncati cu 20 de ani inapoi la diagnosticarea si tratamentul TBC-ului in Romania, adica in curand o sa ne trezim cu cifre gen 100 de cazuri per milion de locuitori de TB din care o parte vor fi evident MDR si XDR.

              Dar ceea ce conteaza e ca nu am murit de COVID, care are mortalitate de 0.7%, os a murim de chestii mult mai nasoale dar care nu beneficiaza de milioane de la guvern ca si buget de PR.

              Uraaa!

              4
              • O scoti din context si o prezinti cum vrei. URAAAAAA!

                Eu zic de vaccin (ce lipseste cu desavarsire in cazul HIV-SIDA, COVID etc) si de faptul ca e tratabila, descoperita in faza incipienta, iar tu prezinti situatia particulara a Romaniei (practic cam tot restul Europei, e considerata o boala a saracului, fiind legata si de conditiile economice si sociale, sunt o gramada de state unde incidenta e minimala, alea dezvoltate), sau de formele particulare rezistente la medicamente.

                De trei ori URAAAAAA.

                Incheiem discutia aici, daca 587,606 de morti nu se incadreaza in definita ta de pandemie.

                PS ai nevoie de altceva, nu de nume.

                2
                • @ Priam. Cred ca te-ai grabit sa ii dai peste degete. Bun, atunci de ce nu este si pandemie de HIV, nu exista vaccin si mor 3-4 milioane anual, dureaza de cateva decenii ? Sper sa nu te grabesti, iarasi, sa te legi doar de Ro, succes ! PS. Terminati cu uraa, plm, daca va aude Ilici isi prelungeste viata cu 10 ani. Nu ca va pasa, dar mi-am luat floricele, show time ? ! Stai, stai, stai, are nevoie de ? ?

                  1
                • Nu scot nimic din context, eu traiesc in Romania. Despre Romania e vorba aici, si de deciziile care se iau la noi vizavi de boala asta.

                  „Incheiem discutia aici, daca 587,606 de morti nu se incadreaza in definita ta de pandemie.”

                  Tu confunzi „pandemia” cu „epidemia”. La nivel global o fi pandemie, dar in Romania nu se poate vorbi nici dupa 6 luni de „epidemie”.
                  Ca sa ai „epidemie” din punct de vedere juridic si medical, trebuie sa ai macar 1% din populatia tarii infectata cu ceva. Raportat la Romania, asta inseamna in jur de 190.000 de cetateni diagnosticati cu COVID. Dupa 6 luni de cand a aparut chestia asta in Europa, Romania are abia 35.000 de infectati per total, muuult sub definitia epidemiei.
                  Asta e motivul pentru care Guvernul Romaniei nici nu a declarat niciodata in astea 6 luni oficial ca Romania ar fi in epidemie, nu o sa gasesti acte oficiale care zic asa ceva, decat niste politicieni care ies la TV si urla. Tehnic in Romania nu exista epidemie, exista doar un numar marisor de cazuri dintr-o anumita boala, mult sub pragul de epidemie.

                  4
                  • La nivel global o fi pandemie, dar in Romania nu se poate vorbi nici dupa 6 luni de “epidemie”.

                    Clar nu e.

                    Un extras de la CDC mai jos. Oare cit de gresit sa fie calibrat filtrul de percepere a realitatii incit sa ratezi lucruri evidente?

                    – cut here –
                    Epidemic refers to an increase, often sudden, in the number of cases of a disease above what is normally expected in that population in that area.
                    Outbreak carries the same definition of epidemic, but is often used for a more limited geographic area.
                    Cluster refers to an aggregation of cases grouped in place and time that are suspected to be greater than the number expected, even though the expected number may not be known.
                    Pandemic refers to an epidemic that has spread over several countries or continents, usually affecting a large number of people.

                    Epidemics occur when an agent and susceptible hosts are present in adequate numbers, and the agent can be effectively conveyed from a source to the susceptible hosts. More specifically, an epidemic may result from:

                    • A recent increase in amount or virulence of the agent,
                    • The recent introduction of the agent into a setting where it has not been before,
                    • An enhanced mode of transmission so that more susceptible persons are exposed,
                    • A change in the susceptibility of the host response to the agent, and/or
                    • Factors that increase host exposure or involve introduction through new portals of entry.

                    Epidemics can be classified according to their manner of spread through a population:

                    • Common-source
                    • Point
                    • Continuous
                    • Intermittent
                    • Propagated
                    • Mixed
                    • Other

                    […]

                    A propagated outbreak results from transmission from one person to another. Usually, transmission is by direct person-to-person contact, as with syphilis. Transmission may also be vehicleborne (e.g., transmission of hepatitis B or HIV by sharing needles) or vectorborne (e.g., transmission of yellow fever by mosquitoes). In propagated outbreaks, cases occur over more than one incubation period. In Figure 1.23, note the peaks occurring about 11 days apart, consistent with the incubation period for measles. The epidemic usually wanes after a few generations, either because the number of susceptible persons falls below some critical level required to sustain transmission, or because intervention measures become effective.


                    Fig 1.23
                    – and here –

              • Tu chiar eşti postac !
                Fake-ul tău de aici : amesteci mortalitate generală observată până acum cu proporţia de bacil Koch multiplu rezistent iar cu majuscule („Tratamentul la TBC MDR si XDR dureaza minim 2 ANI si MAJORITATEA nu ajung sa traiasca pana la final.”) ascunzi faptul că te referi la TBC multirezistentă. De acord că actual sunt neglijate multe boli cronice, dar nu cifrele scoase de tine, deci al treilea fake într-o postare.
                Se plăteşte la fake sau la postare ?

                2
                • Se calculeaza la postare, dar se aplica factori de multiplicare in urma analizei efectului postarii.

                  Un comentariu in urma caruia rezulta un numar mare de alte raspunsuri, unele dintre ele lungi, va fi platit mai bine ca un comentariu la care nu raspunde nimeni, pentru care va fi incasata suma minima garantata. De asemenea, creste suma platita pentru comentariul la care comentatorul original revine cu alt raspuns, fiind implicat in conversatie.

                  3
                  • @Iulian : Criterii manageriale corecte. Acest răspuns era bun în articolul despre fakenews. Ai putea să dai şi cifre, sau măcar ordine de mărime ? Eu am doar feedback-uri din zona de marketing comercial din social media – un pălmaş care munceşte efectiv 10 ore pe zi să realizeze conţinut (site-urile sau paginile de facebook unde eşti trimis dacă dai clic la „vrei să-nveţi germana în 5 ore” plus conversaţie cu fazanii) rămâne pe o lună cu 3000 – 4000 lei net negru. Nu mi se pare mult, ţinând cont că sunt 10 ore efective, dar nici puţin, ţinând cont că nu necesită pregătire (nu e nevoie să ai cultură generală ca să faci conţinut pentru generaţia F). Cei cu care discutam mi-au schimbat totuşi opiniile – nu cei din generaţia F sunt cei care „pun botu’ ” la aberaţiile de marketing, ci mai ales cei mai în vârstă (generaţiile X sau Y), deşi au un nivel mai ridicat de cultură generală, dar nu au neîncrederea totală a celor mai tineri.
                    @TGeorge – “ascunzi faptul că te referi la TBC multirezistentă” – da, a zis MDR (multiple-drug-resistant) şi XDR (extremely-drug-resistant) – dar prin majuscule a rupt legătura între propoziţii realizată prin „şi” cu rol de „încât”, creând impresia unui cititor rapid că „MAJORITATEA [pacienţilor cu TBC] nu ajung sa traiasca pana la final”. Asta e o tehnică zic eu mai sofisticată, care face apel la elemente psihologice pe care respectivul „Nume necesar” evident nu le are dintr-o cultură generală, ci dintr-o pregătire specială. Hai totuşi să-i acordăm prezumţia de nevinovăţie şi să presupunem că lucrează sau a lucrat în vânzări la o firmă care a făcut multe training-uri … O metodă similară folosea şi unu’ Vlad, care a sesizat că e încolţit de argumente şi a deviat subiectul către „puşca şi cureaua lată, ce flăcău eram o dată … în armată” de la care au început imediat să cânte violinele pentru nişte foşti militari care au început să-i ţină isonul. Ce a rezolvat respectivul ? A scăpat din strânsoare, s-a reabilitat cel puţin sentimental în faţa unora serioşi, şi, după cum spune Iulian, a generat un şir de conversaţie care aduce zăngănit de jackpot. Totul cu câteva cuvinte. Bun tipu’ !

                    1
                    • Sincer iti zic ca „majoritatea” scrisa cu majuscule nu m-a facut sa inteleg ce zici tu acolo si mi se pare ca pt omu de pe strada presupune o oarecare gimnastica mentala ca din propozitia in care se discuta de MDR & XDR cuvantu ala scris cu majuscule sa insemne manipulare prin pivotare catre totalul cazurilor mai degraba decat o simpla scoatere in evidenta.
                      Sunt altele acolo de care te poti lua, mici inadvertente; ideea generala in schimb – n-am ce reprosa.
                      De ce inca mai bat apa in piua, pentru ca TBCul este dupa parerea mea o problema mai grava despre care nu vrem sa discutam sau o tratam ca lipsita de importanta ca ar fi boala saracilor sau ne-am obisnuit si si-a pierdut din farmec.
                      Pentru ca nr estimat de infectati la nivel mondial e 1 MILIARD si ceva, ca se raspandesc formele rezistente, ca daca zbori in avion langa un sarac ai toate sansele sa te infectezi (chiar daca nu te imbolnavesti pe loc), ca se poate localiza si in alte tesuturi (unu din Taiwan a avut norocu intr-un testicul; la copii poa sa afecteze oasele si sistemu nervos). Ca tratamentu e de durata si d-asta sansele sa nu fie urmat cu strictete sunt mari. Ca traim intr-o zona cu prevalenta mare. Si nu in ultimu rand, cum se zice ca TB ar fi boala saraciei, daca economia se duce-n cap din cauza restrictiilor, guess what…

                      PS: bacilul Koch e fratior cu bacilii leprei, ambele-s alde Mycobacterium si se trateaza aprox. la fel.

                      2
                    • Pentru vorbitori de engleza in sweat shops din Asia 150-300 usd/luna (totul la negru), mergind spre vest se ajunge pe la 450-800 eur/luna in zona ex-sovietica/ex-comunista sau diverse tari mediteraneene (tot la negru in general), iar pentru Europa Centrala si de Vest salariul minim pentru 8-10 ore pe zi de munca (la negru sau nu). Cei cu rezultate spectaculoase in kpi mai adauga un 20-30%. Munca s-a mai automarizat, oamenii pot face mai multe taskuri automat, a mai crescut productivitatea.

                      Nu stiu nimic pentru Romania sau Europa de Est, cu continut ‘localizat’.

                      Plata nu e la postare efectiva a trolului (exista obiective zilnice si saptaminale) iar ‘agentiile de marketing’ au tarife per proiect pentru clienti.

                • „ascunzi faptul că te referi la TBC multirezistentă” – pai n-a ascuns, scrie acolo MDR si XDR

                  2
  3. Vasile Băcăuanul

    Transmiteti asta turmei din ce in ce mai mare de tampiti care sustin sus si tare pe la tot felul de meetinguri sau pe la cozi la casele de marcat sau si mai rau pe la mare ca nu exista virus! Apropo, cand naiba au obosit asa de tare acele sute de mii de romani care inunda litoralul? Ca tocmai ce am iesit din izolare de o luna si ceva! Eu unul (va rog sa-mi iertati rautatea) as cere o evidenta a celor ce instiga la neluare de masuri de precautie si cand vor lua boala le-ar trebui refuzat tratamentul, dar monitorizata public agonia!

    8
  4. „Mai intereseaza pe cineva?” nu, bineinteles!
    Vorbim doar de o simpla gripa, un guturai mai sever. Mor oricum doar aia care nu reprezinta nimic pentru societate, restul se imunizeaza natural.

    3
    • mai al dracului specialist! gripa, guturaiul pt tine tot aia e
      problema nu e ca „specialisti”ca tine se imunizeaza natural (ceea ce este o mare prostie pentru ca deja sunt dovezi ca Covidu’asta sufera mutatii continuu si ca multi din cei care s-au vindecat s-au infectat din nou deci nu prea exista imunizarea aia!), problema e ca „desteptii”astia (care deja e clar ca sunt o amenintare pt societate) mai transmit si boala la altii

      4
  5. Vasile Băcăuanul

    Si ma rog frumos cucoane, care sunt astazi aia care,, reprezinta„ ceva pentru societate? Nu de alta, da` nu mai avem o scara a valorilor de cand cu analfabetii conducatori!

    1
  6. Deci, probabilitatea generala de a muri de covid este de 0.01%. In condițiile actuale. Ar fi interesantă o statistica și pe grupe de varsta. Consider că de muncit este obligatoriu, altfel nu vom avea din ce trăi, dar a fost o greseala faptul că s-a dat drumul la distracție. Fiecare trebuie sa se păzească pe sine, asta e, viața oricum merge înainte.

    5
  7. Virusul este un organism de la natura ,iar cu ce ne confruntam noi oamenii de aproape un an si respectiv juma de an in Romania nu se aseaza deloc in tipparele naturalului.Ma si Va intrebam cu luni in urma de ce guvernul ne spunea”stati in casa”cind peste 60% din populatia romaniei vedea pe ferestrele lor cimpul,riul,ramul,dealul si nici tipenie de om cit vedeai cu ochii.Eu ma intrebam pentru ca in SUA aparusera cazuri de infectare in ferme izolate la 60/70km de primul orasel…deci fara contact uman.Daunazi a aparut cazul vaporului argrntinian infectat si tot fara contact uman.O da cineva cu spray de wuhan?Zilele trecute niste cercetatori germani au concluzionat ca imunizarea nu exzista(inseamna ca chestia asta nu este virus deci nu este natural).Daca nu exzista imunizare inseamna ca la cea mai mica durere de dinte,dat cu ciocanul peste deste suferim o comorbiditate si dam coltul.

    1
  8. Exista, in mod sigur
    Cum ne afecteaza nu cred ca stie cineva
    Ce stim e ca economiile se duc la vale si sunt milioane de someri
    Thats a fact
    Dintre fapte si speculatii aleg faptele

    4
    • Economiile o iau la vale datorita, in principal, fricii oamenilor de imbolnavire si nu datorita masurilor de protectie. Daca guvernele nu ar fi luat masuri panica s-ar fi extins chiar mai repede si mai profund, iar dezastrul economic ar fi mult mai mare.

      Este noaptea mintii ca intr-o situatie de pandemie sa nu fie luate masuri de stavilire a ei.

      3
      • Normal ca trebuiau luate. Tine cont ca erau 1 milion de romani veniti de afara ramasi fara job. Acum sunt si mai multi. Plus cei trimisi in somaj tehnic.
        O comunicare proasta, petreceri cu 100 de invitati organizate inclusiv de un politician si te mai intrebi de ce lumea nu vrea sa respecte regulile?

        4
        • Regulile le respecti in primul rand pt tine, in al doilea rand pt ceilalti, faptul ca unii sunt tembeli nu este o scuza pt ceilalti.

          2
          • Tu ai vazut ce e pe litoral? Cluburi pline
            Nu se face educatie pe shortcut
            Si teoriile difuzate pe TV ca virusu nu exista
            A, primu a spus asta tipu ala Streinu
            Ca e o gripa banala

            2
  9. statisticile sumt culese din avion –
    mi-as dori sa vad informatie in urmatorul fel _
    anul 2018 morti lunar cauze
    ……. 19 ………………cauze
    ……. 20 ……………..cauze

    2
  10. Nu este chiar intrebarea potrivita, bine, depinde si ce vrei sa auzi. Eu intrebam altceva, poate mai interesant.
    1. Cred romanii in existenta virusului sau sunt naivi ?
    2. Cred romanii ca este asa mortal cum se spunea ori sunt sceptici ?
    3. NU cred romanii in virus sau au ajuns sa nu creada in retorica politicienilor despre virus ?

    3
    • Până să primeşti tu răspunsuri de la alţii, dă tu răspuns la o singură întrebare : ce te motivează să susţii campania anti-distanţare ?
      Ai zis că nu eşti postac, ai zis că nu eşti pesedeu, deşi ai zis că că nu vrei să-nghiţi arafaţisme şi şmenuri (BTW: tipu’ de la Unifarm parcă era conservă pesedistă nu penelistă). N-ai zis că nu eşti idiot. Nici eu nu te cred idiot.

      • Unde am sustinut eu anti-distantarea ? Marota asta cu campanie anti-distantare e noua. Cei 200 de cretini au cerut sa stea romanii ca sardelele, nu am auzi pana acum ? Poate acum raspunzi, pana acum ai evita, doar faci pe nevinovatul si o tot dai cu propaganda ce baga Romania in cimitir. Ministrul PNL ce astepta, comision sau sa fac presa scandal ? Te prefaci sau asta este starea ta naturala ? Daca tu ai convingerea ca Arahat e capabil, nu inseamna ca si eu trebuie sa cred asta. Daca cred ca Arahat este hot, incompetent si criminal, nu inseamna ca sustin psd, propaganda, rusii…
        Cat testa Romania in martie si cat testeaza acum ? Nu creste rata de infectie ci ritmul de depistare. Ce mortalitate avea Romania in iunie, care este ea azi ? Nu creste mortalitatea ci numarul deceselor. Aberezi cu internarile, nu exista tara europeana, libera, in care pacientii sa fie internati fortat, ai link cu ce spun medicii (nu este eficient pentru sistem si benefic pentru pacient). Ai citit ceva din raspunsurile primite sau batman batman ? Stai inistit si nu speria lumea deja panicata. Tragi masca pe mufa si ia distanta, lasa ghicitul, au dat cu mucii in fasole si altii, cica specialisti. Vrei sa faci ceva pentru oameni ? Mergi la guvern, cere sa spuna unde sunt focarele : spitale, azile, orfelinate, institutii, firme private, localitati (satul x, cartierul y, are numarul z de pozitivi). Ce vrei tu, sa intram iarasi in casa ? Alooo, statul este in prag de faliment si pe langa el si noi, nu te hiperventila, fara bani cicurelu : spitale, medici, tratament, etc.

        5
  11. si unu care la crezut pe buzatu ca nu exista covid 19

    https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/asimptomatic,-a-refuzat-internarea,-dar-a-murit.html

    cum a garantat statul roman dreptul fundamental la viata acestui cetatean ?

    • Pai a decis CCR ca poate face ce vrea.

      2
    • Pacient cu obezitate de tip 3 aka obezitate morbidă.
      Afecțiuni asociate cu obezitatea de tip 3: diabetul de tip 2, problemele respiratorii, hipertensiune și/sau alte afecțiuni cardiace.
      Adică genul de om care murea de obicei și de la gripa sezonieră. Pentru care nu era stare de urgență (și nici achiziții de stare de urgență nici cârpe la suprapreț despre care fabricantul spune clar că apără maxim de bacterii, nu de viruși) (paranteză la paranteză: cel mai mare virus Megavirus chilensis are 440nm, cel mai mic por al unei măști chirurgicale [de Qualität, nu cîrpă de china sau india la 4 lei bucata] are ceva mai mult [sigur că-covidu n-are 440nm])

      „Om tânăr domne, sănătos ca bou’, l-a luat covidu. Dac-a fost nazist și prieten cu putin….dacă asculta el de eroii din linia întâi și stătea la pușcărie acum era în siguranță maximă…bine, lua un streptococ rezistent la antibiotice din pușcărie, da’ acu, cam multe pretenții.”

      PS1: Închisoarea, cunoscută și sub denumirile de pușcărie, penitenciar sau altele este o clădire, loc în care sunt închiși cei condamnați la pedepse privative de libertate sau cei deținuți preventiv. Oamenii ținuți în închisoare sunt numiți deținuți sau condamnați.
      PS2: Cele patru drepturi fundamentale ale omului sunt, după Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului: libertatea, proprietatea, securitatea și rezistența împotriva opresiunii.
      PS2′: întâi libertatea, apoi proprietatea, apoi securitatea.
      PS3: abia aștept rublele de la putin.
      PS4: O fi ușor să fii sigur sigur că părerea ta e singura corectă, iar cine nu zice ca tine tre’ să meargă la gulag? O fi ușor să fie altu’ vinovat de toate relele (putin, naziștii, rasiștii, sexiștii, rușii, americanii, kinejii)? O fi bine în țara în care am murit pentru libertate s-o aruncăm așa de repede în schimbul siguranței statului?
      Încă un PS pentru cine are timp să-și aducă aminte studii din 2014, cu ocazia SARS, MERS etc.: „Since the coronavirus is an extremely small virus, it can pass through the pores of both the surgical mask and N95 respirator”

      7
      • „paranteză la paranteză: cel mai mare virus Megavirus chilensis are 440nm, cel mai mic por al unei măști chirurgicale [de Qualität, nu cîrpă de china sau india la 4 lei bucata] are ceva mai mult [sigur că-covidu n-are 440nm])”

        : “Since the coronavirus is an extremely small virus, it can pass through the pores of both the surgical mask and N95 respirator”

        Sigur, da din codita, nu adera la particule de apa, mucus, mizerie sau praf, nu frate, are o „viata” independenta si se deplaseaza prin teleportare. Alea sunt filtrate.

        6
      • Vasile Băcăuanul

        Alo, ăia care au ajuns la închisoare, au încălcat drepturile altora și trebuie pedepsiți! Vedete-aș eu după ce-ți vor fura mașina sau portofelul, îngrijindu-te de drepturile pușcăriașilor!

        1
        • „Dovezile științifice”, „Grupul de Comunicare Strategică”, „eroii din linia întâi” (adică licențiatul în tehnologia sudurii Vela&co) și „cercetătorii” „consideră” că Vasile Băcăuanul „prezintă suspiciunea” de a fi hoțul care „ar putea” să-mi fure mașina sau portofelul.
          La pușcărie deci dom Vasile.
          Dom priam, am auzit că iubitorilor pușcăriei le place și cu științificele:
          https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/04/commentary-masks-all-covid-19-not-based-sound-data
          https://blogs.cdc.gov/niosh-science-blog/2009/10/14/n95/
          (și primul link la ceva mai cu update se poate citi, spune ceva de genul: „regulations do not require surgical masks to form a seal against the user’s face or to have a level of filtration that provides the user protection from aerosol exposures.” și mai spune „However, with no performance requirements for surgical masks regarding the filtration of environmental aerosols and with no fit testing required, there is no expectation of consistency with filtration or fit”)
          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4293953/
          No, asta numai din prima pagină a lui goagăl. Și p-ăștia îi plătește putin? Nici ăștia nu fac știință?

          Și ca o observație personala, atunci când tușește unu în masca poroasă…nu cumva particulelor ălora li se imprimă și o viteză care le ajută să treacă și mai bine prin botniță? Și nu cumva temperatura ridicată a expirației dilată porii botniței? Zic și io, nu dau cu paru’ că nu am diplomă de la Spiru Haret.

          PS din nou ce dracu: știința este – observație -> ipoteză -> experiment -> demonstrație -> experiment cu falsificare -> teorie…și ne pregătim mâine să schimbăm teoria dacă observăm dovezi noi care o contrazic.
          „am văzut, ne-a plăcut, am votat „adevărul” c-așa am vrut 97% din noi” NU e știintă. Nici ce zice arafat sau tătaru sau vela sau orban sau ciolacu sau ponta, nici chiar ce zice băse nu e știință. Nici dacă zic toți la un loc.

          7
          • @yolkioo
            Stimate, intreaba un chirurg de ce opereaza cu masca pe figura, Sau de ce foloseste dentistul una.

            Din punctul meu de vedere, va puteti trage si un glonte in cap, dar sa va puneti masca, ca nu imi plac peretii imprastiati cu materie cenusie.

            E alegerea voastra, ca si a alora de semneaza sa nu se interneze. Eu v-as interzice internarea ulterioara, atunci cand vi se agraveaza situatia. Refuz consimtit, nu?

            Cand va citesc il aud pe soferul ala din Spania, „negationist”, prostu’ dracului a lasat orfani dupa el.

            „nu am diplomă de la Spiru Haret.” stiu, e greu, au si aia niste standarde minimale.

            5
          • „Zic și io, nu dau cu paru’ că nu am diplomă de la Spiru Haret.” De acord. NICI MĂCAR de Spiru Haret. Nu te cred postac, că are şi GRU-ul nişte standarde de calitate – nu cred că le-au coborât aşa de jos.
            Dacă vrei să acreditezi ideea că purtatul măştii nu e bun, nu o lua chiar pe direct şi nu debita inepţii, gen că dacă tuşeşti trec picăturile prin mască mai ceva ca neutrinii prin aer.
            Iar cu negarea algoritmului deductiv ştiinţific ai dat măsura valorilor tale care te-au format ca om : Becali, Salam, Drăguşanu

            3
            • „negarea algoritmului deductiv ştiinţific”
              Ți-e greu cu limba română sau ai doar texte de-a gata?
              Aș pune și o schemă din aia pentru retarzi cu erori elementare de logică. Dar văd că sunt cunoscute deja p-aici și chiar răspândite…nici un pâs despre linkurile cu dovezi, citări și peer-review…capu-n paie și direct atac la persoană, argumente circulare et al.
              Păi dacă-i așa hop și io: vă mănâncă buzunarele în așteptarea bănuților de la ălea 113 milioane de cârpe nevândute?

              5
      • Ce cauta tot felul de maimute motive sa nu poarte masca. Vedea-v-as cu masca de gaze pe figura si cu filtrul de gaze montat facand instructie la 30 grade pe platoul unitatii bai zambilelor. Va agatati de tot felul de artificii mimoze sensibile ce sunteti ca v-o facut muma voastra citand din drepturile omului. Daca rolul mastii este sa-l protejezi pe cel de langa tine cine al cui drept il incalca nepurtand masca. Si asta doar in spatii inchise.

        13
        • Cineva mi-a alterat spusa ?

          2
        • Deci drepturile omului sunt niște artificii pentru mimoze.
          Deci limba română este foarte grea, iar limba engleză (în care erau scrise cercetările ălea care explicau că masca nu poate, din fabricație să protejeze pe nimeni) e imposibilă.
          Foarte posibilă și ușoară însă se pare că e șmechereala tradusă din dulcele grai sovietic importată din Siberia.

          Trăiți tovarășul milițian! Recunosc, sunt un chiabur! Mama și tata au fost chiaburi! La gulag cu mine!

          Hai ****. La botniță tu maimuto.

          5
          • Artificii? O nu doar ca printesele sensibile ca tine vad unidirectional. Te simti persecutat ca trebuie sa porti masca gibonule? Dar ala care risca sa fie imbolnavit de tine care nu vrei sa porti masca cum sta cu dreptul la sanatate bai primata tembela? O dai cu comunismul? Habar n-ai boule ca in timp ce tu te ascunzi jalnic dupa dreptul de a refuza portul mastii le refuzi altora dreptul la sanatate si chiar la viata. Sunt oameni care sufera si mor pentru vomitaturi umane ca tine va ascundeti dupa interpretari unilaterale ale unor principii altfel corecte. Ce conteaza ca altul poate ajunge la ventilatie mecanica traiasca dreptul tampitilor de a nu purta masca ca doar dreptul lor exista pe lumea asta. Cata vreme masca aia refuce riscul de infectare nu mori si nu-ti scade. oxigenarea creierului bai ramapitec in stagnare.

            11
            • Pentru că tu ești cu ******* în izmene dreptul meu nu are voie să existe. Dar dreptul tău nu cumva să fie încălcat, al tău e suprem. Pentru că ție ți-e frică și dacă ție ți-e frică trebuie toți să facem cum vrei tu.
              Și noi d-aici și suedezii și olandezii și briții si belorușii și francezii și spaniolii (da spaniolii ăia unde mureau cu miile pe zi nu au botniță obligatorie).
              Toți ăia care NU au obligat pe altu’ să-și pună botniță sunt niște idioți utili plătiți de putin.
              Iar ăia care au făcut niște experimente științifice și au dovedit că botnița nu te apără ba chiar îți distruge plămânii pe termen lung sunt niște oameni răi care vor să-ți ia ție drepturile și să-ți dea covid in mufă.
              Pentru că tu știi mai bine.
              Pentru că ești ***** pe tine de frică și asta e dovada supremă că ăia care nu gândesc și vorbesc ca tine trebuie îmbotnițați și reeducați.
              Bravo tovarășe.
              https://www.youtube.com/watch?v=XvGmOZ5T6_Y

              5
              • Sa mori tu ca studii stiintifice au demonstrat toxicitatea mastii tocmai acum cu pandemia de Covid. Pana acum medicii chirurgi nu au auzit de studiile facute de croitori si medici homeopati. Ba tampitilor dar sa ramaneti pe feliuta voastra la care va pricepeti nu puteti. Crezi ca ceilalti medici DE SPECIALITATE recomanda purtarea mastii ca mijloc de prevenire a raspandirii bolii ca sa-ti incalce tie drepturile bai primata involuata? Si nici macar nu aveti un raspuns logic la intrebarea asta tu si toate buruienile cu aere de floare. Ma faci pe mine tovarase? Tu esti comunistul dintre noi ca nu dai doua parale pe viata altora, doar ca folosesti alte justificari insa procedeele sunt aceleasi. Explica-i dentistului care sta cu masca pe figura si doua ore ca sa-ti curete maseaua cariata ca masca chirurgicala este toxica boule. Dar poarta tu masca 30 de minute macar sa vad daca mori intoxicat specimen nedezvoltat.

                7
          • Drepturile si libertatile tale se opresc atunci cind actiunile tale ‘cauzeaza’ altei persoane.

            6
            • Asta decide un judecator, nu un politician
              Ai facut drept? Civil, penal,international, oricare

              7
              • Ce legatura are una cu alta?

                Edit: observ o constanta in bullyingul pe care il administrezi. Dafuq, vrei sa nu mai comentez? Sau sa ma exprim doar pe o tema?

                5
                • Observ o constanta in mania persecutiei. Grow up, parca esti adolescent. Obisnuieste-te cu ideea ca nu sunt non-stop de acord cu tine. Daca vrei statuie trebuie sa meriti

                  6
                  • A nu fi de acord, dezacordul, e una. Livrarea dezacordului e alta. Troleala ieftina cautind reactii e alta. Nada aruncata poate prinzi ceva e cu totul alta.

                    Iar faza cu ‘constanta’ observata e demna de Sputnik si URSS – arunci laturi si apoi acuzi de mania persecutiei. Repet: schimba manualul.

                    6
                    • Eu am jurat pe un singur Drapel
                      Tu pe niciunu
                      Nu cunosti, dar te dai cunoscatir
                      Asa ca with sugar on top esti praf

                      6
                    • Hai, plimb-o unde tine. Iti repet, pentru a doua si ultima oara azi: schimba manualul, asta e cunoscut. In cazul de fata, la umbra cuvintelor mari ai atitudine de birjar.

                      6
              • tu cum judeci art asta vlad?

                ART. 29 1. Orice persoana are indatoriri fata de colectivitate, deoarece numai in cadrul acesteia este posibila dezvoltarea libera si deplina a personalitatii sale.
                2. In exercitarea drepturilor si libertatilor sale, fiecare om nu este supus decit numai ingradirilor stabilite prin lege, exclusiv in scopul de a asigura cuvenita recunoastere si respectare a drepturilor si libertatilor altora si ca sa fie satisfacute justele cerinte ale moralei, ordinii publice si bunastarii generale intr-o societate democratica.
                3. Aceste drepturi si libertati nu vor putea fi in nici un caz exercitate contrar scopurilor si principiilor Organizatiei Natiunilor Unite.

                sau drepturile si libertatile tale pot oricand sa incalce drepturile mele de la art 3

                2
                • Binele comun primeaza fata de binele individual, e simplu.
                  Nu toti au facut drept si filosofie sau au facut si totusi interesul personal primeaza
                  Sunt 2 concepte la englezi si americani:moral high ground si random act of kindness
                  Nu sunt pt ideea sa fim Ghandi, daxa esti prea bun esti perceput ca prost, asa ca uneori tre sa fii si badass
                  Dar cu masura

          • @ yolkioo
            Dacă nu știi cu cine vorbești, temperează-ți tonul!
            Pînă o să ajungi la nivelul lui Anla’ mai ai pâine de mâncat! Plus multe biblioteci de citit!
            Părerea mea, hîc…

            7
        • Ai bagat de-astea? Ca eu am bagat. Si nu e deloc fun

          6
          • @vlad
            In ’92, prin iulie, parcă, s-a supărat un to’arăș colonel că am întârziat 3 minute cînd veneam de la popotă( care, apropos,era la cca. 1km de terenul de instrucție), și pentru că aveam în program IPIANM (pentru cunoscători 😉 ) ne-a pedepsit să alergăm 3 km cu completul de protecție nr.1 si masca pe figură.Din toți care eram, cca. 20-30 de camarazi, doar 10 am terminat cei 3 km. Restul au picat pe traseu. Eu tin minte ca am scos in jur de 12 minute.
            Amintiri…
            Părerea mea, hîc…

            5
            • Pe noi ne-a alergat cand eram in pregatire un frustrat care nu suporta cercetasii. Cu tot tacamu. Taras cu masca pe panta si de-astea. Adunare la copacu ala samd
              Si altele cu alte ocazii care nu sunt in vreun regulament
              Nu mi-am alergat niciodata subordonatii sa-mi bat joc de ei
              Altii o fac

              5
            • La 12 minute 3 km, ai stat foarte bine tinand cont de conditiile date. La 17 ani bagam si eu 3 km cu 14-15 km/h, pe la 30 de ani ma multumeam cu 5 km alergati cu 12 km/h, iar acum bag tot 5 km ( de minim 3 ori pe saptamana) cu 10 km pe ora( un fel de incalzire pentru alte exercitii). Plamanii ma tin, dar articulatiile incep sa scartie mai ales la lucrul cu greutati.Tare a fost ca acum o saptamana m-a alergat fetita mea de 5 ani pe o plaja in Grecia , de mi-a scos ochii( bine eram si cu burta plina ), si m-a cam pus pe ganduri. Timpul nu iarta pe nimeni.

              2
              • Un pace de 4 minute pe km, in costum, cu masca și bocanci ( bănuiesc că fără raniță, armă, cască, încărcătoare) e tare.

                1
              • @Nooxy
                Atunci aveam 22 de ani, si normal scoteam max. 10 min la 3km. Alergam fara probleme. Ma trezeam dimineata la 6, bagam 3 km, faceam dus, mincam, la7 precam la serviciu. Alergam si la orele de pregatire fizica, mai bagam si dupa-amiaza inca 3 km, pina se aduna gasca si o puneam de un volei sau de un fotbal. Asa am tinut-o pina la 30 de ani cind s-au schimbat conditiile. Am devenit navetist, ca multi altii, ma trezeam la 04.30, ma intorceam pe la 19 sau 20 acasa. Cind ma intorceam…
                Apoi a venitbatrinetea cu accidentari, mai intai o glezna, apoi un genunchi, apoi coloana, si s-a cam terminat cu alergarea.
                Parerea mea, hic…

                2
          • Sarea din transpirație care îți arde ochii și cutia toracică blocata pe umflat, eu asta am pățit.

            2
          • Eu da stiu pe propria piele cum respiri si cu filtru si fara si in repaus si in miscare si la 30 grade plus. Cand imi aduc aminte brusc mascuta asta mi se pare parfum.

            2
        • Problema nu se pune asa. Noi facem lejer asta, insa sunt batrani si copii care nu reusesc. Mai ales vara

          5
          • Am scris batranii si copiii, ca stiu gramatica. Nu-mi mai edita comentariile, cu 2 de i, da?. Ca stiu trucuri de-asta de cand tu ziceai uite mama trec soldatii. Te certifica in continuare ca viruoz al tastaturii doar

            2
              • Trucuri ieftine. Ca nicvelul tau
                Esti o personalitate care ii acuza pe ceilalalti de ceea ce e in sinapsele tale.
                Se numeste proiectie

                2
                • 1. Tu obisnuit fiind cu manevre de genul asta, crezi ca toti ne coborim la nivelul tau? Se numeste manipulare de duzina ce faci. Schimba manualul in plm, dudele astea nu tin!

                  2. Nu ti-am editat niciodata comentariile, nici cind te-ai comportat low. De ce as face-o acum? E mai eficient sa nu le public.

                  3. De data asta ai intrecut masura si astept scuze.

                  5
      • Obezitate grad III nu e morbidă. Diabetul zaharat depinde de cît de avansat este ca să fi generat deja comorbidităţi multiple, deci nu e un dezastru. Un obez aproape sigur are un grad de hipertensiune şi secundar cel puţin un oarecare grad de cardiomiopatie dilatativă (asta or fi alte afecţiuni cardiace). deci ce ai descris tu nu e o persoană cu un picior în groapă ci o persoană obişnuită cu ceva probleme medicale cronice, mai mari sau mai mici, care da, pot influenţa decisiv evoluţia CoViD-19 către vindecare sau insuficienţa multiplă de organ. Deci dacă a murit a murit din cauza SARS-CoV-2.
        Alt fake.

        1
      • Am uitat de post-scriptum : vai câtă grijă pentru drepturile omului ! Nu chiar câtă grijă avea alde Iordache, Nicolicea and co. dar mesajul tot de-acolo vine.
        Regret că în lege nu s-a introdus deţinerea în regim închis în spital penitenciar pentru refuzul de acceptare a internării nevoluntare. Condiţiile spitaliceşti din România sunt sub nivelul penitenciarelor, dar asta e, când vom fi educaţi ca suedezii putem merge pe recomandări, până atunci (şi e cale lungă – uite-i pe americani – zici că şi ei au budă-n fundu’ curţii şi dau manele la maxim) singura variantă eficace şi eficientă este coerciţia.

        2
      • cu parere de rau astia aici te contrazic :
        ART. 3 Orice fiinta umana are dreptul la viata, la libertate si la securitatea persoanei sale.

        deci oriunde in lume viata mea este mai importanta decat libertatea ta
        de aia criminalii fac puscarie ca altfel umblau liberi si dezlegati in lume ,ca daca libertatea prima viata numai conta

        3
  12. „pandemie” abordata in stil mioritic, pe genunchi. Pe 15 aprilie(337cazuri cu 21 morti) stam ca tampitii in case, completam enspe mii de hartii si sarbatorim sfintele pasti intr un mod penibil. Pe 15 iulie (641 cazuri tot cu 21 morti) stare de alerta „relaxata” cu petreceri pe plaja!!! Pe bune? Astia ne iau de prosti?

    8
    • daca in trecut ne-am contrat pe subiectul asta, acum iti dau perfecta dreptate. Din pacate „ne iau de prosti” pentru ca SUNTEM prosti. O analiza atat de banala cum e cea facuta de tine mai sus, este ignorata de milioane de purtatori fiziologici de creiere. Si atunci si acum nu functioneaza decat constrangerea&amenda. Nu logica, nu informarea, nu gandirea. Chiar trebuie sa-mi spuna unu’ la TV sa fac distantare sociala cand vad ca numarul zilnic de cazuri S-A DUBLAT fata de miezul starii de urgenta? Aud zilnic intrebarea: „si noi ce facem acum?” pai, in pzdmtii, faci ce auzi de 3 luni ca trebuie facut (spalat, dezinfectat, masca, distanta) si faci chiar mai des acum, pt ca o multime de descreierati infectati umbla brambura pe strazi.

      What’s wrong with us, people?

      6
      • Everything is wrong with us, man !
        Prefer să-ţi răspund ţie, să nu mai am parte de invective.
        De ce avem această recrudescenţă a campaniei anti-distanţare ? Încep din nou să am paranoia cu campania rusă – acum, în aceste câteva zile (01.07. – 30.07.) este momentul critic de extindere sau nu a epidemiei – în urmă cu 15 zile numărul relativ mic de cazuri active făcea relativ ineficientă o campanie antidistanţare, care, ca orice campanie social-media, nu poate avea efecte decât limitate în timp (maxim 30 zile – dacă ţii minte campania cu pământul plat – a fost acerbă două săptămâni apoi s-a fâsâit – în teoria conspiraţiei o putem considera test de calibrare). După 01.08., numărul prea mare de cazuri şi evidenţa multor aberaţii debitate de promotorii pro-est ar necesita alte tipuri de fakenews.
        Cred că ar trebui repostat admirabilul articol https://www.rumaniamilitary.ro/dilema-functiei-exponentiale care explica foarte clar evoluţia unei epidemii, dependentă de factorul de multiplicare virală. Acest factor este critic influenţabil de comportamentul mediu social, la rândul său o medie ponderată a proporţiiilor din populaţie cu comportament normal sau deviant. Proporţia de devianţi (indivizii din populaţie care constant acţionează contrar regulilor) cât şi gradul de devianţă sunt critic influenţate de adoptarea de aceştia a regulilor de devianţă (ce trebuie făcut pentru a nu respecta regula majoritară) într-o măsură mai mare sau mai mică prin aderarea la un curent de gândire deviant, adică de propaganda pro-deviantă.
        Despre epidemie şi statistică : cuvântul „deviant” este descrierea statistică cea mai comprehensivă a fenomenului şi se aplică oricărui sistem statistic social şi nu are conotaţie morală pozitivă sau negativă. Da, în 1989 eram 20 % total devianţi şi 50 % parţial devianţi faţă de regula sistemului de atunci şi de asta sistemul a căzut. Acum, grosso-modo, avem rata de multiplicare virală reală (cazuri noi de infectare) diferită de rata de multiplicare vizibilă (cazuri noi observate, adică rata reală din urmă cu 10 zile – perioada de 2…3 zile de incubaţie plus media de 5…6 zile de apariţie a simptomatologiei plus 1 zi de la recoltare la emiterea rezultatului de laborator). La o rată de multiplicare de 1,1 avem dublare săptămânală, la rată de 1,8 creştere de 5 ori.
        La o rată vizibilă de creştere uşor perceptibilă de 1,8, comportamentul social se schimbă imediat în sensul diminuării dramatice a devianţei datorită fricii care ar determina indivizii să reacţioneze spontan pro-distanţare, indiferent de autoritate (vezi mitingul făcut de Covidiotu’ de Bolsonaro unde au fost aduşi teoretic simpatizanţii lui dar care au început să-l huiduie). Datorită fricii şi reacţiei individuale de apărare prin distanţare orice epidemie atinge un plafon, după care se restrânge treptat prin factori activi (în alte boli herd immunity, vaccinare, etc.). Problema este unde este acel plafon. Dacă este peste capacitatea sistemului sanitar (în România maxim 2000 paturi ATI funcţionale, adică 35000 cazuri active), mortalitatea va creşte mult, cel puţin dublu.
        La noi, putem spune că nivelul de conformare la distanţare din perioada 10.05. – 31.05. a fost suficient pentru stagnare (rată 1 sau apropiată în 20.05. – 15.06.).
        Cu alte cuvinte, dacă prin propagandă se modifică la o parte din populaţie comportamentul social către anti-distanţare, atunci va creşte rata de multiplicare virală reală care va fi vizibilă peste 10 zile şi perceptibilă social peste încă 7-8 zile şi modificabilă în încă 2-3 zile. Deci propaganda pro-est câştigă oricum un interval de 20 zile, adică, pe cifrele actuale, stabilizarea evoluţiei epidemice la un nivel de 30 de ori mai mare ca cel actual.
        Cea mai mare necunoscută este rata de multiplicare în această perioadă, adică cât de eficientă este propaganda pro-est sau cea pro-vest. Cu cât mai eficientă, cu atâtea rezultate. Am scris la alt articol de încrâncenarea şi avalanşa mesajelor anti-distanţare demnă a fi pusă alături de bravii ostaşi sovietici de la Staligrad sau Kursk. Ca să fiu sincer, de ieri am văzut şi o mobilizare pro-vest, la Digi24 chiar demnă de cavaleria napoleoniană, în alte părţi chiar inutil făcută cu argumente stâlcite sau exagerate.
        Ne îmbătăm cu apă rece dacă spunem că mortalitatea e în scădere – e în scădere pentru că majoritar actualii infectaţi sunt persoane mai tinere, cu mai puţine comorbidităţi, dar active, care se deplasează şi transmit virusul mai departe, mai ales la rudele în vârstă sau cu boli care în mod individual menţin distanţare. la aceasta se adaugă efectul Latrina 3, care influenţează mai ales vârstnicii (fapt verificat electoral).
        Concluzie :

        4
        • rata moralitatii vs cazuri inchise ESTE in scadere, this is a fact. La nivel mondial spun asta, deoarece pe esantioane mari rezultatele sunt cu atat mai relevante. De la 22% din Aprilie 12 la 6.68% ieri. Adica de la imens la foarte ingrijorator.
          https://www.worldometers.info/coronavirus/

          Acum, care este cauza, n-as putea sa spun. Probabil un cumul de factori. Insa sunt tot mai convins ca acel INFIORATOR 22.36% – varful din Aprilie, este rezultat a unui numitor al fractiei extrem de subevaluat. Adica erau mult mai multe cazuri inchise (consecinta a unui numar imens si necunoscut de infectari anterioare) decat cele raportate. Nr de mortii este relativ usor de stiut. Nr de infectari si cazuri inchise, obviously not. Si evident, daca raportezi mult supra putin, rezulta matematic, procent mare.
          Asta cu propaganda pro est/vest o ignor. Nici n-o neg, nu spun ca nu exista. Mi se pare ATAT de scazut nivelul de inteligenta emotionala si cognitiva a indivizilor care asociaza pandemia si dramele ei cu taberele de propaganda, incat prefer sa evit subiectul, macar cat timp este minor ca dimensiune.
          Nu in pademie vad comportamente sociale deviante. Acum doar mi se confirma. Cu ele traiesc de cand m-am nascut. Cel mai bun si clar exemplu: gunoaiele. O simpla privire pe marginea oricarui drum national, spre un curs de apa, o plimbare intr-o padure din proximitatea unei localitati iti lasa o singura concluzie: stat esuat, failed society (everybody wants to change something bad happening around but nobody wants to be part of the change)

          3
          • Scuze, dar te înşeli, nu este o scădere atât de mare. Scăderea se datorează în primul rând adaptării în occident a procedurilor la particularităţile multiple ale bolii, eliminării sau actualizării informaţiilor venite via OMS din China din cauza cărora au fost multe rateuri medicale (iniţial credeam că e doar propagandă trumpistă, dar, da, din nepricepere sau rea intenţie, chinezii au spus multe lucruri care s-au dovedit false, dar pe care occidentalii le-au înghiţit fără să gândească), creşterii performanţei medicale prin informaţia şi expertiza celorlalţi şi scăderii presiunii pe terapia intensivă (una e să ai în tratament cinci pacienţi şi alta douăzeci).
            În perioada de început s-au comis foarte multe greşeli medicale sau de sistem sanitar, mai ales în vest, dar asta e un lucru pe care puţini vor să-l accepte. La noi, mortalitatea a fost mai mică pe de o parte datorită numărului mic de cazuri care nu au pus presiune mare în terapia intensivă, a expertizei celorlalţi, şi mai ales a adaptării terapiei la pacient. Şi în vest şi la noi se spune că trebuie tratat pacientul nu boala, dar în vest există o rigiditate destul de mare de respectare a unor protocoale care nu ţin atât de bine cont de cazul individual – din cauza asta, la început, din absenţa sau sărăcia protocoalelor, s-au făcut multe erori din cauza cărora au murit oameni. Mulţi. Nu sunt adeptul superiorităţii genei dacice, din contră, dar sunt nevoit să constat că diferenţa de performanţă medicală nu e atât de mare între vest şi noi la nivelul clinicilor de vârf (creşte odată cu scăderea cotaţiei clinicilor, deşi există ceva surprize plăcute şi pe la spitale mici de la noi, şi această diferenţă nu e atât din cauza lipsei de dotare sau a sărăciei, cât mai ales din cauza incompetenţei şi a lipsei de empatie şi dedicare a personalului medical).
            O altă diferenţă este dată de numărul de testări – la începutul pandemiei, în occident erau testaţi foarte puţini pacienţi, mulţi rămânând nediagnosticaţi deşi au trecut prin boală asimptomatic sau oligosimptomatic – cam ce se întâmplă la noi şi acum – e un trombon arahăţist că se fac suficiente testări – chiar dacă eşti medic dar nu ai simptomatologie clară, dacă spitalul tău nu are laborator de biologie celulară şi directorul nu zice „risc pe barba mea să fac testări la personal”, îţi poţi face testul doar pe bani.
            Mai spui o chestie urâtă : „… nu ignor [propaganda] dar … [ … vai, sunt aşa de mizerabili postacii …] încât prefer să evit subiectul … [ … mai bine ne jucăm cu pistoale de apă şi vorbim de rachete AA …] …”. N-am făcut armata, am doi copii mici, dar dacă doamne fereşte aş vedea omuleţi verzi pe stradă cred că aş lua de la magazin un sac de azotat şi unul de cuie ca să fac un Kamaz să facă tumbe. Absolut similar, dacă am început să particip la acest forum, îmi înghit voma când văd câte-un tiriplici de zece clase mare expert cu ghilimele şi consum 10 minute să-i demontez aberaţiile.
            Am folosit des cuvântul deviant, dar nu cu conotaţia morală sau socială, ci cu sensul strict statistic – individ care acţionează diferit faţă de normtivele populaţiei statistice.
            Cu ultima chestie … nu trebuie să fim pe baricade diferite ca să vedem lumea diferit. da, şi eu văd în fiecare zi mizerie, sărăcie, degradare umană, răutate, impostură, dar nu voi zice că trăiesc într-o „failed society” decât în ziua în care o voi părăsi. Până atunci, mă voi agăţa de fiecare lucru bun care-l văd ca de ultima speranţă şi voi munci din locul meu ca peste 15 ani să nu-mi aud copiii că trăiesc într-un stat eşuat.

            3
            • @Gigi
              1.De ce asa si nu 15.07 -15.08 ? Ai citit ceva date noi sau asa pe asta il simti tu ?
              2. Corelarea dintre „propaganda anti-distantare” (sigur anti-distantare ?) si numarul in crestere ? Esti sigur ca nu este in relatie cu numarul foarte mare de teste ? Asa putere are propaganda moscovita, romanii (in toate sondajele) sunt pro Vest si ii urasc pe votcari ?
              3. Cum de esti asa sigur ca ai nimerit corect indicele de multiplicare, zilele acele sunt orientative nu ceerte?
              4. Ce relatie exista intre „deviantii” din 1989 si pandemia covidistica din 2020 ?
              5. Ce legatura este intre presedintele brazilienilor si comportamentul romanilor ?
              6. Esti sigur ca nu isi schimba parerea vazand ce fac autoritatile (suete, chefuri, refuzul izoletei, achizitii dubioase, etc) ?
              7. Pe ce te bazezi cand spui ca mortalitatea scade deoarece noii infectati sunt mai tineri si mai sanatosi ?
              Ma rezum doar la partea tehnica. Ai probleme cu exprimarea coerenta a gandurilor, te repeti, faci analogii fantastice, te contrazici, deviezi de la subiect, etc. Retorica e bolovanoasa, folosirea cuvintelor pretentioase iti incara inutil exprimarea si rupe sirul gandirii (basca, folosesti unii termeni in context gresit, asta cand nu ii inventezi). Nu esti atent, am observat si ca, desi nu scrii „live”, nu iti recitesti salvarile si le trimiti incomplete. Nu e caterinca si nici urecheala, dar esti foarte greu de urmarit in ce doresti sa spui.

              2
              • @RTI. Nu te laşi. Nici eu. Să ştii că-mi devii simpatic. Dedicaţie : https://youtu.be/ygLy02y7_n8
                1. Aritmetica simplă – evoluţia matematică a numărului de cazuri
                2. Teoretic, un număr mare de teste nu face decât să exprime rezervorul doar estimat de asimptomatici sau oligosimptomatici netestaţi. Şi nu sunt deloc multe teste. Creşterea numărului de testări eu o pun pe seama apariţiei cererii de teste pentru vacanţă în Grecia care se face cu plată, statul fiind în continuare mult prea zgârcit (pune-i asta în cârcă lui Arafat, că asta o merită, nu ce zici tu). Creşterea numărului de teste în scopul depistării bolii ar implica modificarea algoritmului DSP de încadrare în necesitate de testare care actual nu s-a modificat cu nimic – doar persoane simptomatice, contacţi de focar, carantinaţi / izolaţi, nu şi personal medical, alţi expuşi profesional, etc.
                3. Nu am nimerit indicele de multiplicare, am spus doar că va fi rău de tot la 1,8 (e un fel de limită de acceptabilitate a eventualului posibil)
                4. Repet : cuvântul „deviant” are doar semnificaţie statistică, nu morală. Deci evident că nici o legătură. Mai las-o cu insinuările de doi lei (n-am zis ruble)
                5. Bolsonaro e un mega-covidiot, asemeni multor români. Eu spuneam că şi suporterii lui nu îl mai cred când începe să le fie frică de boală.
                6. Ceteris paribus – una e comportamentul reprobabil sau hoţia şi alta regulile de distanţare. Evident că o încredere mică în autoritate reduce forţa morală a regulilor. dar ce spui de Ciolanu’ ? Ieri la o şedinţă PSD era singurul fără mască – s-a văzut clar că o făcea ostentativ, aşa cum mai nou toţi peneliştii apar cu botniţă în scop propagandistic evident.
                7. Mortalitatea scade atunci când scade ponderea infectaţilor cu tare asociate. E logic.
                Ok. Nu încerc să folosesc cuvinte pretenţioase, ci doar deficitul profesional de a considera că un vocabular de specialitate e accesibil oricui. Voi încerca în viitor să-mi corectez postările. Mulţumesc de atenţionare.

                1
                • @Gigi.
                  1. Aritmetica zici ? Bine ca esti modest si nu ai spus teoria numerelor. Bun, care a fost metoda de calcul si cu ce date certe ai pornit in estimarile facute ?
                  2. Dupa cum vedem, pe langa cei fara simptome sau cu simptome usoare/putine, descopera destui si cu simptomatologie medie sau severa. Adevarat, dar fata de cateva sute, initial, si o medie de 3-4.000 in plin lockdown, acum chiar testeaza. Nu stiu daca intra in statistica asa repede, in privat rezultatele vin in 3 zile. Problema este capacitatea laboratoarelor nu recoltarea. Aici nu am ce sa ii spun lui Arahat, vrei in concediu platesti, atunci platesti si testul. DSP este o entitate nula si foloseste un algoritm pe baza de PCR (pile/relatii/cunostinte).
                  3. Momentan nu ai nimerit nimic, relax a gresit si Neil.
                  4. Eu nu am insinuat, doar am intrebat ce legatura era intre „deviant” (folosit in text cu intelesul – deviant de la regulile pademice) si 1989.
                  5. Parerea ta, insa nu are treaba cu noi. Eu as incerca sa fiu ceva mai retinut, am aflat recent de un caz din Brasov. O doamna ce respecta cu sfintenie (mai atenta ca un mascul cu bijuteriile proprii) masurile de preventie : mascuta, distantare cand pleca de acasa (se plimba doar dupa ora 22), comenzi online, dezifectant (inclusiv la cumparaturi) etc. a aflat ca avusese virusul. A fost nevoita sa faca testul, deplasare servici, si dupa 2 teste raspunsul a fost ca are anticorpi. E proasta (probabil nu este un caz singular), tu, daca te pricopsesti cu virusul esti prost (chiar sper sa nu il iei) ? Nu este asa simplu, respecti masurile si gata, esti nemuritor. Din cauza asta spuneam cu imunitatea, loteria si bagajul genetic.
                  6. Despre psd spun ce am spus mereu, comuisti-securisti- mafioti-oportunisti-mitomani-primitivi-criminali etc. Trist este ca aproape toata clasa politica este asa. Din fericire pentru noi (pentru ca psd sunt mult mai incompetenti) si ghinion pentru ei (guverneaza) nu acesti imbecili raspund de ce se intampla acum, ci PNL.
                  7. Repet, de unde cunosti profilul celor testati ? Mortalitatea scade pentru ca se raporteaza la un numar crescut de pozitivi (testare serioas). Comorbiditatile si varsta au parametrii stabili, vor fluctua putin, tot cei batrani si/sau bolnavi reprezinta grosul deceselor.
                  PS. Multam, insa apreciez genul https://youtu.be/xPlqLHcphyw

                  1
                  • @RTI. Cred că atunci când erai adolescent, AC/DC erau deja moşi şi heavy-metal-ul era fumat. Atunci apreciezi doar „big balls”. Fiecare cu ce nu are.
                    Eu mă chinui să-ţi combat argumentele tocmai că le faci să pară credibile pentru alţii.
                    La ce ai scris mai sus chiar nu mai an ce să răspund pentru că deja am făcut-o în exact postările la care mi-ai dat replica : 1. bla-bla, 2. hai să vorbim, 3. „ba pe-a mă-tii”, 4. mulţam de consecvenţă în bifatu’ fiecărui punct, 5. baba, petrolu’ şi ardelenii, 6. „toţi sunt o apă şi-un pământ … mai bine nu votezi”, să iasă tot rozele, 7. fals
                    Dar aici ai băgat câteva şpârle :
                    a. „se testează mai mult” – da, dar nu ce trebuie. De fapt trebuie mai multe teste. Utile epidemiologic nu sunt testările celor care pleacă-n Grecia (decât grecilor), ci extinderea bazei de testare. O repet : numărul de teste nu este dat de capacitatea de testare decât ca limită (aici e o problemă, că au început zonal să apară la multe spitale crize de reactivi / kituri de recoltare / kituri de separare, evident mulţumită eficienţei statului român – de ce oare laboratoarele private lucrează limitat doar de cerere şi capacitatea tehnologică). Numărul zilnic de teste este generat politic de criteriile de încadrare în oprtunitatea de testare – dacă un medic solicită testarea unei persoane e întrebat invariabil „eşti foarte sigur ?” (la care mulţi nu au curaj să spună da), de multe ori i se respinge solicitarea că nu sunt îndeplinite criteriile, dacă un medic care a intrat în contact scurt cu pacient infectat vrea să se testeze de obicei o face pe bani sau pe PCR (pile-cunoştinţe-relaţii nu protein-chain-reaction). Politica criteriilor de testare este clar responsabilitatea lui Arafat şi INSP pentru care şi eu îl blamez, nu pentru că ţipă disperat la televizor să ţinem cârpa pe bot. Acord totuşi circumstanţe atenuante referitor la resurse – nouă ne este uşor să zicem să vină statu’ să ne … (nu Petre Roman, nu), dar nu ştim în ce situaţie se află un decident care trebuie să ţină cont şi că toată percepţia lui e o sumă de probabilităţi, şi că face crize Câţu dacă i se cer bani, şi că are în subordine sabotori sau şnapani, gen directoru’ de la Unifarm.
                    b. DSP-urile au fost entitate nulă (pentru asta mulţumeşte lui Daddy cu politica lui de generare de poli de putere multipli), iar acum ar avea ceva putere executivă dar care trebuie exercitată de câteva fosile care ani de zile au stat doar cu ochii pe ceas să semneze pontajul
                    c. noi nu vorbim aici de cazuri individuale, nu facem telenovele, gen doamna cu parfum de levănţică şi soartă crudă, vorbim de statistică, vorbim de necesitatea conştientizării de către cât mai mulţi membri ai societăţii a noţiunii de comportament individual cu încărcătură de responsabilitate socială
                    d. mortalitatea ca număr decese per număr bolnavi fluctuează odată cu modificarea ponderii grupurilor la risc – dacă sunt mulţi vârstnici cu afecţiuni cronice vor fi şi mai multe decese, pentru că statistic, ei sunt preponderent cei cu risc vital

                    • @Gigi. Muzica buna ramane buna oricand. Interesant, cum ai aflat, privesi de jos in sus ? Nu combati nimic, doar insiri aberatii dupa aberatii. Nu raspunzi pentru ca nu ai cu ce, cel mult alte baguieli ilogice. Ok, sa ai o viata minunata si un viitor, de justitiar mesianic, glorios.

                      1
    • Îți amintesc că venerabilul și irefutabilul domn. preș. ne informa că după Înviere vom avea șiraguri de morți, înmormântări și coșciuge…

      6
  13. Am fost testat pozitiv de corona in Germania. Am fost sunat rapid de cei de la DSP-ul lor si mi s-a cerut sa intru in carantina. Foarte greu te interneaza. Atata timp cat esti pe picioarele tale, nu esti acceptat in spital. Trebuie sa te izolezi acasa si sa chemi salvarea daca incepi sa ai probleme de respiratie.
    Dar interesant, dupa o zi a venit si un plic de la DSP cu argumentatia juridica. O lista intreaga de articole pe care le incalci daca nu respecti carantina. Si cu pedepsele aferente.
    In perioada de carantina nu m-a verificat nimeni daca sunt acasa in izolare sau nu. Doar o ancheta epidemiologica la telefon.

    8
  14. Sigur ca nu este nimic nou, totul este la fel. Doar ca avem : carpe vs masti, „ventilatoare” (plaman de fier) vs ventilatoare noi, sistem medical (medicamentatie, diagnoza, etc) ce a evoluat timp de 102 de ani, o populatie trecuta prin privatiuni si razboi vs avem de toate, un virus cu adevarat mortal vs CoV19 (daca ne bagam la mortalitate vs populime este si mai nasol pentru panicosi). Asa pe scurt, (doar e scris in USA) proteste blm-plmiste, guvernatori idioti (NY – infectati -azile) , raportari halucinante (Florida), etc. Fix aceiasi treaba si nimic nou, hîm, de fapt nu ?. Distinsi gargaragii si calitativ articol ?. Se deplaseaza cum vrea ? lui, porti masca pentru ca nu ai alta solutie, nu ca te protejeaza prea eficient. Bine, pentru mascatii de ziua a7a nu conteaza acest mic detaliu. „N95 masks are designed to remove more than 95% of all particles that are at least 0.3 microns (µm) in diameter. (Rengasamy et al., 2017). SARS-CoV-2 is an enveloped virus ≈0.1 μm in diameter”.
    ? I am immortal ? ! ☠ Oh No ? ?Shit !? Mititelul, se rusineaza ? cand vede o masca sau filtru N95 (de parca majoritatea nu au mascute inutile). PS. Nu ca avea treaba, dar na, nebunul ala vorbea de UK, Suedistan, Olanda si tu de tarile asiatice. Asa de amuzament, de ce nu ai cerut mascute si pana acum, in Asia este moda asta de amar de vreme ? Sunt curios cand ai avut revelatia asta transcedentala ? Vezi ca ? covid19, este un ? dur, cu mecla din calendarul ortodox, si pedepseste fara discriminare, mascati sau nu. PPS. Pe coclaurile patriei. Avem 1079 paturi ATI, ocuparea maxima a fost 288, hula, sa ne panicam, zic ! Cateva sute dau coltul zilnic, (inima, plamani, rinichi, ficat, etc), multi din cauza lipsei de asistenta medical, deh covid -urgenta- pandemie. Blasfemie ! Romania empatizeaza doar cu pacientii virusati ! Am scapat de nosocomiale, au luat covid si au crapat, victorie, sistemul medical romanesc este uimitor ! Arafatologia salveaza Romania, cu voie fara voie de nevoie ! Purtati ce vreti (eu port doar in spatii inchise), pastrati distanta (ca doar aveti picioare) dar nu uitati ca in final, tot sistemul imunitar este ?(acum conteaza si ce am tras la lozul genetic). A sa nu uit, deschideti locurile de joaca, idiotilor ce pretindeti ca luati masuri savante!

    7
    • Am zis-o si mai sus, dar ti-o repet si aici, si ca sa fie toate lucrurile faine ma autoplagiez:
      „Sigur, da din codita, nu adera la particule de apa, mucus, mizerie sau praf, nu frate, are o “viata” independenta si se deplaseaza prin teleportare. Alea sunt filtrate.”.

      Pe partea de „cu mecla din calendarul ortodox,” te las pe tine, ca esti specialistul absolut si de necontestat! 🙂

      Legat de Arafat, ala e doar un transportator, nu are ce cauta in discutia de aici, si o repet pentru a nu stiu cata oara, a dat-o in bara la Colectiv, Siutghiol, Apuseni, adica trebuia sa plece de mult, iar cineva ar trebui sa ii ia la purecat cu mare atentie achizitiile.

      3
    • Sincer, RTI,mai lasa de la tine…
      Eficace, non-eficace, does it even matter? Ti-e greu sa o porti? Sau de fapt o porti si doar te plangi pe aci?

      2
      • Nu. Da, conteaza, eu port (numai in spatii inchise si piata, nu in masina, parc, etc) 3M Aura-standard FFP3, si tot este degeaba (3 microni vs virus 1), daca am „norocul” unui virus, ce nu e agatat si de alte particule, se numeste ghinion de neseansa. Cei care poarta masti „chirurgicale” o fac degeaba. Eu mi-am exprimat nemultumiri, in ordine cronologica, fata de: de natura virusului (natural vs real), eficienta lockdown (model suedez vs taiwan vs romanesc), acuratetea modelel (previziune vs realitate), ipocrizia si incompetenta guvernantilor, mortalitate, etc. Nu am indemnat oamenii sa nu poarte masca, sa faca dus cu Mona, sa faca pasi, dar nici nu pot sa sustin aberatii ca : masca te salveaza, salveaza o laie. Prea mare zarva pentru 200 de idioti si prea putina raspundere din partea, guvernantilor „competenti”. Mult prea mare panica, de la inceputul isteriei, pardon, pandemiei nu am sarit de 288 paturi ATI ocupate, cresterea caurilor pozitive este corelata cu numarul mare de teste (enorm fata de inceput), deci proportional stam mult mai bine. Nu ma plang, discut, aflu noutati, pareri, etc. ocazional ma amuz, ma mir…socializare virtuala la vreme de pandemie.
        Hapciu ! ? Corona !

        7
        • @RTI: te inseli cand spui ca o masca FFP3 este ineficace contra Sars-Cov-2 (chiar daca este corect folosita). Virusul are un diametru de circa 60 – 150 nm, sau 0.06 – 0.15 microni. Dar virusul nu se transmite singur prin aer, ci prin micro-picaturi de saliva / sputa, sau particule poluante de care s-a atasat saliva. Micro-picaturile emise de un infectat pot fi de la 1 la 500 microni, dar majoritatea sunt pe la 12 – 20 microni si scad prin evaporare la 3 – 4 microni. Mastile FFP3 sunt concepute sa retina 99% din particulele sau picaturile de 300 nm, sau 0.3 microni, dar pot retine eficient si picaturi mai mici. Eficienta lor e cea mai scazuta la 300 nm, de aceea sunt testate la 300 nm. Deci problema cu posibila lipsa de eficacitate a mastilor nu e filtrarea, ci purtarea lor incorecta, sau deformarea lor (lipsa etanseitatii).

          2
          • Nu zic nu, acum deh, apar tot felul de informatii. Treaba e ca nu exista pe piata ceva cu100%, apoi, chiar daca ar exista, tot ramane posibilitatea de auto contaminare, se intampla si prin laboratoare (o clipa de neatentie si gata). Eu am sanse bune, dar totul e posibil, problema este cu cei care poarta masti prost calitative, artizanale (o panza cu elastic) ce sunt mult mai ineficiente. De cei care les le poarta prost, nu doar la noi, ce sa mai zici ? Daca ne dorim cetateni responsabili trebuie sa ii educam, nu sa ii speriem, doar am vazut cum a iesit. Astept guvernatii, formatorii de opinie, etc. sa si aplice lucurile despre care meliteaza cu aplomb. O masca buna purtata corect ajuta dar nu garanteaza. Apropo, m-a frapat ca foarte putini isi dezinfecteaza mainile, la intrare si iesire, desi au solutii la dispozitie.

            4
        • Màstile, chiar si cele zise „chirurgicale”, au contributia lor în reducerea transmisiei virusului de càtre purtàtorul màstii. Mai putin eficace împotriva „receptiei” virusului de càtre purtàtor. E o màsurà bunà mai ales fatà de purtàtorii asimptomatici.

          3
        • @RTI. Până acum ne abureai că te ţine Mandolină cu cârpa pe mufă şi că nu-i o problemă aşa de mare covideala asta. Acum o dai la întors. Ce, s-a terminat campania anti-măşti şi acum vrei să-ţi recuperezi onorabilitatea ?
          Văd că ai pregătire probabil economică sau maxim tehnică. Da, o mască FFP3, mai ales marca 3M nu Bangladesh Garage, asigură un nivel de protecţie ceva mai bun decât una chirurgicală standard dar nu esenţial. Mai important e să o schimbi când trebuie şi să poţi fi funcţional cu ea. Nu ştiu cum poţi sta la 30°C cu o FFP3 mai mult de 20 min fără să o dai jos să-ţi ştergi transpiraţia şi să faci asta doar când poţi să te speli.
          Mai tot văd pe stradă o groază de brainwashed care poartă masca pe post de semnalizare socială. Din cauza asta, deşi port uzual KN95 în care pot să respir, la magazin îmi pun una obişnuită ca să nu intru şi eu în categoria mai sus descrisă.

          • @ Gica. Asa da, cand nu incerci sa pari doct parca incepi sa devi coerent. Nu te bucura, am zis „parca”. Eu nu sunt ca tine, sa ma sucesc de 10 ori cand postez ceva. Majoritatea romanilor chiar poarta pe mufa „carpe”, asta cand nu sunt sub barbie. Minunat, ai aflat si tu ca era si despre masti. Printre altele, nu ca ar avea relevanta, studiezi cat traiesti. Sigur ca nu este esential, este doar de 3 ori mai buna. Pai cine ti-a spus ca stau la 30° ? Cauta si tu magazine cu AC, succes ! PS. Poate il intrebi pe „Mandolina” cu cat a crescut capacitatea ATI in 6 luni ? Poti incerca si la KWJ, sa spuna cum de aia din CCR (inutili numiti politic, inclusiv de el) au avut unanimitate ? PNL, in afara de jocuri politice, e capabil sa gaseasca un jurist ca sa le scrie o ordonanta ori sa le spuna ca un ordin de ministru nu este lege ? Sa ne auzim cu bine, ai o tara de salvat….si da-i si lupta, lupta neicusorule puicusorule…propaganda…rusii..mortii… Mda, mereu ne gasim scuze si vinovati.

            2
  15. În pumni să ne pumnim sau în linkuri să ne linkăm:

    Despre 1918:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2862332/

    Citiți tot, în special ultima parte cu nenea Rosenau.

    4
  16. Apropo revin cu mătușa, au externat-o cu 1 singur test negativ. Mult mai multe detalii nu știu momentan, dacă s-a făcut anchetă de vreun fel sau nu, dacă a fost considerat fals pozitiv sau nu.
    Dar cert este că s-a făcut la fel ca la tatăl meu căruia i-a dat drumu acasă tot după 1 săpt. și 1 test negativ la care s-a făcut anchetă și s-a găsit așa zisul pacient zero (deci nici vorbă de fals pozitiv) .

    2
  17. Pentru Mihaeanu, Iulian, Nicolae cu care mai am discutii contradictorii
    Inca sunt oameni care cauta in gunoi mancare
    Nu credeam sa vad asta in Romania
    Le mai lasam bani si mancare si eu si alti colegi, doar ca nu suntem Supermani, nu putem face non-stop minuni
    Pandemia asta nu e politica, e pur si simplu un examen de umanitate

    5
  18. Pentru cei care au dubii legate de măști:
    Masca e folosită pentru protecția celor din jur. Poate vi s-a întâmplat, dar, dacă nu, puteți face un mic expriment: stanutati sau tusiti cu masca pusă. O să vedeți rezultatul pe buze, barbie, pe nas si falci și pe mască. Toate mucozitatile alea le dadeati în jur. Acum, cea mai mare parte, vă rămâne. Ca atare, dacă te gândești egoist doar la protecția personală, purtatul măștii reduce cu pâna la 20 % riscul de infecție, dacă te gândești și la sănătatea celor din jurul tău, reduci riscul de infectare a celor din jurul tău cu minim 50%.
    In rest, keep the distance, and have a Mona bath. Sănătate.

    3
  19. Sper ca nu dau idei guvernului Lucovid, dar postez totusi:
    Colombian cartels killing anyone who doesn’t obey coronavirus lockdown orders
    https://www.foxnews.com/world/colombian-cartels-coronavirus-lockdown-orders

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *