Industria de armament ruseasca vine din urma: greoi dar sigur!

Este clar ca armata rusa nu mai poate trai din aminitiri si aliatii lor, din promisiuni. Cercetarea trebuie finantata din greu si proiectele sa demareze ,,la foc automat”.
Venezuela este un stat bogat in petrol si gaz, de aceea multi bani se invart aici, in industria de armament. Cu licenta de la rusi isi construesc noua arma de asalt AK-104/105.
Embargoul impus de SUA pare sa fie antibiotic curat pentru vindecarea apararii nationale, de la Su-30, Mi-17, Mi-26, Mi-35 pana Il-76, Venezuela nu duce lipsa, si nu precupeteste nici un efort.
In mare masura echipamentul de la sol pare decupat din defilarile Pietei Rosii.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YHvF9thGZsk&w=420&h=315]
Rivalitatea dintre Est si Vest pare uitata, nu doar aliatii traditionali conteaza, ci si pietele noi, in special cele asiatice. Si incepem din vestul Asiei pana in est, unde rusii si italienii au inteles ca este nevoie de produse ieftine si competitive, pentru a se impune, asa ca tehnicienii europeni au inceput sa modeleze Rys, care de fapt este un Iveco LMV cu alta palarie, sau mai bine zis alta sigla.
Coboram putin si gasim alt potential client: Siria. Submarinul de atac Amur 1650 este dezvoltat in comun de Rubin Design Bureau din Rusia si Fincantieri din Italia. Pretul scazut de doar 100 milioane de dolari, probabil va face ca acest aparat sa devina un cosmar pentru flota evreiasca, macar ca numar, daca nu si ca tehnologie.
Pantsir-S1 este recunoscut drept ,,vanatorul de Tomahawk” si este raspandit din nordul Africi (Algeria) pana in zona Golfului: Iordania si Emiratele Unite.
Nici sauditii ,,nu se lasa…” acestia si-au exprimat interesul pentru S-400 Triumf.
Urcam putin pana in Azerbaijan si observam o cere masiva de armament. Instabilitatea din regiune, alimentata de trupele rusesti din Armenia si cu un Iran tot mai inflexibil, determina regimul de la Baku sa bage adanc mana in buget, cei drept observam o mare varietete de arme, dar predominante sunt cele rusesti, urmate indeaproape de cele israeliene.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=idUsfdxpaqI&w=420&h=315]
Ajungem in zona Marii de Sud a Chinei, acolo unde Vietnamul si-a stricat relatia de prietenie cu China, cei drept nici rusii nu prea ii mai tolereaza pe chinezi de cand au inceput sa le copieze armamentul la greu.
Doua fregate Gepard Class si patru corvete Svetlyak au fost deja livrate.
Nu doar exportul se afla in vizorul industriei de armament rusesti, ci si piata interna.
Sistemul 9K720  Iskander pare sa devina o solutie pentru elementele scutului antiracheta din Polonia si Romania. Rusia intentioneaza sa vanda Iskander Belarusului, iar guvernul de la Minsk, catre Iran, macar in  parte.
Dupa razboiul din Irak s-a demonstrat insa un lucru: calitatea este mai buna decat cantitatea (tancul american castiga si in situatii de 1 contra 2) si la fel in Libia: sitemele Kub nu au reusit sa doboare nici o tinta.
Astfel, doua tari cu un bogat arsenal sovietic, Libia chiar a modernizat cu rusii in 2009-2011, s-au confruntat cu o catastrofa pe front.
Fapt ce aduce multe minusuri reputatiei armamentului rusesc.
Nero Flash

25 de comentarii:

  1. in mare parte aveti dreptate dar sa nu uitam ca libieni aveau niste vechituri in dotare nu echipament nou sau macar cu puternice upgraturi sincer T 54/55 cateva tunri AA si niste lovituri de artilerie asta a fost ofensiva din 2011 a libie iar legat de kub sa nu uitam ca sarbi au dobboart un f117 cu acelasi kub care nici nu l-au folosit libia in 2011

  2. Degeaba ai bani garla si cumperi cele mai noi sisteme, daca oamenii nu-s capabili sa le foloseasca. Pe cat avanseaza tehnica pe atat trebuie mai multa calificare si profesionalism, N-ajunge sa bati frumos pasi de gasca la parade.

  3. Trebuie tinut cont de cine opereaza un astfel de armament nu sa blamam tehnica de lupta. Un arab nu e la fel de competent ca un rus sa opereze hardware rusesc. Pe vremuri, in Angola, exasperati de incompetenta artileristilor locali impotriva Mirage-lor sud africane, rusii au hotarat sa excluda inscriptiile de pe KUB-uri si sa monteze doar patru butoane colorate ca sa priceapa astia pe ce trebuie sa apese si in ce ordine. A fost de pomina, caci operatorii erau tarani analfabeti din Angola si n-aveau nici un fel de pregatire. In urma masurii luate, subit, Mirage-urile au inceput sa faca cale intoarsa.

    • sistemele rusesti au suferit tot timpul la simplificare,automatizare…
      cine spunea mai demult de suprasaturarea informativa la f 35?
      dar ,oare sistemele analogice de avionica de la avioanele rusesti nu suprasaturau munca pilotului
      smplu ,la un f 15 ,f 16 in multe moduri de radar,radarul chiar daca continua scanarea ,incadreaza tintele ce devin periculoase fara interventia pilotului…la su,mig trebuiau incadrate manual pilotul decizand tintele ce puteau deveni periculoase(asta combinat ca pilotul in conditii de stres poate gresi…)
      dupa aia dat fiind ca puteau lansa catre …doar 2 tinte simultan,dupa aia incadreaza din nou..
      la f 16 doar te preocupi de a primi ordinele si executa …radarul incadreaza,identifica amic-inamic…si te lasa sa apesi butonul

      • Ca tot vorbeai de F-35 am vazut un filmulet pe unul din forumurile site-ului http://www.F-16.net. Acum nu stiu cat de veridica este simularea referitoare la capacitatile lui F-35 dar este interesanta in orice caz : http://www.youtube.com/watch?v=cPKw3RksCcI .

        • sistemul asta e una din marile noutati cu care venea f 35
          eu cred ca are utilitatea lui ,mai ales ca sistemele optice au evoluat enorm in ultimii ani…si in special software-ul asociat recunoasterii
          ar fi precum un sistem de alerta apropiere rachete ,dar total optic,deci pasiv,dar mai evoluat
          ramane de vazut ..in teste operationale cat de bun e ,normal pe timpul dezvoltarii aparusera probleme si la alinierea sistemelor de vizare de pe casca(cred ca le-au rezolvat),cat despre rachetele lansate spre inapoi..eu o vad mai mult ca pe o reclama comerciala ,decat ceva cat de cat util(rusii au probat si ei asta,la fel francezii)
          oricum daca f 35 e scump ,e mult datorita acestor sisteme,alte aparate nu le au
          de ex si sistemul data link….multi spun ca si alte aparate le au …si da au dreptate,dar nu la nivelul f 35…care are sa-i spun asa o latime de banda foarte mare ,mult mai mare decat la alte aparate…permitand un transfer de date mult mai mare(unii sustin ca ar fi ptr a putea controla dronele…nu e verificat ,e doar o supozitie a unora)

      • Da da nu e asta. Tu ai dreptate 100%, dar daca avem in vedere tarani analfabeti care au pus pe fuga Mirage comandate de insi care stiau calculul variational si cum sa gaseasca radacina patrata dintr-un determinant dupa ce faceau inversarea lui, doar cu patru butoane colorate e unic. Un ins isalubru, analfabet si cu valoare zero fata de orice cultura a pus pe fuga un pilot supercalificat ambarcat intr-o super aeronava! Asta inseamna ca nu calificarea face diferenta ci „planificarea”!! Glumesc. Sigur ca calificarea e importanta dar nu e decisiva. Doar planificarea e decisiva, fara ea, nu avem rezultate pozitive intr-un caft de tipul asta. Si rusii sunt sahisti, adica mari maestrii la planificari si strategii.
        Pentru un pilot rus „suprasaturarea” nu era niciodata o problema, ei se concentrau pe ceea ce e esential la nivel tactic…pe zbor si lansare pur si simplu. E in toate cartile lor. Facultatea de a face abstractie. Capacitatea de a urma un plan indiferent de consecinte. Disciplina adica. Ceea ce angolezii nu aveau si tot au castigat razboiul.

        • stu ..nu ma indoiesc de cunostintele tale,la fel cum nu ma indoiesc de pregatirea pilotilor de vanatoare(nu degeaba fac dupa liceu militar,scoala de ofiteri,dupa aia nu stiu cum se spune,trecere pe avioane scoala,cu elice ,reactive,ca in final sa ajunga vanatori pe supersonice…si ptr o perioada destul de scurta piloti operativi in unitatile combative
          asta presupune ca sita e destul de fina si vor trece doar cei foarte buni(de asta pilotii de vanatoare sunt considerati elita)
          dar in conditii de lupta ,vorbim de secunde …in care actionezi mai mult mecanic(stii procedeele si ai antrenament),in conditii de multi g,trebuie sa controlezi respiratia,combini viziunea de tunel cu cea rosie cand treci cu avionul de pe o parte pe alta,in timp ce iei decizii….ergonomia e ceva foarte important,dar nu ergonomia in sensul clasic al cuvantului…cum ..,la ce distanta e butonul de scaun,sau daca am sistemul hotas…ci ma refer la ergonomia vizuala
          orice minte oricat de evoluata,lucrata(in conditii optime precum un sportiv de elita in perioada antrenamentelor),are limitele sale….dupa aia trebuie sa gandesti ca acesti piloti de elita nu „se fac”,sa lupte contra unor „neprofesionisti”,ci contra altor piloti de elita
          cat despre sistemul de aparare antiaerian sovietic(spun sovietic ptr ca de ei a fost conceput,acum se schimba putin optica),a fost conceput planificat ,(ca si de altele de fapt ,dar la un nivel mult mai mare la ei)cum spui tu ca la sah…datorita teritoriului imens al rusiei care permite asta(conditie ce nu se regaseste in cazul niciunei alte tari)
          sistemul lor de alerta timpurie e concentrat in vest,datorita distanttei mai mici(oricum mult mai mare decat al multor tari),pana la centru(capitala moscova)
          avioanele,combinat cu sistemul de radare …plus dispersia in teritoriu le permit lor o astfel de abordare,altora nu…de astfel se explica si dezastrul conceptului lor de aparare aeriana pe unde a fost exportat,nu neaparat ca sistemele erau rele sau nu au stiut sa le faca

    • Astea sunt basme mituri ca si laserul romanesc din 1968. Cei care doborau de fapt avioanele sud-africane nu erau taranii angolezi ci soldatii lui Castro trimisi acolo in numar de 50.000.

      • si crezi ca oamenii lui Fidel stiau calculul variational? Asta au afirmat-o rusii insisi intr-un documentar istoric al emisiunii „Voennoe delo” pe care l-am urmarit cand vroiam prima data sa vad ce e si ce poate KUB. Arma artilerie e o arma „tehnica”, presupune pregatire, cunostinte peste medie si talent. Dar asta la nivel de comanda, de planificare unde ai nevoie sa stii geometrie analitica. La nivel de operare a rampei insa, in Angola, rusii au simplificat asa de mult procedurile, incat au redus totul la patru butoane colorate. Este posibil ca in cateva cazuri ofiterul de pe KUB sa fi fost si „castrist” dar cei care operau rampa si apasau butoanele colorate in marea lor majoritate erau tarani analfabeti.

        • Scuze Stu dar pentru altilerie trebuie sa stii mecanica nu geometrie. La examenul de mecanica am primit subiectul de a calcula traiectoria unui „obuz”. Mai intervine la zona de aterizare si cercul lui Euler(sper ca am scris bine numele matematicianului). Nu degeaba la scolile de ofiteri cu profil de altilerie majoritatea erau absolventi de politehnica.

        • NU stiu ce calcule stiau ei dar era in orice caz instruiti pentru a opera sisteme de rachete. Pana la urma incadrarea tintei si comanda lansarii o dadeau ofiterii. Sud-africanii nu s-au retras din cauza taranilor butonari ci din cauza cubanezilor pentru ca daca nu se implica Cuba, Angola devenea dominion sud-african. Asa ca povestea cu butoanele e ca si cea cu taranul irakian care a doborat un Apache cu o carabina.

  4. noile thnologii rusesti sunt mai avansate decat un t54/55 sau un volhov ,pt domnul stu wilson depinde de la armata la armata pregatirea soldatiilor

  5. De ce oare Venezuela nu isi cumpara si SU35?Asteapta finalizarea lui PAK FA T50?

    • Cred mai degraba ca e vorba de asimilarea unor tehnologii pas cu pas. Pentru Venezuela si asa ce a primit e high-tech. Sa invete mai intai sa intretina un SU27 sau un T90 si pe urma sa purceada la tehnologii mai avansate.

  6. „Submarinul de atac Amur 1650 este dezvoltat in comun de Rubin Design Bureau din Rusia si Fincantieri din Italia. Pretul scazut de doar 100 milioane de dolari, probabil va face ca acest aparat sa devina un cosmar pentru flota evreiasca, macar ca numar, daca nu si ca tehnologie.” Submarinul ăla trebuie să aibă și un echipaj bine pregătit ca să devină o amenințare reală, iar submariniști nu se fac peste noapte.

    • Submarinul Amur 1650 este versiunea pentru export a submarinului din clasa Lada, ceva mai letal ca si varianta pentru export, care insa a fost fabricat doar intr-un singur exemplar, iar din noiembrie 2011, amiralitatea rusa a renuntat la fabricarea acestui submarin mono-coca.

    • Amur e Lada downgradat, submarin la care s-a renuntat pentru un timp nedeterminat fiindca ar fi aparut prea repede si Varshavianka si Kilo sunt inca foarte bune. Pentru urmarirea evolutiei acestor tipuri de submarine cred ca e mai potrivit sa ne concentram pe programele de modernizare a lui Kilo un timp. Lada daca va apare in serie o sa se intample cand resursa de modernizare a lui KIlo va fi epuizata. Si da, submarinistii sunt o elita clasa intai! Eu nu ma satur sa-i admir pe durii astia care opereaza cea mai complexa arma din lume stiind ca au de jur imprejur numai apa si intuneric si deasupra niscai distrugatoare care sa le zambeasca cu grenada.

  7. Cred in Rom chestia cu KUB-urile angoleze si simplificarea cu cele patru butoane colorate (rosu, negru, verde si orange, cate o culoare pentru activarea fiecarei rachete si unul pentru „PUSK” ) e adevarata si sud africanii au parasit Namibia nu Angola din cauza cubanezilor inarmati cu arme ale tarilor din pactul de la Varsovia, in principal sovietice si cehoslovace. KUB-urile au facut ca doar Mirage-urile sud africane sa faca cale intoarsa din Namibia si Angola. Asta pentru un timp pana s-au prins cum sa evite lansarea lor. Cand s-au prins a aparut BUK si totul se sfarsea dar asta-i alta poveste.
    La sol erau blindate sovietice cu echipaje cubaneze precum si tancuri sudafricane care si-au luat-o rau atuncea. Blindatele cu castristi au castigat razboiul in lipsa aviatiei sudafricane. Si aici e toata frumusetea. Astia s-au carat de pe cer fiind luati la ochi de tarani analfabeti. Ia-ti un dictionar rus-roman si vezi daca te descurci cu asta http://www.youtube.com/watch?v=qImxcq01U7o
    Asa ca daca povestea cu taranii angolezi care au pus pe fuga supersonice Mirage e la fel ca cea cu beduinul doborand un apache in Irak e o bila alba pentru cel ce a fabricat flinta omului si una neagra pentru BOEING.

    • CredInRomania

      Imi pare rau ca ai o viziune romantata asupra istoriei care implica echipamente rusesti
      dar te inseli. Desigur ca armata cubaneza avea arme de tip sovietic doar erau din aceeasi tabara.Diferenta consta in instruirea pe care o armata regulata o are iar sistemele de rachete nu sunt automate Kalasnikov. Or fi fost niste angolezi incadrati pe la bateriile de rachete dar sa spui ca datorita lor s-a retras armata sud-africana e cam mult spus. Daca era asa nu mai era nevoie de corpul expeditionar cubanez. Aici pleci prea mult urechea la ce spun rusii care vad ca isi aroga toate meritele chiar si in dauna unor aliati altminteri fideli, ma rog aici si alti aliati mai mari fac la fel in raport cu cei mai mici. Iar chestia cu flinta si elicopterul e undeva intre propaganda si anecdota, hai sa fim seriosi sper ca nu gandesti in stil Kala am o parere mai buna despre tine.

      • Pai eu n-am zis ca a plecat toata ARMATA sud africana din cauza unor tarani analfabeti ci ca Mirage a fost retras din cauza unor KUB-uri simplificate pentru a putea fi operate de tarani analfabeti, ceea ce e cu totul altceva si la alta scara. Asta spune si link-ul respectiv.
        Si da… povestea cu beduinul prea e trasa de par…iar confruntarea intre David si Goliat e o legenda.

  8. Barny normal ca a-ti facut mecanica ca sa calculati balistic. Trebuie sa scrieti ecuatia miscarii (dupa Galileo Galilei) cu acceleratie. Cand traiectoria se schimba din cauza atractiei terestre si a pierderii impulsului ( adica pierderea vitezei din cauza masei), cinematic se face compunerea fortelor dupa regula paralelogramului si asta se face geometric. Mai precis analitico-geometric caci numai asa ai timp sa faci calculul cu o rigla de calcul (din aia de lemn) si sa nu te apuce noaptea citind tabelele de logaritmi, daca nu dispui de calculator sa extrapoleze totul. Si in conditiile razboiului electronic de azi calculatoarele vor fi „prajite” primele. Asa ca trebuie sa te descurci fara el si asta o faci pe loc, pe genunchi, daca stii geometrie analitica sau calcul variational ( si cinematica fireste asa cum spui tu, adica mecanica miscarii), precum si daca ai o banala rigla de calcul. Sa nu te surprinda rigla de calcul. Pilotii si ofiterii cu navigatia de pe bombardierele strategice o folosesc si ei pentru extrapolari in caz de urgenta. Pare ilar sa folosesti asa ceva in cazul razboiului modern unde abunda calculul electronic, dar este o uzanta in vigoare si are noima. Tot asa ne-am fi putut intreba de ce trebuie sa stie un marinar de pe un portavion modern cum sa faca un nod marinaresc dintr-o parama si sa invete navigatia cu sextantul dupa stele in era satelitilor de pozitionare globala si a telemetrelor laser.
    Leonhard Euler a fost unul dintre cei mai mari matematicieni din istorie. S-a ocupat de o groaza de lucruri, de la algebra superioara si teoria numerelor la hidrostatica, cinematica fluidelor si calculul integral. In teoria numerelor datorita lui s-a inventat un sir de numere ideal datorita caruia s-a putut explica legatura dintre numerele rationale si cele transcendente, in final aceasta ducand la demonstrarea teoremei lui Fermat care nu a putut fi demonstrata niciodata elementar. Descoperirea lui sau mai bine zis inventia a dus la crearea unor mijloace matematice foarte puternice ( integrala si constanta lui Euler), Gauss fiind cel ce a dat mai tarziu rationamentelor lui Euler o fundamentare solida.
    Euler este creatorul calcului variational de care vorbeam mai sus si despre care spuneam ca este o metodica invatata de artileristi pentru a o aplica la calculul balistic atunci cand sunt in criza de timp.
    S-a nascut in Elvetia dar e considerat savant rus, el fiind omul de curte al imparatesei Ecaterina cea mare.
    Cercul lui Euler de care spui tu este necesar ca aplicatie daca calculam fata de cele 9 puncte in asa fel incat obuzul sa cada in ortocentrul triunghiului. Dar asta e calea „lunga”, in banca la scoala unde ai timp sa calculezi unde cade obuzul. Mai repede se face extrapoland cu logaritmi sau calcul variational daca mai stii ceva geometrie analitica. In orice caz artileristii sunt o arma tehnica si nu e de mirare ca mai toti pe care i-ai intalnit erau „politehnisti”. Era o lege pe vremuri ca acei studenti care intrasera la o facultate sa faca armata „pe domeniu”. Prima mea facultate ispravita a fost cea de Hidrotehnica, asa ca am facut armata la geniu-pontonieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *