Recordul national la parasutism a fost doborat!

Dupa indelungi aşteptari si framantari, in sfarsit au fost indeplinite toate conditiile necesare unui salt de record. Cu multa ambitie si incredere in sine, pilotii Mihai Ilie si Mugurel Ionescu Conta l-au condus pe GD Chiriac la peste 10.000m altitudine, de unde, cu o cadere libera de peste 7.000m, ascensiunea pe calea stabilirii unui nou record national a fost asigurata.

Decolarea a avut loc pe data de 12 Aprilie 2015, in jurul orelor 9.00, de pe Aerodromul Sanpetru, unitate teritoriala a Aeroclubului Romaniei, situata in apropiere de Brasov.

Altitudinea de 10.400m reprezinta practic un rezultat preliminar bazat pe ce indicau instrumentele de bord. Rezultatul final si oficial va fi cunoscut dupa analizarea datelor aparatelor pentru inregistrarea si omologarea zborului de record (barografe, radioGPS, loggere), putand exista in acest sens mici diferente.

g-d-12-04-2015-page-001

Si uite asa, GD Chiriac a mai scris o pagina in Cartea de Aur a Parasutismului Romanesc, punandu-si numele alaturi de parasutistii romani de mare inalţime, Smaranda Braescu, Traian Demetrescu-Popa si general Grigore Bastan.

balon10400m-5

Scurta istorie a unui salt de record, mult prea asteptat

Jurnal de bord 12.04.2015

Ora 6.00

Toata lumea priveste cerul in speranta ca nimic nu s-a schimbat in evolutia prognozei meteo.

Din NV intra o formatiune de cirusi, stiam de ei si speram sa fie in parametri prognozati.

Incepem pregatirile si scoatem echipamentele pe aerodrom.

Ora 7.00

Dorinel Visoiu, “ingerul meteo pazitor” ne reconfirma datele meteo si ca ziua va fi ok.

Continuam pregatirile si decidem ca decolarea sa fie la ora 8:30.

Ora 8:30

Balonul este in pozitie de zbor. Urcam in nacela si incepem pregatirile finale.

Barografe, transponder, statii meteo, instalatii de oxigen, loggere, camere video…

Ora 9:45

Totul este OK. DECOLARE. Urcam cu 5m/s si totul decurge normal.

5000m. Schimbam prima butelie.

7000m. Flacara de veghe se stinge si GD-ul priveste disperat. 7000m, din nou ?… Aprindem flacara si continuam urcarea cu unitatea de mare altitudine.

8500m. Incep sa apara probleme cu supapa de evacuare. Din nou?…  Gasesc o pozitie in care pot evacua cu usurinta si continuam urcarea.

9800m. Urcare pare ca se plafoneaza si privesc acul variometrului cum se apropie de 0. Nu indraznesc sa fac alte reglaje, de teama sa nu se stinga flacara de veghe. Suntem atat de aproape incat toti ne tinem respiratia.

Decidem ca in momentul in care avem altitudine de record si apar orice fel de probleme, sa lansam. GD urmareste, alaturi de noi, acul variometrului si altimerul.

10000m, cel mai greu moment, 10200… 10300… 10400… LANSARE…

GD sare elegant, in stil, urmarit de noi, in speranta ca vom surprinde deschiderea. Se face mic, tot mai mic si dispare camuflat de peisaj.

Incepem coborirea si admiram peisajul.

Echipa de sol ne anunta ca GD a aterizat si a fost recuperat. Acum ne eliberam si putem sa ne bucuram cu adevarat de reusita.

Aterizarea noastra se realizeaza pe un varf de munte, clasic, urmand recuperarea si o mare bucurie.

O zi sfanta pentru crestini a devenit o zi de neuitat pentru noi !

RECORDUL a fost DOBORAT !

Hristos A Inviat !

Sursa text si poze: Aeroclubul Romaniei

8 comentarii:

  1. Respect si felicitari!

  2. Doamne cât curaj trebuie să ai să faci asta! Felicitări!

  3. Tot respectul pe dl Chiriac pentru munca, pregatirea si efortul supraomenesc pe care l-a facut, pentru ca a scris pagini in istoria parasutismului romanesc si pentru ca a intrat intr-un club select si foarte restrans la nivel mondial.
    De asemenea respect si echipei cu care s-a pregatit, celor care l-au purtat in vazduh si care l-au ajutat sa doboare acest record national.

  4. De verificat daca nu cumva este si record balcanic acest salt de la 10.400 metri si aduse completari articolului daca ne putem lauda si cu un astfel de trimf penteu ca trebuie sa culeaga toti laurii gloriei pentru asta dl Chiriac si echipa sa.

  5. Felicitari intregii echipe!
    Poate ca in curand o sa avem si un roman care sa-i sufle in ceafa lui Baumgartner, cat si „vicelui” Google, Alan Eustace…

  6. FELICITARI TUTUROR !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *